2020-10-15 1536 浏览
如心酒店嘅自助餐成日做優惠,搞到我哋心郁郁想食!前排疫情關係轉左套餐,果排仲未敢出街,估唔到過左陣疫情又好轉,餐廳都改返正常自助餐,我同屋企人即刻book位食餐勁嘅!最愛自助餐嘅冷凍海鮮,長腳蟹都幾多肉,隻隻鮮甜美味,我地食左好多,encore左好多次!另外普通蟹都唔錯,開頭以為自助餐應該質素麻麻,點知食落好多膏,啲肉仲好甜,正呀!第二個目標就係刺身,呢到嘅刺身種類都幾多,不過我個人就最愛三文魚,食左好多轉三文魚好滿足,有時師傳仲會切腩位比我,滿足!魚生整體都好新鮮,而且放刺身同師傳處理刺身嘅位置都好乾淨,食得好放心!仲有呢到有提供鮑魚,仲要size都唔細架!每次可以拎兩隻,我食左6隻,好好味好彈牙!另外仲有冷盆熱食都好多元化,我地樣樣食啲都好飽!食到一半,個主菜嚟埋,係澳洲M4和牛扒,同埋日本宮崎A4和牛扒。澳洲M4和牛扒肉香夠哂濃,日本宮崎A4和牛扒就油香充足,入口即溶,我地share食,可以兩樣都試少少,好滿足!最後再食埋甜品就完滿啦!

另外仲有冷盆熱食都好多元化,我地樣樣食啲都好飽!

2020-10-09 1115 浏览
呢大半年由於疫情關係已經有一段時間冇食過自助餐,而家放寬咗人數之後就要出嚟好好食返餐,因為係半自助餐嘅關係所以食物方面唔算話太多,但感覺可以唔造成太多浪費都唔錯食物基本上都有齊冷盤、熱盤、沙律、壽司、老火湯、甜品、生果應有盡有刺身有多款,但我主食喜歡的三文魚及魷魚冷盤海鮮好新鮮美味,大蝦爽口,貝類好鮮甜主菜方面就點咗我喜歡嘅牛,因為想再食好少少,所以就另加$200要個升級‘澳洲M4和牛扒‘;食落肉汁豐富,油脂均勻、肉質嫩滑,牛味好重焗蠔都好好食,最愛芝士火灸過芝士意粉到了某個時間就會由廚師出來表現再給大家攞最後要留肚食甜品吧整體上我都好滿意,地方很舒適,侍應生嘅招呼相當殷勤,呢點要加很多分
刺身有多款,但我主食喜歡的三文魚及魷魚
冷盤海鮮好新鮮美味,大蝦爽口,貝類好鮮甜
焗蠔都好好食,最愛芝士火灸過
芝士意粉到了某個時間就會由廚師出來表現再給大家攞
最後要留肚食甜品
2020-09-29
2020-10-07 862 浏览
爸爸生日,說要吃自助餐,我和妹妹立即網上找資料,看到如心這家自助餐做緊優惠,記得之前和朋友吃過一次質素不錯,決定帶爸爸來吃!酒店環境舒適,餐枱與餐枱間也有很大距離,讓人食得很放心!這裡的海鮮種類都幾多,有蝦、長腳蟹、龍蝦仔、蟹、鮑魚、螺、青口等等,真係落重本!而且質素都不錯,特別是長腳蟹,海水味夠之餘蝦肉好鮮甜,我encore了很多次!至於爸爸就encore了幾次鮑魚,幾彈牙爽口!除了凍海鮮,刺身壽司都是我們自助餐必點的,呢到嘅刺身都挺新鮮,款式和平常的自助餐差不多,如三文魚、甜蝦等都必食!其他食物款式應有盡有,擺盤也很整齊乾淨。熱食我們樣樣都試少少,主攻海鮮刺身,哈哈!另外半自助餐的主菜,都有相當多款可供選擇,豬牛羊魚等樣樣齊。我們全家都點了牛扒,還有配薯條。我點了日本宮崎A4和牛西冷扒配黃金薯條。和牛油香滿滿,入口即溶,非常好吃!現在還未能去到日本,但竟可以在自助餐嚐到如此美味和牛,很幸福!吃完主菜,再吃甜品,很滿足。甜品的款式也很多,有我最愛的芝士撻和葡撻,質素不錯。還有多款蛋糕生果,喜歡吃甜品的朋友也不會失望!

酒店環境舒適,餐枱與餐枱間也有很大距離,讓人食得很放心!

2020-10-06 1007 浏览
疫情舒緩期間第一次夠膽食buffet,lunchtime好選擇,main course好味又大份,沙律菜夠新鮮。值得推介野菌湯,香濃最正係埋單每人100幾蚊,真係值回票價🥳

最正係埋單每人100幾蚊,真係值回票價🥳
2020-09-24 872 浏览
Semi buffet main courses 叫左個和牛,完全無和牛既質素,唔值得去加錢食。個磨菇濃湯我以為係西湯,點知飲到有茶樹菇既味。刺身檔8點15分已經沒有職員,等左15分鐘仲係無職員。之後我坐在坐位叫職員幫我取刺身,佢竟然叫我自己去拎,我當然知道食buffet要自己去拎啦,但你都睇下你刺身檔有沒有同事On duty 先。刺身檔穿黑衫既職員又無禮貌,又對食物名稱唔熟悉,仲問翻我轉頭,邊種係泰式生蝦。完全係好差既服務,唔會再幫襯。總結Mr. Steak 都好過佢。
Semi  buffet
2020-09-20 903 浏览
因為買左酒店嘅staycation套餐,附送酒店餐廳的二人中菜晚餐中菜晚餐原價200幾蚊,呢個價錢酒店嚟講都算相當便宜二人餐包兩個小菜兩碗飯,一碟油菜兩碗湯同埋生果,一定會好飽電話落單之後廿分鐘左右就送到,都相當快速,食物樣貌都真係幾唔錯😛我地揀左密餞熊本黑豚似同嚮鈴野菌豆腐鍋其實初初以為黑豚肉係類似咕嚕肉,無諗到原來係超厚切叉燒,個厚度真係有成4-5cm,啖啖肉啱曬所有食肉獸!雖然食多兩塊狼啲膩不過係真係相當抵食野菌嚮鈴煲出真係好失望。。。個三個嚮鈴其實係就咗舖上去淋汁,三個都係硬嘅。。。。勉強只可以食到出面個層😣😣😣油菜係炒芥蘭,唔知點嫁每條都有花。。。雖然無芥蘭嘅苦味但亦都無芥蘭味,如果生菜或者菜心反而更穩陣,食左兩條完全無味都唔係好食得落。。。生果蜜瓜係完全無味,但送嘅都無咩所謂整體嚟講呢個價錢係真係幾抵食,但菜品質素差嘢好大,差個啲可能茶記都好食好多。。。
中菜晚餐原價200幾蚊,呢個價錢酒店嚟講都算相當便宜
二人餐包兩個小菜兩碗飯,一碟油菜兩碗湯同埋生果,一定會好飽
我地揀左密餞熊本黑豚似同嚮鈴野菌豆腐鍋
生果蜜瓜係完全無味,但送嘅都無咩所謂
蜜餞熊本黑䐁肉
嚮鈴野菌豆腐煲
蜜餞熊本黑䐁肉
2020-09-20 950 浏览
沒有選錯餐廳🍴。很多朋友都推介這家 dinner semi-buffet 價錢不貴,但食物質素一D都唔差。由於本人生日,今次生日優惠是送我一客Demi-buffet再每人一杯酒(可選紅白或氣酒)還送生日蛋糕一個(火焰雪山)我見好似每枱都有人生日講到食物,先來吃個前菜,非常豐富,有凍海鮮、魚生、壽司、火腿、沙律等。當然一定要食佢既凍鮑魚,肉質超爽脆,配餐廳自家製泰式醬汁、味道超配還有凍三點蟹也不容錯過。超鮮味我們還加錢每位$128 兩小時任飲紅白酒及有氣酒、超抵!主菜也不馬虎、有澳洲牛、威靈頓牛、日本黑豚扒、還可以加錢升級鹿兒島A4和牛冇得頂中途還有即場煮嘅藥材酒味蝦(突然想不起個名)、辣酒煮花螺、還有芝士意大利粉甜品有蛋糕、葡撻、蛋撻等、還有Häagen-Dazs雪糕。原價$488/1位,真係值回票價!實在太多食物選擇,可惜我個胃裝唔晒

還有凍三點蟹也不容錯過。超鮮味

我們還加錢每位$128 兩小時任飲紅白酒及有氣酒、超抵!
冇得頂

2020-09-16 11143 浏览
終於捱過新冠肺炎嘅第三波、襯限聚令亦稍為放寬、一定要食餐好嘅、精挑細選book 左Forte 嘅半自助餐🥂🥩🧀 🦐🦀如心艾朗酒店好近APM , 餐廳環境亦頗具特色,中庭自助餐區,大大小小嘅餐枱組合、原始石牆設計好型呀,餐廳亦好貼心,口罩封套,適當距離都做得好好,豐盛自助吧、少左擠迫感 ,令人食得更輕鬆寫意😍😍😍 Book 位時已經知道係自選一份主食+半自助餐形式,意想不到嘅係自助吧枱提供嘅美食種類之多、不但擺設吸引、而且高質美味👏👏👏主菜選擇好多、肉肉有齊豬、牛、羊,想清清地蒸條海上鮮又得,靜待牛扒嘅一刻當然要繞場一周,噢.... 好正啊,爆膏麵包蟹🦀、大大粒翡翠螺🐚、酒香醉鮑魚、冰鎮賴尿蝦、長腳蟹⋯⋯唔會選擇困難,因為樣樣都愛吃👍👍👍一個回合已經大滿足,海鮮供應源源不絕,質素之高更加係見微知著,酒香鮑魚爽口彈牙,,冰鎮瀬尿蟹非常鮮甜、爆膏麵包蟹絕對係要挑戰你嘅膽固醇,每樣食材都處理得乾乾淨淨,🛎鐘聲響起,服務員來過🔥火焰焗蝦🦐、之後仲有辣酒煮花螺、芝士炒意粉,即塲制作,好有party feel 👏👏👏美食穿梭,我已經發現牛扒好正啊,服務員端上一桌子調味、介辣、餐桌鹽都有多款選擇,如此

美食穿梭,我已經發現牛扒好正啊,服務員端上一桌子調味、介辣、餐桌鹽都有多款選擇,如此排埸,心中已經暗暗讚賞,切一口慢慢品嚐,肉質鮮嫩粉紅,係我想要的五成熟,無論烹調、食材方面嘅質素都相當高👍👍👍

Forte 誠意十足,即使係半自助餐,美食設計,擺盤都相當細緻,Fine Dining + 豐盛海鮮Bar都超乎預期,相當有水準 ,久違了的美食,令我們今晚不單只吃得好、仲吃得非常開心🥳
2020-09-11 1247 浏览
見今個月做緊生日優惠就黎左食晚市套餐 只要生日個位成為會員就可以帶多一位成人 咁生日個位就免費 連加一都唔洗🤩呢個隨心所「肉」套餐都包左豐富嘅食物,頭盤有刺身合盛,海鮮拼盤,用料都幾新鮮,味道唔錯👍🏻然後就有餐湯同埋麵包,我哋揀咗西湯係南瓜湯,味道幾濃,跟餐餐包有兩款,味道都幾特別。但沙律味道就一般主菜我地分別揀左澳洲穀飼牛肉眼扒,呢個叫左5成,幾有牛肉味同埋唔會太韌;同埋叫左威靈頓鴨肝澳洲牛柳,呢個個人認為好好味,肉夠林同埋酥皮唔會好膩,加埋入面鴨肝嘅味食落都幾鮮,同埋少少creamy。配菜個薯角都好味。最後有甜品,有得揀水果拼盤或者hagendazz雪糕,我地揀左雪糕,有香蕉味同雲尼拿味。同埋有杯茶或者咖啡。生日優惠包一個火焰雪山,呢個係雲尼拿雪糕加蛋糕,味道唔錯,同埋會包兩杯紅酒或者氣酒。生日嘅話呢個套餐真係好抵食。

刺身合盛

威靈頓鴨肝澳洲牛柳
雪糕
火焰雪山
2020-08-30 887 浏览
無意發現到一間酒店西餐疫情問題 外賣都唔貴 就試下啦😋拎返黎都有幾多野前菜主菜餐飲水果主要講下個主菜澳洲穀飼牛肉眼扒煮得岩岩好 唔會太熟唔會好Un 成個餐90蚊都唔洗 依個水準 好ok有蔬菜鋪底 索曬牛肉準嘅味道 ((好味!個薯條有淡淡松露香味 如果新鮮熱辣食一定好正最驚喜係個紐西蘭羊扒因為佢係冇羊騷味~ 係有少少羊肉嘅香味而且煮得好淋 我覺得好好食!所以係非常值得推介因為疫情問題先有咁平(外賣自取六折😳😳😳唔知呢個優惠做到幾時但疫情好返都會想去返間餐廳試吓其他嘅嘢食或者自助餐✨✨✨✨
無意發現到一間酒店西餐

主要講下個主菜

煮得岩岩好 唔會太熟

唔會好Un
成個餐90蚊都唔洗 依個水準 好ok

有蔬菜鋪底 索曬牛肉準嘅味道 ((好味!

個薯條有淡淡松露香味 如果新鮮熱辣食一定好正

外卖自取
澳洲穀飼牛肉眼扒配松露薯條
紐西蘭頂級羊扒配鮮蕃茄意粉
2020-08-24 7402 浏览
平時好少食自助餐但半自助餐就唔同啦,今次聽朋友介紹去咗呢間酒店內半自助餐嘅餐廳一試。環境都算寬敞,所以食得都安心啲。入座時間7:30已經會見到有啲特別菜式會比人排隊拎,我地都紛紛上前湊下熱鬧。每人都有戴口罩好自律。首先攞到嘅係麻辣汁煮東風螺,好中式嘅一道菜,係西餐廳食到都幾特別,而味道都非常到位,夠入味又稍辣咁。趁等緊主菜嘅同時,我哋出左去行個圏睇下有咩食。自助bar嘅款式吾算少,海鮮都算新鮮。另外都有基本嘅壽司刺身提供。特別留意餐廳有提供冷盤鮑魚,想食嘅要主動問下職員攞啦。湯品有中有西,我獨愛中湯,見到一片片滑滑雪片真係忍唔住要舀多兩碗飲養養顏。食食下就見到侍應徐徐推出限定菜式,今次係火焰芝士長通粉,仲可以睇到製作過程,一邊睇真係口水直流!我地攞左一份淺嚐,味道雖然唔算好濃郁芝士香,但係通粉唔會太腍,而係幾有口感嘅質地所以都令我一口接住一口好快清咗碟。好快主菜就到了,首先係威靈頓鴨肝牛柳,牛柳肉質好腍嫩,一切落去肉汁四散,外層酥皮幾香口再配上鴨肝一齊食更係邪惡滿分。另一份主食叫左宮崎和牛西冷扒,牛排油脂比例重,但口感仲會保留左少少嘅嚼勁,食落每啖有濃郁嘅牛味,令人滿足。主菜仲跟咗無限

主菜仲跟咗無限量提供嘅黃金薯條及黑白松露薯條,幼身薯條炸得好香脆,仲掛上適量嘅咸蛋黃及黑松露,真係令人欲罷不能。

最後就食咗好多水果同甜品,仲有Häagen-Dazs雪糕供應,真係好豐富!
2020-08-24 900 浏览
一直都想再去食自助餐滿足一下口腹,今日放假即約好友嚟呢間食,餐廳環境舒適,檯與檯之間寬闊唔迫自助吧好多美食,冷盤有冰鎮鮑魚、長腳蟹、青口、大蝦、龍蝦仔、大蜆、蟹、賴尿蝦等等,款式勁多仲有多款壽司魚生刺生沙律區有好多冷盤,各式各樣煙燻肉及小食仲有炸物焗生蠔各樣海鮮都好鮮甜美味,尤其係東風螺及大蜆好鮮甜鮑魚大大隻又爽口彈牙沙律煙燻款式都多,每款都好新鮮主角就係每人可選配一款扒類,我就加錢選了澳洲m4和牛肉眼扒,油脂適中美味,咬落牛味香濃,肉質嫩腍無筋,真係抵食最後記得留肚食甜品,多款布甸、奶凍、葡撻及啫喱都有,仲有多款口味哈根大使雪糕任食

仲有多款壽司魚生刺生

沙律區有好多冷盤,各式各樣煙燻肉及小食

仲有炸物焗生蠔

各樣海鮮都好鮮甜美味,尤其係東風螺及大蜆好鮮甜

鮑魚大大隻又爽口彈牙

沙律煙燻款式都多,每款都好新鮮

2020-06-29
2020-08-22 760 浏览
生日因疫情所以叫酒店外賣自取。叫左3個餐:1. 俾漏starter! 叫客人自己返去攞過wow!你哋酒店做漏野,要客人承擔?!仲話同事應該有對齊野wow! 我問過我小朋友,佢話一去到,睇到單號就俾外賣bye bye... 囉!2. Pizza:即食pizza好過佢!3.西冷同肉眼:無味!仲要超硬!講真!我有去佢地Forte食過多次,質素不差,所以先叫外賣!但疫情間我的生日晚餐真係難食到一個點!由充滿期待變到非常之唔開心!!!氣頂!
生日因疫情所以叫酒店外賣自取。叫左3個餐:

2. Pizza:即食pizza好過佢!

3.西冷同肉眼:無味!仲要超硬!

一人西餐
2020-08-22
25 分钟 (外卖自取)
庆祝纪念
生日
2020-08-17 720 浏览
上幾個星期還沒有禁堂食晚市時,我的好朋友約我去觀塘說要帶我去吃酒店自助餐,我本來想說應該是一般自助餐餐廳,結果令我喜出望外。餐廳是在有名如心艾朗酒店2樓 ,這裡燈光和格調都很柔和,讓人感到很舒服,晚餐是以半自助的形式,可以點一份主食和飲品。😌我那天剛好收工很餓、很想豪吃,就點了宮崎A4和牛西冷扒配黑白松露薯條;我朋友就點了澳洲M4和牛肉眼扒配黃金薯條🥩 我兩款都試了,個人推薦選A4和牛,油花勝過一般草飼牛,口感更為軟嫩。而M4就油花均勻、口感扎實,厚度約1.5cm,兩款都適合5分熟左右的熟度,上台時香氣撲鼻,配菜的原個香蒜也出色。其他美食則是自助形式,有限時的Cheese Wheel 闊條麵,口感超級Creamy ,如果有碰到記得去拿一份試試。海鮮方面,我覺得長腳蟹、凍蝦、半殼鮑魚相對吸引,現吃即可,非常新鮮也不一定要配海鮮醬。因為疫情關係,餐廳也有加強防疫措施。食客們都要像我一樣戴好口罩才能出去取食物,每款小食、壽司🍣也分別蓋好,讓大家都很安心。

• 宮崎A4和牛西冷
2020-07-24 861 浏览
這日下班,同事推介我到這一家如心艾朗酒店的forte餐廳吃半自助餐,說真的很抵食!今天有時間,終於一來,這裏的座位排放闊落很舒適。因為是半自助餐的關係,沒想到冷盤也如此的豐富!凍海鮮,有阿拉斯加皇后蟹腳、麵包蟹、皇冠螺及藍青口等等,身為海鮮魔王的我,吃到了這樣豐富的海鮮,已經覺得回本了不少。芝士拼盤也有好幾款,有我最愛的布里起司。布里起司非常柔軟,奶油味濃厚溫和,是很溫和的口味呢!其他的前菜也是十分豐富,煙肉火腿、炸物也很多選擇。沙律吧當然還有不能錯過刺身和壽司,甜蝦、三文魚、希靈魚等等,非常新鮮。甜品除了蛋糕、啫喱等,還可以任吃Haagen-Dazs雪糕。來到了主菜的部份,前菜已是這麼精彩,主菜更是令人期待呢!澳洲穀飼牛肉眼扒澳洲肉眼扒脂肪分佈平均,肉與油香平衡,肉質較有彈性,肉味也香濃。紐西蘭頂級羊扒大概有二-三片的羊架,煎封鎖住新鮮的最佳狀態,多汁軟嫩的口感,羊羶味也不會太強。還有吃到飽的薯條,是黑松露和鹹蛋黃口味,實在令人吃不停口呢!沒想到forte的半自助晚餐如此有水準,很推薦呢!

今天有時間,終於一來,這裏的座位排放闊落很舒適。

其他的前菜也是十分豐富,煙肉火腿、炸物也很多選擇。

沙律吧

當然還有不能錯過刺身壽司,甜蝦、三文魚、希靈魚等等,非常新鮮。

來到了主菜的部份,前菜已是這麼精彩,主菜更是令人期待呢!

紐西蘭頂級羊扒

沒想到forte的半自助晚餐如此有水準,很推薦呢!