餐厅: Grand Hyatt Steakhouse
资讯:

2021-12-17 967 浏览
慶祝結婚一週年於是一早book咗呢度。聽講係全港最好味扒房。我個人好中意食牛扒但口味同大眾可能唔同:1. 我唔食得太生,通常叫七成medium well。2. 我中意食物有一定調味,牛排最好有鹽,有黑胡椒等。唔太中意0調味,會覺得好淡又唔夠香。因此其實我有少少驚呢度會唔符合我口味,但最終晚餐過後覺得依然回味。下次一定會encore。菜式基本上按openrice熱門叫,蒜香法包(free)法包鬆脆有韌性 好食 據稱可以refill但我忘記咗。。Maryland Crab cakes 蟹餅好多人推介便試下。可能期望值太高,試過覺得就ok。啖啖蟹肉。不過不失。lobster bisque 龍蝦湯叫咗一份龍蝦湯,店員貼心詢問是否分兩碗上,於是圖片係1/2分量。正常龍蝦湯味,唔錯。但比起Landmark cafe嘅龍蝦湯要遜色。US Prime Rib Eye 20oz to share 七成熟如上所述我叫咗medium well。一上黎即刻聞到好香嘅牛扒味。瞬間覺得好期待!對於唔中意食生嘅我黎講,牛扒咁樣嘅狀態係好好嘅。外邊有部分燒到有d脆,牛油味出嗮嚟。入面無血水,牛肉彈牙。重點係真係好香好
慶祝結婚一週年於是一早book咗呢度。
1. 我唔食得太生,通常叫七成medium well。
菜式基本上按openrice熱門叫,
蒜香法包(free)
蒜蓉包

法包鬆脆有韌性 好食 據稱可以refill但我忘記咗。。
Maryland Crab cakes 蟹餅
Maryland crab cake

lobster bisque 龍蝦湯
龍蝦湯

US  prime  rib  eye    (to share)

如上所述我叫咗medium well。一上黎即刻聞到好香嘅牛扒味。瞬間覺得好期待!對於唔中意食生嘅我黎講,牛扒咁樣嘅狀態係好好嘅。外邊有部分燒到有d脆,牛油味出嗮嚟。入面無血水,牛肉彈牙。重點係真係好香好夠味,本身有落鹽所以味道啱啱好,食完一塊嘴裡牛肉香久久不散。surprise!醬汁我叫咗紅酒汁同最後一個唔識嘅醬(字典話類似wasabi)。通常我中意點黑椒汁,不過呢個紅酒汁都有類似味道非常夾。另一個醬汁麻麻地,好似沙拉醬多d,點牛扒好似好奇怪。
最終兩人輕鬆食嗮,食完我想即刻再encore 😂

Grilled Canadian lobster
grilled  Canadian  lobster

叫咗半隻龍蝦。我係龍蝦fans。牛扒配龍蝦簡直人生一大幸事。龍蝦肉好彈牙。調味ok。不過我仲回味緊個牛扒。。

Side - Sweet potato fries
Sweet  potato  fries

地瓜薯條。唔點醬反而仲好食。完全可以食到地瓜香甜味。

Apple crumble
Apple  crumble

其實我唔中意食蘋果醬類嘅嘢。麥記蘋果派對我嚟講都係黑洞。不過見到好多人推介呢個我便試下。以前從來未試過apple crumble。老公話佢以前喺英國成日食(好多回憶)。食咗個pie其實我無咩feel,但係個雪糕,omg,omg,簡直太好食!!因為soft Icecream,上到嚟加埋影相。已經融融哋,但牛奶香甜味極濃!超級好食,係屬於想買返一大桶返屋企夏天日日捧住食果种!見到好似其他甜品都會搭配呢個雪糕,下次我會再試試其他甜品
另外非常驚喜我留位時有留言係wedding anniversary。餐廳就主動係甜品度寫咗朱古力牌並且主動幫我哋影相。用完我相機後,店員問可唔可以用佢相機再影,我同老公兩人覺得好奇怪,呢個做咩?餐廳留念?貼客人相上墻?照完兩張我哋就無留意。跟住五分鐘後店員送上手寫卡片同洗出來嘅相片送俾我哋!!!
超級感動!呢個service值得加100分。非常有誠意。(如果相機可以再upgrade下就更好喇 😆)我會好好珍藏第一個anniversary相片 ☺️

ps店內燈光昏暗,大部分座位其實無咩分別唔覺有咩view,比較簡約。有一顆聖誕樹🎄,影相都好靚。☺️總之係非常開心嘅一餐。下次一定會再嚟。

2021-12-16
  • Lobster Bisque
  • Rib Eye
  • 美国顶级牛肉肉眼
2021-12-12 725 浏览
📍香港📍灣仔📍Grand Hyatt Steakhouse📍灣仔港灣道1號君悅酒店大堂📍星期一至日 18:00~22:30店員細心服務勁好🤵🏻主動介紹不時問你滿唔滿意❤️🦄 Garlic Bread 🦄 評分: 7/10濃郁嘅蒜蓉香味🧄 包皮偏硬煙韌🥖 可以再焗脆身少少🤏🏻 免費添加架🤭🤭🦄 Oyster - France Gillardeau $65@1🦄 評分:7/10🦄 Oyster - South East Ireland Ostra Regal $65@1🦄 評分: 8/10🦄 New England Clam Chowder $180🦄 評分: 10/10加咗新鮮龍蝦肉既周打湯🫕 超級足料Creamy😻蜆肉蟹肉薯仔煙肉根本系料多過湯😚建議一碗两個人share因為都幾飽肚🤫🤫 真系好好味一定要試😋🦄 USDA Prime Rib Eye (to share) 20oz $890🦄 評分: 7/10幾厚身 但两個人既話份量其實唔算好飽肚🙌🏻 steakhouse當然完美地煮到medium rare😽 可惜牛味唔算好濃郁 調味較淡 唔知係咪炭燒關係所以無乜肉汁🤔 我會期望外層再脆身
📍香港📍灣仔

🦄 評分: 8/10

🦄 評分: 10/10
Clam  Chowder

🦄 評分: 7/10
幾厚身 但两個人既話份量其實唔算好飽肚🙌🏻 steakhouse當然完美地煮到medium rare😽 可惜牛味唔算好濃郁 調味較淡 唔知係咪炭燒關係所以無乜肉汁🤔 我會期望外層再脆身啲 肉再juicy嫩啲🤔 搶晒分嘅係旁邊個蘑菇汁 暫時係我食過最好食嘅牛扒醬汁😂😂 有新鮮蘑菇粒係入邊 真係會令你忍唔住點黎食💯
USDA  Prjme  Rib  Eye  20oz

🦄 Side - Asparagus
🦄 評分: 9/10
好大條好新鮮煮得岩岩好👍🏻👍🏻 估唔到面頭既蕃茄sauce又幾夾幾fresh😳

#foodieschu灣仔
Clam  Chowder
  • New England Clam Chowder
2021-12-11 4258 浏览
有機會試試呢個超級馳名嘅酒店steak house,一直久仰大名,除咗店員態度好好之外食物都好高質素😍-🦘澳洲和牛套餐$990-🧄蒜蓉包呢個可以不停refull嘅蒜蓉包超級出色!每次order都會即刻烤香送上!超級香脆、牛油蒜香味濃郁🧈,不得不讚係佢個熱度!超級好滿足refill左兩次🔥🦐頂級海鮮拼盤入面包括有澳洲虎蝦4️⃣隻、生蠔4️⃣隻🦪、煙三文魚🍣。整體不過不失,沒有太大驚喜的。全部材料都頗新鮮但唔好expect太多😚用以refresh一下ready今日嘅牛主菜🐮🦀️蟹撻蟹肉同沙律醬混合而成👍🏻底部用上蒜蓉包,酸酸地好開胃👍🏻🐚南澳洲藍青口周打湯呢個好好好有驚喜!超級creamy嘅湯加入白酒、蘑菇🍄、煙肉同薯仔🥔達到稀巴爛!配搭不同配料令到口感都好豐富👍🏻新鮮香濃海鮮味好似吃掉片海洋咁🌊🥩Mayura M9和牛西冷牛扒 (+$400)原本呢個set就已經包左澳洲和牛牛排🥩不過見到呢個居然有得升級做澳洲M9和牛😍M9其實係澳洲出口最高級別嘅和牛,油花好均勻,肉質軟滑‼️果然無加錯呢個錢!牛肉肉汁爆哂,切開仲可以見到粉嫩嘅牛肉🥩牛味係從未吃過嘅香濃,完全係繞梁三日個程度,蘊釀口入面揮之不去🥺配料
🦘澳洲和牛套餐$990
🧄蒜蓉包

🦐頂級海鮮拼盤

🦀️蟹撻
蟹肉同沙律醬混合而成👍🏻底部用上蒜蓉包,酸酸地好開胃👍🏻

🐚南澳洲藍青口周打湯

🥩Mayura M9和牛西冷牛扒 (+$400)
原本呢個set就已經包左澳洲和牛牛排🥩不過見到呢個居然有得升級做澳洲M9和牛😍M9其實係澳洲出口最高級別嘅和牛,油花好均勻,肉質軟滑‼️果然無加錯呢個錢!牛肉肉汁爆哂,切開仲可以見到粉嫩嘅牛肉🥩牛味係從未吃過嘅香濃,完全係繞梁三日個程度,蘊釀口入面揮之不去🥺配料有香烤洋蔥圈🧅同另外一大兜食唔哂嘅烤薯仔🥔。我地仲配搭truffle mus

🦢鵝肝(+$60)
超級爆汁仲有呢個好肥美嘅鵝肝🥳切開油脂滿滿,味道好濃郁。貼心配上已經預熱嘅碟令到even上到食野個碟都唔會凍左😚

🍓雜莓蛋白餅
烤得香脆鬆化嘅碗型蛋白餅上面有一大球雜莓味雪芭同士多啤梨🍓隔離雲尼拿雪糕🍦都好夾👍🏻為呢個dinner留下滿足的句號😚

• Garlic Bread
  • 蒜蓉包
2021-12-08 596 浏览
因好友生日 就在這高級餐廳慶祝,環境昏暗,地方舒服,拍拖食飯好地方,當然朋有小聚會食飯傾計都不錯。我們叫的食物味道就一般,沒有太多回味感覺;服務方面就有進步空間,對此真有d 失望前菜 凱撒沙律和麵包 :正常好味😋洋蔥湯 :正常ok龍蝦湯 : 比較淡味牛扒:下單時叫煎5成和7成,但全到煎到過火牛排肉有d(鞋)了生蠔 : 正常新鮮焗蝸牛 : 有腥味生日蛋糕:由於2朋友生日🎂順便係到訂了2個,一個係茫果,另一個係朱古力蛋糕, 兩個都好好味😋。

前菜 凱撒沙律和麵包 :正常好味😋

洋蔥湯+龍蝦湯

2021-11-24
庆祝纪念
生日
適逢台風天的周二,趁著傍晚風力減弱出門覓食。第一次來到君悅酒店(Grand Hyatt Hotel)二層的Steakhouse,隨處可見紅木、石藝、絲絨及鏡片堆砌的裝飾,一進門就被濃濃的美式風情包圍。這裏主打來自美國、英國和日本的牛扒,餐牌上也見到澳洲產地的牛肉,選擇不少~被台風天包圍了成日,坐下就餓的不行,點了幾樣馬上開始大快朵頤。🔸前菜點了法國的生蠔,當天只有兩款,不過都相當不錯:一款口感綿密creamy,唇齒留香,另一款清爽宜人,汁水飽滿礦物質和海洋的風味。🔸另一道前菜蛤蜊周打湯,雖說是蛤蜊為主,但其中加入了新鮮龍蝦肉塊,增添了口感的豐富性。雖然對我來說這道湯的奶油味尚缺幾分,但總體依然滿足了對海鮮奶油湯的渴望。🔸牛扒我們點了Porterhouse,包含了T骨兩邊的Tenderloin和Sirloin,分量上來說適合2-3個人,如果是一家人去的話推薦點這個!牛扒烹煮的效果是偏向保持肉質的細膩鮮美,口感較軟,極易入口,吃得多了還可以配上餐廳自制的6種芥末調調口味。今天餐廳訂的比較滿,我們被安排在靠窗的小桌子,其實也別有一番風情,特別適合約會和姐妹談心局,點上一杯酒,靜看窗外斜風細雨

Oyster  platter

Clam  chowder

Porterhouse

今天餐廳訂的比較滿,我們被安排在靠窗的小桌子,其實也別有一番風情,特別適合約會和姐妹談心局,點上一杯酒,靜看窗外斜風細雨,車水馬龍。

2020-10-14
Oyster  platter
Porterhouse
  • Clams  chowder
2021-11-12 1367 浏览
呢到環境是很不錯的。係君悅酒店的二樓,高樓底加上暗暗的燈光,氣氛輕鬆得來也滿有情調的☺️☺️慶祝紀念日入嚟呢度就非常不錯。先上既係蒜蓉牛油香草法包。好香好好味,濃濃的蒜香同牛油既味道加上熱脆的口感。呢件包包已經令到我有驚喜。跟住就叫咗一個法式焗田螺,不過不失。主菜來啦,就係呢度啲食嘅牛扒。牛牛既外皮燒到焦香,而呢一款牛肉肉味真係濃郁無比,絕對是牛魔族的至愛。😋😋切開一睇內裡係嫩紅的,肉質鬆化而肉味同樣非常濃郁。

跟住就叫咗一個法式焗田螺,不過不失。

主菜來啦,就係呢度啲食嘅牛扒。

切開一睇內裡係嫩紅的,肉質鬆化而肉味同樣非常濃郁。
  • Rib Eye
2021-11-08 1250 浏览
2021-04-30
  • Maryland Crab Cakes
2021-10-30 1420 浏览
✨蒜蓉包外脆內軟 蒜蓉味香濃但包心蒜蓉位置略有少少油膩✨香煎美國馬里蘭州蟹餅蟹餅 細細件 底面煎得微脆蟹肉份量十足 味道鮮甜 但略嫌有少少偏乾✨美國頂級肉眼牛扒揀左20安士 份量十足肉眼牛扒 賣相唔錯 有明顯烤紋外層同邊位 烤得焦香香脆 帶少少油脂香生熟程度控制得唔錯肉質鮮嫩 肉汁豐富 肉味香濃因為有返咁上下厚度 所以口感幾有咬口整體黎講相當唔錯✨松露薯條薯條香脆 有薯味松露同芝士味突出但要盡快食 放咗一陣就腍晒✨焗芝士蛋糕 芝士蛋糕 芝士味濃 口感厚實餅底略厚 口感濕潤蜜餞杏桃 味道酸甜雲呢拿軟雪糕奶味幾濃香滑 好快溶呢個芝士蛋糕係招牌推介但整體只屬正常水平 有啲失望食物唔錯 尤其係牛扒 環境唔錯 擺枱都算闊落 坐得舒適環境比較昏暗 幾有情調服務唔錯 價錢合理
✨蒜蓉包

環境唔錯 擺枱都算闊落 坐得舒適
環境比較昏暗 幾有情調
服務唔錯 價錢合理
2021-10-12 2016 浏览
有知音人帶路黎 Grand Hyatt steakhouse 鋸扒😙叫咗 US prime beef ribeye cap, 炭香外脆內軟又唔肥,肉味都重😋好啱減肥食!另加 foie gras 煎得啱啱好又滑口,同喺其他餐廳食嘅幾唔同。 另外很讚嘅係佢哋嘅任添 garlic bread, crab cake 同 soft ice-cream sundae 😍 Garlic bread 香脆熱辣,蒜蓉味唔會好搶,crab cake外脆內軟好足料👍🏻,ice-cream sundae 超滑超creamy 😋下次帶屋企人黎食👍🏻
Garlic bread
Oysters
Maryland crab cakes
Bone marrow
US prime beef ribeye cap
strawberry ice-cream sundae
  • Garlic Bread
  • Maryland Crab Cakes
2021-10-10 1237 浏览
A traditional steakhouse with quality guaranteed. Both the Australian Wagyu T bone and tomahawk showed great grilling techniques with best quality beef flavour. Made medium rare with crispy outside could probably be one of the best ones in HK! Don’t get tempted by the garlic bread too much otherwise it will fill you too quickly. The sides like creamed corn (not shown here) and truffle fries also went really well. The fish was new on menu, it was soft and fresh, but since we came for steak, I thi

The sides like creamed corn (not shown here) and truffle fries also went really well. The fish was new on menu, it was soft and fresh, but since we came for steak, I think it would be good standalone without being overtaken my the steak 😅
Delicious  garlic  bread
Delicious  garlic  bread
T  bone
Tomahawk
2021-10-02 1461 浏览
依家好多時候搵餐廳食飯,都會先喺網上面睇吓別人嘅評語同埋照片,大約知道餐廳嘅環境,食物係咪自己鍾意嘅。君悅扒房吸引我嘅就係佢嘅 真.炭烤喺炭上面燒出嚟嘅牛扒,或者其他肉類,香氣真係同電爐烤嘅冇得比,香港唔係好多餐廳有真炭烤,有時餐廳話係炭燒但係根本唔係嗰個味。訂位嘅時候餐廳職員竟然話要分兩輪,頭輪係6-8pm. 真係冇諗過呢啲餐廳都要限時🙄🙄地址寫喺酒店大堂,但其實佢係要喺大堂出面搭專lift. 環境係靚嘅,好classic, 周圍掛咗好多油畫,餐廳主色調係啡色紅色,燈光昏暗加上射燈感覺浪漫,頭頂有射燈加上攝影技術差,所以影出嚟嘅相唔係咁靚。一早已經諗咗想食乜嘢,所以好快可以order龍蝦湯同埋蟹餅係大部份人嘅推介,我都鍾意架。龍蝦湯唔錯,龍蝦味濃有適當嘅酒味,同埋少量嘅龍蝦肉。蟹餅有三件細細件,蟹餅裏面有勁多蟹肉,蟹味豐富,但份量比較少。蒜蓉多士係餐廳送嘅,但點解係淋嘅?一啲都唔脆。兩個人有4件已經好夠啦,食完之後店員仲問使唔使再加再加,No, thanks la.隆重介紹今晚嘅主角…38oz tomahawk出埸!佢一啲都冇令我哋失望,嚟嘅時候香噴噴,面頭有啲焦黑,炭烤嘛,唔有啲黑

地址寫喺酒店大堂,但其實佢係要喺大堂出面搭專lift.

一早已經諗咗想食乜嘢,所以好快可以order

龍蝦湯同埋蟹餅係大部份人嘅推介,我都鍾意架。

龍蝦湯唔錯,龍蝦味濃有適當嘅酒味,同埋少量嘅龍蝦肉。

隆重介紹今晚嘅主角…38oz tomahawk出埸!佢一啲都冇令我哋失望,嚟嘅時候香噴噴,面頭有啲焦黑,炭烤嘛,唔有啲黑唔收貨㗎!side dish 我哋揀咗蘆筍同埋番薯條,醬汁好似有6種選擇,你可以要晒咁多種我哋揀咗green peppercorn and mushroom,其實冇乜點醮,本身塊牛扒已經好好味!mustard 係職員手捧黎俾你揀,有6種,佢會逐一介紹。
件牛扒係medium效果10分好,唔算太多肥膏,38oz除咗骨其實唔係好多嘎咋,我哋應該可以再食多啲(食肉獸的自白)

君悅扒房,食物同埋環境都好滿意,店員好nice, 推薦給鍾意炭燒牛扒和大份量的人!

2021-09-23 1506 浏览
在香港我最喜歡的扒房, Grand Hyatt的Steakhouse是其中一個必然之選, 它不會像新式的Hi-End扒房如Henry般強調不同食材, 不同煮法以及不同的Aging去處理其牛扒, 單純以烤牛扒的火喉取勝, 像是和老友點的澳洲M5和牛Porterhouse, 見到其外表烤紋的實在, 以及外面的焦脆度, 以及內裡肉質的嫩滑, 更重要是骨邊位置不會烤得過熟, 直頭想連骨也吃掉, 因為太香了. 這塊Porterhouse菲力部份比一般的更多, 幸好澳洲和牛令其添回些少油香, 當然肉香和烤香結合, 已是非同凡響. 第二塊扒是USDA Prime的肉眼, 油香和嫩滑也是最簡單直接, 而又樸實無華, 作為欣賞牛扒的初心者, 這種牛扒最易入口也最可喜. 配菜則是最經典的忌廉菠菜, 比其他牛扒屋口感更為順滑, 而奶油味更濃, 至於黑松露薯條, 炸得外脆內腍自然不在話下, 松露鹽的Mineral和松露的濃香也令薯條的味道更有層次.甜品價錢一百元左右, 定價並非如想像中高昂, 而且份量十足. 點了Apple Crumble和Rum Baba, 前者除了外脆內軟, 甜度清爽之餘表面的開心果碎也令

甜品價錢一百元左右, 定價並非如想像中高昂, 而且份量十足. 點了Apple Crumble和Rum Baba, 前者除了外脆內軟, 甜度清爽之餘表面的開心果碎也令其添了堅果香味, 雪糕夠凍而Apple Crumble夠燙, 兩者加起來就是簡單但強烈的味道衝擊. 後者Rum酒強烈並沒有揸流攤, 配以雜莓醬的酸勁, 是重口味者的至愛, 外表焦脆內裡軟糯但未糊化, 當然著火炳著那一刻也是其Trademark.
2021-09-16 976 浏览
Grand Hyatt 的steakhouse 一向好出名,難得staycation dinner有得揀,當然要試吓。分咗兩個時段,揀左8點,可能平日,餐廳唔太多人,除咗staycation嘅人都有好多其他食客。燈光都比較暗,環境尚算寧靜。3 courses 樣樣都好食。
2021-08-12 2124 浏览
去君悅staycation,可以選擇一餐晚飯,二話不說揀咗呢度,同老公囡囡一齊感受呢度嘅浪漫氣氛,環境偏暗,有燭光好適合周年及慶祝,好浪漫,服務真的好好一間好好嘅餐廳可以慢慢食慢慢嘆慢慢欣賞,可以好舒服咁傾吓計感受下氣氛亦都唔會感覺食到好急好催促既感,服務亦好周到前菜蒜蓉包及沙律蠔 好好味 自費package唔包有頭盤要咗5成熟嘅牛扒,上面鋪左個鵝肝另外主菜仲要左燒雞湯亦都係我最滿意嘅其中一個部份好重龍蝦味好香有薯蓉及蔬菜,真係食到好鬼飽,食唔晒氣氛好好,燈光真係好暗,好正因為老公生日,所以會有個cake幫你吹蠟燭,仲有專人幫你即影即有,寫埋張生日卡送俾你,服務好貼心,值得下次再過嚟食

前菜蒜蓉包及沙律
蠔 好好味 自費package唔包

有頭盤

要咗5成熟嘅牛扒,上面鋪左個鵝肝

另外主菜仲要左燒雞

湯亦都係我最滿意嘅其中一個部份好重龍蝦味好香
有薯蓉及蔬菜,真係食到好鬼飽,食唔晒

氣氛好好,燈光真係好暗,好正

2021-08-05 9835 浏览
大學畢業後各有各忙,難得姐妹們有時間一聚,一於食豪D,之前食過呢間,覺得非常唔錯,於是今次聚會,一於翻尋味。剛點完食物,服務員很快就上咗一份蒜蓉包,熱辣辣非常之香。仲每人叫了一杯cocktail,呢個係bartender 私人特製,唔知叫咩名,飲落帶蘋果味但又好似有啲spice,少甜啱女仔飲。傾下飲下食下,大半個鐘之後就上主菜斧頭和牛扒(to share)配咗個黑松露芝士薯條,份量大到三个人食都夠。牛扒叫咗三成熟,唔會overcooked,好Juicy,牛味濃,完全唔會韌,三個人食啱啱好。牛扒可以揀紅酒醬,蘑菇醬,黑椒醬,cream, chimichurri, green peppercorn & brandy. 我哋全部叫晒,想試吓唔同味。就算唔使點任何醬汁,加少少鹽都已經好好食。黑松露芝士薯條就唔係好重黑松露味,沒有灑到黑松露碎粉嘅就點D牛肉汁,一樣咁好食。幾個女仔喺一個輕鬆寫意又舒適的環境之下過咗愉快的晚上,期待下次約會再來。
剛點完食物,服務員很快就上咗一份蒜蓉包,熱辣辣非常之香。

傾下飲下食下,大半個鐘之後就上主菜

2021-08-01