2016-11-16 2184 浏览
最鍾意兩個人去食野。呢間Kozy 主廚,我由佢以前響皇后大廈果邊食到依家。一直都好有心機燒野俾客人食。家陣上左樓就多左一個廚師。今日叫左支純米吟釀,辛口度係1/5 ,只有淡淡的酒味,好啱唔太飲酒的朋大。例牌叫左芥辣八爪魚、關東煮(豆付、蒟蒻、蘿白)、蝦、聖子、大板燒、炒面奄列。後尾再加左兩杯無酒精飲品(提子、可樂味)關東煮今次既野食唔夠入味。蝦同聖子維持一貫水準,正,個蝦鬚夠趣,蝦夠大隻。聖子連蒜勁好味。第一次食香蔥大板燒,加左牛根。薄薄地很惹味。加埋呢個炒面奄列啱啱好!可能我大食啦。 餐廳很細心,於訂位既時候已經提醒只有兩小時用餐時間。但其實如果唔加野食,個半小時已經上齊野食。於訂座時間十分鐘前會double confirm 出席!以保持我既booking. 因為到左餐廳,見到有人等位,但座位吉的都唔會俾散客入座(我旁邊既座位七點半先有人坐,但都唔會俾散客)所以有興趣的記住要訂位,如果真係諗住要取消,希望大家取消訂座,令散客可以試一試呢間咁有心既餐廳。服務落單後會double confirm order. 亦會make sure 所有食物到齊。主動介紹有新海鮮到貨,亦提醒香蔥燒唔可以
最鍾意兩個人去食野。

關東煮今次既野食唔夠入味。

蝦同聖子維持一貫水準,正
,個蝦鬚夠趣,蝦夠大隻。聖子連蒜勁好味

第一次食香蔥大板燒,加左牛根。薄薄地很惹味。

加埋呢個炒面奄列啱啱好!可能我大食啦。

服務落單後會double confirm order. 亦會make sure 所有食物到齊。主動介紹有新海鮮到貨,亦提醒香蔥燒唔可以加甜野(因為我地本來想加年糕、牛筋)。

或者呢個就係我一而再、再而三黎KOZY 既原因。
2016-11-15
  • 燒聖子
話說某日見到有食評大讚此間餐廳,所以特登約朋友過黎試下呢到好易搵,就係銅鑼灣廣場一期隔離,搭lift上九樓,只有一間餐廳,一入到去,原來好細,目測只可容納30人左右當日我地最早到,所以上菜好快,點左之前睇食評有介紹既芝士蛋奄列及豬肉大阪燒,食評講到呢兩樣好似識飛咁,但食落真係好一般囉,反而我地另外點既鹿兒島黑豚就真心唔錯,每件肉都肥瘦相間,唔洗點鹽都已經好滋味,另外仲有點豬肉簿燒及關東煮,都只係一般,飲品大多數都係酒類,其他非酒精類太少了,整體上黎講真係一般啦
話說某日見到有食評大讚此間餐廳,所以特登約朋友過黎試下

當日我地最早到,所以上菜好快
,反而我地另外點既鹿兒島黑豚
就真心唔錯,每件肉都肥瘦相間,唔洗點鹽都已經好滋味
,另外仲有點豬肉簿燒及關東煮,都只係一般
鹿兒島黑豚
豬肉大阪燒(加芝士)
豬肉簿燒
芝士蛋奄列
關東煮(雞蛋,豆腐,蘿蔔,牛筋)
左起可爾必思提子汁,提子汁,可樂
2016-11-04
鹿兒島黑豚
2016-09-20 2606 浏览
女朋友帶我去食 收工梗系要慰勞下自已拉夜晚點令两點上去 仲系好多人 大部份都系日本人 叫左必食芝士蛋 牛舌 八爪魚 大阪燒雖然等候時間較長。但係都覺得非常值得食物真係有保證有質素 一定會有第二次第三次如果平日去食應該要打電話book位🤔
女朋友帶我去食 收工梗系要慰勞下自已拉
夜晚點令两點上去 仲系好多人 大部份都系日本人
叫左必食芝士蛋 牛舌 八爪魚 大阪燒
雖然等候時間較長。但係都覺得非常值得
食物真係有保證有質素 一定會有第二次第三次
如果平日去食應該要打電話book位🤔
  • 牛舌
2016-08-12 5527 浏览
就算唔去日本,都可以有地道既日式鐵板燒由兩名日本師傅主理,係面前處理各式各樣既美食,賞心悅目先點一啲冷盤做開胃菜,新鮮即磨既芥末,香而唔嗆口,加上爽脆既山藥,為豐富既一餐作準備再加個辣味鹽漬魚腸,香辣少咸既味道,魚腸既脆滑口感,期待師傅烹調中既食品先黎一份呢到推介既芝士蛋奄列,蛋煎得嫩滑,蛋味濃厚入面既芝士多到漏出黎,少少咸既芝士搭上濃厚蛋味既奄列簡單既材料,亦可以做招牌菜顏色鮮艷,爽口彈牙,蝦頭充滿蝦膏,連殼都散發出香氣,唔夠新鮮做唔出既完美效果A4級既和牛,粉嫩多汁,牛油既香味完全散發出黎,加上即場炒制既蒜片,令香氣更上一層和牛下面有一塊面包,食完上面既和牛之後,師傅會將呢塊吸滿和牛肉汁既面包再加以烹調,煎到香脆加上芝士,再唧上秘制既醬汁,又係一份別有用心既美味豚肉大阪燒係呢到既一大招牌菜,椰菜絲既脆,豚肉既油香,加上濃郁既醬汁,再舖上木魚絲,完全係一味地道既日式小食最後以鵝肝去將呢一餐做結尾,煎到岩岩熟仍帶少少粉紅色既鵝肝放係一塊煎到脆口既多士上,再加少少汁入口既溶既鵝肝用多士增加口感再以醬汁去帶出味道,令人一再回味
就算唔去日本,都可以有地道既日式鐵板燒
由兩名日本師傅主理,係面前處理各式各樣既美食,賞心悅目
芥末山藥
辣味鹽漬魚腸
芝士蛋奄列(走蔥)
先黎一份呢到推介既芝士蛋奄列,蛋煎得嫩滑,蛋味濃厚
入面既芝士多到漏出黎,少少咸既芝士搭上濃厚蛋味既奄列
簡單既材料,亦可以做招牌菜
燒大蝦
A4和牛
嫩煎鵝肝

2016-08-10
辣味鹽漬魚腸
芝士蛋奄列(走蔥)
燒大蝦
A4和牛
嫩煎鵝肝
  • 燒鵝肝
2016-08-08 4228 浏览
於大阪返港後一直很想念日本菜,便選了Kozy 鐵板燒,餐廳格局細小,廚師們都是日本人,也不乏日本人食客。如坐在bar 枱位,更可欣賞廚師們烹調食物,但由於今次一人多人,還是坐回普通坐方便聊天。我們共點了八款食物,其中令我最回味的是芝士蛋奄列,豚肉大阪燒,和香蔥大阪燒。 芝士蛋奄列中的芝士蛋比例是1:3, 芝士呈流心狀,蛋的烹調程度剛剛好,不會太老,很滑口。我們每人只吃了一小塊,因此不會感到太膩。豚肉和香蔥大阪燒的陷料充足,粉醬佔比不會太多,加入了醬汁更是提升了大阪燒的口味!在想念日本時,Kozy 應會是個聚餐的好選擇

在想念日本時,Kozy 應會是個聚餐的好選擇
雜菌
香蔥大阪燒
  • 豚肉大阪燒
食物的等待時間很長,我們這頓晚餐足足吃了一小時半,光是等食物就等了四十五分鐘有多說實話,我們並非不能忍耐不能等待的人,也明白這麽一間小店人手可能不太足……但眼看着比我們晚進餐廳至少有十五分鐘的日本人們,他們的桌上滿滿都是食物和飲料,而我們的桌上只有孤單的三杯飲料,我就氣得不行了你說這是什麼意思?熟客就異常優待,其他客人就不管囉?不過,平心而言,這間店的食物質素的確一流推薦A4牛柳,雖然按份量來說是有點貴,但真心入口即溶,牛味濃郁。推薦熱騰騰的奄列炒麵,簡直是必吃之選,加上芝士($10)味道更好!至於大阪Modern燒,感覺還可以,但不算太過驚喜不推薦牛舌,份量少,而且味道不過爾爾。至於環境,很是舒適整潔,不過勸大家去之前要book定,否則可能沒位子,或是三個人要擠一張桌子等等

你說這是什麼意思?熟客就異常優待,其他客人就不管囉?

不過,平心而言,這間店的食物質素的確一流

推薦A4牛柳
,雖然按份量來說是有點貴,但真心入口即溶,牛味濃郁。
推薦熱騰騰的奄列炒麵
,簡直是必吃之選,加上芝士($10)味道更好!
至於大阪Modern燒,感覺還可以,但不算太過驚喜

不推薦牛舌
,份量少,而且味道不過爾爾。
A4牛柳
奄列炒麵(必吃!)
大阪燒(Modern yaki)
2016-07-05
A4牛柳
奄列炒麵(必吃!)
大阪燒(Modern yaki)
  • 大阪燒(Modern yaki)
2016-06-09 2009 浏览
進入店裡,環境吾錯。坐底睇下餐牌種類吾算多飲品算幾多,order1份大坂燒1份日式炒麵等左大約半個鐘先來個大坂燒點知料少醬多...肚餓都要食再坐了|半個鐘忍吾住問問待應?待應話今日慢左D,煮緊就到...再等幾分鐘日式炒麵放到我面前,不理又食跟之前大阪燒一樣料少醬多吃起來跟雞蛋炒麵一樣,不錯。
進入店裡,環境吾錯。坐底睇下餐牌
先來個大坂燒
點知料少醬多...肚餓都要食
跟之前大阪燒一樣料少醬多
吃起來跟雞蛋炒麵一樣,不錯。
2016-06-09
2016-05-14 1801 浏览
由2位日本師傅主理🇯🇵,大阪燒為主。店內環境舒適,有梳化位同bar枱選擇。必叫推介: 芝士蛋奄列🧀(可叫師傅切多份,視乎人數而定),炒雞腎(上面個西柚醬好醒胃) ,炒麵飯 (麵會切到細細條同個飯好夾)燒大蝦🍤(連個蝦頭都好趣好香口) 關東煮也很不錯!甜品我每次都會叫甜薯雪糕🍠,甜薯會先燒香,熱哄哄,跟那雲呢拿雪糕相當配合。有次甜薯賣晒,個年糕雪糕🍦都不錯!飲品我特別喜歡可樂 calpis, 酸酸甜甜可以食多好多嘢!👍🏻👍🏻👍🏻要提提大家如果想訂晚飯時段,最少早一日訂位,如果人數不多,bar枱位比較有feel, 因為師傅响你面前整,整完d野食可以即刻上枱鐵板上,仲會keep位溫度!😋另外,營業時間係晚上六點至零晨三點,星期日唔開,所以又多一個銅鑼灣宵夜聖地了!
由2位日本師傅主理🇯🇵,大阪燒為主。
店內環境舒適,有梳化位同bar枱選擇。

燒大蝦🍤(連個蝦頭都好趣好香口) 關東煮也很不錯!

• 關東煮
2016-04-29 6012 浏览
記得第一次光顧時,一個人坐在Bar枱,看著日本師父在面前做鐵板燒料理,手法之干淨純熟,看著也是一件樂事。打從之後之後再帶其他朋友來光顧,朋友都稱讚有加。這晚又和幾位知心好友來光顧,由於一行四人的關係,所以選擇了坐Sofa位,放便聯天嘛。一入坐,第一件事情先叫杯啤酒。再點了個佐酒小吃-蜆,份量不大但味道不錯,只是在鐵板上煮熟,再以蔥花及金蒜調味。粒粒飽滿,肉質鮮嫩。芝士蛋奄列-蛋煎得老了一點,有少許的硬身,味道方面還是可以的。蛋漿加入蔥花一起煎,最後加入芝士製成奄列。吃起來有蛋香及蔥花的清新,蔥花的清新可以調和芝士的膩感,不錯。牛筋煮-其汁帶有少許麵豉的味道,加入蒟蒻和牛筋及小量的肉一起煮。肉質方面以筋腱為例,不會煮得過腍而缺乏咬口,亦不會太韌,要用力咬。蝦-被師父分為三個部分去製作食用,蝦肉(身)、蝦膏(頭),蝦胸足。先講胸足部分,師父用壓模將其壓平在鐵板上燒至乾脆,吃起來十分香口,蝦味香濃。蝦肉亦十分爽口,兩邊帶有少許的焦香,好吃,蝦頭的膏亦綿滑甘香。一隻蝦一次能吃出幾個口感味道層次,正吖。牛舌-味道簡單,帶有少許的檸檬香氣及酸味,兩邊燒得有點焦香,吃起來肉質爽滑,不乾身。黑豚豬腩

一入坐,第一件事情先叫杯啤酒。
汁燒牛雜
牛舌
黑豚豬腩扒-表面燒得有點焦脆,肉質肥瘦適中,吃起來瘦的部分不會韌,而肥的部分入口充滿油香,又不會很油膩。配以藻鹽薯蓉,其藻鹽咸味令豬腩扒的味道再提升,雖知不健康,但停不了口。
黑豚豬腩扒
豚肉大板燒-最基本的沒再外加其他材料,椰菜絲,蛋漿加上豚肉,外皮燒得香脆,再搽上燒汁及沙律醬,最後鋪上鰹魚絲。味道較濃,口感鬆軟但不鬆散。
豬肉大板燒
關東煮-識食一定食蘿蔔,因為吸收了所有食材的味道,而又不失本身的清甜。
關東煮
燒野菜-把野菜放在鐵板上直接燒熟,吃到蔬菜的原味並帶有少許的焦香,洋蔥最好吃,很甜而且沒有過熟。
野菜燒
日式炒麵-椰菜加麵一起炒,簡單的組合,調味亦不會做的太濃,椰菜爽甜但不會有草青味。個人覺得麵質略為腍了一點,如果可以再硬身少少就啱晒我要求。
日式炒麵
雞扒-很嫩滑,就算鐵板燒的方式亦沒有令表面過乾。如果喜歡濃味一點的話,可以沾上醬汁佐食。
雞排
题外话/补充资料: 我這個麻煩的客人打電話來訂位,之後又改時間,一改再改,店員服務態度都很積極為我安排新時間。 打後會繼續幫襯
2016-04-26
日式炒麵
雞排
  • 牛筋煮
2016-04-28 3792 浏览
這間只開晚飯同宵夜時段的小食堂 已經放在收藏list裡好久了!!星期1晚 經過不是好滿意的晚餐之後 決定宵夜前往  餐牌選擇種類頗多 但有少少好奇 主打的大阪燒反而就得3款 不過相信貴精不貴多 好食就算1款 都跑贏。order 1份加麵底 1份無麵的大阪燒(okonomiyaki) 師傅首先用雞蛋開麵粉漿做了個約4-5吋的餅底 在煎的時候已經聞到一陣陣的蔥香味傳過來 之後再加上煙肉 椰菜 雖然材料簡單 但見到層層疊疊實在開心。最後 在上面加上適量的木魚碎 見到木魚在鐵板上跳舞💃 食慾大增。不過就不見有海苔粉 有少少可惜。   雖然味道不及在日本食的香口 但見到師傅在面前表演 都幾有趣。而加麵的大阪燒就更加精彩 除了之前的材料 兩塊餅底中間再加上已經輕輕炒過的豉油麵 口感更加多層次 可惜就是少少鹹 但鹹味好容易用啤酒🍺沖走食完 好似不夠 再加1份燒雜菜 同 cheese omelette再加麵底 omelette表面色澤均勻 帶少少脆口感覺 而裡面的蛋就保持到嫩滑再加上融化的芝士 都幾適合做早餐整體食物味道幾好 雖未到難忘 但方便的位置 合理的價錢 會再返來的

2016-04-25
$250 (宵夜)
2016-04-08 3287 浏览
Since I wasn’t a total fan of okonomiyaki, I didn’t attempt to try a proper one in Osaka. Until I come across a random Snapchat of a cheese omelette from my friend, I know I have to quick check this Japanese restaurant where specializes in okonomiyaki and teppanyaki dishes.Kozy, hidden away in Causeway Bay inside a commercial building, it has been quietly becoming a hit spot for late night treat.First to arrive is the extremely delicious cheese omelette. The omelette is thin, packed with broth o
First to arrive is the extremely delicious cheese omelette. The omelette is thin, packed with broth of miso and mirin, and loaded with gorgeously melted cheese.
Cheese Omelette
Ox Tongue
The okonomiyaki, another house speciality, is made with Japanese butatama, tons of chopped cabbage and topped with bonito flakes. The sweet sauces and mayo complete it as a piece of dense pancake. The noodle omelette is also excellent for its fluffy egg covering.
Okonomiyaki with Pork
Fried Noodles Omelette
At last, we have a sweet finish of vanilla ice cream paired with a big piece of seared sweet potato cake.
Mash Sweet Potato with Ice-Cream
While considering its popularity and closely packed dining space with only handful of tables and an open teppanyaki bar, it is usually recommended to book in advance.
2016-04-08
Cheese Omelette
Ox Tongue
Okonomiyaki with Pork
Fried Noodles Omelette
黎到呢間日式鐵板燒 我覺得好吸引呢間餐廳一定要事前book位啦 最好就早啲book佢地啲服務都幾好 我黎到呢間餐廳真係好日本佢地既廚師都係日本人 同埋呢間店時待應都識講日文 因為有好多客都係日本人 好多日本人黎食既佢地啲員工幾好服務嫁 一入到去環境又乾淨我就坐bar台 因為覺得見到啲廚師燒野食好吸引我就叫左芝士奄列先啦 佢果種拉絲既芝士真係好正 呢個豚肉薄燒 我覺得真係幾好食 薄薄地 同埋我好仲意食佢啲醬呢個就係豚肉大板燒 好仲意佢多燒汁同沙拉醬仲有木魚同埋海苔粉 真係好入味 炒麵奄列 加左芝士10蚊佢同大阪燒一樣既 不過佢入面就係有炒麵大致上係甘 整體都覺得好好味 可以試下 平均都係百幾一個人
黎到呢間日式鐵板燒

佢同大阪燒一樣既 不過佢入面就係有炒麵

大致上係甘 整體都覺得好好味 可以試下 平均都係百幾一個人
2016-03-20
2016-03-16 1886 浏览
想食大阪燒,除左去大阪之外,Kozy係我第一間會諗到既餐廳。位於銅鑼灣廣場隔離既商業大廈,位置方便,而餐廳價錢相宜,大阪燒都只係$68,仲要有兩位日籍師傅坐陣,所以呢度係我三兩個月就會黎一次飲飲啤酒食燒餅既食堂。兩三個人既建議坐bar枱可以睇住師傅整,不過會熱DD。都係哥句,記得book定位,bar枱有D難book!<清酒$480>今日一行4人所以開左枝比sake beginners 飲既清酒,好易入口,唔會有辛辣既感覺,好啱女仔飲但小心越飲越多<燒牛舌 $58>燒牛舌既口感一流,牛舌切成厚身既粒粒,燒得恰到好處,令牛舌粒粒彈牙。而牛舌只是加上鹽花,並無花巧既調味,但已經同朋友食到停唔到口,配啤酒一流。所以簡單既料理,有時候更令人難忘。<牛筋煮 $48>呢個係我每次黎都必點菜式!牛筋煮內有一粒粒牛筋,牛腩同蒟蒻,每粒都吸收左咸咸地既湯汁精華,牛腩同牛筋好林好入味,份量雖然唔多但又係配酒既好朋友。<燒蠔 $98>一客4件既燒蠔感覺比起其實菜式貴,蠔燒得外層香口肉層juicy,不過size較細,如果大粒d會滿足d<牛雜
<清酒$480>
清酒
<燒牛舌 $58>
<牛筋煮 $48>
牛筋煮
<燒蠔 $98>

<牛雜 $68>
牛雜
相信唔少人誤會呢度既牛雜係街邊檔哥D牛雜,但其實係牛腸,仲要係好肥好多油既牛腸,呢度炒得好香。食落雖然好有罪疚感但D脂肪好軟綿綿油香滿溢。
<豚肉大阪燒 $68 +芝士/魷魚/蝦 $10>
大阪燒
大阪燒內除左有椰菜同豚肉,我地額外加左魷魚同蝦。魷魚為本身軟身既燒餅帶來唔少口感,而蝦都幾彈牙但份量唔多,有朋友話自己食唔到蝦。最鐘意食大阪燒係因為佢個濃濃既大阪燒汁,好啱重口味既朋友,大家仲可以自己加上紫菜粒粒,更加香口!
<奄列炒麵>
奄列炒麵
炒麵被旦皮包住,其實有無旦個人認為無咩分別,麵身較濕而軟,炒麵汁味道香濃
清酒
牛筋煮
牛雜
大阪燒
2016-03-12 1588 浏览
黎過就知,一定要預約,唔預約基本上work in無可能。除非好夜先黎。最鍾意食就係呢個A4牛,真係好軟嫩多汁又美味。 食完D牛個包仲會整埋放芝士,真係非常好食。okonomiyaki食落我鍾意d 醬多d啦,豬肉無咩感覺。兩個人食份量都夠。第一次有機會食到鐵板燒ge版本,味道還不錯,好新鮮ge海鮮。記得一定睇下個板有咩食呀!牛筋煮係每一次必點,真係好好食,對於飲酒ge人係絕配。會有少少鹹,但係好好食。芝士 必叫!!!呢間d時間真係掌握得好好。好好食。很滑。店長超級比心機~~^_^真係好鍾意食呢間。
記得一定睇下個板有咩食呀!
芝士
必叫!!!

呢間d時間真係掌握得好好。好好食。很滑。
店長超級比心機~~^_^真係好鍾意食呢間。
2016-03-10 1628 浏览
以前要一個星期前訂位... 但尋日竟然咁好彩5點幾打嚟當晚仲有位??環境:環境狹窄,抽氣唔得,檯與檯之間好迫而且樓底好矮,所以當坐滿人而個個一齊講嘢嘅時候就好嘈,感覺唔太好芝士蛋奄列($48):我愛蛋,亦都愛芝士,可以話係為咗呢味餸而嚟呢間餐廳嘅!蛋香十足,一上菜已經香氣四溢!本身㩒緊電話嘅朋友都即刻放低電話拎起一件即刻食。蛋皮燒得啱啱好,有啲脆,但入面就做到半熟流心嘅效果,加上好多好多流心嘅芝士,啲芝士多到拉極都仲有!簡簡單單再加上啲香脆嘅蔥已經可以係90分,扣咗10分係因為有啲過鹹!牛胸腹肉($150):牛肉鮮甜味美,肉質堅韌富彈性,篤邨隻隻半熟嘅太陽蛋再點牛肉食真係滋味無比!下面鋪滿椰菜及炸蒜豉油,好味得令人想將每塊椰菜都點滿豉油咁食....泡菜豬肉大阪燒加麵($88):好整齊厚身嘅大阪燒,甜醬味道適中,唔會過甜或過鹹。椰菜切得比較細,唔覺自己食咗添,如果切得大啲口感會更豐富。但慶幸個餅鬆軟可口,乾身得嚟但又唔會癡立立。炒麵就比較乾咗啲,麵條會係變咗一條條咁樣而唔係一堆癡埋一齊。而豚肉就切得太大舊,我嗰舊有嘅話,另一舊又可能冇㗎喇喎,咁咪唔係個個食到豚肉囉?炒飯($78):炒得好
牛胸腹肉
泡菜豬肉大阪燒加麵
炒飯($78):炒得好有鑊氣夠晒乾身,粒粒飯好分明冇結成一大塊!口感好豐富,香氣十足但唔會覺得好油膩。雖然已經飽飽哋,但都可以瞬間成碟食晒.....
炒飯
服務:OK啦...
*全間餐廳冇水冇熱水只有$18一支嘅礦泉水,唔講真係以為自己去咗歐洲食飯喎!*
题外话/补充资料: 食物上菜好慢,如果同啲唔熟嘅人嚟食或者你係好肚餓嘅就慘囉.....
2016-03-09
牛胸腹肉