2021-09-03 22 浏览
這裡的壽司,在外面真的沒有!就連素卷都有,而且還很足料,連吃素的朋友也說好吃!素食卷材料有紅菜頭,露筍,芒果,青瓜,紫蘇葉,蒜片及松露蛋黃醬,材料十分之豐富,紅菜頭很甜及清爽,再加上紫蘇葉的獨特香味,絕對是清新之選!另一款點了C dragon,材料有炸鰻魚,天婦羅山藥,鰻魚汁及飛魚子蛋黃醬,因有炸物,壽司特別香,再加上兩款醬汁,另整件壽司更有多種味覺,吃起來層次很豐富!還有勁多小食買,炸魚皮,果仁,蘋果乾及香蕉乾等,不錯!

還有勁多小食買,炸魚皮,果仁,蘋果乾及香蕉乾等,不錯!
2021-09-02 54 浏览
今日收工經過灣仔,發現好耐無食過日式壽司,又見到我最愛既Chotto Maki就買幾件番屋企同女朋友一齊食啦女朋友上年帶過我黎食一次,我就好鐘意依間鋪頭。壽司選擇多而且好特別,我叫左3款壽司試下Black Magma Roll,由碎帶子為主,加上黑芝麻醬,帶子好鮮甜好好味黑芝麻醬唔會太濃味,整體賣相又好靚$72有8件,性價比好高!我仲叫左三文魚和吞拿魚,質素都唔差三文魚魚油重,好肥美!吞拿魚又唔事身女朋友都好鍾意
黑芝麻醬唔會太濃味,整體賣相又好靚
三文魚魚油重,好肥美!吞拿魚又唔事身
女朋友都好鍾意
2021-09-02 19 浏览
今日來到灣仔食日式餐廳, Chotto maki ,儘管來食個lunch! 地鐵站出口行幾分鐘就到.呢間餐廳是專賣壽司的, 主要分為signature roll ( 四件大壽司) 或者是 classic roll (八件小壽司), 也有自選的菜單,同埋小食飲品甜點等。我叫咗Mango Dynamite roll, 主要材料有天婦羅炸蝦,青瓜絲,芒果粒等等,。感覺上10分清新,芒果咬下去酸酸甜甜的,炸蝦天婦羅剛炸好10分熱辣辣,吃下去10分清新也是開胃之選。另外叫philiadelphia roll,也是八小件的,我最欣賞佢分為少見鍾意入口。這個大概就是用上三文魚,忌廉芝士,牛油果等材料。卷芝士同三文魚10分夾,入口即溶,三文魚亦都鮮味十足。最後唔夠喉加了見咗火炙三文魚,三文魚燒的火候剛好,半生熟的,超級好食。呢間主打方便快捷食壽司,是上班一族lunch之選。餐廳有附設10幾個座位可以即刻食,也是10分方便。

2021-09-01 14 浏览
最鍾意啲有得自己mix and match 嘅餐廳💁‍♀️自己食咩自己揀🤓我每次都會揀牛油果🤣原來上面同中間都有得揀牛油果🥑而且口感會有啲唔同。配蟹柳同埋紅菜頭都好襯。芒果都好好食。仲有得揀醬同啲調味😝。不過一整就要一set 8 件,對比起平時其他日本餐廳就變咗無咁多款試。同埋其中一個要揀嘅係肉類,變咗素食者無得食🤣白桃梳打桃味好香,正呀🙊。呢度環境同快餐店差唔多🤓,衞生都可以。店員服務唔差,不過都唔會特別好。

白桃梳打桃味好香,正呀🙊。

2021-09-01 20 浏览
呢間壽司店係利東街隔離,好容易搵到。佢最好嘅係除咗有外賣之外,仲設有座位,唔使係街食😛 壽司店主打三文魚、吞拿魚、芒果、牛油果呢幾款好食又健康嘅配搭😍 如果唔鍾意佢set好咗個啲 可以order自由揀Philadelphia Roll $72鍾意牛油果必叫🥑 佢表面鋪滿牛油果片,入面包住三文魚同cream cheese, super evil 😈 食落幾有飽肚感,牛油果同芝士令壽司更滑身,三文魚嘅鮮味同牛油果真係好夾😚 Lobster Roll $98特別矜貴嘅龍蝦卷物🦞 有好多龍蝦沙律,另外仲被牛油果片同火灸三文魚片雙層包住,特別香口,兩份滋味一齊嚟😜 原來卷物中間仲有蘆荀同wasabi ,可以減一下沙律醬嘅膩Yuzu Cider $28俾個樽吸引住😍 好靚,成枝果汁酒咁🥂 飲落唔會太甜,有柚子嘅清新,配合壽司同咁熱嘅天氣啱晒👏🏻

Philadelphia Roll $72

Lobster Roll $98

Yuzu Cider $28
2021-08-16
  • 龍蝦卷
2021-08-30 22 浏览
假日在會展逛完展覽,肚子有點餓了就在附近找點輕食。走到這條小街時,被店外的娃娃吸引過去了,就入內坐下休息。Lobster Roll 2.0選擇困難症的我們看了菜單很久,店員特意推薦我們這款期間限定的龍蝦卷。頂層是經火炙後的三文魚和牛油果,都是我最愛的配料,油分逼出,增添整體香味。飯卷裏面包裹著龍蝦肉,配上秘制醬汁,非常美味!Sea Monster蟹柳、天婦羅蝦、青瓜絲為主要配料,青瓜絲能中和油膩感。加上櫻花蝦、炸蒜點綴,令整體更有咬口。另外還有鰻魚醬伴碟,每個卷物都必定要點上芥末豉油和鰻魚醬,口感會更豐富。另外飲品方面的選擇也很多, 有氣果汁、汽水和茶都有,我們點了一瓶 Peach Cider試試,清新果香,味道稍甜。

Lobster Roll 2.0

Sea Monster

下午茶
2021-08-29 23 浏览
Chotto Maki 經過灣仔,比呢間小店吸引咗,入邊座位不太多,入到去用手機Scan QR code度睇餐牌,俾咗錢叫嘢食先,之後等叫Number取餐,餐具可以自取😋Mango Dynamite ~$72入邊有八件,呢個係天婦羅蝦嘅芒果卷,天婦羅蝦唔會淋哂,加舊芒果好Fresh,一啲都唔油膩Philadelphia ~$72入邊有八件,入邊有舊cream cheese同埋三文魚,加埋牛油果,簡直係好食,仲有少少醬同蟹籽喺面😍Peach Cider ~$25呢個蜜桃Cider,好重蜜桃味,亦都唔會太甜,好飲Chotto Maki (灣仔)🏠:灣仔廈門街33號地舖☎️:84812861
Chotto Maki

Mango Dynamite ~$72

Philadelphia ~$72

Peach Cider ~$25
呢個蜜桃Cider,好重蜜桃味,亦都唔會太甜,好飲

Chotto Maki (灣仔)
🏠:灣仔廈門街33號地舖
☎️:84812861

2021-07-20
下午茶
  • Philadelphia
  • Mango Dynamite
2021-08-29 10 浏览
Philadelphia roll三文魚,cream cheese,avocado,tobiko等等材料,我鐘意佢哋飯卷係即場包,唔會好似超級市場咁都唔知包咗幾耐,由其而家疫情中嘅日子,咁樣嘅飯卷,感覺衛生好多Customise your roll:我今次選擇咗👇🏻天婦羅蝦青瓜絲玉牛油果片黑芝麻醬炸芋片自己選擇嘅食材,睇住佢即場包,真係新鮮,口水流了Mini udon ,入口爽滑好’煙煙銀銀’好彈牙Yummy
Philadelphia roll

Customise your roll:我今次選擇咗👇🏻
天婦羅蝦
青瓜絲

牛油果片
黑芝麻醬
炸芋片
自己選擇嘅食材,睇住佢即場包,真係新鮮,口水流了

2021-08-25 26 浏览
囍帖街附近開了很多不同的特色小店, 其中一間每次經過都被那日本娃娃吸引著。今日忙裏偷閒,行完玩具街已差不多六時了, 行到身水身汗天氣又熱時,又有藉口唔想煮飯,買壽司回家當晚餐也不錯呢 ! 小店似做外賣為主,店內只有少量座位。店內的卷物即叫即造夠晒新鮮,有Signature rolls 同 classic rolls 分別有4件同8件可供選擇! 創意卷物有很多fusion慨念,龍蝦卷物也十分有創意呢! 我選了Beef Iyaki 主要材料有燒牛肉、牛油果和青瓜等,配料十足~ 因為有我至愛既牛油果,配埋魚籽,入口軟綿綿,好多層次感。Mango Dynamite外有芒果、天婦羅蝦、青瓜食落甜甜脆脆的又新鮮 ; 加埋綠色的飛魚籽,賣相直迫滿分味道有驚喜。 日系飲品種類太多, 最後選了Apple Cider & Peach Cider. 有甜味果味濃,Cider融合了啤酒與果汁的優點,口感清爽,適量飲用可舒筋活絡,增進身體健康。這裡的店員親切有禮,一定會回頭,好想試曬這裡的創意rolls啊~
小店似做外賣為主,店內只有少量座位。

2021-08-21 57 浏览
之前曾和朋友吃過一次Chotto Maki的卷物,一直念念不忘,這次經過正好試一試在灣仔的分店叫一下外賣😆看到有新餐牌,所以叫了一個新的卷物和一個舊的卷物,分別是lobster roll和spice me up,還加了一個牛奶布甸☺️回家後第一時間打開食盒,兩份色彩鮮艷的卷物被分成八和四份,lobsters roll有火炙三文魚、牛油果、酸黃瓜、紫菜、珍珠米飯和最重要的龍蝦肉,可謂十分豐盛,而且色彩繽紛,令人看見後食欲大增,入口吃得出食材新鮮,配搭得恰到好處,每一口都非常滿足😁而spice me up 上次我已品嚐過,這次亦一如既往地好吃,作為人氣之選,spice me up有鰻魚、帶子、青瓜、紫菜、海帶、餐廳特製調味粉、珍珠米飯、香辣蛋黃醬和蘋果啫喱。我很喜歡卷物上的蘋果啫喱,蘋果啫喱的清甜和香辣蛋黃醬的辣勁配搭得很好,口感新鮮又刺激,鰻魚和帶子也很美味,不愧是人氣之選呢😋

牛奶布甸
spice me up
2021-08-10
10 分钟 (外卖自取)
牛奶布甸
spice me up
  • Lobster roll
  • SpiceMeUp
  • Spice me up
2021-08-21 1688 浏览
又一年被困於香港,好耐冇去日本旅行散心,原本約左同朋友一齊去東京黎一個美食之旅都唔得。不過好彩香港係一個美食天堂,有唔少日本餐廳可以填補心靈嘅空虛~😋上星期同朋友去灣仔覓食,無意中發現咗一間位於廈門街嘅隱世小店,Chotto Maki 嘅招牌係一個好可愛嘅日本娃娃,佢地嘅外賣袋都好靚~😍我地一入到店內就見到一個主打健康食物嘅零食架,專門賣乾果、燕麥類嘅營養產品。另一邊就放有幾張餐枱,堂食嘅人唔算多,目測大多數人都係外賣拎走🥡~ 仲有一個小小嘅區域放有筷子、豉油、wasabi 等 🥢,方便食客自助進餐。由於龍蝦卷係餐廳嘅新款式,所以只有顯示屏幕先有~另外仲有炸雞小食、烏冬、麵豉湯同埋各色各樣嘅特色飲品,例如日本進口嘅蘋果汁同埋白提子汁。除左餐牌上面嘅壽司卷,食客仲可以自由配搭出個人口味 👍🏼經過一輪爭扎之後,我地最後揀左一份Lobster rolls、一份Black Magma rolls 同埋一客三文魚壽司🍣✨落單之後,店員即場為我地製作壽司卷,每一條飯卷都非常足料,仲捕捉到佢地用火槍炙燒三文魚嘅畫面 😍 不久,一盒8件嘅壽司卷就新鮮出爐 😋Black Magma Roll $72第一

由於龍蝦卷係餐廳嘅新款式,所以只有顯示屏幕先有~

除左餐牌上面嘅壽司卷,食客仲可以自由配搭出個人口味 👍🏼

Black Magma Roll $72

第一款介紹嘅壽司卷係Black magma rolls~ 之所以叫black magma 係因為佢面頭有一層黑芝麻醬,加上鮮帶子碎同埋蟹籽沙律醬。

而飯卷嘅中心係我最愛嘅蔥吞拿魚蓉,十分足料,每一口都食到帶子嘅鮮味同埋蔥吞拿魚蓉嘅香味 😋👍🏼

Lobster Roll $98

第二款係好受歡迎嘅龍蝦卷,淨係睇佢嘅賣相已經好吸睛!面頭有青芥末、炙燒三文魚同好健康有益嘅牛油果🥑😍除左龍蝦卷,貼心嘅店員仲喺盒內放左幾粒酸蘿蔔解膩 👍🏼

重頭戲就係中間大大件嘅龍蝦肉🦞,同埋一條條好特別嘅豆。牛油果🥑口感細膩綿密,燒過嘅三文魚油脂豐沛🍣,再加上爽口鮮甜嘅龍蝦肉,完全係味覺同視覺嘅享受😋✨

三文魚壽司 🍣 $29

最後點少得大件厚切嘅三文魚壽司🍣,真心好足料,三文魚長長一片,魚油分布均勻,鮮味十足,為當日嘅聚餐畫上完美句號。

好耐冇食過咁驚喜嘅餐廳,除左外賣袋同埋餐盒精緻之外,食物同樣高質,仲要唔洗加一👍🏼

我地有時間一定會再黎試其他口味嘅卷物,絕對稱得上大件夾抵食😋私心想推薦埋俾外國食客,所以標題用左英文🤣
2021-08-19
  • 龍蝦卷
  • Black  Magma  Roll
2021-08-21 34 浏览
最近天氣太熱了,晚上想吃一點比較簡單的食物,想起灣仔有間日本壽司店Chotto Maki,就叫了幾個外賣回家食。外賣包裝精緻,今次叫了Mango Dynamite 8件,芒果包著紫菜壽司飯、天婦羅蝦、青瓜絲,味道比較清新,酸酸甜甜很開胃。Philadelphia 8件,裏面有三文魚、cream cheese、牛油果配上沙律醬,是非常健康的選擇。另外加$22可以配沙律/湯/甜品,沙律菜又幾新鮮。如果有時間,亦可以叫自創卷物8件($88),自選壽司材料,少部份材料可能要另加錢。

2021-08-08
外卖自取
再次光顧!之前這分店下午試過一次都比較少人,今次夜晚來全場爆滿但我外賣不受影響!之前食過的限定龍蝦卷沒有了,轉了炸雞!其他都是基本餐牌有的款式大卷小卷都食過,喜歡的款式都吃過了!今次encore 8和10號10號再次食都是大愛外層脆脆的炸鰻魚,內層都是炸蔬果的東西8號的芒果卷亦是甜甜的,不會酸!內層是天婦羅蝦,但已不見蝦尾了另外反而未試過烏冬,+$22就有滿滿的烏冬口感較林,吸了湯味更濃,更喜歡那片腐皮,甜甜的正正….推介試下!夜晚雖然較多人但不用等太耐,不過有比較之下~下午質素會較好!
再次光顧!

之前這分店下午試過一次都比較少人,今次夜晚來全場爆滿

但我外賣不受影響!之前食過的限定龍蝦卷沒有了,轉了炸雞
其他都是基本餐牌有的款式

10號再次食都是大愛
外層脆脆的炸鰻魚,內層都是炸蔬果的東西

另外反而未試過烏冬,+$22就有滿滿的

烏冬口感較林,吸了湯味更濃,更喜歡那片腐皮,甜甜的
正正….推介試下!

2021-08-13
10 分钟 (外卖自取)
腐皮烏冬
諗唔到食咩,又揀咗去Chotto Maki啦😆!呢間真係超級正,佢地係主打日式飯卷🍥,亦有些魚生壽司🍣,他們全部壽司和飯卷都是即點即製的,而且種類很多,任君選擇。飯卷都相當精緻,配搭新穎美味❣️📌Sea Monster 🍤👹 $72超爆多餡料的大卷,中間有蟹柳🦀和天婦羅蝦🍤,上面有蒜片和櫻花蝦,大海的感覺🌊,鮮味濃郁,配合特製醬汁,相當好吃😋!📌Mango Dynamite Roll 🥭🧨 $72相當喜歡這個清爽的配搭,又是另一種風味,芒果香郁鮮甜,天婦羅蝦脆卜卜🍤,兩者結合,口感味道多層次🤩👍🏻📌Peach Cider🍑/ Yuzu Cider🍊$28這裏有多款不同飲品🍹,不過這款相當吸睛,包裝精美,味道清爽清新,不錯👍🏻
諗唔到食咩,又揀咗去Chotto Maki啦😆!

📌Sea Monster 🍤👹 $72

📌Mango Dynamite Roll 🥭🧨 $72

📌Peach Cider🍑/ Yuzu Cider🍊$28
2021-08-18 44 浏览
一直都想試這間特別的壽司店,今日途經灣仔終於有時間買外賣回家大擦一番外賣包裝紅色的盒子加上日本公仔圖案,十分吸引壽司或刺身有四款選擇,三文魚,油甘魚,帶子,吞拿魚,最後選了我最愛的帶子壽司,肉質彈牙,鮮甜美味,新鮮光澤,不是雪藏貨,新鮮帶子和醋米的壽司飯,真是非常美味卷物有大細二種,大的有四件,每款也很吸引,最後揀了Sea Monster, 壽司飯內包着蟹肉,青瓜,天婦羅蝦,外邊灑上櫻花蝦,配上獨特的醬汁,咬落非常美味,味蕾先感受櫻花蝦的香味,繼而是濃郁的蟹肉和清新的青瓜,加入特製的醬汁,整個配搭非常夾小的卷物有八件,選了Philadelphia, 外層鋪上一片香濃的牛油果和蟹籽再灑上沙律醬,包着三文魚和芝士,整個組合食落非常香滑打開蓋子一股香濃的麵豉湯撲鼻來,麵豉湯加上香滑豆腐,入口非常舒服

外賣包裝紅色的盒子加上日本公仔圖案,十分吸引

壽司刺身有四款選擇,三文魚,油甘魚,帶子,吞拿魚,最後選了我最愛的帶子壽司,肉質彈牙,鮮甜美味,新鮮光澤,不是雪藏貨,新鮮帶子和醋米的壽司飯,真是非常美味