2024-10-19 1743 浏览
Bookmark了很久的餐廳,今次慶祝拍拖週年,其實都是藉口給我吃吃想要去的餐廳😛,位於香港中環大館的Magistracy Dining Room,前身為中央裁判司署,充滿歷史感的百年古蹟,𥚃面融入了現代典雅的裝潢,高樓底和栱型天花,Signature的紅色軟皮沙發卡坐,既舒適又帶著英倫格調。午餐時段,我們分別點了三個Courses和兩個Courses,Starters是Cock-A-Leekie Soup,和Steak Tartare,前者湯頭非常清澈,帶點洋蔥香,配上雞肉dumplings,外皮有點點酥脆,比較像雞肉批。後者侍應會在生牛肉即時拌入生雞蛋、不同的香料、胡椒、香草、即刨芝士,塗在烘脆的吐司上吃,味道很不錯。主菜我點的Three Yellow Chicken Pie,上桌比較像酥皮湯,𥚃面是鮮嫩三黃雞肉,紅蘿蔔、洋蔥、菇菌類,醬汁Creamy,酥皮亦夠酥夠脆。老公的Grilled Ribeye Steak,點了medium rare,牛肉切開嫩滑多汁,沾上horseradish cream入口順滑,亦帶出了牛排的層次鹹鮮味道。Side dish的亮點是Quality Ch
Bookmark了很久的餐廳,
今次慶祝拍拖週年,
其實都是藉口給我吃吃想要去的餐廳😛,
前身為中央裁判司署,
充滿歷史感的百年古蹟,
𥚃面融入了現代典雅的裝潢,
高樓底和栱型天花,
Signature的紅色軟皮沙發卡坐,
既舒適又帶著英倫格調。

午餐時段,
我們分別點了三個Courses和兩個Courses,
Starters是Cock-A-Leekie Soup,
和Steak Tartare,
前者湯頭非常清澈,
帶點洋蔥香,配上雞肉dumplings,
外皮有點點酥脆,比較像雞肉批。
塗在烘脆的吐司上吃,
味道很不錯。
Cock-A-Leekie Soup
Steak Tartare

上桌比較像酥皮湯,
𥚃面是鮮嫩三黃雞肉,
紅蘿蔔、洋蔥、菇菌類,
醬汁Creamy,酥皮亦夠酥夠脆。
老公的Grilled Ribeye Steak,
點了medium rare,
牛肉切開嫩滑多汁,
沾上horseradish cream入口順滑,
亦帶出了牛排的層次鹹鮮味道。
Side dish的亮點是Quality Chop House Confit Potatoes,
薯仔切成千層狀再用油封方法烹製,
本身已加入海鹽調味,
入口外酥內嫩,保留薯仔的天然風味之餘,
亦增添了香氣和口感,
連配菜都一絲不苟。
另外一款Creamed Spinach反而失色了,
個人覺得稍鹹。
Three Yellow Chicken Pie
Grilled Ribeye Steak

甜品我選了Dark Chocolate Pudding ,
70%巧克力做成的布丁,
質感像慕絲細滑,
入口有一點點漿口,
可可味濃,配vanilla忌廉平衡感不錯。
Dark Chocolate  Pudding

之前看過餐廳其他食評,
其實也有一點好壞參半的感覺,
名廚Alyn Williams掌廚的出品,
對我來說整個用餐體驗覺得蠻好,
口味對我們的胃就是。
2024-10-18
纪念日
Steak Tartare
Grilled Ribeye Steak
2024-07-06 6438 浏览
餐廳位於大館入面一個隱閉位,要經過一條樓梯上去😅星期三嘅晚上,我地預訂7:30,餐廳入坐率都有8成,非常好👍🏻咁次我哋試吓個特價Black Series Tasting menu $888pp,需要全數預繳😄麵包真係熱辣辣😄好味😋Zero-Proof Sparkling Chardonnay ($98)Zero-Proof Violet Fizz($88)Mocktail 飲品普通左少少😂蟹香鬆餅好豐滿嘅蟹肉鬆餅😅傳統番茄撻番茄鮮甜,配上脆撻,幾夾幾好食😋慢煮烤牛扒席前分切,配以辣根奶油及牛肉汁餐廳嘅名菜,經理親自係食客面前切肉👍🏻烘 三黄雞,配以牛油酥皮雞腿蔬菜批鷄皮薄脆,鷄肉嫩滑😋配上下面嘅蔬菜批,好飽😅油封馬鈴薯,選用麥芽醋及海鹽呢個馬鈴薯,以非常薄切成一片片合返埋一齊,變成長方形,加上麥芽醋同埋海鹽,鹹鹹甜甜咁,惹味😋😋奶油菠菜,選用法式白醬及 DOP 帕爾瑪芝士黑朱古力布甸
餐廳位於大館入面一個隱閉位,要經過一條樓梯上去😅

麵包真係熱辣辣😄好味😋

Zero-Proof Violet Fizz($88)
Mocktail 飲品普通左少少😂

蟹香鬆餅
好豐滿嘅蟹肉鬆餅😅

傳統番茄撻
番茄鮮甜,配上脆撻,幾夾幾好食😋

慢煮烤牛扒
席前分切,配以辣根奶油及牛肉汁
餐廳嘅名菜,經理親自係食客面前切肉👍🏻

烘 三黄雞,配以牛油酥皮雞腿蔬菜批
鷄皮薄脆,鷄肉嫩滑😋配上下面嘅蔬菜批,好飽😅

油封馬鈴薯,選用麥芽醋及海鹽

奶油菠菜,選用法式白醬及 DOP 帕爾瑪芝士

黑朱古力布甸

2024-06-19
2024-06-10 6855 浏览
香港要食到高質英國菜,仲可以享受到經典倫敦味道嘅餐廳唔多餐廳置身於百年古蹟嘅前中央裁判司署入便,經改建後成為臻貴顯赫,充滿經典嘅倫敦餐廳店內裝潢華麗、古典優雅,中間嘅圓型梳化位置仲係一個非常適合慶祝生日、紀念日、fine dining 嘅好地方餐廳主要提供海鮮、肉類、小食等各款英國經典菜式食物方面:Bread : 餐廳會先送上麵包籃及牛油,麵包上枱焗到熱辣辣上枱出曬煙,外層少少硬但中間非常軟熟,再搽上香濃牛油及非常美味嘅焦糖牛油,就算大大個麵包都好快食曬Soufflé 'Arnold Bennett': 用芝士焗成嘅梳乎厘,內裡軟熟充芝士濃香,再蘸上有魚肉嘅白汁一齊食,一個幾別嘅英式前菜Slow-Cooked Roast Beef : 服務員會推住燒牛肉嘅餐車到枱邊即席切開上碟,燒牛肉用慢烤方式烤焗六小時,牛肉味重,肉質嫩滑,再淋上熱辣辣嘅牛肉汁,真係超美味,充滿儀式感Poached and Roasted Three Yellow Chicken : 三黃雞烘烤後外皮香脆,肉質嫩滑,服務員會將兩塊大肉即席切開上碟,其他部位會加埋醬汁混埋一齊放上烤餅食Creamed Spinach :
香港要食到高質英國菜,仲可以享受到經典倫敦味道嘅餐廳唔多

餐廳主要提供海鮮、肉類、小食等各款英國經典菜式
食物方面:

Creamed Spinach : 菠菜奶油味濃郁,口感軟嫩,份量都比較多,再加埋面層嘅芝士,非常邪惡
Japanese Hen-Of-The-Wood Roasted Mushrooms : 烤日本舞茸真係第一次試,舞茸香氣濃郁,鮮味十足,再配埋香草醬一齊食,味道濃郁
Dark Chocolate Pudding : 用上 70% 黑朱古力做嘅布甸,口感軟滑,味道濃郁配埋雲尼拿忌廉就梗加香滑
Ours Tips : 為保持食府傳統,請男士穿著長褲、有領恤衫及密頭鞋履,女士穿著優雅晚裝禮服

2024-06-09
2024-10-06 1212 浏览
如果要評價呢間餐廳,我會話好睇唔好食🌚而且員工嘅服務都真係好一般🥹朋友book左做生日purpose, 其實我哋都會expect比較貴價嘅餐廳應該都會有返相應嘅服務🥲 例如唱下生日歌或者喺個甜品上面放蠟燭,不過就無,如果有嘅話就都會係幾surprise。 食物方面全部都係不過不失,但係甜品就真係比較甜,我自己叫嗰個就係焦糖嘅cake, 真係好甜… 朋友叫嗰個就係朱古力mousse,都係好甜🤣 題外話係cut個雞批嗰陣,個員工切到雞批上面塊皮都飛起埋😱😱😱 ((個雞批好乾唔建議應該無下次🙂‍↔️🙂‍↔️🙂‍↔️
如果要評價呢間餐廳,我會話好睇唔好食🌚
而且員工嘅服務都真係好一般🥹

應該無下次🙂‍↔️🙂‍↔️🙂‍↔️
位於香港的 Magistracy Dining Room 是一家靈感來自倫敦歷史悠久餐廳的高級餐廳。這家餐廳前身是中央裁判司署,經過活化後,成為帶有英倫風格的華麗典雅的西餐廳。.餐廳的裝潢氣派非凡,環境美輪美奐,讓人彷彿置身於一個充滿故事的時代。.🥖Bread basket餐廳會先送上熱騰騰的麵包籃及牛油。麵包外層微硬但中間非常軟熟,再搽上香濃牛油及焦糖牛油,令人食指大動。.🦪Oysters EachGILLARDEAU No. 3, 分別有海水味比較DD AMÉLIE SPÉCIALE COCKTAIL size比較細隻DD LA PERLE BLANCHE No. 3 口感比較Creamy .🥩Starters:Steak Tartare:staff 推出餐車,在客人面前將不同配料mix一起,📸打卡able! 經典的法式生牛tartare,配搭toast ,口感突出.Main:🥩Slow Roast Beef慢烤牛肉,經過六小時的烹調,肉質軟嫩多汁。staff會推著燒牛肉的餐車到桌邊即席切開上碟,再淋上熱騰騰的牛肉汁,充滿儀式感😍打卡able,牛肉肉質好嫩又多汁,不過略嫌肥膏較多☹️
🥖Bread basket
🦪Oysters Each
GILLARDEAU No. 3, 分別有海水味比較DD
🥩Starters:
Main:
🥩Slow Roast Beef
🦞Grilled Lobster
肉質鮮嫩彈牙,搭配特製醬汁,好滋味
Side dishes:
🍄‍🟫Hen of the Woods Mushrooms
具豐富mineral ,口感似雞肉,重菇味,增添了一份自然的香氣。
🥔Mashed Potato
超級綿密的土豆泥,口感細膩,與主菜完美搭配。
2024-09-13
2024-09-20 1615 浏览
當初就係被呢間餐廳嘅外觀、歷史、環境吸引,點知食完之後感到極失望 。呢到嘅職員全部都好nice,好好人,仲會講解呢到歷史,甚至係啲餸菜嘅歷史,奈何味道真係一般甚至更差 。Menu選擇唔多,所以我地叫左Dressed Dungeness CrabSoufflé 'Arnold Bennett'Poached and Roasted Three Yellow Chicken最失望可能係隻黃油雞唔脆、唔滑、唔嫩;超鞋,一啲都唔好食 成晚最好食可能係碟side dish嘅千層焗薯我覺得係呢個環境可能飲野,chill下會比較好 。但最後值得加分嘅係真係呢到啲人好好,即使我地無叫甜品,佢知我地係慶祝生日都送左個甜品,同埋成班人出黎唱生日歌俾我 。

Menu選擇唔多,所以我地叫左
Dressed Dungeness Crab
Soufflé 'Arnold Bennett'

最失望可能係隻黃油雞
唔脆、唔滑、唔嫩;超鞋,一啲都唔好食
成晚最好食可能係碟side dish嘅千層焗薯

我覺得係呢個環境可能飲野,chill下會比較好 。
2024-08-22
2024-09-02 2084 浏览
✨最佳浪漫約會餐廳✨難得同老公慶祝結婚周年紀念,見到 black sheep restaurant 咁啱做緊promotion, 就book咗呢間book mark咗好耐嘅英國🇬🇧餐廳👍環境一流!好似返咗英國!🇬🇧值得推介嘅菜式:傳統蕃茄撻🍅新鮮蕃茄香濃,口感酥脆,是清爽開胃的好選擇。慢煮烤牛扒🥩慢火燉煮的牛扒鮮嫩多汁,入口即化。烤三黃雞🐔三黃,烤雞肉質鮮嫩,再加上雞肉蔬菜批,一道菜兩種煮法💯油封馬鈴薯:外酥內軟的馬鈴薯,口感層次豐富,是下酒佳品。👎到達後還要等15分鐘,如果等嘅時候可以飲番杯酒就更加好🍷用餐時間都會比較長,預返大約至少兩個半鐘至三個鐘值得留意:1. 不會招待12歲以下嘅小童(兩公婆me time only) 2. 最好提前兩星期至一個月前book3. Book位嘅時候,可以講到明要坐閣樓(Mezzanine)因為個景可以睇到晒成間餐廳!整體分數:🌟🌟🌟🌟🌟 📍Magistracy Dining Room (中環)中環亞畢諾道1號地舖✨Ultimate Romantic Date Spot✨Celebrating our wedding anniversary with
✨最佳浪漫約會餐廳✨

👍環境一流!好似返咗英國!🇬🇧值得推介嘅菜式:
傳統蕃茄撻🍅新鮮蕃茄香濃,口感酥脆,是清爽開胃的好選擇。
慢煮烤牛扒🥩慢火燉煮的牛扒鮮嫩多汁,入口即化。
油封馬鈴薯:外酥內軟的馬鈴薯,口感層次豐富,是下酒佳品。

👎到達後還要等15分鐘,如果等嘅時候可以飲番杯酒就更加好🍷
用餐時間都會比較長,預返大約至少兩個半鐘至三個鐘

值得留意:
2. 最好提前兩星期至一個月前book

整體分數:🌟🌟🌟🌟🌟

📍Magistracy Dining Room (中環)
中環亞畢諾道1號地舖

✨Ultimate Romantic Date Spot✨
Celebrating our wedding anniversary with my husband at this long-awaited British 🇬🇧 restaurant, Black Sheep Restaurant, which happened to be running a promotion.

👍 Top-notch ambiance! Feels like being back in England! 🇬🇧 Must-try dishes:
Traditional Tomato Tart 🍅 Fresh and flavorful tomatoes in a crispy crust, a refreshing appetizer choice.
Slow-cooked Roast Beef 🥩 Tender and juicy beef cooked to perfection.
Roasted Three-Yellow Chicken 🐔 Succulent chicken cooked with three yellows, paired with a chicken and vegetable pie, offering two cooking styles in one dish 💯
Duck Fat Potatoes: Crispy outside, soft inside, with a rich texture, a perfect complement to drinks.

👎 Had to wait 15 minutes upon arrival; having a drink while waiting would have been a plus 🍷
Dining time tends to be longer, anticipate at least two and a half to three hours.

Important notes:
1. No children under 12 allowed (for couples’ “me time” only)
2. Best to book two weeks to a month in advance
3. When booking, request a table at the Mezzanine for a view of the entire restaurant!

Overall Rating: 🌟🌟🌟🌟🌟

📍Magistracy Dining Room (Central)
Shop 1, Arbuthnot Road, Central

#foodie #foodiemum #hkfoodie #hkmum #foodtravelermumfoodie #hkfoodblogger
2024-08-07 2462 浏览
喺中環竟然有一間咁特別嘅英國式餐廳,簡直就係世外桃源,入到去裏便好歐綠色傳統英國嘅裝修,服務嘅態度好親切有禮貌,我好滿意。今次飲咗好多酒,因為美酒佳餚,而且佢啲酒都好特別,有傳統嘅英國菜式,款款我都好喜歡,特別係佢嘅甜品同牛肉,佢嘅牛做得非常之好又夠腍,而且肉質鮮嫩,甜品非常之特別,我都第一次品嚐交通無咁方便,喺山上面,中環地鐵站行路都有一段距離,而且餐廳好隱蔽,你都要搵一段時間先搵到,不過食完飯之後,都可以行吓大館打吓卡,欣賞吓呢度嘅風景同特色

• Prime Rib
2024-07-27 2498 浏览
一間我bookmark左兩年 想試嘅餐廳藉着朋友生日就試一下環境好靚 好有格調 但黎到唔好既係職員唔會自動比餐廳 要問佢拎先嚟係好好味嘅餐包 上枱仲係熱辣辣應該係酸種餐包 硬硬地但好香好好食之後上生蠔同龍蝦沙律 生蠔同龍蝦係非常新鮮所以呢刻係有小小後悔主菜無叫龍蝦 應該好正主菜三文魚相當有驚喜 魚肉整到相當滑同淋配埋啲汁一齊食更添加層次感另一款主菜係牛扒 牛扒生熟度剛好 牛味亦好香最後其實有驚喜既 餐廳安排左張生日卡同甜品比朋友雖然甜品好死甜好麻麻 但生日卡係即場用墨水筆人手寫相當有心思整體野食係唔錯 每款都好好食 無失望環境都好有氣氛 但服務覺得職員可以再主動體貼啲
一間我bookmark左兩年 想試嘅餐廳

整體野食係唔錯 每款都好好食 無失望

環境都好有氣氛 但服務覺得職員可以再主動體貼啲

2024-07-20
2024-06-28 2659 浏览
Magistracy 位於大館,原址係舊judicial house,入面裝修非常古典雅緻,加埋紅色梳化非常高貴!之前一路都想試黎間餐廳,但係評價參差,價位又高,所以一路都冇試過… 難得今次見到black series 做緊lunch set 3 courses都係$400幾蚊一個人就去試下!前菜方面試左個蟹香鬆餅同埋芝士焗梳乎厘,蟹香鬆餅面頭係滿滿嘅蟹肉,味道相對清新!芝士疏乎厘雖然好有空氣感,但係味道好濃郁,食多幾啖已經覺得有d 膩🧀️主菜就試左三黃雞批同埋烤肉眼扒,烤肉眼加埋牛肉汁幾juicy,同埋牛味都香!不過今次要做medium well 就好似熟左少少,medium 應該會好d!雞批酥皮香口,但係入面d 黃雞又老又韌… 仲好鹹,食食下有幾啖好似食左一啖鹽落口咁…. 個人覺得配菜最出色😂 個個油封馬鈴薯好好食!整到千層酥咁,每層都做到鬆脆外皮,軟糯薯仔內心!另外奶油菠菜都唔錯,不過就heavy 左d,我同友人都食唔曬…甜品同埋飲品需要額外加,我地就試左個拖肥布丁,超級甜,我食左一兩啖已經頂唔順🫠 配埋雲尼拿雪糕有冰火交融嘅感覺!飲品方面,我地試左兩背zero proof 嘅飲品

飲品方面,我地試左兩背zero proof 嘅飲品,Sparkling Chardonnay 都幾似飲緊香檳,一開始酸味比較重,放耐左香甜味道會出d!Violet Fizz 就似普通lemonade,加左蝶豆花顏色都幾靚👌🏻

我同友人食到最後一個離開餐廳,所以可以襯餐廳空檔時間打一下卡🫣 初初都驚阻住職員換場,但係佢地都幾nice 叫我地自便🤣 上二樓可以俯瞰成個大廳,之後係紅色梳化同埋門口位置打卡都唔錯!整體黎講,食物真係一般,唔係幾啱我口味😅係食環境同埋打卡真係幾靚📸️
✧ Baked Alaska ($408)必叫的火燒蛋糕🔥🔥🔥仲要係開心果添呀!💚一路燒嘅時候聞到甜味外層Meringue口感同甜味都恰到好處中間有啲車厘子sorbet令味道冇咁膩而且仲有一層脆脆的開心果ฅ ˘ฅ✧ Quality Chop House Confit Potatoes ($228)全晚嘅公認No.1🥇個presentation係lego疊起幾層咁好靚炸到外皮好脆得嚟又唔太油入面塊塊分明✧ Complementary Bread外層個皮係又厚又硬然後切唔到落底搞到大家分嗰陣好辛苦中間雖然有sourdough嗰種酸但係口感偏濕又一粒粒咁✧ Japanese Hen-of-the-wood Roasted Mushrooms ($208)✧ Poached and Roasted Three Yellow Chicken ($488)冇諗到竟然係西餐廳食到炸子雞嘅口感雖然調味偏咸但雞肉嫩滑搭救返中間就有堆忌廉雞絲✧ Slow-cooked Roast Beef ($788)本豬食扒一向鐘意原汁原味就咁加鹽呢度醬汁調味都幾重手係嗰種red wine jus好搶雖然冇問客人幾成熟
✧ Baked Alaska ($408)
必叫的火燒蛋糕🔥🔥🔥

雖然冇問客人幾成熟
顏色望落亦都好紅
但因為slow cook咗所以都幾好食
Slow-cooked Roast Beef
✧ Roasted Ora King Salmon ($528)
整個三文魚都好普通
平時出面gimmick可能係煎香塊魚皮
但呢度上碟冇連皮所以望落得一嚿魚
但個汁就有啲心思
深紅色甜甜地大概係beetroot 嘅味道

✧ Slow-streamed Atlantic Cod ($788)
魚肉偏實…冇計啦唔係Black Cod
上面魚子同脆皮係幾好食
不過整體一樣偏咸
Slow-streamed Atlantic Cod
✧ Grilled Lobster ($658)

✧ Sticky Toffee Pudding ($258)
朋友形容得非常貼切
係較濕較甜嘅紅棗糕…

最後帶大家上一層睇下餐廳全景
係咪好浪漫嘅感覺呢
不過輕輕提多句女侍應服務頗差
影響食客對餐廳嘅印象⚆_⚆
Slow-cooked Roast Beef
2024-05-05 3007 浏览
WORST place for your BirthdayThe prime rib is overcooked. We ordered it 'medium,' and we don't know why it wasn't served with the cart as the menu indicated.The beef was served as shown below. We noticed that other tables had their beef served with the cart, which made us unhappy.Before the cake arrived, we were taking photos around the restaurant. When the cake was brought to the table, we had a few bites and continued taking pictures. We intended to resume eating after the photo session, but t
WORST place for your Birthday

Before the cake arrived, we were taking photos around the restaurant. When the cake was brought to the table, we had a few bites and continued taking pictures. We intended to resume eating after the photo session, but the staff had already cleared all the food without inquiring.
2024-04-24
$2000 (晚餐)
  • cake
2024-03-22 3052 浏览
位於大館嘅Magistracy Dining Room, 前身係百年古蹟嘅中史裁判司署,翻新之後仍然保存住古蹟嘅structure, 傢俬同燈具都係modern vintage style,多detail得嚟唔會over power。 加上two story building高嘅樓底,環境氣氛一流,絕對係慶生/ 紀念日嘅好地方。環境雖然100分,不過service就零分🫠落錯Main Course(朋友唔食牛,等緊碟永遠唔會嚟嘅魚),無寫已requested嘅birthday card (留意返,佢係有打嚟覆啲wording), 無問過想食乜dessert就無啦啦插蠟燭上個chocolate mosses🤷🏻‍♀️雖然係咁,但係啲嘢食係好食嘅Prime Rib $988雖然service零分,但個Prime Rib係的確好食嘅。慢烤六個鐘嘅Rib,肉質好嫩,牛味重又多汁,連埋啲脂肪一齊食,好好食🥹上菜嘅時候,佢會推架放住prime Rib既service cart到你枱邊,係你面前切塊牛扒出嚟。然後淋上熱到出煙嘅牛肉汁,成件事好有儀式感🤌🏼Cadoret Fines de Bretagn
starter

環境雖然100分,不過service就零分🫠
雖然係咁,但係啲嘢食係好食嘅
Prime Rib $988
Hamachi Crudo
Cadoret Fines de Bretagne Oysters $398 half dozen
新鮮juicy, 唔錯
Hamachi Crudo $428
好食,但overprice
Port Wine
Pot Wine
2023-10-15
$2000 (晚餐)
starter
Hamachi Crudo
Port Wine
Pot Wine
  • bread
2023-11-14 6061 浏览
餐廳前身是中央裁判司署,活化後,成為帶有英倫風格的華麗典雅的西餐廳,氣派非凡,環境美輪美奐。Lunch Set $788 per person. 入座後,餐廳會先送上麵包籃及牛油,麵包是有焗熱的,中間軟熟,外層偏硬帶有咬口,加上香濃的牛油,味道很不錯。StartersPacific Blue Prawn Cocktail擺款吸引的鮮蝦雞尾酒,蝦肉新鮮彈牙,加上檸檬及餐廳自家制的醬汁,十分開胃。檸檬貼心地用布包裹,不用擔心有檸檬籽跑出來的問題。Pastry-Topped French Onion Soup 同事選擇了酥皮洋蔥湯,鬆化帶牛油香的酥皮下面有大量焦糖化的洋蔥,更附上芝士,可以在切開酥皮後再加入洋蔥湯之中,味道濃郁出色。MainsWhole-Roasted Prime Striploin餐廳會在客人面前分切牛肋扒,再淋上醬汁,十分有儀式感。6小時慢烤的牛肋扒,表面有芥末同洋蔥脆皮,中間是可口的粉紅色,肉質嫩,肉味濃,加上辣根奶油及牛肉汁,味道出色有驚喜,口感有變化。Roasted Salmon同事表示三文魚就比較普遍,三文魚的忌廉汁比三文魚出色。Side DishesQualit

Lunch Set $788 per person.

Starters

Mains

Roasted Salmon

同事表示三文魚就比較普遍,三文魚的忌廉汁比三文魚出色。

Side Dishes

油封薯塊酥脆,但味道比較淡,沾上牛肋扒醬汁就剛剛好。

Creamed Spinach

份量大,而且有濃濃的芝士味道。

Over-Roasted Baby Carrots

外表平凡但有驚喜的配菜,胡蘿蔔以牛油、黃糖同蜜糖醬汁烹調,味道香甜,不會有青草的腥味,而且分量不少。

Dessert
Dark Chocolate Pudding
70%黑巧克力配香草奶油,與日式布甸不一樣,口感更像是滑身的慕絲蛋糕,朱古力味濃郁,是令人滿足的飯後甜品

Dark Chocolate Pudding

Sticky Toffee Pudding with Vanilla ice cream

熱辣辣的蛋糕淋上Toffee焦糖醬,再加上雲尼拿雪糕,一冷一熱的口感十分出色。

餐廳環境實在太加分,服務也很貼心,會講解每一道菜的特色,十分殷勤。食物份量同味道都有驚喜。午餐價錢偏貴,但整體質素高,適合慶祝特別節日,享受充滿儀式感的用餐時間。
2023-11-09
午餐
2023-09-05 3932 浏览
The environment and atmosphere there was amazing, very classy and kept the decoration from the former magistracy building, deserve you a visit to immerse yourself into this unforgettable dinning experience.The service was amazing too, everyone there would serve you with a big smile from you firstly stepping in the restaurant and a welcome drink is ready.We have order a dozen of oysters as the appetiser, which are so fresh and yummy!Later to warm up our stomach, we have ordered each person a pot

Later to warm up our stomach, we have ordered each person a pot of pastry topped French onion soup, so yummy, not too salty and the pastry on top to dip with the soup is just amazing.

As our main, we ordered prime rib and dover sole, the prime rib is cut by the chef in front of us with salt for seasoning, so yummy, and the Dover sole was served with meunière and lemon, simple but fresh and yummy!