2024-03-08
朋友生日又有籍口豪食一番, 選址中環擺花街一間法國菜餐廳, 裝潢以藍白色為主, 配以暗淡燈光, 既有氣派又充積著浪漫氣氛。除了供應多款法式美食, 更有多款酒類飲品。而最意想不到就係呢間法國菜大多主食非走精緻份量, 大大份, 適合一班朋友share。先送上一籃麵包, 邊食邊等上菜,美酒配佳餚, 點了兩款cocktails, 【La Petite Reve】HK$68以薰衣草做base, 加上藍莓同Vodka調製而成, 感覺清香。【The Gentleman Thief】HK$68蜜糖味較為突出, 易入口。【Soupe a l'Oignon】HK$128法式洋蔥湯非常足料, 法式麵包配Gruyère cheese, 以大量洋蔥絲墊底, 放於湯底中盡吸湯底精華, 令法式麵包口感倍感軟綿, 湯底濃郁香甜,有如法國味道似的。【Saumon fumé maison】HK$168三文魚經餐廳自家煙燻, 魚質好嫩滑, 煙燻味亦唔會太濃郁、太鹹, 同坊間買到即食嘅大大不同, 食到三文魚本身獨有魚味, 配以三文魚子一齊食, 魚油香味更突出。【Tartare au couteau】HK$188免治牛肉嫩紅
【La Petite Reve】HK$68
【The Gentleman Thief】HK$68
蜜糖味較為突出, 易入口。 【Soupe a l'Oignon】HK$128
免治牛肉嫩紅新鮮多肉汁, 旁邊放有蛋黃, 將蛋汁跟牛肉他他mix埋, 口感更滑溜, 配上薄脆多士, 同時享受到香脆同滑溜綿密口感。
烤雞原隻上檯, 給予打卡再係旁邊切件。烤雞外皮烤得金黃, 略帶焦燶又帶點油光。雞件好厚肉, 肉質雖算不上鮮嫩, 但雞皮上加咗少少好似梅醬嘅汁醬, 甜酸美味。
【Côte de veau panée】HK$458
牛小排表面為金黃香脆而不油嘅吉列炸皮, 切件後, 吉列皮跟肉分離, 可見炸皮不厚; 肉質粉嫩, keep到肉汁, 配上他他醬, 味道更提升。