2021-09-27
廟街係香港食本土地道嘢嘅地方,例如:煲仔飯、牛雜、街頭小食等等。但今日嚟到廟街竟然發生奇妙事件,因為出現咗一間日本style嘅拉麵店,好似轉眼間由香港去咗日本呀!我哋喺餐廳外面就被特濃嘅豚骨湯深深吸引,一於入去油麻地嘅Maki拉麵試試啦!櫻花蝦辛辣拉麵特濃嘅豚骨湯真係周街都係,所以餐廳加以改造,喺白色嘅特濃豚骨濃湯以外,另加上黑、赤、橙、藍湯底,夠晒創意。我就叫咗代表赤嘅櫻花蝦辛辣拉麵,湯底唔算好辣,淡淡嘅辣油香味,令湯底更惹味!另外,湯麵入面放有一餅類似櫻花蝦嘅天婦羅,講真我就麻麻哋喇,因為浸咗湯之後,完全唔脆口,加上炸過後嘅櫻花蝦未能令湯底浸出櫻花蝦香味。特濃豚骨濃湯拉麵代表白色,最原始嘅特濃豚骨濃湯拉麵,確實係餐廳嘅代表作。滑底嘅豬骨味濃郁,又唔會太油膩,加上餚製多時,所以湯色呈奶白色。拉麵放有一大塊紫菜、兩大片日式叉燒,半隻流心蛋等,拉麵掛湯一流,麵質軟硬度仲可以自由選擇。串燒除咗拉麵,餐廳亦有串燒食。串燒選擇好多,我哋就叫咗厚燒牛舌、鹽燒雞腎同鹽燒雞翼。所有串燒都係即叫即燒,夠晒香噴噴!厚切嘅串燒牛舌好有口感,少少鹹香味就已經非常惹味;鹽燒雞腎就非常爽口,值得一試;鹽燒雞翼嘅
櫻花蝦辛辣拉麵
特濃豚骨濃湯拉麵
串燒
除咗拉麵,餐廳亦有串燒食。串燒選擇好多,我哋就叫咗厚燒牛舌、鹽燒雞腎同鹽燒雞翼。所有串燒都係即叫即燒,夠晒香噴噴!厚切嘅串燒牛舌好有口感,少少鹹香味就已經非常惹味;鹽燒雞腎就非常爽口,值得一試;鹽燒雞翼嘅雞皮燒到微燶,焦香味十足。