2018-12-27
自從報咗咖啡拉花班之後,好多時都係旺角呢邊食飯。今日上完堂就拉埋同學一齊行下朗豪坊醫肚,睇場戲。因為係門口俾呢個巨型扭蛋機吸引住,就入去開餐了。原來做緊新MENU推廣,所以先有咁大個扭蛋機。因為開始時唔算太肚餓,所以都係單點咗幾樣就夠了。酥皮忌廉湯。用料好足之餘酥皮好鬆脆,加上忌廉湯夠杰身飲落暖暖笠笠。金沙薯條。酥脆嘅薯條被炒得香濃嘅咸蛋黃醬包裹住,食落香口惹味又唔算好油膩。作為餐前小食恰到好處。龍蝦配肉眼扒。龍蝦大大隻而且用上大量芝士千島醬焗製,油脂滲透入蝦肉度,食落唔乾身而且啖啖肉。牛扒五成熟恰到好處,油脂唔會勁多而搶咗牛肉味。加上份量真係幾大兩都人分享食先清得晒。士多啤梨熱情果/青檸薄菏梳打,兩杯都係清爽酸甜嘅味道,好開胃。而且果香味中和牛肉同意粉嘅飽濟感,感覺唔錯。食到一半先落單送上時間啱啱好,清一清味道再食過。鮮魷筒伴意粉。魷魚一開始以為會韌同乾身但點知食落又幾腍滑喎,焗完之後再用火熗再燒表面,多咗一陣焦香味令淡口嘅魷魚肉更好食。意粉就唔算特別不過勝在份量又係好多,啱晒大食人士即係我地,哈哈哈。食食下發覺唔夠飽,再追加一個牛柳焗飯。可能天氣寒嘅關係都係需要一啲飯落肚先得。牛柳
因為開始時唔算太肚餓,所以都係單點咗幾樣就夠了。
龍蝦配肉眼扒。龍蝦大大隻而且用上大量芝士千島醬焗製,油脂滲透入蝦肉度,食落唔乾身而且啖啖肉。 牛扒五成熟恰到好處,油脂唔會勁多而搶咗牛肉味。加上份量真係幾大兩都人分享食先清得晒。
食完餐飯個人暖晒,又順便過隔離睇返場戲,PERFECT池啊。