2021-09-28 93 浏览
平時都好少去到咁遠 但係呢間喺海旁嘅日式餐廳真係好吸引💕好多謝邀請試到𝑻𝒂𝒔𝒕𝒊𝒏𝒈 𝑴𝒆𝒏𝒖🤤首先講咗佢兩個𝒔𝒆𝒕先🍱.📌𝑺𝒂𝒌𝒊𝒚𝒐 𝑴𝒊𝒔𝒐 𝑻𝒂𝒌𝒊 𝑩𝒍𝒂𝒄𝒌 𝑪𝒐𝒅 𝑹𝒊𝒄𝒆 𝑺𝒆𝒕 $228個𝒔𝒆𝒕跟前菜 沙律菜好新鮮 個醬偏酸 幾開胃😎中間嗰啲係特製蒜頭 有啲似麵豉湯味🧄仲有個自家製雞麵豉湯 我紅白蘿蔔 味道啱啱好 唔會好似出面嗰啲咁鹹 幾好飲🍲飯係日本米 粒粒分明 面頭個飯素好食😋鱈魚柳好鮮 超滑 外皮仲脆脆地😚.📌𝑴𝒊𝒚𝒂𝒛𝒂𝒌𝒊 𝑨4 𝑾𝒂𝒈𝒚𝒖 𝑺𝒕𝒆𝒂𝒌 𝑹𝒊𝒄𝒆 𝑺𝒆𝒕 $288個牛嫩滑夠𝒋𝒖𝒊𝒄𝒚 熟度啱啱好🤤出奇地完全唔油膩 牛味濃🐮不過唔算太大塊🥺面頭有啲醬同海鹽調味🧂.呢間日本餐廳其實係主打串燒🍢所以分多個𝒑𝒐𝒔𝒕 同埋介紹埋飲品🥂望住個海 食串燒配埋酒 都幾𝒄𝒉𝒊𝒍𝒍~.📌𝑩𝒐𝒎 𝑩𝒐𝒎 𝑩𝒐𝒎 $78出面係麵包糠 中間嗰層係免治雞肉 口感超豐富🤩記住要熱食呀 正好多‼️.📌𝑯𝒐𝒎𝒆𝒎𝒂𝒅𝒆 𝑴𝒊𝒏𝒄𝒆𝒅 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑺𝒕𝒊𝒄𝒌 $54口感幾軟 用雞皮包住啲搞碎咗嘅雞軟骨,雞胸同內臟😝個蛋加咗甜豉油 撈埋食幾特別😎.📌𝑹𝒐𝒂𝒔𝒕𝒆𝒅 𝑷𝒐𝒓𝒌 𝑵

📌𝑩𝒐𝒎 𝑩𝒐𝒎 𝑩𝒐𝒎 $78
𝑩𝒐𝒎 𝑩𝒐𝒎 𝑩𝒐𝒎

𝑯𝒐𝒎𝒆𝒎𝒂𝒅𝒆 𝑴𝒊𝒏𝒄𝒆𝒅 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑺𝒕𝒊𝒄𝒌

📌𝑹𝒐𝒂𝒔𝒕𝒆𝒅 𝑷𝒐𝒓𝒌 𝑵𝒆𝒄𝒌 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑺𝒐𝒚 𝑺𝒂𝒖𝒄𝒆 $48
豬頸肉爽口 入味 辣辣地🌶

𝑯𝒐𝒎𝒆𝒎𝒂𝒅𝒆 𝑴𝒊𝒏𝒄𝒆𝒅 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑺𝒕𝒊𝒄𝒌
𝒀𝒖𝒛𝒖 𝑹𝒐𝒄𝒌𝒔
𝑭𝒓𝒖𝒊𝒕 𝑷𝒖𝒏𝒄𝒉
𝑺𝒏𝒐𝒘𝒎𝒂𝒏
收工去左西環同朋友試左間串燒 個環境好舒服 同埋裝修睇得出好用心 唔似傳統串燒鋪 個裝修令人覺得好chill 坐係bar檯 可以透過玻璃望到廚師燒又唔會整到成身有味 個感覺好正🤤 見到咩都會好想食 仲有我地食果日 咁岩見到日落 真係一流 一邊飲野一邊食串燒 真係好chill Menu上 雞串比較多 本人對佢地嘅自家制免治雞肉棒 雞腿同雞胸軟骨 十分推薦!雞胸軟骨唔係度度有 仲要燒到好好食 好難得😋仲有佢地有個雞皮虎蝦🦐 我平時都唔食雞皮 但廚師真係燒得好好 我淨係覺得好香 個蝦好彈牙 好新鮮 但係如果想食 要打電話同佢地預約 唔係日日有☺️ Angus Tataki 都好值得一試 完全唔會覺得好肥 超級開胃個煙燻銀雪魚簡直係我至愛🤤燒得好好 超級滑 而且又夠味 加埋有煙燻嘅味道 令層次更加豐富👍🏻👍🏻👍🏻除左啤酒 仲有好多唔同嘅Sake同果酒 岩曬唔鍾意酒味太重嘅女仔☺️ 等下次再黎試先🙆🏼‍♀️一定會同frd再黎 超級抵食😋

一定會同frd再黎 超級抵食😋
2021-09-16 475 浏览
近期吃過最優質的日式串燒店,沒有之一。和朋友相約堅尼地城吃晚飯,選了這間日式串燒小店。位置對正海旁,感覺特別寫意,幸運的話還可以看到日落。餐廳專門做日式串燒,用料講究優質。特別是雞系列的串燒,全部用上日本名古屋赤雞,絕對有品質上的保證。這裏主打串燒選擇繁多,還有小食、前菜、炸物、熱食、各種酒類提供,而且部分串燒很新穎,是餐廳的自創菜式。雞皮虎蝦,這個簡直一吃愛上。虎蝦非常新鮮,口感爽口又彈牙,鮮味十足,用雞皮包裹著燒別有一番風味!雞油慢慢滲透入虎蝦入面,味道層次更豐富。前菜Angus Tataki。酸汁配搭安格斯牛肉。牛肉外層微微燒過,入面是生牛肉,口感軟滑,配酸汁清新又開胃!雞系列串燒例如雞頸、雞翼、雞皮全部都很出色。尤其是燒雞皮充滿驚喜!燒得非常脆口,而且不會感覺油膩,脆得來很乾爽。免治雞肉棒是餐廳每日新鮮製造。而且免治棒入面混入了軟骨,吃起來更加口感豐富。BOM BOM BOM非常推薦。賣相已經非常吸引的炸蛋。一切開就見到超吸引的流心蛋液。而且內有乾坤,原來炸蛋外層還有一層炸免治雞肉,炸得香脆內軟,太好味!其他串燒如牛舌、杏鮑菇、秋葵、燒飯糰都燒得出色!簡單食材,但絕不馬虎。肉類
近期吃過最優質的日式串燒店,沒有之一。

雞皮虎蝦,這個簡直一吃愛上。

雞油慢慢滲透入虎蝦入面,味道層次更豐富。

前菜Angus Tataki。

酸汁配搭安格斯牛肉。

雞系列串燒例如雞頸、雞翼、雞皮全部都很出色。

尤其是燒雞皮充滿驚喜!
燒得非常脆口,而且不會感覺油膩,脆得來很乾爽。

免治雞肉棒是餐廳每日新鮮製造。

而且免治棒入面混入了軟骨,吃起來更加口感豐富。

BOM BOM BOM非常推薦。

賣相已經非常吸引的炸蛋。
一切開就見到超吸引的流心蛋液。

肉類方面煙燻燒羊架也是當晚驚喜之一。

一上檯就有煙霧彌漫效果,吸睛!
而且羊架的煙燻香非常突出,燒得剛剛好鎖著肉汁,配搭清爽的薄荷醬汁味道很好。

吃串燒又怎能不喝酒?這裡的酒精飲料眾多,不同款式的酒搭配不同串燒會有不一樣的感覺。

味道帶點果香的清酒和肉類是絕配。
2021-08-24 175 浏览
之前在家门口散步看到这家新开的日式串烧店感觉气氛不错于是定了来吃生日前一晚的晚餐烤物质量还ok但没有什么让我印象非常深的 除了和牛串很好吃 感觉菜单被我们快撸了一遍 但看到点评说有提灯 没有吃到有点可惜 之外点了炸牛蒡 味增饭团 烧鳗鱼 比较喜欢她们家的酒 点了whisky plum wine 但桌子实在太小我还打翻了一杯 价格也不便宜 下次要去试birdie了
2021-08-18 167 浏览
串燒好推薦🤩呢間絕對係近期食過最想encore既小店之一😋串燒種類都算多 同有啲特別野揀仲有前菜,沙律,炸物,熱食同好多款酒類可以選擇番👍🏻🌟Angus Tataki 賣相已好搶鏡🤩外面焦脆炙熱食落肉質鲜嫩 配埋炸蒜,洋蔥同柚子汁等 呢個前菜非常開胃💯😋🌟雞🐔系列100%採用日本雞 簡單鹽燒都好好味雞皮燒完之後將多餘的脂肪去除食落又酥又香💯雞腎食落爽爽脆脆而雞翼係開邊切開左 食落好方便🤩🌟自家製免治雞肉棒呢個必嗌 係師傅們自釀既免治雞肉棒真材實料 食落同出面好唔同🙌🏻 蘸埋蛋汁更加💯🌟煙熏羊架擺盤又係誠意十足👍🏻羊架帶微微既煙熏味加羊膻味 生熟度掌握得剛好肉嫩唔會太韌🐑🌟雞皮虎蝦將虎蝦剝殼再用雞皮包住燒 將雞皮既油香味浸入爽彈多膏既虎蝦上 實在太好味😋🌟Bom Bom Bom呢隻炸蛋又係驚喜 香脆係表皮配上半熟蛋加雞軟骨肉 口感非常豐富💯
串燒好推薦🤩
呢間絕對係近期食過最想encore既小店之一😋
串燒種類都算多 同有啲特別野揀
仲有前菜,沙律,炸物,熱食
同好多款酒類可以選擇番👍🏻

🌟Angus Tataki
賣相已好搶鏡🤩外面焦脆炙熱
食落肉質鲜嫩 配埋炸蒜,洋蔥同柚子汁等
呢個前菜非常開胃💯😋

肉嫩唔會太韌🐑

🌟雞皮虎蝦

🌟Bom Bom Bom
2021-08-17 222 浏览
星期五同朋友相聚, 唔知食乜好, 又想坐得好又想食得好又想有酒飲,終於在西環海旁找上一間小店。本著試試吓的心態,這間係日式串燒店,地方不算大,我諗這才是真正日本串燒店的特色,給予客人家的感覺。嗰度啲staff 非常友善,服務態度非常好。如果坐bar枱重可以一邊食一邊欣賞chef為你準備的每一道菜。記住問老闆有咩好嘢食,好多都不在menu 上!不得不提就係chef自己做的雞棒棒,好味送酒一流!還有如果你好杯中物,你嚟黎啱地方!老闆嘅興趣就係搜羅各種日本酒,我同我的朋友因酒量淺,老闆介紹咗一隻非常易入口又帶有西柚味嘅sake,好飲!還有其他送酒小食(燒豆腐,青椒,豬頸肉等等)都好好食。但今次冇緣食到佢哋嘅招牌菜雞皮燒大蝦(好唔好彩,最後一隻在我哋決定落order已比其他客人點了,當時只係7點幾!!)令我更加想再黎過試吓呢度菜,睇吓有幾得🤔Anyway, 今次整體唔錯,會再嚟😊

記住問老闆有咩好嘢食,好多都不在menu 上!

日本長腳蟹

不得不提就係chef自己做的雞棒棒,好味送酒一流!

Anyway, 今次整體唔錯,會再嚟😊
2021-08-13
日本長腳蟹
串燒好味嘅,但侍應服務實在嚇人。1.卡位冷氣機滴水,要求換位 (男侍應回應一句的‘隨便你啦’)2.在介紹串燒調味料時 男侍應手指獨碰到碟的鹽😰 3.端上食物時男侍應手又碰到食物🤯🤯在現在這個疫症狀態下,這麼沒有衛生常識十分令人感到驚嚇及失望!!!4.我們想跟進已點的食物還有到來請他查一查有沒有漏單,他隨即發炮說我們沒有落到單,放下手中的垃圾袋與我們理論!其後另一位較年長的員工試圖想解決件事,用<所謂的客氣禮貌>來招呼我們,不斷阻礙我們聊天,最後仲想我幫襯叫甜品!食到咁不爽仲要幫襯你嘅甜品!?直到我哋走卡位椅子的水已經越滴越大灘🙄咁嘅價錢咁嘅服務!?真係無下次 大家要三思!
串燒好味嘅,但侍應服務實在嚇人。

2.在介紹串燒調味料時 男侍應手指獨碰到碟的鹽😰
3.端上食物時男侍應手又碰到食物🤯🤯

直到我哋走卡位椅子的水已經越滴越大灘🙄

咁嘅價錢咁嘅服務!?

真係無下次 大家要三思!
冷氣機滴水
2021-08-08
今日父親節,但又唔想太夜食飯,一早book左下晝三點,預訂時知道係串燒時間,冇定食不過完全冇問題,就係掛住佢既串燒所以再黎!而且餐廳仲話我聽,可以留定D海鮮,個人黎講認為海鮮依然係清蒸最好味,不過諗住可以多D花款,所以Reserve左大眼雞、虎蝦同白鱔。串燒黎之前,餐廳送左一小碟淮山漬比我地試淮山好爽口,帶陣陣wasabi味,但又唔會似蘿蔔有少少酸,好味!然後係黃油雞翼 ,真係好好食,外面非常香脆,雖然雞翼望落去瘦瘦地,但入面油份十足絕對要每次必食另一樣一定要食 (兼且好抵食)既係燒豆腐,滑滑嫰嫰,難怪要用兩枝竹籤味道同口感都係一絕本身想叫chef recommendation既home made 雞肉棒,但原來有釀甜椒版,作為蔬菜愛好者既我當然必選椒一D都唔辣,望上去有少少似煎釀三寶,但食落完全係兩回事雞肉餡非常有咬口,唔單只係彈牙,咬落非常有質感,而且非常入味不得不提既係隨串燒上既三色鹽,好特別,有柚子鹽、紫蘇鹽,仲有一種唔記得係咩...至於預留既海鮮白鱔好好食,爽口冇腥味,一D都唔潺,可惜屋企人都唔食鱔,我唔好意思叫多兩串(一路食,一路浮現某米芝蓮中菜廳既白鱔煲仔飯,疫情之後冇再

串燒黎之前,餐廳送左一小碟淮山漬比我地試
淮山漬

雞油雞翼

絕對要每次必食
甜椒釀雞肉、燒豆腐、白鰻

味道同口感都係一絕
椒一D都唔辣,望上去有少少似煎釀三寶,但食落完全係兩回事

至於預留既海鮮
(一路食,一路浮現某米芝蓮中菜廳既白鱔煲仔飯,疫情之後冇再食過)
雞皮虎蝦

雞皮虎蝦,我一開始聽,仲以為係將雞皮釀起虎蝦入面,但原來用雞皮包裏住虎蝦,食落脆口、有雞香又有蝦既鮮味,又唔會麻煩
強烈推介
大眼雞
打卡一流,同羊架一樣放起大大既碳色盤,好有氣勢
,顏色又靚,原本大眼雞味道淡淡
但係個汁酸酸地好好食!唔想食太多紅肉既話係一個好選擇 (不過要預訂)

最後,因為不停見到出鏡率極高既黃菊花,最後先知道原來係食用花!好特別!

食用花
烤羊架
题外话/补充资料: 食完之後,同老闆講起,見到好多新菜式menu都冇寫 原來係因為「不時不吃」,要入貨時見到靚先會有 不過如果想知道佢地有咩新野或者daily special,可以follow佢地社交媒體 返屋企後即刻開黎睇睇....發現自己miss左好幾樣望到好好食既新野... 已經follow左,下次有咩新野即刻試!
2021-06-20
甜椒釀雞肉、燒豆腐、白鰻
雞皮虎蝦
烤羊架
2021-06-14 396 浏览
First time trying this new place near the waterfront at K town. Genuine staff and explained the menu and sake selection to us. Great food and value for money! Chicken wings and beef tongue are good. The pork are soso so u can skip it. Side dishes are nice too.

Side dishes are nice too.
早兩日有朋友生日。要約飯局。話要食日本菜。立刻諗起之前去過喺西環新開嘅日式串燒店。一於再去食。因為已經訂位所以唔需要等候就立刻可以入座。服務真係一流。今次發現有不少新菜式。當然要試下。好彩沒有令我們失望。雞皮虎蝦又大只又新鮮又好味。和牛Tataki 和牛小排都唔錯。當然要encore必食嘅燒雞翼。一夜干燒魚,雞泡魚干,沙律,秋葵,蘆筍等等。用早前在OpenRice買的八折現金券埋單。真係平好多。抵食。一定會再幫襯❤️
2021-05-31
庆祝纪念
生日
用餐优惠
現金券
2021-05-24 464 浏览
上星期去了堅尼地城一間新開的串燒餐廳,令我及家人有莫大的驚喜。他們的食物質素相當高,燒雞翼,雞軟骨,一夜干花魚,鵝肝.....賣相及味道也很好😋😋,加埋他們介唔紹的清酒,真是絕配👍👍。最開心的還是價錢不貴😘😘,我們一定會再去,因為還有很多菜色未試🤪!
2021-05-20
2021-05-24 349 浏览
冇得去旅行...好耐冇食到日本味道既串燒啦...店長話好多食材都係日本直送 食串燒最緊要係咩? 係熱! 每一串都係師傅係你面前燒, 仲要係生燒! 燒完即刻拎黎...前面有玻璃隔住, 唔會熱同有油煙, 但又有視覺享受...師傅燒得恰到好處呢間串燒都幾多款, 雞皮雞頸都有, 呢個雞肉串會配一個日本蛋汁, 好味唔少得我至愛既雞泡魚乾...仲有和牛串同露荀豚肉串都好正...不過唔記得影相...食到好飽呀..仲有鳥冬呀薯條果d小食....一定會再黎!如果要彈就可能係冇咩海鮮啦...(不過我係唔食海鮮既 XD)

唔少得我至愛既雞泡魚乾...

仲有和牛串同露荀豚肉串都好正...不過唔記得影相...
食到好飽呀..仲有鳥冬呀薯條果d小食....一定會再黎!
2021-05-12
  • 露荀豚肉串
  • 和牛串
2021-05-24 231 浏览
夜晚唔想煮飯,但係又諗唔到食乜好。推介你去食呢間新開嘅日式串燒店Enso。入面主打係食雞肉串,有唔同部位嘅雞串比你揀,可以食脾肉又得,食内臟亦得,基本上你諗到嘅都食到。而其中嘅自家製免治雞肉棒再加上秘製醬汁連日本生雞蛋黃汁係最好食嘅,亦都係佢哋嘅拃推介美食。串燒店又點可以只有雞肉串,當然仲有牛肉串同豬肉串啦。佢哋嘅牛舌同埋和牛串都好好食,味到好有層次,而且又唔會燒到乾哂,啲肉汁完美保留係啲肉入面,令到粒粒都好juicy。仲有個黑豚肉五花腩都好值得去食,肉汁保留得住,並且啲肉肥瘦均勻,食落去口感唔會太油膩。佢哋嘅裝修同平時居洒屋唔同,唔係個種用奢華嘅裝修去留住你,比人感覺係用美食去留住每一位客人。講到呢刻又想去再食佢哋嘅串燒,真係食過翻尋味。唔講咁多,各位試過必定想食多幾次。
2021-05-21
2021-05-24 192 浏览
已經有年半冇去日本了,只好喺香港搵啲正宗些的日本料理,滿足下自己💪突然醒起朋友早前話我知西環海旁開咗間日本料理,專攻日式串燒。即刻訂枱同老公去試吓。一入餐廳就見到好靚嘅裝修。被安排在Bar 枱用饍。透過玻璃可以見到廚師用心製作食物。點左杯紫蘇薄荷特飲,好清涼好好味。我地食左蕃茄沙律,一夜干燒魚,個免治雞肉棒配日本雞蛋同埋醬油超好味。仲有必食嘅雞翼,豬腩肉,安格斯牛柳,雞肝等等。食材好新鮮。服務又好好。下次一定會再嚟💕

2021-05-21
  • 免治雞肉棒
  • 雞翼
  • 豬腩肉
  • 一夜干燒魚
  • 蕃茄沙律
2021-05-23 183 浏览
前晚去了堅尼地城海旁一間專提供串燒的餐廳,性價比十分高,它的每一種串燒的賣相及味道都很好,好用心,最驚喜的是價錢相當優惠,它的日本燒酒好醇及易入口,一定會再去。
2021-05-20