2022-01-03 13 浏览
今日同朋友黎食呢一間串燒。第一道菜上嘅係 Angus Tataki (由店長推介的)。 半山熟薄切牛上面有乾蒜蓉,配埋個酸酸甜甜味嘅汁。賣相同口感一樣咁好!燒雞皮好脆好香口。叫左煙肉荔枝 同埋煙肉蘆筍,煙肉荔枝比煙肉蘆筍出色得多,酸酸甜甜嘅煙肉荔枝令人開胃,而煙肉蘆筍入面夾埋嘅係一條條較為幼細嘅, 但我覺得粗身啲嘅一條蘆筍會有「趙」口啲。燒明太子都好食。另外有三個菜式特別需要大讚嘅- 宮崎黑豚肉腸非常爽口;炸池魚仔 - 外面脆 唔會好粉,同埋燒飯團外面燒得好平均。 燒牛舌、鵝肝、甜番薯都令人好回味我地各人叫左一杯GIN。我地推介櫻鳥小蜜甘GIN 。最後叫埋甜品- flaming blueberry ice cream 。我覺得呢間串燒店,整體而言,食物質素好高,串燒亦都唔會太鹹,環境好舒服,樓底夠高,感覺好chill . 如果兩個人返工嚟食 ,坐bar 枱,個感覺都幾relax。

燒雞皮好脆好香口。

燒明太子都好食。

燒牛舌、鵝肝、甜番薯都令人好回味

2021-12-24 63 浏览
Enso 📍:西環新海旁街25號地下5號舖🚗:堅尼地城地鐵B出口 步行4分鐘📞:+852 6899-0960💲:~HKD430/head for dinnerFood quality✔️:明太子飯團、免治雞肉棒、煙燻西京銀鱈魚、flaming blueberry icecream👌🏼:甜番薯、雞皮、煙肉蘆筍、雞腎、青椒仔、牛油粟米、炸薯條、雞泡魚乾、炸蛋、雞心、黑豚五花腩❌:燒飯團、燒菠蘿總結:👎🏼一間串燒店 價錢完全overpriced 每串最多得四小舊但一串都要30up以上 所以應該冇下次😅👎🏼份量極少 價錢又貴 五個人食開咗枝細瓶米酒加埋以上叫嘅嘢(串燒就每樣兩串 、其餘各1)咁就用咗2000幾蚊 人頭430蚊 本人細食燃都係啱啱夠飽 另外兩位朋友係話冇食過嘢咁 所以係超唔抵食🤨👎🏼選擇唔太多 而都冇啲特別位食 另外又冇點落調味 導致嗰味道唔出 好難留到深刻印象👎🏼佢有bar枱同普通枱揀 我就因為想影相就揀咗坐bar枱 但建議大家都係坐普通枱好啲🙊👍🏼串燒係好食嘅 叫咗咁多款都係得燒飯團同燒菠蘿伏 其他都好食 最重要係唔太油膩 燒得好清爽 啱哂女仔食 👍🏼串燒就免治雞肉棒最特別
Enso
📍:西環新海旁街25號地下5號舖
🚗:堅尼地城地鐵B出口 步行4分鐘
📞:+852 6899-0960
💲:~HKD430/head for dinner

Food quality
❌:燒飯團、燒菠蘿

總結:

👍🏼串燒就免治雞肉棒最特別 配咗客醬油生雞蛋🥚 好食 但其他串燒大部分嘅味道都冇咩太特別 正常地好食🤣

👍🏼煙燻西京銀鱈魚同flaming blueberry icecream都係呢度必叫嘅打卡點 銀鱈魚嘅煙燻味極重 而且上碟又會玩gimmick 另外嗰甜品就店員會係你面前點火 都係溝女嘅必備法門 同女朋友嚟呢度唔叫呢兩味就解釋到點解單身😞
  • 明太子飯團
  • 免治雞肉棒
  • 煙燻西京銀鱈魚
  • flaming blueberry icecream
以前頌富去飛輪海頭出嚟嘅時候好鍾意去西環海濱碼頭行吓散步,係個頭發掘到依家新新地,主打各式串燒嘅小店,特別係個雞皮虎蝦真係好有諗頭😆========================❥蟹肉温泉蛋沙律 • Crab Meat Salad with Onsen Tamago $68食個沙律開胃溫泉蛋配菜一定唔會輸❥雞腎 • Chicken Gizzard $38雞腎口感煙韌甚有嚼勁,如可縮短一下燒烤幾時間爽口會更好❥煙肉荔枝 • Bacon Lychee Roll $48估唔到煙肉同荔枝可以扯得上關係燒焦左嘅煙肉逼出左佢哋嘅油脂歡迎嘅油脂咁同埋內裏荔枝嘅果肉汁交錯,冇咗就咁食煙肉嘅油膩感✨❥自家製免治雞肉棒 • Homemade Minced Chicken Stick $54日式串燒一定要叫返條免治雞肉串,我愛你混雜左雞肉雞軟骨嘅吹口,整體又唔太鬆散,除咗有雞肉本身配有嘅燒汁點埋蛋汁一齊食會再香口啲❥宮崎黑豚肉腸 • Miyazaki Kurobuta Sausage❥牛舌 • Beef Tongue $58牛舌口感亦偏韌,牛味都可以再重啲❥秋葵 • Okra $28❥冬菇 • Mushr

========================
食個沙律開胃溫泉蛋配菜一定唔會輸

❥雞腎 • Chicken Gizzard $38
雞腎口感煙韌甚有嚼勁,如可縮短一下燒烤幾時間爽口會更好

❥煙肉荔枝 • Bacon Lychee Roll $48

❥牛舌 • Beef Tongue $58
牛舌口感亦偏韌,牛味都可以再重啲

❥秋葵 • Okra $28

❥冬菇 • Mushroom $28

❥喜之次一夜干 • Dried Kinki
魚肉鮮嫩嫩滑,油脂豐腴,同時亦都唔會有過多魚骨,加點特製sauce調一調味大大條都好快清曬🐟

❥雞皮虎蝦 • Chicken Skin on Tiger Prawn $238
另一個水準之作將大蝦嘅蝦殼去除再議香脆嘅雞皮包裹住蝦肉,既保留返大蝦原有嘅形狀,又可以食出彈牙嘅蝦肉同雞皮嘅油脂感混合嘅combo🥰值得一試!

❥明太子飯糰 • Grilled Pollock Roe Rice Ball $38
收尾一定要標誌性食個日式燒飯團,簡單地帶淡淡的明太子鹹香混於飯團中
位於堅尼地城海旁新開咗間低調而型格嘅串燒居酒屋🏮,以黑色為主調,一入去就見到牆壁放滿好多酒做裝飾🍶,而且高透明度,可以一邊食嘢一邊睇住廚師製作美食。 食物種類亦相當多,就好似我哋呢日,有雞牛豬羊魚蝦,仲有沙律同蔬菜等,而且每樣食物都有水準。 我會最想推薦大家嘅係煙燻烤羊架🐐,首先啱晒打卡,一開個蓋就有煙燻走出💨,而羊架相當惹味,煙燻味好出,羊羶味夠香濃而又唔會太重,配埋啲辣醬又有另一番風味。 雞皮虎蝦亦都相當特別🦐,製作有心思,用雞皮替虎蝦添上衣裳,拎去做串燒😆,食起上嚟又啖啖肉。 至於米酒加咗汽🍾,相當易入口,而且清甜又有米香。酒精濃度只有6度,啱晒啲想飲米酒但又未必飲得落嘅朋友🤣。 當日平日去都算多人,店員熱情好客,係一間用心製作食物嘅居酒屋。 以下就係我哋食咗嘅美食一覽: 🏮 Japanese Tomato Salad 日本水果蕃茄沙律 🏮 Chicken Tender (Pollock Roe) 雞柳(明太子) 🏮 Chicken Wing 雞翼 🏮 Homemade Minced Chicken Stick 自家製免治雞肉棒 🏮 Pork Belly (Kurob

以下就係我哋食咗嘅美食一覽:
🏮 Japanese Tomato Salad
日本水果蕃茄沙律
雞柳(明太子)
🏮 Chicken Wing
雞翼
自家製免治雞肉棒
🏮 Pork Belly (Kurobuta)
五花腩(黑豚)
🏮 Chicken Skin on Tiger Prawn
🏮 雪魚乾

🍾Fujuku Awasaki Sparkling
福壽発泡純米酒 300ml

📍Enso - 西環新海旁街25號地下5號舖 @ensoyakitori

📮Follow @fm.feed ➡ to discover more appetizing foods
2021-11-10
【西環⋄ 高質日式串燒店】 🍽 Ensõ📍西環新海旁街25號地下5號舖放工最岩搵間坐得舒服又好食既串燒店同朋友飲番杯🍻西環嘅「Ensõ」就一次過滿足到小編哩兩個願望✨餐廳主打日式串燒 同時提供多款日本進口嘅酒精飲品飲飽食醉之後仲可以去附近嘅海傍行下 都幾有feel~今次叫左好多串燒 有幾款超級推薦大家一定要試!私心推薦燒牛舌 燒完好香口 油脂好豐富完全唔韌🌟自家製免治雞肉棒 點埋蛋黃汁 食到幸福嘅感覺😍仲有hidden menu既Bom Bom Bom 其實係炸溏心蛋Main dish 揀左西京銀鱈魚 有陣陣煙燻味 幾有層次👍🏻我地飲咗枝Fukuku Awasaki Sparkling Sake 好醇同易入口但個人更喜歡Kawaii Shoroi Mango 乳酪酒同芒果味好夾💛我地兩個都好鐘意呢間串燒店 下次一定會encore🙌🏻⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ❝我地食咗咩? ت ❞ ☞ Tofu Salad☞ Chicken tender Wasabi☞ Chicken Wing ☞ Minced Chicken Stick ☞
【西環⋄ 高質日式串燒店】
🍽 Ensõ
📍西環新海旁街25號地下5號舖

放工最岩搵間坐得舒服又好食既串燒店同朋友飲番杯🍻
西環嘅「Ensõ」就一次過滿足到小編哩兩個願望✨
餐廳主打日式串燒 同時提供多款日本進口嘅酒精飲品
飲飽食醉之後仲可以去附近嘅海傍行下 都幾有feel~
今次叫左好多串燒 有幾款超級推薦大家一定要試!
私心推薦燒牛舌 燒完好香口 油脂好豐富完全唔韌🌟

☞ Beef Tongue
☞ Grilled Dried Cod Strips

☞ Black Cod

☞ Chicken Skin on Tiger Prawn
☞ Fukuku Awasaki Sparking Sake

☞ Kawaii Shoroi Mango
☞ Yuzu Rocks
*For food: $300-350 p.p.
*For drinks: $200-300 p.p.
⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄
2021-11-22 548 浏览
相約了Baby🫐到西環海旁食串燒🍢呢間係佢之前食過再帶我去試既,質素當然有保證😌🧡串燒款式好多,用料亦特別講究~-🎈雞皮 $38本身唔喜歡食雞皮,但燒雞皮又好okay😆勁脆口~真係難怪大家都咁鍾意食😚-🎈自家製免治雞肉棒 $54每次食串燒必點😎仲要將免治雞肉棒沾上日本既生雞蛋汁連埋醬油咁樣食先係正😌-🎈雞翼 $48正常發揮,外脆內嫩😋-🎈雞泡魚乾 $88哈哈是最愛的雞泡魚乾🥰真係好好味點埋沙律醬係絕配🥳-🎈菠蘿 $38雖然係燒菠蘿🍍,但內裡仍然勁多汁😳仲要超甜的~-🎈煙肉荔枝 $48呢款就真係麻麻地🥲唔係好食得到入面係荔枝!?😅因為之前食過有一間裡面既荔枝係超juicy的,所以對呢款既期望比較高🤔所以有少少失望🙈-🎈Wagyu Beef Tataki 一睇就知真係好打卡💯餐廳微微燒左和牛既外層,而裡面就係生既😎開胃菜黎講好refreshing!!! -🎈雞皮虎蝦 超新穎既菜式!食落有好得意既口感~係用雞皮包住虎蝦🦐(呆左完全唔知要點樣影先靚😅因為隻虎蝦真係好大隻)出面層雞皮好脆身🙈而蝦亦好彈牙保留著鮮味~推介💕--🔸Enso📍西環新海旁街25號地下5號舖
🎈雞皮 $38
雞皮

🎈自家製免治雞肉棒 $54

🎈雞翼 $48
雞翼

正常發揮,外脆內嫩😋
🎈雞泡魚乾 $88
雞泡魚乾

哈哈是最愛的雞泡魚乾🥰真係好好味點埋沙律醬係絕配🥳
🎈菠蘿 $38
菠蘿
雖然係燒菠蘿🍍,但內裡仍然勁多汁😳仲要超甜的~
🎈煙肉荔枝 $48

雞泡魚乾
菠蘿
Wagyu Beef Tataki
2021-11-12 388 浏览
西環海濱旁的串燒小店,有別於一般串燒店永遠都係黑孖孖,呢間光猛啲之餘,可以隔住玻璃睇住燒串燒,但又唔會好重油煙味,坐得幾舒服。餐牌都好多元化,主打雞串,全部來自日本,亦有各式各樣串燒同主食,整體調味唔會過濃過鹹,更可以食到食物自身的味道,唔會成晚同一個味。小食有燒鱈魚乾($48),超薄好脆勁香口送酒一流。黑醋白飯魚乾豆腐沙律($68)中的白飯魚乾都係第一次見,同鱈魚乾有點似但帶另一種甘香。串燒當中主打雞串,全部來自日本。免治雞肉捧($54)配蛋黃醬油一向係我最愛,混入少少軟骨口感好正,沾蛋黃漿醬油更正。佢地仲有個是日Special - Bom Bom Bom,係雞肉捧升華變奏版,用上免治雞肉包住蛋再炸,流心蛋漿加上有軟骨的免治雞肉同脆爆外層,口感層次都好豐富,好好食!雞皮虎蝦亦係另一款special,將雞皮包住已去蝦殼的大大虎蝦,雞皮超脆營造到好似蝦殼炸脆的感覺,邪惡但好好味。推薦煙燻西京銀鱈魚($168),煙燻味完全滲入魚肉加上惹味西京醬汁好好味,銀鱈魚超滑,煮到啱啱好!燒雞翼($48)、牛油粟米($38)、醬燒豬頸肉($48)、明太子雞柳($38)等都係好食之選。質素唔錯的串燒小店
燒鱈魚乾

燒雞翼
醬燒豬頸肉

燒牛舌
日本絹豆腐

質素唔錯的串燒小店,價錢合理比一般串燒店坐得舒服,值得一試。
2021-11-02
燒雞翼
醬燒豬頸肉
燒牛舌
2021-11-08 86 浏览
沿著西環海旁漫步,就會見到呢間主打串燒嘅日式居酒屋。佢嘅雞串標榜100%以日本進口食材製作!門口bar枱位又幾好坐,可以望住師傅即席烹調,日頭黎到仲可以欣賞到海旁美景▪️煙燻西京銀鱈魚 $228上枱時嘅煙燻效果 打卡一流呢~ 銀鱈魚肉質軟滑,肉汁被鎖住,入口甜甜地,煙燻香滿溢。外皮更帶微脆,調味岩岩好,不錯呢~▪️雞皮虎蝦 $238第一次見呢個combination!雞皮包著虎蝦,燒至金黃香脆,不過有啲位就燶左小小。大大隻虎蝦鮮甜彈牙,滲透著油脂香,蝦頭仲有好多膏添!▪️炸牛蒡 $58牛蒡炸得超脆!估唔到由頭食到尾都keep到個脆度!▪️Bom Bom Bom $78炸蛋!薄脆嘅吉列皮 包住免治雞肉 再包住溏心蛋。免治雞肉加左粒粒軟骨,溏心蛋火喉啱啱好,口感豐富,香口得黎,完全唔乾!▪️自家製免治雞肉棒 $54招牌免治雞肉棒 加入粒粒雞軟骨增添口感,質地唔似平時咁軟腍,較為實在有咬口。唔知係咪雞肉棒混入左雞內臟一齊撈碎,味道同平時嗰啲有啲唔同,唔係太岩我口味~ 我就prefer軟腍啲濕潤嘅免治雞肉棒~▪️五花腩 (黑豚)$48五花腩富油香焦香之餘,唔會燒到好乾柴,仲有啲爽彈肥膏位。▪️明太子雞柳 $

▪️煙燻西京銀鱈魚 $228
煙燻西京銀鱈魚

上枱時嘅煙燻效果 打卡一流呢~
煙燻西京銀鱈魚

▪️雞皮虎蝦 $238

▪️炸牛蒡 $58
炸牛蒡

牛蒡炸得超脆!估唔到由頭食到尾都keep到個脆度!

▪️Bom Bom Bom $78
Bom Bom Bom

▪️自家製免治雞肉棒 $54

▪️五花腩 (黑豚)$48
五花腩富油香焦香之餘,唔會燒到好乾柴,仲有啲爽彈肥膏位。

▪️明太子雞柳 $38
雞柳可以揀芥末或者明太子醬~ 肉質軟腍,但唔算好滑,正正常常~

▪️牛油粟米 $38
牛油粟米
粟米燒得香口富牛油香,唔算太乾但都唔係保留左好多汁,正常發揮~

▪️日本絹豆腐串 $38
豆腐質地好特別!軟滑有咬口。旁邊配左啲類似薑蓉,食落又幾夾。

▪️牛舌 $58
牛舌軟彈,略嫌有小小騷。

▪️芒果乳酪酒 $78
好易入口嘅一杯!乳酪香甜,但酒味亦無被蓋過。
2021-10-25 101 浏览
海傍新開串燒店🍢 夜晚去望住海景好chill☺️ 吧枱位置可以隔住玻璃見到師傅燒烤嘅過程,可以隔除油煙味,一邊享受,一邊欣賞師傅嘅廚藝👍🏼.🥚Bom Bom Bom $78: 炸溏心蛋包住肉碎,香脆內軟,蛋汁令炸粉及肉碎濕潤,添加層次感❤️ .🐟煙燻西京銀鱈魚 $228: 上枱時會用玻璃罩蓋住,一打開煙燻味突出🤓 銀鱈魚肉油份豐盛鮮嫩,皮燒到香焦脆😚.🦐雞皮虎蝦 $238: 雞皮包住虎蝦肉燒,份量同一隻手板差唔多🤩 雞皮油份摻入蝦肉☺️ 蝦肉爽彈啖啖肉😋 蝦頭有好多膏,好滋味🥰.💛自家製免治雞肉棒 $54: 免治雞肉加入軟骨增添口感,再沾生蛋黃醬油令口感更順滑!.😋牛舌 $58: 質感爽彈,外脆內軟🤗.🍢芥末雞柳 $38: 雞柳夠鮮甜,配芥末醬非常新鮮!.🍢雞翼 $48: 燒雞翼嘅外皮好香脆😆 肉質嫩滑Juicy☺️.⭐️黑豚五花腩 $48.🌽牛油粟米 $68.🥢日本絹豆腐 $38.🥗黑醋白飯魚乾豆腐沙律 $68.🍜稻庭烏冬 $38🍜冷稻庭烏冬 $48.🍸Lychee Paradise🍹Fruit Punch
🥚Bom Bom Bom $78

🐟煙燻西京銀鱈魚 $228

🦐雞皮虎蝦 $238

💛自家製免治雞肉棒 $54
: 免治雞肉加入軟骨增添口感,再沾生蛋黃醬油令口感更順滑!

😋牛舌 $58
: 質感爽彈,外脆內軟🤗

🍢芥末雞柳 $38
: 雞柳夠鮮甜,配芥末醬非常新鮮!
🍢雞翼 $48

🍜冷稻庭烏冬 $48
🍸Lychee Paradise
🍹Fruit Punch
2021-10-22 75 浏览
💕日式高質居酒屋X特色小食系列😍—▫️餐廳:ENSO Yakitori▫️地點:Shop 5, 25 New Praya, Kennedy Town▫️營業時間⏰:星期一至日17:00-22-:00▫️價錢:~$200+—美味:🇯🇵🇯🇵🇯🇵+0.9🇯🇵環境:🇯🇵🇯🇵🇯🇵+0.9🇯🇵價錢:💰💰💰+0.85💰服務:🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳+0.7🧑🏻‍🍳—👧🏻👦🏻超級超級鐘意食日本野🇯🇵之前有人介紹依間🎌👦🏻👧🏻就去一試,都幾多款阻特色既小食~📍 chicken skin on tuger prawn 雞皮虎蝦價錢:$238分數:🦐🦐🦐🦐+0.1🦐係全晚最有驚喜既一款串燒🥰🦐隻蝦超大隻,仲好爽口😍第一次食有脆雞皮包住,啲雞汁加埋大虎蝦好juicy🥰🥰要食就要早啲打去預訂☺️☺️—📍Angus Tataki價錢: $188分數:🐃🐃🐃🐃第一次食生既牛肉👀👀☺️好特別既口感,夾埋洋蔥🧅同埋淡淡既柚子🍊味😍幾fresh—📍Bom bom bom價錢: $78分數:🥚🥚🥚🥚係有啲肉包住嘅糖心蛋🥚好邪惡,又好特別😍😍都幾好食🥰🥰—📍smoked lamb rack價錢:$168分數:🐑🐑🐑+0.8🐑賣相好jeng
💕日式高質居酒屋X特色小食系列😍

分數:🐃🐃🐃🐃

📍Bom bom bom
價錢: $78
分數:🥚🥚🥚🥚
係有啲肉包住嘅糖心蛋🥚好邪惡,又好特別😍😍都幾好食🥰🥰

📍smoked lamb rack
價錢:$168
分數:🐑🐑🐑+0.8🐑
賣相好jeng🤣有煙飄出嚟😍都幾香羊味,如果再軟身啲就好

📍推薦串燒ssss
▫️chicken wings($48)
▫️homemade minced chicken stick ($54)
▫️beef tongue($58)
2021-10-20 77 浏览
堅尼地城海旁個邊原來都幾多餐廳,早排就試左一間日式串燒店 ensoy ,佢既雞串燒主打日本進口材料,雞頸同雞腎都幾好食,兩樣都燒得好Juicy,雞腎燒得爽口!自家製免治雞肉棒入面包含左雞軟骨,口感唔錯!雞翼都燒到外皮好香脆。除左雞串外,其他菜式質素都幾好,Angus tataki,配上柚子醋、生洋蔥、炸蒜片同紫蘇葉,醋酸味同牛肉好夾,加埋炸蒜片既口感同紫蘇葉既香味,令人食到停唔到口!雞皮虎蝦串我都幾推介,off menu同唔係日日有,訂位時最好講定😌新鮮虎蝦肉質實淨,被雞皮包住黎燒,雞皮滲左落蝦令蝦唔會燒到好乾,同埋雞皮燒到脆晒,幾好食!日式scotch egg炸蛋都幾特別,雞肉包住流心蛋再炸,鐘意食香口野都可以試下!主食方面既西京銀雪魚用煙燻既形式上枱,香噴噴,銀雪魚調味恰當燒到岩岩好,魚肉好滑,都可以一試!如果怕唔夠飽,都可以叫燒飯團串,燒到外脆內軟,都幾得意!

#堅尼地城 海旁日夜如畫 好寫意今晚黎到呢間日式居酒屋 #EnsoYakitori多款不同部位嘅串燒 熱食主食提供前菜叫咗日本蕃茄沙律🥗全晚最好食係BOMBOMBOM同羊架🥰免治豬肉包住半熟蛋 一切開BOM流心💥羊架肉嫩啖啖肉 另外見到有個銀鱈魚都好似好正!串燒方面 推介牛舌 免治雞肉串 雞腎仲有個好特別嘅雞皮包虎蝦 香脆雞皮包住kingsize🍤另外試咗cocktail同mocktail🍸🍹最後甜品叫咗呢個火焰藍莓雪糕🍦整體價錢合理 食物質素不錯 傾吓計摸酒杯嘅好選擇
#堅尼地城 海旁日夜如畫 好寫意

今晚黎到呢間日式居酒屋 #EnsoYakitori
多款不同部位嘅串燒 熱食主食提供
前菜叫咗日本蕃茄沙律🥗

全晚最好食係BOMBOMBOM同羊架🥰
免治豬肉包住半熟蛋 一切開BOM流心💥

羊架肉嫩啖啖肉 另外見到有個銀鱈魚都好似好正!

串燒方面 推介牛舌 免治雞肉串 雞腎

• 羊架
  • 牛舌
  • 雞皮包虎蝦
2021-10-12 69 浏览
☾︎堅尼地城海旁摩登焼き鳥店|看著店外景色嘆日式串燒好正!☽︎ 𝒂𝒕 𝑬𝒏𝒔𝒐 𝒀𝒂𝒌𝒊𝒕𝒐𝒓𝒊⠀⠀一向都覺得堅離地城的海旁很chill很舒服,但這是我第一次在這邊的餐廳用餐呢!這次坐在 @ENSOYAKITORI 門口附近的bar台,看著師傅烤串燒,現在秋天來了就算門打開了都不會熱~btw如果來吃lunch能看到海景感覺更chill啊! ⠀⠀這家新店整體來說是蠻有驚喜的,質素都在水準之上,好幾道菜色都覺得很好吃喔!價錢方面以這個地段來說算是不貴,加上環境不錯店員也很nice,大家想在ktown這邊覓食可以先bookmark喔😚 ⠀⠀ఌ︎ 𝐀𝐧𝐠𝐮𝐬 𝐓𝐚𝐭𝐚𝐤𝐢 火炙和牛切片⠀前菜點了這個和牛,第一次吃Tataki原來那麼好吃🤤 牛肉軟稔得來帶點嚼勁,而且牛味濃郁,加上柚子醋和切得很薄的洋蔥一起吃,很fresh而且味道意外的夾!😍⠀⠀⠀ఌ︎ 𝐘𝐚𝐤𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢 雞串⠀看見menu上標榜所有雞串都是使用日本原材料呢!⠀𖦹 𝑴𝒊𝒏𝒄𝒆𝒅 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑺𝒕𝒊𝒄𝒌 免治雞肉棒⠀這是我在所有雞肉之中最喜歡的一串!最近吃了好幾串免治雞肉棒,這裡的比較特別,因為混入了雞內臟一起攪碎,特別惹味!對於不吃內

ఌ︎ 𝐀𝐧𝐠𝐮𝐬 𝐓𝐚𝐭𝐚𝐤𝐢 火炙和牛切片⠀

ఌ︎ 𝐘𝐚𝐤𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢 雞串⠀
看見menu上標榜所有雞串都是使用日本原材料呢!⠀
𖦹 𝑴𝒊𝒏𝒄𝒆𝒅 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑺𝒕𝒊𝒄𝒌 免治雞肉棒⠀
這是我在所有雞肉之中最喜歡的一串!最近吃了好幾串免治雞肉棒,這裡的比較特別,因為混入了雞內臟一起攪碎,特別惹味!對於不吃內臟的我來說都覺得味道很不錯呢,當然沾上蛋黃和醬油更加正🤤⠀

𖦹 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑵𝒆𝒄𝒌 雞頸⠀
人生第一次吃雞頸,居然有驚喜!🤣 口感有一點爽口,像是更加軟稔的雞軟骨,蠻好吃的欸!⠀

𖦹 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑮𝒊𝒛𝒛𝒂𝒓𝒅 雞腎⠀
腎類可以說是我少數吃的內臟,烤的剛好不會乾硬的⠀

𖦹 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑾𝒊𝒏𝒈𝒔 雞翼⠀
鹽燒雞翼調味不錯,皮脆但肉不算很嫩很juicy~整體正正常常吧,沒有上面三款驚喜啦🙈⠀
-⠀

ఌ︎ 𝑲𝒊𝒏𝒈 𝑶𝒚𝒔𝒕𝒆𝒓 𝑴𝒖𝒔𝒉𝒓𝒐𝒐𝒎 杏鮑菇⠀
涮上了醬汁一起燒,好juicy又惹味,很不錯!⠀

ఌ︎ 𝑩𝒐𝒎 𝑩𝒐𝒎 𝑩𝒐𝒎 吉列免治雞肉糖心蛋⠀
這是日式版本的scotch egg🤣🤣 吉列的部分很薄,包著免治雞肉再包著醣心蛋,個人蠻喜歡的!⠀

ఌ︎ 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑻𝒐𝒏𝒈𝒖𝒆 牛舌⠀
不算軟稔但也不會乾柴,整體不錯但沒有很驚豔⠀

ఌ︎ 𝑶𝒌𝒓𝒂 秋葵⠀
愛秋葵的人就會愛,完🤣⠀

ఌ︎ 𝑩𝒍𝒂𝒄𝒌 𝑪𝒐𝒅 西京銀鱈魚⠀
也是很有驚喜的一道菜色,煙燻過後很香,要下去魚肉很滑很嫩,調味也剛剛好,好好吃🤤 而且還有2塊,跟我媽一人一塊不用搶🥳⠀

ఌ︎ 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑺𝒌𝒊𝒏 𝒐𝒏 𝑻𝒊𝒈𝒆𝒓 𝑷𝒓𝒂𝒘𝒏 雞皮虎蝦串⠀
這是又是驚喜之作!好好吃!雞皮烤得很脆,已經完全沒有了油膩感,只是略嫌部分位置會比較焦了一點點,會有一點苦🤏🏻 虎蝦很新鮮,肉質彈牙,還有蝦膏,整體就是好吃!😍⠀

ఌ︎ 𝑹𝒊𝒄𝒆𝒃𝒂𝒍𝒍 𝑺𝒌𝒆𝒘𝒆𝒓 燒飯糰⠀
這個看上去很可愛🤣🤣 吃下去就普普通通,沒什麼味道的,所以我沾著雞肉棒的蛋黃吃😂⠀

ఌ︎ 𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤𝐬⠀
𖦹 𝑳𝒆𝒎𝒐𝒏 / 𝒀𝒖𝒛𝒖 𝑯𝒊𝒈𝒉𝒃𝒂𝒍𝒍⠀
比較推薦柚子味的,柚子味道突出,不會很甜,酒精濃度比較低,感覺不像喝酒,但蠻解膩的!檸檬味道的略嫌有點淡,我自己擠了些串燒用的檸檬汁進去🤣⠀
.⠀⠀⠀
.⠀⠀⠀
ᴛʏᴘᴇ ᴏғ ғᴏᴏᴅ #168hk_jpfood⠀
ᴛᴀsᴛᴇ#168hk_yum⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Lᴏᴄᴀᴛion#168hk_saiwan⠀
Rᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅᴀᴛɪᴏɴ⠀
Minced Chicken Stick, Angus Tataki, chicken neck, chicken skin on Tiger Prawn, black Cod, Bom Bom bom⠀

📍Enso⠀
西環新海旁街25號地下5號舖⠀
2021-10-07 566 浏览
我同朋友其實都幾中意食日本串燒,今次來到這間位於堅尼地城的日式串燒餐廳,餐廳座位不算很多,有卡位亦有bar枱的位置!餐廳有多款不同的串燒和酒類供選擇!安格斯牛肉他他,這裡的牛肉油脂分佈平均,用上柚子汁、紫蘇葉、炸蒜、洋蔥作調味,食落酸酸味味,很開胃!雞頸,平時食雞頸會有骨,而這裡將佢整了做串燒,方便食用!雞頸口感軟身,唔會好油,味道不錯!雞腎,口感爽身,唔會好硬,咸咸地,加入檸檬汁味道都更正!雞翼,這裡的雞翼外皮燒到脆身,內裡雞肉嫩滑多汁,鹽份都好夠!自家製免治雞肉棒,雞肉棒味道跟出面有點不同,因為這裡是自家製的,而且還混入了雞內臟製作,所以味道較為突出及濃味!杏鮑菇,菇肉爽身鮮甜,而且juicy,塗有燒汁,甜甜地幾惹味!Bom Bom Bom,炸蛋比起平時食到的好食,中間是溏心蛋,炸皮與蛋中間夾有雞肉碎,而且還有雞軟骨,不會太肥之餘,整體口感非常豐富!牛舌,是厚切牛舌,味道濃郁又juicy,用上黑椒同埋鹽作調味,再加上檸檬汁,味道更鮮味!西京銀鱈魚,這裡的銀鱈魚用上煙燻的效果,帶有煙燻味,銀鱈魚肉質嫩滑!雞皮虎蝦,虎蝦非常大隻,外層有雞皮包著,雞皮燒到脆卜卜,蝦肉爽口鮮甜!味噌飯糰串
餐廳有多款不同的串燒和酒類供選擇!
雞腎,口感爽身,唔會好硬,咸咸地,加入檸檬汁味道都更正!
味噌飯糰串,這裡飯糰有別於平時吃到的三角形那款,飯帶有味噌湯味,而且不會好大份,一人一個不怕太多!
Fujuku Awasaki Sparking,店員還介紹了我們飲這款有氣米酒,甜甜地又有氣,非常易入口,好適合女仔飲!
2021-09-28
以現代描寫日式串燒既進行曲,呢間係西營盤既新開既居酒屋「ENSŌ」可以將神賜比人地既火,運用得出神入化,燒出堪稱火之藝術既超級yakitori。正所謂情與義, 值千金 ,上刀山 ,去地獄又何憾!要試新野交比我啦,有無聽過豹子頭林沖?誰唔誰呀?黎啦!盡情凌辱我個胃啦!👇📌A P P E T I Z E R -▪️ ANGUS · TATAKI -▪️ BOM · BOM · BOM -▫️ 前菜一定要試試呢個「安格斯·生牛肉片」先咖啦,每一塊牛肉片上肉質細嫩,入口明顯食到輕微經火炙過既焦香,面頭滲滿洋蔥、蒜同埋紅椒絲;帶少少微微辣勁,配搭埋自家製醬汁,恰到好處;另一款好有特色既「日式免治雞肉炸蛋」,師傅將免治雞肉連埋大大隻原粒日本蛋一齊炸,上枱果陣已經切定比你打卡,中間呈流心狀態,層次分明,一啖過食落蛋香濃郁,加埋雞肉,口感豐富不少。📌S K E W E R -▪️ SKEWER · PLATTER -▫️ 稱到我最愛既「串燒·拼盤」,一次過食勻yakitori「雞頸」、「雞肝」、「雞翼」,「自家製免治雞肉串」。雞頸夠爽口,雞肝入口即化;雞翼燒得夠脆口,唔會太乾,免治雞肉串食落口感脆爽,配上生蛋醬
以現代描寫日式串燒既進行曲,呢間係西營盤既新開既居酒屋
ENSŌ」可以將神賜比人地既火,運用得出神入化,燒出堪稱
去地獄又何憾!要試新野交比我啦,有無聽過
豹子頭林沖?誰唔誰呀?黎啦!盡情凌辱我個胃啦!👇
📌A P P E T I Z E R -
▪️ ANGUS · TATAKI -
▪️ BOM · BOM · BOM -
ANGUS · TATAKI
上肉質細嫩,入口明顯食到輕微經火炙過既焦香,面頭滲滿洋蔥
ANGUS · TATAKI
同埋紅椒絲;帶少少微微辣勁,配搭埋自家製醬汁,恰到好處;
另一款好有特色既「日式免治雞肉炸蛋」,師傅將免治雞肉連埋
BOM · BOM · BOM
大大隻原粒日本蛋一齊炸,上枱果陣已經切定比你打卡,中間呈
📌S K E W E R -
▪️ SKEWER · PLATTER -
SKEWER · PLATTER
▫️ 稱到我最愛既「串燒·拼盤」,一次過食勻yakitori雞頸」、「雞肝」、
雞翼」,「自家製免治雞肉串」。雞頸夠爽口,雞肝入口即化;
SKEWER · PLATTER
雞翼燒得夠脆口,唔會太乾,免治雞肉串食落口感脆爽,配上生蛋醬一齊食,
SKEWER · PLATTER
多左一份香滑感;另一邊仲有燒物燒杏鮑菇」、「牛舌」、「燒青椒仔」、
SKEWER · PLATTER
燒飯團」,杏鮑菇肥厚惹味,青椒仔充滿清新蔬菜味,辣度岩岩好,
SKEWER · PLATTER
加左木魚碎,層次豐富;牛舌肉汁鎖緊裡面,夠哂爽彈;
SKEWER · PLATTER
飯團燒得金黃香脆,裡面既飯粒柔軟極富彈性,唔錯。
▪️ SMOKED · LAMB RACK -
SMOKED · LAMB RACK
▪️ CHICKEN SKIN · TIGER PRAWN -
CHICKEN SKIN · TIGER PRAWN
▫️ 主菜方面我試埋「煙燻·羊架」,肉質軟腍入味,帶少少香羶味,
SMOKED · LAMB RACK
但非常惹味,有陣陣煙燻香,幾好食;而另一隻「燒雞皮·大虎蝦
面頭既雞皮燒過後油香滲哂落大蝦裡面,切開蝦肉入口啖啖爽彈,
CHICKEN SKIN · TIGER PRAWN
加上餐廳有唔同種類sakehouse rocks甜品酒,絕對高質居酒屋!
2021-10-04