2019-09-15
日期:8月28日人數:3人話說有舊同事轉左去銅鑼灣返工,得閒當然就去銅鑼灣搵佢哋食lunch啦。銅鑼灣lunch time選擇極多,價錢亦都好平好抵食。今次同事就帶咗我去一家東南亞餐廳食飯吹水。餐廳有好多選擇,主要都係東南亞菜,包括海南雞飯,肉骨茶、印尼雜錦飯等等。而平日係有是日套餐,我哋去嗰日係星期三,我就叫左當日嘅青咖喱雞肉飯。套餐有附送例湯同埋一杯熱飲。成個餐先$45 ,仲抵食過連鎖快餐店。青咖喱汁好好味,好送得飯。雞肉因為吸收左濃郁嘅青咖喱汁,都整得好好食。飯上面仲有一隻煎蛋,仲有啲配菜伴碟。例湯係青紅蘿蔔湯,反而有啲頹,當濕下口。同事叫的印尼雜錦椰汁飯睇落都唔錯。餐廳地點方便,落巴士之後一行入糖街就到。係喺左手邊啲東南亞鋪頭其中一間嘅地庫,落咗去地方好大,平日午飯時間人唔多,所以環境比較靜,適合傾計。
人數:3人