2022-01-18 12 浏览
今日嚟海濱長廊吹吹風,西環開始行去堅尼地城方向,到巴士總站原來巳經係盡頭😂, 見到間居酒屋主打日式串燒,簡約而有格調,吧枱區好吸引我,吧枱高座我可邊食邊睇到師傅做既燒物,絕佳視覺享受😎#螢光魷魚 🦑$58呢個做前菜好,滑嘟嘟,爽口又有口感😋#免治雞肉棒 $54呢個我食居酒屋我幾乎都係必食,因為每間都係自家製,喜歡佢佢有小小雞軟骨有咬口,同埋連蛋黃醬油一齊食,更順滑好滿足💖#煙肉荔枝 $48試完之後,我愛上佢多過煙肉蘆筍,因為juicy好多 😀#牛舌 $58燒得岩岩好,好爽口💗#鹿兒島A4和牛串 $98好出色和牛,好有肉汁,上面嘅泡泡好似有帶小小菇味,連埋側邊嘅炸蒜一齊食,我超級愛💯#牛油粟米 🌽$38好香甜👍🏻👍🏻👍🏻#味增飯團 🍙$38越簡單越考技巧,日式飯團燒到有小小飯燒,師傅無令我失望💯#紅桑子汁 $48食完重口味,飲杯酸酸甜甜清口腔係最舒服😌

#螢光魷魚 🦑$58
呢個做前菜好,滑嘟嘟,爽口又有口感😋

#免治雞肉棒 $54

#煙肉荔枝 $48
試完之後,我愛上佢多過煙肉蘆筍,因為juicy好多 😀

#牛舌 $58
燒得岩岩好,好爽口💗

#鹿兒島A4和牛串 $98

#牛油粟米 🌽$38
好香甜👍🏻👍🏻👍🏻

#味增飯團 🍙$38
越簡單越考技巧,日式飯團燒到有小小飯燒,師傅無令我失望💯

#紅桑子汁 $48
食完重口味,飲杯酸酸甜甜清口腔係最舒服😌
2022-01-17 17 浏览
友人家住堅尼地城,極力推薦在他家附近的日式居酒屋,他說食物質素頗高 ,串燒尤其出色,我當然要試吓啦。店子乾淨整齊,燈光柔和,座位舒適,令人非常放鬆。蟹肉溫泉蛋沙律$88~新鮮沙律菜配上鮮甜蟹肉和温泉蛋,伴柚子醋,很fresh很清新。牛舌$58(一串)~厚切,口感爽脆彈牙,牛舌味香濃,灑上大量黑椒更惹味。和牛串$98~ 鹿兒島A4和牛肉質軟腍,牛味香濃, 油脂豐富,十分美味。西京銀鱈魚$168~表面燒得金黃, 銀雪魚皮尤為香脆, 魚肉又滑又嫩,帶白味噌的甘甜,好美味。赤雞雞翼$48~表面燒得很香脆,肉嫩充滿雞的甜味。免治雞肉棒$54(一串)~ 雞肉鬆軟,裏面夾雜著雞軟骨, 帶卜卜脆的口感, 沾上溫泉蛋醬油更滑更滋味。雞皮$38~又薄又脆, 完全沒有油膩感,好似食緊薯片,正!燒菠蘿$38~ 燒過的菠蘿又甜又多汁,十分開胃。蒲燒鰻魚$108~ 鰻魚皮燒得很脆, 肉質柔軟, 魚味香濃,鰻魚醬汁好入味,甜甜地好好味。

店子乾淨整齊,燈光柔和,座位舒適,令人非常放鬆。

赤雞雞翼$48~表面燒得很香脆,肉嫩充滿雞的甜味。

雞皮$38~又薄又脆, 完全沒有油膩感,好似食緊薯片,正!

燒菠蘿$38~ 燒過的菠蘿又甜又多汁,十分開胃。

2022-01-05
  • 和牛串
  • 蒲燒鰻魚
  • 蟹肉溫泉蛋沙律
2022-01-15 43 浏览
主打串燒嘅日式餐廳,serve好多日本酒🍶夜晚坐吧枱望住海傍應該幾chill☺️但今次試吓佢哋lunch set,做緊promotion 50% off the second one🤑Lunch set 有沙律、湯同甜品👍沙律都新鮮,湯好飲偏感(加埋飯就ok)西京銀鱈魚定食$228好鐘意食銀鱈魚因為個魚油香真係無得輸💯呢到都燒得好香又唔乾😋可惜嘅係肉質有少少散蒲燒鰻魚定食$168鰻魚厚肉軟綿無刺😆味道都係同普通照燒汁差唔多,會想佢再得燒得香啲🙈但都好食!甜品係呍呢嗱雪糕,出乎意料嘅好食!高質呍呢嗱味仲有呍呢嗱籽😋😋

西京銀鱈魚定食$228

蒲燒鰻魚定食$168

呍呢嗱雪糕
呍呢嗱雪糕
1K
❀ Enso #西環 ❀❗坐在堅尼地城海旁邊 嘆即叫即燒日式串燒❗——————————————————堅尼地城海旁一向係打卡嘅熱點,除此之外仲有多間餐廳林立☺️今次就嚟到新開張嘅日式串燒餐廳。分別有近門口嘅bar枱位,可以直接望到廚師製作過程,或者內裏嘅卡位。環境唔算好大,但裝修簡約高尚,平日夜晚都頗多人,建議預先訂位。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 蟹肉温泉蛋沙律 $68簡單嘅沙律不過幾有驚喜。流心漿口嘅蛋黃配上大量蟹肉,加上沙律醋,健康又好食😋。.☞ 雞皮餃子邪惡炸物!炸皮酥脆,雞皮令到整體更富有油香,不過肉有少少細同散。特別但唔算好好食🙈。.☞ 串燒♥ 雞翼 $48♥ 自家製免治雞肉棒 $54♥ 牛舌 $58♥ 翠肉瓜♥ 煙肉露筍串燒當然係重頭戲,即叫即燒,喺門口位置仲可以望住廚師製作🤩。咁多款當中最愛係牛舌,有咬口得來唔會太韌 ,調味亦唔錯。雞肉棒沾上蛋黃醬油都唔錯,外層微焦,加埋雞軟骨,口感更豐富!至於其他款式就正常發揮。.☞ 燒喜之次一夜干呢個頗有水準😍😍😍大大條燒魚,表皮香脆,而且肉質依然保持滑嫩,加上少許鹽已經好好食!推薦!.☞ 炸蛋 $78好似Scotch egg😂冇諗過喺日式餐廳見
❀ Enso #西環 ❀
❗坐在堅尼地城海旁邊 嘆即叫即燒日式串燒❗
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 蟹肉温泉蛋沙律 $68
簡單嘅沙律不過幾有驚喜。
流心漿口嘅蛋黃配上大量蟹肉,加上沙律醋,健康又好食😋。

☞ 雞皮餃子
邪惡炸物!
炸皮酥脆,雞皮令到整體更富有油香,不過肉有少少細同散。
特別但唔算好好食🙈。

☞ 串燒
♥ 雞翼 $48
♥ 自家製免治雞肉棒 $54
♥ 牛舌 $58
♥ 翠肉瓜
♥ 煙肉露筍
咁多款當中最愛係牛舌,有咬口得來唔會太韌 ,調味亦唔錯。
至於其他款式就正常發揮。

☞ 燒喜之次一夜干
呢個頗有水準😍😍😍
推薦!

☞ 炸蛋 $78
好似Scotch egg😂冇諗過喺日式餐廳見到。
切開蛋黃會湧現出嚟!
炸皮香脆唔會太厚,再包住一層免治雞肉,未試過嘅可以一戰。

☞ 稻定烏冬 $38
最後嗌翻碗烏冬飽肚,不過質素就普通。
略嫌麵條有少少腍🤓。
——————————————————
✨整體味道: 3.9/5
✨環境裝修: 3.8/5
✨服務態度: 3.8/5
✨性價比: 3.7/5
✨再訪興趣: 3/5
💞整體來講
大致上不過不失,未至於特別有驚喜,但亦唔會失望🤣都有頗多唔同嘅日式串燒炸物選擇,不失為喺附近居民嘅好選擇。
2022-01-14 12 浏览
西環真係好多好野食呀🥰我已經好少係附近出現既我,發現一間性價比都高既串燒店西上環最多既就係細細間又內藏驚喜,服務唔錯,食物嘅質素又挺好的,而價錢都屬於中等。我問佢地有咩餐廳推介,佢話minced chicken stick同牛舌🐮近年免治雞肉棒真係幾出名,佢最特別嘅就係會配生雞蛋,而且兩樣加埋一齊都好夾。而呢間都一樣幾好,我覺得呢個係真係要沾生雞蛋食。牛舌當然都出色啦,但今日冇叫酒飲,飲有氣水,Pellegrini 有無人都中意飲?鵝肝好香脆,外脆內溶既感覺,仲有青蘋果🍏加埋一齊中和左油膩既感覺每樣串燒都好出色,油脂岩岩好,調味又好夠,唔會無味,更唔會過鹹,岩曬我口味。我今次分別試咗雞柳(明太子),佢仲有芥末味。雞皮,雞腎,雞尾,A4和牛串,燒肉荔枝,黑豚五花腩。而雞類野我最中意呀真係,雞腎雞尾雞皮雞柳都建議大家要試。除左串燒我仲試左佢既明太子飯團🍙,燒鱈魚乾同埋冷蕎麥麵。雞泡魚乾就好多地方都有,但鱈魚乾真係唔係到到都有,所以一見到我都唔會錯過。細個食魷魚絲,大個食鱈魚乾,高級咗😅鱈魚乾朋友表示第一次食,好好食😋佢一食就係咁無停咁放入口,我忍唔住問佢咩事,係咪諗住一次過食曬唔留比我?鱈
西環真係好多好野食呀🥰
我已經好少係附近出現既我,發現一間性價比都高既串燒店

鵝肝好香脆,外脆內溶既感覺,仲有青蘋果🍏
加埋一齊中和左油膩既感覺

細個食魷魚絲,大個食鱈魚乾,高級咗😅
鱈魚乾朋友表示第一次食,好好食😋
鱈魚乾佢燒到好香脆,有啲似餅乾嘅感覺,但味道就係魷魚嘅味道,最緊要加埋啲沙律醬一齊食,係更加出色。

而冷蕎麥麵,除咗有冷麵汁同Wasabi,好特別我見到佢有個鵪鶉蛋嘅生蛋,都係撈落個面,食落去又幾唔錯。

呢一餐兩個人都食到盤滿缽滿,表示好好食,又食得飽,服務環境都好,雖然舖頭細細位置唔多,table枱都係得兩張2人,仲有一排嘅吧枱,我會選擇坐吧枱嘅原因係對住個串燒位係到佢整,心情都特別唔同。仲要有埋叉電位,啱啱好我去到冇電就可以差埋電🤣

我見到有人使去隱藏餐牌嘅甜品,着晒火好給我眼球,好似叫做火焰藍莓雪糕,佢真係會拎爐係你面前整俾你食,同埋真係着晒火㗎。

不過真係太飽了,有機會下次都想試下咁特別嘅。
2022-01-14 16 浏览
超正嘅lunch🥰食串燒呢一間位於堅尼地城嘅居酒屋,更加有現場嘅日式燒烤🍢每一種燒物都好特別,🍤我同朋友都非常之驚喜。🦑熒光魷魚58細細條都好彈牙爽口之余,好有口感。🐑烤羊架168羊架嘅肉好多,而且羊味好濃,食起身唔會太過騷,好好入口。🍙日式味噌飯糰38日本米q彈可口,加上醬油味道濃郁,加上紫菜,飯團入味。🍥日本絹豆腐焦香表面好有口感,嫩滑豆腐好正。🥗蟹肉溫泉蛋沙律🥓煙肉蘆筍48

🦑熒光魷魚58
細細條都好彈牙爽口之余,好有口感。

🐑烤羊架168
羊架嘅肉好多,而且羊味好濃,食起身唔會太過騷,好好入口。

🍙日式味噌飯糰38
日本米q彈可口,加上醬油味道濃郁,加上紫菜,飯團入味。

🍥日本絹豆腐
焦香表面好有口感,嫩滑豆腐好正。

🥗蟹肉溫泉蛋沙律

🥓煙肉蘆筍48
2022-01-14 14 浏览
堅尼地城海旁有一間好型格嘅串燒居酒屋Enso, 環境好舒服,坐喺吧枱仲見到師傅燒緊串燒。午市套餐包沙律,漬物,(飯餐會包埋湯) ,仲有飲品同甜品。💖西京銀鱈魚燒定食 $228 我最愛嘅日式菜式,西京燒甜甜地,鱈魚外皮香脆,肉質嫩滑。💖黑豚烏冬$138 烏冬超彈牙,配上濃郁嘅湯底,好正。💖雞軟骨串燒$38免治雞肉棒$54囡囡最鍾意食呢兩款串燒,所以一定要叫,即叫即製,燒得超香。最後食埋甜品,係雲呢拿味嘅雪糕。呢度可以望住個海真係好舒服呀😍

午市套餐包沙律,漬物,(飯餐會包埋湯) ,仲有飲品同甜品

💖西京銀鱈魚燒定食 $228

我最愛嘅日式菜式,西京燒甜甜地,鱈魚外皮香脆,肉質嫩滑。

💖黑豚烏冬$138

烏冬超彈牙,配上濃郁嘅湯底,好正。

💖雞軟骨串燒$38

免治雞肉棒$54

囡囡最鍾意食呢兩款串燒,所以一定要叫,即叫即製,燒得超香。

2022-01-13
  • 西京銀鱈魚
2022-01-13 154 浏览
由於堅尼地城近海旁,感覺越嚟越多咖啡店進駐,貪佢個感覺夠chill夠relax。如果單單聽Enso呢個名其實都幾似一間cafe🤣但Enso其實係一間行型格路線嘅日式居酒屋,主打日式料理同串燒,一入門口就見到L字型嘅bar枱,望住玻璃另一邊嘅串燒師傅一路燒一路食,好有Omakase嘅感覺呀🤩。。🔘西京銀鱈魚定食 | $228評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 飯餐定食包括左漬物、湯、沙律、飲品、甜品同主食。銀鱈魚即叫即燒,用燒烤爐架燒出嚟嘅食物帶點焦香,聞到都流晒口水🤤魚肉好嫩口好正,表面塗上醬汁令味道更突出,加上燒至脆身嘅外皮簡直好食到停唔到口!。。🔘 雞泡魚乾 | $88評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 由唔知幾時開始鍾意咗食雞泡魚乾🤤Enso嘅雞泡魚乾份量都幾足,燒到好香之餘仲非常之有咬口!點埋沙律醬食真係一流。。。🔘自家製免治雞肉棒 | $54評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 呢款雞肉棒係日本串燒界嘅代表,食日式串燒係一定唔少得佢!免治雞肉入面加入雞軟骨,鬆軟嘅雞肉夾住好有咬感嘅雞軟骨,加埋蛋汁真係好好食🤤推介!。。🔘明太子飯糰 | $38評分: 🌕🌕🌕🌗🌑評語: 另一個係日式串燒店必試嘅菜式。飯糰表面燒

🔘西京銀鱈魚定食 | $228

🔘 雞泡魚乾 | $88

自家製免治雞肉棒

🔘自家製免治雞肉棒 | $54

明太子飯糰

🔘明太子飯糰 | $38
評分: 🌕🌕🌕🌗🌑
評語: 另一個係日式串燒店必試嘅菜式。飯糰表面燒至金黃香脆,混合左明太子嘅飯糰燒至暖笠笠,每一啖都好滿足!

🔘雞皮 | $38
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
評語:雞皮燒至十分香脆,皮下嘅雞油迫晒出嚟,再喺表面灑上適量嘅鹽作調味,真係好好食🤤🤤

🔻望出出面就係堅尼地城海旁,好Chill!
🔻裝修前衛,坐吧枱位置望住師傅燒串燒幾正!
推介指數: ⭐⭐⭐️⭐️
自家製免治雞肉棒
2022-01-13 30 浏览
希望紀錄一下哩個咁靚咁舒適嘅地方最近經常嚟西環吹風,離開多人嘅區域感覺空氣都清晰些。這間Enso 很吸引,店裡面有串燒可以食,我也很久沒有食如此chill的串燒餐廳喇!!看看我的美食達人品嚐。不能說很貴 但性價比和服務的舒適確實讓我覺得物超所值。由入門口到離開都體驗到佢哋熱情有禮嘅加分服務~哩度同中環、銅鑼灣嗰份熱情有小小區別,多咗份正宗外國嘅感覺。你嚟就會知😉我嗌咗:「蒲燒鰻魚定食」$168包飲品「黑豚肉烏冬」$168「自家製雞肉棒」$54「雞翼」$48「豚肉腸」$48風味同口感都比咗一種難以忘記嘅感覺係日式廚藝嘅口味+歐陸大膽嘅調味很新穎👍👍「蒲燒鰻魚定食」碗上裝飾擺碟 都有國家禮儀嘅感覺你睇下每一層嘅擺設😍環境係我係openrice睇咗好耐嘅一項😊唔放過 影多幾張留念。

希望紀錄一下哩個咁靚咁舒適嘅地方
最近經常嚟西環吹風,離開多人嘅區域
感覺空氣都清晰些。

這間Enso 很吸引,店裡面有串燒可以食,
我也很久沒有食如此chill的串燒餐廳喇!!
看看我的美食達人品嚐。

我嗌咗:「蒲燒鰻魚定食」$168包飲品

豚肉腸

風味同口感都比咗一種難以忘記嘅感覺
係日式廚藝嘅口味+歐陸大膽嘅調味
很新穎👍👍

「蒲燒鰻魚定食」

碗上裝飾擺碟 都有國家禮儀嘅感覺
你睇下每一層嘅擺設😍

環境係我係openrice睇咗好耐嘅一項😊
唔放過 影多幾張留念。
2022-01-12 30 浏览
放假專程嚟堅尼地城周圍行下,沿住海濱長廊向住西環尾一路漫步,見到有間以串燒為主既居酒屋,餐館係開放式廚房,坐係吧枱既可以見到廚房入面整串燒,望出店舖外會見到西環海邊既夜景,夠哂寫意。冬菇、雞柳(明太子)、牛舌冬菇上面放左木魚絲,都幾juicy。雞柳肉質好嫩滑,明太子味道濃郁。牛舌口感煙韌,仲鎖住啖啖肉汁。黑豚五花腩燒到啱啱好既五花腩,一放入口就感受到油脂係口入面化開,必試!雞皮色澤金黃,咬落都好香脆。雞胸軟骨食落幾爽口,味道調得幾好。唐揚池魚仔擺得好靚,食落幾脆,加啲檸檬汁更好食。冷稻庭烏冬蕎麥麵最後食個清清地既蕎麥麵,冬天咁凍暖下個胃就啱哂。

冬菇、雞柳(明太子)、牛舌
雞皮
色澤金黃,咬落都好香脆。

雞胸軟骨
食落幾爽口,味道調得幾好。
唐揚池魚仔
擺得好靚,食落幾脆,加啲檸檬汁更好食。
冷稻庭烏冬

蕎麥麵
最後食個清清地既蕎麥麵,冬天咁凍暖下個胃就啱哂。
2022-01-12 51 浏览
今日放假同朋友去咗堅尼地城海旁行街,去到晏晝肚餓係海旁附近搵咗一間食日本嘢嘅餐廳食午餐,餐廳除咗有午餐定食之外仲有其他串燒和炸物嘅選擇!餐廳以吧枱為主都可以望到隔住塊玻璃窗,望到入面師傅煮嘢食嘅情況😃👍🏻我哋今次就叫咗一個鰻魚定食再加串燒❤️蒲燒鰻魚定食 168午餐定食都會跟埋漬物、麵豉湯、沙律🥗飲品和甜品,我哋叫咗嘢食之後,就見到師傅燒熱鰻魚!以木盤盛裝住全部嘅食物,簡約得來又有喺日本餐廳嘅感覺😁鰻魚份量都好多,而且啲鰻魚汁撈飯就好好味,米飯都係日本米👍🏻最後個雪糕係雲呢拿雪糕非常香滑🤤🤤除咗鰻魚定食之外我哋仲叫咗雞腎、牛舌、安格斯牛柳、燒鵝肝、炸雞軟骨和冷蕎麥麵。所有食物都係即叫即整的,食物嚟到嘅時候都係熱辣辣,個牛舌好有鹹香味,而且都係厚切牛舌,口感彈牙好食!個燒鵝肝亦都非常大件,而且擺盤都非常精美🤤❤️至於個雞腎口感都好脆口,有食雞軟骨嘅感覺🙆🏻‍♀️冷蕎麥麵佢就會配一隻生鵪鶉蛋和Wasabi😆加埋落去食都非常入味,蕎麥麵嘅口感都非常彈牙👍🏻👍🏻都非常推薦如果喺堅尼地城附近可以去試吓依間日本餐廳,環境非常優美,仲可以望住出面過海一齊食午飯,係好悠閒嘅一日!

蒲燒鰻魚定食 168

個燒鵝肝亦都非常大件,而且擺盤都非常精美🤤❤️
至於個雞腎口感都好脆口,有食雞軟骨嘅感覺🙆🏻‍♀️

• 燒鵝肝
  • 鰻魚定食
2022-01-11 10 浏览
西環海濱旁高质日式串燒店,環境安謐有格調,食材均由日本空運過來。和牛火候剛好,嫩香多汁,非常優秀的牛肉👍配上調味料,帶點酸味,一點都不膩,絕了。銀鱈魚西京燒入口即化,鮮掉牙。價格不便宜,但是口味和食材都很棒。
2021-12-27
2022-01-10 58 浏览
同朋友去完西環海濱長廊影日落係附近搵野食上網見呢間日式串燒評價幾好決定試一試佢·設有Bar枱同2人枱座位牆身用日本酒樽作點綴設計簡約 · 走低調高雅路線坐近門口bar枱位望出去就係海傍成個感覺好chill而開放式既廚房邊睇海景邊睇師傅燒串燒♡ 免治雞肉棒($54)串燒必點 · 烘烤過既雞肉串配以日本蛋黃同秘製醬汁真係無可挑剔♡ 黑松露薯條($48)薯條夠哂粗 · 但黑松露味偏弱少少♡ 赤雞雞翼($48)雞翼外皮燒到脆身 · 而雞肉仲好嫩滑♡ 冬菇 ($28)冬菇好厚身 · 外面烘到乾身而內裡juicy♡ 安格斯牛柳($68)火喉控制得好好 外層微焦而牛柳腍淋♡ 牛舌($58)好厚身既牛舌 · 爽嫩彈牙♡ 日本絹豆腐串 ($38)最驚艷既絹豆腐串外層脆身而裡面仲好嫩滑♡ 雞泡魚乾($88)每次都必點既雞泡魚魚乾配沙律醬真係一絕♡ 雞皮($38)燒到金黃色既邪惡雞皮超級酥脆香口♡ 雞軟骨($38)香脆得黎帶嚼勁 · 正常發揮♡ 牛油粟米($38)粟米夠哂甜帶牛油咸香唔會好乾 · 咬落仲好多汁♡ 燒菠蘿($38)可能粟米太甜相比下菠蘿唔夠甜 · 但同樣juicy ♡ 唐揚炸雞 ($98)炸雞

同朋友去完西環海濱長廊影日落

望出去就係海傍
成個感覺好chill
而開放式既廚房
邊睇海景邊睇師傅燒串燒
♡ 免治雞肉棒($54)
串燒必點 · 烘烤過既雞肉串
配以日本蛋黃同秘製醬汁
真係無可挑剔
免治雞肉棒

♡ 黑松露薯條($48)
薯條夠哂粗 · 但黑松露味偏弱少少
♡ 赤雞雞翼($48)
雞翼外皮燒到脆身 · 而雞肉仲好嫩滑
♡ 冬菇 ($28)
冬菇好厚身 · 外面烘到乾身而內裡juicy

♡ 安格斯牛柳($68)
火喉控制得好好
外層微焦而牛柳腍淋
安格斯牛柳

♡ 牛舌($58)
好厚身既牛舌 · 爽嫩彈牙

♡ 日本絹豆腐串 ($38)
最驚艷既絹豆腐串
外層脆身而裡面仲好嫩滑
日本絹豆腐串

♡ 雞泡魚乾($88)
每次都必點既雞泡魚魚乾
配沙律醬真係一絕
雞泡魚魚乾

♡ 雞皮($38)
燒到金黃色既邪惡雞皮
超級酥脆香口
♡ 雞軟骨($38)
香脆得黎帶嚼勁 · 正常發揮
燒雞皮

♡ 牛油粟米($38)
粟米夠哂甜帶牛油咸香
唔會好乾 · 咬落仲好多汁
♡ 燒菠蘿($38)
可能粟米太甜
相比下菠蘿唔夠甜 · 但同樣juicy
♡ 唐揚炸雞 ($98)
炸雞酥脆而裡面仲嫩滑
但略嫌炸皮調味重手左少少
左邊燒菠蘿;右邊燒粟米☺️

朋友唔飲酒 · 所以試一試佢地既mocktail
♡ Lychee Paradise ($78)
好香荔枝味 · 帶陣陣青檸香
♡ Enso Paradise ($78)
好奪眼球 · 飲品色彩層次相間
用菠蘿汁/橙汁/糖漿營造相間既效果
好fresh既一杯飲料
左邊是Lychee  Paradise;右邊是Enso Paradise
免治雞肉棒
安格斯牛柳
日本絹豆腐串
雞泡魚魚乾
燒雞皮
左邊燒菠蘿;右邊燒粟米☺️
  • 雞泡魚乾
📍堅尼地城海旁居酒屋‼️• chill住食串燒🔥-- Enso🍢·=======================Enso位於堅尼地城海旁,係一間主打日式串燒嘅居酒屋~坐bar檯位置仲可以望住師傅親自即席燒㗎!------------------------------⭐️Crab Meat Salad with Onsen Tamago $68(4.2/5)雞蛋黃撈埋蟹肉同沙律菜,口感濕潤,加埋沙律醋好開胃!😆·⭐️Bom Bom Bom $78 (4/5)呢個係炸蛋‼️😍外皮香脆,入面包住免治雞肉同流心蛋,層次豐富👍•⭐️Bacon Asparagus Roll (4/5)煙肉帶油脂香,捲埋蘆筍幾清新❣️•⭐️Homemade Minced Chicken Stick $54 (4/5)免治雞肉棒加入咗雞軟骨,口感略帶煙韌~點埋蛋黃醬油鹹鹹甜甜味道唔錯😋•⭐️Deep Fried Chicken Skin Gyoza (3.8/5)炸雞皮餃子,食落幾香口!🤩·⭐️Beef Tongue (4.1/5)肉味濃郁口感軟腍,不俗😙👍·⭐️Zucchini (4/5)燒翠玉瓜,食落幾juicy!!·⭐️Chick
=======================

雞蛋黃撈埋蟹肉同沙律菜,口感濕潤,加埋沙律醋好開胃!😆
⭐️Bom Bom Bom $78 (4/5)

⭐️Bacon Asparagus Roll (4/5)

煙肉帶油脂香,捲埋蘆筍幾清新❣️

炸雞皮餃子,食落幾香口!🤩
⭐️Beef Tongue (4.1/5)
肉味濃郁口感軟腍,不俗😙👍
⭐️Zucchini (4/5)
燒翠玉瓜,食落幾juicy!!
⭐️Chicken Wings (3.5/5)

正正常常嘅燒雞翼,肉質略為厚實🙈
⭐️Dried Kinki (3.8/5)
燒喜之次,魚肉尚算嫩滑~
⭐️Inaniwa Udon $28
名稱:Enso
地址:西環新海旁街25號地下5號舖
前往方法:堅尼地城站A出口
2022-01-07 59 浏览
堅尼地城海旁有各式各樣的餐廳,這間居酒屋門口的霓虹燈牌把路人的目光都帶過來,餐廳採用長方形的設計,一路走到尾會看見各式各樣的清酒,吧檯位則可以看見師傅們製作串燒,頗有氣氛。🔹牛舌 $58牛舌咸香滿滿,咬開爆出肉汁,牛舌面調味足夠,口感都不錯。🔹鹿兒島A4 和牛串 $98牛柳粒用上鹿兒島A4和牛口感入口即溶,juicy之餘味道非常濃郁,鹹香味都有獨特性,用來增添風味的炸蒜脆口而且沒有油膩感,會讓人想再吃😍🔹西京銀鱈魚 $168吃串燒當然要點銀鱈魚,銀鱈魚的份量頗多,面層有鮮甜醬汁,連醬汁燒令外層脆而甜,魚肉滑溜,油光閃閃,最欣賞是蛋白質肥美。🔹螢光魷魚 $58魷魚爽口之餘有滑溜口感,咬開會有汁爆出來,醬油醃漬後會有鹹中帶微酸的感覺,是不錯的佐酒小食。🔹蕎麥麵 $38 怕同行朋友不夠飽,我們還點了主食-蕎麥麵,雖然沒有額外材料,不過湯底濃郁,感受到高湯的風味,拎每條麵都盡吸湯的味道,拍完照後吃依然保持到彈牙口感,用來暖胃很合適。🔹自家製免治雞肉棒 $58雞肉鮮甜多汁,裡面有雞軟骨碎增加口感,外層微焦更惹味,一條份量差不多,不點雞蛋醬都沒有問題~🔹燒明太子 $98以往總是吃明太子玉子燒的我第

🔹牛舌 $58
牛舌咸香滿滿,咬開爆出肉汁,牛舌面調味足夠,口感都不錯。

🔹鹿兒島A4 和牛串 $98

🔹蕎麥麵 $38

🔹自家製免治雞肉棒 $58

🔹燒明太子 $98
燒明太子

以往總是吃明太子玉子燒的我第一次吃燒明太子,原來燒明太子的咸香味非常濃郁,直接吃的話風味強烈,這配sake真的很搭配!

🔹真野鶴 辛口 本釀造(half bottle) $268

有些人覺得熱sake味道怪怪的,其實都要選擇合適的品種才能感受到真味,如果和熱的清酒,最好選擇辛口的酒種,這次試的清酒日本酒濃度6 酸度為1.3 溫著的狀態下喝口感的確很清爽,特別適合配海鮮類燒物,aftertaste會有一點點辣的感覺,但令人很精神爽利,慢慢會適應其味道,餘香不錯。

🔹燒菠蘿 $38
燒菠蘿

終於有朋友肯和我一起分享美味的菠蘿!🍍菠蘿鮮甜多汁,一邊燒到味焦,更有少少煙燻的香氣,最貼心是已經分割好方便食用,怕麻煩的朋友放心點吧😍
醃肉荔枝
鹿兒島A4 和牛串