2019-06-02 1224 浏览
難得星期五放假,看阿拉丁前先到銅鑼灣吃午飯。平常吃飯多選中、西、日和韓式,這次朋友帶我去試這印尼餐廳。餐廳位於糖街,維園附近,因在地庫關係,我一直沒有留意到這餐廳。餐廳環境舒適,餐枱上還有小蠟燭,很寫意呢!我們點了二人餐。首先是加多加多沙律,醬汁有花生香,一點點甜,料理豐富,有豆腐乾、雞蛋、薯仔、豆角、通菜,還有脆口蝦片鋪面。沙爹雞肉、牛肉串燒各有兩串,燒得微焦,雞肉爽滑,牛肉juicy有咬口,沾上沙爹醬汁香濃又惹味。巴東牛肉牛肉很好吃,牛肉煮得鬆化,一點都不乾,應該是用上坑腩的部分,牛肉連著一點點煙韌啫喱狀的牛筋,口感很好,沾上那特別的醬汁,很香濃帶一點辣,很惹味,好吃。重口味人士一定喜歡。雜菌炒金邊粉炒得很香有鑊氣,有各式菇菌、蛋絲,還有很多芽菜,十分爽口。金絲粉不會疊著一束束,根根分明,軟硬度適中,而且入味。我們另外加了$28點了馬拉盞炒通菜。通菜十分爽脆,馬拉盞惹味,大大盤我們都吃清光。最後,歎完凍檸檬茶和凍咖啡,我們都滿足地離開準備去看戲。

沙爹雞肉、牛肉串燒

巴東牛肉

雜菌炒金邊粉

最後,歎完凍檸檬茶和凍咖啡,我們都滿足地離開準備去看戲。
午餐
2019-05-31 88 浏览
想喺銅鑼灣食平價,抵食,份量又大,性價比高嘅餐廳, 可以考慮正間印尼餐廳. 晚巿餐牌種類很多,。套餐還包括湯 主食, 菜和飲品等等。先樉了個冬陰公湯, 又熱又辛辣, 為呢個落雨天驅寒,仲飲到入面有好強嘅椰子奶味。之後上來了炸嘢拼盤, 有春卷,有蝦餅,有生蠔,炸到香脆有熱辣辣,配上泰式辣醬簡直一流。再來了一個炒金邊粉,有點像是港式嘅乾炒牛河飲有芽菜,有洋蔥,蛋,小油但好香口。跟住再有一個馬拉盞炒通菜,通菜好新鮮,食落去颯颯下好滋味。跟住叫咗個牛油果沙律, 有牛油果,沙律菜,青瓜, 蘿蔔絲再加洋蔥絲,睇落去色香味俱全,因為有小辣椒,很野味。海南雞好大碟,雞滑,連埋皮同特色漿色,價錢加味道,性價比好高。最後值得一提嘅係超抵食,勁大個的椰子。食完之後,再挖埋啲肉食。椰子肉甜軟,夏天黎講真係透心涼。

晚巿餐牌種類很多,。套餐還包括湯 主食, 菜和飲品等等。

跟住再有一個馬拉盞炒通菜,通菜好新鮮,食落去颯颯下好滋味。

2019-05-30 82 浏览
話說最近都只係不斷食西餐 好耐都無食下d重口味既食物 今日男朋友早收工 就帶左佢去銅鑼灣到食印尼菜啦呢間餐廳係地庫 入面上唔到網 就可以同另一半放低個電話 好好享受呢一餐飯我地2個都好肚餓 叫左個巴東牛肉配黃薑飯 燒魚 印尼炒粿條 馬拉炒通菜 仲有一杯青檸梳打值得一提係食物上菜好快 巴東牛肉好香濃 唔會死咸之餘仲好有牛味又夠淋 印尼炒粿條大大份 2個人食已經好夠飽 而個炒通菜仲抵食 個份量係外面普通餐廳既2倍有多 食到飽飽地飲返杯青檸梳打就一解油利感啦

2019-05-28 62 浏览
平時較少食印尼嘢,今日放工往銅鑼灣皇室堡,附近糖街有間Kampoeng,在銅鑼灣商業大厦地庫,裝修具東南亞風味,主打印尼菜。春卷炸得很脆口,又唔太油腻,素菜饀料幾清新。馬拉盞炒雜菜有椰菜花,西蘭花,芽菜,芥蘭和椰菜,配合馬拉盞嘅咸香,清淡新鲜又健康。半隻海南雞份量十足,雞肉嫩滑有雞味,油香感豐富,配合薑蓉,醬油和雞醬三種調味,各適其式。軟殼蟹炒金邊粉口感似港式豉油皇炒河,呢啲偏向淡香而唔太油腻,軟殼蟹幾香脆。印尼炒飯炒得好夠鑊氣,雞肉粒蝦乾粒咸香惹味,飯粒夠香夠乾身,令人回味。
春卷炸得很脆口,又唔太油腻,素菜饀料幾清新。

2019-05-27 57 浏览
今天與朋友在附近放工,所以來到了這間餐廳試試。我們8點來到,未算太多人。我們先點了一份青木瓜牛油果沙律。沙律菜十分新鮮,牛油果很香。我們點了一份東南亞風味二人套餐。當中有冬陰公湯。 冬陰公湯每人一碗,濃郁得來有點辣,十分開胃。另外還有雜錦拼盤,包括吉列炸蠔、炸蝦餅、春卷生菜包,炸得十分香脆。再來了半隻海南雞半隻。海南雞肉質鮮嫩和很滑。而且有雞比位和雞翼,我最喜愛的兩個部位。雞皮也不厚也不肥。點上三種不同的醬汁,十分美味。鮮雜菌炒金邊,不知為何變了炒河粉。但十分大碟,又夠鑊氣。蝦醬炒通菜十分大碟,蝦醬炒出來又不會鹹。我們再點了酥炸軟殼蟹。軟殼蟹炸得很香脆,十分喜歡。我們又點了椰青。椰青十分清甜,而且夠凍,十分解喝。最後我忍不住喝了兩個椰青。今天真的很滿足,想不到印尼菜也這樣出色。很喜歡這間餐廳,下次會再來試試其他東西。

今天與朋友在附近放工,所以來到了這間餐廳試試。

我們8點來到,未算太多人。

我們點了一份東南亞風味二人套餐。

鮮雜菌炒金邊,不知為何變了炒河粉。但十分大碟,又夠鑊氣。

蝦醬炒通菜十分大碟,蝦醬炒出來又不會鹹。

我們再點了酥炸軟殼蟹。軟殼蟹炸得很香脆,十分喜歡。

2019-05-24 919 浏览
維園附近,經常有不少菲傭逗留,有時多人到看不到此餐廳。加多加多沙律,之前都在其他印尼定還是馬拉式的餐廳見過,原來,有點兒好像串燒醬放在底下,然後可以點蝦片,或是青瓜,或是芽菜等等配料,甜甜的,少許辣,少許肉醬的感覺,味道不錯。小食拼盤,仲有炸蠔,以及炸蝦餅,旁邊亦都有炸蝦片,並且會提供泰式辣醬。這個二人餐,原來份量極之多,隶友人叫我選擇要巴東牛肉定還是要海南雞,結果就點了海南雞。但是,什麼來到之後,非常失望,因為海南雞的賣相極差,好像沒有什麼油水,而且海南雞都完全沒有去骨,除了雞翼之外,其他的部份都是有骨的雞,味道非常清淡。炒通菜,內裏亦都有些炸洋蔥定還是炸蝦米粒粒,亦是口感豐富,通菜都不會吃到油太油,也不錯的。另外有一個選項,就選了炒飯,炒飯炒得不算太乾,有輕微鑊氣,而且炒飯入邊都有些趣的洋蔥粒粒,增添了口感。外加的串燒,反而味道普通,不值再吃回想起來,的確強勁,二人餐有整整5/6道菜式,還有兩杯熱飲,當然可以揀選特飲。兩個人竟然可以吃到這個二人餐那麼多的份量,真是佩服。我們點了兩杯熱咖啡,味道好像淡化了的越式咖啡,也是有種東南亞咖啡那種香料味道。位處於地底的餐廳,因此手機訊號難免會

維園附近,經常有不少菲傭逗留,有時多人到看不到此餐廳。

,味道不錯。

小食拼盤,仲有炸蠔,以及炸蝦餅,
旁邊亦都有炸蝦片,並且會提供泰式辣醬。

這個
二人餐,原來份量極之多,隶
友人叫我選擇要巴東牛肉定還是要海南雞,結果就點了
海南雞。

但是,什麼來到之後,非常失望,因為

另外有一個選項,就選了

外加的串燒,反而味道普通,不值再吃

回想起來,的確強勁,二人餐有整整5/6道菜式,還有兩杯

我們點了兩杯

位處於地底的餐廳,因此手機訊號難免會比較弱,幸好,店內都提供免費無線上網,因此客人不至於會與世隔絕。

環境亦都相當之歡敞,亦都可能因為客人不算太多,也不算太擠擁,但其實,位置這麼大,食客那麼少,會不會很快又要結業呢?
2019-05-17 80 浏览
其實除了營多撈麵,我真的不太認識印尼菜,到底有什麼菜式?之前剛好和朋友去銅鑼灣逛街,找到一間印尼菜餐廳,大開眼界。我們去的時候是中午時段,可以選擇午市套餐,以銅鑼灣來說,價格十分實惠。我點了印尼巴東牛肉雜錦飯($68),裏面是白飯和很多款色彩繽紛的小菜:巴東牛肉很嫩、微辣;白色的是用椰汁煮過的瓜類;黃色那個頗辣的,裏面有豆卜;有個顏色很紅的菜瓜類,吃不出來是什麼,但超級辣;另外還有蝦餅和青椒炒豆角。好吃,很豐富,但真的很辣。朋友點了印尼特色炒飯($68),炒飯看似豉油炒飯,顏色很深,但吃下去挺惹味,而且也是有點辣。套餐包含一杯熱飲,朋友加了$12升級為青檸梳打,我則加了$25升級為椰青。原來這裏的特飲和普遍的東南亞餐廳特飲都差不多,都是超解渴的那些飲品。最後,我們還另點了一份甜品,叫香蕉珍多啫喱刨冰($35),也是色彩斑斕,很美。裏面沒有香蕉,但冰的味道帶香蕉味,挺甜的。總括來說,我挺滿意,因為我和朋友都吃辣,可以好好享受,但如果你不吃辣,我就不太建議你試了。

2019-05-11 58 浏览
今日去左銅鑼灣既KAMPOENG食lunch, 地點位於地庫,係糖街一路行就搵到!Lunch set就好很選擇,叫左「海南雞配紅米飯」$60,另一個叫左「燒比目魚拼雞肉串燒配白飯」$68!紅米飯感覺健康些,海南雞就有1/4隻,份量好多!都夠食!雞咪濃,不會好柴,都好正!份量是剛好!另個比目魚很大一塊,配上3條串燒,男仔食都夠飽! 個人喜愛比目魚,脆白的,澆上醬油,把鮮味都出來了!飲品可以加$25轉椰青,冰冰涼涼的,好解渴!地方都好大好好多位, 不會太逼!

飲品可以加$25轉椰青,冰冰涼涼的,好解渴!
地方都好大好好多位, 不會太逼!
2019-05-10 45 浏览
<銅鑼灣風味泰菜>🔥呢間喺 cwb糖街既泰菜 kampoeng . 每次經過附近只會見到 佢有間小食鋪放住泰式小食 m路都唔知原來佢落樓下一層有餐廳😂 今日終於俾我發現到要試試佢 原來樓下都幾大 坐位算舒服 播住泰國歌都幾有風味 👍🏻 餐廳既泰菜好多款 不過我同朋友就點左二人餐😃有前菜 主食 飯麵 仲有菜 都幾抵食 好味 🍴東南亞風味二人晚餐 308 蚊加多加多沙律🥗好耐冇食過加多加多沙律 最鍾意佢嗰 d甜甜辣辣既醬汁 帶 d花生香味 有青瓜 生菜 爽口豆卜 青豆 芋頭 芽菜 材料豐富 🥒🥦 仲有水煮蛋 🥚撈埋一齊係好有風味既沙律 正😍 🍴東南亞風味二人晚餐 308 蚊泰式炒雜菜🥒🥬🥦泰式炒菜 有芽菜 西蘭花 椰菜花 生菜 蘿白絲等等 炒得好夠鑊氣 唔錯 😃 🍴東南亞風味二人晚餐 308 蚊巴東牛肉🐮好正既巴東牛肉 醬汁好香辣 🌶帶 d香蒜調味 😍 牛肉近牛展位 好煙靭彈牙入味 正😀 🍴東南亞風味二人晚餐 308 蚊泰式拼盤😄有蝦餅同春卷 春卷好香脆 入面有粉絲蘿蔔絲 好香甜 唔錯 😍 炸蠔 好欣賞佢 個茨粉炸得好薄身 個蠔好大粒 軟熟 點埋甜酸醬 ok 😍
<銅鑼灣風味泰菜>🔥
有前菜 主食 飯麵 仲有菜 都幾抵食 好味

加多加多沙律🥗

泰式炒雜菜🥒🥬🥦

巴東牛肉🐮

泰式拼盤😄
有蝦餅同春卷 春卷好香脆 入面有粉絲蘿蔔絲 好香甜 唔錯 😍 炸蠔 好欣賞佢 個茨粉炸得好薄身 個蠔好大粒 軟熟 點埋甜酸醬 ok 😍 蝦餅 炸得好香脆 🦐 蝦味都濃 都整得好味 正 !

鮮雜菌炒金邊粉🍜
炒得好夠鑊氣既金邊粉 🔥 有好多菜絲同雜菌絲 所以炒得好香 😃 金邊粉係偏粗身 好煙靭彈牙 都炒得幾乾身 唔錯😃

#泰國菜 #金邊粉 #加多加多 #蝦餅 #巴東牛肉
Score 平均分 <7.5/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#kampoeng
銅鑼灣糖街1至5 號銅鑼灣商業大廈地鋪
~~~~~~~~~~~~
2019-05-10
3K
2019-04-27 81 浏览
印尼菜甚少接觸,友人是印尼華僑,今晚帶我去了糖街一間印尼菜館。糖街每到假日就是印尼傭人的小天地,自然正宗的印尼店鋪營運而生,嚟間餐廳也不例外,店員全是印尼人,唔知還以爲去了印尼旅行!醬菜蛋豆腐友人極力推介。將豆腐炸後再混入蛋,加入秘製的醬汁,吃起來帶有甜味,好特別,真係第一次食。沙爹牛和雞沙爹醬汁比一般的色澤深,香之外,還帶有微辣,肉烤得香口,惹味。特色炒麵又幾有特色,煎蛋的蛋漿混入麵內好味美。炒麵顯出甜味但不膩,大量菜蔬口感豐富。

醬菜蛋豆腐

友人極力推介。

沙爹牛和雞

特色炒麵

2019-04-26
今日同媽子去銅鑼灣做body check,所以book左呢間食lunch(一來因為係附近;二來因為可以訂座儲分)先講環境,呢度雖然地方大,但裝潢睇落都有d舊,唔知係咪因為開左好耐呢?同媽子自己搵位坐低(係,你冇睇錯,訂左座都可以㨂位坐,應該係冇咩人先可以咁)我地係12點半去到,以銅鑼灣lunch time黎講呢度真係算好少人。媽子點左海南雞+紅米飯餐,d雞係帶骨既,睇落似白切雞,原本以為應該都麻麻地,我試左舊又幾滑喎,媽子都話好味,清曬成碟添我就叫左印尼雜錦椰汁飯,點果陣問個待應有咩料,佢話有牛肉,結果食左先知係雞肉不過都幾好食,d醬料好香,薯仔都煮得好淋身,配菜都夠fresh,蝦餅夠脆,個飯就食唔出有椰子味兩個飯都有跟餐飲,我地都叫左熱奶茶,茶味淡奶味重,不過我鐘意總體黎講呢間嘢食係好味既,又平,性價比高,如果下次再去銅鑼灣我都會想再食返。

海南雞+紅米飯

印尼雜錦椰汁飯

2019-04-24
海南雞+紅米飯
印尼雜錦椰汁飯
  • 海南雞
2019-04-20 91 浏览
得我同我朋友兩個人食,所以我哋只係叫咗三個菜。首先我哋叫咗個印尼嘅沙律,酸酸甜甜但係實在太辣,我哋食咗少少就冇食啦。然後就叫咗個炸魚,都算炸得幾香幾脆,但係食落去又唔算特別出色,反而佢個汁都幾特別。然後我哋又叫咗個印尼炒飯,份量好多,好足料,炒得幾香。佢個環境都唔錯,雖然佢喺銅鑼灣,但係可能因為係地庫,所以冇乜人來可以坐好耐。

炸魚
2019-03-16
2019-04-17 69 浏览
晚上放工後,朋友說要帶我試試印尼菜,於是就來到位於銅鑼灣的Kampoeng。印尼特色醬燒爐魚,烤魚外面焦香,內𥚃的魚肉剛熟,非常嫩滑。再配上餐廳人調製的辣汁來吃,別有一番風味。另外,我們也點了青咖哩軟殼蟹配手抓餅。軟殼蟹肥美多肉,不似其他餐廳炸得太乾,炸粉也沒有太厚,食落有濃濃的蟹肉味。另外,印尼式咖哩,和泰式咖哩很不一樣,配上了大量的雜菜,包括西蘭花、椰菜、椰菜花、四季豆、薯仔粒等,咖哩口味偏辣,搭配上手抓餅就非常適合。海南雞皮滑肉嫩,非常有驚喜,餐廳另外配備三種不同的醬汁,包括黑醬油、酸辣醬、和薑蓉,風味大不相同,但和海南雞一起吃都很配合。印尼炒飯的選項也有很多種,待應也為我們一一介紹,如咸魚炒飯會呈白色,黃薑炒飯會偏黃,而我們則選了的Kampoeng印尼村特色炒飯。上菜時,飯粒呈黑色,我們起初以為一定下了很多鼓油,但原來整體鹹味並不重。炒飯炒得粒粒乾身,裏面有 蝦乾,食落非常有口感,還有那隻荷包蛋,拌著炒飯來吃,十分美味。

2019-04-09
2019-04-15 46 浏览
Kampoeng-印尼風情今次的餐廳位於地庫樓層,門面的竹牆加上黑底白字餐廳名,配上東南亞的裝飾、擺設,內裡的藤椅子、天花的藤燈、牆上的藤帽子,整個印尼風情呈現了。沙爹雞肉串、羊肉串即叫即燒的串燒,雞肉外焦內嫩滑,肉汁依然;羊肉有咬口伴着淡淡的羊羶味,羊獨有的味道,再夾著惹味的沙爹醬。印尼炒飯炒飯粒粒分明而又不乾身,油分包裹著飯粒,當中加入雞肉、肉絲,還有小辣椒,甜甜的又帶點辣味的刺激。巴東牛肉雜錦飯地道的印度菜,有調味餣制過的巴東牛肉、椰奶雜菜、咖哩豆卜、炒魚乾等多種小菜,每樣皆有特色,非常完整的一款。青咖喱牛肋條配手抓餅份量相當有誠意的一道,海量多的牛肋條,腍身入味,配上雜菜、薯仔,濃濃的青咖哩再配上鬆化的手抓餅,一浸一咬。
Kampoeng-印尼風情

沙爹雞肉串、羊肉串