2023-09-07 155 浏览
活化工廈,香港極具代表性的駱駝牌工廠舊址,翻新轉型成為Camlux Hôtel無論建築外觀以至室內設計,都加入“香港製造”,獨有工業特色嘅元素。 今次嚟到地下嘅餐廳,店內擺放駱駝牌水壺陳列架,色彩繽紛,令人賞心悅目😍 同時亦有展出多款懷舊水壺、飯壺等。 牆上亦掛有工廠的標示,好得意😊午市有半自助餐提供,主菜有多款選擇,而沙律🥗、湯、麵包、甜品等就以自助型式!部份主菜亦會贈送Gelato手工雪糕一份 店員推介~秘制烤乳豬,果然非常正,好似係我食過最好味,乳豬腳都幾大隻,外枝烤得鬆脆,油脂豐盈滑溜,肉質軟嫩又juicy,每一口都好幸福🥰至於香煎白鱈魚,外脆內軟,魚肉鮮甜,伴碟好多烤蔬果手工雪糕有驚喜💥有金莎朱古力、烏龍茶等口味,相當特別,好值得試另外還包飲品星期五六有 Happy Hour$150 任飲酒水

部份主菜亦會贈送Gelato手工雪糕一份

至於香煎白鱈魚,外脆內軟,魚肉鮮甜,伴碟好多烤蔬果

另外還包飲品

星期五六有 Happy Hour$150 任飲酒水
  • 秘制烤乳豬
2023-09-06 122 浏览
早前來到Camlux Hotel吃Weekend Brunch🍽️發現這𥚃轉型成酒店之前是駱駝牌工廠舊址酒店餐廳Café 15裝修設計好特別工業風融合一片彩色駱駝水壺陳列架🌈色彩繽紛打卡好IG-able😍超好拍的📷還有駱駝牌歷史展品就像一家迷你博物館享受美食之餘能感受本土文化氣息🇭🇰用餐體驗超特別的😚Weekend Brunch選擇好豐富😍總共有11款主菜選擇,包括沙律及餐飲+$108可在1小時内可享用紅、白餐酒🍷及啤酒🍺無限添飲Wine Lover不可錯過啊🫶🏻秘制烤乳豬 Roasted Suckling Pig HK$268一上桌立即香氣撲鼻,令人食指大動😋!烤乳豬皮脆肉嫩🐷,外皮超香脆,肉質嫩滑油脂味重,邪惡又好吃🤤🤤🤤!絕對是必點❤️!美國安格斯肉眼扒 US Black Angus Ribeye Steak HK$258牛味重🐮,油脂分布平均,medium rare煎得恰到好處!🥂Wine Lover好消息🎉星期五六有Happy Hour$150任飲酒水
發現這𥚃轉型成酒店之前是駱駝牌工廠舊址

🥂Wine Lover好消息🎉
星期五六有Happy Hour$150任飲酒水

2023-08-26
2023-09-06 201 浏览
最近去左九龍灣返新工,成班同事帶我去左君立酒店地下的Café 15食lunch.酒店由駱駝嘜工廠改建而成,餐廳環境好舒服好寬敞,裡面有一大排裝飾牆,放滿不同時代的駱駝牌水壺,真係好靚,打卡一流📸今日就試左Café 15聯乘DAYVI ltalian Gelato 推出的半自助餐,價錢由 $108至 $268。我就揀左秘製烤乳豬,仲包一杯DAYVI意大利手工Gelato,性價比高!🐷主菜~秘製烤乳豬 $268先揀一款主菜,必食佢地的招牌秘製烤乳豬! 乳豬份量十足,烤到外脆內嫩,豬皮入口酥脆,肉質鮮嫩多汁! 配菜有烤過的茄子和薯仔,非常惹味!🥗自助吧沙律菜又新鮮又爽脆,配埋冷盆火腿更滋味!是日餐湯係南瓜湯,入口香滑又creamy.甜品有幾款精緻蛋糕和水果😋🍨意大利手工Gelato雪糕有多種口味的意大利手工Gelato 雪糕任你揀,分別係伯爵茶、開心果、岩鹽、咖啡、D24榴蓮、金莎和熱情果。Gelato雪糕低糖低卡路里,所以我今日食左兩杯都唔怕肥🤭🌟開心果口味,超級香濃的開心果味,入口軟滑,口感濃郁,推介!🌟熱情果口味,口感冰凍幼滑,酸酸甜甜好清新!

🐷主菜~秘製烤乳豬 $268

🥗自助吧

沙律菜又新鮮又爽脆,配埋冷盆火腿更滋味!
是日餐湯係南瓜湯,入口香滑又creamy.
甜品有幾款精緻蛋糕和水果😋

🍨意大利手工Gelato雪糕

Gelato雪糕低糖低卡路里,所以我今日食左兩杯都唔怕肥🤭
🌟熱情果口味,口感冰凍幼滑,酸酸甜甜好清新!
2023-09-04 384 浏览
今日同朋友去咗九龍灣嘅Camlux Hotel,試下佢哋嘅Café 15 君立咖啡室👏🏻呢間酒店係由駱駝牌廠房改建而成,保留咗一啲舊時工業風格嘅元素,仲用駱駝牌歷代水壺做左一幅發光feature wall, 打卡一灣!Café 15 嘅環境休閒舒適,適合放鬆心情食個飯🥰我哋點咗兩個午餐set,一個係秘制烤乳豬,另一個係美國安格斯肉眼扒。兩個set 都包括沙律吧,有新鮮沙律菜🥗、湯、甜品,好豐富!沙律都幾新鮮,有幾款沙律汁可自由配搭,甜品有兩款蛋糕,唔會太甜秘制烤乳豬🐽皮脆肉嫩,香氣撲鼻好惹味,仲配搭左特別嘅酸甜汁。美國安格斯肉眼扒嘅牛肉質地好好,煎得剛剛好,汁香四溢都好美味☺️值得一提係餐廳供應嘅意大利DAYV Italian Gelato ,非常好味道 🍨跟餐加購就可以品嘗喇,有伯爵茶、烏龍茶、開心果、D24榴楗味等口味!整體黎講,Café 15 嘅午餐set 值得一試,份量足夠價錢合理,服務態度又好。如果有機會可以嚟Camlux Hotel 走一轉,感受下佢哋嘅工業風格同優質食物👏🏻  仲有星期五、六 做緊$150 Happy Hour 酒水任飲,下次可以落嚟chill 下😆

-𝘾𝙖𝙢𝙡𝙪𝙭 𝙃𝙤𝙩𝙚𝙡 🐫九龍灣有間酒店擺緊駱駝牌既展覽 酒店原身係初代駱駝牌既工廠改建而成 入面陳設整個工廠歷史 包括工廠生產 / 工廠藍圖 同埋歷代熱水壺彩色打卡牆 📷✨✨ Brunch semi-buffet (All you can eat salad bar / drinks)新鮮沙律選擇多 - 有Parma ham / 四季豆沙律等等🥩 美國安格斯肉眼扒($258)嗌左5成熟 煎到剛剛好 肉質粉嫰🐟 香煎三文魚($178)三文魚份量大 質感嫰滑 配忌廉汁 🍦Gelato (+$20 / 原價$47)當日揀左既係Earl Grey 味 茶味香濃 略為較甜~星期五六 Happy Hour $150 任飲酒水
𝘾𝙖𝙢𝙡𝙪𝙭 𝙃𝙤𝙩𝙚𝙡 🐫

九龍灣有間酒店擺緊駱駝牌既展覽
酒店原身係初代駱駝牌既工廠改建而成
入面陳設整個工廠歷史 包括工廠生產 / 工廠藍圖

同埋歷代熱水壺彩色打卡牆 📷✨

🥩 美國安格斯肉眼扒($258)
嗌左5成熟 煎到剛剛好 肉質粉嫰

🐟 香煎三文魚($178)
三文魚份量大 質感嫰滑 配忌廉汁

🍦Gelato (+$20 / 原價$47)
當日揀左既係Earl Grey 味 茶味香濃 略為較甜~

星期五六 Happy Hour $150 任飲酒水
2023-08-18
午餐
2023-08-23 110 浏览
好吃又很好打卡的網紅餐廳,雖然地點不是10分方便,但是慕名而來的食客也是很多,咖啡室由早上到下午四點營業,提供的食物都非常有水準,遠遠超過很多大酒店的出品,酒店是由香港本地品牌的後代經營,完全是香港製造,在這裏除了可以看到熱水壺品牌的誕生與變化,更可以見到很多不同公司或者名人的私人訂製的暖水壺,包括長江主席李嘉誠先生退休時送俾傳媒的紀念品水壺,中午的餐單,包括了半自助餐形式的沙律,前菜,每日特色的例湯,還有甜品與冰淇淋,主菜更有很多選擇,價錢都很合理,我已經來了幾次,你來過嗎?
2023-08-23
  • 全日早餐
  • 秘製燒豬
  • 咸牛肉馬鈴薯
🍴好似去左美術館的打卡Brunch🌈 🔍工業風酒店不得不說的小故事✼••┈┈┈••光影藝術••┈┈┈••✼周末約朋友九龍灣附近行行 順便來到這裏吃個悠閒BrunchEmax的2分鐘走路距離,位於酒店地下 裝修簡約寬敞的Cafe...➡️原因當然係,被Cafe裏面的七色玻璃打卡牆吸引🤭✨️君立酒店係駱駝牌廠房原址👩‍🔧最近餐廳在展示關於駱駝牌既展覽📸除左有駱駝牌當年既酒杯 水松木等舊物展示👀超打卡的玻璃牆更放滿數之不盡的的駱駝牌保溫壺😳!!仔細一看,原來是駱駝牌多年來與不同品牌的合作crossover🎫,有維他/本地銀行/Sanrio等,靠近欣賞會發現好多可愛小細節🐱🔅玻璃櫃光影夠立體,就算係唔擅長打卡的人,都可以影出好似去左外國美術館的感覺🥹🫶🏻感覺帶著娃娃們來打卡都好可以(๑•́ ₃ •̀๑)✼••┈┈┈••Brunch••┈┈┈••✼🍀美國安格斯肉眼扒 $258今次食既早午餐都會包野飲同沙律💚沙律份量都頗多,有parma ham與新鮮的沙律菜🏆安格斯肉眼扒上檯都嚇了一跳😳🥩比大隻友人既手掌重要大🤭點左5成熟 肉質唔會太韌☺️薯菜用既係迷你薯仔 煎到有啲香脆 係另一個驚喜💘🍀香煎三文魚 $17
🍴好似去左美術館的打卡Brunch🌈

薯菜用既係迷你薯仔 煎到有啲香脆 係另一個驚喜💘

🍀香煎三文魚 $178
香煎三文魚

係擺盤精緻的生酮選擇喲✨️
以茄子,意大利青瓜,番茄仔與迷你薯仔點綴,色彩巧妙地同背後的打卡牆相映成趣👑
不愧是酒店餐廳,三文魚份量大份之餘質感嫩滑❗️絕對是性價比高而高質的選擇~☆

+🍀Gelato 雪糕 原價$47
視乎點既Brunch Set 可以免費/加20蚊加配低脂肪的義大利Gelato🍧
當日口味都富有點香港特色,有烏龍茶 伯爵茶 開心果三款口味✨️
伯爵茶係比較人氣的選擇,不會太甜之餘食到茶葉顆粒🤤
開心果味道有驚喜🤩係開心果既獨有香味相比伯爵茶係義式開心果☺️會比較甜喲❤️

🍸House White
小提示: Brunch有free flow選擇喲💖
🍸Iced Latte (只有牛奶選擇~)

Iced latte

睇更多我既食評同分享 follow同like我ig @puddingfoodhk ๑ºั╰╯ºั๑啦🍮
香煎三文魚
🧓🏻👴🏻充滿香港人回憶既「駱駝牌」水壺廠而家改建成為酒店Camlux Hotel ! 咁鐘意打卡同食野既我又點可以唔去佢地酒店既餐廳呢!🏩📸一入到餐廳真係好驚喜,餐廳真係保留咗好多有關「駱駝牌」水壺廠既舊物,具有歷史價值!最吸睛既當然係餐廳嘅水壺牆壁,每個水壺都好獨特,而且色彩繽紛,打卡真係一流!✨🍽️今次我同朋友食咗佢哋嘅Brunch Set,叫咗佢哋嘅秘制烤乳豬同美國安格斯肉眼扒!😋前菜🥗1. 西班牙風乾火腿沙律一落完Order無幾耐,好快就有一碟西班牙風乾火腿沙律放係我面前!沙律菜真係勁新鮮,去埋西班牙風乾火腿嘅鹹香味,真係好開胃。主菜🐷2. 秘制烤乳豬店員最推薦而且最令人期待既秘制烤乳豬終於到啦!等待佢既時間比較長少少,大概10分鐘左右!佢既外皮真係好香脆,食落去肉質鮮嫩,仲有少少油份迫出黎,真係等耐少少都值!加埋佢酸酸甜甜嘅秘製醬汁,真係食多幾舊都唔覺得膩!🐮3. 美國安格斯肉眼扒佢哋嘅安格斯肉眼扒真係好大份!佢既肉質軟腍,油脂分布啱啱好,我就叫咗三成熟,牛扒呈粉紅色與紅色之間,真係見到都流口水!甜品🍨4.意大利開心果味手工雪糕佢哋嘅意大利手工雪糕真係不能錯過!係由意大利雪糕師

前菜
🥗1. 西班牙風乾火腿沙律
西班牙風乾火腿沙律

主菜
🐷2. 秘制烤乳豬

🐮3. 美國安格斯肉眼扒

甜品
🍨4.意大利開心果味手工雪糕
佢哋嘅意大利手工雪糕真係不能錯過!係由意大利雪糕師創立嘅意大利雪糕品牌Davi呀!我同我朋友都叫咗意大利開心果味,開心果嘅味道好香濃,同坊間食到嘅開心果雪糕唔一樣,佢好似真係食緊開心果咁,甜而不膩,口感細滑,真係必食!
意大利開心果手工雪糕

餐茶
🍋 5. 檸檬茶
最後,我同我朋友都叫咗檸檬茶作為今餐飯嘅結尾,真係好享受,好滿足!
檸檬茶

西班牙風乾火腿沙律
意大利開心果手工雪糕
檸檬茶
九龍灣嘅工業區內有一幢好工業風嘅酒店🏨~原來佢真係由工廠改建而成🏗,前身就係駱駝嘜保溫壺嘅廠房啦🐫!所以嚟到佢地面嘅餐廳Cafe 15🍽,可以見到好多有關呢度嘅歷史~仲有成個保溫壺牆,超靚超igable📸!佢哋中午有semi-buffet,有多款主菜選擇😋,我就揀咗秘製烤乳豬~佢烤到皮超級脆🐷,切開仲有肉汁流出,非常嫩滑~而配菜都好有心思咁煎過,唔係隨便嘅白烚菜喔!出面仲有各式沙律🥗,凍肉,水果🍍,西餅同埋湯可以任拎~而且一清空就會即刻refill,感覺比較新鮮同埋乾淨👍~我就幾喜歡佢嘅凍肉片,同埋好fresh嘅沙律菜~跟餐仲有Dayvi嘅gelato送,或者可以用優惠價加購🍨~呢個牌子由意大利雪糕師創立👨‍🍳~產品無添加任何人工香料,水份或者防腐劑🧪~所以比一般嘅雪糕更低脂,低糖同低卡~我當日食咗伯爵茶味,茶味真係好香濃好特別🍵~呢度環境舒服加埋啲嘢食咁出色🍴,真係好值得嚟體驗下~順道了解香港一門出名嘅工業嘅歷史~
九龍灣嘅工業區內有一幢好工業風嘅酒店🏨~

仲有成個保溫壺牆,超靚超igable📸!

秘製烤乳豬

佢烤到皮超級脆🐷,切開仲有肉汁流出,非常嫩滑~
而配菜都好有心思咁煎過,唔係隨便嘅白烚菜喔!
秘製烤乳豬

出面仲有各式沙律🥗,凍肉,水果🍍,西餅同埋湯可以任拎~
凍肉沙律

而且一清空就會即刻refill,感覺比較新鮮同埋乾淨👍~
水果

我就幾喜歡佢嘅凍肉片,同埋好fresh嘅沙律菜~

雪糕

呢個牌子由意大利雪糕師創立👨‍🍳~
產品無添加任何人工香料,水份或者防腐劑🧪~
所以比一般嘅雪糕更低脂,低糖同低卡~
我當日食咗伯爵茶味,茶味真係好香濃好特別🍵~
雪糕

呢度環境舒服加埋啲嘢食咁出色🍴,真係好值得嚟體驗下~
順道了解香港一門出名嘅工業嘅歷史~
2023-08-03
水果
2023-08-04 164 浏览
今日去咗位於九龍灣君立酒店嘅Café 15食Lunch ,呢度前身係駱駝嘜工廠,所以喺餐廳擺放咗好多Camel 嘅舊式熱水壼、飯壼展品做裝飾😍😍😍餐廳環境好舒服,地方亦好寬敞,仲有一排好大嘅透明格仔櫃裝滿不同時期出品嘅Camel 熱水壼,個個都好靚😍😍😍,款式有復古、糖果🍬色、Hello Kitty, Kuromi 都有呀,有些更是商戶向Camel 特別訂製的熱水壹送給他們的客戶的🤩🤩🤩,呢度周圍都係打卡位👍👍👍Camlux Hotel 君立酒店Café 15 聯乘DAYVI ltalian Gelato 推出半自助餐 ,價錢有$108至到$268,如果選擇秘製燒乳豬及美國安格斯肉眼扒,就可以享用DAYVI 意大利手工Gelato一杯,其他主菜便需要另D另加$20換購一杯,有伯爵茶、烏龍茶及D24榴槤味👏🏻👏🏻👏🏻➿沙律吧➿🥬🍅🧀沙律菜、粟米、青瓜、青豆珍珠荀都好新鮮,當中我最鍾意食係水牛芝士蕃茄同冷盆火腿😋👍➿湯➿熱辣辣嘅南瓜湯點少得配埋軟熟嘅牛油餐包嚟食呀😋,正👍👏🏻➿主菜➿✔️美國安格斯肉眼扒🥩肉眼扒🥩外層煎得啱啱好,少少焦得嚟好香口,內裡肉質好淋好juicy,唔駛沾燒汁,已經好

➿沙律吧➿🥬🍅🧀

➿湯➿
熱辣辣嘅南瓜湯點少得配埋軟熟嘅牛油餐包嚟食呀😋,正👍👏🏻

➿主菜➿

✔️美國安格斯肉眼扒🥩
肉眼扒🥩外層煎得啱啱好,少少焦得嚟好香口,內裡肉質好淋好juicy,唔駛沾燒汁,已經好入味,好好食😋😋😋👍

甜品/水果➿
甜點有小蛋糕,但我要留肚食Gelato 😉,所以揀了些新鮮水果來吃☺️

➿Gelato➿
由意大利雪糕師親自創立的手工雪糕品牌DAYVI ,
不添加任何人工香料、水份、防腐劑,比市場上雪糕更低糖、更低脂、低卡👍,以我所知出面賣僅$47 杯架😮

✔️D24榴槤
好濃郁嘅榴槤味,而且好幼滑,好好食,榴槤控嘅朋友仔一定唔可以錯過呢個Gelato。

✔️烏龍茶
茶味濃香,好似飲緊烏龍茶咁☺️,茶香仍停留係口腔內,呢款Gelato都係唔錯嘅選擇,下次我要試埋伯爵茶味😉

‼️優惠推介‼️
逢星期五、六,3:00-6:45pm ,$150 就可以係1 小時內任飲指定紅、白酒、啤酒、汽水、蘋果汁、橙汁。而且仲有自助小食吧,有爆谷、薯條、滷水美食等小食,真係好抵呀!👏🏻👍
2023-07-05 236 浏览
好豐富的份量,味道很好,自助salad bar好啱食,仲有別緻甜品同水果。裝修後的環境更整潔乾淨。服務員態度親切,有內性,時刻留意客人需要。下次會再去品嚐不同的餐點。
2023-07-05
2023-04-26 438 浏览
今天約了朋友到他的office, 未夠鐘就在附近找了間餐廳, 附近都是工商貿的大廈, 唯見一間酒店, 即管入內一試, 服務殷切.經介紹, 試了他們兩道招牌午餐:秘製乳豬、地中海手卷 😋😋😋😋😋
2023-01-26 907 浏览
We are staying at Camlux with my family but I have a superb experience here at this reasonable price. In the morning, we're glad to enjoy the All-day breakfast and Egg Benedict breakfast at the chained restaurant, the food unexpectly scrumptious! Especially the lunch set of CNY dishes, Salted pork knuckle, Pan-fried fillet and the Grilled prawn looked so appetizing, I'll absolutely recommend to my friends and may come back very soon!

2023-01-24
2023-01-04 955 浏览
開完會,附近沒有什麼舒適的地方食午飯,可以相約在這酒店的餐廳。地方舒服,寬敞不迫。午餐也有六七款可選擇,但因為我不是太肚餓,我便只是叫了一份全日早餐。全日早餐當然有,香腸,煙肉,火腿,我要的太陽蛋,蕃茄豆,炸薯餅,蕃茄和1個牛角包。我覺得質素不差,很好食,太陽蛋好有蛋味,新鮮。其他的肉類,香濃有肉味,煙肉煎得剛好,帶些肥肉窿窿地,香口。其他朋友,叫了咖哩雞飯,厚切豬扒,真是厚切和大大份! 因全部都太大份,食唔曬,.便打包了!最後我們當然是要咖啡,咖啡也有附上曲奇餅。咖啡濃度剛好,連曲奇餅一齊食,的確是一個好的配搭。
  • 厚切豬扒午餐
2022-11-29 776 浏览
食物非常好 , 清淨乾淨 , 又新装修 . 同朋友飲野 , 傾計最好 . Chill Chill 地又冇人嘈我下午同個friend 去 , 坐左好長時間 , 但服務員都好 nice. 其實地方實在唔錯 . 會搵 friend 再去

题外话/补充资料: 份量有多 , 可以同朋友分享
2022-11-29