2017-02-10 587 浏览
餐廳附近幾條街都比較寧靜,反而咁樣可以提供左寧靜嘅環境比餐廳嘅顧客可以慢慢咁食飯,又可以慢慢欣賞下街邊嘅風景,幾舍意下。罪惡咁最大嘅咋芝士條,雖然食咗會好肥,但係又忍唔住食。炸完出嚟之後外面好脆,入邊嘅芝士溶唒,拉出有條條絲,又可以玩,又可以食。蜜糖雞翼,甜甜地嘅蜜糖配埋雞翼嚟食就係最夾嘅口味。外面焗到金黃色啱啱好,入面的肉汁仲好嫩。美國牛肉蘑菇漢堡好厚又重牛肉味,咬落去有口感唔會韌,外面嘅包皮又好鬆軟,但係鬆軟得來又不失咬勁,再配合埋蘑菇同醬汁食,呢個時候好想要杯酒配下tim。雖然今晚無飲酒,諗住可以清醒啲休閑啲,所以就叫咗份花茶。茶有蠟燭暖住,唔怕會凍,好窩心的服務,作為為今晚最滿意的完結。

2017-02-10 507 浏览
在紅磡區工作幾年,公司附近的好東西都試過,今次襯何文田站開通,行遠D去土瓜灣搵食~ 反正有地鐵方便很多! 找了間COZY 小店< I's Corner >,離MTR約5分鐘路程,旨在吹下水、飲下酒,食晚飯。 酒類選擇有Cocktails、啤酒及紅白酒,任君選擇。 飲酒少不了小食,小食選擇都不錯,我們選了「港女大愛」(笑)的炸芝士 佐酒一流!即點即炸,熱辣辣的上枱,煙煙韌韌的,還可以拉出芝士絲,呵呵呵~ 好食!配啤酒一流! 還有小食拼盤,4款小食中揀 2款,選了粗薯條及洋蔥圈。 < I's Corner >的炸物都是現炸的,熱辣辣,邊食小食邊吹水、又飲酒,朋友終於到齊了,可以點主菜。 但我已經有點飽,一起SHARE吃個漢堡吧! 點了signature burger :澳洲和牛配芝士蘑菇漢堡 很大堆頭的感覺,厚厚的和牛非常JUICY,漢堡包很鬆軟。沒想到小店也有好吃的漢堡。 我們還瘋的用來配紅酒。HAHA 朋友試了黑松露蘆筍意大利飯, 我反而對店員推介的Hidden ID Chardonnay更有興趣。Hidden ID Chardonnay是201

酒類選擇有Cocktails、啤酒及紅白酒,任君選擇。

還有小食拼盤,4款小食中揀 2款,選了粗薯條及洋蔥圈。

但我已經有點飽,一起SHARE吃個漢堡吧!

我們還瘋的用來配紅酒。HAHA

朋友試了黑松露蘆筍意大利飯

我反而對店員推介的Hidden ID Chardonnay更有興趣。Hidden ID Chardonnay是2013的澳洲酒,味道帶果香,有Chardonnay的獨特酸度,但非常順滑。

嚐了一口黑松露意大利飯,味道不錯,但我比較愛吃漢堡。

下次放工想HAPPY HOUR,也會考慮來這間!

紅磡北拱街8號薈點地下1號鋪
2017-01-09
  • 澳洲和牛配芝士蘑菇漢堡
2017-01-30 347 浏览
Dayz 覺得最近的工作運變得滿順的工作都可以如期結束前幾天的 Market Visit 工作更可以提早完成4:30pm 就可以下班囉~真難得呢!既然可以提早下班~馬上去找朋友 Happy Hour!!(心花怒放)Dayz 抓到一個在唸大學的朋友一起去 Happy Hour地點就決定去她宿舍附近的 I's CornerI's Corner 位於紅磡北拱街8 號是一家很受 Poly U 學生們歡迎的小店Dayz 比較少到紅磡一帶朋友說從何文田地鐵站 A1 出口走~大概 10分鐘的路程I's Corner 的裝潢有點像咖啡店...不過其實是 Bar & RestaurantMenu 也太簡潔了吧!?Dayz 覺得圖文並茂會更加吸引喔我們點了I's Corner 有名的 Risotto 跟 BurgerHappy Hour 嘛~當然要小酌一下囉~來自南澳的 Hidden ID Chardonnay 2016 白酒混合了水蜜桃、蘋果及檸檬皮等熱帶水果的香氣味道清新 Fruity,非常容易入口跟白酒非常相配的黑松露雜菌意大利飯香氣四溢的黑松露香氣光是聞到已經口水直流了用高湯把意大利米燉成忌廉般的
Dayz 覺得最近的工作運變得滿順的

工作都可以如期結束

前幾天的 Market Visit 工作更可以提早完成

4:30pm 就可以下班囉~真難得呢!

既然可以提早下班~馬上去找朋友 Happy Hour!!

(心花怒放)

地點就決定去她宿舍附近的 I's Corner
I's Corner 位於紅磡北拱街8 號

是一家很受 Poly U 學生們歡迎的小店

Dayz 比較少到紅磡一帶

朋友說從何文田地鐵站 A1 出口走~大概 10分鐘的路程
Menu 也太簡潔了吧!?

Dayz 覺得圖文並茂會更加吸引喔

Happy Hour 嘛~當然要小酌一下囉~

混合了水蜜桃、蘋果及檸檬皮等熱帶水果的香氣

味道清新 Fruity,非常容易入口

跟白酒非常相配的黑松露雜菌意大利飯
香氣四溢的黑松露香氣

光是聞到已經口水直流了
用高湯把意大利米燉成忌廉般的濃郁質地

是 Al Dente 的口感

跟正宗 Risotto 那外軟、中間略硬、半熟不生的口感非常近似

值得一讚呢!

巨型的紐西蘭深海魚柳漢堡
店主細心地替我們把漢堡切成兩份

令 Dayz 驚訝的是:

每一份都各有一條完整的深海魚柳!?
十分足料呀~~

配上鬆軟的麵包及微酸的 Greek Yoghurt 沙律醬

健康又惹味!!

飲飽食醉...非常非常滿足呢~

(回家不用吃晚餐了)

一家很不錯的小店~感謝朋友的介紹!!
2017-01-24
  • 黑松露雜菌意大利飯
2017-01-25 2552 浏览
臨時應友人之約,來到她不時到訪的I's Corner,在何文田地鐵站出,順便參觀一下 友人提及店家裝潢雖是咖啡店風格,但主打美味卻是和牛漢堡,不是文青輕食 嚐味數回後覺得幾適合重口味肉食者,即是我,因此才選址於此 這是曾經算山長水遠,在何文田及黃埔站中間,開通後算是比較方便了 先有友人極力推薦的炸芝士,沒有像以往吃過的芝士條般過度滲油,金黃並且乾爽 脆身外層之下是拉力牽絲十足的Mozzarella,奶感重,但因其紥實而顯得不膩 沒有蘸點醬汁也不至負擔過重,不過當然有點酸甜稠醬會來得大大開胃 本想著黑醋蜜糖雞翼會是酸甜之物,到頭來一如友人所指,只會嚐到蜜糖的甜 在黑醋酸香的表現上是必定的不理想,若然單純當成蜜糖雞翼則頗不錯 雞肉均勻受熱,熟透後依然保持濕潤,不腥又無雪味,就可惜欠了份酸 期待已久的漢堡時間終於到來,作為愛吃牛肉的一派,先來一份和牛漢堡嚐嚐味 賣相不得不說是個敗筆,完全不能引起食慾,友人立馬提醒別只觀其表,亦要看看內涵 直至友人把其拿上手的一刻便覺醒,那看來厚重乾涸的麵包包身,其實軟如棉花 驟看厚逾五厘米,按壓之下只剩一厘米,鬆軟綿身,而貼料的內側帶煎焦脆香 可選不

嚐味數回後覺得幾適合重口味肉食者,即是我,因此才選址於此

可選不同配料,肉食之友點選的是加煙肉、蕃茄及生菜,加添薄層鹹香與蔬菜的清爽水分

未講主角和牛漢堡扒前,要再一提我們點的另一款--蘑菇芝士漢堡

包身依然面軟腍底酥脆,蘑菇不是常見的Portobello,而是有如KFC辣汁蘑菇飯的出品

車打芝士微微融化,緊附於漢堡扒之上,細滑潤口,略帶鹹感芝香

終於進入談漢堡扒的階段,前者和牛漢堡所用的澳洲和牛肉感紥實,牛肉本味相對地濃

後者蘑菇芝士漢堡則採用美國和牛,多汁,同時比較潤腍,不分高下,各有千秋

兩款均為外焦熟,內嫩香,就略嫌調味方面太重手,鹹過頭,減一半就恰到好處

雖說之前一天至提過因身體健康問題,少喝酒精為妙;然而在友人半推半就下就鬆懈了

這兒不是首家以紅白酒配漢堡的餐廳,對我而言不算新奇,但仍然是少有的配搭

Hidden ID的Chardonnay是上年的成品,出至南澳,果味甚重

雖說香氣上有著蜜桃甜,但是嚐起來卻有檸檬酸,頗適用於消除食物的油膩感

不過只小酌數口就作罷,之後又要再次下決心說一星期不碰酒……
2017-01-25 169 浏览
今次到女朋友帶我搵食, 因為放假所以就早咗去食dinner, 時間尚早人唔算好多。環境休閒舒適令人心曠神怡, 玻璃窗設計日光滲透餐廳內,好適合拍拖。餐廳內仲有女朋友最鍾意嘅酒精提供。呢支Hidden ID Chardonnay白酒口感順滑,味道好適合女生,帶有微酸, 我想大部分人都會喜歡這種味道。 有酒精又點少得小食呢呢個炸芝士真係不得了, 完全攻陷我女朋友嘅胃口, 用上拉絲芝士炸到外脆內軟, 芝士味濃, 一定要熱騰騰咁食聽講呢度最出名嘅就係I's Corner Burger, 即叫即整上枱時仲係熱辣辣, 和牛嘅厚度好吸引咬落去仲好juicy添 連個包都係外脆內軟 芝士同和牛配搭得非常好,唔會搶大家嘅味道聽店員介紹呢個黑松露意大利飯非常配合嗰支白酒 所以我哋都嗌咗一份。黑松露味濃, 整體個飯好creamy,而且飯粒有咬口, 配上白酒減少油膩嘅感覺。
餐廳內仲有女朋友最鍾意嘅酒精提供。
呢支Hidden ID Chardonnay白酒

有酒精又點少得小食呢

咬落去仲好juicy添
連個包都係外脆內軟
芝士同和牛配搭得非常好,唔會搶大家嘅味道
聽店員介紹呢個黑松露意大利飯非常配合嗰支白酒
所以我哋都嗌咗一份。

2017-01-24
  • i's corner burger
2017-01-21 113 浏览
漢堡包有肉汁,個包焊得岩岩好我地兩個女仔每人食一半,都覺得幾飽仲叫左個白汁煙肉蘑菇意粉(但唔記得影相),我覺得好好味,汁好滑好夠味,食完唔會覺得膩. Yum!星期六1:30去食,都幾多人食,所以要有d耐性,不過餐廳好chill,好舒服,我會再黎~
漢堡包有肉汁,個包焊得岩岩好
我地兩個女仔每人食一半,都覺得幾飽
2017-01-21
2017-01-13 226 浏览
自從地鐵觀塘線伸展至黃埔後, 到紅磡區就更為方便了。這晚工作後, 我俩在北拱街附近搵食, 正盤算是否要走回舊區那邊時發現一間幾精緻的CAFE, 看起來十分舒服, 誤打誤撞下又發現到一個好地方。記得這次吃飯剛在聖誕前幾天, CAFE 內除了較美式小店的裝修外, 還掛滿聖誕裝飾, 播着耳熟能詳的Christmas song, 感覺很像屋企附近的小店, 帶着一點輕鬆舒適感。很快我們就點了晚餐兩份,先送上是餐飲。熱哄哄的mocha 看起來十分暖心, 身邊那位說這杯咖啡很滑, 朱古力味佔多, 咖啡味又被中和後不會太苦, 即使不下糖也好喝。我就加了錢點了一壺洋甘菊花茶, 清清地的熱茶在冬天暖着飲真的感覺下去。既可暖身, 亦可消滯。吃起burger 來也少一些"罪惡感"。和牛漢堡送上枱時, 看到是個又大又飽滿的burger, 心情也好起來!  店家十分貼心的一早將漢堡包切開, 方便我們分享。麵包皮烘得軟熟, 而那片厚厚的和牛更是重中之重。和牛的肉香和油香特別濃厚, 肉汁亦能保持在漢堡內, 配上芝士上和磨菇, 即使不用醬汁也很好吃。此外, 伴菜的薯條也炸得十分香脆, 還要熱辣辣得有點辣手, 令我這個薯

很快我們就點了晚餐兩份,先送上是餐飲。
店家十分貼心的一早將漢堡包切開, 方便我們分享。麵包皮烘得軟熟, 而那片厚厚的和牛更是重中之重。和牛的肉香和油香特別濃厚, 肉汁亦能保持在漢堡內, 配上芝士上和磨菇, 即使不用醬汁也很好吃。此外, 伴菜的薯條也炸得十分香脆, 還要熱辣辣得有點辣手, 令我這個薯仔愛好者完全不能抗拒, 一條接一條的把他們幹掉。這個和牛漢堡餐性價比真的頗高, 值得為他再來。

本來我想多點一客炸薯格, 但怕太多澱粉質又很飽, 於是就選了黑醋蜜糖雞翼了。
比起平時的蜜糖雞翼, 以黑醋先醃好的少了一份肥膩, 而雞皮好像更加爽口。雞翼外層甜甜香香, 加上少量黑椒粉就更加惹味。而內裏的雞肉亦能保持嫩滑, 想不到是即使凍了些再吃味道也很不錯。

香草火雞番茄意大利飯等了一點時間才出現, 看起來不算太大碟, 但這個時間對我們就剛好了。
聖誕期間吃火雞好像真的很"應節", 但我們揀只是想着火雞較少脂肪, 應該不會太飽膩。  火雞肉煎香後肉質仍幾滑, 火候控制得不錯, 簡簡單單用香草調味已足夠。番茄意大利飯的茄醬味很濃, 偏酸了少, 飯粒煮得較"淋"。比較下漢堡包真是好吃一些。

最後店家還送給我們小禮物, 原來是自家製的曲奇。
這份小禮物真的很窩心, 除了不但是每天新鮮焗製, 新鮮鬆化, 牛油味十足。更難得是店家的心意, 讓暖暖的祝褔帶回家。希望香港能再多一些這種有heart 的食肆, 不要間間也是一式一樣的連鎖食店了。
早前節日期間跟一大班姊妹去把酒談心朋友家附近這家小店,她認識老闆知道他們會購入一些美酒供客人飲用所以我們就選擇於這家舉杯用餐喝酒當然配小食啦,這裡有特色的炸芝士和炸燒賣炸芝士外表炸到酥脆可口,入面芝士有拉絲效果,用來配啤酒非常適合食過小食當然到主菜,我們分別叫了黑松露意大利飯,配上Hidden ID Chardonnay白酒產地於澳洲,年份2013,色澤呈草綠色,散發出桃子、香梨和柑橘的香氣,夾雜了烤麵包和金銀花的香味飲落會帶有水蜜桃、蘋果及檸檬的口味,加上烤麵包和蜂蜜的味道,令口感有種複雜的層次感第一口會喝出白酒的酸度,再飲就會喝出它的甜味及順滑度,給人強烈又柔順的風味配上黑松露意大利飯,濃郁的香氣不會蓋過黑松露的獨特香氣,兩者配合得宜亦顯出兩者的味道另外也叫了一客和牛漢堡,食肉當然是配上紅酒啦,我們選了同樣是澳洲產地,2013年份的One Tree Plain 紅酒色澤呈紫紅色,散發出黑莓、李子和淡淡的蔓越莓的香味,同時有橡木和呍呢拿的香氣在豐富濃郁的黑醋栗和黑莓背後,隱約散發出雪茄的味道,飲落具有強烈葡萄的口味,那股酒香在口腔內盤旋配上油脂豐富的和牛漢堡,中和肉本身的油膩口感,咬
早前節日期間跟一大班姊妹去把酒談心

所以我們就選擇於這家舉杯用餐

喝酒當然配小食啦,這裡有特色的炸芝士和炸燒賣

配上油脂豐富的和牛漢堡,中和肉本身的油膩口感,咬一口肉喝一口紅酒,令牛肉的鮮甜味道更突出
最後甜品是朱古力布朗尼,朱古力味道濃郁帶甘甜,不會太過於死甜

但裡面濕潤度不太夠,一夾就散的問題
2016-12-29
何文田站開通左咁耐, 我都仲未踏足過!!!趁住朋友們又搵新飯聚點, 就試下係何文田站附近既餐廳啦~~~幾個女生想靜靜地傾下計, 飲下酒, 食下野咁;就揀左呢間係紅磡同土瓜灣之間既【I's Corner】店鋪細細, 大約有十多個座位, 仲有近窗邊既吧台位; 可以休閒地望住窗外既街景, 都幾舒服架!!!呢度亦有啤酒. Cocktails, 紅酒及白酒提供, 係度飲返杯都幾輕鬆下"*打開menu 見到佢地有 炸芝士!!!!個個都即刻雙眼發光咁樣, 點左2客黎食~~~熱辣辣炸起上台, 食個時仲可以拉絲添架, 拉到好長都唔斷, 正"*而且芝士味又濃又香, 非常邪惡既小食黎呀!!!另外仲叫左個小食拼盤~~佢有4款小食任揀 2款, 我地就揀左好吸引既粗薯條同洋蔥圈"*全部都係即點即炸, 熱辣辣咁捧上!!!雖然好熱氣但係咁先係最好食"*之後我就點左個黑松露蘆筍意大利飯~~香噴噴既黑松露香配口感又黏黏既大利飯簡直係我既口味!!!我一個人都可以食哂成碟丫, 加上呢個係素食, 可以減少罪惡感"*店員仲建議我地配呢隻 Hidden ID  Chardonnay 白酒, 可以帶出意大利飯既味道!!!白酒帶有少許
何文田站開通左咁耐, 我都仲未踏足過!!!

幾個女生想靜靜地傾下計, 飲下酒, 食下野咁;

就揀左呢間係紅磡同土瓜灣之間既【I's Corner】
店鋪細細, 大約有十多個座位, 仲有近窗邊既吧台位;

可以休閒地望住窗外既街景, 都幾舒服架!!!

炸芝士
打開menu 見到佢地有 炸芝士!!!!

個個都即刻雙眼發光咁樣, 點左2客黎食~~~

而且芝士味又濃又香, 非常邪惡既小食黎呀!!!
小食拼盤 (粗薯條+洋蔥圈)
另外仲叫左個小食拼盤~~

全部都係即點即炸, 熱辣辣咁捧上!!!

雖然好熱氣但係咁先係最好食"*
黑松露雜菌蘆筍意大利飯
之後我就點左個黑松露蘆筍意大利飯~~

香噴噴既黑松露香配口感又黏黏既大利飯簡直係我既口味!!!

Hidden ID
白酒帶有少許果香味, 微甜而且口感順滑易入口;

岩哂女生飲用, 我地幾個女仔都好鐘意呢"*

果然冇介紹錯!!!
澳洲和牛配芝士蘑菇漢堡
最後就點左佢地既 signature:澳洲和牛配蘑菇芝士漢堡

大大個漢堡配厚厚既和牛;

牛味濃郁, 而且超 juicy 又多肉汁!!!

用既漢堡包又夠鬆軟, 整個配搭係超棒~~
必點之選, 如果配埋紅酒簡直一流呢"*

下次想靜靜地同三五知己食野傾計飲下酒真係可以揀呢間啊!!!

小食又唔錯, 炸芝士一定要食丫~~
炸芝士
小食拼盤 (粗薯條+洋蔥圈)
黑松露雜菌蘆筍意大利飯
Hidden ID
澳洲和牛配芝士蘑菇漢堡
2017-01-08 672 浏览
其實我真係好喜歡飲返2杯,與朋友相聚就更想把酒言歡有酒的餐廳我通常都會點杯享受一下。今次相聚的餐廳有酒供應,所以ORDER左2支酒配合不同菜色餐廳環境好舒適,好適合好友相聚,而且呢度有好多小食,適合送酒。炸芝士芝士味濃,用上拉絲芝士,炸到外脆內軟,咬下去芝士可拉到好長,又好玩又好味,當然要襯熱食啦,凍左就拉唔到絲架啦太惹味既關係,今餐叫左2客啊炸燒賣有食過炸燒賣就返唔到轉頭,食唔返街邊既蒸燒賣,因為外脆內嫩既質感真的好過癮,呢間食肆既炸燒賣仲灑上椒鹽,更惹味黑醋蜜糖雞翼味道香噴噴,外表望上去就覺得好好味,而且色澤好靚,咬落去好JUICY,肉質仲好嫩滑添 Hidden ID Chardonnay 配黑松露意大利飯新鮮明的酸度,口感順滑,口感都算厚,而且味道好岩我口味,真係一杯接一接咁飲。黑松露意大利飯,上台已經陣陣黑松露味,香味撲鼻,意大利飯質感軟硬適中,好有咬口,而且一點都唔膩,配上白酒真的挺配合的啊!One Tree Plain Cabernet Sauvignon 配I’s Corner Burger呢支紅酒感覺有豐富濃郁的黑醋栗和黑莓,質感厚好多,酒精濃度都比較高,配肉更好。I’
其實我真係好喜歡飲返2杯,與朋友相聚就更想把酒言歡

有酒的餐廳我通常都會點杯享受一下。

今次相聚的餐廳有酒供應,所以ORDER左2支酒配合不同菜色

太惹味既關係,今餐叫左2客啊
炸燒賣

黑醋蜜糖雞翼

Hidden ID Chardonnay 配黑松露意大利飯

I’s Corner Burger真係好好味,和牛肉好JUICY ,包既外皮好鬆軟,芝士味又夠香濃,一啖咬落去就吸引我的味蕾,必食

我更自己食左半個
搶食

今個晚上真係暢飲,幾個女仔傾得好愉快
  • I’s Corner Burger
  • 黑醋蜜糖雞翼
2017-01-05 144 浏览
上星期三與一班師奶聚會,慶祝新居入夥,師奶唔識煮嘢食,就落咗樓下食一間新開嘅漢堡包。點左黑松露雜菇意大利飯,為咗慶祝新居入夥平時唔飲酒嘅我都點左杯白酒,餐廳介紹呢杯餐酒,有清新口感,同黑松露雜菇飯都幾夾,師奶仔叫我每食一啖飲一口,都幾特別。另外點左炸魚漢堡,完條嘅深海魚柳喺鬆軟嘅漢堡包來,熱辣辣仲有汁流出嚟,好食到不得了。80幾蚊一個仲可以配薯格或者薯條,正過銅鑼灣嗰間!甜品叫咗呢個朱古力蛋糕配雲呢拿雪糕,朱古力蛋糕口感結實,味道濃郁,比較乾身嘅佢配上雲呢拿雪糕,質感有少少似brownie 但冇咁濕,第一次食覺得都幾好味。呢度嘅食物即叫即整製作需時,口感比較清淡,感覺健康啲。唔怪得啊師奶仔咁推薦啦!
黑松露雜菇意大利飯

餐酒
炸魚漢堡
朱古力蛋糕配雲呢拿雪糕
2017-01-02 132 浏览
這陣子在研究如何可以將自己嘅文寫好,寫出一個A+嘅食評。不停看別人的,希望可以從中看到一些竅門。才發現,原來不同嘅人有不同的風格,終於找到一個目標,就係由心而出。什麼時候才可以寫出一個有水準嘅食評呢,日後多多指教!這幾天想多了,這個問題,那個問題,想了又想,答案總不在腦子內。三五好友喝酒,食花生雖好,但再加上情調,順便陶冶一下性情,亦不過分吧。今天點了個可愛嘅小食,罪惡感非常的芝士,偶然一次,不為過吧。芝士味濃不在講。能拉出一條超長嘅絲是焦點,不斷拉,不斷流出。既可愛,又好玩。懷舊嘅燒賣小食,這小食暴露了我們的年齡,令我們談起了這話題來。現在嘅蒸燒賣隨處可見,但卻不及炸燒賣的威力。外而香脆。剛炸出來的熱力,令灑上面的椒鹽香湧出,惹味非常。黑松露意大利飯配白酒。拿起酒杯,酒在杯中搖晃,恍惚無法找出答案,一直在徊盪。香濃嘅忌廉汁,芬香撲鼻嘅黑松露,有嚼口的意大利飯配上白酒,層次感上升。Hidden ID Chardonnay - 配黑松露意大利飯草綠色,有淡淡的柑橘香,喝多幾口還有水蜜桃,蘋果及檸檬的口味。看似很複習,但卻有強烈的感覺。厚厚鬆軟嘅包皮加上肉汁滿滿的鮮牛肉餡,超好的配搭。一向
什麼時候才可以寫出一個有水準嘅食評呢,日後多多指教!

厚厚鬆軟嘅包皮加上肉汁滿滿的鮮牛肉餡,超好的配搭。一向我都有種感覺覺得餡多一定是好,今天朋友的一話令我恍然大悟。有厚的肉餡必需配上有厚度的包,不然整個漢堡包的意義就失了。
吃的時候稍為按壓一下,這樣更容易入口。
One Tree Plain Cabernet Sauvignon - 配I’s Corner Burger

濃濃的香氣,其中還散出莓子的味道。其後淡淡的呍喱拿味湧出,似有似無,來得鬼異。

美酒佳餚,點可以欠缺甜點。我至愛嘅窩夫。人家說心情不是太好的時候,酒能解愁。甜點亦能增加體內的某種分秘,令自己開心點。來一口雪糕再配一口窩夫吧!
再回想那天,談的東西可多。喝兩杯,把問題說了出來,的確感覺好一點。不是刻意令自己醉,是一種慰藉吧。

2017-01-01 583 浏览
朋友聚餐選址紅磡新開嘅漢堡包店,呢度嘅特色係意粉同飯,唔會落鹽全部利用自家製大蝦牛尾高湯嘅湯嘅香濃未到做根底煮出健康美味嘅意大利飯。環境舒適,很有風格。點左呢個黑松露意大利飯,有正宗意大利飯的煙韌帶硬嘅口感,黑松露味道香濃。配上餐白酒。白酒帶點桃子,香梨和柑橘的香氣,夾雜了烤麵包和金銀花的香味。順滑口感,配上黑松露嘅香味,配搭得宜。強烈推薦係呢度嘅炸芝士,可以拉到30厘米咁長,煙銀口感,外脆內香,同喺韓國樂天食嘅一樣咁好食。另一個精彩必點嘅就係佢哋嘅和牛漢堡雖,冇其他漢堡包店一樣咁豐富嘅材料,只係用和牛同埋少少醬汁,同埋芝士,簡簡單單幾樣野已經做到好好嘅效果。我諗最主要嘅原因係因為佢哋用相質素很高的澳洲和牛做漢堡包10分Juicy , 配上鬆軟嘅漢堡包包,配上紅餐酒。同樣來自澳洲嘅One Tree Plain,是一款結構平衡的葡萄酒,柔順的單寧,很適合配牛肉類食物。大家嚟到呢度不妨同呢度嘅負責人傾下, 選配適合嘅餐酒伴食物,會將簡單的晚餐變得更加豐富。你都一定要食拉絲芝士,好好味!
環境舒適,很有風格。

看著身邊的朋友拍拖、結婚、生小朋友,感覺就好像是見證著他們倆人的成長印記一樣,分享著他們的每一個刻骨銘心的時刻。他們的愛巢築在紅磡。難得的四人聚餐,作為東道主的他們,挑選了這家叫做I’s Corner的餐廳,主要做街坊生意,難怪在美食達人們的口中也沒聽過相類似的餐廳啦。 店內感覺悠閒輕鬆,令人放下枷鎖暢所欲言。店內位置不算多,但尚算寬敞。近窗邊的吧台,看著街景,總令人有總想要把酒談心的感覺。 剛坐下,店員就為我們送上一人一小袋包裝得美美的曲奇餅。眼見台面上有一盤新鮮焗好的曲奇,那就好奇一下啦。原來小店會在不同的節日為食客炮製不同的小食,聖誕節臨近為大家送上的是曲奇餅。雖然這並不是甚麼令人驚奇的項目,但這種小小的心意相比起其他折扣優惠更得我心,收到小禮物以後,總是感到絲絲的暖意在店中洋溢著。 黑醋蜜糖雞翼 ($68) 先來一客雞翼,儘管是放涼了也不怕,雞翼外層十分香甜,還帶點香脆,肉的部分嫩滑可口,而且肉汁蠻多的。整體來說分數中上。 炸芝士 ($68)小食拼盤 (洋蔥圈 或 粗薯條 或 薯格 或 魚手指) ($68) 幾位好友在一起,少不了的當然是來點佐酒炸物。炸芝士外層未算

黑醋蜜糖雞翼 ($68)

炸芝士 ($68)

幾位好友在一起,少不了的當然是來點佐酒炸物。炸芝士外層未算金黃,芝士味較淡,但勝在其拉絲程度極高,芝士的口感亦相當煙韌,不錯;洋蔥圈、粗薯條炸得香脆,口感挺豐富的;薯格大大塊且夠香脆;魚手指也蠻厚肉的,食落十分滿足。

香蒜海鮮炒意粉 ($98)

縱然外表平凡,名字聽落也相當普通,但味道卻有驚喜。所以要先說明這個意粉是辣的,可這種辣卻引人入勝。

我們只顧吃炸物而把意粉置於一旁,直到半涼才記得這個意粉,入口時麵條條條分明,沒有因溫度的改變而令其變成糊狀。意粉炒得乾身,絲毫油膩感也沒有。至於海鮮方面,雖然說不上是很昂貴的用料,但卻十分鮮味。

這個炒意粉確實是不錯的主食,吃完以覺得不夠喉,很想多吃一碟呢。

經典紐約漢堡 ($88)

最後就是好友推薦的漢堡,他們說這邊的漢堡性價比蠻高的。

先談漢堡的麵包皮,表面烘得脆脆,中間部分十分軟熟;漢堡扒的肉超厚,十分juicy,入口時肉香滿溢,肉的外層又是煎得香,且帶點脆,肉的中間部分入口時有種已經快要溶化的感覺。配上半熔的芝士跟香甜的蕃茄,滿足得很,而且一口氣吃下半個也沒有太大的飽滯感。
  • 經典紐約漢堡
  • 香蒜海鮮炒意粉
  • 黑醋蜜糖雞翼
2016-12-03 427 浏览
賀同事新居入伙,首次踏足何文田站,難掩興奮的心情。同事選擇在家中附近的小店,地點雖然偏僻,但就是夠寧靜。餐廳配上玻璃窗令到環境更開揚,坐下感受到特別的舒適,陣陣涼風吹來,沒有焗促感。接近聖誕節,四周也換上應節裝飾,好可愛!I's Burger 和牛漢堡 $128,當晚精選 dinner set。一個鐵架已放好burger、薯條、茄汁,設計相當好。選用澳牛和牛,配料可選芝士磨菇 或 煙肉 或洋蔥。還是選擇最傳統的芝士磨菇,和牛有200g重量,好厚身。第一覺得麵包鬆軟無比,外皮焗得脆身,而啖啖和牛可口多肉汁,連我平時少食牛也覺得超級美味,有芝士、磨菇、少少適量醬汁,拿上手品嚐也相當輕鬆。田園漢堡 $68,剛才的粗身薯條即炸上檯,又香口又夠熱,至於另加$5的薯格,比平日的炸得香脆,不會腍身。有大啡菇、蕃茄、生菜、芝士等,不過多了火腿,應該是廚房加料,哈哈。麵包依然外脆內軟、大啡菇好juicy,但味道未夠和牛漢堡驚喜。大蝦辣意粉 $92自家製的辣汁,我覺得味道有少少似甜酸汁,不太辣,幾開胃,意粉軟硬適中,還用上新鮮蝦肉,有5隻都算多。朱古力布朗尼蛋糕配movenpick 雪糕 $68上檯不禁「
接近聖誕節,四周也換上應節裝飾,好可愛!
一個鐵架已放好burger、薯條、茄汁,設計相當好。
朱古力布朗尼蛋糕配movenpick 雪糕 $68
上檯不禁「嘩」一聲,brownie 比想像中大了一倍。brownie 質感鬆軟,朱古力香濃不太甜,配上粟米片多種層次,用上名貴的movenpick雪糕,變得更抵食。
朱古力布朗尼蛋糕配movenpick 雪糕 $68