招聘中
薪金面议
13天前
餐厅: Harlan's
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-02-27 60 浏览
新年假期為忙碌的生活,帶來充分休息的時光。假日悠悠閒的來到Harlan's 享受優質的半自助午餐。聖誕節來的時候,晚餐充滿迷人浪漫氣氛。 新年的午餐時段,陽光充足,滿滿的活力舒適氛圍。Cajun US prime sirloin steak pumpkin garlic confit puree優質的牛排, 5分熟剛剛好,微微的 炭火香烤味道, 肉質軟滑鮮嫩多肉汁,味道香濃。 牛扒還是選取非常優質,完全沒有筋腱位置。 南瓜蓉很 creamy, 加入大蒜味道更加 突出。pan fried Halibut with yuzu avocado couscous salad魚肉結實層次分明, 外皮金黃香脆內裏嫩滑多汁, 牛油果醬汁更是女士們的最愛。 餐廳很細心,主菜的碟子是暖的, 既能保持主菜的美味,又令客人看到餐廳的用心。半自助午餐,最令人開心滿足,喜歡的食物可以再 encore。 源源不絕的 風乾火腿和挪威三文魚, 真係諗起都開心 。新鮮的沙律菜, 羅馬生菜、芝麻菜 、菠菜葉等, 還有粟米粒和新鮮蕃茄配各款醬汁,清新醒胃。

Cajun US prime sirloin steak
pumpkin garlic confit puree

pan fried Halibut with yuzu
avocado couscous salad

1K
Harlan’s於2010年遷址到尖沙咀The ONE,原來已有十多年的歷史,一直是城中著名的海景約會餐廳。室內用餐區環境開揚寬敞,高樓底甚有空間感,落地玻璃可以270度俯瞰尖沙咀鬧市夜景,在白天享受陽煦洗滌,入夜後把迷人璀燦的維港景色盡收眼底。提到餐廳最無敵的必影打卡位,必定是L形露台位,沒有玻璃隔膜,無遮無擋,不時吹來微微海風,感覺舒適愜意。特別適合情侶來撐枱腳,為生活來一點儀式感。今次就自選Harlan's Winter Degustation Menu冬季嚐味菜單,四道菜定價為每位$888,包括2 Appetizers,1 Main Course & Dessert。點菜後,侍應就會奉上烘得暖暖的餐包拌以牛油。Cod Fish Skin with Obsiblue Prawn, Caviar於香脆鱈魚皮舖上水晶藍蝦肉和魚子醬,瞬間在嘴裡爆開鹹鮮滋味。Roasted Frog Leg with Garlic Chives Purée & Crispy Smoked Eel將田雞腿拆骨起肉,賣相有如炸蟹餅,完全看不出原本形態,肉質相對結實而帶鮮甜。Matsuba Crab Cust
特別適合情侶來撐枱腳,為生活來一點儀式感。
Japanese Matsuba Crab
Harlan's Pre-Dessert
甜品
點菜後,侍應就會奉上烘得暖暖的餐包拌以牛油。

餐包

Cod Fish Skin

以芝士脆片舖覆杯頂,內裡的蟹肉燉蛋口感猶如絲綢般細緻滑順。
鵝肝
松葉蟹真材實料,肉厚多汁,鮮甜度更是遠勝其他蟹種,混和入口即化的海膽,充滿甘腴鮮味。
Foie Gras

平時吃西餐煎鵝肝就吃得多了,今次卻是首嚐蒸鵝肝,為免過火而融化成一攤黃油,更加需要主廚掌握極精準的蒸氣溫度。
Roasted Frog Leg
厚切鵝肝油脂豐腴,軟綿順口,配合清新香茅薑汁與微甜脆口的黑朱古力酥,中和肉食的油膩感。

鮟鱇魚是一種深海魚,儘管真實外表看來怪相,但富含營養,而且低脂高蛋白,因而被視為珍品食材。
Matsuba Crab Custard
呈珍珠白色的鮟鱇魚面頰肉質緊密而富有彈性,結實不鬆散,魚鮮更勝一般魚肉,將鮟鱇魚肝炸成金黃脆粒,雙重口感足以將鮮味再昇華。
Main Course

屬於澳洲和牛M8級別的牛板腱位於牛隻肩膀中最嫩的部位,配菜有肉質鬆軟的燴牛肉伴生蠔葉沙律,佐以肉心軟綿細密的烤薯。
Monkfish Cheek
自選Medium五成熟,火候控制得精準,表面帶炭火焦香,中心仍保持嫩紅色,保留豐滿肉汁,牛味濃郁,一放入口就吃得出是上乘品質的牛肉。
Harlan’s Pre-Dessert

檸檬雪葩梳打綻放天然酸爽的果香,可以清一清味蕾,重啟味覺。
M8 Oyster Blade Beef

甜品賣相小巧精緻,酥皮鬆脆可口,舖上蘋果果肉,層次分明,配搭巴馬火腿和肉鬆打成的柔滑鹹味慕絲甚有新鮮感,    鹹甜夾雜卻沒有違和感,齒頰留香,亦不會過於甜膩。
牛扒
题外话/补充资料: 經OpenRice訂座可享晚市套餐85折
2024-02-21
Japanese Matsuba Crab
Monkfish Cheek
今晚約咗中學同學食晚飯聚舊,佢係尖沙咀返工,我哋就去咗The One 19樓嘅Harlan’s 食晚餐,飽覽維港夜景🌃我哋叫咗兩個set dinner - 4 course $888 per person (2 Appetizers, 1 Main Course & Dessert)Appetizer - Cod Fish Skin with Obsiblue Prawn, Caviar香脆嘅鱈魚皮配上水晶藍蝦同魚子醬,口感好豐富,入口有濃郁嘅海鮮味,作為前菜非常開胃。Appetizer - Roasted Frog Leg with Garlic Chives Purée & Crispy Smoked Eel 本身對田雞有少少驚,但難得嚟到就試下依度菜式。第一次食烤田雞,食落去口感有少少似雞肉,但比雞肉更有彈性,再配埋韭菜汁同香脆嘅煙燻鰻魚,非常搭配。 Appetizer - Matsuba Crab Custard, Uni & Shaved Sturgeon Caviar 上菜嘅時候,侍應教我哋可以將上面嘅脆片打碎,將脆片上嘅海膽同魚子醬混合埋下面嘅燉蛋一齊食,而燉蛋裏面仲有

上菜嘅時候,侍應教我哋可以將上面嘅脆片打碎,將脆片上嘅海膽同魚子醬混合埋下面嘅燉蛋一齊食,而燉蛋裏面仲有好多松葉蟹肉,連埋一齊食,味道十分鮮甜,嗰燉蛋仲好滑!

Appetizer - Foie Gras, Lemon Grass Ginger Jus & Dark Chocolate Roll
之前食鵝肝都係用煎嘅,而依道菜嘅鵝肝係用蒸嘅方法烹調,鵝肝非常香滑而不油膩。再配搭黑朱古力卷,可以將朱古力嘅甜味同鵝肝嘅油脂融合,有獨特而豐富嘅口感!

Main - Monkfish Cheek, Pan-Seared Crispy Monkfish Liver
我叫嘅主菜係鮟鱇魚臉頰配鮟鱇魚肝,魚嘅肉質有彈性而且鮮美,再配上脆炸魚肝,外脆內軟,又係另一種層次!幾特別!

Main - M8 Oyster Blade Beef, Oyster Leaf salad with Blue Cheese Dressing
朋友揀咗5成熟嘅M8牛板腱,煎得好香,肉汁鮮嫩,再配埋牡蠣葉沙律同藍芝士醬,更加突顯牛嘅肉味!

Pre-dessert - Lime Sorbet
甜品之前飲返杯迷你青檸冰沙清清味蕾,飲落去非常清新!想再encore多杯!

Dessert - Classic Apple Pie with Parma Ham & Meat Floss
甜品係蘋果批,賣相好精緻,用拿破崙餅底加上蘋果肉同Parma Ham碎,鹹甜交錯,非常喜歡!

📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓 - Harlan's (尖沙咀)

2024-02-23 68 浏览
位於The One 19樓浪漫的西餐廳,可以行出去露台位置,飽覽維港景色,服務員好有禮貌仲會精心講解每一道菜式💕頭盤Diced US Prime Hanger Steak with Beef & Beetroot Consommé 🥣牛肉法式清湯,牛肉嫩滑,湯品充滿牛味Matsuba Crab Custard, Uni & Shaved Sturgeon Caviar 🦀好精緻嘅前菜,細滑嘅燉蛋,鮮甜既蟹肉,配上芝士脆脆同海膽,好有層次👍🏻Foie Gras, Lemon Grass Ginger Jus & Dark Chocolate Roll 第一次食清嘅鵝肝,質地好滑,味道濃郁,配上朱古力卷,味道好特別😚主菜Monkfish Cheek, Pan-seared Crispy Monkfish Liver 🐠用鮟鱇魚切成一層層塔,貌相好似燒腩仔😜,肉質結實,配上鮟鱇魚肝製成醬汁,口感有層次💕M8 Oyster Blade Beef, Oyster Leaf Salad with Blue Cheese Dressing 🥩識食一定係食medium,牛肉味濃郁,肉質粉嫩多汁😛甜品C

頭盤
牛肉法式清湯,牛肉嫩滑,湯品充滿牛味

主菜
用鮟鱇魚切成一層層塔,貌相好似燒腩仔😜
,肉質結實,配上鮟鱇魚肝製成醬汁,口感有層次💕

識食一定係食medium,牛肉味濃郁,肉質粉嫩多汁😛

甜品
Classic Apple Pie with Parma Ham & Meat Floss🍎
蘋果片用桂花蜜醃製,配上香脆酥皮,Parma ham 同肉鬆去做嘅mousse,味道層次豐富,甜鹹交替,非常獨特😍
2024-02-22 98 浏览
💠Set Lunch+ Semi buffet Appetizer 不得不讚嘅係個Semi buffet Appetizer ,好豐富又好味😋👍😍前菜沙律配料好足夠🥗麵包🥖關東煮🍢甜品仲有7款😍😍款款都幾好味😋鍾意食朱古力嘅我🍫好鍾意食朱古力撻,又滑又香濃🧡亦好鍾意覆盆子奶凍,唔會太甜,但又有奶香味👍我最驚喜嘅就係自製肝醬多士,超濃郁,配埋脆卜卜嘅多士,一啲都唔膩,高級享受😊🤩💠主菜香煎比目魚(配柚子、牛油果醬🥑+小米沙律🥗煎至焦香,好惹味😍😍厚身嘅比目魚柳,肉質爽滑,配埋醬汁更突出魚嘅鮮味🤩好味😋💠主菜蟹肉意大利飯🦀🇮🇹蟹肉相當多😍好足料👍🏻👍🏻啖啖飯都食到蟹肉嘅鮮味,仲有香脆蟹肉絲,意大利飯都幾煙韌可口,幾好味🤤🎀餐廳環境好舒適😍好適合同朋友黎傾計食飯Chill下👍🏻職員服務態度好友善🥰一定會再黎幫襯!

💠主菜
香煎比目魚(配柚子、牛油果醬🥑+小米沙律🥗
煎至焦香,好惹味😍😍厚身嘅
比目魚柳,肉質爽滑,配埋醬汁更突出魚嘅鮮味🤩好味😋

💠主菜
蟹肉意大利飯🦀🇮🇹

2024-02-21 359 浏览
最近去左間環境好有情調嘅西餐廳位於THE ONE 19樓 可以飽覽到維港景色好適合去慶祝生日/週年紀念👩‍❤️‍👨每道菜式精緻 職員上菜時亦細心講解✨𝐒𝐞𝐭 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝟒 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 𝐌𝐞𝐧𝐮 $𝟖𝟖𝟖/𝐩𝐞𝐫✨// 𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫 //𝐂𝐨𝐝 𝐅𝐢𝐬𝐡 𝐒𝐤𝐢𝐧 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐎𝐛𝐬𝐢𝐛𝐥𝐮𝐞 𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧, 𝐂𝐚𝐯𝐢𝐚𝐫呢道菜嘅擺盤好有心思,將炸到香脆嘅鱈魚皮放喺潔白嘅石頭上面再喺魚皮上鋪上水晶藍蝦同黑松露,食落口感非常豐富。𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐅𝐫𝐨𝐠 𝐋𝐞𝐠 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐆𝐚𝐫𝐥𝐢𝐜 𝐂𝐡𝐢𝐯𝐞𝐬 𝐏𝐮𝐫é𝐞 & 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐩𝐲 𝐒𝐦𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐄𝐞𝐥就咁睇佢嘅外觀仲以為係蟹餅,切開睇其實你田雞髀肉嚟。田雞髀肉有烤過,肉質嫩滑,配埋韮菜汁食好惹味。𝐌𝐚𝐭𝐬𝐮𝐛𝐚 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐂𝐮𝐬𝐭𝐚𝐫𝐝, 𝐔𝐧𝐢 & 𝐒𝐡𝐚𝐯𝐞𝐝 𝐒𝐭𝐮𝐫𝐠𝐞𝐨𝐧 𝐂𝐚𝐯𝐢𝐚𝐫第一眼望埋去就見到金黃香脆嘅脆餅,上面放有馬糞海膽同埋魚子醬,真係睇到都流哂口水。玻璃杯內裝有松葉蟹燉蛋,將頂層嘅脆片整碎再撈埋一齊食勁正。𝐅𝐨𝐢𝐞 𝐆𝐫𝐚𝐬, 𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧 𝐆𝐫𝐚𝐬𝐬 𝐆𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫 𝐉𝐮𝐬 & 𝐃𝐚𝐫𝐤 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐑
最近去左間環境好有情調嘅西餐廳
位於THE ONE 19樓 可以飽覽到維港景色
好適合去慶祝生日/週年紀念👩‍❤️‍👨
每道菜式精緻 職員上菜時亦細心講解

// 𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫 //

𝐅𝐨𝐢𝐞 𝐆𝐫𝐚𝐬, 𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧 𝐆𝐫𝐚𝐬𝐬 𝐆𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫 𝐉𝐮𝐬 & 𝐃𝐚𝐫𝐤 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐑𝐨𝐥𝐥
煎鵝肝就食得多,蒸就第一次食,估唔到係咁好味。鵝肝蒸完後口感好滑溜,食落唔會好油膩,而且完全唔腥。配埋 Dark Chocolate Roll 食感覺唔錯。

// 𝐌𝐚𝐢𝐧 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 //

𝐌𝐨𝐧𝐤𝐟𝐢𝐬𝐡 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐤, 𝐏𝐚𝐧-𝐒𝐞𝐚𝐫𝐞𝐝 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐩𝐲 𝐌𝐨𝐧𝐤𝐟𝐢𝐬𝐡 𝐋𝐢𝐯𝐞𝐫
外形睇落好似烤豬腩肉,食落係魚肉嘅質感,鮟鱇魚肉質非常嫩滑,魚皮煎到好香脆,魚嘅油脂味好香,每一層嘅魚肉都好細膩,層次分明。配埋炸到金黃色嘅鮟鱇魚肝粒,食落香脆可口。

𝐌𝟖 𝐎𝐲𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐁𝐥𝐚𝐝𝐞 𝐁𝐞𝐞𝐟, 𝐎𝐲𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐋𝐞𝐚𝐟 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐁𝐥𝐮𝐞 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐃𝐫𝐞𝐬𝐬𝐢𝐧𝐠
有得自選牛肉熟度,今次就揀咗五成熟。牛肉嘅熟度啱啱好五成,肉質好粉嫩,牛味香濃,油脂感好豐富,食落好juicy,仲有松露薯蓉同烤薯仔做配菜,滿足感爆燈。

// 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭 //

𝐂𝐥𝐚𝐬𝐬𝐢𝐜 𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐏𝐢𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐏𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐇𝐚𝐦 & 𝐌𝐞𝐚𝐭 𝐅𝐥𝐨𝐬𝐬
拿破崙餅底配蘋果嘅配搭好新穎,酥脆嘅餅底同軟腍嘅蘋果形成絕妙嘅口感,配埋Parma Ham Cream一齊食又幾好味
2024-02-12
1K
2024-02-20 118 浏览
最近來到一間超浪漫💕的餐廳🍴 : Harlans , 餐廳🍴落地玻璃遠眺維港海景!原來午市半自助餐都極吸引🧡, 供應了多款自家製有機沙律🥗菜及多款精美甜品🍮,再配行政總廚🧑‍🍳精心挑選的一款主菜!主菜:香辣龍蝦🦞年糕龍蝦肉已起肉,肉嫩多汁, 配上辣味年糕極惹味💘香煎比目魚比目魚新鮮熱辣出爐香滑無比,配上粒粒飯香味俱全!午餐時段🥳我們仲用了星期一至四還有4人同行一人免費優惠待遇喔😍 尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓

主菜:
香辣龍蝦🦞年糕
龍蝦肉已起肉,肉嫩多汁, 配上辣味年糕極惹味💘

香煎比目魚
比目魚新鮮熱辣出爐香滑無比,配上粒粒飯香味俱全!

尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓
2024-02-20 215 浏览
呢晚嚟到尖沙咀The One嘅Harlans食精緻西餐,一入到去已經覺得環境好有情調,仲可以居高臨下望到無敵維港景🌃落地玻璃+維港景+高樓底+長露台+浪漫情歌playlist,唔知點解有種wedding嘅感覺😳睇返原來呢度真係有做婚禮場地👰🏻‍♀️🤣🤣晚市套餐可以揀4/6/8道菜,食勻精緻創意fusion頭盤、主菜、甜品,每款都睇得出係食材配搭、烹調手法都落足心機❤️絕對係慶祝嘅好選擇。🦐Cod Fish Skin with Obsiblue Prawn, Caviar4道菜套餐每人可以揀兩款頭盤。將鱈魚做成魚皮,盛載藍水晶蝦,鮮甜帶點黏嘅蝦肉配香脆魚皮以及魚子醬,口感豐富😙😙🦀Matsuba Crab Custard, Uni & Shaved Sturgeon Caviar玻璃杯內藏松葉蟹肉燉蛋,細滑嘅燉蛋夾雜滿滿鮮甜蟹肉😋😋食之前先將頂層嘅mozzarella cheese脆餅敲碎,混和燉蛋及海膽,🧀芝士嘅鹹香加上海膽濃郁甘香味,令菜式嘅色香味更上一層樓🥰🥰🍲Diced U.S. Prime Hanger Steak with Beef & Beetroot Consomme牛肉法式

牛肉法式清湯,湯頭係純粹香濃嘅牛肉味😍入面有粉嫩肉味濃嘅封門柳粒,令人滿足卻又毫無負擔嘅湯品。

🍫Foie Gras, Lemon Grass Ginger Jus & Dark Chocolate Roll
煎鵝肝就見得多,蒸鵝肝真係好少見😮鵝肝質感絲滑,味道甘香濃郁😋側邊配朱古力卷好特別,一啲都唔甜,所以唔會覺得好似食緊甜品,同鵝肝都夾到😆

🐟Monkfish Cheek, Pan-seared Crispy Monkfish Liver
嚟到主菜環節,日式料理會食到嘅鮟康魚,呢度就化身成主菜。驟眼睇以為係燒腩仔呢🤪🤪將魚肉一層層疊起再砌成塔,魚肉質感緊實。醬汁用鮟康魚肝製作,味道酸酸咪咪,如果可以突出鮟康魚肝嘅甘香味會更好😗

🥩M8 Oyster Blade Beef, Oyster Leaf Salad with Blue Cheese Dressing
Medium嘅牛板腱煎得剛剛好,外焦內juicy💦肉味好似食緊燉牛面肉咁香濃。配菜嘅葉係有蠔嘅味道,所以叫oyster leaf,幾得意😛另外仲有軟滑嘅燴牛肉以及烤薯仔。

🍋Harlan's Pre-dessert
甜品之前先嚟杯檸檬雪葩特飲清一清味蕾。

🍎Classic Apple Pie with Parma Ham & Meat Floss
味道層次相當豐富嘅甜品,香甜嘅蘋果片裹上桂花蜜🌼兩種材料嘅香味係口腔互相交織。底下配薄薄嘅香脆酥皮。旁邊仲有creamy嘅mousse,係用parma ham以及肉鬆去做,本以為呢個組合帶鹹可能會奇怪🤔但味道居然帶點芝麻香,加上丁點鹹香嘅味道又幾好食😚😚

人均消費:$960
推介指數(10分為滿分):8.5分
2024-02-19
位置好好室外有無敵維港大海景,室內環境有情調,好適合情侶👩🏻‍🤝‍👨🏼朋友聚餐🍽️店內服務員非常有禮👍🏻Harlan's Winter Degustation Menu前菜Matsuba Crab Custard, Uni & Shaved Sturgeon Caviar好靚既一道前菜😍鱘魚魚子醬+芝士整成薄脆+法國蛋整成燉蛋,上面放松葉蟹肉同膽,非常吸引🤩店員建議敲碎一齊食,食到多種味道😊Foie Gras, Lemon Grass Ginger Jus & Dark Chocolate Roll呢道前菜都好特別,鵝肝用左蒸方法同平時煎既方法好唔同😊第一次食蒸既鵝肝味道好原汁原味🤭配佢地檸檬草薑汁和黑巧克力卷一齊食好特別既味道😋主菜M8 Oyster Blade Beef, Oyster Leaf Salad with Blue Cheese Dressing Trapiche Single Vineyard, Finca Orellana Malbec 2015 (Mendoza, Argentina)M8牛板腱我地揀左五成熟,黎到仲有鮮嫩嘅粉紅色👍🏻食落口肉質鬆軟🤩配汁紅酒汁一齊食

前菜

主菜
M8牛板腱我地揀左五成熟,黎到仲有鮮嫩嘅粉紅色👍🏻食落口肉質鬆軟🤩配汁紅酒汁一齊食又幾好味😋

Harlan's Pre-Dessert
兩杯迷你檸檬梳打🍋酸酸甜甜清下味蕾😊

Dessert

Classic Apple Pie with Parma Ham & Meat Floss DOW'S 10yr Tawny Port (Douro, Portugal)
拿破崙餅上面放左蘋果巴拿火腿碎,蘋果好厚肉,加埋帶有芝麻花生味道Ceamy一齊食,味道更好味😋朋友生日餐廳還可幫忙寫上名慶祝🥳
2024-02-09 217 浏览
是日立春!預訂了The One 19樓的Harlan’s吃semi lunch buffet慶祝下(在搜尋的同時發現原來午餐一點都不昂貴,晚餐就另說了)不過可惜最近天氣不似預期,最初想起佢個露天位置打下卡,點知大霧到連對面的大廈也看不見還好的是Harlan’s以落地大玻璃設計所以都有大量日光打照著,彩光度非常好Semi Lunch Buffet 時間由中午12時至下午4時 (L.O.: 3PM)時間也長,而且每位只是$298,超級抵!如果在星期一至四更買三送一,非常超值先揀一款主菜, 然後馬上出去buffet corner揀野食嚕新鮮沙律菜有3款, 混合沙律3-4款, harlan's出名的餐前包, 甜品7-8款, 巴馬火腿蜜瓜, 自家製肝醬多士等等, 以semi-buffet嚟講, 種類算係咁混合沙律和甜品我眼見在refill時會轉換款式, 無咁悶行了一round,各樣也拿了少許沙律我配咗蘋果意大利香醋醬, 酸酸甜甜好開胃, 仲拎咗好多我最喜愛嘅芝麻葉, 好新鮮哈蜜瓜都好甜, 巴馬火腿又唔會過咸, 好match另外有款以泰式調味嘅鴨胸芋絲沙律都好出色, 推介不過自家製肝醬多士,件多士
是日立春!
(在搜尋的同時發現原來午餐一點都不昂貴,晚餐就另說了
還好的是Harlan’s以落地大玻璃設計
所以都有大量日光打照著,彩光度非常好

時間也長,而且每位只是$298,超級抵!
如果在星期一至四更買三送一,非常超值
混合沙律和甜品我眼見在refill時會轉換款式, 無咁悶
行了一round,各樣也拿了少許
哈蜜瓜都好甜, 巴馬火腿又唔會過咸, 好match
另外有款以泰式調味嘅鴨胸芋絲沙律都好出色, 推介
不過自家製肝醬多士,件多士就比較硬, 肝醬就正常發揮
慢食了第一round後, 我唔敢吃過多, 因為仲要留肚吃主菜和甜品
主菜我揀咗: 香煎比目魚配小米飯
比目魚啖啖肉, 外皮是煎到半脆, 面頭仲加了點牛油果醬和檸檬汁之類的,
魚質嫩得嚟唔會散亂又無骨, 好啱我呢d又鐘意食魚但又怕骨的人
配了小米沙律, 成個主菜都很健康!
而男友主菜是加了$100的美國頂級西冷牛扒 (Medium)
高級餐廳係唔同, 上菜的擺盤都特別精緻, 粉嫩色的牛肉, 配上鮮橙色的甜南瓜茸, 即時添上色彩感。廚師預先平均切好三大件
我試了一少口, 牛扒很稔嫩, 就算唔點醬汁, 吃原汁原味已很出色
其實主菜的份量本人覺得剛好, 因為還有甜品
本人一向對朱古力都不是首選,所以感覺朱古力甜品是較甜
幾款甜品全都吃下去,
個人最喜歡的是酸味味的檸檬撻和布甸
布甸細滑奶味濃

檸檬撻是比較酸,但撻皮一齊食,就中和了
其後我仲見到有人拎Maracons, 可見甜唔種類都會在refill 時轉換

Semi buffet 是包含茶啡等基本飲品
Iced latte 是加了$20
熱檸茶也是原壺上的,可以慢慢傾慢慢飲,放假就是hea 和chill
2024-02-04
2024-02-09 95 浏览
就嚟情人節🥰 我同老公想搵一間好啲嘅餐廳預早慶祝😎 去咗The One嘅Harlan😍 有得望住維港嘅景色食飯🫶🏻 正❤️4 course dinner 🍽️ ($888@)我哋叫咗每人兩個前菜🥗 一個Main🍽️ 同埋一個甜品🍮 前菜🥗Matsuba Crab Custard, Uni & Shaved Sturgeon Caviar🦀呢個係我叫嘅😎 賣相已經超精緻🥰 面頭嘅脆片上面加咗啲用魚子醬reshaped 嘅魚子片同埋海膽😍 杯裏面嘅係蒸蛋🥚 食落去好滑,再加再加埋底層勁多蟹肉絲🦀 Mix埋面頭嘅脆脆同埋海膽,口感超豐富❤️Diced U.S. Prime Hanger Steak with Beef & Beetroot Consommé🐃呢個係老公叫嘅😆 封門牛柳他他配上紅菜頭清湯🥰 牛肉味好濃郁❤️ 配埋紅菜頭清湯嘅清甜😎Foie Gras, Lemon Grass Ginger Jus & Dark Chocolate Roll🦆我哋兩個都想試呢款😎 呢款超特別👍🏻 個鵝肝係用咗蒸嘅方法😍 所以冇咁油膩🥰 但入口一樣香滑❤️ 最特別嘅係配埋朱古力卷🍫 可以中和左鵝肝嘅本身嘅少少酥

4 course dinner 🍽️ ($888@)
我哋叫咗每人兩個前菜🥗 一個Main🍽️ 同埋一個甜品🍮

前菜🥗

我哋兩個都想試呢款😎 呢款超特別👍🏻 個鵝肝係用咗蒸嘅方法😍 所以冇咁油膩🥰 但入口一樣香滑❤️ 最特別嘅係配埋朱古力卷🍫 可以中和左鵝肝嘅本身嘅少少酥味,估唔到兩個嘅味道係咁夾🫶🏻

Main🍽️
Monkfish Cheek, Pan-Seared Crispy Monkfish Liver🐟
我就揀咗食魚🐟 嗰啲粒粒其實係鮟鱇魚乾,食落去好嫩滑👍🏻 仲有少少魚湯嘅香味 🥰 而鮟鱇魚面頰嘅肉質比較結實😍

M8 Oyster Blade Beef, Oyster Leaf Salad with Blue Cheese Dressing🐃
老公叫咗牛肉😎 配咗藍芝士醬汁😍 更加突顯牛肉嘅肉味👍🏻

Dessert 🍮
蘋果批個底係一片脆片🥰 上面嘅蘋果片捲到成朵花咁😍 仲配埋36個月嘅風乾火腿🐷 膽埋忌廉🫶🏻 成個配搭好好食😋
庆祝纪念
情人节
朋友👱🏻‍♀️話想食高質素西餐🍽️,又話要坐得舒服,咁我即刻諗一諗,用咗大約5秒時間,諗到呢間,就決定帶朋友👱🏻‍♀️上去開餐🤣依家有 Harlan’s 冬日精選晚餐,有每位 $888 四道菜晚餐 (前菜選2,主菜選1及甜品),咁我哋一人叫咗一個 $888😋,咁即係我哋有4個前菜2個主菜2份甜品🤣前菜「法國水晶藍蝦,鱈魚皮及魚子醬」:鱈魚皮做到脆卜卜,上邊放水晶藍蝦同埋魚子醬,幾特別,幾好味😋前菜「松葉蟹海膽蒸蛋配魚子片」:做法似一個 custard 分開幾層,加咗海膽、松葉蟹 等,上邊有一片脆卜卜用 Parmigiano Reggiano 做嘅脆片,在上邊又放咗啲海膽同埋魚子,食嘅時候將脆片扑碎然後撈埋晒一齊食,味道層次豐富😋前菜「美國封門牛柳他他,紅菜頭清湯」:consommé 同封門牛柳他他分開上,consommé 顏色較深因為廚師落咗煎過嘅洋蔥落去煲,封門牛柳他他同紅菜頭啫喱喺個碟裏邊,店長哥哥將 consommé 倒入個碟裏邊,咁就飲得🤩;封門牛柳細細粒好牛味,紅菜頭洋蔥清湯亦都有濃郁牛味👍前菜「鵝肝,香茅薑果醬及黑朱古力多士」:鵝肝一般都係煎嘅,呢度菜鵝肝係蒸嘅,比較特別,口感好

前菜「鵝肝,香茅薑果醬及黑朱古力多士」:鵝肝一般都係煎嘅,呢度菜鵝肝係蒸嘅,比較特別,口感好滑😋;旁邊仲放咗一件脆脆脆哋嘅黑朱古力多士,微甜,配鵝肝食,又係幾特別👍

主菜「鮟鱇魚面頰,及香煎鮟鱇魚肝」:一直都好鍾意食鮟鱇魚肝,呢度竟然做到脆脆哋,幾好玩🤣;鮟鱇魚面頰 就鮮甜啖啖肉👍

主菜「澳洲M8牛肉,生蠔葉,藍芝士醬汁」:澳洲M8牛肉肉質軟熟濃郁牛味,藍芝士醬汁有subtle 嘅 blue cheese 香味,又滑又好容易入口😋

甜品之前有青檸味道嘅 Sorbet,好清新😁

甜品「蘋果批+肉鬆棉花糖」:蘋果批甜甜哋,肉鬆竟然係用 Prosciutto 焗脆咗再敲碎成小粒,咁甜甜哋嘅蘋果批配鹹鹹哋脆脆哋嘅 Prosciutto,食落幾得意🤣

$56「熱咖啡」:濃郁夠滑好飲😋

朋友👱🏻‍♀️非常滿意呢度嘅食物同埋環境,我哋過咗一個開心愉快嘅晚上🤩
2024-02-06 456 浏览
以前我一直光顧Raymondzkitchen,但由於Raymondzkitchen光榮結業的原因,導致我到處試其他西餐廳,但可惜試了好幾個月,都沒有一間西餐廳能及Raymondzkitchen, 今日試食呢間Harlan's,我比0分😢😢太差太差了,全部食物沒有味道,用料劣質,價錢又貴,浪費了我的胃口😞😞我有即時向餐廳投訴難食,希望餐廳能夠改進,這麼好環境的餐廳,食物這麼差,真是浪費了,我幾乎每個Courses都只吃了一啖,已經不想吃第二啖,請各位好朋友有超級好味的西餐廳請介紹給我🙏🙏
2024-02-06 2217 浏览
今日黎到the one呢間海景餐廳fine dining天氣唔錯 唔會好大霧 我哋點左4-course set dinnerAppetizerMatsuba Crab Custard, Uni & Shaved Sturgeon Caviar蒸蛋好滑 配埋𥚃面好多蟹肉 好足料 面頭海膽同脆脆好matchFoie Gras, Lemon Grass Ginger Jus & Dark Chocolate Roll 蒸鵝肝 第一次😗平時多數係煎Main CourseMonkfish Cheek, Pan-Seared Crispy Monkfish Liver 🐟魚外脆內軟 肉質幾實 口感唔錯M8 Oyster Blade Beef, Oyster Leaf Salad with Blue Cheese Dressing 慢煮牛🐮 肉味好濃👍🏻好味DessertClassic Apple pie with Parma ham & Meat Floss 鬆脆又唔會好甜 我哋出咗去餐廳室外位置幾舒服😌同朋友望住個靚景坐低飲嘢傾下偈 都幾chill服務一流 waiter細心有禮環境舒服 氣紛唔錯
今日黎到the one呢間海景餐廳fine dining

服務一流 waiter細心有禮
環境舒服 氣紛唔錯 食物精緻

2024-01-26
2024-02-06 118 浏览
很多年前Harlan’s 仲響IFC時,我同朋友已經好鍾意嚟呢度Happy Hour或者weekend輕鬆下。後來餐廳搬去尖沙咀The One , 高樓層高樓底景觀開揚,維港靚景一覽無遺,開業多年呢度仍然都係我慶祝餐廳好去處,前幾日我邀請舊同事嚟Harlan’s 慶祝生日,無論食物環境氣氛服務質素都保持水準,每次享用都滿載歡樂回憶Me🙌🏻4 courses Dinner SetAppetizers 服務員推介 : Cod Fish Skin Obsiblue Prawn, Caviar 及Mastsuba Crab Custard, Uni & Shaved Sturgeon CaviarMain :M8 Oyster Blade BeefDessert :Classic Apple Pie with Parma Ham & Meat Floss朋友👍🏻🎂Appetizer : Seasonal Asparagus & Burrata Signature Pasta : Sea Scallop & Scampi Tail Pappardelle 生日🎂Dessert :即點即制Pepp

Me🙌🏻4 courses Dinner Set

Appetizers 服務員推介 :

Main :
M8 Oyster Blade Beef

Dessert :

朋友👍🏻🎂

生日🎂Dessert :
即點即制Peppermint Chocolate Tart

當晚用膳愉快,朋友勁開心🤗

• 牛扒