2016-11-27 233 浏览
A while back, I had come to Hungry Lobster for lunch and really quite liked their lobster roll. I think it's become such a regular haunt for me as it's so close to where I live. Curious about their other items, I returned again for dinner and try out other items on their menu.Hungry Lobster is located in the new V Point Building in Causeway Bay's Tang Lung Street. It's street level so you don't even have to go on. Bright and fairly spacious, you order at the cashier and there is no 10% service c

Hungry Lobster is located in the new V Point Building in Causeway Bay's Tang Lung Street. It's street level so you don't even have to go on. Bright and fairly spacious, you order at the cashier and there is no 10% service charge. They have since did some adjustments after my first visit. The main one is they now have a larger paper menu (in English and Chinese).
Along with lobster rolls, they also server pasta and steak.
I noted they now have combo sets that seem like a pretty good value for money.
Lobster Bisque ($58). The soup was rich with a strong taste of lobster. For this price, this was a really good lobster bisque and a good deal. It came with a piece of toast.
Lobster Salad ($128). The salad had a huge chunk of juicy lobster. It came with a creamy dressing that tasted a bit like honey mustard.
Signature Lobster Roll ($138). This is what I was dreaming of after my first time here and here it is again. I love their lobster rolls. The correct bun is used and it's grilled with butter. The lobster is buttery and not overcooked. And they again added a small container of lemon butter for those that just want more butter. Because seriously ... the reason for a lobster roll is the buttery goodness. And this place delivers. However, I wanted to note that for lunch, they do include a side of salad so you might get a better deal during lunch hour.
Grilled Whole Lobster with Salad and Fries ($328). For those that love lobster, this is glorious. The lobster was not overcooked. It came with a salad which was served with a balsamic vinaigrette and fries. The fries were really good. Soft and fluffy centers. Crispy exterior. This came with a ketchup that tasted a bit like cocktail sauce. Whatever, the case, it definitely wasn't Heinz.
Lobster Spaghetti ($138).  The pasta was a bit of a let down. The pasta was overcooked and soft. I like my pasta al dente. However, the sauce was thick and rich though a bit too much tomato in flavor. It was still a fairly decent sauce.

US Premium Short Ribs ($188) with Fries ($22). As always, there are some people who don't like lobster and want something else. They can order steak. This is a how they serve the short ribs, in diced chunks. The beef was cooked to a perfect medium rare and tender and moist.  Perfectly seasoned, you didn't need sauce for dipping.
Quite possibly my favorite lobster roll place in Causeway Bay. I have become such a regular. I love that they have combo deals that are a good value for money. But I saw they have stiff competition as down the street Lobster Central has recently opened. I'll go review that one later.
用餐优惠
試食活動
2016-11-25 3457 浏览
好日都不會過海食野,但為左食到好東西,唯有山長水遠走走銅鑼灣食一餐豐富的龍蝦盛宴!一諗起龍蝦包就會想起日本表參道那間,現在香港也有一間類似,並做得非常出色的,但就必須去港島區覓食了...Hungry Lobster,龍蝦不餓,我望著龍蝦卻很餓......呢度主打係食龍蝦,但同樣地牛扒都做得幾出色.....不過牛扒就時時都有得食,當然地黎食龍蝦的...龍蝦多士以冷食的方式品嚐龍蝦!多士係皮脆內軟,上面的龍蝦肉好多!本身都想叫個龍蝦包,可是怕麵包太多會吃得很飽......相反,多士比較薄,同時因直接吃到所以感覺上盛著的龍蝦會較多.....食到的是一嚿嚿龍蝦肉在口中嚼散!極力推薦.....龍蝦意粉龍蝦個頭,裡面無肉只係做裝飾,佢既龍蝦膏會拎曬去煮呢個意粉醬!因為食意粉時,不太覺得佢落左蕃茄醬膏,卻有龍蝦個種鮮味、海蝦味!個龍蝦肉熱食的,同冷食的感覺都試過!還是愛龍蝦多士!因為同個多士幾夾!不過,現在凍冰冰的當然熱食龍蝦意粉,會較暖烘烘...因為一個人覓食,所以走左去BAR台坐.....並且,還有TABLE SETTING 既......可以三五知己一齊坐.....地方不算大,所以要黎食BOO

呢度主打係食龍蝦,但同樣地牛扒都做得幾出色.....
不過牛扒就時時都有得食,當然地黎食龍蝦的...
龍蝦多士

食到的是一嚿嚿龍蝦肉在口中嚼散!極力推薦.....
龍蝦意粉

不過,現在凍冰冰的當然熱食龍蝦意粉,會較暖烘烘...
因為一個人覓食,所以走左去BAR台坐.....

地方不算大,所以要黎食BOOK台會較好
最後埋單.....價錢真的不貴.....誠意推薦
2016-11-17
2016-11-25 2417 浏览
上星期要到銅鑼灣上堂, 上堂前, 我去了位登龍街的Hungry Lobster 食午飯. 一睇個店名, 就知道這間店是主打龍蝦 所以餐牌中大部份的菜式也是以龍蝦為主. 這裡有三款套餐, 適合一個人或兩個人點選. 愛飲湯的我, 先點了一個法式龍蝦湯. 個湯幾滑身, 而龍蝦味也好濃, 夠鮮味, 唯一美中不足是個湯唔夠熱. 對於我來講, 湯最基本是要夠熱, 熱湯特別美味. 另外, 我點了龍蝦包, 加$12可以配沙律, 加$22可以配薯條, 我就兩樣也配了. 龍蝦包上枱. 賣相幾吸引. 龍蝦包份量唔算大件, 我相信男士未必夠飽, 女士就剛剛好. 個包外層微微脆身, 內裡就鬆軟, 非常好味. 龍蝦肉幾彈牙, 加上起晒肉出來, 啖啖肉, 食的時候夠方便. 薯條唔算好粗身, 但薯味不俗, 外脆內嫩. 沙律幾新鮮, 入口爽脆. 這個沙律能清一清喉嚨, 起中和作用.

這裡有三款套餐, 適合一個人或兩個人點選.

愛飲湯的我, 先點了一個法式龍蝦湯.

對於我來講, 湯最基本是要夠熱, 熱湯特別美味.

另外, 我點了龍蝦包, $12可以配沙律, $22可以配薯條, 我就兩樣也配了.

龍蝦包上枱.

賣相幾吸引.

龍蝦包份量唔算大件, 我相信男士未必夠飽, 女士就剛剛好.

龍蝦包
個包外層微微脆身, 內裡就鬆軟, 非常好味.

薯條唔算好粗身, 但薯味不俗, 外脆內嫩.

沙律幾新鮮, 入口爽脆.

這個沙律能清一清喉嚨, 起中和作用.
午餐
2016-11-23 1724 浏览
今天朋友跟我來到銅鑼灣,說帶我嚐嚐整間都是龍蝦的店,聽起來已經很吸引。 從落地玻璃已看到Hungry Lobster這個字,入面樓底很高,天花板亦吊著魚形的裝飾。 原來這間餐廳是海陸餐廳,主推Seafood+紅血的食物,看看Menu,除了龍蝦外,還有牛扒,不想單點的話,可以選擇組合,又有海鮮又有牛扒。 法式龍蝦湯 $58這個湯是以龍蝦熬10小時製成的,可見心思不少,湯呈微微杰身,龍蝦味香濃,又不會過鹹,再配上香脆的蒜蓉包,整體不錯。 龍蝦沙律 $128內有青瓜、羅馬生菜、粟米、車厘茄、雞蛋以及龍蝦肉,再配上芝麻醬,味道很清新,沙律亦很新鮮,最特別是的龍蝦肉爽口又彈牙。 龍蝦包 $138非常鬆軟的龍蝦包,店員說龍蝦包採用了很多牛油來製成,兩邊塗上大量牛油,令到麵包變成奶油麵包,所以牛油香非常突出,另配有檸檬牛油汁可沾上麵包。店員已預先幫客人切開龍蝦包,包內的龍蝦份量不少,而且亦很有鮮味。 烤全隻波士頓龍蝦 $328原隻龍蝦,調味料不多,只需要鹽和胡椒便已經很好吃,全因龍蝦肉質彈牙而且新鮮。這裏的薯條很好吃,因為薯條加了辣粉,令到薯條更香。 龍蝦意粉 $138龍蝦肉已經平均散落在意

法式龍蝦湯 $58

龍蝦沙律 $128

龍蝦包 $138

烤全隻波士頓龍蝦 $328

這裏的薯條很好吃,因為薯條加了辣粉,令到薯條更香。

龍蝦意粉 $138

龍蝦肉已經平均散落在意粉中間,醬汁原來不是番茄味,都是龍蝦味的,味道亦夠濃郁,但意粉較為幼身,而且易斷。

美國特級無骨牛小扒 $188

牛小扒採用Premium的級別,生熟程度剛剛好,可見紅紅嫩嫩的肉,入口充滿牛肉香,而且牛扒已經預先切粒,方便食用,碟邊還配有鹽粒,沾上後令到牛肉的鮮味更出。

這裏的飲品除了有汽水果汁,還有品牌Bless冷壓果汁,由水果及蔬菜配搭而成,有很多不同款式,而且每種都有不同功效,例如補充維他命C、美白保濕、預防感冒、排宿便去痘痘、保青春抗衰老,每支果汁含多達5份水果含量,而且香港製造,零添加。

我揀咗保青春抗衰老,入口很新鮮,充滿紅菜頭的味道,味道很天然,亦很特別。
  • 龍蝦包
  • 美國特級無骨牛小扒
2016-11-23 151 浏览
聽朋友介紹話Hungry Lobster d龍蝦好正 仲靚過d酒店tim. 今日特登約左幾個同事一齊去試一試. 餐廳裝修勁靚,夜晚爆晒,好彩提早book左!龍蝦包真係好好味呀!配上龍蝦湯簡直一流. 同事叫左牛扒同埋pasta,我試左一試...感覺我下次要再返嚟食多次先得,太好味,好新鮮,好滿足!老闆用咁靚既龍蝦睇嚟對食好上心. 我覺得比起同行 真係係第二個level嚟既~
2016-11-22 215 浏览
之前去美國旅行冇食到Luke's Lobster,一直懷恨在心。雖然呢兩年香港都開咗好幾間食lobster roll,但地方始終唔係幾就腳,所以一路都仲未試過。早排見銅鑼灣新開咗呢間Hungry Lobster,地點方便,於是決定試吓一入到餐廳就有濃濃嘅龍蝦味撲鼻,因為個廚房係開放式裝潢都幾有個性呢一日我哋三個人去,叫咗個[飢餓龍蝦全餐,$588],有齊signature菜式,係二至三人份量[法式龍蝦湯]好濃好濃嘅龍蝦味,每飲一啖個口充斥住龍蝦嘅鮮甜味同天然咸味,口感都好滑個湯仲有跟一塊蒜蓉包,點湯食都好夾[龍蝦長通粉]我個人好鐘意蕃茄based嘅意粉,所以呢個長通粉好啱我食。意粉入面好多龍蝦肉,都好鮮甜雖然penne稍為有少少over cooked,但整體都不錯[龍蝦包]呢個lobster roll入面除咗有面頭兩隻龍蝦鉗之外,包入面都釀滿龍蝦肉,所以加加埋埋應該都有差唔多一隻龍蝦嘅肉龍蝦肉夠新鮮,肉質彈牙爽口,又有微微海水味;而麵包烘得外脆內軟,又有濃郁牛油香[烤全隻波士頓龍蝦,配薯條、沙律]好多羔!最鐘意食蝦羔!龍蝦身嘅肉好易拆出,一大啖食落去確係一種享受而鉗同腳嘅殻都已經扑碎過
一入到餐廳就有濃濃嘅龍蝦味撲鼻,因為個廚房係開放式
裝潢都幾有個性

[法式龍蝦湯]

個湯仲有跟一塊蒜蓉包,點湯食都好夾
[龍蝦長通粉]

[龍蝦包]

[烤全隻波士頓龍蝦,配薯條、沙律]

好多羔!最鐘意食蝦羔!
龍蝦身嘅肉好易拆出,一大啖食落去確係一種享受
而鉗同腳嘅殻都已經扑碎過,唔難摵開

另外都要讚吓薯條,好熱好脆好好味
2016-11-20 242 浏览
銅鑼灣係香港美食集中地,好多新野都會響度開!登龍街最近左好多新嘅食肆進駐,其中就係呢間主打龍蝦嘅小店!呢度食嘢全部都係圍繞龍蝦為主,選擇唔係咁多,但意粉麵包湯同扒樣樣俱全!夠食有餘!今晚我同朋友都唔算太肚餓,叫咗一個包同一份龍蝦share!龍蝦包先上枱。不算好大,但入面龍蝦肉分量十足!肉質彈牙,啖啖肉!食完覺得個人好充實!旁邊有個牛油汁,建議不要全落,太多會好漏!小小調味已足夠!另外叫咗烤全隻波士頓龍蝦!上到枱都好大份,起肉容易,烤完不會太乾,仲有少少龍蝦膏!正!旁邊薯條係我鍾意嘅粗薯!入口香脆!正! 咁簡單又有食完一餐!好滿足!

今晚我同朋友都唔算太肚餓,叫咗一個包同一份龍蝦share!

咁簡單又有食完一餐!好滿足!
2016-11-19 216 浏览
嘩嘩嘩, 登龍街又換左幾間食肆了,其中一間是以龍蝦為主的,正合港人心意。餐廳面積不算大, 好在朋友先拿位子,放工趕去都可以即食。套餐部分都幾抵食的﹗龍蝦每天直送到港, 新鮮程度十足,當然要點我喜歡的龍蝦湯$58啦!還附送一片脆脆法包啊~由早到晚,以十斤龍蝦不停熬製,濃稠度適中, 味道濃郁但沒有過鹹, 如果可以加兩小粒龍蝦肉就更加好了!龍蝦包$138,在法國奶油包外層塗上牛油再烘一下, 份外香甜, 龍蝦拌了點醬汁, 讓整體有少許濕潤口感,帶出鮮甜之餘又沒有破壞味道。未能滿足於龍蝦包,就點這個烤全隻波士頓龍蝦$328, 烤得香口又juicy, 肉質新鮮超爽彈, 啖啖肉,還帶有少許海水鹹味;配有粗身薯條,薯條本身已灑有少許黑椒,鬆脆美味。原來這裡有bless 果汁,我嘛,當然選美白保濕的Skin Angel 啦~
餐廳面積不算大, 好在朋友先拿位子,放工趕去都可以即食。
套餐部分都幾抵食的﹗
2016-11-18 1858 浏览
冇行一排登龍街,好似好陌生咁。除左自己曾經食過既一間餐廳有龍蝦既食物,原來另外又開左兩間個名有"龍蝦"既餐廳,似乎呢度已經比龍蝦攻佔左。今晚去左其中一間"龍蝦"餐廳。餐廳唔算好大間,但呢度有好多龍蝦做主題既食物。法式龍蝦湯 $58龍蝦湯落足料,味道夠濃,散發住龍蝦味,佢既龍蝦味唔係靠味精,因為飲落都冇口渴既感覺。咁濃既龍蝦味襯番蒜蓉包就岩晒。龍蝦沙律 $128龍蝦沙律配左芝麻醬,味道清新,裡面既龍蝦肉爽口彈牙。龍蝦包 $138龍蝦包鬆軟,包既兩邊有大量牛油,未食已經聞到牛油香,上面有龍蝦肉,另外仲有一個醬汁去豐富龍蝦包既味道,同時可緩和左麵包帶比人既乾身感覺。龍蝦意粉 $138龍蝦意粉中間有大隻龍蝦頭作裝飾,龍蝦肉已經取出,意粉既龍蝦汁充足而且味道濃,意粉入口略帶腍身。美國特級無骨牛小扒 $188牛肉燒得夠火喉,而牛肉中間既部分恰到好處,仲可以見到紅色的肉,入口口感唔錯,略帶嚼勁。稍沾上碟上既鹽已經可以突出牛肉味。配菜仲有薯條,夠粗身,而且加左少許辣粉,食落除左新鮮熱辣,亦食到有幾分辣味,非常惹味。第一次飲呢個牌子,原來有好多唔同款式,有美白,防感冒,抗衰老等等,最後我揀左排宿便,去痘
今晚去左其中一間"龍蝦"餐廳。
餐廳唔算好大間,但呢度有好多龍蝦做主題既食物。
法式龍蝦湯 $58

龍蝦沙律 $128

龍蝦沙律配左芝麻醬,味道清新,裡面既龍蝦肉爽口彈牙。
龍蝦包 $138

龍蝦意粉 $138

美國特級無骨牛小扒 $188

第一次飲呢個牌子,原來有好多唔同款式,有美白,防感冒,抗衰老等等,最後我揀左排宿便,去痘痘。成枝綠色已經知道味道係和諧 + 草原味 ,熱愛翠綠者應該就係想要呢個味道。

睇嚟登龍街應該改名做龍蝦街,以後想食龍蝦既菜式,相信登龍街絕對可以滿足到你。
2016-11-17 900 浏览
自從吃龍蝦包的熱潮興起之後,直到現在,仍然方興未艾。在銅鑼灣登龍街上又有一間一看店名便知道以龍蝦為主打的西餐廳加入戰團。這間名為 Hungry Lobster的西餐廳,餐廳設計頗有型格,感覺討好,特別是天花上掛著的裝飾,雖不知道為甚麼不是龍蝦而是一條條白色的魚,仍然令人不禁抬頭細看。 這晚以友人共聚,吃的大部分都是店中的招牌龍蝦菜式。 「龍蝦沙律」($128)色彩豐富鮮明,令人食欲大增,沙律醬汁份量適中,鮮甜的龍蝦肉配以烚雞蛋、青瓜片、車厘茄、粟米粒和各式沙律菜,開胃,好味。「法式龍蝦湯」($58)味道頗好,酒味適中,也夠稠滑,水準令人滿意,要是龍蝦湯可再熱些,便非常好了。 「龍蝦包」($138)是餐廳的主打,不太大個的龍蝦包,餐廳早已貼心地切成三份,麵包上紅彤肜的龍蝦鉗煞是吸引,包裡的龍蝦肉不算十分洶湧澎湃,可也不算太少。牛油麵包口感和味道都甚為理想,鬆軟而富有牛油香,美味度不比龍蝦肉差多少。 「烤全隻波士頓龍蝦」($328)早已被分成數份,啖啖甜美彈牙的龍蝦肉,配以炸薯條,吸引極了! 「龍蝦意粉」($138)醬汁濃郁好味,龍蝦肉也沒有欺場,份量頗多,在吃意粉的時候,不時都可
這晚以友人共聚,吃的大部分都是店中的招牌龍蝦菜式。
龍蝦意粉」($138)醬汁濃郁好味,龍蝦肉也沒有欺場,份量頗多,在吃意粉的時候,不時都可以吃到龍蝦肉,不過意粉偏腍了點,少了點彈力,要是意粉可以較為挺身的話,口感會更好。
就這晚所見,來這間龍蝦餐廳吃東西的,不少都是衣著入時,打扮漂亮的白領麗人或是青春美少女。在這兒吃東西,除了可吃到美味的龍蝦菜式外,眼睛還可以吃冰淇淋呢!
  • 龍蝦沙律
  • 法式龍蝦湯
  • 烤全隻波士頓龍蝦
  • 龍蝦包
  • 龍蝦意粉
2016-11-17 169 浏览
龍蝦包直捲香港@Hungry Lobster銅鑼灣 登龍街2號地下3號舖電視雜誌網上都介紹的人氣lobster 龍蝦包直捲香港,我都忍不住來一探虛實。Bliss冷榨果汁,排毒美顏一流。$38有蘋果,carrot 同beetroot紅菜頭$128 lobster roll龍蝦已拆肉夾在麵包裡頭,自家製牛油檸檬醬,麵包都好大loaf又鬆軟,龍蝦肉食入口紮實,夾上醬汁牛油鹹香同時有檸檬酸平衡,加$12伴上少許沙律菜及$22炸薯條,這份量女生剛剛夠。學生時要省錢購物才會吃麵包,因為麵包店數元一個,買兩個加包紙包飲品,十來元就是午餐了。時移迍轉,食包都變成有錢人玩意了,老饕又愛啖啖龍蝦肉者不容錯過。
龍蝦包直捲香港@Hungry Lobster

銅鑼灣 登龍街2號地下3號舖
食包都變成有錢人玩意了,老饕又愛啖啖龍蝦肉者不容錯過。
2016-11-17 154 浏览
行街行到餓,又要搵野食見到呢間餐廳以龍蝦為主題,但入面無咩人(可能時間重早,6點半),又覺得好似有D伏...但原來店員話張餐牌新既,又比佢SELL左下,就入去左試一試後面重有半頁,但主要係SET來,唔多岩食所以就散叫而家好多餐廳都係OPEN KITCHEN去整野食,好處係可以見到佢即時整,但抽氣唔強既話就會成陣味...女友話飽飽地所以叫左個彩虹沙律食,但無咩特別,正常沙律菜我就叫左個卡邦尼意粉 同埋 炸龍蝦餅 同佢開心SHARE. 汪意番可以揀長通粉或意粉先黎既係卡邦尼意粉,佢地會先爆香洋蔥再放落去整,所以一陣洋蔥味個汁就偏鹹,而且佢有洋慕,我就了開晒先食...不喜歡洋蔥的要注意一下! 但麵條質量係優質,配料同其他餐廳差唔多,整體上不錯!炸龍蝦餅,3粒98蚊...有點貴..但其實入面係攪碎晒既龍蝦肉,咁都覺得值番既!同炸蝦餅一樣既做法,但入面係龍蝦肉而已!位置不錯,但價錢如果便宜一點應該可以吸引更多客人!我地食得比較便宜,因為無叫龍蝦的主菜或麵類
行街行到餓,又要搵野食

但原來店員話張餐牌新既,又比佢SELL左下,就入去左試一試
後面重有半頁,但主要係SET來,唔多岩食所以就散叫

女友話飽飽地所以叫左個彩虹沙律食,但無咩特別,正常沙律菜

個汁就偏鹹,而且佢有洋慕,我就了開晒先食...

炸龍蝦餅,3粒98蚊...有點貴..

但其實入面係攪碎晒既龍蝦肉,咁都覺得值番既!
同炸蝦餅一樣既做法,但入面係龍蝦肉而已!

位置不錯,但價錢如果便宜一點應該可以吸引更多客人!

我地食得比較便宜,因為無叫龍蝦的主菜或麵類
2016-11-07
2016-11-15 1145 浏览
銅鑼灣時代廣場附近的登龍街,短短一條街食店林立,相信如果要每餐光顧一間不同餐廳的話,可能1個月也吃不完呢  這晚我們就來到登龍街近鵝頸橋一端的新食店Hungry Lobster。從店名不難估到這裡是主打龍蝦菜式。但原來menu上選擇比我想像中多,除了預期的烤龍蝦和龍蝦包等主菜外,這裡還有多款其他前菜、主菜、意大利粉/長通粉和小食,大家可選擇單點或套餐。我們這夜就齊齊分享了好幾款菜式,當中我最喜歡就是「龍蝦包」($138) 和「美國特級無骨牛小扒beef dice」($188)。龍蝦包的龍蝦肉爽甜,麵包的牛油香突出,相當誘人。而且有別與歐美傳統的凍龍蝦肉版本,Hungry Lobster版本的龍蝦包連龍蝦肉都焗熱,相信會更合不少港人口味。老實說,本來對龍蝦店的美國特級無骨牛小扒beef dice沒有太大期望,但吃下去就發現很有驚喜。當看見牛扒粒賣相外焦脆而肉質粉嫩已經另眼相看,再吃下去就發現肉香頗濃郁,而且軟嫩juicy。輕輕灑上鹽已經很好吃,完全不用蘸任何醬汁,讓大家都吃不停口。推介!至於其他菜式,烤全隻波士頓龍蝦 ($328),龍蝦肉質鮮美,如果能多份炭燒香就必定更吸引。「龍蝦沙律」
美國特級無骨牛小扒beef dice
烤全隻波士頓龍蝦
龍蝦沙律
「龍蝦沙律」($128) ,貫切這裡的龍蝦主題,連清新的沙律中也加入了啖啖龍蝦肉, 整體味道不錯。
龍蝦意粉
而「龍蝦意粉」($138)與「法式龍蝦湯」($58) 味道濃郁,但對我來說味道稍濃,2款的份量對女生來說亦偏大,最好拉朋友一起share。
法式龍蝦湯
順帶一提,這裡的飲品除了一般汽水、果汁外,還有冷壓果汁。這裡供應的是Bless品牌冷壓果汁,據知每支果汁會有多達5份水果含量,聽起來很適合我這個經常吃不夠水果的人。
Dr Detox 冷壓果汁
我選了瓶集青蘋果、菠菜、青瓜與莞茜等蔬果於一身的Dr Detox ($48),入口完全沒有草青味,清新易飲。
冷壓果汁
另外也嚐了Oxi-defender ($48),蘋果、甘筍與紅菜頭的配搭清甜美味,我亦很喜歡。
美國特級無骨牛小扒beef dice
Dr Detox 冷壓果汁
2016-11-11 645 浏览
在我印象中,好少到銅鑼灣登龍街,因為這條小街給我的印象是骯髒和雜亂,但今日受朋友之邀約到登龍街2號地下的Hungry Lobster晚餐,本來想say no, 或轉換地點,但最後都應約。放工後搭叮叮到鵝頸橋落車再步行若三分樓就到達登龍街,終於明白朋友之意,原來這條短短的小街已今非昔比,不但整條街道清潔整齊,而且進駐了很多不同的食肆,我一步入登龍街,Hungry Lobster就在眼前,門前全是落地玻璃,舖面面積需不算大,但勝在樓底高,所以完全不覺侷促。餐廳打正旗號用龍蝦命名,當然用龍蝦做主打菜式。除此之外,亦有多款牛扒類可供選擇,我最怕傷腦筋落order,所以在朋友沒有異議下就叫了一個飢餓龍蝦全餐($588-), 全餐包括有法式龍蝦湯,烤全隻波士頓龍蝦,龍蝦意粉,薯條和沙律,亦叫了飲品。看看menu上的飲品,竟然有點新意,因有幾款是標榜保健的,例如有預防排毒的Dr Dotox($48-),美白保濕的Skin angel($38-), 保青春抗衰老的Oxi-defender($48-)預防感冒的immune warrior($38-)和純天然維他命C的Orange juice($38-)
看看menu上的飲品,竟然有點新意,因有幾款是標榜保健的,例如有預防排毒的Dr Dotox($48-),美白保濕的Skin angel($38-), 保青春抗衰老的Oxi-defender($48-)預防感冒的immune warrior($38-)和純天然維他命C的Orange juice($38-), 我和朋友各自叫了Oxi-defender和immune warrior。
先來沙律作頭盤,再上龍蝦湯和龍蝦包,湯煮得濃濃的,熱熱的濃湯充滿著香香的龍蝦味。
而龍蝦包當然是用龍蝦肉做餡料的烤麵飽,麵飽烤得鬆化,配龍蝦肉作餡料一起吃,味道super。
再嚟全隻波士頓龍蝦配薯條和龍蝦意粉,波士頓龍蝦雖然不算大隻,但勝在啖啖肉,新鮮的龍蝦,根本無需任何醬料調味。
最後是龍蝦跟意粉,意粉的味道有點反客為主,用龍蝦汁煮過的意粉,入口夠彈牙,烟烟靭靭的口感十足,吃完這個全龍蝦宴,好像還未滿足似的,因海鮮之中,我最喜歡吃的就是龍蝦。
2016-11-11
2016-11-11 233 浏览
本身想食拉麵, 但好多人排隊, 見到呢間餐廳同拉麵差唔多價錢, 仲有龍蝦食, 就入左去.餐廳裝修特別, 應該下左一番心機.我同朋友叫左一個龍蝦意粉同一個西冷配薯條share.龍蝦意粉:賣相一流, 龍蝦汁好濃味, 有半隻龍蝦, 仲幫你拆埋肉. 唔洗自己拆.龍蝦肉鮮甜爽口, 一定唔係罐頭肉.長通粉軟硬週中, 配上香濃的龍蝦汁, 好好味.值得一提係即叫即整, 佢係open kitchen 整, 一邊整, 一邊嗅到意粉的香味. 西冷牛扒配薯條7成熟, 好香的炭燒味, 唔會過熟.牛扒比我想像中厚同juicy, 唔建議點汁, 因為本身的牛扒已經好重牛味.粗薯條, 可以配上少少海鹽, 味道會更佳.沙律菜新鮮, 配上黑醋, 比較開胃.總括: 初頭以為只得龍蝦出色, 估唔到牛扒也不遜色.
餐廳裝修特別, 應該下左一番心機.
我同朋友叫左一個龍蝦意粉同一個西冷配薯條share.

龍蝦意粉:

龍蝦肉鮮甜爽口, 一定唔係罐頭肉.

長通粉軟硬週中, 配上香濃的龍蝦汁, 好好味.

西冷牛扒配薯條

7成熟, 好香的炭燒味, 唔會過熟.

粗薯條, 可以配上少少海鹽, 味道會更佳.

沙律菜新鮮, 配上黑醋, 比較開胃.
總括: 初頭以為只得龍蝦出色, 估唔到牛扒也不遜色.
2016-11-09