2017-02-17 455 浏览
觀塘工廈餐廳愈來愈多,今次找到一間以色彩豐富的油畫作主題的餐廳-Chroma cafe+kitchen。 其實我是非常喜愛畫畫的,我覺得畫畫跟寫作都相類似,在創作的過程中天馬行空,你會覺得甚麼都是有可能,有一種充滿希望的感覺,在香港,現在缺乏這種感覺。 看到一排排五顏六色的畫具就有一種莫名的興奮。 食物選擇甚多,連餐牌都漂亮過人。 Rose chocolate $46面層灑上了玫瑰花瓣點綴,賣相漂亮又傳來陣陣花香,朱古力味則夠濃郁,我非常喜歡。 Chroma snack platter $128這個小食併盤有5款小食,有薯條、蒜蓉包、芝士春卷、炸軟殼蟹及炸蠔。看見這些炸得金黃的食物即時胃口大開。蒜蓉包口感香脆,但略嫌蒜蓉味不夠、軟殼蟹香而酥脆,充滿蟹肉,但略嫌蟹肉未夠鮮味,芝士春卷,在薄脆的春卷皮內藏著濃濃的芝士。 New Zealand Lamb Chops $178羊架的火候剛好,剛剛熟而且仍有肉汁滲出,沒有羊羶味,配上大量火煎菜就不怕多肉少菜。 Mille Feuilli $62士多啤梨吉士千層酥分成了3層,每層中間都佈滿吉士醬及士多啤梨小粒。士多啤梨甜度合格,配上香甜幼滑的

看到一排排五顏六色的畫具就有一種莫名的興奮。

食物選擇甚多,連餐牌都漂亮過人。

Rose chocolate
Rose chocolate $46

Chroma snack platter $128

New Zealand Lamb Chops $178

Mille Feuilli
Mille Feuilli $62

士多啤梨吉士千層酥分成了3層,每層中間都佈滿吉士醬及士多啤梨小粒。士多啤梨甜度合格,配上香甜幼滑的吉士和入口鬆脆酥皮,作為飯後甜品剛剛好。

剛巧是聖誕節,餐廳放置不少聖誕裝修品,加上五顏六色的畫具,整間餐廳感覺充滿歡樂,喜歡畫畫的朋友一定要來。
庆祝纪念
圣诞节
Rose chocolate
Mille Feuilli
2017-02-06 1808 浏览
趁著近來比較空閒,繼續試新餐廳! 試之前已做足研究,知道這是間以油畫為主題的餐廳,感覺很特別。步入餐廳,第一感覺是光線很充足,整間餐廳十分寛敞明亮,屬於工廈少見的清新。 午餐價錢由$92至$188, 包括頭盤和餐飲。是日餐湯: 甘筍忌廉湯,有附送蒜蓉多士 甘筍忌廉湯入口順滑,忌廉味不重,甘筍味也是淡淡的,可以當是一碗清淡版本的忌廉湯。蒜蓉多士用了法包,塗上牛油和蒜蓉烘至鬆脆之餘又不會太硬,不錯。頭盤: 炸芝士薯蓉丸 薯仔蓉包著芝士,再炸至表面金黃,沒有不好吃的理由! 炸芝士薯蓉丸新鮮熱辣,表面脆卜卜,內裏軟綿綿,加上芝士香,很好吃。 主菜: 什菌海鮮意大利飯 $128 這個意大利飯不得不推介! 由上圖已經可以看到,海鮮種類和分量都很多,有大蝦,青口,魷魚,還有魚柳。意大利飯不是港式那種燴飯質地,飯粒保留少少硬的口感,比較正宗。重點是,這個飯有很香的白酒味,一上菜已能聞到陣陣酒香,令人食慾大增。 主菜: Chroma "雲吞麵" $116又是一道不得不推介的菜式!"雲吞麵" 十分創新,並非港式那種雲吞麵,它其實是蕃茄鮮蝦天使麵,用炸雲吞皮盛載著天使麵,炸雲吞皮可以配上醬汁進食,酸酸甜甜的
趁著近來比較空閒,繼續試新餐廳!

午餐價錢由$92至$188, 包括頭盤和餐飲。
是日餐湯: 甘筍忌廉湯,有附送蒜蓉多士
甘筍湯,蒜蓉多士

頭盤: 炸芝士薯蓉丸
炸芝士薯蓉丸

主菜: 什菌海鮮意大利飯 $128
什菌海鮮意大利飯

主菜: Chroma "雲吞麵" $116
Chorma  雲吞麵
又是一道不得不推介的菜式!"雲吞麵" 十分創新,並非港式那種雲吞麵,它其實是蕃茄鮮蝦天使麵,用炸雲吞皮盛載著天使麵,炸雲吞皮可以配上醬汁進食,酸酸甜甜的味道和脆卜卜的口感,絕配! 此外,它還可以配合天使麵吃,為天使麵增添一份鬆脆的口感,增添層次感。

飲品: 鮮奶咖啡
Latte
鮮奶咖啡跟套餐不用額外加錢,但它的製作毫不馬虎,大大杯的還有精緻的拉花,味道上亦十分香濃順滑,是頗有水準的一杯拿鐵!

整體上,這間餐廳在各方面都有不錯的表現,午市套餐免加一,還有鮮奶咖啡作為餐飲,是觀塘區午餐的好選擇!

2017-02-06
炸芝士薯蓉丸
什菌海鮮意大利飯
Chorma  雲吞麵
Latte
2017-02-06 3545 浏览
豬小姐嘅藝術天份可以話係無嘜 但又未至於係零嘅只係識畫啲低B仔嘅卡通Q版公仔甚少去觀塘工廠大廈嘅我同豬先生 被充滿顏色嘅Chroma cafe+kitchen吸引環境係低調嘅「木」色 比人悠閒自在嘅感覺 一塊落地大玻璃 令空間感更大!分為兩區 用餐區及售賣區!尼度有好多林林總總 五顏六色嘅顏料同工具售賣 有得食又有得買下午兩點鐘到步 已經過左lunch hour 坐低嘅就係非朝九晚五嘅上班一族了兩點半前就last order lunch set 我地揀左Set D同Flunch special包前菜 主菜及飲品價位大概百多元appetizer方面因為小食cheese and potato croquettes賣哂嘅關係 所以我地揀左兩個湯!餐湯係忌廉南瓜湯texture較稀 濃稠度欠奉 而且溫度亦只屬微溫 幸好南瓜味道夠濃 配合薄脆嘅蒜蓉多士 係合格嘅Set D:linguine with smoked salmon and capcsicum岩哂豬小姐口味creamy忌廉汁黏住每條al dente嘅扁意粉除了旁邊那砌得美美 呈玫瑰花形狀的煙三文魚外 亦加入煮熟嘅三文魚粒在扁意粉內再加
豬小姐嘅藝術天份可以話係無嘜 但又未至於係零嘅

只係識畫啲低B仔嘅卡通Q版公仔
環境係低調嘅「木」色 比人悠閒自在嘅感覺
一塊落地大玻璃 令空間感更大!

分為兩區 用餐區及售賣區!

lunch special包前菜 主菜及飲品
價位大概百多元
pumpkin cream soup&garlic toast

餐湯係忌廉南瓜湯

texture較稀 濃稠度欠奉

creamy忌廉汁黏住每條al dente嘅扁意粉
除了旁邊那砌得美美 呈玫瑰花形狀的煙三文魚外
亦加入煮熟嘅三文魚粒在扁意粉內
再加上既健康又爽口嘅彩椒加強口感及刺激視覺 感覺輕盈滿足

黑色石質底盤似足黑色畫紙
上面的就是畫上去的色彩 不知創辦人當初概念是否這樣呢?
tomato risotto with seared Hokkaido scallops
Set F:tomato risotto with seared hokkaido scallops相當吸晴
簡潔鮮艷!

意大利飯固然有口感及耐嚼 但略嫌偏硬 再煮腍一點就更好了

可是吸收了酸甜調味剛好的茄醬精華 入口亦不難令人滿意

配料蕃茄仔令人更感開胃
帆立貝經略煎後 表面微焦 內裏卻保持住細嫩滑溜嘅質感 而且唔會煎到乾巴巴 認真唔錯啊

主菜就幾好啦 飲品方面又如何呢
我地叫左latte同cappuccino

拉花非常有心思及漂亮!相機飲先啦
latte
cappuccino
咖啡味香醇濃厚 用嘅相信係靚咖啡豆

配合埋尼度嘅環境 尤如偽文青在品味咖啡呃like一般
最後 豬小姐獻醜了(^_^;) 望不要被取笑(shy)
2017-01-25
latte
cappuccino
2017-02-06 3383 浏览
觀塘最為人熟悉的工廈莫過於駱駝漆,但隨著工廈餐廳越開越多,餐廳已逐漸進駐觀塘其餘的工廈,而明生工業大廈內就開設了一間以油畫為主題的餐廳場內環境比一般工廈內的餐廳寬闊多了,而且還有分成餐廳及油畫用具銷售兩個部分。不論是在顏料或用具方面,同樣齊全,當中還發現不少顏色於方間少見,基本上每個色系出會細分成數個或十多種深淺色餐牌方面,也用上了七彩的底紙所印,雖然有點花巧,但跟主題相配非常。而食物則大至分為8類,有前菜、小食、漢堡、湯品、主食、飯麵、飲品及甜品Hot rose caffelatte $46早已在網上看過這裡賣相最為吸引的hot rose caffelatte,所有無需多想已決定選喝這款了!咖啡面除了有著漂亮的拉花外,還灑滿了玫瑰花瓣及碎粒作點綴,絕對迷倒不少女士。味道方面,咖啡跟奶香兩者味道平衡,再加上淡淡的玫瑰花香,令人陶醉Chroma snack platter $128小食併盤內已包含了5款小食,而且份量蠻多的,分別有薯條、蒜蓉包、芝士春卷、炸軟殼蟹及炸蠔。蒜蓉包口感香脆,但略嫌油份稍多,至於薯條及其餘炸物熱辣辣的,感覺香口。而我最喜歡的就是芝士春卷,薄脆的春卷皮內包裹著一條

Hot rose caffelatte $46

Chroma snack platter $128

[分數:7.5/10]

小食併盤內已包含了5款小食,而且份量蠻多的,分別有薯條、蒜蓉包、芝士春卷、炸軟殼蟹及炸蠔。蒜蓉包口感香脆,但略嫌油份稍多,至於薯條及其餘炸物熱辣辣的,感覺香口。而我最喜歡的就是芝士春卷,薄脆的春卷皮內包裹著一條芝士條,細嚼下有著淡淡的芝士香,令人回味

Grilled baby back ribs $238

[分數:8/10]

主食方面就點了一份baby ribs同carbonara。愛吃豬肋骨,但很怕吃到表面乾爭爭,或是內裏肉質粗糙非常的肋肉。而看到這道肋條的賣相,表面基乎都被烤肉醬所覆蓋,再切開肋條,輕鬆就能切開,而且可以看得到內裏肉質嫩滑仍然,而且醃得入味,肉質嫩滑濕潤,質素比一般cafe好多了

Truffle spaghetti carbonara $138

[分數:8.5/10]

Carbonara的水準比baby ribs的還要高!先是於到桌上已聞到濃濃的松露忌廉汁香,大量的忌廉汁上還放有一只流心溫泉蛋,劃破蛋心將蛋汁拌入意粉內,令忌廉汁的香味更加大大提升!然而意粉沒有煮得過腍,配上煙肉小粒同吃,增加口感,相信在一般cafe難以吃到味道如此香濃的Carbonara

Mille Feuilli $62

[分數:8.5/10]

甜品方面就選了士多啤梨吉士千層酥~千層酥分成了3層,每層也加入了大量的吉士醬及士多啤梨小粒。士多啤梨帶微酸,幸好香甜幼滑的吉士剛好能中和了士多啤梨的酸度。而3片酥皮則入口鬆脆,配上少量的糖霜及吉士醬後,還能吃得到牛油香,每份的份量不算太多,但作為飯後甜點則剛好足夠

Chroma Cafe + Kitchen (觀塘)

觀塘興業街19號明生工業大廈8樓

以上消費:$ 680

味道:8/10

環境:8.5/10

服務:8/10

衛生:8/10

抵食:8/10

2017-02-04 2336 浏览
係觀塘, 上樓既食市多到數唔到...最近...點樣可以係咁多間之中吸引到客戶既注意呢?相信未聽到口碑前... 就一定係比佢地既主題吸引最近留意到係興業街有一間以顏料為題既餐廳感覺好吸引.. 係到諗.. 顏料點同食物拉得埋...咁岩... 我家姐好鍾意畫畫, 所以我就帶佢黎試下喇餐廳分開2邊...一邊係食野地方...一邊係賣顏料地方顏料款式齊全而係店既一角...有一張枱上放左一d顏料比食客自行畫畫相當有趣而每一張枱上都有唔同顏色既餐巾..另外, 餐牌亦好colorful..加重左成間店既彩色感講左咁耐周邊野係時候講返野食我就叫左個蘑菇湯蘑菇湯味道濃郁每一啖都會食到蘑菇碎口感豐富黑松露意大利飯淡淡既黑松露味配埋滿滿既雜蘑 味道唔係好濃加小小鹽食 味道就岩岩好最後再叫左個豆腐蛋糕每一啖都有濃郁既豆腐味道相當不錯呢到環境清淨 下就有時間黎呢到飲杯咖啡 睇下書 畫下畫 亦係一個唔錯既選擇☺️
係觀塘, 上樓既食市多到數唔到...
最近...點樣可以係咁多間之中吸引到客戶既注意呢?

相信未聽到口碑前... 就一定係比佢地既主題吸引
最近留意到係興業街有一間以顏料為題既餐廳
感覺好吸引.. 係到諗.. 顏料點同食物拉得埋...

咁岩... 我家姐好鍾意畫畫, 所以我就帶佢黎試下喇

餐廳分開2邊...一邊係食野地方...一邊係賣顏料地方
顏料款式齊全
而係店既一角...有一張枱上放左一d顏料比食客自行畫畫
相當有趣
而每一張枱上都有唔同顏色既餐巾..
另外, 餐牌亦好colorful..
加重左成間店既彩色感

每一啖都有濃郁既豆腐味道
相當不錯
2017-01-18
2017-02-04 295 浏览
吃過翻尋味指數: 🌕🌕🌗🌑🌑這裏的裝修非常乾淨明亮,桌椅的擺位也是方方正正的,感覺十分俐落。服務生很cool,也很利索。窗邊有幾個陽光明媚的位置,不容易讓懶訓蟲出動,可是店員告訴我們那是畫廊專屬,並不開放。Lunch set 98-188HKD,頭盤有湯/沙律/薯蓉可以選擇,還送咖啡或者茶。頭盤的沙律菜品比較新鮮,可是沙律醋過多。而頭盤的餐湯還OK,味道偏淡和較稀,相對而言配的蒜蓉包比較吸引,夠香脆。主菜的菠菜、梨、松子仁、哥根蘇拿芝士沙律就正正常常,只有幾片凍壞的葉子,芝士比較香。香煎海鱸魚表面煎的比較脆,裡面生熟度也算控制的不錯,而蘆筍較值得稱讚,不會太生但也不會過軟。而整個lunch我最欣賞的就是玫瑰鮮奶咖啡。奶沫很厚,有鮮花碎撒在奶沫上,但也不會顯得凌亂。咖啡豆味道比較清新、fruity,巧妙地加入了玫瑰的香味,而且口感也很滑。洋甘菊茶是茶包茶,有點差強人意。本想找一家燈光明亮的cafe,輕食一個午餐,喝一杯咖啡,帶上laptop,坐一個下午,看看blogger,聊聊天,小小工作一下。可也許是因為環境太明亮、寬敞、安靜,吧台的碗碟聲、客人聊天的話語聽得一清二楚,服務生太cool
吃過翻尋味指數: 🌕🌕🌗🌑🌑

頭盤的沙律菜品比較新鮮,可是沙律醋過多。
沙律頭盤
餐湯
菠菜,梨,松子仁,哥根蘇拿芝士沙律
玫瑰鮮奶咖啡
洋甘菊茶是茶包茶,有點差強人意。
洋甘菊茶

可也許是因為環境太明亮、寬敞、安靜,吧台的碗碟聲、客人聊天的話語聽得一清二楚,服務生太cool,結束午餐後還是沒有在這裡度過午後的閒暇時光~過於簡約反而少了份閒適感。
2017-02-03
2017-02-03 265 浏览
工廠大廈入面嘅餐廳,都算食得唔少間今次第一次黎呢間,除咗係一間餐廳仲係一間鋪頭既工廠餐廳餐廳有賣水彩等等與畫作有關嘅用品,入到去其實分開兩邊一邊就係開放式廚房+座位,另一邊就係售賣用品 餐單全部都係英文,好彩英文唔算半桶水既我,睇得明食咩Foie Gras Ravioli with Creamy Spinach 鵝肝雲吞,聽落再加睇落,都好似好高級 而每一口雲吞都有好濃郁嘅味道,絕對唔係得個名除左主角雲吞好食,連配菜都用上好多心機有鮮艷又爽脆嘅蔬菜, 賣相同口感都加左分 我同朋友將所有配菜都清哂Spaghetti ai Frutti di Mare 即係雜錦海鮮意粉,有好Q好彈牙嘅魷魚圈,又有新鮮大蝦同埋青口 但重點都唔係咁多既海鮮,而係真係好滑既意粉雖然好滑,但又唔會覺得太膩同太CREAMY平衡感掌握得好好Mille Feuille完美既一餐當然需要甜品士多啤梨拿破崙,比想像中大好多,而且高好多 共有三層,每一層都有士多啤梨碎粒同吉士 ,吉士質感偏稠吉士同酥餅一齊進食,感覺就唔會太乾身
工廠大廈入面嘅餐廳,都算食得唔少間

今次第一次黎呢間,除咗係一間餐廳仲係一間鋪頭既工廠餐廳

餐廳有賣水彩等等與畫作有關嘅用品,入到去其實分開兩邊

一邊就係開放式廚房+座位,另一邊就係售賣用品
餐單全部都係英文,好彩英文唔算半桶水既我,睇得明食咩
鵝肝雲吞,聽落再加睇落,都好似好高級
而每一口雲吞都有好濃郁嘅味道,絕對唔係得個名

除左主角雲吞好食,連配菜都用上好多心機

有鮮艷又爽脆嘅蔬菜, 賣相同口感都加左分
我同朋友將所有配菜都清哂
Spaghetti ai Frutti di Mare
即係雜錦海鮮意粉,
有好Q好彈牙嘅魷魚圈,又有新鮮大蝦同埋青口
但重點都唔係咁多既海鮮,而係真係好滑既意粉

雖然好滑,但又唔會覺得太膩同太CREAMY

平衡感掌握得好好

Mille Feuille
完美既一餐當然需要甜品
士多啤梨拿破崙,比想像中大好多,而且高好多
共有三層,每一層都有士多啤梨碎粒同吉士 ,吉士質感偏稠
吉士同酥餅一齊進食,感覺就唔會太乾身
2017-01-30 219 浏览
上網搵到間色彩繽紛嘅樓上工廈餐廳 係餐廳嘅隔離,售賣水彩等等用品雖然我們無畫畫喜好,但都想去有藝術氛圍嘅餐廳感受下traditional onion soup 洋蔥嘅香味非常之特出,因為洋蔥預先炒香左有股香氣,令洋蔥嘅味道更上一層樓而且仲可以連埋洋蔥一齊食,增加口感同埋好少係西餐廳見到洋蔥湯,所以黎到既朋友都不妨一試Fish Burger 入面既FISH就好似fish and chip咁,有一大塊由於個BURGER真係好大,所以一定要偷食一兩啖外脆內嫩既FISH先魚肉水分保持到,仲好濕潤麵包烘香左,仲有網燒既紋路所以幾鬆軟,而配菜同醬汁令整個BURGER感覺更輕盈,配搭得宜strawberry smoothie 有粒超級Q既大大粒草莓做裝飾,而粒士多啤梨仲好甜Smoothie有香甜草莓味道,而且一啲都唔人工 超正
上網搵到間色彩繽紛嘅樓上工廈餐廳
係餐廳嘅隔離,售賣水彩等等用品

雖然我們無畫畫喜好,但都想去有藝術氛圍嘅餐廳感受下
traditional onion soup
洋蔥嘅香味非常之特出,因為洋蔥預先炒香左

有股香氣,令洋蔥嘅味道更上一層樓

而且仲可以連埋洋蔥一齊食,增加口感

同埋好少係西餐廳見到洋蔥湯,所以黎到既朋友都不妨一試
Fish Burger
入面既FISH就好似fish and chip咁,有一大塊

魚肉水分保持到,仲好濕潤

麵包烘香左,仲有網燒既紋路

strawberry smoothie
有粒超級Q既大大粒草莓做裝飾,而粒士多啤梨仲好甜

Smoothie有香甜草莓味道,而且一啲都唔人工 超正
2017-01-26 225 浏览
今日約咗好耐冇見嘅貓貓食嘢,一如以往,唔會亂食,只會同佢食特別嘅嘢。上到嚟,環境的確好好,光猛企理舒服,一邊係用餐嘅地方,另一邊係賣畫畫用具嘅店舖,非常特別。lunch set可以揀前菜,主菜由$83-$188不等,附送咖啡/茶/汽水,甜品另加$18南瓜忌廉湯唔知係咪晏咗嚟,啲湯比較稀,唔係好飲到有南瓜嘅味道;但配合麵包條食都還可以的Linguine and Vegetables Aglio e Olio ($88)落單時要求多多多蒜,好開心,賣相已經夠晒靚,而且一上菜就聞到好香嘅蒜味,正呀!配料有青椒紅椒黃椒及翠玉瓜,唔需要多,夠精就夠了,簡單嚟講,其實夠蒜已經得哈哈!意粉夠乾身及帶點al dente,口感激好!食完之後幾個鐘仍然感覺到滿口都係蒜香,非常滿足Linguine with Smoked Salmon and Capsicum ($108)貓貓叫嘅呢個意粉賣相都非常靚,用隻黑色嘅石碟承載,旁邊又有朵三文魚花;意粉入面有三文魚碎、青椒紅椒等,份量都頗大,食得好味又開心!Mocha (+$8)超好飲,朱古力及咖啡嘅比例非常適中,唔會過甜或過苦,好好飲!Earl grey tea
南瓜忌廉湯

南瓜忌廉湯

Mocha (+$8)

Mocha
Earl grey tea

一壺連茶包咁樣上,抵飲!
Earl grey tea
環境舒服,食物又超好味,值得試試!
2017-01-26
Mocha
2017-01-24 1474 浏览
今日相約係觀塘區返工的友人到 Chroma Café吃 lunch。入到來感覺唔錯,地方好闊落,裝修新淨走悠閒風格,而且有個很闊既落地玻璃門。再行入少少,原來入面有很多個貨架,遠處看一盒盒一罐罐的貨物,完原來是顏料,而且有很多畫具,而且款式好多款好齊全,連平時沒有接觸開油畫的我,都覺得產品非常幾 professional!參觀完畫具和顏料後,午市套餐剛剛好上台,首先是南瓜忌廉湯加蒜蓉包,南瓜湯及湯碗的顏色十分配合,湯既質感剛剛好,不會過稠或過稀,配香口蒜蓉包,味道幾好。主菜是香草燒春雞伴沙律雜菜,這個配搭很好,有半隻燒春雞的分量,又有蔬菜做到均衡飲食。春雞烤到剛剛好,皮夠香脆,內質嫩滑多汁,特製既肉汁大大提升春雞的味道,配旁邊紅紅黃黃的三色椒,賣相好好。甜品選了黑芝麻奶凍,這個奶凍質感較為輕身,有少少入口即溶的感覺,味道不算甜,但就有好非常香黑芝麻味,賣相就如一件藝術品。最後餐飲是杯熱玫瑰鮮奶咖啡,拉花非常靚,綴有幾片粉紅玫瑰花瓣,咖啡香滑中帶有玫瑰既香味,賣相精美,很配合呢間餐廳的美術主題。
2017-01-22 181 浏览
觀塘工廈開了好多餐廳,而且係有主題,這店就應該是以畫畫為主題,除了食飲仲可以買下畫具,喜歡畫畫嘅朋友,可去行下睇下。因我冇畫畫天份,所以那方面我就唔多講喇,今次見係新開,所以同朋友去一試,這間真是一間普通的西餐廳。價錢比想像中偏貴,而且食物的味道好普通,即唔太好味,但又不太難食,大致上的食物,食完你唔會有興趣去討論食物的味道以西餐廳來講,冇想過沙律,小食同意粉會一齊上,我們都唔知應食邊樣先好彩羊架煮要時間,比較遲一點上菜,如果唔係,更加有壓力,因怕食物凍咗唔好食大致上來講,服務同食物都有待改善

大致上來講,服務同食物都有待改善

2017-01-17
臨近新年,工作忙碌到幾乎連歇息時間也沒有!早前放假與朋友聚舊,她帶我到一間題材別緻的餐廳用饍!踏入門口前方是餐廳,再往前另一邊是美術小天地,同時亦有不同類型的美術產品售賣,要在此地hea一個下午完全是沒有難度。午餐選擇多元化,有沙律、意大利粉、意大利飯、扒、漢堡包,再有飲品或加錢配甜品等等。田園沙律 - 蔬菜食落爽脆得很,色澤漂亮!淋上黑醋汁味道酸酸,特別解膩!炸芝士薯蓉丸 - 漲卜卜的外型,熱辣辣咬落毫不粉稔,內裡薯蓉滑溜軟綿,挺滋味!芝士味相對不算太濃烈。意式蜆肉意大利飯 - 飯質軟稔味道拿捏得準,挺有口感!蜆肉肉質雖然不算肥厚,不過帶有丁點鮮鹹香~燒雞胸漢堡包配薯條 - 漢堡包看似不大,不過要消滅都它亦有一定的難度!漢堡包包面烘得香脆,雞胸富有一定厚度,食落有肉汁挺juicy!配上新鮮紫洋蔥、蕃茄及生菜,既清新味蕾又可解膩。薯條炸得香脆金黃,熱騰騰食份外惹味!洋甘菊茶 - 味道充斥著淡香,熱熱的感覺順喉暖胃!玫瑰鮮奶咖啡 - 拉花頗漂亮!咖啡飲落順滑易入口且不太苦澀,還散發出一種淡淡的玫瑰香,難怪附近的食客均紛紛點上。咖啡焦糖燉蛋 - 面層甜而脆!燉蛋質感嫩滑,內藏有呍呢嗱籽,使
臨近新年,工作忙碌到幾乎連歇息時間也沒有!
早前放假與朋友聚舊,她帶我到一間題材別緻的餐廳用饍!
田園沙律 - 蔬菜食落爽脆得很,色澤漂亮!
淋上黑醋汁味道酸酸,特別解膩!
芝士味相對不算太濃烈。
意式蜆肉意大利飯 - 飯質軟稔味道拿捏得準,挺有口感!
蜆肉肉質雖然不算肥厚,不過帶有丁點鮮鹹香~

配上新鮮紫洋蔥、蕃茄及生菜,既清新味蕾又可解膩。

薯條炸得香脆金黃,熱騰騰食份外惹味!
洋甘菊茶 - 味道充斥著淡香,熱熱的感覺順喉暖胃!
玫瑰鮮奶咖啡 - 拉花頗漂亮!
咖啡焦糖燉蛋 - 面層甜而脆!
燉蛋質感嫩滑,內藏有呍呢嗱籽,使其味道更香!
食完之後步往前面看,美術用品包羅萬有,更設有坐位可以停下創作自己的作品!

最後買了少量筆及畫紙
,而且在餐廳消費後再買美術用品會享有九折的優惠!
2017-01-21 900 浏览
畫作與美食@Chroma cafe主修文科的我,自中三後也沒上美術課,更不用說拿起畫筆了。這家食店結合了畫畫,吃到美食之餘更有畫具買,連沒有畫畫的我,見到排開出來的顏料甚是治療。供應的是西式美食,假日中午來到亦有午市套餐。Set 由頭盤小食,沙律,湯,主菜及飲品組成,甚是豐富。顏色好鮮,心情大好下選了粟米忌廉湯,田園沙律,炸芝士薯蓉丸是固定角色3選一。田平日外出食膳吃太多油膩的菜餐廳食品,假日來要沙律,更附有片牛油蒜蓉包,醋油汁藉酸味來帶出食慾。煙三文魚三色椒篇意粉,新年已開始吃年糕糖果,先不要太大魚大食節省quota.煙三文魚本身就有鹹香,三色椒除了提升色澤也令到多份爽口,意粉煮後亦具彈性。玫瑰latte,花類中最愛玫瑰,芬香也能用於皮膚護理,也有能食用的。在咖啡上灑上玫瑰花乾,頭幾口喝下花香即湧出。嗜甜的更可以加$18來份甜點,芝麻糊用了彈灑的手法,黑白對比.店子一半面積是售賣畫具顏料,一半即是餐廳範圍,不知遲點會否有邊吃邊畫的課課嗎?
畫作與美食@Chroma cafe
主修文科的我,自中三後也沒上美術課,更不用說拿起畫筆了。

顏色好鮮,心情大好下選了

1K
2017-01-21 133 浏览
Chroma 色彩的意思,也給我藝術的感覺。食物的色、香、味中的色就是這種藝術的追求。排得靚靚的食物總讓人的食欲提高。當剛剛到這餐廳時,其實看不出有那些「色彩」的感覺,因為無論是牆、天花板及地板都是白色的,枱及椅子就只是木的原色。看上去單調得來卻很舒服,不過再留心地看就會發現原來「色彩」是來自較入的地方所賣的顏料用品。「單調」及「色彩」分隔開來,感覺不錯。食物的色彩也是很豐富的。橙色的南瓜忌廉湯上面有白色的忌廉,載在外面橙色,內裡白色的小碗中;蒜蓉包更是放在一個長杯內,帶來了很好的視覺效果。味道也很不錯,忌廉湯的稠得來也吃到一些南瓜肉,真夠真材實料。招牌漢堡的色調也很好,咖色的包內有溶了的黃色芝士包着的深咖色牛漢堡,下面有紫色的洋蔥及綠色生菜,色彩很豐富。味道也很棒。主角當然是漢堡,肉質很軟,有肉汁,更是有香濃的牛味,與經烤焗後的包及青脆的洋蔥及生菜一起吃是特別滋味的。
忌廉湯 + 蒜蓉包
Chroma Signature Burger
2017-01-17
午餐
忌廉湯 + 蒜蓉包
Chroma Signature Burger
2017-01-21 287 浏览
一個平常的收工晚上,在平常出沒的觀塘工廠區,在不平常的餐廳用膳。 不平常之處,在於其結合油彩概念與餐飲,到訪時,可以選購美術用品,也能享用美食。當晚所見,有人在餐廳內作畫呢。這種格調與空間感,也是觀塘區內罕見。 餐牌色澤豐富,彷如一塊調色板,但部份文字顏色對比未夠明顯,讀起來有點費神。 先來一客小食 Chroma Snack Platter (HKD128)。整個就是香脆,也是熱氣喲!大大片蒜蓉包,既有充足蒜蓉香,亦有烘焗後的鬆脆,是雙重享受。薯條熱騰騰的,微微咸味帶著獨特油香,味道調得恰宜。蒜蓉包下的軟殼蟹不會炸得太硬,但吸油略嫌多了一點。 炸蠔選材不錯,蠔的鮮味經油炸後仍能保留,鮮甜多汁。 芝士春卷幼幼的一條,香濃芝士味之中不帶膻味。沒有時下流行的拉絲成份,吃得不會太狼狽ˋ(′~‵")ˊ 。 Slow-cooked Chicken Breast Risotto (cherry tomato, onion and rocket) (HKD128)平常認知是雞胸肉定必稍韌,但以慢煮處理,再加選材上盛的話,雞胸也可擁有嫩滑口感。餐牌上雖寫著車厘茄,但在飯中只找到辣椒,大概是晚車厘茄已售罊

炸蠔選材不錯,蠔的鮮味經油炸後仍能保留,鮮甜多汁。

平常認知是雞胸肉定必稍韌,但以慢煮處理,再加選材上盛的話,雞胸也可擁有嫩滑口感。餐牌上雖寫著車厘茄,但在飯中只找到辣椒,大概是晚車厘茄已售罊?因著加入了辣椒,整客飯味道偏辣,完全是意料之外。意大利飯飯粒口感偏粉,不算太硬。

揀選飲品時,本來屬意Chocolate & Banana,但侍應表示當日沒有香蕉供應,除此款飲品以外,其餘均可order。於是改要一杯Cucumber Lemonade (HKD38),味道更像青檸疏打水,大概青瓜味道太過清淡,出來效果被檸檬奪走風頭。

是晚消費約HKD320,以觀塘區來說略略偏高,但環境與概念可謂此區獨家,感覺更像置身SOHO區,但消費遠遠比SOHO便宜吧!