2019-07-28 170 浏览
跟朋友吃生日飯,選了朗豪坊戲院旁的 Made in HK。朋友說在觀塘的分店吃過肉醬意粉,味道不錯,今晚再 Encore。我則掙扎於扒類與吉列豬扒青蘋果焗飯之間,最終選了焗飯。另點了一客很久沒吃的法式焗田螺,頗期待的 誰知法式田螺一上桌,色澤不對呀?吃一只,田螺肉不熱的   告店員後店員收回田螺。約二十分鐘後,翻焗的田螺再上枱,連原身裝飾用的豆苗也謝了 田螺開口部份焗焦了,但內裡的田螺肉還好,沒有焦味,依然濕潤及有牛油香。薯蓉也焗香了,不油,軟滑,混和田螺內的牛油汁不過不失。吉列豬扒一大片厚厚的,挺吸引。但事實是豬扒本身並不厚,反倒是吉列粉很厚,賣相比食味吸引。炒過的焗飯香口軟熟,蕃茄醬味濃微酸,但跟切角一起焗的青蘋果似乎搭不上關係。意粉剛好全熟,乾身,配合濃郁的肉醬也好吃。温泉蛋正好中和了肉醬強烈的味道,多吃幾口也不膩。至於加$30 轉套餐的餐湯,選了羅宋湯。味道較温和,微酸,不辣。飲品則再加差價選了 Cucumber Mojito略作攪拌後吸一口,完完全全的一口糖水 狂攪後再喝杯面比較多冰的部份,一陣青瓜的草青味,投降!看看餐牌,像是港式豉油西餐的變調,是高檔次嗎?我還是偏向地道一

跟朋友吃生日飯,選了朗豪坊戲院旁的 Made in HK。

我則掙扎於扒類與吉列豬扒青蘋果焗飯之間,最終選了焗飯。

另點了一客很久沒吃的法式焗田螺,頗期待的

法式焗田螺

誰知法式田螺一上桌,色澤不對呀?

吃一只,田螺肉不熱的
  告店員後店員收回田螺。

法式焗田螺

約二十分鐘後,翻焗的田螺再上枱,連原身裝飾用的豆苗也謝了

薯蓉也焗香了,不油,軟滑,混和田螺內的牛油汁不過不失。

吉列豬扒青蘋果焗飯

吉列豬扒一大片厚厚的,挺吸引。

但事實是豬扒本身並不厚,反倒是吉列粉很厚,賣相比食味吸引。

温泉蛋肉醬焗意粉

意粉剛好全熟,乾身,配合濃郁的肉醬也好吃。

温泉蛋正好中和了肉醬強烈的味道,多吃幾口也不膩。

羅宋湯

青瓜薄荷青檸

飲品則再加差價選了 Cucumber Mojito
略作攪拌後吸一口,完完全全的一口糖水

狂攪後再喝杯面比較多冰的部份,一陣青瓜的草青味,投降!

看看餐牌,像是港式豉油西餐的變調,是高檔次嗎?

我還是偏向地道一點的味道。
2019-07-15
庆祝纪念
生日
2019-07-11 128 浏览
星期五朗豪坊周圍都好多人排隊 呢間相反好多位 心諗會唔會伏🤭坐低睇吓餐廳 發現餐廳主攻鐵板食物&烤焗食物,價錢比普通鐵板餐貴。我叫左個烤三文魚配忌廉汁意粉🍽非常之有驚喜!烤三文魚超級嫩,入面僅僅熟透,而魚皮帶脆👍🏼忌廉汁調味一流,無論配魚定意粉都無得頂呀🤤🤤🤤仲有個配菜 (茄子&翠玉瓜) 烤完都好正。總括,呢個餐好有驚喜🤤🤤🤤相反朋友話她個鐵板牛有點硬🤭

我叫左個烤三文魚配忌廉汁意粉🍽非常之有驚喜!

總括,呢個餐好有驚喜🤤🤤🤤相反朋友話她個鐵板牛有點硬🤭
2019-06-06
2019-06-21 116 浏览
今晚睇完戲就嚟到呢度食飯青瓜薄荷梳打依杯野真係好難飲薄荷味好重,糖漿又甜,完全冇青瓜嘅味道,飲咗一啖已經冇飲入邊有火腿絲蘿蔔絲加一種肉,唔知道係雞肉定豬肉,我覺得都吾錯,湯比較杰身,酥皮好大塊😝軟殼蟹唔脆,已經林左,食唔到鹹蛋味,菜唔新鮮,有汁係底,但冇味道,好似冇落沙律汁咁鵝肝煎得唔香,冇油香味,麵包林晒,蘋果同醬汁都可以雞肉超級乾身,牛扒還算好,肉質軟身,味道不過不失,薯仔好硬,薯仔上面嘅酸忌廉味道唔好食總括嚟講,真係好痳痳,但都有好多人去食,亦見到唔少外國朋友入去食飯
今晚睇完戲就嚟到呢度食飯

青瓜薄荷梳打
依杯野真係好難飲
薄荷味好重,糖漿又甜,完全冇青瓜嘅味道,飲咗一啖已經冇飲

酥皮金必多忌廉湯

金沙鹹蛋軟殼蟹沙律

脆香鵝肝多士

鵝肝煎得唔香,冇油香味,麵包林晒,蘋果同醬汁都可以

USA肉眼扒拼法國春雞

2019-06-20
點餐嗰陣見到餐牌寫都知要等25分鐘,侍應落單嗰陣都有講,都接受。 點知等咗35分鐘都未有,當然催一催侍應,點知侍應態度極差仲要黑面話 : 都同你講咗要等㗎啦,雖然餐牌寫25分鐘,實際要35-40分鐘㗎 ! 你依家仲要等多15分鐘㗎 !喂 ! 你當初都只係講25分鐘,既然你都知35-40分鐘,咁應該落單嗰陣就同人咁講,而唔係依家先講囉 ! 我朋友都已經餓啦,你早啲咁講,我哋都可以考慮下情況,睇下自己等唔等到,搞到人哋餓到極點嗰陣先咁講,會唔會過份咗啲呀 ! 我哋好好聲氣問,仲要態度惡劣咁回應。本身都冇諗過寫食評,見佢態度差到咁,唔寫衰佢唔得囉 ! ! !
點知等咗35分鐘都未有,當然催一催侍應

2019-05-29 100 浏览
今次黎到體驗下呢間港式餐廳,見佢有限時優惠焗飯買一送一就黎試下🤤一提到港式大家都可能會諗起茶餐廳,而呢間野就絕對同港式茶餐廳喎同,環境外觀上有西餐廳既感覺,所以相對地高級同舒適👏🏻而講到港式食物又點少得焗飯,焗豬扒飯相信人人都食過,所以第一件事就試下呢到既焗豬扒飯😏豬扒用左吉列既方式炮製,外皮非常之脆口,肉身都充滿肉汁,做得相當唔錯🤩飯就唔媽夫用左炒飯,加入青蘋果,青蘋果既酸甜味都算配合得唔錯,令成件事唔會食到好滯👍🏻成個焗豬扒飯一改大眾對呢樣菜式既印象,有香港味道之餘都有所突破,非常推介呢個飯👍🏻👍🏻另外就叫左個鴛鴦炒飯,白色個面係忌廉汁魚飯,啡色就係牛肉。講左白色先,魚方面佢唔係用魚柳而係大量魚碎,魚既份量絕對唔媽夫,碎上都比魚柳更方便食用,可能會冇咁多口感但個人幾鐘意呢種製法🤔牛就係原粒牛肉,不過啡色個汁就相對地好濃,食忌廉汁本身都係會比較滯,所以成個飯就係好滯同埋好重口味,所以就要扣咁d分啦🤥然後就講小食,叫左個咸蛋黃薯條,唔知係咪漏單個薯條要食哂兩個飯再吹先上到,一黎到上枱個下勁香咸蛋黃味諗住會有驚喜,但點知就有驚冇喜,食落條薯條係冇味,仲要好油🤮絕對唔合格,好彩既係佢配松露
焗青蘋果豬扒飯
焗鴛鴦炒飯
然後就講小食,叫左個咸蛋黃薯條,唔知係咪漏單個薯條要食哂兩個飯再吹先上到,一黎到上枱個下勁香咸蛋黃味諗住會有驚喜,但點知就有驚冇喜,食落條薯條係冇味,仲要好油🤮絕對唔合格,好彩既係佢配松露醬上,我真係當佢係松露薯條咁食🤨
金沙黃金薯條
野飲就叫左個青瓜梳打,本身諗住試伏但飲落其實品錯,還原到青瓜味道,飲落好清新,重點係佢可以解滯,食左成晚重口味既汁配番呢杯野飲就非常之好👍🏻👍🏻
Cucumber   mojito
總括黎講呢間都係間幾創新既香港菜,旨在還原香港味道之餘都有嘗試突破,不過就小心有時會中伏啦🙊
$134.6 (晚餐)
焗青蘋果豬扒飯
Cucumber   mojito
2019-05-19 97 浏览
今日特登黎試,點知咁難食,staff懵下懵下啲Order又落漏曬,要追單又冇左件事,叫左小食拼盤,啲雞翼唔新鮮,又窿晒,新出既龍蝦成舊野軟奶奶,強烈麵粉味,食到好想嘔
2019-05-19 100 浏览
叫左個吉列流心奶黃西多,同黃金薯條,奶黃西多完全唔流心,連放係西多上面的牛油都唔溶,因為塊西多根本就唔熱,黃金薯條一樣係咁差,硬到唔知翻烤左幾多次咁,得個咸字,兩樣野都係食左兩啖已經食唔落,絕對唔會再黎🤮
叫左個吉列流心奶黃西多,同黃金薯條,
奶黃西多完全唔流心,
連放係西多上面的牛油都唔溶,因為塊西多根本就唔熱,
黃金薯條一樣係咁差,硬到唔知翻烤左幾多次咁,得個咸字,
兩樣野都係食左兩啖已經食唔落,絕對唔會再黎🤮
2019-05-16 78 浏览
見到hkplayndine推介呢間港式餐廳嘅火焰豬手就嚟試下,果然非常啱打卡而且符合期望!😍一開始覺得$238一個餐喺旺角區嘅lunch嚟講有啲貴,但其實非常抵食因為夠兩個人食有餘!份豬手夠哂大,配埋黑椒汁非常好食,侍應仲好人見我地兩個女仔切唔開幫我地拎咗入廚房切😂而且跟餐仲有份細沙律/餐湯同甜品。我地揀咗沙律同抹茶雪糕,沙律就細細份普普通通,但抹茶雪糕就好好食同埋唔會太甜!我地仲另外叫多咗一份流心西多士,雖然唔夠流心,但係都夠香口同唔算好膩,我覺得合格有餘架喇!🤤
2019-05-05 85 浏览
Made in HK Restaurant $188 港味三層下午茶(二人用)老虎乸身為一名港女,都需要食下我認為造作既下午茶既,但口味都要就一就我,唔好全部都係甜品先啦大佬呀高層老實講我就無咩興趣食左都覺得無咩特別,唯一係個肉桂多士,又硬又無味唔知想點第二層係肉類叉燒酥﹑雞WING﹑焗薯, 無一樣野真係好食到值得介紹,個雞WING雪味濃第三層係最正常!!夏威夷薄餅同迷你熱狗整體評分 5.0 /10推介: N/A(五分滿)老虎回頭率:🐯

第三層係最正常!!夏威夷薄餅同迷你熱狗

整體評分 5.0 /10
推介: N/A
(五分滿)老虎回頭率:🐯
2019-04-26
下午茶
2019-05-04 75 浏览
⭕️ 金沙黃金薯條🍟 上檯果陣好香咸蛋黃味,但食落其實又無咩味😔 佢仲有配個黑松露醬,但酸酸的同咸蛋黃好唔夾🤢⭕️ 香蒜蟹肉意粉🦀 焗紙包蒜香香草白酒蜆意粉🐚 感覺就好似自己係屋企煮咁,上檯時侍應幫手界開個紙包,但連紙包既紙碎都係埋意粉入面😢 ⭕️ 招牌吉列流心奶黃西多士🍞 味道都可以,算係整晚最好的一道。不過就有少少overcooked! 如果落單果陣會提下客人係後上會更加好😯🙈食食下仲有隻小昆蟲係檯面行走🐾🦗

🙈食食下仲有隻小昆蟲係檯面行走🐾🦗
2019-04-26 71 浏览
今次抽中了Made in HK的雜扒餐, 與兩位友人差不多五六年不見, 於是趁這個機會去Made in HK吃個午餐, 餐廳主打港式風味,價格中上, 4人同行,3人消費,盛惠$800up。以上就是鐵板雜扒餐, 有雞牛豬扒+腸+焗薯, 缺點就是鐵板太小, 刀子不夠鋒利, 雞扒好大塊, 牛扒有點筋7成都切得好辛苦, 豬扒就好入味, 焗薯*v*反而是最好吃的.....每樣只吃了一半, 總共吃了5,6成吧! 有點浪費食物-_-
今次抽中了Made in HK的雜扒餐,
與兩位友人差不多五六年不見,
於是趁這個機會去Made in HK吃個午餐,
餐廳主打港式風味,價格中上,
4人同行,3人消費,盛惠$800up。

以上就是鐵板雜扒餐,
有雞牛豬扒+腸+焗薯,
缺點就是鐵板太小,
刀子不夠鋒利,
雞扒好大塊,
牛扒有點筋7成都切得好辛苦,
豬扒就好入味,
焗薯*v*反而是最好吃的.....

每樣只吃了一半,
總共吃了5,6成吧!
有點浪費食物-_-
2019-03-30
2019-04-01 152 浏览
因為實在太難吃食,忍唔住要申請一個openrice account黎發表。本來見餐廳裝修幾靚,照片都好吸引,肚子又餓所以入去試試,估唔到就咁中左大伏。叫了一個下午茶2人set。(好似係188)叉燒酥、熱狗、還有所謂的夏威夷薄餅...應該都無焗過..又凍又淋,咁ge野都可以拎得出黎俾客食...定係平時都有焗開,咁啱廚師星期日下午偷懶..乜都唔焗呀...真係凍架wo焦糖燉蛋難食到好似變壞左咁,所以食左一啖就唔敢再食了。成個set只有椰汁糕同雞翼ok。連加錢轉野飲埋單200幾。真係好後悔入左黎食真係多謝你呀made in hk...用左openrcie咁多年都懶得去無申請個account,今日因爲你終於有動力申請左!

叫了一個下午茶2人set。(好似係188)

係香港食茶餐廳就食得多喇 🍚有冇試過去一間有西式風格嘅茶餐廳呢?呢個餐廳嘅裝修同擺設都帶有少少舊式茶記風味而餐牌上嘅食物都同西式餐嚟個crossover覺得幾得意 所以走入去試一試啦鐵板龍蝦及肉眼扒 + 焗薯 + 沙律  $258呢個餐個份量都好大半隻龍蝦 一份肉眼扒 再加上焗薯普通正常人嘅食量都應該覺得飽呢個餐有海鮮又有牛肉 真係啖啖肉 🥩可以食到大啖嘅海鮮又可以食到肉眼扒真係雙重享受 肉質都唔算差 入口彈牙且香口 可以鎖到肉汁呢個應該係餐廳嘅王牌餐龍蝦湯 $38另外散叫咗一碗龍蝦湯 入面有少少龍蝦肉可以食到基本上龍蝦湯嘅味道都差唔多 分別不大避風塘吉列一口和牛粒 配 沙律汁  $118呢個一口和牛真係值得你一試雖然呢個餐避風塘嘅炸乾蒜好多多到搵舊和牛食都好似尋寶咁不過食落又唔算差 起碼唔係乾身到硬又辣 如果覺得越食越覺重口味又口乾的話可以食下餐附上嘅腐乳薯仔沙律都幾好食 清清涼涼有口感 雖然有港式風味 幾獨特 環境吸引你覺得西式茶記好定普通傳統茶記好?各種因素加埋起黎就睇你覺得值唔值喇
係香港食茶餐廳就食得多喇 🍚
有冇試過去一間有西式風格嘅茶餐廳呢?
呢個餐廳嘅裝修同擺設都帶有少少舊式茶記風味

如果覺得越食越覺重口味又口乾的話
可以食下餐附上嘅腐乳薯仔沙律
都幾好食 清清涼涼有口感

雖然有港式風味 幾獨特 環境吸引
你覺得西式茶記好定普通傳統茶記好?
各種因素加埋起黎
鐵板龍蝦及肉眼扒 + 焗薯
避風塘吉列一口和牛粒 配 沙律汁
  • 鐵板龍蝦及肉眼扒
2019-03-14 54 浏览
比起正宗的西餐我更喜歡港式的味道和氣氛味道的確是更適合我們香港人的鐵板牛扒是當中最吸引我的地方熱辣辣的在客人面前再加入醬汁整個氣味和口感都是一流的雜扒套餐看了不少的牛扒套餐最終選了這個雜扒套餐主要原因是性價比高, 而且可以和友人一起SHARE的份量先來的是餐湯, 我選擇了白湯, 配合麵包味道不錯!!店員很細心的會問客人想在餐上淋醬汁還是在旁幫我們淋上由於我們都穿了白色衫, 所以只好麻煩店員先幫我們在旁淋上這樣汁就不會彈到衣物上牛扒我選了七成熟熟度剛剛好而且牛扒厚而大份, 肉質嫩滑牛扒的厚度比一元硬幣還要厚呢口味和味道都是一級捧最後叫了餐飲是LATTE味道不俗, 有咖啡廳的質素
比起正宗的西餐

整個氣味和口感都是一流的

雜扒套餐
看了不少的牛扒套餐
最終選了這個雜扒套餐
主要原因是性價比高, 而且可以和友人一起SHARE的份量

先來的是餐湯, 我選擇了白湯, 配合麵包味道不錯!!

店員很細心的

會問客人想在餐上淋醬汁還是在旁幫我們淋上
由於我們都穿了白色衫, 所以只好麻煩店員先幫我們在旁淋上
這樣汁就不會彈到衣物上

牛扒我選了七成熟
熟度剛剛好
而且牛扒厚而大份, 肉質嫩滑

牛扒的厚度比一元硬幣還要厚呢
口味和味道都是一級捧

最後叫了餐飲是LATTE
味道不俗, 有咖啡廳的質素
2019-02-18
2019-03-04 87 浏览
今日嚟到旺角朗豪坊食嘢,行咗陣街,見到一間新開張無耐,裝修非常之有特色嘅香港茶餐廳,啲名仲係寫住香港製造,我哋就急不及待入去試吓啦。餐廳採用左開放式嘅設計,喺商場入邊經過,會見到食客進餐嘅情況,我哋仲見到有流心西多士嘅poster,店員都好熱情咁招呼我哋,等我哋試一試啦!叫咗個奶黃流心西多士,炸粉都幾好,用刀切開,都有流心效果,食落去戀戀地,奶黃嘅甜味,同埋塊西多士小小嘅鹹味,配合得幾好。叫咗個話梅將豬欄骨,都好大份,兩個人食差啲食唔晒,肉質都算元年,容易切開,食落食到淡淡的話梅味,酸酸甜甜幾開胃。最後叫咗個鴛鴦焗飯,賣相非常之靚,一邊係忌廉蘑菇汁,令一邊就係番茄豬扒汁,兩邊都幾好食,個飯一啲都唔退,加咗隻蛋落去炒,粒粒分明,更加香。