2018-12-11 141 浏览
樓上cafe- Candies Foodies🍬~~~~~~~~~~~~~~~~~~~聚餐又一好選擇,D Dinner Sets 幾抵食。👩‍👩‍👧‍👧四人晚市套餐($728)🍽頭盤🐷泰式燒豬頸肉唔太入味,豬頸肉燒得有D乾,點左汁就好D。🍟炸薯條·黑松露蛋黃醬薯條炸得好乾身,唔會好油,黑松露蛋黃醬黑松露味唔太重。🍽餐湯🥣薯蓉忌廉湯都幾易入口,唔太濃唔太淡。🍽意大利粉🍤香辣蒜片·鮮蝦扁意粉依個真係好辣,係香辣個種,鮮蝦同菇都好入味,意粉硬度剛好🦀脆炸軟殼蟹·蟹膏忌廉汁扁意粉軟殼蟹好味,蟹膏味重,唔會淨係得忌廉汁味🍽主菜🥩美國安格斯肉眼牛扒(九安士)今次叫左七成,但比預期生,好似五成咁,肉質鮮嫩。🍗脆香芭提雅燒春雞(半隻)份量有D細,分起上黎有難度,燒春雞算燒得幾香,肉汁保留🍮加$15焦糖燉蛋焦糖面薄左D,燉蛋蛋香足~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
樓上cafe- Candies Foodies🍬
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
聚餐又一好選擇,D Dinner Sets 幾抵食。
👩‍👩‍👧‍👧四人晚市套餐($728)
🍽頭盤
🐷泰式燒豬頸肉
唔太入味,豬頸肉燒得有D乾,點左汁就好D。
🍟炸薯條·黑松露蛋黃醬
薯條炸得好乾身,唔會好油,黑松露蛋黃醬黑松露味唔太重。
🍽餐湯
🥣薯蓉忌廉湯都幾易入口,唔太濃唔太淡。
🍽意大利粉
🍤香辣蒜片·鮮蝦扁意粉
依個真係好辣,係香辣個種,鮮蝦同菇都好入味,意粉硬度剛好
🦀脆炸軟殼蟹·蟹膏忌廉汁扁意粉
軟殼蟹好味,蟹膏味重,唔會淨係得忌廉汁味
🍽主菜
🥩美國安格斯肉眼牛扒(九安士)
今次叫左七成,但比預期生,好似五成咁,肉質鮮嫩。
🍗脆香芭提雅燒春雞(半隻)
份量有D細,分起上黎有難度,燒春雞算燒得幾香,肉汁保留
🍮加$15焦糖燉蛋
焦糖面薄左D,燉蛋蛋香足
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2018-12-11 2439 浏览
自從我在新蒲崗「釆頤花園」裡面,幫襯了一間小食飲品店「Candies GouXXets」,還購買了一杯外賣果汁混合益力多乳酸飲品之後,在撰寫食評的時候,無意中給我發現到,有另一間名字相近的樓上餐廳。餐廳的名稱叫做「Candies Foodies」,「Candies Foodies」相對「Candies GouXXets」之下,兩者除了店名名稱行頭相同之外,其實還有很多共通點。例如兩店店內都設計一個漫畫肖像畫公仔,作為代表食店的象徵性招牌圖案。不過「Candies Foodies」的食品價錢,就比「Candies GouXXets」昂貴得多了。結果我選擇了,透過「開飯喇」的網上訂座功能,在「Candies Foodies」成功訂座,星期日晚上立刻來到尖沙咀,上樓光顧這間樓上西餐廳「Candies Foodies」。論「Candies Foodies」餐廳的位置選址跟環境,本來也都算是不差,餐廳環境頗為寧靜,沒有任何電視噪音,或者收音機聲浪騷擾我用餐。不過論「Candies Foodies」的食品質素,「Candies Foodies」就沒有我預計那麼出色,甚至我可以說食品的份量,未足以讓

不過論「Candies Foodies」的食品質素,「Candies Foodies」就沒有我預計那麼出色,甚至我可以說食品的份量,未足以讓我食得夠飽。

我在光顧「Candies Foodies」之前,已經參考過「Candies Foodies」在「開飯喇」的相關食評,已經知道「Candies Foodies」晚餐時段的主菜以意粉、薄餅為主。

我在「Candies Foodies」的意粉餐牌裡面反覆搜尋,,不容易才找到一款,名稱叫做「安格斯牛肉牛仔汁扁意粉」。我滿心以為「Candies Foodies」「安格斯牛肉牛仔汁扁意粉」的安格斯牛肉,份量至少能滿足我胃口吧?

我還另外在「Cansies Foodies」餐牌裡面,找到一款叫做「龍蝦濃湯」的餐湯。以我之前曾經光顧過西餐廳,從而累積下來的經驗,「龍蝦濃湯」總能有龍蝦肉可以食吧?

「Candies Foodies」晚餐時段的食品,不能做到好像午餐時段的午餐優惠,所有食品價錢都不便宜。我到最後都只能散叫了事,所以我最後忍痛放棄了點飲品,只能飲餐廳提供的水。

結果,「Candies Foodies」的侍應率先從餐廳廚房,把「龍蝦濃湯」端出來和送到我的檯面面前。

驟眼看「Candies Foodies」的「龍蝦濃湯」看似還不差,不過我拿起餐廳提供的餐匙,試飲第一啖的「龍蝦濃湯」,匙羹直接刮到鮮紅色龍蝦湯的底層,結果發現「龍蝦濃湯」不單止質地偏稀,而且龍蝦肉還是一無所獲。

我發現原來「Candies Foodies」的「龍蝦濃湯」,雖然有龍蝦的濃甜味道,奈何卻一小塊龍蝦蝦肉也找不到。整碗「龍蝦濃湯」只有龍蝦的甜味,卻失去了原隻龍蝦的實際口感,所以不算我喝過最好的「龍蝦湯」。
龍蝦濃湯

至於跟隨在「龍蝦濃湯」之後上檯的扁意粉食品,「安格斯牛肉牛仔汁扁意粉」實際份量就更好讓我感到十分失望,因為「安格斯牛肉牛仔汁扁意粉」使用的「安格斯牛肉」,實際份量只得寥寥可數的「牛肉絲」而已。

雖然「Candies Foodies」為「安格斯牛肉牛仔汁扁意粉」設計和擺碟都頗為美觀,奈何漂亮的外觀,不足以彌補「安格斯牛肉牛仔汁扁意粉」牛肉部分肉食嚴重不足的缺憾。

安格斯牛肉牛仔汁扁意粉

「安格斯牛肉牛仔汁扁意粉」的幼細牛柳絲,實際上只是佔了整碟扁意粉,大約不到百分之十的份量,單是肉眼觀望,已經可以輕易看得出來。

而且「安格斯牛肉牛仔汁扁意粉」以乾炒的方式製作完成,所以扁意粉實際上的麵身乾燥無汁,扁意粉雖然擁有濃厚的安格斯牛肉甜味,可惜偏偏食不到「安格斯牛肉」的實際豐厚口感。

扁意粉擁有平面的寛條麵質感,所以扁意粉一撈勻濃厚的安格斯牛肉汁液過後,扁意粉的而且確是能夠食到,來自安格斯牛肉的濃厚甜味感覺。

只可惜「安格斯牛肉牛仔汁扁意粉」空有濃厚的牛肉香甜味道,但是「安格斯牛肉牛仔汁扁意粉」口感,卻因為安格斯牛肉份量嚴重偏少而大打折扣。

而且我食完一碟有牛肉濃味,但是牛肉份量偏少的「安格斯牛肉牛仔汁扁意粉」,和一碗有龍蝦味道,但是食不到實際龍蝦肉的「龍蝦」湯,結果埋單就要付出港幣一百八十四元的昂貴價錢,很抱歉我覺得「Candies Foodies」晚餐性價比一般而已。
2018-09-23
2018-12-06 123 浏览
尖沙咀真係好多餐廳!但好多都好隱蔽,要認真發掘下。 網上見到呢間餐廳環境幾靚,價錢又正常,諗唔到食咩嘅時候就諗住試下呢間🤣叫咗個晚市套餐 ($398)頭盤叫咗泰式燒豬頸肉,豬頸肉燒得好香,外邊好脆👍🏻脆炸軟殼蟹,蟹膏忌廉汁扁意粉,軟殼蟹比較細隻,但係食落都好脆好夠味。意粉好吸汁,食落好煙韌,白酒味比較重。美國安格斯肉眼牛扒 (9oz) 呢個牛扒食落都幾高質,牛味好重又夠哂juicy🤤 冧得黎又不失咬口,推介👍🏻 另外佢嘅配菜都好好食加$15轉特飲~ 同埋加$15有焦糖燉蛋,呢度嘅甜品係做得幾出色嘅🤘🏻好重蛋味同好香滑另外加咗心太軟 ($56) 蛋糕好濃朱古力味,如果入邊再做流心少少就更好🙈

叫咗個晚市套餐 ($398)

頭盤叫咗泰式燒豬頸肉,豬頸肉燒得好香,外邊好脆👍🏻

加$15轉特飲~

2018-11-27 161 浏览
今天行完 iSQUARE,行到旁邊的樂道覓食,往上看看見到”Candies Foodies”的招牌,吸引上去看看,原來是食西餐的,見到餐廳用一些搞笑的漫畫作裝修風格。菜單和餐紙都見有不少搞笑漫畫,都幾得意,一於試試。二人晚市套餐A $318頭盤 - 上面舖滿煙肉碎,扇貝肉不大,薯蓉墊底。湯較稀,味道都OK。份量都幾多,整個汁都比較濕潤,夠溫度每啖入口都夠熱,調味亦不會太膩,味道不錯,飯質感腍軟。Main - 沒想到原條會係咁大條,皮烤得野味,表面的調味帶微辣,魚肉汁潤嫩滑,烤功一流剛好離骨。第一次食這款薄餅,特別在餅底既薄又軟腍,餅邊脆身,可以卷起來吃的薄餅,餡料豐富,食完都不會覺得很膩。

菜單和餐紙都見有不少搞笑漫畫,都幾得意,一於試試。

二人晚市套餐A $318

金不換煙肉焗扇貝(2隻)

頭盤 - 上面舖滿煙肉碎,扇貝肉不大,薯蓉墊底。
薯蓉湯

湯較稀,味道都OK。

煙三文魚刁草水瓜柳忌廉芝士荷蘭薄餅

+$15 凍朱古力咖啡

2018-11-26
煙三文魚刁草水瓜柳忌廉芝士荷蘭薄餅
2018-11-26 98 浏览
今晚跟舊同學聚舊,由他發板來到了這間感覺特別的樓上餐廳。燈光暗但擺設令環境感覺熱鬧,食客亦不少,因為價錢都算大眾化。有糖果任夾。餐牌上的選擇多,不想傷腦筋於是點了「二人晚市套餐A $318」:《頭盤 金不換煙肉焗扇貝(2隻)》扇貝小小的但煙肉多,有咬口並帶咸香。本身餐湯是薯蓉湯,但我另+$15轉了《龍蝦湯》龍蝦味香而濃稀度剛好不會咸。《黑松露牛肝菌意式燴飯》份量多,燴飯汁潤不過濕,當中有很多蘑菇片,入口有陣陣菇香,再加上黑松露更香濃。Main《美式香草烤深海原條龍脷魚》很大條,霸佔了半張桌面。送上時聞到陣陣香氣,原來魚身用上七味粉和鹽調味,令魚很香口惹味,肉質入味亦沒有烤得過火。最後飲品我們都加錢點了特飲兩杯:+$15 《陽光(熱情果 士多啤梨 香橙 梳打水)》+$15 《凍朱古力咖啡》

今晚跟舊同學聚舊,由他發板來到了這間感覺特別的樓上餐廳。

有糖果任夾。

《頭盤 金不換煙肉焗扇貝(2隻)》
扇貝小小的但煙肉多,有咬口並帶咸香。

本身餐湯是薯蓉湯,但我另+$15轉了《龍蝦湯》
龍蝦味香而濃稀度剛好不會咸。

《黑松露牛肝菌意式燴飯》

Main
《美式香草烤深海原條龍脷魚》

最後飲品我們都加錢點了特飲兩杯:
+$15 《陽光(熱情果 士多啤梨 香橙 梳打水)》
+$15 《凍朱古力咖啡》

2018-11-26
2018-11-23 82 浏览
尖沙嘴雖然美食林立 但特色而又價錢貼地嘅餐廳 選擇就比較少 無意中發現一間樓上餐廳 沿住樓梯行上去見到牆邊有啲幽默畫作 餐廳周圍都有好QQ海報同卡通今次就試二人餐 有齊湯+前菜+飯或意粉+主菜+飲品我地揀咗泰式燒豬頸肉作為前菜 黑松露牛肝菌意式燴飯同埋脆香芭堤雅燒春雞是日廚師餐湯就有栗米忌廉湯泰式燒豬頸肉無可否認係非常開胃嘅前菜 燒過嘅豬頸肉香脆嘅外皮鎖住肉汁 而且每一啖都好爽口 再點埋泰式酸甜醬 我地極速清碟惹味程度💯之後就輪到黑松露牛肝菌意式燴飯 一上菜就聞到黑松露嘅香味牛肝菌同意大利飯基本上係絕配而且配埋飯面上嘅芝士 成個飯嘅口感都好creamy等咗一陣終於到燒春雞啦 半隻份量兩個人食啱啱好 雞皮燒到卜卜脆夾雜雞油嘅香味 油香滲入雞肉 而雞肉仍然保持嫩滑呢個一定要趁熱食最後我地仲追加焦糖燉蛋 由頭食到尾值得一提嘅係每位服務態度都好好 唔係機械式專業係感受到有用心同埋好親切❤️
尖沙嘴雖然美食林立
唔係機械式專業
係感受到有用心同埋好親切❤️
2018-11-21
2018-11-17 78 浏览
朋友推介的Candies Foodies,店內裝潢簡樸舒適,餐牌設計十分精緻二人套餐 $398 有前菜、餐湯、主食及飲品,加$15轉特色飲品,價錢合理點了2杯特色飲品,巨峰提子梳打及星空顏色好夢幻,而且有我最喜的蜂蜜珠珠雜菜湯入口清甜輕盈,味道不錯煙三文魚凱撒沙律份量十足,沙津醬調得很好,蔬菜新鮮鮮綠,配上冰涼的煙三文魚炸軟殼蟹蟹膏忌廉汁意粉忌廉汁意粉非常香濃,醬汁份量很夠,啖啖蟹膏香,口感順滑細膩。軟殼蟹炸得非常脆身美國安格斯肉眼牛扒肉眼扒很大塊,肉質軟熟,牛扒肉味濃郁,邪惡而細膩的油脂一湧而上,令人欲罷不能

點了2杯特色飲品,巨峰提子梳打及星空

顏色好夢幻,而且有我最喜的蜂蜜珠珠

雜菜湯入口清甜輕盈,味道不錯

煙三文魚凱撒沙律

份量十足,沙津醬調得很好,蔬菜新鮮鮮綠,配上冰涼的煙三文魚

炸軟殼蟹蟹膏忌廉汁意粉

美國安格斯肉眼牛扒

2018-11-15
  • 美國安格斯肉眼牛扒
2018-11-15 1072 浏览
今日去左一間特別搞鬼的餐廳,它位於尖沙咀一座大廈,由地鐵站行到這裡只需5分鐘,十分方便,!!雖然餐廳在閣樓,但粉紅色的門口很搶眼,所以不難發現!!一條窄窄的樓梯,沿住牆身放置了很多畫和特別裝飾!推門入去,長方形的格局,空間不算細,沒有焗促的感覺,開放式廚房竟然沒有令餐廳充滿油煙味,抽風系統十分好!!這裡無論裝修,玻璃窗或餐牌的圖案和語句都盞鬼有趣,打開餐牌有太多選擇,令我都要停一停,諗一諗!二人晚市套餐有A,B兩款,既然有選擇困難証,倒不如選擇套餐比較容易,最後我們選擇了B套餐再額外單點朱古力心太軟!!頭盤我們選擇了<金不換,煙肉焗扇貝> ,扇貝充滿鮮味!!上面灑上很多煙肉粒,每粒都煎得好香口,配上薯蓉一齊食,減低了煙肉的油膩感!!<粟米蓉湯>熱滕滕香噴噴,粟米粒粒打成蓉的濃湯,每飲一啖都食到好多粟米蓉!!味道同口感一樣十足!<龍蝦濃湯>雖然要加$15,但一樣好抵飲!!龍蝦湯味濃郁,不會太咸太稀,質感幼滑,口感豐富,味道不錯!!<半邊波士頓龍蝦, 龍蝦忌廉汁意式燴飯>,賣相超霸氣!!半邊波士頓龍蝦有成隻碟咁長,仲有好多膏!

金不換 煙肉焗扇貝

粟米蓉湯

龍蝦濃湯

<半邊波士頓龍蝦, 龍蝦忌廉汁意式燴飯>,賣相超霸氣!!半邊波士頓龍蝦有成隻碟咁長,仲有好多膏!!龍蝦肉好大好多肉,肉質彈牙爽滑!!燴飯軟硬適中,整個飯充滿龍蝦忌廉汁又不會太咸,十分好味!!
半邊波士頓龍蝦 龍蝦忌廉汁意式燴飯

半邊波士頓龍蝦 龍蝦忌廉汁意式燴飯

<蟹肉BB露筍荷蘭簿餅>好大份,餡料有蟹肉,露筍,番茄和火箭菜等,出面好小機會食到荷蘭簿餅,因為佢同普通簿餅有點不同,簿餅邊位脆身香口,但餅皮軟身,所以捲起餡料一齊食的!口感煙煙韌韌,味道清新!
蟹肉BB露筍荷蘭薄餅

<朱古力心太軟>是單點,熱騰騰的朱古力醬流出來,配上雪糕一齊食,意想不到一球雪糕內竟然有三隻味道!!雲尼拿,芒果和香芋!!十分驚喜!!再加埋oreo餅一齊食,好味到食唔停口啊!!
朱古力心太軟

朱古力心太軟

最後飲埋餐飲,今餐食得非常滿足!!
凍檸茶&熱檸茶

整體來說,餐廳環境和食物質素都很好,令人一試難忘啊!!
  • 蟹肉BB露筍荷蘭薄餅
  • 粟米蓉湯
  • 半邊波士頓龍蝦.龍蝦忌廉汁意式燴飯
  • 龍蝦濃湯
  • 朱古力心太軟
  • 金不換煙肉焗扇貝
2018-11-15 57 浏览
今晚黎到尖沙咀的樓上café, 位於樂道,地鐵站一出很快便到,但因為掛住傾計,差點miss 左個入口。樓梯有超級靚的壁畫。唔想煩的話揀套餐就最方便,有兩個SET Dinner, 友人想食牛,所以揀左$398 Set B~頭盤揀左炸薯條配黑松露蛋黃醬,薯條是即炸的,小口燙手又燙口。薯條每條都是金黃色的,外脆内軟,黑松露蛋黃醬的很香,黑松露味很濃郁,口感極佳。餐湯加左$15轉左黑松露野菌湯,黑松露味濃,又唔會太咸。半邊波士頓龍蝦意式燴飯,隻龍蝦大到遮住個飯,非常足料,亦都已經打碎左個殼,食起上黎都好方便。龍蝦肉香甜、彈牙,而飯粒軟硬適中,汁都調得好好,好creamy.朋友等左好耐的美國安格斯肉眼牛排出場,我地揀左5成熟,上台已經聞到好香,軟淋淋都好易切,牛味重,Juicy。食埋甜品真係好飽。

餐湯加左$15轉左黑松露野菌湯,黑松露味濃,又唔會太咸。
食埋甜品真係好飽。
2018-11-14
2018-11-14 2151 浏览
今日去完sogo shopping,來到尖沙咀附近搵野食,朋友帶了我來呢間樓上的西餐廳,看到朋友這般極力推介,所以便到來試一試。餐廳位於大廈的一樓,經過一條樓梯後,便會看到餐廳的門口入到餐廳入內,氣氛好和諧,座位數目不少,仲可以清楚望到bar及廚房的製作過程餐廳提供數款set dinner menu,都幾抵食,而且又可以收窄選擇食物的範圍,因為我看到main menu款式太多,都不知選那樣才好。就是這樣我們點了一份$398set dinner先來餐湯,我們各加了$15升級特別餐湯一款是黑松露野菌湯濃濃的黑松露味極之香而且入面仲有點點菇菌蓉,喝起來不但有口感,而且十分好味另一款是龍蝦濃湯的確是十分香濃,陣陣龍蝦味好滋味喝過餐湯後,我們所點的前菜都來了。以煙肉鋪在扇貝上,再加以烤焗,十分香扇貝又juicy不會老另外我仲好欣賞放置在扇貝底部的薯蓉薯蓉又香又細滑,雖然它毫不起眼,但味道的確令我震驚微微細辣的扁意粉,味道好清新好惹味,辣度適中,令人愈食愈過癮一啖又一啖的扁意粉又彈牙爽口材料上都絕不馬虎,配上了多隻又爽口又彈牙的大蝦羊架一份有三件,這裡的羊架特別的厚切,七成熟,肉質剛剛好,不老又j
餐廳位於大廈的一樓,經過一條樓梯後,便會看到餐廳的門口

先來餐湯,我們各加了$15升級特別餐湯
一款是黑松露野菌湯

濃濃的黑松露味極之香
而且入面仲有點點菇菌蓉,喝起來不但有口感,而且十分好味

另一款是龍蝦濃湯
龍蝦濃湯

的確是十分香濃,陣陣龍蝦味
好滋味
喝過餐湯後,我們所點的前菜都來了。
金不換。煙肉焗扇貝
以煙肉鋪在扇貝上,再加以烤焗,十分香
扇貝又juicy不會老
另外我仲好欣賞放置在扇貝底部的薯蓉
薯蓉又香又細滑,雖然它毫不起眼,但味道的確令我震驚
香辣蒜片。鮮蝦扁意粉

一啖又一啖的
扁意粉又彈牙爽口
材料上都絕不馬虎,配上了多隻又爽口又彈牙的大蝦
紐西蘭羊架

羊架一份有三件,這裡的羊架特別的厚切,七成熟,肉質剛剛好,不老又juicy
羊肉帶上了又香又惹味既羊味,沾上了特配醬汁,很滋味

吃過正餐後,我們加了兩款甜品,每款都只是$15
價錢合理
紐約芝士蛋糕

New york cheese cake淡淡芝士香,吃起來清清的,不會令人覺得很膩。十分滋味
焦糖燉蛋

另一款焦糖燉蛋,脆卜卜的焦糖暖暖的鋪在燉蛋上
一冷一熱、一脆一軟。口感相當有趣,味道又滋味
飲品

開心的食了一餐好好味既晚餐
環境又坐得舒服,吃過後會明白為何朋友要極力推介
2018-11-12
金不換。煙肉焗扇貝
香辣蒜片。鮮蝦扁意粉
紐西蘭羊架
紐約芝士蛋糕
2018-11-12 58 浏览
今日早放工 所以就約左好朋友搵間舒服既cafe食下飯餐廳入口都搵左一陣先搵到入面環境都幾舒服 好多得意既畫有兩款二人餐 亦可以散叫我地叫左$398個set都幾多選擇餐湯我地加左錢轉龍蝦湯同黑松露野菌湯龍蝦湯好鮮味黑松露野菌湯好creamy 入面好多磨菇粒餐飲都轉左特飲蜜桃果茶 好清甜 有幾舊蜜桃Oreo沙冰 好重Oreo味頭盤炸薯條配黑松露蛋黃醬新鮮炸起 個醬好好味脆炸軟殼蟹 蟹膏忌廉汁扁意粉意粉汁唔會好漏 好有驚喜軟殼蟹又唔會炸得好油 值得推介蟹肉BB露筍荷蘭薄餅 薄餅皮好特別 唔係平時硬身好軟好有蛋香味食極都唔滯 配埋蟹肉同火箭菜好好食最後加埋個焦糖燉蛋完美的一餐估唔到樓上cafe既菜式都幾特別 而且質素仲好好!好有驚喜!
今日早放工 所以就約左好朋友搵間舒服既cafe食下飯
食極都唔滯 配埋蟹肉同火箭菜好好食
最後加埋個焦糖燉蛋
完美的一餐
估唔到樓上cafe既菜式都幾特別
而且質素仲好好!好有驚喜!
2018-11-08 785 浏览
cafe就去得多,樓上cafe就好少去!今天和兩位朋友去了尖沙咀的一間樓上cafe。 cafe以粉紅色做墻色充滿少女心!cafe的周圍更放滿一些可愛的小物和搞笑有趣的Poster做裝飾。沿著樓梯行上去就到餐廳門口!樓梯十分漂亮,係打卡必影。入座後,店員告訴我們只要like餐廳的Facebook就可以出去夾糖果!!可惜我們顧著聊天,就忘記了出去。我地首先點左一個二人餐,食物的選擇都算多!而起價錢不貴,分量都很多。龍蝦湯:套餐+15蚊可以轉龍蝦湯,只看買相已經加曬分!呢個龍蝦湯味道都算濃郁,而且不會太咸。 金不換.煙肉焗扇貝:扇貝雖然比較細,但味道鮮甜!焗到卜卜脆及帶點咸香的煙肉配上薯蓉味道極好,而且又能減低煙肉的油膩感。龍蝦忌廉汁意式燴飯: 這個Rlsotto真得值得稱讚,首先個忌廉汁做得好好,不但很creamy而且有龍蝦的鮮味,Rlsotto的飯粒軟硬適合中,而且仲有 半邊波士頓龍蝦。美國安格斯肉眼牛排:客人可以按照自己的喜好選擇成熟,我們比喜歡吃熟一點,就叫左7成。牛肉非常柔軟而且很易切開,牛排入口嫩滑多汁,重牛味。烤雞煙肉菠蘿薄餅:薄餅好大!店員告訴我們這個薄餅是卷起來吃的,材料分

金不換.煙肉焗扇貝

半邊波士頓龍蝦.龍蝦忌廉汁意式燴飯

美國安格斯肉眼牛排

烤雞煙肉菠蘿燒烤醬荷蘭薄餅
烤雞煙肉菠蘿薄餅:薄餅好大!店員告訴我們這個薄餅是卷起來吃的,材料分別有菠蘿、煙肉、雞肉及火箭菜等口感十分豐富。
黑松露薯條
黑松露薯條:薯條即炸的!每條都是金黃色外脆内軟很好吃。黑松露醬很濃郁。

蜜桃果茶
蜜桃果茶:果茶是套餐送的,有熱有凍,不是死甜的味道!能喝到茶味,友人們都很欣賞。裏面還有兩塊果肉。

想不到樓上cefe 的質數都如此高!
不但裝潢漂亮,食物都很有質數! 重點價錢也不貴。值得再次光顧。
2018-11-07
金不換.煙肉焗扇貝
半邊波士頓龍蝦.龍蝦忌廉汁意式燴飯
美國安格斯肉眼牛排
烤雞煙肉菠蘿燒烤醬荷蘭薄餅
黑松露薯條
蜜桃果茶
2018-11-06 64 浏览
Candies foodies今日有個朋友生日飯,都搵左一陣,因為係有兩個門口都寫住華源大廈。好彩佢放左個餐牌係大廈門口,所以我就搵到喇。時間尚早,七點開始多人,好彩早到。朋友叫左龍蝦湯我就叫左磨菇黑松露湯,好有質感。因為有好多打碎左既磨菇咬,同埋黑松露都好濃郁。叫左個oreo沙冰,未試過。又幾有特式,一飲落去好似幾塊oreo打碎左咁,濃郁又冰凍,好味,無叫錯。最鐘意就係食粗薯條,仲要新鮮炸起熱辣辣,加黑松露蛋黃醬,所以唔肥膩。軟殼蟹扁意粉,呢個意粉係一啲都唔覺膩又唔會話食多幾條就制既感覺,非常好,唔會太重忌廉。所以意粉真心推介。朋友唔食羊架,我又唔食牛肉,最後揀左呢個,但我覺得揀岩左,因為佢個批既皮好似煎蛋皮咁,好得意,邊脆內軟,加埋蟹肉同火箭菜,新鮮好味。兩個人食得哂成塊都唔覺制。焦糖燉蛋,焦糖做得脆,但蛋可以再熱少少會更好味。最後埋單,每人都係二百幾,我已經食到好飽,好味,我應該會再黎。
Candies foodies

時間尚早,七點開始多人,好彩早到。

朋友叫左龍蝦湯

• Oreo沙冰
  • 黑松露野菌濃湯
  • 脆炸軟殼蟹蟹膏忌廉汁扁意粉
2018-11-06 644 浏览
同朋友諗住搵一個可以靜靜地傾計既Cafe,係Opernrice見到呢間好似唔錯,於是今晚就去試下!餐廳真真正正位於鬧市中,係繁忙既彌敦道轉入去一個比較靜既大廈,就係大廈其中一個舖頭隔離就見到餐廳既招牌啦!上一層後餐廳跟出面環境完全兩回事,燈光柔和,環境舒適。我們7點左右去到餐廳都不太多人,非常適合同朋友談天說地。我們兩個人點了一個二人餐及加了一個小食!兩款餐湯我們都+$15升級了!龍蝦濃湯,龍蝦味都幾濃,湯亦不會太稀!黑松露野菌湯,個湯都幾creamy,黑松露味都好濃,湯亦有磨碎的蘑菇,口感豐富!頭盤- 炸薯條(黑松露蛋黃醬),薯條炸得外脆內軟,不會炸得很乾,鹽份適中。黑松露蛋黃醬估唔到很重黑松露味,味道不錯!香辣蒜片鮮蝦扁意粉,意粉爽口乾身,有淡淡的香辣味!鮮蝦食得出很新鮮,爽口!煙三文魚刀草水瓜柳忌廉芝士荷蘭薄餅,跟平時出面食既薄餅唔同,呢度既餅底好似pancake個皮咁,起初熱辣辣食果陣會feel到佢好軟身,及後再食就會食到佢個皮邊脆卜卜!薄餅上有火箭菜、煙三文魚、少許酸豆、紅椒及忌廉芝士,由於佢個薄餅皮係軟身,我次次食都會將佢成塊夾埋一齊食,所以口感非常豐富,有火箭菜既甘味、煙
上一層後餐廳跟出面環境完全兩回事,燈光柔和,環境舒適。
我們7點左右去到餐廳都不太多人,非常適合同朋友談天說地。

我們兩個人點了一個二人餐及加了一個小食!
兩款餐湯我們都+$15升級了!
龍蝦濃湯
龍蝦濃湯,龍蝦味都幾濃,湯亦不會太稀!

香辣蒜片鮮蝦扁意粉

煙三文魚刀草水瓜柳忌廉芝士荷蘭薄餅
煙三文魚刀草水瓜柳忌廉芝士荷蘭薄餅,跟平時出面食既薄餅唔同,呢度既餅底好似pancake個皮咁,起初熱辣辣食果陣會feel到佢好軟身,及後再食就會食到佢個皮邊脆卜卜!薄餅上有火箭菜、煙三文魚、少許酸豆、紅椒及忌廉芝士,由於佢個薄餅皮係軟身,我次次食都會將佢成塊夾埋一齊食,所以口感非常豐富,有火箭菜既甘味、煙三文魚既咸味、酸豆既酸味同埋cream cheese,食落很特別,很match!

Candies,陽光
餐飲我們都+$15升級做特飲,一杯係Candies,一杯係陽光,Candies桃味較重,比較甜。而陽光好重熱情果味,酸酸甜甜幾開胃!
忌廉芝士焗西蘭花
另外我們還點了一個小食芝士忌廉焗西蘭花,芝士焗得很濃味,西蘭花較爽口,幾清新!

總括黎講餐廳位於尖沙咀鬧市,但環境很舒適,非常適合跟朋友聊天,上菜速度亦很快,值得再次光顧!
2018-11-05
煙三文魚刀草水瓜柳忌廉芝士荷蘭薄餅
2018-11-02 1135 浏览
放工係地鐵站會合友人後,話要帶我去一個秘密地方開餐........行左幾分鐘就到啦望見呢個門口再要上一層,推開門原來係一間樓上西餐廳,面積唔算太大,四周掛上七彩掛畫,門口位仲有得夾糖(只要LIKE佢地FB),幾過癮喎開放式廚房,但無聞到油煙味,侍應比左幾款餐牌我地參考有散叫有二人/四人套餐供應,另有多款手工啤酒選擇今晚點左呢個二人晚市套餐(B)$398餐湯係粟米湯,夠熱又有香甜粟米味,若然加多片多士一齊食就仲好D頭盤選擇炸薯條.黑松露蛋黃醬,熱辣辣炸起,香味四射粗身薯條連帶少少皮,食起黎薯味滿分,配埋黑松露蛋黃醬一齊食,邪惡度急速提升,愈食愈想食一路食緊薯條,呢客香辣蒜片.鮮蝦扁意粉已經送上枱,賣相靚仔,份量足夠二人分享加入辣椒及蒜片一齊炒,確係有D辣度但絶對可以接受,惹味十足!  扁意粉帶點口感,我鍾意!  另外蝦已剝左殼,食起黎相當方便,口感爽口; 另有菇片及甜椒絲豐富左味道及口感層次!另一客主菜為美國安格斯肉眼牛扒 (9安士),擺盤睇得出有放過心思,以烤薯仔/茄子/蕃茄/秋葵作伴菜件肉眼扒厚薄度適中,灑上黑椒碎提升味道點了五成熟度,用刀切開時已感受到肉嘅彈性,內裏仍帶點紅色,時間

開放式廚房,但無聞到油煙味,侍應比左幾款餐牌我地參考

有散叫有二人/四人套餐供應,另有多款手工啤酒選擇

今晚點左呢個二人晚市套餐(B)$398

頭盤選擇炸薯條.黑松露蛋黃醬,熱辣辣炸起,香味四射
炸薯條.黑松露蛋黃醬

香辣蒜片.鮮蝦扁意粉

美國安格斯肉眼牛扒

件肉眼扒厚薄度適中,灑上黑椒碎提升味道

點了五成熟度,用刀切開時已感受到肉嘅彈性,內裏仍帶點紅色,時間控制得唔錯

配以一小碗燒汁,就咁單食食到肉味幾出,腍身中帶少少嚼口,邊位有少少脂肪,食起黎多一份油香感

今晚肚餓指數頗高,叫埋呢客牛油果風乾蕃茄菠菜忌醬荷蘭薄餅 ($128)
牛油果風乾蕃茄菠菜忌醬荷蘭薄餅

咩係荷蘭薄餅?  原來係類似Pancake,薄身"批"底,上面舖滿牛油果風乾蕃茄洋蔥及火箭菜,全素餡料

食法係要成件捲起食, 口感帶點煙韌,食到邊邊位置就有香脆感,味道清新,食晒成個都唔會過飽! 最驚喜係就算凍左,口感仍然維持煙韌,都係好味道!

餐飲另加$15可轉特式飲品,例如有果茶/咖啡類,食完呢一餐,加埋呢2杯特式咖啡 : 朱古力咖啡及拿鐵,味濃又香滑,相當完滿!

炸薯條.黑松露蛋黃醬
香辣蒜片.鮮蝦扁意粉