成班朋友約埋去睇詭修女食埋扒定一定驚先😭揀咗又一城韓風意大利蒜頭店食飯,平日晚市等位都等咗陣~睇嚟啲質素都幾好!😋😋#黑椒德國煙燻腸火腿意大利薄餅 #Ham&SausagePizza $148嗌咗呢款餅乾底嘅Pizza!豬太郎勁鐘意,咪睇佢薄以為好少餡,啖啖都有啲肉㗎~加上有黑椒嘅微辣,成個配搭我好惹咪~四個人啱啱好~一人兩件㖭🤭😋.#烤澳洲牛柳配蒜香芝士忌廉汁 #GarlicHug Steak $258冇嗌到佢最出名嘅鐵板牛扒, 揀咗呢款汁煮嘅,切開好嫩好juicy,微微帶血勁吸引!入口好香😋呢個價錢有咁高質真係無得頂!.#微辣檸檬忌廉魷魚韓風意大利飯 配醃潰蒜芯#LemonCalamariCreamRisotto $138最後未夠飽所以嗌多個飯,平時食意大利飯好細碟, 今次呢碟我哋每人都食到幾啖🤣🤣韓風意大利飯比想像中好味,辣辣地仲吸引,有少少食唔停口😋Follow➡️#msessypig_food

#微辣檸檬忌廉魷魚韓風意大利飯 配醃潰蒜芯

Follow➡️#msessypig_food
2018-09-19
  • 烤澳洲牛柳配蒜香芝士忌廉汁
  • 微辣檸檬忌廉魷魚韓風意大利飯 配醃潰蒜芯
2018-09-22 105 浏览
今日終於可以試到想食好耐既Mad for Garlic!其實個人本身對蒜一點興趣都沒有,但聽聞這一家以蒜為主的餐廳非常好個吃,果然一試難忘!餐牌上選擇多到有點難決擇,我地都花了點時間才選擇了一個薄餅、一個意大利飯和一個甜品!先講薄餅,我們選擇了蝦、菠蘿、炸蒜片MGF招牌意大利薄餅!薄餅又薄又脆,頂層鋪了滿滿的炸蒜片、甜甜的菠蘿及鮮甜的蝦,有蒜香之餘亦好清新,口感好豐富,最重要的是不會有油膩感!另外,我地仲選了微辣檸檬忌廉魷魚意大利飯配醃漬蒜芯!蒜心好特別,魷魚份量好多,每一啖意大利飯都有好濃郁的忌廉汁,雖然有少少辣,但加上檸檬汁,好開胃!而最令人意想不到的是甜品,賣相非常吸引,而且用蒜配埋香蕉、雲呢拿雪糕,竟然會是如此好吃!總捨而言,雖然我並非蒜迷,但同樣愛上它每一款美食,下一次一定要多d人一齊黎,可以試多幾款!

2018-09-20
  • MFG招牌意大利薄餅
2018-09-21 208 浏览
今晚黎到九龍塘又一城的Mad for Garlic,半開放式的設計,橙黃色的燈光,吸引了好多人等侯入座~我們一行四人,點了一個前菜、一個Pizza、兩個飯、一個意粉同一個甜品。Pizza 揀了MFG招牌意大利薄餅,Pizza 切開了8件,夠熱夠薄,餅底脆身,Pizza配料有海蝦,菠蘿和炸蒜片,仲有大量即磨芝士,味道分明有層次,有菠蘿的鮮甜、芝士的香口和炸蒜片的惹味,十分有新鮮感。意粉揀左推介的蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉,這個意粉的份量很多,上枱便見到有濃郁的忌廉汁,好香滑,不算太漏。龍蝦肉的份量都唔少,每件都大大件,新鮮、肉質結實,蟹肉是蟹柳,份量唔算太多,而蒜頭味香,但又唔會覆蓋左意粉本身的味道。其中一個飯都係揀左推介的微辣檸檬忌廉魷魚韓風意大利飯,好美觀,有檸檬的酸,少少辣同蒜頭味,飯配合意大利忌廉汁都仲係一粒粒,不糊口,魷魚大件爽口有鲜味,果然係值得推介。餐廳的特色係蒜頭,但菜色原有的味道又唔會被蒜頭味cover,最重要係樣樣都熱辣辣。

微辣檸檬忌廉魷魚韓風意大利飯
2018-09-20
微辣檸檬忌廉魷魚韓風意大利飯
2018-09-19 79 浏览
同屋企人提早食生日飯,黎到九龍塘又一城既Mad for Garlic。我地揀左烤澳洲牛柳配原個醋漬蒜頭及秘方香汁同埋菠菜野菌雞肉意大利飯,再加多件芝士蛋糕。烤澳洲牛柳配原個醋漬蒜頭及秘方香汁最令人意外既唔係主食 牛柳而係上面既醋漬蒜頭切開之後每一小粒都好淋好入味第一次食到蒜頭配牛柳感覺清新菠菜野菌雞肉意大利飯雞扒大塊到有啲意外意大利飯加上菠菜 韓式西餐真係好夾啊芝士蛋糕芝士蛋糕配上雜莓同果醬味道好夾主菜後兩人一件份量岩岩好

烤澳洲牛柳配原個醋漬蒜頭及秘方香汁

芝士蛋糕配上雜莓同果醬
味道好夾
主菜後兩人一件份量岩岩好

2018-09-19 85 浏览
今日去左九龍塘行街,行到1樓見「Mad for Garlic」,呢間想試好耐,仲有銅鑼灣分店的!見不用排隊,就同友人去試下先!見到有lunch set menu, 但我地想試下單點菜式,哈哈!叫左MFG Cobb salad特色雞胸沙律,Garlic bread tower, dancing salsa rice with beef, 另外仲叫左iced latte 同 grapefruit ade!首先來的是雞胸沙律,醋汁是另上的,我最欣賞呢樣,可以控制落幾多!接下來是garlic bread tower, 侍應貼心問使唔使幫我地切開,好好!切開左4塊黎,與友人一人2塊分享,蒜蓉味好濃度 充滿了整個口腔,加上烙香既法巴,令人回味!另外友人叫了韓式牛柳牛油飯,是鐵板燒香的,上面有個太陽蛋拌上!半熟的蛋黃汁加上滿滿的牛肉 加上旁邊的salsa 醬,一口有齊晒好正,飯有香的牛油味,牛肉很嫩滿 生熟恰到好處!飲品就正常,不會太特別,就欣賞他不會太多冰 下午時間來不會太多人,不錯 可以再來食其他菜!

飲品就正常,不會太特別,就欣賞他不會太多冰

下午時間來不會太多人,不錯 可以再來食其他菜!

2018-09-16 74 浏览
適逢朋友生日,星期五晚放工後一行三人往Mac for Garlic用餐!見網上好評這麼多,食物質素應該不會太差罷了!我們大概八點半到達,等了半小時便可入坐!我們先後點了三款食物,包括:1)蒜香忌廉藍青口(一隻辣椒)跟法包2)蒜香忌廉蟹肉龍蝦肉意粉3)BBQ chicken Pizza (一隻辣椒)食物賣相精美,眾人合照後便開始進食!忌廉藍青口味道一般,微辣,但算不上好吃!而忌廉汁稀少,實在無法拌著法包一起吃! 龍蝦肉蟹肉意粉味道不過不失。至於Pizza, 我與朋友嘗了一口後,都覺得”超級辣”,實在無法吃下去!假如與同為一隻辣椒相比的藍青口,它的辣度遠遠勝於一隻辣椒!我認為辣度應該有四至五隻辣椒。朋友建議向侍應反應,看看能否換別的Pizza 給我們。侍應找來一名年輕的餐廳經理與我們了解。他聽後就直接拒絕了我們的要求。還說餐牌上已標示該pizza是辣,餐廳已提醒客人!我們問他為何同標示為一隻辣度的藍青口相比,辣度可以差這麼遠!他沒有正面回答!他還說:如果我們吃不下可以幫忙”pack “起pizza,因為我們已進食過,所以餐廳絕不會換另一款pizza 或是除消pizza order!他建議我

我們先後點了三款食物,包括:
1)蒜香忌廉藍青口(一隻辣椒)跟法包
2)蒜香忌廉蟹肉龍蝦肉意粉
3)BBQ chicken Pizza (一隻辣椒)

侍應找來一名年輕的餐廳經理與我們了解。他聽後就直接拒絕了我們的要求。還說餐牌上已標示該pizza是辣,餐廳已提醒客人!我們問他為何同標示為一隻辣度的藍青口相比,辣度可以差這麼遠!他沒有正面回答!他還說:如果我們吃不下可以幫忙”pack “起pizza,因為我們已進食過,所以餐廳絕不會換另一款pizza 或是除消pizza order!他建議我們可再叫其他食物!

最後,我們無耐地把pizza pack起,在心情欠佳的情況下亦除消了早前預訂了寫上生日字的甜品並結賬離開!好戲在後頭,另一位較為成熟的男侍應氣沖沖走過來問我們為何要除消甜品,我向他解釋之前發生的情況,他只冷漠地回了一句”得啦!咁幫你除消啦!”

我實在難以想像位於九龍塘一間高級餐廳為何有著茶餐廳的服務水平!這頓飯我們吃到滿肚子都是”氣”地離開,對於有這麼多正評,實在另人費解。

2018-09-14 2285 浏览
Mad For Garlic 終於食到喇,之前係銅鑼灣食過,已經心思思想再食!今日終於約好友一齊收工去又一城食飯!一睇menu,全部都係garlic,我地首先叫左杯Tropical Fruit Tea Peach同Mango味,都幾清新仲好多水果tim👍🏻之後叫左個特色蒜蓉包塔-就係法包上面放左個蘑菇形狀既蒜容,waitress 放低比我地影左相之後就將個蒜容塞哂洛個包到再切開比我地。一個已經好重蒜味既前菜,直得一試!跟住就係Garlic Carbonara ,味道同一般Carbonara 差不多!就係重蒜味,估唔到仲好食過平時普通個啲!跟住叫左個pork belly,都不錯,跟一個好特別既包都幾夾!主菜係肉眼扒跟芝士薯泥,肉眼扒好soft,好juice,都唔貴,正!最後叫左個甜品,diy tiramisu,好得意,將個tiramisu 拆開左上,自己鐘意點食點配,自己話事,唯一覺得個mascarpone cream有garlic 味有啲怪!總結今餐好飽好食好滿足,非常不錯!

總結今餐好飽好食好滿足,非常不錯!
2018-08-23
2018-09-14 81 浏览
總結今餐好飽好食好滿足,非常不錯!
2018-08-24
2018-09-11 85 浏览
Mad for Garlic 開了良久一直未有機會試吃。今天帶父母來到九龍塘分店初嘗。餐廳在又一城,以黑色爲主,中午12點尚有很多空位。而打開餐牌一看,果然是韓國和西餐具備的餐廳,很有點Fushion的味道。我們點了Pizza,牛扒,risotto 和蟹肉意粉。最受歡迎的Pizza上桌后,屬於薄批的底上舖滿了芝士與炸蒜蓉的脆片,味道竟然出氣地夾。而蟹肉意粉内亦充滿了很多的蟹肉和龍蝦肉。牛扒,因爲定了最便宜那個,分量較小,剛好一分為四,一人一片。同時牛扒上面頂著一整個蒜頭,下面鋪著紅綠色燈籠椒,仿佛是有點中餐的做法。總體而言,感覺還行,雖然母親不太愛吃蒜頭,都認爲味道尚可。離場后大家都是滿嘴蒜蓉味。
2018-09-08
2018-09-10 1429 浏览
之前幾次放工經過又一城,總會看到很多人在這Mad For Garlic門口排隊。今天趁著公司training早放工,特意來這裏吃過早晚餐,避開人群。這間餐廳位於又一城L1。我們大約六點半到達,只有一兩個人排隊。等了十分鐘便有位了。餐廳裏面挺為寬敞主,要以二人和四人檯為主。我們一行二人共點了幾樣食物互相分享。1) 菠菜仔煙肉沙律配黑醋汁(⭐⭐⭐⭐💢):新鮮的菠菜仔配上甜甜酸酸的黑醋汁,令人十分開胃。配上餐廳特有的炸蒜片,提子乾,合桃乾和煙肉,吃起來味道層次感豐富。2) MFG招牌意大利薄餅(⭐⭐⭐⭐⭐):這個Pizza的配料有海蝦,菠蘿和炸蒜片,店員還會在Pizza上即磨芝士。吃起來味道十分豐富,有芝士的邪惡香口,菠蘿的鮮甜和炸蒜片的惹味。雖然這三種味道是南轅北轍,互不相干,但走起來卻出奇地夾,十分有新鮮感。另外,薄餅是薄身的,吃起來脆口,而且不太滯。即使我們二人也能輕易完成整個Pizza。3) 蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉(⭐⭐⭐⭐💢):這個意粉的實份量十足。忌廉汁香滑,而且芝士味濃,但不算太漏。龍蝦肉都算大件新鮮,吃起來肉質結實。但原來蟹肉指的是蟹柳,有點失望。總括而言,這間韓式的西餐

1) 菠菜仔煙肉沙律配黑醋汁(⭐⭐⭐⭐💢):

2) MFG招牌意大利薄餅(⭐⭐⭐⭐⭐):

3) 蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉(⭐⭐⭐⭐💢):
蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉

總括而言,這間韓式的西餐廳的菜式都十分新鮮,每樣菜色也加入了蒜頭的元素。下次有機會必定在和朋友來吃其他菜色。
2018-08-30
2018-09-05 231 浏览
2人行試吓依間重口味嘅餐廳先蒜依家嘢唔係個個頂得順~不過我又好喜愛~店裝修都幾舒適~幾適合聚會Garlic Snowing Pizza餡料有:蝦、菠蘿、炸蒜片~手工Pizza餅底即叫即做夠新鮮~呢個Pizza嘅特色係食落好香炸蒜味配上芝士簡直正呀Crab and Lobster Pasta有:蒜蓉、蝦肉、龍蝦肉、香草~意粉份量適中~Creamy蒜蓉汁配以洋蔥粒更加香口~蝦肉、龍蝦肉唔會有腥味~再配上少許香草味道好夾
2人行試吓依間重口味嘅餐廳先

Garlic Snowing Pizza
Crab and Lobster Pasta
Garlic Snowing Pizza
Crab and Lobster Pasta
2018-09-04 120 浏览
今個星期六約左好友gathering, 我地2:30 walk in 拎位,大約等到3點倒就安排入座 。我地6大1小,叫左個$1488既4人set再加個招牌蒜蓉塔$48。叫完10-15分鐘倒已經上salad 同 appetiser。個餐包咗一個沙律、一個小食、一個意粉、一個飯、一個Pizza、一個肉、三款甜品同四杯飲品。個沙律佢會係你面前即場撈汁,感覺幾新鮮。沙律入面有沙律菜、芝士粒、蕃茄粒同紫洋蔥。材料幾新鮮多汁酸酸甜甜好開胃。個蝦伴法包都好食。法包好脆,蝦嘅數量都好多,同好爽口。法包配埋啲汁一齊食好味道。個Pizza有菠蘿粒蒜頭粒同芝士,食落感覺都幾新鮮。蒜香carbonara 好creamy, 意粉好掛汁同彈牙。個蒜片煙肉辣醬炒飯味道偏辣,但仍可接受。燒牛排伴墨西哥包,呢個食法好得意,切開個包,同埋青椒洋蔥加埋個醬汁入去一齊食芝士蛋糕好大件,質地軟硬程度剛剛好,唔會太甜。奶凍奶味唔夠,上面有粒甜既蒜頭,感覺怪怪的。最後就係朱古力香蕉薄餅配自家製雲呢拿雪糕🍦。個餅底好有咬口,搬埋香蕉同朱古力醬簡直係perfect match, 成個甜品嘅靈魂就係個雲呢拿雪糕,好大球,好幼滑好香雲呢

個Pizza有菠蘿粒蒜頭粒同芝士,食落感覺都幾新鮮。

個蒜片煙肉辣醬炒飯味道偏辣,但仍可接受。

芝士蛋糕好大件,質地軟硬程度剛剛好,唔會太甜。奶凍奶味唔夠,上面有粒甜既蒜頭,感覺怪怪的。最後就係朱古力香蕉薄餅配自家製雲呢拿雪糕🍦。個餅底好有咬口,搬埋香蕉同朱古力醬簡直係perfect match, 成個甜品嘅靈魂就係個雲呢拿雪糕,好大球,好幼滑好香雲呢拿味,正呀!
  • 香蕉朱古力薄餅配自家製雲呢拿雪糕
  • 鐵板燒牛扒
2018-09-03 100 浏览
同朋友行完街之後諗住係又一城食野,搵到呢間係新既就一齊試下六點幾餐廳未爆客,坐左個好舒服既位,成個環境偏暗都幾岩兩個人食野傾下計西餐廳裝潢(我後來先知原來係韓國野)今次總共嗌左一個湯,一個前菜一個意粉三樣野中比較驚喜既係個沙律同意粉沙律佢比左個薄餅咁配。包埋D沙律再點D醬係好好食!沙律既雞肉都好足,食極都仲有咁點個醬好清新既味道,好開胃,推介。另外就點左個意粉,佢比想像中辣,海鮮都係普通意粉會有既料,但好重蒜味令人想一啖接一啖,熱辣辣真係好食!總括今次都幾ENJOY佢既食物味道,不過如果份量多D會更好,下次有機會想試下佢D甜品!
同朋友行完街之後諗住係又一城食野,搵到呢間係新既就一齊試下
西餐廳裝潢(我後來先知原來係韓國野)
今次總共嗌左一個湯,一個前菜一個意粉
三樣野中比較驚喜既係個沙律同意粉

沙律佢比左個薄餅咁配。包埋D沙律再點D醬係好好食!
沙律既雞肉都好足,食極都仲有咁
點個醬好清新既味道,好開胃,推介。

另外就點左個意粉,佢比想像中辣,

2018-07-17
2018-08-30 109 浏览
之前都食過mad for garlic,因為真係幾好食,今日就約左媽媽同佢食一餐~估唔到星期三都咁多人,到埗一陣子,時間剛剛好就安排我地二人,餐牌都有好多菜式選擇,今日決定要一個蒜片山肉眼扒,一個意粉。MFG蒜片山肉眼扒(五成熟)扒上那座蒜片山令我驚嘆,除左炸蒜片,仲有蒜蓉、蒜粒,剪落牛扒熟既程度剛剛好,中間雖然仲係鮮紅,但切開繼續係鐵板上燒就夠熟了,肉質腍滑,夾上蒜片蒜蓉食好滋味。至於地中海式雜香草香蒜素意粉,意粉幼面身質地很好,不過腍過硬,而且好入味,清清地但有香草香蒜味道好配合。
之前都食過mad for garlic,
因為真係幾好食,今日就約左媽媽同佢食一餐~
估唔到星期三都咁多人,
到埗一陣子,時間剛剛好就安排我地二人,
餐牌都有好多菜式選擇,
今日決定要一個蒜片山肉眼扒,一個意粉。

MFG蒜片山肉眼扒(五成熟)
扒上那座蒜片山令我驚嘆,
除左炸蒜片,仲有蒜蓉、蒜粒,
剪落牛扒熟既程度剛剛好,
中間雖然仲係鮮紅,
但切開繼續係鐵板上燒就夠熟了,
肉質腍滑,夾上蒜片蒜蓉食好滋味。
MFG蒜片山肉眼扒

至於地中海式雜香草香蒜素意粉,
意粉幼面身質地很好,不過腍過硬,
而且好入味,清清地但有香草香蒜味道好配合。
地中海式雜香草香蒜素意粉

2018-08-29
MFG蒜片山肉眼扒
地中海式雜香草香蒜素意粉
2018-08-29 98 浏览
之前聽同事介紹又一城有一間用蒜頭做主題嘅餐廳,幾好食同特別🤔,搞到我都好想試下。咁岩朋友係附近做野,所以今次就約咗佢黎呢度食了。黎食之前仲特登問一問佢鍾唔鍾意食蒜😂。約左星期二,八點鐘,去到門口都有好多人等緊。唔知算唔算好彩,都幾快有位。一邊傾計,等左一陣就有位了。😝入面個格局同裝修都幾靚❤️,坐得幾舒服環境幾好,服務員亦都好有禮貌👍🏼。佢呢到有前菜、意粉、pizza、飯、扒、甜品同酒水等等⋯⋯ 我哋就叫咗一個Garlicpeno 意粉(佢寫住招牌啊),一個Mad mexi nacho pizza(有三隻🌶)同埋一個美國肉眼扒牛扒 配蒜頭山。⭐️Garlicpeno 意粉上面有一層滿滿嘅蒜片,蒜片幾好,望落有d似粟米片,食落係香口嘅蒜片。平時唔係話對蒜有特別感覺嘅我,今次都幾欣賞。意粉方面,炒得幾好,唔會太乾身,有少少油係面,香香辣辣,好食👍🏼。⭐️Mexi nacho Pizza非常之有墨西哥tacos 嘅感覺😍。上面有滿滿嘅料,另外有個碗蕃茄嘅topping,個批係墨西哥脆片底。如果鐘意食tacos 嘅人一定要食!另外熱食好味d。⭐️美國肉眼牛扒配蒜頭山一黎到個蒜頭山係cover 左成塊扒

⭐️Garlicpeno 意粉

⭐️Mexi nacho Pizza

⭐️美國肉眼牛扒配蒜頭山
一黎到個蒜頭山係cover 左成塊扒,咁上面又係個d好好食嘅蒜片啦(我朋友勁愛吃),下面有d蒜蓉,再下面就有扒。個扒係我以想唔到好食,我冇特別講要幾成,但佢煮得岩岩好😍。唔需要配其他汁都好好食。👍🏼 佢有三個級別嘅美國肉眼扒,我係揀左最平,普通個個😝。

可以係又一城食到有質素又唔太貴,價錢合埋嘅野,呢到都係個好選擇😏。