2021-12-15 129 浏览
我選擇了原味的soufflé pancake, 蛋味10分濃郁,pancake 的質感很好! 朋友選擇了士多啤梨味,由於有mixed berry 的醬我覺得加上忌廉,就比較甜了一點。 Pancake的賣相同他們放在門外poster近乎一樣,正呀👍🏼。至於飲品方面,我們叫了珍珠奶茶,質素就一般了😅。畢竟第伊萊的目的都是為soufflé pancake. 當日是星期六,Cafe細細,好多客人,雖然很繁忙,也等了一段時間,他們的服務也是可以接受的!
雖然很繁忙,也等了一段時間,他們的服務也是可以接受的!
Soufflé  pancake
Soufflé  pancake
2021-12-05 186 浏览
期間限定mont blanc pancake😍 佢現實個樣同佢張圖係有少少出入😅 冇咁澎拜😅可能係因為d toppings 有重量,變左佢嘅pancakes 唔係夠厚唔夠空氣☹️ 但係味道係ok 嘅!栗子忌廉同埋栗子蓉口感順滑,仲有原粒日本栗子🥰 加埋焦糖果仁口感更加豐富,自家製栗子雪糕都好食🍁
mont blanc pancake
mont blanc pancake
2021-11-29 213 浏览
Pancake專門店每次經過都一定排長龍,終於試到佢有幾勁,鋪頭既隔離有個窗口望到製作過程,試左幾個款同沙冰,有抹茶、雜莓、朱古力,仲有個鹹食既,賣相好靚,鬆軟同泡泡感,1個人食1份會好膩,整體都可以,價錢偏貴,所以試一次都都足夠
Pancake專門店
每次經過都一定排長龍,
終於試到佢有幾勁,
鋪頭既隔離有個窗口望到製作過程,
試左幾個款同沙冰,有抹茶、雜莓、朱古力,
仲有個鹹食既,
賣相好靚,鬆軟同泡泡感,
1個人食1份會好膩,
整體都可以,價錢偏貴,
所以試一次都都足夠
2021-11-29 143 浏览
實在太耐冇食過梳乎厘pancake啦!成日都晚飯飽得滯食唔落,今日冇食晚飯直接去食甜品lol平日夜晚9點唔洗等位不過都全店滿座。要自己出去落order, 再由店員送餐。製作時間都要20分鐘,不過食晒就唔洗10分鐘🙈🙈🙈忌廉好香好滑,士多啤梨夠晒甜,啖啖都好滿足。

製作時間都要20分鐘,不過食晒就唔洗10分鐘🙈🙈🙈

忌廉好香好滑,士多啤梨夠晒甜,啖啖都好滿足。

• 士多啤梨藍莓香蕉班戟
2021-11-26 765 浏览
🍪【#銅鑼灣】Flipper’s💥第一梳乎厘Pancake💥.🍪 全港邊間餐廳嘅梳乎厘Pancake最好食? 我首選Flipper’s🏆!平時會叫🍓士多啤梨pancake,pancake蛋香濃郁,口感鬆軟!不過士多啤梨好一般,又乾又唔甜😿~ 忌廉超幼滑好味❤️,多啲就好喇👏🏻✧ Remember the times when you worked up an appetite for desserts? What lured you into overindulgence😉? Souffle pancakes from Flipper’s could very likely be your next addiction😈. My favourite choice is the one topped with berries🍓. Pancakes are amazingly eggy and fluffy, though the strawberries are quite disappointing- not juicy and sweet. It would be perfect if
🍪【#銅鑼灣】Flipper’s
💥第一梳乎厘Pancake💥
✧ Remember the times when you worked up an appetite for desserts? What lured you into overindulgence😉? Souffle pancakes from Flipper’s could very likely be your next addiction😈. My favourite choice is the one topped with berries🍓. Pancakes are amazingly eggy and fluffy, though the strawberries are quite disappointing- not juicy and sweet. It would be perfect if more cream were added! 👻

~~~~~~~~~~~~~
🍽 Kiseki Pancake- strawberry, blueberry, banana $119 (4.5/5)🍓🍌士多啤梨pancake

🍽 Kiseki Pancake- hazelnut, chocolate, caramel, banana $119 (sry not a fan of choco)🍫🍌朱古力pancake

味道 Taste:🍪🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$131 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:4.5/5
2021-11-23 209 浏览
每次經過都見到大排長龍,唔想排隊一直都唔選擇食呢間,今次個朋友肯等終於排下隊試下佢個梳乎厘先。傾下計坐下唔覺唔覺都等左大半個鐘有多,之後坐底叫完野食都等左好耐,TOTAL等左一個鐘先食到梳乎厘,但呢個等待既心理冇令到我覺得食物好食左,反而真係一般。三文魚牛油果班戟($129)朋友叫左個三文魚班戟,個班戟口感有d實,唔太鬆軟。但沙律菜係幾好食,三文魚口感都係比較實同埋乾身。綠茶紅豆班戟($119) 至於梳乎厘不過不失,唔夠鬆軟,冇入口即溶既感覺,紅豆同抹茶醬都普通。份量都多有3塊班戟,原本當下午茶既甜品可以好飽肚😂 晚飯都唔洗食。另外再叫左一杯萍果醋特飲同提子特飲,飲品賣相靚,但飲落都係不過不失。

三文魚牛油果班戟

三文魚牛油果班戟($129)

朋友叫左個三文魚班戟,個班戟口感有d實,唔太鬆軟。

但沙律菜係幾好食,三文魚口感都係比較實同埋乾身。
三文魚牛油果班戟

綠茶紅豆班戟

綠茶紅豆班戟($119)

2021-11-21
2021-11-14 194 浏览
我唔係特別好呢隻pancakes🙊之前去大阪都無去排到(最憎排隊)。但結果發覺幾好食喎🤣佢fluffy得黎入面係熟晒,幾好食🤤杯咖啡都可以👌🏻但朋友話珍珠奶茶麻麻地🤔不過大家留意返佢係賣pancakes既😹所以攻pancakes實無死😛

四點幾同小朋友銅鑼灣行完街去附近食埋個tea諗住滿足d先返屋企四點半到左要排隊還好吧,大約十個人左右等但都等左接近半個鐘先入去入到去一望。原來四五張吉枱 但又唔放人,然後又一次入滿好快諗好食咩,出櫃枱叫完返埋位等食一個朱古力梳乎厘班戟同兩杯梳打雪糕汽水點知一等就三個字乜嘢都未嚟水都加左二轉問吓店員,店員話幫我跟跟第四個字先黎二杯野飲等咗差唔多半個鐘見前我一個叫餐既另一枱,疏乎厘都嚟咗我諗自己果個應該都嚟啦點知又係等極都未到(可能我見識少。食過四五間梳乎厘班戟一般等10-20分鐘 最耐都係等半個鐘)再問下店員話幫我跟一陣同我講話再2分鐘得喇結果第八個字先黎然後唔洗二個字食完重點係唔好食!得個鬆字。無味!同埋重點班戟心係凍既!!早知行遠少少食第二間呢個價錢同質數又唔成正比等位加等食,商場到上上下下加加埋埋浪費左我個半鐘
四點幾同小朋友銅鑼灣行完街
去附近食埋個tea
諗住滿足d先返屋企
四點半到左要排隊
還好吧,大約十個人左右等
但都等左接近半個鐘先入去
入到去一望。原來四五張吉枱
但又唔放人,然後又一次入滿

好快諗好食咩,出櫃枱叫完返埋位等食
一個朱古力梳乎厘班戟同兩杯梳打雪糕汽水

點知一等就三個字乜嘢都未嚟

水都加左二轉
問吓店員,店員話幫我跟跟
第四個字先黎二杯野飲

等咗差唔多半個鐘
見前我一個叫餐既另一枱,疏乎厘都嚟咗
我諗自己果個應該都嚟啦
點知又係等極都未到

再問下店員話幫我跟
一陣同我講話再2分鐘得喇

結果第八個字先黎
然後唔洗二個字食完

重點係唔好食!得個鬆字。無味!

同埋重點班戟心係凍既!!

早知行遠少少食第二間
呢個價錢同質數又唔成正比

等位加等食,商場到上上下下
加加埋埋浪費左我個半鐘
士多啤梨/檸檬雪糕梳打汽水
岩漿朱古力疏乎厘
2021-10-24
2021-10-23 317 浏览
很早之前就已經知道這間餐廳了,一直未有機會來品嚐我最喜歡的pancake,因為經常聽到要大排長龍,所以在等熱潮稍為減退才敢來試。平日中午12點左右來到,看到門口沒有人排隊很開心立即入內店裏只有兩三枱客,我可以隨便選擇坐邊度,慢慢享受我的美食店內裝修很有格調,也有一些坐位是面壁形式的坐下後先看餐牌,再自行到收銀櫃檯付款,之後會給你一個號碼牌放桌上,自然會有人將你下單的食物送到你面前。只是想不到在這麼少客的情況下,我仍然要等35分鐘pancake才送到,很難想像繁忙時間會如何,幸好我今天時間不趕選了綠茶紅豆pancake($119),不會太甜,pancake很有空氣感很軟,有少許綠茶的苦澀味,味道不錯,有機會會再試其他味道。

平日中午12點左右來到,看到門口沒有人排隊很開心
立即入內

店裏只有兩三枱客,我可以隨便選擇坐邊度,慢慢享受我的美食

店內裝修很有格調,也有一些坐位是面壁形式的

午餐
2021-10-21 294 浏览
於平日午餐時間後來到,不需排隊,於入座後選好需自行到收銀下單付款,我點了士多啤梨藍莓香蕉班戟和Flat White。平日很少吃班戟,一來不太好甜,二來怕大份吃不完,但這間的班戟口味挺適合我,而且能吃完。班戟蛋味不算太濃,剛上桌軟泡泡完全切不到,需待稍涼後變得實在點才能下刀,咬下去不會太空氣,有些口感,忌廉香滑不過甜,雖然草莓和藍莓偏酸,但混在一起吃卻相輔相成,變得剛剛好;Flat White有啡味但不算太濃,不過亦沒有被奶味蓋過,以主打班戟的店來說,水準令我有點意外。

2021-09-24
2021-10-17 201 浏览
颱風來襲時在家裏鬱悶了幾天,就在星期天出來走走吧!這日終於感受到了秋天的氣息,心情也自然好起來。吃了不甚出色的Omakase lunch 後,就來這裏補償補償吧!💕來到的時候前面應該有五六張枱在等候,但見店內都有頗多的位置,就決定等一等吧,最後只等了20分鐘左右就可以入坐了。今天我們點選了綠茶紅豆的疏乎厘pancake,口感相較幸福xx 細滑,綠茶忌廉更是比想像中更出色。🥰但飲料方便,相反就比較普通,當天點選的mocha,可說非常之甜,下次可以不用試了。由於當天是星期天,加上店內人手不多,所以等餐的時間較長。
颱風來襲時在家裏鬱悶了幾天,就在星期天出來走走吧!

由於當天是星期天,加上店內人手不多,所以等餐的時間較長。
綠茶紅豆疏乎厘pancake
下午茶
綠茶紅豆疏乎厘pancake
🥞榛子朱古力焦糖香蕉班㦸 💵119🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀有3大舊pancakes🥞好大舊,中間有榛子朱古力🍫cream再淋上焦糖醬,cream口感好滑,亦有好多nuts 🌰增加口感,但pancake 整得濕左啲,而旁邊配上面頭焦糖既香蕉🍌,焦糖燒得好脆,不過加埋香蕉🍌甜度就過甜,製作都需時⏱🍹焦糖咖啡沙冰 💵39🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀有cream 係沙冰上,啲cream 打得好滑,亦加左啲焦糖醬,就咁食有啲甜,不過底下咖啡味既沙冰就掩蓋返種甜度,變相岩岩好~🍹 香芒熱情果沙冰 💵45🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀 同樣有cream 係沙冰上,啲cream加上芒果醬🥭,不過芒果醬有啲酸,底下既沙冰有帶奶味既芒果味,反而無乜熱情果味,有啲似楊枝金露😂🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀☀️整體而言,如果係甜牙牙既食貨應該好鍾意,又可以打卡,但價錢就較貴左少少🤏🏻坐都坐得幾舒服~

🥞榛子朱古力焦糖香蕉班㦸 💵119
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

🍹焦糖咖啡沙冰 💵39
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

🍹 香芒熱情果沙冰 💵45
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
2021-10-08 172 浏览
地址-FLIPPER'S 銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場6樓i.t blue block💋榛子朱古力焦糖香蕉班戟,由於我地係食完飯後行街經過見到就坐低食關係, 所以我地精挑細選下揀左呢碟SHARE黎食就算, 唔想我朋友太肥啦(好貼心的說)首先比佢個賣相吸引左, 最吸引係有一篤N字頭的榛子醬, 我愛佢的程度直頭買左樽醬回家慢慢食, 太正, 如果佢放多D我會開心好多囉, 之後條蕉, 佢上面鋪左層焦糖係面, 但一切就碎左, 好彩佢咁整味道都幾好, 唔會話太甜, 香蕉都唔錯, 至少夠大條, 同埋唔會話太生, 而班戟方面就好似我當年係日本食過的, 一食就冇左, 好似食緊空氣咁, 滿滿的空氣感, 雖然明知佢係勁呃錢, 但我願意, 吹咩!💋曲奇沙冰,佢係杯頂插左半塊O字頭曲奇餅, 呃LIKE一流, 我飲過一啖, 除左沙冰外, 都食到曲奇碎, 幾落本咁, 可能佢係冰關係, 感覺冇咁甜, 係幾有咬口咁, 消暑一流!💋雙重碎朱古力沙冰,呢杯係面都插住兩支朱古力餅, 係兩枝, 所以我抵 D XD, 但佢選擇麻麻地咁, 因為杯野本身都好甜下, 再配埋呢條朱古力餅一齊食, 甜到懷疑人生, 所以我建議如果佢揀唔
地址-FLIPPER'S

💋雙重碎朱古力沙冰,呢杯係面都插住兩支朱古力餅, 係兩枝, 所以我抵 D XD, 但佢選擇麻麻地咁, 因為杯野本身都好甜下, 再配埋呢條朱古力餅一齊食, 甜到懷疑人生, 所以我建議如果佢揀唔到邊款朱古力餅係少甜的話, 可以係杯朱古力沙冰上出手, 減少D甜度會更好, 味道會更夾, 而佢底部有D朱古力醬, 我有努力嘗試將佢地MIX埋, 但真係冇咩用咁, 太杰, 好難MIX得好完美, 所以飲到最尾, 直頭醒左一醒, 但另一角度咁諗, 可能會冇左沙冰飲到最尾會變得冇味的通病囉。
2021-08-29
  • 榛子朱古力焦糖香蕉班戟
2021-10-05 152 浏览
好多時行過經過都見到好多人排隊,為咗食好嘢今日放假就早點食晚餐,之後過黎食今日星期日但我七點半左右到左就等左幾個就到,不過新品朱古力熔岩就已經賣晒,落左單之後佢都有講要等20分鐘左右因為佢哋係積極即整嘅最後大概等咗半個鐘左右先上,不過呢個等待係值得嘅食完終於明白點解會有人等咁耐食呢間野,食落蛋香味十足,空氣間同甜蜜蜜既感覺加上厚濃郁奶油,個pancake 好大份加上新鮮既水果,真係好正另一份焦糖香蕉,喺香蕉上面有一層薄脆嘅焦糖包裹住,再淋上朱古力嘅奶油同埋朱古力醬汁,一諗起就好邪惡啊

最後大概等咗半個鐘左右先上,不過呢個等待係值得嘅

Strawberry
  • 士多啤梨藍莓香蕉班戟
  • 榛子朱古力焦糖香蕉班戟
2021-10-01 144 浏览
🍭我真係好鐘意食Pancake,每次都好期待食完一個好好味嘅pancake會有種幸福嘅感覺🥰 🔸呢間日本人氣過江龍班戟店早幾年真係好hit🔥而家可能相對少咗dd, 之前係日本都有食過呢間一次🥞班戟有三塊,配料有🍓士多啤梨,🫐藍莓,🍌香蕉,當然唔少Cream啦,色彩豐富,賣相精緻,相當吸引,打卡都一流呀📸輕輕搖一搖隻碟,班戟都會旭下旭下,整緊個時已經聞到好香,食落好重蛋香味,口感非常鬆軟,空氣感十足,唔會太乾,個Cream都好滑身,整體甜度適中,士多啤梨好似酸咗dd, 如果甜多少少會更好啦,少少生果可以令到即使食曬成個Pancake都唔會覺得滯💫呢個🥞食完係會有種幸福的感覺🥰個人覺得呢個暫時係我喺香港食過最好味嘅Pancake,有日本的味道🎌🔖呢間鋪有設最低消費

🔖呢間鋪有設最低消費