cafe TOO

2021-07-23 4481 浏览
地點:港島香格里拉酒店餐廳:Cafe Too時段:Dinner buffet5月生日食過一次,今次嚟Staycation 都要再食多一次😋今次最好食的就一定係鐵板燒龍蝦🦞,每次都要排隊先拎到,因為大廚密密燒,所以都唔洗等好耐,味道當然出色,肉質亦相當彈牙👍🏻19:30 聽到鐘聲🔔 原來燉湯新鮮出爐,海底椰燉豬展 ,好飲👍🏻大蘢蒸各式海鮮,所有海鮮都食得出鮮味十足👍🏻👍🏻凍海鮮都有幾款,今次我主打蟹鉗,大隻得黎又唔會太鹹,加少少沙律醬又再好食左😂😂仲有好多款熱食,冷盤,泰式食物,刺身等等……甜品試左幾款我都覺得唔錯,最緊要係唔會甜到食唔哂😋今次唔知係咪平日關係,一隻生蠔都無得食😩,上次係星期六食都有每人三隻生蠔🦪都叫好過冇整體:非常出色,暫時我的buffet類排第一位
地點:港島香格里拉酒店
餐廳:Cafe Too
時段:Dinner buffet

大蘢蒸各式海鮮,所有海鮮都食得出鮮味十足👍🏻👍🏻

仲有好多款熱食,冷盤,泰式食物,刺身等等……

甜品試左幾款我都覺得唔錯,最緊要係唔會甜到食唔哂😋

整體:非常出色,暫時我的buffet類排第一位
2021-07-21
2021-07-07 3281 浏览
今次的早餐buffet是staycation 包括的。地方都大,位於港島香格里拉的Cafe Too. 為了控制人流,早餐分了三個時段。Check-in 時我們選擇了最後的 9:15am - 10:15am。到達後要等5分鐘左右先可以入坐。食物款式都是一般自助早餐供應的食物,例如粥粉面飯、點心、西式早餐、酥皮、麵包,他們還有印度料理。我們選擇了巴東牛肉和roti, 但覺得個汁太鹹。試了個粥滾生牛肉片、雞肉等,都是一般貨識。我本人喜歡他們的番茄菠菜麵包(無影相)和apricot tart. 麵檔豬骨湯都比較咸,雞湯清些。肉丸普通質素。食幼麵時發生了小插曲。坐在隔離枱的先生係短時間內擤鼻涕三次,第一次我們已經忍耐,冇理會,但眼見他隨意將用過的紙巾在枱面上放着。在這個非常時期,注重一下個人衛生是很困難的嗎?去到第三次忍無可忍,另一半request 要轉枱。當時的幾位服務員都即刻聆聽我們的要求,搵過另一張枱給我們。唔多唔少都被這件事影響了心情,雖然都繼續盡情地食嘢,但沒有再拍照了~
今次的早餐buffet是staycation 包括的。

到達後要等5分鐘左右先可以入坐。

麵檔豬骨湯都比較咸,雞湯清些。肉丸普通質素。

Apricot酥皮撻
麵檔
印度餐區
入口
2021-07-01
纪念日
2021-07-05 3284 浏览
原本想訂JW cafe, 但係最後快要等3個星期,結果用咗信用卡優惠去試吓Cafe Too。原本訂12:15, 早到咗就12:00入場,招呼唔錯,係令客人舒服嘅。海鮮區有青口、蝦、長腳蟹腳同面包蟹,啲quality麻麻地。魚生有四款,都係一般。沙律區ok多嘢食,不過我冇幫襯。熱盤區都多嘢食,燒牛肉同羊架有驚喜。其他菜式味道都ok, 食完補充得算快。Noodle區sorry我都係冇幫趁。然後係甜品,大概有8款餅,造型靚味道好,另外有芝士撻,brownie,macaroons,不過冇大大個蛋糕,有小小冇咁開心,雪糕約莫有8款,正常嘢。總括係如果有discount,人頭lunch buffet 約$370,多嘢食、好service係一個食得開心嘅lunch experience 。
魚生有四款,都係一般。
沙律區ok多嘢食,不過我冇幫襯。
Noodle區sorry我都係冇幫趁。
2021-06-15
用餐优惠
信用卡優惠
2021-06-06 1792 浏览
sᴛᴀʏᴄᴀᴛɪᴏɴ ᴛɪᴍᴇ今次就去咗港島香格里拉酒店staycationPackage 仲包埋早餐buffet, 嘢食種類都有好多😋而且當日係星期一,冇分時段,早起身嘅人可以食好耐🤣自助早餐一入到去就見到好多cereal 同麵包,麵包有成十幾款🥰蜜桃都幾好味,只係牛角包凍咗,冇咁脆🥲yogurt 除咗有杯裝,仲有喺街買到嘅枝裝!連益力多都有🤪西式早餐常見嘅炒蛋、蕃茄、雞肉腸、薯餅等等都有!特別係egg station🍳有好多種類揀,奄列有八款配料,連egg benedict都有! 中式早餐就有點心,生滾粥同麵檔🤩燒賣都幾好食,皮幾薄,餡料又多🤤仲有炸雲吞添!生滾粥可以自己揀配料,而且一直都係用同一個鑊去煮,所以好夠味😆
sᴛᴀʏᴄᴀᴛɪᴏɴ ᴛɪᴍᴇ
今次就去咗港島香格里拉酒店staycation

自助早餐

2021-06-05 22528 浏览
sᴛᴀʏᴄᴀᴛɪᴏɴ ᴛɪᴍᴇ今次就去咗港島香格里拉酒店staycation係Klook book既呢個package好抵😆$2750兩個人,有海景房,30小時入住,自助早晚餐同外賣下午茶set😚 今次就先講下佢既自助晚餐先!自助晚餐涷海鮮方面都幾多選擇,有龍蝦、麵包蟹、青口、蜆、蟹腳🦞🦐🦀龍蝦都幾好味,第一次拎冇拎到有蟹,第二次就拎咗!記住要拎有蟹,因為佢已經折好哂肉,啖啖肉🤤蟹腳都唔錯,幾新鮮!壽司剌身都幾多選擇,三文魚甜蝦都唔錯,但係壽司就冇試到🤪沙律吧既位置都幾特別,仲有幾款溝好左既沙律都幾好食😋熱食方面,有燉湯係限時食物,不過都有好多!另外,中菜仲有蒸海鮮,鮑魚、賴尿蝦、東風螺、蜆同蟹都有!燒味都有,乳鴿味道唔錯🥰另外特別推薦黑松露意大利雲吞,好好味!牛扒唔太推薦,但係羊都唔錯,唔騷!仲有一個泰式同印度區,吵嗲串燒都幾好味,仲有四款咖喱🍛泰式食物前菜做得唔錯,熟食就不過不失😚生菜包豬肉都唔錯!最後就係甜品,款式都幾多,每樣細細件!仲有馬卡龍同haägen Dazs 雪糕🍦最推薦係朱古力同芝士撻,朱古力唔會太甜,好rich 朱古力味,至於芝士撻入邊係好似半熟芝士咁(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
sᴛᴀʏᴄᴀᴛɪᴏɴ ᴛɪᴍᴇ
今次就去咗港島香格里拉酒店staycation

自助晚餐

最後就係甜品,款式都幾多,每樣細細件!仲有馬卡龍同haägen Dazs 雪糕🍦最推薦係朱古力同芝士撻,朱古力唔會太甜,好rich 朱古力味,至於芝士撻入邊係好似半熟芝士咁(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)超級推薦🌟

睇返其他人喺呢一間餐廳食晚餐自助餐,喺疫情之前又未有優惠前好似比較豐富🥺不過整體來講其實都好多嘢食,海鮮都好夠多!
  • 甜品
2021-06-03 3108 浏览
很期待的自助午餐,6月3日終於可以品嚐到,準時12點到達並且入座了,首先吃沙律,加了芝士,配三文魚,味道不錯,今天的主題是環球海鮮美食,當然要品嚐青口、翡翠螺、長腳蟹、蝦可惜吃青口時,感覺雪藏得太耐、表面有冰、肉質硬,再吃翡翠螺,肉質也是很硬,用义也要用力才插得入,長腳蟹有海水咸味,夠軟身,仲以為肉質霉了,只有蝦比較好吃,這就是海鮮美食,很失望,之後投訴給女經理,她解釋翡翠螺要揀細隻,然後她找了職員拿了4隻青口、4隻翡翠螺給我,我即時用义插下,青口很乾、翡翠螺依然很硬,最後沒有吃刺身有北寄貝、吞拿魚、三文魚、八爪魚、肥美可口,值得一試準時一點鐘,拿了准山杞子瘦肉燉雞湯、味道一般之後吃燒牛肉、燒羊肉、香腸,肉質也是比較硬身,很難切開,香腸很堅實,肯定不是脆皮香腸冷盤有風乾火腿、意大利腸,味道可口天婦羅包括芋頭、茄子、番薯、蝦,味道也可以,水準只是一般吃了兩小時,麻煩事發生了,肚子開始痛,需要到樓下廁所,因為7樓男廁維修,自己以為是吃得太飽,怎料又肚痛,再去廁所,而且痾水,我朋友沒有吃沙律、青口、翡翠螺、長腳蟹,只吃蝦,他沒有肚瀉總括來說,從未吃過這麼差的5星級自助餐
刺身有北寄貝、吞拿魚、三文魚、八爪魚、肥美可口,值得一試
準時一點鐘,拿了准山杞子瘦肉燉雞湯、味道一般
冷盤有風乾火腿、意大利腸,味道可口
天婦羅包括芋頭、茄子、番薯、蝦,味道也可以,水準只是一般
總括來說,從未吃過這麼差的5星級自助餐
2021-06-03
生日
用餐优惠
信用卡優惠
五月頭去左九龍香格里拉大酒店Staycation,等我地五月尾黎返個港島香格里拉大酒店Staycation先!呢個酒店Staycation package包24小時住宿體驗(適用於周五至日及公眾假期之退房)加二人早餐同$1000酒店消費額,總共收費$2000另加一。平日入住仲可以有30小時住宿體驗。我其實都算係港島香格里拉大酒店既常客,不過Staycation都係第一次,所以今次係第一次係Cafe TOO食自助早餐。Check in 嘅時候已經見到早餐係要預約,而用餐只得一個小時,真係晴天霹靂!約左8-9點,遲左少少入場佢哋都真係計足一個鐘就叫你交枱,老實講真係唔多夠時間食,可能要好似Conrad咁分三個場俾人食會好啲。講返食物,一齊睇下有咩食啦!一入門口就見到自助午餐嘅沙律吧變咗生果區。同自助午餐一樣,生果分好一杯杯切粒,主要係火龍果,西瓜同哈蜜瓜。見到少有既雜果加黑莓,係限量架,質素正常!我地食左好多杯!生果區隔離就係果汁牛奶自由斟,有西柚汁,橙汁同西瓜汁。牛奶就得一種,唔似Cafe Kool熱奶同凍奶都有。果汁牛奶隔離就係卷物,芝士拼盤同蕎麥麵。芝士有四款,分別係Comte Ao

講返食物,一齊睇下有咩食啦!

生果杯

一入門口就見到自助午餐嘅沙律吧變咗生果區。

果汁牛奶

卷物,芝士同蕎麥麵

果汁牛奶隔離就係卷物,芝士拼盤同蕎麥麵。芝士有四款,分別係Comte Aop,Emmental,Boursin Garlic,Camembert。試左Camembert,係正常。

凍肉,乳酪,凍麥皮同沙律

再隔離就係凍肉,乳酪同沙律。凍肉係兩款火腿,已經放好一兜兜。乳酪牌子有雀巢同明治,味道係大路選擇,獨立包裝,方便衛生過Cafe Kool。好欣賞呢度有雀巢乳酪飲品,有雜莓同芒果蘋果味,正!
仲有兩款益力多!乳酪飲品下面係一碗碗既凍麥皮,味道唔錯。

Almond Croissant,Camembert Cheese,凍麥皮,胡桃仁,南瓜籽,無花果乾

沙律係一兜兜分好既新鮮沙律菜。沙律醬有三款。沙律選擇少得可憐!

點心區

去返餐廳入口另一面就係點心區。點心種類好多,有蝦餃,燒賣,素餃,豬肉蒸餃,蓮蓉包,馬拉糕。連臘味飯同白飯都有。

素餃,蝦餃,燒賣,馬拉糕,煎餅,巴東牛肉

蝦餃個饀鮮甜爽脆,塊皮就稍為厚左少少。燒賣都皮薄饀靚。素餃個皮係滑既,不過太厚。豬肉蒸餃尋日食過就唔敢再試。馬拉糕正常。

中式區

點心區接住落就係中式區。中式區有參巴三文魚,家鄉銀針粉,炸雲吞,蒜子浸時蔬,XO醬蘿蔔糕,紫菜蛋花海鮮羹,算幾豐富!試過參巴三文魚都幾香脆,不過有d鹹。XO醬蘿蔔糕外脆内軟,味道好。

奄列雞蛋

中式區接住落就係奄列同雞蛋。奄列有九宮格配料比你揀,有火腿,芝士,洋蔥,燈籠椒,車厘茄,菠菜等等。你亦都可以要班尼迪蛋,煎蛋等等,或者自己夾整好既煎蛋同水煮蛋。

奄列

值得一提係自選鷄蛋你揀左材料之後拎個號碼牌返位,之後就有專人送過黎比你,唔洗等!我揀左芝士,洋蔥,車厘茄奄列,奄列有好多芝士,好邪惡!

西式區

接住落就係西式區。西式早餐有蘆筍番茄蛋餅,煙肉,豬肉腸,雞肉腸,扒蕃茄,炒時令蔬菜,焗豆,熱麥片,薯餅。

炒時令蔬菜,薯餅,扒蕃茄,XO醬蘿蔔糕,參巴三文魚

炒時令蔬菜有長豆同菇粒,味道好好。薯餅香脆好味。

跟住就到粉麵檔,好似同午餐既粉麵檔差唔多。我午餐時候就無試,而家就可以試試,唔洗等好耐。粉麵檔肉類配料有芝士丸,魚蛋,魚片,魚柳,鮮蝦,魚皮餃。蔬菜配料有菜心,油麥菜,菠菜,唐生菜,銀芽。麵條都有幾款揀,有粗麵,幼生麵等四款。湯底有豬骨湯底同雞肉湯底。

鮮蝦魚蛋菠菜粗麵

要左碗鮮蝦魚蛋菠菜粗麵。鮮蝦超新鮮爽脆,魚蛋可以,粗麵又滑又有蛋香,浸湯浸耐左都食得。豬骨湯底味道則太淡。

鮮蝦魚蛋魚片唐生菜幼生麵

再encore一碗鮮蝦魚蛋魚片唐生菜幼生麵。呢個幼生麵就唔得,太淋!

即製粥檔

即製粥檔有生雞肉,生牛肉,生豬肉,生魚片,生魷魚,生海蝦比你揀,好豐富。油條係隔離比你攞。

生牛肉粥

試左生牛肉粥,都唔錯。同行家人又encore左一碗。

白粥,雞粥,豆漿

唔想等有白粥,雞粥,熱豆漿自己攞。

印度區

印度區平時好少試,今次一試驚喜!印度食物有梛汁飯,肉骨茶,巴東牛肉,菜咖哩,春卷,炸雞,煎餅。呢度選擇多過Cafe Kool。巴東牛肉都算淋又入味,煎餅非常香脆,點巴東牛肉既汁好好味!肉骨茶我既同行家人encore左一次。

穀物區

跟住返黎餐廳中間既穀物區。穀物有四款,包括瑞士營養麥,可可脆片,粟米片,全麥維。另外有名貴胡桃仁,南瓜籽同無花果乾,西梅乾自己加落早餐殼物度。

麵包

然後到五星級酒店既招牌麵包糕點!麵包有好多選擇。有Almond Croissant,Soft Roll,Hazelnut Bun。

麵包

有Croissant,waffle,pancake等。

麵包

麵包糕點仲有三款Doughnut,三款Muffin,Raisins Danish,Chocolate Croissant,Quiche,Marble Cake等等。

Doughnut

自助早餐有Doughnut真係少見。呢款士多啤梨果醬Doughnut我encore左一次,入面既士多啤梨果醬唔少,Doughnut軟綿綿,雖然滿布糖粉但係又唔過甜!

麵包糕點

朱古力Doughnut有朱古力面皮而入面係有超多香滑吉士醬。其他麵包糕點由我既同行家人分嗮!

麵包

仲有自己切既麵包同白方包等。牛油,果醬自己攞。

另外每人包一杯咖啡或茶。

比較近排食過既九龍香格里拉Cafe Kool同隔離港麗酒店Lobby Lounge既自助早餐,呢度絕對多野同好食過港麗酒店,而食品選擇好似稍稍好過Cafe Kool,而服務同等候時間又一定好過同短過Cafe Kool。不過都係個句,得一個鍾食絕對唔夠,係咪星期日先係架?只能比OK啦。
2021-05-30
即製粥檔
生牛肉粥
Doughnut
麵包糕點
五月頭去左九龍香格里拉大酒店Staycation,等我地五月尾黎返個港島香格里拉大酒店Staycation先!呢個酒店Staycation package包24小時住宿體驗(適用於周五至日及公眾假期之退房)加二人早餐同$1000酒店消費額,總共收費$2000另加一。平日入住仲可以有30小時住宿體驗。我其實都算係港島香格里拉大酒店既常客,不過Staycation都係第一次。Cafe TOO係過去十年我最常黎既酒店自助餐餐廳之一,真係見證住呢度越做越退步。不過今次帶住小朋友,都係食自助餐好d,所以都係黎呢度食個lunch先check-in!一齊睇下有咩食啦!呢度d野食分好幾區。一入門口就見到呢個色彩繽紛既沙律吧。開頭仲以爲係display,之後先發現原來係食得既!不過上面個行真係display,下面個行先食得。沙律吧有好多唔同種類既新鮮沙律菜,亦有粟米,車厘茄,西蘭花,椰菜花,意式黃瓜等等,新鮮健康。沙律吧隔離都有d溝好左既沙律,例如烤南瓜沙律,豆角等。沙律醬有三款。仲有凱撒沙律。沙律區轉角就係魚生區。魚生只有四款,即北寄貝,金槍魚,三文魚,八爪魚,要等師傅切或者攞俾你。Cafe Kool

一齊睇下有咩食啦!呢度d野食分好幾區。

沙律吧

沙律

凱撒沙律

仲有凱撒沙律。

魚生區

沙律區轉角就係魚生區。魚生只有四款,即北寄貝,金槍魚,三文魚,八爪魚,要等師傅切或者攞俾你。Cafe Kool都有五款啦!

魚生

得北寄貝又大又新鮮,其他都麻麻地。唔怪得唔洗排隊。

壽司卷物同凍肉

魚生區隔離就係壽司卷物同凍肉。煙熏三文魚有勁多,火腿有風乾火腿同義式肉腸。壽司無仔細望,卷物有青瓜壽司蛋卷,牛油果蝦卷,忌廉芝士腐皮卷,吞拿魚沙律醬卷。Cafe Kool都有少少日式前菜啦,呢度無。

凍海鮮

之後就到凍海鮮區。凍海鮮有蟹腳,麵包蟹,青口,黃金螺,鮮蝦。今次我無試到。

泰國區

凍海鮮區隔離就係位於角落既泰國區。泰國區食物以沙律爲主(Cafe Kool則以熱食為主),有青木瓜沙律,泰式鳳爪沙律,牛肉沙律,泰式豬肉碎沙律,泰式粉絲蝦沙律,粟米沙律,冬蔭功湯同蝦片。我試左青木瓜沙律,牛肉沙律同泰式粉絲蝦沙律,不過不失。

點心

去返餐廳入口另一面就係點心區。點心區比Cafe Kool既三款多好多,有蝦餃,燒賣,豬肉蒸餃,素餃,珍珠雞,豆沙包同馬拉糕。蝦餃個饀鮮甜爽脆,塊皮就稍為厚左少少。燒賣都皮薄饀靚。豬肉蒸餃就唔得,皮厚饀少。豆沙包個豆沙饀好食,不過包太多。

中式區

點心區接住落就係中式區。中式區有XO醬牛鬆炒飯,金銀寸鮮魷蒸茄子,羅漢齌豆腐,蜜汁醬燒豬肋骨,京式干燒魚片。中湯係合桃蟲草花螺片煲唐排。Cafe Kool有中式前菜,呢度又無。不過中式熱食就好似比Cafe Kool稍稍名貴d。

金銀寸鮮魷蒸茄子,叉燒,燒鴨,羅漢齌豆腐,蜜汁醬燒豬肋骨

金銀寸鮮魷蒸茄子既鮮魷真係好新鮮。蜜汁醬燒豬肋骨既汁好味。京式干燒魚片幾特別又香口開胃,不過好多骨。

西式區

中式區接住落就係西式區。首先有好好味既菠菜同薯仔。換菠菜出黎之前係番茄。

專人即切烤牛肉同烤羊脾

西式區有專人即切烤牛肉同烤羊脾,另外仲有腸仔。

燒牛肉,燒羊脾,京式干燒魚片,金銀寸鮮魷蒸茄子,蜜汁醬燒豬肋骨

烤牛肉同烤羊脾質素都唔錯,好嫩。

西式區

其他西式食物仲有芝士通心粉,煎魚配紅花汁,慢烤豬里脊,焗茄子。西湯係忌廉蘑菇湯。選擇好少兼無名貴菜式。

鹵水蛋,鹵水豆腐,燒鴨,叉燒同油雞

呢區臨尾仲有鹵水蛋,鹵水豆腐,燒鴨,叉燒同油雞。叉燒半肥瘦唔錯,燒鴨則太乾。

粉麵檔

隔離就係粉麵檔。粉麵檔肉類配料有豬肉丸,龍蝦丸,墨魚丸,魚皮餃,魚片。蔬菜配料有菜心,菠菜,油麥菜,唐生菜,銀芽,金菇。麵條都有幾款揀,有日本拉麵,油麵,瀨粉,新竹米粉。湯底有豬骨湯底同雞肉湯底,不過無Cafe Kool既叻沙。粉麵檔有個牌寫住蘭州拉麵,不過我懷疑好少人食。

炸物區

天婦羅區令人好失望,居然變左炸物區,得炸魚,炸薯角同黑松露巴馬臣芝士薯條。炸魚個皮麻麻地。失望!

炸物區隔離就係燉湯,燉湯一點先開始供應。是日燉湯係准山杞子瘦肉燉雞,我飲左幾啖,真材實料味道正常。

日式大阪燒

燉湯區隔離就係鐵板燒區。呢個係Cafe Kool無架,可惜只係日式大阪燒,完全唔吸引。同埋呢度唔見有Cafe Kool既專人即煮意粉。

印度區

鐵板燒區隔離就係印度區。印度區有雞咖喱,牛肉咖喱,扁豆咖喱,天多利烤雞,免治羊肉串,印度烤餅。印度野唔係我杯茶所以都無試。

甜品區

至於我最最最重視既甜品區,其實係餐廳中間,擺出黎好吸引眼球,未食先興奮!不過無可否認,甜品選擇係少左勁多,以前淨係杯仔慕絲或者啫喱都有多過一款揀,而家全部甜品都只係得十幾款揀,有薄荷青檸白朱古力,黑朱古力車厘子,梛子芒果,白朱古力紅莓,白朱古力青蘋果,芝士餅,荔枝紅桑子,楓糖黑加侖子,櫻花白朱古力慕絲。

芝士餅,梛子芒果,楓糖黑加侖子,荔枝紅桑子,黑朱古力車厘子,白朱古力紅莓,Cheese Tart,白朱古力青蘋果

不過好在質素都仲叫保持到,基本上樣樣都好食,有層次又唔會過甜。芝士餅好濃厚好食。薄荷青檸白朱古力小杯好清新。其他賣相好之餘味道都唔錯。
甜品區

新野有芝士撻。芝士撻有滑溜芝士餡加上夠脆同牛油味濃既撻底。

甜品區

甜品區另一邊仲有朱古力布朗尼,朱古力蛋糕同朱古力撻,真係少左好多款。朱古力撻既朱古力醬又滑又濃,撻底夠脆同牛油味濃。朱古力布朗尼都唔錯。朱古力蛋糕就普通d。

甜品區

放係花型食物架上面既法式杏仁餅同泡芙就好吸引眼球。法式杏仁餅得綠茶同士多啤梨味,不過質素都幾好,又脆又濕潤而唔過甜。泡芙有檸檬同士多啤梨味,外脆内滑。

Haagen Dazs 雪糕

最正係有我最鍾意既Haagen Dazs 雪糕!呢度仲有八種味道(比Cafe Kool多兩款),有士多啤梨,雲呢拿,朱古力,綠茶,曲奇忌廉,冧酒提子,芒果,紅桑子sherbet。可惜雪糕toppings得彩虹朱古力碎同M&M's。

Pancake

原本都唔知原來仲有做pancake,見到有人食即刻叫返份試吓先,熱辣辣嘅薄身軟腍薄餅再加上融緊嘅香滑雪糕,一冷一熱,好正。之後再encore多份,個服務員烤塊pancake烤得耐左,反而意外哋令塊薄餅勁脆,呢個口感仲正。

麵包

麵包係Haagen Dazs 雪糕隔離,有蒜蓉法式麵包,軟牛奶麵包,意大利香草和芝士麵包,德國鹹麵包,迷你法式麵包,酸麵團麵包,法式長條麵包。芝士有幾款,自己切。

生果

生果分好一杯杯,主要係菠蘿,西瓜同哈蜜瓜。之後見到少有既雜果加黑莓,係限量架!

每人包一杯餐茶,唔可以轉果汁。

總括而言,一排冇黎呢度食自助午餐,感覺選擇少左好多,名貴野食完全冇,值得encore嘅熱食同刺身都冇乜,普通西式食物遜色,炸物令人失望。所以今次都唔算人多,好少要排隊。好在仲有我最愛嘅雪糕同pancake,甜品黎講都夠食,只係選擇少。值得一提係服務好左好多,上次舊年十月黎食自助晚餐服務勁差,今次好似換哂人,大部分服務員會同你有傾有講,食得好開心。枱同枱之間距離夠,坐得舒服。

比較近排食過既九龍香格里拉Cafe Kool同隔離港麗酒店Garden Cafe自助午餐,呢度絕對多野同好食過Garden Cafe!不過個人覺得Cafe Kool性價比高好多,所以勁多人。

是日星期六每位成人收$528 +10%,$1000酒店消費額係唔夠要補錢,不過登記左入住既小朋友係免費,即刻抵好多。平心而論,如果以呢個正價價錢黎講,就只能勉勉强强俾OK啦。
2021-05-29
Haagen Dazs 雪糕
Pancake
生果
2021-05-28 2713 浏览
已經好耐冇嚟呢度食buffet喇,因為疫情啲人吾能夠外遊,造就咗本地staycation 風,睇啲食評話呢度因為staycation包晚餐,質素將價就貨,吾掂……但我啲朋友都話半信半疑,所以我哋都照book dinner buffet ……我6點9去到,都係同以前一樣好多款食物選擇,如有蝦餃、片皮鴨、燒牛肉、燒雞翼、义燒、天婦羅、湯粉麵、咖哩嘢、凍盤有蟹腳、螺、凍蝦、刺身有三文魚、吞拿魚、八爪魚、,先飲個老火湯,好飲,之後7點半就出燉雞湯,呢個都好好飲,蟹腳、藍青口好鮮甜,冇咩海水鹹味、凍蝦都好食,刺身鮮味肥美,之後攞咗蝦天婦羅、蕃薯、秋葵天婦羅,d食評話必食,但我覺得天婦羅個脆漿炸得吾夠薄、脆,麻麻地......甜品都有好多款,但我都係揀左3款同雪糕,因為都已經飽了9成,我對甜品都冇咩特別喜好,揀左CHEESE CAKE、啫喱同埋似鳥結糖的東西,不過個鳥結糖好硬,吾太好吃....呢度坐得好舒服,3個人坐4人枱,張枱好闊落,枱與枱之間的隔板實淨做得吾錯,固定的stand都印有酒店名,吾會搖搖慾墜,好穩陣,5星即係5星....服務都吾錯....

2021-04-22
2021-05-17 2267 浏览
港島香格里拉staycation既自助早餐餐廳係七樓坐LIFT或者係大堂搭扶手電梯都可以到達咁話晒都唔係去旅行當然唔會好似去浸溫泉咁落到游個早水啦不過我地都差唔多九點落左去食早餐但因為復活節關係已經排晒隊都有職員遊說排隊既客人可以上56樓食入lounge定petrus食我就唔清楚但我唔想今日食兩餐都同一間餐廳當然係繼續等其實都係等左大約十分鐘左右就入得都去過唔少自助餐餐廳但港香呢間真係有d唔同淨係個門口都已經有台形如果淨係計自助早餐黎講我覺得呢間cafe too真係好高質食物種類多味道唔差尤其係張二人檯大到好到張四人檯咁可以坐得舒舒服服真係無得輸早餐仲有益力多而且仲有用冰黎凍住沙律麵包蛋糕選擇都唔少亦都因為疫情關係有位姐姐係專人派碟好過好多餐廳成日無晒碟唔知去邊搵熟食種類都多仲有蒸爐都有四五樣點心揀有廚師即場煮蛋拎個牌番去就會有侍應送過黎唔洗企係度等麵檔雖然選擇少但唔似九香果邊9流流粥檔係有師傅即場煮而唔係就咁擺兜粥係度睇得出呢個場都算係有心做呢張就係我見過最大張既二人檯如果係其他酒店真係放多兩張凳坐四個人都仲得而且檯面仲有盒紙巾都無幾多餐廳有咁鬆手一樣有單點coffee or tea
港島香格里拉staycation既自助早餐

唔講我以為食緊自助晚餐咁既服務
亦唔會好似九香果邊完全overrun個個職員都跑黎跑去
2021-04-05
2021-05-09 2545 浏览
十年前食過晚餐後回味無窮,燉盅湯、中西甜品,其他雖然不太記得但印象良好,今年母親節總動員全家去食中午自助餐,價錢已經變成以前晚餐價錢,首先講湯,冬陰功得個辣字,少少椰奶都無,辣椒溝水,我留下泰國鋪都好飲過佢,酸辣湯酸到阿媽唔認得,飲唔過3啖,蘑菇湯天然蘑菇但唔記得放鹽感覺,主打燉湯,失望到極點,水同肉粒,味道好明顯水多肉少煲出黎架味,淡而無味,數到熱盤,叉燒睇落好鬆軟,第二啖我已經咬唔到,我覺得最奇怪係日式豬扒三文治,感覺下午茶,其他熱盤失控好咸,咸到要勁飲水,鐵板即炒龍蝦又霉,數到甜品,無一樣中式都幾失望,每件細cake睇落多款,但味道好似一致咁,只有布朗尼最好食,唯一要贊麵包,麵包最好食,我比咁多錢食麵包真係奢侈,今次會係我最後一次食香格里拉CafeTOO.
2021-05-02 3188 浏览
老公生日所以訂位來這裏慶祝。來前知道full booking但晚飯時又唔算好多人,疫情關係座位都算寬敞,坐得舒服環境幾好,request左window seat話應該安排唔到,但入位時都比到我,開心食物總類唔算好多但都算新鮮。好鍾意佢個燉湯,是日燉湯係海底椰子煲雞,燉湯係限時限量供應,好多人排隊,好清甜。另外麵包蟹都好味,好多蟹糕。唯一覺得甜品不足,只有7-8款蛋糕有點少,又唔算好食(覺得唔需要留肚食甜品)但雪糕ok,cookies and cream, 抺茶同朱古力味都好食,仲有人筆埋你比唔洗咁辛苦
2021-04-16
生日
  • 燉湯
  • 雪糕
老闆請食午餐,和同事到香格里拉酒店享受buffet😋😋雖然今個月已經食咗幾次buffet,但係今次仍然有少少期待,尤其是食物嘅質素。咁我先講講佢個海鮮,蟹腳味道一般,而三文魚同埋壽司係值得食,我尤其是覺得佢個小壽司有心意,整得好靚。鍾意食壽司嘅我就一定會推介俾大家。蝦,青口,巴拿馬火腿,我比中評(其實係好食嘅,但我唔覺得好突出)熟食方面,印度咖喱,馬鈴薯,豬扒,仲有茄子🍆,同埋燒肉都推介!尤其是馬鈴薯,一粒粒細粒咁樣,好煙銀!而且佢有中式點心!蝦餃最搶手,我搶唔到,食咗燒賣!好味甜品方面,芝士撻,馬卡龍,雪糕,朱古力泡芙,我係最推介嘅!其他嘅話我就覺得有啲樣係靚,但味就好奇怪,例如嗰個檸檬西檸白朱古力杯,食落好似黑人牙膏,完全唔夾。另外有一個紅色嘅,車厘子味嘅小蛋糕,都唔好食。總括來講雖然佢調味好多選擇,但真正好食嘅就唔多。環境大致上都係有中國特色,環境大致係清靜,雖然我哋去嗰日係好多人,但大家都唔係好嘈。
老闆請食午餐,和同事到香格里拉酒店享受buffet😋😋

而且佢有中式點心!蝦餃最搶手,我搶唔到,食咗燒賣!好味

2021-04-28 2444 浏览
又食自助餐喇, 雖然無生蠔任食, 但係有長腳蟹同麵包蟹補返數長腳蟹海水味好夠, 但唔會好似其他個D咁咸, GOOD, 麵包蟹主要係食膏架啫, 所以專夾D少肉既位置, 以免大嘥, 雖然自助餐本身都較浪費食物既, 所以每樣都盡量試少少, 遇到岩食既先再ENCORE, 仲要即場拉既蘭州拉麵, 哩款係新既, 不過味道就似較淡味既肉燥麵不得不提既係佢既三文魚, 本身我係吞拿魚控黎, 不過今次三文魚既味道真係好突出, 好重魚味之餘唔會腥, 軟滑得黎唔會好油.每款芝士都各有所長, 濃淡適中, 有款仲有少少咸魚味咁, 連平時叫開佢做臭芝士既藍之士, 都無左個陣發酵既臭味.泰國食品區比較新穎, 辣味粟米沙律, 又辣又甜幾醒胃, 青蘋果同青芒果沙律, 2款爽脆得黎, 帶點酸辣味, 又係前菜佳品. 巴馬臣芝士沙律菜, 佢係放左係個大型芝士入面比食客夾既, 重點係煙肉碎同芝士粒係可以任落既.天婦羅蝦有醃過, 所以有少少咸味, 但係質感就有少少膠膠地. 聽到有食客大讚大板燒, 仲話食左好幾件, 所以都試下拎一件試下, 不過感覺居然好似蘿蔔糕, 又唔係話好差既, 不過同其他日系食堂相比, 始終係爭D羊扒比較遜色,

羊扒比較遜色, 完全無羊味, 味道又淡, 豬肉腸同雞肉腸咬口比較散, 仲偏咸, 感覺麻麻

香格里拉既特色, 佢係會不按時出燉湯, 出爐時仲會響鐘, 等食客們知道而去排隊到取, 雖然佢係無限每次拎既數量, 不過幫其他同事拎埋, 極限係4壼啫, 因為都幾重下, 個壼有2款, 外觀都幾得意, 仲寫住佛跳牆3個字, 但當然入面既饀唔係啦, 實在太多人拎既關係, 所以唔記得左係咩湯黎, 淨係見倒淮山2字, 不過都真係幾足料, 飲落就似藥材燉瘦肉湯, 清得黎帶濃濃既肉味.

雪糕佢都係用M仔既, 同尾最得意既係, 生果佢係用一個個玻璃樽裝住, 唔知係因為疫情影響, 定還是係DESIGN黎架呢, 醉翁之意不在酒, 拎黎影相都幾靚, 當然都有食晒啦.
2021-04-28
2021-04-28 1609 浏览
以冇凍龍蝦供應,問下d侍應,叫我地寫信反應一下,真系笑了,求其將隻波龍半隻芝士焗,仲要d肉碎上撈埋其他配料,一人每次限取半隻,生蠔每人兩隻,食完拜拜,燉湯派一轉收皮 ,熱食得幾款,仲要系普通到吾普通嘅款式,個片皮鴨仲大獲,包鴨個塊皮d邊乾晒,咁嘅價錢,我洗乜系度食,最衰個樣就系同朋友點左個任飲酒個package,同朋友開心飲多左少少,個女部長走埋黎比d説話我地聽,意思就系話我地飲咁多,以幫襯佢地好多年,今次之後同佢地講拜拜。