2021-07-20 130 浏览
今次同謙謙來到EL Dining 先join 左 jugoolik的朱古力班,再食晚餐,絕對係好好的親子活動。晚餐好豐富我地叫左以下美食:⚛ 香煎鴨肝配焦糖蘋果, 香脆藜麥野莓黑醋 ~ 加左爆珠的鵝肝入口即溶,而拌碟的薯蓉加左藜麥係面又滑又脆幾得意。⚛ 吞拿魚拿破崙 ~ 吞拿魚配香脆的拿破崙夠特別再夾住d 牛油果蓉層次分明。⚛ 扒美國露筍, 露筍奶油凍溫泉蛋, 巴馬臣芝士 ~ 配搭創新,冷盤食法謙謙好喜歡。⚛ 北海道帶子薄片 ~ 薄薄一片入口鮮甜。⚛ 龍蝦湯和蟹肉南瓜湯 ~ 龍蝦湯夠濃郁, 蟹肉南瓜湯夠香滑入口有蟹肉絲多一份口感。⚛ 是日沙律 ~ 清新的沙律⚛ 龍蝦意大利飯 ~ 我和謙大讚的一道菜, 唔好睇佢份量小小,質素一流龍蝦煎得香口彈牙,意大利飯夠入味亦唔會過硬。⚛ 黑毛豬 ~ 靚的食材真係唔同d, 輕輕一切已經可以輕鬆放入口, 肉質較鬆化,肉味也較濃,油潤甘香。⚛ 美國特級肉眼 ~ 肉質厚實又不韌,軟諗食落冇渣。♥️ Crème Bulee ~ 幼滑香甜,一口口甜絲絲的感覺。♥️ Surprised Tiramisu ~ 好玩又好食的甜品, 一拎起膠邊,上面

晚餐好豐富我地叫左以下美食:

⚛ 北海道帶子薄片 ~ 薄薄一片入口鮮甜。

⚛ 是日沙律 ~ 清新的沙律

⚛ 美國特級肉眼 ~ 肉質厚實又不韌,軟諗食落冇渣。

♥️ Surprised Tiramisu ~ 好玩又好食的甜品, 一拎起膠邊,上面的雪崩畫面好正,我和謙謙 一口接一口爭住食,因唔太甜仲有淡淡咖啡香。

係EL Dining 食法國私房菜有靚景有精緻美食有靚酒,真係一流的享受。

我仲特別訂左朱古力畫比驚喜謙謙🤭超開心呢!
2021-07-16 123 浏览
難得一年一次嘅生日,當然都想食好啲啦🤤🤤🤤🤤問咗好多朋友去邊度食嘢好,有個朋友就介紹咗呢一間EL Dinging.好啦,你講吓食物嘅食評先。♥️♥️Duck confit breast非常之柔嫩,真係有入口即溶嘅感覺,而且好香肉味!♥️♥️Boston lobster seafood platter 原隻龍蝦海鮮拼盤 真係原隻嘅龍蝦!!!一係整隻!!啖啖肉嘅感覺真係超級正😳😳♥️而且其他海鮮都係好大件好好食。👏👏Us prime ribeye+$98 呢個係佢哋推介我試嘅,加$98就有,估唔到咁大件,而且肉質真係啱啱好,真係要有入到口嘅幸福感🥂🥂最後甜品,啲字寫得好靚,好鍾意係咁影相🤣🤣而且佢呢一個伯爵茶法式焦糖燉蛋都好好食。下次有人生日我都會介紹呢間俾佢🤟
難得一年一次嘅生日,當然都想食好啲啦🤤🤤🤤🤤

好啦,你講吓食物嘅食評先。♥️♥️

Duck confit breast
非常之柔嫩,真係有入口即溶嘅感覺,而且好香肉味!♥️♥️

Us prime ribeye+$98

最後甜品,啲字寫得好靚,好鍾意係咁影相🤣🤣
而且佢呢一個伯爵茶法式焦糖燉蛋都好好食。

下次有人生日我都會介紹呢間俾佢🤟
2021-07-13 140 浏览
每年都要同心愛的人慶祝節日👩‍❤️‍👨,每次都係食餐飯收花~係咪開始覺得好悶呢? 有冇諗過可以特別d咁過 na? 🥂甜蜜蜜餐 😙頭盤已經相當出色,🦞原只龍蝦海鮮拼盤, 龍蝦超級新鮮彈牙, 同出面嘅龍蝦比較,佢哋嘅肉質更加豐富, 食到唔停得口!湯🍵龍蝦湯/南瓜一向都鍾意飲龍蝦湯嘅我~今次覺得佢哋嘅南瓜湯都唔錯~甜甜地入面仲有蟹肉絲 好有口感~🍽️主食肉眼扒,🥩 主菜方面我特別喜歡佢哋嘅肉眼扒 牛肉味香濃唔會過熟 ,好香囗~黑毛豬🍖甜品🥞雪崩提拉米蘇 (兩位用) 特別想推介下terimisu佢哋嘅甜品真係好出色~係佢哋嘅招牌~本身都唔相信~但係第一彈放落口真係好有驚喜, 佢哋嘅餅底夠厚,帶有濃郁咖啡酒香的~質感軟滑輕盈🥰呢一幅比卡超圖畫就係我用朱古力畫出嚟㗎喇😁 由細到大我都好鍾意畫畫 依個工作坊真係 好適合我🥂 過咗一個愉快嘅週末 ❤️你哋又鍾唔鍾意呢?
甜蜜蜜餐 😙
頭盤已經相當出色,
湯🍵
龍蝦湯/南瓜
主食
黑毛豬🍖

甜品🥞
雪崩提拉米蘇 (兩位用)

2021-07-09 125 浏览
有得食又有得畫想玩咩都得因為呢度有專業嘅導師可以教你朱古力除咗食都可以畫畫~發揮自己嘅小宇宙創造屬於自己嘅特別畫畫完可以食返~嘿嘿,呢度嘅甜品都超好味仲可以睇住呢個無敵大海景享受美食!❤️環境氣氛好,野食又好味回味緊Crème bulee 同雪崩提拉米蘇甜蜜蜜餐,食物超級豐富頭盤係✨原只龍蝦海鮮拼盤平時喺出邊食龍蝦好驚縮水無咩肉,呢度真係啖啖肉又夠新鮮!唔洗驚剩係得個殼啦龍蝦湯配麵包🥯夠晒鮮味仲有蟹肉南瓜湯,濃郁口感當然主菜方面,香煎紐西蘭肉眼扒回味無窮五成熟啱啱好,肉汁多、鮮嫩牛面頰一樣咁入味提前三日俾圖,可以訂製擺設圖紀念品!紀念品可以擺喺屋企睇❤️真係畫乜都得 呢度嘅朱古力畫工作坊,想下次再來玩
有得食又有得畫
想玩咩都得因為呢度有專業嘅導師可以教你
朱古力除咗食都可以畫畫~

發揮自己嘅小宇宙創造屬於自己嘅特別畫
畫完可以食返~嘿嘿,呢度嘅甜品都超好味
仲可以睇住呢個無敵大海景享受美食!❤️
環境氣氛好,野食又好味

回味緊Crème bulee 同雪崩提拉米蘇

甜蜜蜜餐,食物超級豐富

頭盤係✨原只龍蝦海鮮拼盤
平時喺出邊食龍蝦好驚縮水
無咩肉,呢度真係啖啖肉又夠新鮮!
唔洗驚剩係得個殼啦

龍蝦湯配麵包🥯夠晒鮮味

仲有蟹肉南瓜湯,濃郁口感

當然主菜方面,香煎紐西蘭肉眼扒回味無窮
五成熟啱啱好,肉汁多、鮮嫩
牛面頰一樣咁入味

提前三日俾圖,可以訂製擺設圖紀念品!
紀念品可以擺喺屋企睇❤️真係畫乜都得
呢度嘅朱古力畫工作坊,想下次再來玩
2021-07-05 2126 浏览
已經黎El Dining 呢間餐廳第三次最欣賞呢間餐廳經常推出新菜式用心設計菜式之餘選材同烹調都好講究😍令客人keep住有驚喜🦤香煎鴨肝配焦糖蘋果, 香脆藜麥野莓黑醋第一道菜已經咁豐盛😍脂肪充足入口即溶香味亦相當濃郁野莓黑醋減少油膩感🐟吞拿魚拿破崙半熟既吞拿魚片加上淡身既芝士脆脆再加埋軟滑牛油果蓉口感豐富🧀扒美國露筍,露筍奶油凍溫泉蛋,巴馬臣芝士淡芝士同露筍湯,加埋露筍慕絲味道清新口感細嫩加埋溫泉蛋既香甜超有驚喜🦪北海道帶子薄片北海道帶子加上橄欖油三文魚籽既配搭吸睛之餘味道出色🦞蟹肉龍蝦湯超濃超鮮既湯入面有大量蟹肉碎每一啖都矜貴🥓煙肉甘筍薯仔湯滿滿既甘筍香細緻既薯仔咸香既煙肉令整個湯濃郁可口🥬是日沙律簡單既海律菜伴黑醋橄欖油令味蕾清新一下🦞龍蝦意大利飯主菜前最後一道小食用超多淡身芝士製成飯粒有咬口🦐烤大蝦美國安格斯里脊 配甜菜根泥,迷迭香和松露大蝦燒到勁香,肉質結實肉眼相當軟嫩肉味幽香加上濃郁黑松露汁🥩美國威靈頓牛柳(*提早五日預訂)強烈推介既菜色首先要讚既係牛柳包得好切開唔會鬆散酥皮厚度適中,帶微微酥香最欣賞既係para ham,磨菇等調味唔會過份重手(好多餐廳都整到好咸🥲)唔會遮左
已經黎El Dining 呢間餐廳第三次
最欣賞呢間餐廳經常推出新菜式
用心設計菜式之餘
選材同烹調都好講究😍
令客人keep住有驚喜

🦤香煎鴨肝配焦糖蘋果, 香脆藜麥野莓黑醋
第一道菜已經咁豐盛😍

半熟既吞拿魚片
加上淡身既芝士脆脆
再加埋軟滑牛油果蓉
口感豐富

🧀扒美國露筍,露筍奶油凍溫泉蛋,巴馬臣芝士
淡芝士同露筍湯,加埋露筍慕絲
味道清新口感細嫩

🦞龍蝦意大利飯
主菜前最後一道小食
用超多淡身芝士製成
飯粒有咬口

🦐烤大蝦美國安格斯里脊 配甜菜根泥,迷迭香和松露
大蝦燒到勁香,肉質結實
肉眼相當軟嫩
肉味幽香
加上濃郁黑松露汁

🥩美國威靈頓牛柳(*提早五日預訂)
強烈推介既菜色
首先要讚既係牛柳包得好
切開唔會鬆散
酥皮厚度適中,帶微微酥香
最欣賞既係para ham,磨菇等調味唔會過份重手
(好多餐廳都整到好咸🥲)
唔會遮左牛柳作為主角既地位
牛柳方面,肉質細緻嫩滑
肉汁多到爆出黎

質感細緻

🍮法式燉蛋
濃郁夠滑富蛋香
質素相當穩陣

另外,餐廳設有朱古力畫工作坊🖌️
同訂製客制化朱古力擺設碟🍫
最適合為身邊人表心意🥰

• EL Salad
2021-07-04 1472 浏览
🎇一間餐廳環境氣氛固然重要,但係食物先係主角。 EL dining 嘅大廚出身五星級酒店🌟❄️, 只要你品嚐過佢嘅美食,一定會 係食物中食到佢嘅熱誠❤️同埋創意💗鍾意食嘢嘅人食到美食會有一種莫名嘅感動😭 唔知大家會唔會覺得我太誇張呢😲我臨走仲親自去到廚房多謝佢🤤為我地帶嚟咗味蕾嘅最高享受😋💗Amuse Bouche餐前小點餐前小食已經咁好豐富🤣🤤🌟🌟Pan Fried Foie Gras, Quinoa Caramelized Apple, Wild Berry Balsamic $138香煎鴨肝配焦糖蘋果, 香脆藜麥野莓黑醋喜歡鴨肝配上焦糖味加黑醋味,令到鴨肝唔會漏, 藜麥脆卜卜,增添口感。🌟🌟Tuna Napoleon $128吞拿魚拿破崙層次豐富, 吞拿魚片搭配香濃嘅芝士薄脆 同牛油果蓉, 食材配搭得非常出色。🌟🤤Grilled Green Asparagus Chilled Asparagus Soup, Asparagus Mousse, Onsen Egg and Parmesan Cheese $128   扒美國露筍, 露筍奶油凍溫泉蛋, 巴馬臣芝士露筍鮮嫩,呢個冷盤好適合
🎇一間餐廳環境氣氛固然重要,但係食物先係主角。

我臨走仲親自去到廚房多謝佢🤤為我地帶嚟咗味蕾嘅最高享受😋💗

Amuse Bouche餐前小點

餐前小食已經咁好豐富🤣🤤

香煎鴨肝配焦糖蘋果, 香脆藜麥野莓黑醋

🌟🌟Tuna Napoleon $128

吞拿魚拿破崙

扒美國露筍, 露筍奶油凍溫泉蛋, 巴馬臣芝士

露筍鮮嫩,呢個冷盤好適合夏日☀️

🌟🌟Hikaiddo Scallop  Carpaccio

北海道帶子薄片

帶子切得薄,非常滑。

🌟Lobster Soup/Daily Soup

龍蝦湯/是日餐湯

龍蝦湯濃郁,是日餐湯係薯仔煙肉湯,香濃幼滑。

🌟Daily Salad

是日沙律

食主菜之前,先補充一下纖維同維生素🥗😂

🌟🌟Lobster Risotto

龍蝦意大利飯

龍蝦肉超彈牙,食材高質無得輸

,意大利飯生熟程度剛好👍👍

💖💖✌️多款main course 供選擇

🌟US Prime Ribeye +$98 (Reserve 1 Day Before)

美國特級肉眼

呢度嘅肉眼冇得彈,上次食過一直念念不忘。

就算唔鍾意食牛嘅朋友,都大讚。囡囡更加係點名必嗌。我配紅酒食真係至高享受。🍷🍾

🌟🌟US Prime Wellington Tenderloin +$458 (Reserve 5 Days Before)

美國威靈頓牛柳

超巨型,趁熱食酥皮脆卜卜,裏面嘅牛柳 十分滑嫩,唔需要點趙都可以咬開,係威靈頓牛柳嘅最高境界🌟 食呢度菜就知道大廚嘅功力💯💯

EL Daily Desert 是日甜品$68

餐廳出名甜品超正,雖然食到好飽,但係一定要食甜品

薑味雪糕少少辣好刺激,呢杯雪糕係令到好飽既我都仲想encore😋

Crème Bulee 法式燉蛋 $88

各有各喜好,朋友就鍾意呢款多啲。佢同樣表示好味到唔夠喉😂😂😂😂

🍾🍾With Wine Pairing (Inc. 4 glasses of wine) +258p.p. 配以4款精選美酒

呢度嘅酒藏豐富,鍾意飲酒嘅朋友可以選擇呢個pairing,侍應會建議一啲配對島菜式嘅酒畀你✌️🍷🥂 cheers

2021-06-28
2021-06-29 931 浏览
這次去了El Dinning,可以同時間參與工作坊和吃晚餐。店舖位於告士打道高層位置,可以看到灣仔一帶的景色,看日落撞不錯呢🙈。由前酒店五星級大廚主理,食物質素有保證,每一季會推出不同食品,所以有新鮮感🤩。-活動完結之後,就是吃晚餐時間,我們吃的是法國菜8道菜,另加HKD$258/位,有4款精選美酒配不同菜式的美食😋。-另外在Jugoolik 訂製了朱古力畫,可以訂製喜愛的圖片/人像等等,製作獨一無二的製成品。這個用來送禮或收藏也不錯🙈。這次訂製了鼠妹跟果果的畫像,畫師畫得不錯❤。畫得很相似🤩,我們也很喜歡。-💥頭盤💥香煎鴨肝配焦糖蘋果香脆藜麥野莓黑醋鴨肝入口即融化,油份在口腔散發著很香😆。配合醬汁不會感到油膩,底下還有甜甜的薯蓉😋。-吞拿魚拿破崙這道菜賣相精緻,分別以吞拿魚/牛油果醬/脆片堆砌而成。吞拿魚加入了黑胡椒,味道很香口感嫰滑。牛油果醬味道酸酸的很開胃,脆片口感脆脆的,整體味道挺好😛。-美國露筍露筍奶油凍溫泉蛋巴馬臣芝士這個賣相特別,感覺像吃份子料理的模樣🙈。露荀口感爽脆鮮嫰,醬汁味道甜甜的很滑。溫泉蛋是凍食版本,但流心效果很棒🤩,拌醬汁吃味道挺好的。-北海道帶子薄片這個賣相

💥頭盤💥

香煎鴨肝配焦糖蘋果香脆藜麥野莓黑醋

吞拿魚拿破崙

美國露筍露筍奶油凍溫泉蛋巴馬臣芝士
北海道帶子薄片
這個賣相也很精緻,薄切版本的帶子更入味。帶子味道鮮甜,慢慢散發著微微辣味,是個很惹味的食物🤩。
💥餐湯/沙律/小食💥

龍蝦湯/是日餐湯,當天的是日餐湯是蟹肉南瓜湯,蟹肉切成絲證明廚師刀工精湛,南瓜湯味道甜甜的☺。龍蝦湯味道很濃郁,味道鮮甜可口。
是日沙律
餐前吃個沙律時個不錯的選擇,當天的是雜菜沙律,賣相新鮮,味道酸酸的很開胃。

龍蝦意大利飯
這個是小吃版本,但龍蝦是大大件的。龍蝦肉質爽口彈牙,味道鮮味煙韌。意大利飯粒粒分別明,掛汁力不錯🤩。
💥主菜💥

黑毛豬
這個擺盤賣相特別,黑毛豬還要是厚厚的版本😍。肉質嫰滑帶肉汁😆,而且肥瘦均勻。醬汁味道濃郁不咸,整體味道不錯。

美國特級肉眼
肉眼可選擇熟成程度,這次選擇了7成熟度。肉眼扒很大塊,肉質嫰滑鮮味,醬汁味道很香☺。這個需另加 HKD$98,要提前一天預訂。
💥甜品💥

法式燉蛋
把法式燉蛋放在工作坊畫的畫上,感覺新鮮又特別。雖然畫功不太好,但看到自己的製成品很開心😆。法式燉蛋味道甜甜的,口感滑溜溜的。

雪崩•提拉米蘇
這個是店家招牌人氣甜品,要提前一天預訂。用膠片包圍著甜品,賣相看似平平無奇,把膠片拉開的雪崩很吸引😆。看著醬汁一湧而出,就更加想吃了😍。提拉米蘇口感幼滑,奶味香濃,還散發著咖啡香味,整體味道不會太甜。

望著靚景吃晚餐賞心悅目,而且有美酒相拌就更完美🤩。每一道菜配合不同的紅/白酒,令到味道更昇華🥰。食物質素不錯,我們也喜歡吃。
2021-06-27
2021-06-28 127 浏览
Value for money french fusion private dining🍽.Appetiser香煎鴨肝配焦糖蘋果🍏- 鵝肝同焦糖蘋果好襯,蘋果亦都可以balance返鵝肝嘅油膩吞拿魚拿破崙 - 最特別係嗰塊拿破崙脆皮,好香芝士味🧀扒美國露筍, 露筍奶油凍溫泉蛋🥚- 感覺好似西班牙涼湯一樣,不過就由蕃茄變咗做蘆筍,不過唔會好草青味帶子Carpaccio - 冇太多餘嘅調味,主要係橄欖油同埋帶子嘅味道,不過如果多番少少醬汁應該會更好.Soup湯有龍蝦湯🦞或者蟹肉南瓜湯🎃.Salad🥗.Main龍蝦🦞risotto - 爽甜嘅龍蝦肉,配埋龍蝦汁意大利飯,鍾意佢份量唔太多,少食多滋味油封鴨肶拼鴨胸 🦆- 呢個真係推薦,皮煎到香脆,但係鴨肉唔會鞋或者乾,比起出面好多地方都好食👍🏻US Prime Ribeye🍔 - 塊扒超大塊呀,亦都掌握到我想要嘅medium rare.Dessert Crème Bulee雪崩tiramisu - 餅底正😋另外不得不提嘅當然係伴碟嘅朱古力畫🍫,係我自己親手畫架🖍,下個post再講多少少.另外佢哋仲有Wine Pairing🥂🍷🍸🥃,4杯都只係
Appetiser

吞拿魚拿破崙 - 最特別係嗰塊拿破崙脆皮,好香芝士味🧀

Soup
湯有龍蝦湯🦞或者蟹肉南瓜湯🎃

Salad🥗

Main

Dessert
Crème Bulee
雪崩tiramisu - 餅底正😋

另外佢哋仲有Wine Pairing🥂🍷🍸🥃,4杯都只係 +$258,好抵
自製朱古力畫🍫🎨如果想係特別嘅日子俾個難忘嘅回憶身邊嘅人,呢間餐廳真係好值得推介!因為可以DIY獨一無二嘅朱古力手繪畫🍫又有得食又有得玩,💕現場仲有專業嘅畫師指導大家👩🏻‍🎨即使藝術天份唔太高嘅你都唔洗怕啦😌係特別嘅日子同重視嘅人一齊DIY一幅有意義嘅朱古力手繪畫,真係好有滿足感同都幾感動架!我就同好閨蜜👧🏻完成左Melody x Moomin 嘅朱古力手繪畫,象徵我地珍貴嘅友情🥰EL Dining 仲可以訂製朱古力手繪擺設圖黎送禮🎁朱古力係唔會甩架,可以永久保存。Desserts講開朱古力,都想分享下EL Dining 其他高質嘅甜品,以下幾款都好好味😊🔸柚子雪芭 食main courses 前上呢道甜品好合時,冰涼酸甜好清新,ready好舌尖去好好享受主菜嘅美味。🔸雪崩提拉米蘇 呢道甜品賣相好驚喜,首先有一塊透明嘅膠片圍住tiramisu, 一拎走膠片就有雪崩嘅震撼😯淋係面嘅忌廉奶香味絲滑香濃,tiramisu 蛋糕鬆軟可口,唔會太甜,好鍾意呢道甜品💜🔸伯爵茶法式焦糖燉蛋🥚 鍾意伯爵茶味嘅你必試呢個甜品,表層香脆焦香,內層嘅燉蛋軟軟綿綿,嫩滑可口,蛋香味之
自製朱古力畫🍫🎨

Desserts

🔸柚子雪芭

🔸雪崩提拉米蘇

🔸伯爵茶法式焦糖燉蛋🥚
鍾意伯爵茶味嘅你必試呢個甜品,表層香脆焦香,內層嘅燉蛋軟軟綿綿,嫩滑可口,蛋香味之中又滲透住伯爵茶味,值得一試👏🏻

庆祝纪念
生日
好開心同好姐妹fine dining☺️整頓晚餐嘅每一道菜式都有亮點同驚喜✨感受到廚師係菜式設計上所花嘅心思。Starter🔸黑魚籽龍蝦牛油果他他🥑 最底層係牛油果蓉,中層係龍蝦肉配蛋黃醬,表層鋪滿黑魚籽,口感由軟滑嘅牛油果到脆彈嘅黑魚籽,感覺到味覺逐層昇華,食完呢道前菜感到好fresh同埋開胃😋🔸核桃菲達芝士西瓜沙律配脆巴瑪火腿🧀🥓 第一次食炸左嘅巴瑪火腿,口感幾特別,脆中帶點咸香,核桃碎同埋芝士碎加強左火腿嘅香濃,之後食番啖西瓜沙律中和番,感覺唔會太膩,係好好嘅伴酒菜🍸🔸煙熏鮑魚配蠔菇,蘿蔔泡沫 鮑魚經過煙熏後,表層比較乾身,但咬入中間鮑魚嘅肉汁湧現,感覺煙熏過嘅鮑魚更能鎖緊肉汁,無喧賓奪主之餘更突出鮮甜味,蠔菇嘅口感亦同鮑魚好夾👍🏻Soup🔸香茅青檸蟹肉龍蝦濃湯🦀🦞 湯要夠熱先好飲,所以熱濃蝦湯會係客人面前倒入湯碟中,呢個儀式感已經加左分,加上湯真係好香濃鮮甜,仲食到蟹肉,真材實料🤩Fish🔸脆鱗甘鯛配墨魚湯🐟 魚鱗煎到卜卜脆,魚肉煎得綿滑多汁,慢慢滲透出黎嘅魚油脂同埋香脆嘅魚鱗係絕配,再飲一啖墨魚湯,完全係大海嘅味道🌊Main Dish

Starter
🔸黑魚籽龍蝦牛油果他他🥑

🔸核桃菲達芝士西瓜沙律配脆巴瑪火腿🧀🥓

🔸煙熏鮑魚配蠔菇,蘿蔔泡沫

Soup
🔸香茅青檸蟹肉龍蝦濃湯🦀🦞

Fish
🔸脆鱗甘鯛配墨魚湯🐟

Main Dishes
🔸香煎鴨胸,香橙薯丸,青荳茸配芒果汁🥭
本來無好鍾意食鴨胸,食完呢道菜後先知道係因為之前都未食過煮得好食嘅鴨胸😂首先鴨肉十分幼嫩,而且仲食到淡淡嘅鴨肝味係口腔中徘徊,芒果汁嘅點綴為呢道菜增添清新感✨

🔸美國特級肉眼扒🐮
肉眼扒份量十足,切開見到粉嫩嘅肉質,medium rare嘅火喉控制得好好,簡選嘅部位有少量油脂,增加左嫩滑感, 肉汁都豐富😆

一頓盛宴配搭維港夜景嘅璀璨🌃,發現原來得到生活嘅滿足感都可以好簡單,相信呢個就係餐廳名嘅由來 - Easy Life (EL) Dining 🍽
庆祝纪念
生日
2021-05-27 304 浏览
食得呢啲高級餐廳,主要都係食個環境情調氣氛,我覺得其實呢間餐廳個環境都真係幾舒服,野食方面都幾好食😋! 而啲staff 既service 都好好,亦都好細心。唯一唔唔唔好既地方就係貴格唔飽😂😂😂😂😂可能對於我呢啲大食既人真係過時過節先去enjoy 下,無咩特別要慶祝既日子我都係退下😂😂😂😂
人類本來就係有物慾既生物,利益永遠往往係向上游既動力,如果呢個世界人人平等,世界就會大亂。既然一定要有高低之分,貧者愈貧,富者愈富既意識形態,點解我唔嘗試努力改變未來?同樣你對野食只要你有要求,自然食到好西,所以今日二訪「EL · Dining」,理由好簡單…有能者居之。👇📌Weekend · Lite Tasting -♦️S t a r t e r -▪ Lobster · Tartare Caviar -  ▫ 頭盤先黎個「黑魚籽龍蝦·牛油果他他」,賣相夠哂精緻,成個小蛋糕咁,好特別。面頭既黑魚籽口感十足,將龍蝦同牛油果中和油膩感,整體配合得宜。♦️S o u p -▪ Daily · Soup -▪ Lemograss Lime · Crab Lobster Bisque - (+48) ▫ 輪到上湯啦,分別同朋友點左「南瓜·忌廉湯」、「香茅青檸·蟹肉龍蝦濃湯」。前者南瓜味夠重,入口忌廉幼滑,質感又唔會太"杰",唔錯;而後者龍蝦湯非常濃郁,鮮甜到位,仲有一梳蟹肉,口感豐富。♦️S a l a d -▪ Daily · Salad - ▫ 今日是日沙律為「田園·沙律」,生菜夠新鮮,而且
人類本來就係有物慾既生物,利益永遠往往係向上游既動力,

如果呢個世界人人平等,世界就會大亂。既然一定要有高低之分,

貧者愈貧,富者愈富既意識形態,點解我唔嘗試努力改變未來?

同樣你對野食只要你有要求,自然食到好西,所以今日二訪
EL · Dining」,理由好簡單…有能者居之。👇

📌Weekend · Lite Tasting -
♦️S t a r t e r -
Lobster · Tartare Caviar -
黑魚籽龍蝦·牛油果他他

▫ 頭盤先黎個「黑魚籽龍蝦·牛油果他他」,賣相夠哂精緻,
成個小蛋糕咁,好特別。面頭既黑魚籽口感十足,
龍蝦牛油果中和油膩感,整體配合得宜。

♦️S o u p -
Daily · Soup -

南瓜·忌廉湯

前者南瓜味夠重,入口忌廉幼滑,質感又唔會太"杰",唔錯;
而後者龍蝦湯非常濃郁,鮮甜到位,仲有一梳蟹肉,口感豐富。

♦️S a l a d -
Daily · Salad -
田園·沙律

▫ 今日是日沙律為「田園·沙律」,生菜夠新鮮,
而且醬汁夠開胃,為之後既主菜帶來更多健康元素。

♦️e n t r é e -
Hokkaido Scallop Pasta · Zucchini · Sun-Dried Pomodori Sauce - $198
蕃茄乾·香煎北海道帶子·義大利麵

▫ 主菜方面先黎個「蕃茄乾·香煎北海道帶子·義大利麵」,佢地既帶子
外面煎得帶少少焦香,裡面肉質相當嫩滑,完全唔乾身;

大廚係帶子面頭加左用金巴利紅椰菜整成既泡沫同埋蕃茄乾
增加成個賣相同味道,感覺清新;而意粉有咬口,唔會太腍,好食。
蕃茄乾·香煎北海道帶子·義大利麵

Pan-Fried Duck Breast · Orange Gnocchi Coconut · Mango Sauce - $218
香煎鴨胸·香橙薯丸·芒果汁

▫ 第二道要大讚既「香煎鴨胸·香橙薯丸·芒果汁」比我想像中有驚喜,
事關鴨胸外層咬落夠脆口,完全唔無肥膩感;而且用左鴨肉既肉汁
香煎鴨胸·香橙薯丸·芒果汁

黎做sauce,感覺好juicy;配搭埋芒果汁甘荀乾 香橙薯丸
令成件事更加fresh,層次更豐富。

Seasonal · Fish - $238
精選季節·時令魚

▫ 第三道「精選季節·時令魚」大廚會按當日最靚品質既時令魚做主菜,
今日就撞正係食我最愛既比目魚。食落魚肉爽滑彈牙,旁邊配上
精選季節·時令魚

Wasabi薯蓉椰菜花蓉,令質感更加smooth;
sauce墨魚汁調味,濃中帶鮮,相當吸引。
精選季節·時令魚

Sous Vide Iberico Roasted Green Tea Onion Sweet Potato Purée - $258
慢煮黑毛豬柳·綠茶洋蔥蓉·甜薯泥

▫ 第四道必定要讚既「慢煮黑毛豬柳·綠茶洋蔥蓉·甜薯泥」,
黑毛豬質感嫩滑又夠厚身,配搭肉桂甜薯蓉乾雞髀菇片綠茶洋蔥蓉
慢煮黑毛豬柳·綠茶洋蔥蓉·甜薯泥

鹹與甜之間拎到個平衡,好特別;而個醬汁主要用左豬肉
打出黎既肉汁同埋青豆蓉,令整體層次更分明。
慢煮黑毛豬柳·綠茶洋蔥蓉·甜薯泥

Grilled Australian Rib Eye Steak · Daily Potatoes & Vegetables - $278
慢煮黑毛豬柳·綠茶洋蔥蓉·甜薯泥

▫ 最後呢道「澳洲牛肉眼扒·是日薯菜」顯得大廚控制火候岩岩好,
首先切開色澤粉嫩,完全無過熟;牛味亦濃郁,肉質軟腍唔靭,
澳洲牛肉眼扒·是日薯菜

唔錯;加埋薯菜,整體質素絕對係性價比甚高!

♦️D e s s e r t -
Surprise · Tiramisu - (+$158)
雪崩·提拉米蘇

▫ 最後share埋佢地最頂級人氣甜品雪崩·提拉米蘇」,基本上每日
都係售完即止。Staff一抆開張紙有一個好震撼既雪崩式爆發
完全係視覺同味道既多重享受!
2021-04-02
2021-03-21 879 浏览
常常在社交平台 見到EL dining pop up ads, 來試左一次lunch, 12:30平日無訂台直接walk in, 旁邊有兩位顧客. Set lunch 不貴,先送上餐包/牛油,4 人行三人點了魚餐,一人點了意粉. 味道還可以,不過不失。但估計同樣價錢在銅鑼灣/灣仔區都太多選擇 也會包甜品/餐飲 但這個lunch set 就無。唯一就係環境對位海景.
2020-11-25 2097 浏览
卜枱 其實係諗住有個地方relax食飯,點知早幾日要決定食咩咩咩 仲要full pay or比訂 又要交dessert drawing 好似好多野咁 煩到有少少想取消個booking=_=……又話畫咩要加錢我真心覺得 如果想做到高級餐廳咁樣 唔好樣樣都話加錢 好肉酸。。。 一係你係其他食物度暗加價 好過你樣樣同人講要加錢先有想食多個餐包 又話要加28蚊碟 飲水 又要加錢 一入去坐低 已經覺得好stuffy其實今晚真係得兩枱客,但黎到呢度對海景食飯想relax食飯一入黎 好stuffy,心裡第一個感覺係,冇乜客 所以唔開咁大冷氣 兩個字 慳錢=_=仲有閂埋左一半場 有個板隔住其實唔隔好過隔。。。隔左板 個地方睇落好逼好逼 好有焗促感 。。本身賣點係180度海景 但你cut左一半。。。。。喂呀 好差呀個感覺 個樓底都唔高架喇已經 仲要閂一半場 個環境細真係會令到成件事好差.... 真係冇左大半個景呀 😱😱😱😱😱d野食真係好ok嘅 齒甲留香 有驚喜 黑松露唔會太濃 成餐飯唔會太咸 好fresh嘅好多野都最美中不足係 牛排嘅苦菜。。。真係苦到冏樣咁。。。 點解要加個咁苦嘅苦菜破壞晒味蕾所有野食
想食多個餐包 又話要加28蚊碟 飲水 又要加錢
一入去坐低 已經覺得好stuffy
其實今晚真係得兩枱客,但黎到呢度對海景食飯想relax食飯
仲有閂埋左一半場 有個板隔住
所有野食其實都好decent
原來係大酒店嘅大廚黎嘅 咁隻蝦挑淨少少屎就有d唔合格 😅 成餐飯 得個包熱 其他冇野係熱嘅 😅 其實d野食真係幾好味 但好多位扣晒分
最近係疫情期間 但我地最近都有去其他高級餐廳食飯.. 人地西餐都唔會姑寒基本一人一杯水 仲要係mineral water for free
真係想去到高級餐廳嘅級數 唔可以慳 你可以係食物方面暗加價冇人知。。但你同個客講到明加乜加物要加錢 真係麻麻地...西餐一人一杯水好基本呀 食完一個course要飲下水清味蕾..
其實食物係yum ge 係整體上 好唔得體 計埋d婆乸數.. 肉酸
不過見到lift口有香港加油嘅drawing就...加返少少分嘅....
好多位扣晒分 幾好味都冇用....
係below expectation嘅成件事
2020-11-07 1482 浏览
環境食物都好好,staff 由 what’s app follow up 到現場服務都好體貼,特別係個畫,畫得好似,一間直得去嘅餐廳, 特別推介主菜個馬頭魚,真係脆卜卜好好食,一定要試😊