一到十二月周圍都好有聖誕氣氛,咁浪漫嘅聖誕月份,就揀咗去位於上環嘅呢間---🌟Ellipsis Cafe & Lounge🌟食二人晚餐,晚餐份量豐富,而且餐廳環境昏暗,又有聖誕佈置,未到聖誕已經好有Feel✨️._.🍽 / 二人晚餐$980 / 🍽🍞香煎西班牙鴨肝酸種麵包吐司意大利陳醋🍞餐前小食嘅一口過,陳醋汁開胃,鵝肝粒配酸種麵包味道好夾·🦞是日餐湯(轉龍蝦湯加68)🦞龍蝦湯嘅龍蝦味道濃,面頭仲加咗唔少櫻花蝦增加口感😍·🐂八櫻M7和牛頸脊 7oz 日式燒汁🐂和牛肉質腍身,砌成一塊塊方便食,配上日式燒汁味道好夾,旁邊配上凍薯蓉👍🏻.🐖將道酒燒西班牙杜洛克黑毛豬肩肉6oz🐖呢個上枱後會點火,視覺效果一流,打卡亦好啱,黑毛豬厚身,肉味濃郁,點火燒烤令肉質表面更香。.🍷慢煮紅酒梨配雪糕🥤成個梨沾滿紅酒,好特別,但又唔會有好強烈嘅酒味,配椰子香味嘅雪糕,味道非常夾。.🍰法式蘋果批🍰手工製蛋糕,味道香濃,口感層次豐富,唔會太甜。.🍸Chocolate Fever🍸口感濃郁,朱古力味香濃,帶有少少松露味,易入口.🍹Gin Tonic🍹味道好fresh,唔會太甜,易入口,酒精味相對較濃._.
🍽 / 二人晚餐$980 / 🍽
🍞香煎西班牙鴨肝酸種麵包吐司意大利陳醋🍞
餐前小食嘅一口過,陳醋汁開胃,鵝肝粒配酸種麵包味道好夾
🦞是日餐湯(轉龍蝦湯加68)🦞
龍蝦湯嘅龍蝦味道濃,面頭仲加咗唔少櫻花蝦增加口感😍
🐂八櫻M7和牛頸脊 7oz 日式燒汁🐂
🐖將道酒燒西班牙杜洛克黑毛豬肩肉6oz🐖
🍷慢煮紅酒梨配雪糕🥤
🍰法式蘋果批🍰
手工製蛋糕,味道香濃,口感層次豐富,唔會太甜。
🍸Chocolate Fever🍸
口感濃郁,朱古力味香濃,帶有少少松露味,易入口
🍹Gin Tonic🍹
味道好fresh,唔會太甜,易入口,酒精味相對較濃
2024-12-07 389 浏览
作為港島人 識揾返間睇日落靚景嘅餐廳緊係好重要‼️ 黃昏時分可於大玻璃窗前欣賞良辰美景完全係賞心悅目嘅一大樂事❣️ 𝒮𝐸𝒯 𝐹𝒪𝑅 𝒯𝒲𝒪 $798🥢𝒟𝒜𝐼𝐿𝒴 𝒮𝒪𝒰𝒫 𝒲𝐼𝒯𝐻 𝒢𝒜𝑅𝐿𝐼𝒞 𝐵𝑅𝐸𝒜𝒟 是日精選湯&蒜蓉包今日嘅餐湯係粟米忌廉湯 濃厚嘅忌廉加入粟米粒粒口感順滑加上脆香嘅蒜蓉包perfect match🥣🥢𝒮𝑀𝒪𝒦𝐸𝒟 𝒮𝒜𝐿𝑀𝒪𝒩 𝒮𝒜𝐿𝒜𝒟 煙三文魚沙律 +$88厚身煙三文魚煙燻香氣撲鼻 鹹香帶點滑順絲柔油花口感 加埋黑醋汁酸酸地好開胃好正🥗🥢𝒜𝒩𝒢𝒰𝒮 𝐵𝐸𝐸𝐹 𝐻𝒜𝒩𝒢𝐸𝑅 𝒮𝒯𝐸𝒜𝒦 (𝟩𝟢𝒵) 美國安格斯封門柳7安士每隻牛只有一塊嘅封門柳位置十分罕有🥩肉味重而肉質較腍 油花相對較少 食落低油脂感 唔使加任何醬汁都可以就咁同薯蓉一同入口 享受細膩幼滑🥢𝐵𝐸𝐸𝐹 𝒲𝐸𝐿𝐿𝐼𝒩𝒢𝒯𝒪𝒩(𝟤 𝒫𝒪𝑅𝒯𝐼𝒪𝒩𝒮) 威靈頓牛柳(二人份量)配薯菜招牌威靈頓即叫即焗酥皮酥化有層次 淡粉紅嘅牛柳極吸睛✨一切即碎嘅外皮夾心煙肉同濃香黑松露醬 令牛柳味道更上一層樓 一層又一層嘅外皮鎖住牛柳溫度保留肉汁豐富💦原有牛肉香充斥口腔直達喉嚨 每啖都有驚喜🥢𝒜𝒫𝒫𝐿𝐸

❣️ 𝒮𝐸𝒯 𝐹𝒪𝑅 𝒯𝒲𝒪 $798
是日精選湯&蒜蓉包

煙三文魚沙律

招牌威靈頓即叫即焗酥皮酥化有層次 淡粉紅嘅牛柳極吸睛✨

🥢𝒜𝒫𝒫𝐿𝐸 𝒫𝐼𝐸 蘋果批
香甜蘋果片🍎被啫喱狀包裹住 味道清香自然 批邊鬆化有咬口 絕對係用心製作之選

🥢𝒩𝐸𝒲𝒴𝒪𝑅𝒦 𝒞𝐻𝐸𝐸𝒮𝐸𝒞𝒜𝒦𝐸 紐約芝士蛋糕
入口即溶嘅奶香芝士凍餅 香滑迷人🧀伴碟酸味味嘅藍莓同士多啤梨加添香氣 令整體更有特色

🥢𝐻𝒪𝒰𝒮𝐸 𝒲𝐻𝐼𝒯𝐸 𝒲𝐼𝒩𝐸 (𝒢𝐿𝒜𝒮𝒮) x 2
酸度較高嘅白酒 口感酸爽果香純淨🍷即使配搭油脂唔係好多嘅封門柳都能帶出肉香

❣️ 𝒬𝒰𝐸𝐸𝒩 𝒞𝒜𝑅𝒟 $85
以玫瑰香氣作主調 調和Vodka同荔枝果汁🍹彷彿優雅中帶一點甜蜜嬌美 甜度十足非常容易入口 淨係聞落花香味都知道夠曬足料 果香清甜不做假 不論賣相定打卡都絕對推薦

❣️𝐸𝐿𝐿𝐼𝒫𝒮𝐼𝒮 𝐸𝒮𝒫𝑅𝐸𝒮𝒮𝒪 𝑀𝒜𝑅𝐼𝒩𝐼 $95
省略號專業咖啡濃香之作 用Espresso作base混入Vodka同Kahlúa☕️最特別係採用雲呢拿vodka 令咖啡香氣再不單一 咁signature嘅cocktail必試之選

‼️ 全天候震撼加碼CRAZY HOURS ‼️
逢星期一至日晚上10點前
所有標準調酒紅白酒🍸
20:00 $10/杯
20:30 $20/杯
21:00 $30/杯
21:30 $40/杯

追加 🚕 車費津貼
而家只要撘的士到Ellipsis Bar & Lounge每枱可claim返最多$100
2024-11-14
是日精選湯&蒜蓉包
煙三文魚沙律
2024-12-06 338 浏览
朝啡晚酒一向係我飲食宗旨2種不同的style, 2種不同的口味,但可以同時存在,不覺得很適合香港嗎?知我者莫過於好朋友, 所以朋友介紹咗呢間隱世的café & lounge 比我,話試過佢D咖啡及食物好高質, 朋友介紹得自然係好嘢,所以就晚上去感受一下~餐廳位於上環的干諾中心內,唔係朋友介紹真係唔知有間café & lounge,而且餐廳的名字都好有意思,Ellipsis, 省略號—省略都市繁嚣,延續無限故事,名字都起得咁有心思,可見十分用心。夜晚的酒吧餐廳走型格路線,氛圍帶點神秘的感覺,餐廳一排的玻璃窗,剛好可以望窗外電車街道,讓思想放空也不失為樂事,當然,亦可與朋友們促心談心,或盡情歡樂,延續每個人不同的無限故事……呢度有不同的酒吧優惠,非常的吸引,對喜歡同朋友飲番2杯的人是一大喜訊  🍹Gin Tonic (No. 3)($95)呢度嘅cocktails 都好有特色,而且用心製作。以呢杯Gin Tonic 為例,簡單但非常用心製作及細緻。呢杯Gin Tonic 用上英國御用的No.3 Gin,味道清新芳香,更突顯出杜松子、芫荽、葡萄柚皮和茴香的味道,bartender更用上Fev
朝啡晚酒一向係我飲食宗旨
🍹Gin Tonic (No. 3)($95)
呢杯Gin Tonic 用上英國御用的No.3 Gin,味道清新芳香,更突顯出杜松子、芫荽、葡萄柚皮和茴香的味道,bartender更用上Fever-Tree 的premium Tonic Water再加入西柚及杜松子,飲落好fresh 好清新,係我飲過最好飲的Gin Tonic!
🍹Santorini Breeze($95)
朋友點咗呢杯Santorini Breeze,用上白酒,加入接骨木花及蘋果汁,整個味道清新香甜,適合鍾意淡口味的朋友~
💫二人套餐($980)
🌟餐湯: 龍蝦湯(+$68)
我地加錢將餐湯轉龍蝦湯,龍蝦湯濃郁又幼滑,廚師再加上櫻花蝦,更增加香氣
🌟香煎西班牙鵝肝多士配意大利黑醋
前菜小食是鵝肝多士,小小的一口size,底層是酸種麵包多士,上一層是蘋果蓉,然後是豐腴的鵝肝,香濃幼滑又濃郁,再加上少許黑醋汁,一層一層,十分平衡。
主菜:
🌟將道酒燒西班牙杜洛克黑毛豬豬肩肉(6oz)
用上西班牙黑毛豬的豬肩肉,油脂分佈平均,而且肉質細嫩,上菜時店員會即席將點了火的貴州將道芧台酒淋到落豬肩肉上,熱力將酒精揮發,只留下香氣,令豬肩肉味道更突顯
🌟脆皮乳鴿釀牛肝菌意大利飯
小小一隻的乳鴿還釀入意大利飯,是用心準備的菜式,乳鴿皮脆肉嫩,而且好入味,而內裏釀滿牛肝菌意大利飯,飯帶點creamy,有好香的牛肝菌香味,而且吸受咗乳鴿的肉汁,更加滋味。
甜品:
🍦慢煮紅酒梨配雪糕
呢個好好食,煮過的梨軟腍及帶酒香,而個自家製椰子味雪糕都好好味,充滿濃郁的椰子香味又不會死甜,超夾!
🍰法式蘋果批
批底香脆又充滿牛油香味,面頭是一片片的香甜蘋果,帶點肉桂香味,滿足的甜品
  • 脆皮乳鴿釀牛肝菌意大利飯
  • 將道酒燒西班牙杜洛克黑毛豬豬肩肉
2024-12-03 335 浏览
平日做嘢咁攰,放工梗係要輕鬆吓!朋友介紹去上環呢間 Ellipsis Cafe & Lounge,供應多款酒品,雞尾酒更是既創意又漂亮,難得食品亦有水準,值得推薦 $980二人晚餐,價錢相宜,吃得滿意。餐廳位於上環商廈樓上鋪,取名「Ellipsis.省略」,為的是供應一個場所,讓客人省略都市繁囂,善待自己!燈火陰暗營造浪漫氣氛,不停播放着輕鬆音樂抒發心情。Gin Tonic (No.3) $95喜歡 No.3 gin 酒比較香濃,配 tonic,悶氣盡釋放。Chocolate Fever $105特為現代、獨立、事業型的人仕減壓,哈哈,是為我而設的嗎?濃度高的酒混合濃郁朱古力味道,厚厚奶油幼滑口感,隱藏金橘之香,回甘甜美,喜歡朱古力朋友們定必鍾意。香煎西班牙鴨肝酸種麵包吐司.意大利陳醋處理得恰到好處,吐司香脆,鴨肝肥美,外脆內嫩,以陳醋及果粒平衡肉膩,非常討好。龍蝦湯 +$68濃郁味美,估計是用蝦殼及蝦仔久熬出來的味道。將道酒燒西班牙杜洛克黑毛豬肩肉60oz面前倒進將道酒,然後燃明火,大增食慾。黑毛豬經過高溫燒一燒,香氣四溢,倍添外脆,肉質幼嫩,有點脂肪,調味剛好,酒香持久,色香味俱全
雞尾酒
燈火陰暗營造浪漫氣氛,不停播放着輕鬆音樂抒發心情。
Gin Tonic (No.3) $95
Gin Tonic (No.3)
Chocolate Fever $105
Chocolate Fever
龍蝦湯 +$68
濃郁味美,估計是用蝦殼及蝦仔久熬出來的味道。
將道酒燒西班牙杜洛克黑毛豬肩肉60oz
面前倒進將道酒,然後燃明火,大增食慾。
將道酒燒西班牙杜洛克黑毛豬肩肉60oz
黑毛豬經過高溫燒一燒,香氣四溢,倍添外脆,肉質幼嫩,有點脂肪,調味剛好,酒香持久,色香味俱全!
脆皮乳鴿釀牛肝菌意大飯
把意大利飯肉釀入乳鴿內,花功夫的心機菜式,柔軟濕潤的意大利飯吸收了乳鴿的肉香,美味之最;乳鴿皮脆肉嫩,很滋味。
慢煮紅酒梨配雪糕
梨子染了紅酒嘅顏色,有酒香無甘味,雲呢拿雪糕味道濃郁,非常合拍。
法式蘋果批
吃得出是自家製,新鮮就是好,甜度適中。
2024-12-02
雞尾酒
Gin Tonic (No.3)
Chocolate Fever
法式蘋果批
放假去咗一間係上環好有氣氛嘅酒吧餐廳——🌟 Ellipsis Cafe & Lounge🌟🌿環境好有裝飾,燈光昏暗好有feel,而且仲有啲位可以打卡影相,就好似我坐緊嘅呢位📸除咗飲酒傾計,佢哋仲有boardgame可以玩✨依家6點至10點,仲可以點晚市套餐,包埋餐湯同沙律,幾抵食!._.🍽 / Dinner Set / 🍽🥣 | 是日精選湯 + 酸法包 | 🥣係粟米白汁湯,裏面有好多粟米粒,好飲。仲可以配住酸法包一齊食·/ 前菜 /🍈|蜜瓜伴西班牙風乾火腿沙律|🍈蜜瓜件數多,厚砌又大舊,風乾火腿同蜜瓜嘅味道好夾,蜜瓜嘅爽甜可以中和風乾火腿嘅鹹香·🥗|輕煎帆立貝油醋沙律|🥗帆立貝輕煎完凍食,沙律菜好fresh,少少醋酸味,作為開胃嘅前菜沙律好適合•/ 主食 /🦆|法式油封鴨脾黑松露意大利飯|🦆一整隻鴨脾係意大利飯上作為賣相,好吸引,鴨脾嘅外皮燒到有少少脆,鴨肉都算易起。黑松露好香濃,上枱已經聞到,配埋有芝士碎嘅意大利飯食,好香濃惹味!·🐂|紅酒燉牛臉額配薯茸|🐂牛臉額肉都算多舊,啖啖肉,肉質淋身,仲充滿滿滿嘅紅酒汁,配上幼滑嘅薯茸,好食!•/ Cocktail /🥃| NEGROMI|🥃
🍽 / Dinner Set / 🍽

🦆|法式油封鴨脾黑松露意大利飯|🦆
🐂|紅酒燉牛臉額配薯茸|🐂

/ Cocktail /
🥃| NEGROMI|🥃
成杯都係橙色賣相,香濃嘅酒伴隨住橙皮,帶有少少苦,加冰,唔會好甜嘅一杯雞尾酒。
🥒|EL DIVA|🥒
青瓜片作為賣相,酒精味濃,伴隨住清新嘅青瓜汁香味,好fresh好特別。
/ 甜品 /
🍋 | 火焰檸檬雪葩 | 🍋
餐廳新推出嘅甜品,上枱時用深啡色嘅紙包住,看似平平無奇,然後戲肉黎啦,店員會用火燒著呢張紙,當紙張燒曬就會見到用檸檬外殼裝住嘅雪葩,雪葩酸酸甜甜,係檸檬嘅香味,作為飯後甜品好適合!
2024-12-31 0 浏览
最近去了上環一間好有feel嘅酒吧食晚餐環境有型格又很有feel食物質素都很不錯!🌟輕煎帆立貝油醋沙律使用新鮮的帆立貝 輕煎至金黃色搭配自製的油醋醬和新鮮的蔬菜清新的味道讓人胃口大開!🌟煙三文魚沙律新鮮醃製的三文魚和口感清脆的青瓜和沙律菜吃起來很清新解膩🌟63度溫泉蛋義大利煙肉卡邦尼使用了63度的溫泉蛋 蛋黃滑順搭配著煙肉和義大利麵 口感更加濃郁搭配帕爾馬奶酪 香氣四溢🌟紅酒燉牛臉額配薯蓉經過長時間的紅酒燉煮 牛肉肉質軟嫩 醬汁濃郁配上綿滑的薯蓉和雜菜 每一口都讓人覺得十分滿足!🌟法式蘋果批以自家製的法式蘋果批收尾酥脆的外皮包裹著濃郁的蘋果餡料散發著濃濃的香料和牛油的氣息
最近去了上環一間好有feel嘅酒吧食晚餐
環境有型格又很有feel
食物質素都很不錯!

🌟輕煎帆立貝油醋沙律
使用新鮮的帆立貝 輕煎至金黃色
搭配自製的油醋醬和新鮮的蔬菜
清新的味道讓人胃口大開!

🌟煙三文魚沙律

🌟紅酒燉牛臉額配薯蓉
經過長時間的紅酒燉煮
牛肉肉質軟嫩 醬汁濃郁
配上綿滑的薯蓉和雜菜
每一口都讓人覺得十分滿足!

🌟法式蘋果批
以自家製的法式蘋果批收尾
酥脆的外皮包裹著濃郁的蘋果餡料
散發著濃濃的香料和牛油的氣息

2024-12-23 60 浏览
聖誕去邊度約會好?👫💞 呢間酒吧餐廳氣氛一泡,新推出左個二人Tasting menu,聖誕節同另一半黎慶祝就啱晒啦❤️🎄Tasting menu For two $980🔸前菜✨香煎西班牙鴨肝酸種麵包吐司意大利陳醋鴨肝煎得外層香口,配上酸種麵包吐司同埋黑醋 ,可以中和油膩感,perfect match 💯✨昆布鰹魚水冷漬鮑魚鮑魚好大隻,水冷漬令到鮑魚入口更爽口彈牙!🔸湯✨龍蝦湯 +$68用龍蝦和大量的海鮮熬煮而成,味道非常鮮甜和濃郁!🔸主菜✨八櫻M7和牛頸脊 7oz 日式燒汁M7和牛頸脊色澤粉嫩,肉質相對結實爽滑,肉味較濃郁,滿滿優質的油花,入口好juicy,配埋燒汁味道更提升!✨將道酒燒西班牙杜洛克 黑毛豬肩肉打卡一流的菜式📸 店員會先將「將道酒」點火,然後淋上西班牙黑毛豬🔥 酒味超級香濃,黑毛豬肉質口感軟腍肉味濃,配菜嘅薯蓉好Creamy好好食!🔸甜品✨心太軟配鮮果心太軟焗得剛剛好,外皮脆口,內裡流心的朱古力醬甜而不膩,搭配士多啤梨🍓sweet sweet 💖✨法式蘋果批蘋果批批皮鬆脆香口,內餡是酸甜的蘋果片,味道適中,為今餐畫上完美句號💞🈹宜家只要搭的士到 Ellipsis Bar

🎄Tasting menu For two $980

🔸前菜
✨香煎西班牙鴨肝酸種麵包吐司意大利陳醋

✨昆布鰹魚水冷漬鮑魚

鮑魚好大隻,水冷漬令到鮑魚入口更爽口彈牙!

🔸湯
✨龍蝦湯 +$68

用龍蝦和大量的海鮮熬煮而成,味道非常鮮甜和濃郁!

🔸主菜
✨八櫻M7和牛頸脊 7oz 日式燒汁

✨將道酒燒西班牙杜洛克 黑毛豬肩肉

🔸甜品
✨心太軟配鮮果

✨法式蘋果批

🈹宜家只要搭的士到 Ellipsis Bar & Lounge 每枱可 claim返最多$100,甘抵唔好錯過啦,詳情訂位查詢餐廳🫶
2024-12-13 56 浏览
今次,愛玩小生👦🏻到Cafe食晚餐,環境氣氛好正!每一道菜式都好精緻,而且更有聖誕限定菜式!食評:龍蝦湯龍蝦湯味道濃郁,鮮味十足,湯底幼滑細膩,帶有自然的海鮮香氣。配料如蝦肉或麵包粒增添口感,喝起來每口都滿載鮮甜,特別適合喜歡濃湯的朋友。脆皮乳鴿釀牛肝菌意大利飯乳鴿外皮香脆,內裡鮮嫩多汁,肉味濃郁。牛肝菌意大利飯米粒軟硬適中,吸滿了菌菇的香氣,兩者搭配一同吃,口感豐富,味道更有層次。將道中國白酒燒西班牙杜洛克黑毛豬肩肉豬肩肉軟嫩多汁,肉質鮮甜不乾柴,配上白酒的香氣,味道更加豐富。豬肉的外層略帶焦香,醬汁濃郁入味,肉香與酒香互相襯托,口感扎實。慢煮紅酒梨配椰子雪糕紅酒梨酸甜適中,果肉軟糯但不爛,滲透著淡淡的酒香。椰子雪糕香甜滑溜,清爽不膩,兩者一冷一熱的搭配,甜而不膩,口感對比鮮明。法式蘋果批蘋果批批皮鬆脆香口,內餡是酸甜的蘋果片,味道不會過甜。熱騰騰的蘋果批配一球香草雪糕,冰熱交融,口感豐富,經典又不容易出錯。📍Ellipsis Cafe & Lounge(省略號)上環干諾道西48號干諾中心2樓

食評:

脆皮乳鴿釀牛肝菌意大利飯

將道中國白酒燒西班牙杜洛克黑毛豬肩肉

慢煮紅酒梨配椰子雪糕

法式蘋果批

📍Ellipsis Cafe & Lounge(省略號)
上環干諾道西48號干諾中心2樓
2024-12-02 171 浏览
這間酒吧餐廳位於上環的干諾中心,主打精緻高質的西式料理,採用「朝啡晚酒」的經營模式,晚上搖身一變成為酒吧。店內裝潢以時尚工業為主,大玻璃窗透光之餘,又能欣賞到街景及夕陽美景,充滿打卡感。二人套餐 - $980香煎西班牙鵝肝酸種麵包吐司意大利黑醋外脆內軟的鵝肝細膩香甜,豐腴得入口即化,酸甜的蘋果醬及黑醋平衡膩感。龍蝦湯 +$68濃稠的龍蝦湯幼滑細膩,有著濃厚的龍蝦鮮味。八櫻M7和牛頸脊7oz日式燒汁選用著名的澳洲和牛品牌,牛頸脊有著鮮紅柔嫩的橫切面,有著密密分佈的雪白油花,不遜於日本和牛的霜降,入口肥嫩而具彈性,還有綿密的薯蓉及香甜多汁的車厘茄。將道酒燒西班杜洛克黑毛豬肩肉6oz嚴選優質的黑毛豬肩肉,肉味豐腴且肉質軟嫩,油脂分佈均勻細密,連嫩筋也能嘴嚼,再淋上燃燒的貴州將道茅台酒,醬香突出,回味悠長。慢煮紅酒梨配雪糕酒紅色原隻啤梨相當精緻,充分吸收酒香與香料的濃郁香氣,配幼滑細膩的椰子雪糕富椰奶香。法式蘋果批金黃酥脆的批底富牛油香氣,鋪上一片片像花瓣似的蘋果片,裡面還是滿滿的香甜蘋果粒,帶點肉桂香氣,口感清爽不膩。Gin Tonic - $95採用英國酒吧常用的No3 Gin,味道醇厚的

二人套餐 - $980
龍蝦湯 +$68
濃稠的龍蝦湯幼滑細膩,有著濃厚的龍蝦鮮味。
Gin Tonic
Gin Tonic
Gin Tonic - $95
採用英國酒吧常用的No3 Gin,味道醇厚的杜松子與清甜的柑橘果香,再加入梳打水,入口順滑迷人。
Signature Fruity Tea
Signature Fruity Tea
Signature Fruity Tea - $60
以清爽的烏龍茶為基底,加入芒果、橙汁及蘿蔔汁等酸甜的熱帶水果,再加上鹽突顯水果的酸爽。
2024-11-28
2024-12-01 143 浏览
今次係二訪,最喜歡餐廳嘅座位布局,有部份係離其他枱好遠,好有私隱度,在這裏傾計好輕鬆,晚上來加上偏暗燈光好有氣氛,強烈推薦。◇ 香煎鵝肝多士頭盤是鵝肝,鵝肝肥美又煎得香口,配上蘋果蓉減少油膩感,搭上多士是絕配◇ 龍蝦湯充滿濃郁龍蝦鮮味,特別係有少許龍蝦肉有咬口◇ 火焰豬肩服務員即席示範將酒灑上豬扒跟着點火,熱力將酒迫入豬肉令味道提升,表面煎得微焦同肉質嫩滑亦令整體加分◇ 乳鴿鵝肝菌意大利飯乳鴿通常細隻,今次是一大隻乳鴿脾,開頭擔心肉質不夠嫩滑,食落真的不得了,又嫩又入味,配上鵝肝菌又好夾,滿滿驚喜◇ 紅酒雪梨配椰子雪糕椰子雪糕不只有椰子味,更有椰子絲增加口感,而驚喜在紅酒雪梨,雪梨浸滿紅酒,每口又甜又酒香,令人難忘◇ 蘋果批蘋果批一樣出色,香濃蘋果蓉,加上香脆批皮,上乘甜品

◇ 香煎鵝肝多士

◇ 龍蝦湯
充滿濃郁龍蝦鮮味,特別係有少許龍蝦肉有咬口

◇ 火焰豬肩

◇ 乳鴿鵝肝菌意大利飯

◇ 紅酒雪梨配椰子雪糕

◇ 蘋果批
蘋果批一樣出色,香濃蘋果蓉,加上香脆批皮,上乘甜品
2024-11-28 145 浏览
放工未食飯又約咗班同事想傾偈😚就揀咗去呢間上環嘅酒吧度食嘢同吹水😆我同成班朋友都幾鍾意呢度個Vibe同環境😽個地方都幾大同都夠私隱😁仲會開到夜晚二點啱晒同班朋友食飯飲嘢😌🦆香煎西班牙鴨肝酸種麵包吐司小編都覺得呢個鴨肝多士都幾好食😁佢個麵包脆卜卜再加埋呢個煎得幾香嘅鴨肝😚再點埋佢個黑醋食落酸酸尾尾咁好開胃🤤🦞龍蝦湯龍蝦湯飲落都幾濃郁😌仲有落咗啲櫻花蝦一齊煮😽令到個湯仲多咗啲層次添🤩飲落但湯都幾甜仲有啲咬口🐥生燒法國黃油雞髀呢隻雞髀食落都幾香雞油味😝完全冇乾爭爭嘅感覺😋食落仲好Juicy添個皮都整到脆卜卜🫨🍗脆皮乳鴿釀牛肝菌意大飯佢上菜嘅時候見到覺得佢幾特別😂佢係一隻用煮好咗嘅意大利飯釀入去嘅乳鴿😋中西合璧乳鴿又幾多汁再加埋個意大利飯食感覺好新穎🐖將道酒燒西班牙杜洛克 黑毛豬肩肉上菜嘅時候個店員叫我哋攞定手機打卡😂原來係佢準備喺我哋面前表演點火🫨得佢哋嘅豬都幾好食都算幾多汁再加埋少少酒味令到佢個味更加突出🤤🍐慢煮紅酒梨配雪糕慢煮紅酒雪梨🍐又幾特別好少可見餐廳會整呢個甜品😋因為都係一個幾花心機嘅菜式🤩雪梨又幾入味🤧幾鍾意食佢個雪糕好香椰子味🍰法式蘋果批蘋果批都好靚😚食落有幾香嘅肉桂味😆都幾建

🦆香煎西班牙鴨肝酸種麵包吐司

🍐慢煮紅酒梨配雪糕

🍰法式蘋果批
蘋果批都好靚😚食落有幾香嘅肉桂味😆都幾建議大家可以試吓
2024-08-30 511 浏览
伏、伏、伏餐湯白汁忌廉粟米湯,仲差過茶餐廳沙律帶子"梅"主菜大部份要加$,除咗嗰卡邦尼意粉,加$唔緊要,份量少到一個點最差係杯水果茶,要$30,只係一杯清水加幾粒生果,就叫招牌水果仲要收我小食,每人$15但我食完都仲未見有最後要佢退返嗰小食錢。呢間餐廳係我喺香港有史以來食得最差最貴最唔值嘅餐廳
伏、伏、伏
餐湯白汁忌廉粟米湯,仲差過茶餐廳
沙律帶子"梅"
仲要收我小食,每人$15但我食完都仲未見有
最後要佢退返嗰小食錢。
呢間餐廳係我喺香港有史以來食得最差最貴最唔值嘅餐廳
2024-08-30
今日同朋友諗住搵間好食嘅coffee shop食晏晝,餓咗成個晏晝經過門口見到張poster好似幾吸引,所以我哋上咗去。我哋叫咗兩個Weekday lunch set ,$98然後再加錢叫嘢食,分別叫咗鰻魚飯同埋一個Pizza。落完單之後餐湯餐包好快就上咗,個餐湯應該係牛奶溝水再加啲粟米粒造成,個味道係好淡唔知點樣形容,個餐包咬咗一啖已經唔想再食。個餐湯上完之後喺20秒內個鰻魚飯+$50 主菜都上埋,個鰻魚應該係微波爐返熱,個鰻魚食落去嘅口感係好cheap好腥,個溫泉蛋個蛋黃係熟嘅,啲飯係零口感。成個過程其實已經覺得係好離譜,因為雖然我冇飲過餐湯同埋食個餐包,但係個主菜都可以唔使咁快上,如果唔係正常都凍晒。之後上嗰個Pizza仲犀利,加$30,佢個Pizza分咗六塊,每一塊只係得¼舊菠蘿同埋好薄嘅腸仔,個餅底都係硬嘅。我哋懷着好肚餓同埋唔想嘥嘢嘅精神食咗大部份但係一邊食一邊一齊講好難食啊真係。杯咖啡都係好難飲。我哋見到張poster係講話會附送甜品,但係我哋都不約而同講話唔使問甜品,因為完全唔想再留喺呢間餐廳,所以好快埋單就起身走人。埋單係要三百幾蚊,見到上邊嗰啲食評同埋嘢食嘅相,我都

埋單係要三百幾蚊,見到上邊嗰啲食評同埋嘢食嘅相,我都質疑我哋係咪食緊同一間餐廳,因為呢個質素呢個價錢真係完全唔成正比,呢個價錢絕對可以喺上環搵到更加更加更加好食嘅餐廳,希望大家訂位之前可以三思一下。
2024-08-08 564 浏览
呢度附近都係商業區, 比較少有餐廳可以CHILL呢度感覺LUNCH時間係CAFÉ, 平日有套餐可以揀但我星期六去就無套餐啦. 呢間一到夜晚應該就會變左BAR夜晚應該幾好FEEL  仲有戶外位置 冬天可以坐出去今次坐係角落位, 雖然唔夠高望唔到海景但望到出邊公路, 總算風景開揚龍蝦汁蟹肉意粉味道唔算出眾, 不過不失, 感覺同意粉掛唔到汁但配上芝士增加左風味值得加分係呢d餐廳都係食環境氣氛~如果同朋友黎傾計都唔錯既
呢度附近都係商業區, 比較少有餐廳可以CHILL
呢度感覺LUNCH時間係CAFÉ, 平日有套餐可以揀
但我星期六去就無套餐啦.
呢間一到夜晚應該就會變左BAR
夜晚應該幾好FEEL  仲有戶外位置 冬天可以坐出去

龍蝦汁蟹肉意粉
味道唔算出眾, 不過不失, 感覺同意粉掛唔到汁
但配上芝士增加左風味值得加分
係呢d餐廳都係食環境氣氛~
如果同朋友黎傾計都唔錯既
2024-08-03
俾網上宣傳圖片吸引去Cafe試下,諗住去食野Chill下,打下咭,點知……去到成個環境竟然同網上圖片差天共地,環境污糟,梳化有食物碎片殘留。1)環境好焗,完全冇冷氣,但係只係有把無乜風既風扇,餐廳內空氣欠佳有水煙的煙味。整體Cafe其實都有落地大玻璃,本應有好靚既觀景,但係玻璃污糟,只係睇到好似有層霧阻隔既觀景2)當日是享用了Set Lunch,Main course點了溫泉蛋意大利煙肉卡邦尼和手工製作意大利辣香腸pizza,卡邦尼意粉完全欠缺擺盤,望落去食物完全唔吸引,似茶記上碟,但勝在食物溫度尚可搭救,味道亦能接受,但係呢個價錢呢區好多選擇。3)全店只得一個服務員,無服務可言。P.s 只可以講,網上圖片不能盡信,只供參考,但落差實在太大! !無下次

3)全店只得一個服務員,無服務可言。

2024-07-03