2021-12-04 69 浏览
今天工作經過油麻地,朋友曾介紹這兒的拉麵很有人情味,便順道一試。我點了一碗黑蒜油豚骨拉麵,拉麵一上枱已經香氣十足。外表看來十分足料,我先試一口黑蒜汁,黑蒜汁混在豬骨湯內,味道濃烈,非常惹味!令人食欲大增!拉麵可以選擇硬、普通和軟三種不同口感,滿足不同人的需要。我選擇了軟身拉麵,麵身較幼,容易入口。加上有不少黑木耳絲,配合麵一起吃的時候,又軟又彈牙,口感豐富。通常主菜會配一塊叉燒,但這兒配上兩塊大叉燒!叉燒口感軟腍,咬下去無渣,入又即融,厚度剛剛好。配菜還送上一大塊紫菜,真是大滿足!作為吃貨女孩,吃完個麵,我飽了9成。但看見小食很吸引,就追加了雞軟骨餃子和日本朱古力蛋糕。餃子炸得很脆,份量剛好。餃子餡也絕不馬虎,裏面的雞軟骨炸過,很脆,吃起來口感十足。日本朱古力蛋糕。朱古力苦中帶少許甜,引人入勝!最難得是店主態度非常好,又會主動向你介紹食物,有種深宵食堂的人情味。

日本朱古力蛋糕。朱古力苦中帶少許甜,引人入勝!
2021-12-03 52 浏览
拉麵店人流好旺,等位時,見到期間限定是芫茜濃雞湯拉麵,當然必食啦。芫茜拉麵放了勁多芫茜而且湯底是用芫茜打成溶,勁綠勁濃郁,真係好香芫茜味。拉麵麵質彈牙爽口义燒好厚身,而且有燒過,面有小小燶,食時特別香口。期間限定有個小驚喜,就是隻溏心蛋,雞蛋是漸變的紫色,真係好靚,而溏心蛋的蛋黃顏色係好橙。雞蛋白好滑,雞蛋黃好香,真係又靚又好味。黑蒜油豬骨拉麵,追加了紫菜,原來追加是塊勁大片的紫菜,這是另一驚喜。黑蒜油好香,而麵是幼麵,同樣彈牙,但麵質感覺不一樣,加上勁多黑木耳,同麵一齊食,爽口美味。

芫茜拉麵放了勁多芫茜
而且湯底是用芫茜打成溶,勁綠勁濃郁,真係好香芫茜味。

拉麵麵質彈牙爽口
义燒好厚身,而且有燒過,面有小小燶,食時特別香口。

2021-12-02
  • 芫茜濃雞湯拉麵
2021-12-01 49 浏览
路過油麻地時偶然看見這間拉麵小店,便決定內進光顧以一嚐新口味。店內裝潢用上櫻花壁畫和多幅富有日式風味的掛布作為裝飾,再配搭木系餐桌,整體設計讓人猶如置身日本之中,甚具驚喜。 白白拉麵也就是特濃豚骨白湯拉麵,其湯底特色是由女師傅親自熬製的,飲用時黏度較高,濃厚鮮香。而麵條硬身煙韌,爽口彈牙。配料溏心蛋則更是新鮮出色,口感滑溜綿密,蛋香十足。魔鬼燒魚翅乾魚翅乾也就是魔鬼魚魚鰭軟骨,外觀可見其烤焗得金黃亮麗,食用口感是扁薄酥脆,鹹香鮮美,再沾上混合七味粉的沙律醬料同食則更是增添滋味。 鹽燒雞軟骨串師傅選用上雞胸軟骨部份製作串燒,並灑上了鹽份和胡椒調味,於食用前可再擠上檸檬汁以作解膩用途,入口焦香惹味,甚有嚼勁。 總結而言,餐廳環境乾淨衛生,而裝潢則讓人喜出望外。食材方面新鮮出色,湯底濃厚可口,小食亦高質特別,是一所會再三光顧的用心拉麵店。

魔鬼燒魚翅乾
鹽燒雞軟骨串

作為莞茜控又為食嘅我,好留意莞茜美食,比我知道油麻地*MAKI拉麵*有莞莤拉麵就要去試試。門外裝修好似日本街頭小食店,店內細細,但感覺好舒服。今次目標莞茜拉麵係期間限定,細問店主之下每兩個月就會換一次,以唔同顏色為主。好有心思,搞到我都好期待下次係咩顏色咩口味。兩碗拉麵賣相已經好吸引,好香好濃郁,拉麵可以揀好自己鐘意既煙韌度。原來店主曾經到日本學師,唔怪之得咁好味啦。莞茜拉麵,成個湯底都係綠色,個面勁多新鮮莞茜。碗拉麵梗係唔止莞茜,裏面仲有蟹肉,雞塊,仲有粒紫色流心蛋,絕不馬虎。好奇之下,問問店主,原來用左啲蝴豆花浸制而成,好特別。味噌豚骨濃湯拉麵,叉燒每塊都有火炙,每一啖都好香口同軟腍。成個湯底掛哂係麵度,枱上仲有啲醋可以加少少,另有一番味道。雖然碗麵係朋友,但我都飲左佢好多湯。🤣另外叫左蔥花蛋卷,雞軟骨同烤年糕,最特別係雞軟骨,真係大大件既軟骨,雞肉嫩、軟骨爽口。食野期間,有食客讚同比左啲意見,見店主都好謙虛同超有禮貌,超讚。

門外裝修好似日本街頭小食店,店內細細,但感覺好舒服。

• 莞茜拉麵
  • 味噌豚骨拉麵
2021-11-24 56 浏览
平時去親油麻地 多數都係諗住食煲仔飯先去 原來而家都多咗啲隱世小店🧐唔係睇到介紹都唔識嚟認識Maki係因為🔹藍色拉麵🍜 喺日本大熱嘅藍色清雞湯拉麵 喺香港好似從來未有過 Maki應該係第一間呢✨原來呢度會有唔同嘅季節期間限定 而家嘅期間限定係綠色嘅芫茜濃雞湯 由於揀飲擇完嘅我唔好芫茜 所以我哋揀咗另外兩隻色⚫🔴◽櫻花蝦辛辣拉麵呢個係紅色代表🍜賣相好靚啊 第一次食咁嘅做法 以大量櫻花蝦做成一個炸櫻花蝦餅 入面加埋應該有接近200隻櫻花蝦🦐所以一送嚟已經好大陣蝦香味 而辛辣湯底辣度啱啱好 幾惹味◾黑蒜油豚骨拉麵黑色代表唔洗講都應該知道係黑蒜油啦⚫湯底好濃郁 但並唔係死醎嗰種 而真係蒜油嘅香🥢呢度嘅拉麵都可以自己揀軟硬度 配菜有蔥/黑木耳/紫菜同叉燒 叉燒都係好好味 燒到有少少燶邊 肥瘦均勻 充滿油香🤤◾魔鬼燒魚翅乾雞泡魚乾就食得多 魔鬼魚翅乾又食過未呢😌同雞泡魚乾一樣有咬口 但係個邊係脆脆地 所以個人覺得比雞泡魚乾更正💕◽厚燒牛舌一串有4件 份量幾多🐂厚身得嚟 口感十分稔 而且充滿肉汁 好juicy✨原來店主將一件大牛舌 cut頭cut尾 只係留返中間最好最精華嘅部分嚟整比大家食 十分有誠

◽櫻花蝦辛辣拉麵
◾黑蒜油豚骨拉麵
◾魔鬼燒魚翅乾
◽厚燒牛舌
一串有4件 份量幾多🐂厚身得嚟 口感十分稔 而且充滿肉汁 好juicy✨原來店主將一件大牛舌 cut頭cut尾 只係留返中間最好最精華嘅部分嚟整比大家食 十分有誠意💯
◾鹽燒雞軟骨串&雞軟骨餃子
一次叫咗兩個雞軟骨嘅小食 當然係因為個人喜好😂鐘意雞軟骨有咬口啊 除此之外要讚下雞肉肉質部分都幾嫩滑🐔

最後要大大聲講📣嚟呢度一定一定一定要食埋甜品啊‼️我都叫咗兩款
◽日本芝士蛋糕
呢個係低卡版嘅芝士蛋糕嚟架🤗味道同一般芝士一樣咁濃郁 但完全無膩感 好輕盈嘅感覺🧀
◾日本焦糖布丁福餅兩件
超級特別嘅福餅🎌焦糖味嘅外皮 入面包住嘅真係布丁嚟架 煙韌嘅外皮加嫩滑嘅內心 勁好味😍都特登問下店主 原來係喺日本入貨架🍮難怪喺香港未食過啦
果日同朋友係油麻地,行過一間門口好有日本Feel 好似日本街頭果啲拉麵店🍜行到入面,店鋪個位唔多,但係成個感覺就好似真係係到日本咁,裝潢都好別緻用心👍係到拉麵店🍜咁係要食期間限定喇!我本人超鍾意食芫茜嫁,所以點左芫茜濃雞湯拉麵🍜$98湯汁係綠色加埋雞湯好濃郁,芫茜都好多,拉麵好夠份量👍入面仲有一隻紫色既糖心蛋,真係好特別,好好食😋朋友就點左一份櫻花🌸蝦🦐辛辣拉麵🍜鍾意食辣嘅朋友仔一定要試試,豚肉都好大份,加埋日本北海道嘅櫻花蝦🦐夠曬滋味👍除左拉麵🍜仲有日式串燒都唔少得嫁,出面百零蚊先可以食到既,呢度$58蚊就可以食魔鬼燒魚翅乾$58 份量十足,香脆爽口👍厚燒牛舌$28一串 牛舌我真係好少食,但係原黎啲口感好似牛肉咁既,好軟滑鹽燒雞軟骨$18一串 燒的岩岩好,口感又脆又香!蒲燒鰻魚串$30一串 鰻魚都好大塊,加埋日式醬汁好有風味!除左串燒,仲有甜品食嫁,日本芝士蛋糕$16同日本焦糖布丁福餅俩件$16 都有飲品,小食同飲品既👍仲有就係服務態度好好,老闆都好熱情,呢間真係我會再回頭光顧既小店!
係到拉麵店🍜咁係要食期間限定喇!
鹽燒雞軟骨$18一串 燒的岩岩好,口感又脆又香!
蒲燒鰻魚串$30一串 鰻魚都好大塊,加埋日式醬汁好有風味!
  • 味噌豚骨拉麵
2021-11-22 423 浏览
油麻地站後面的一條小街,除了較為著名的煲仔飯之外,人龍之後蘊藏著一間拉麵店。「Maki拉麵」的設計傾向日本街頭食店感覺。開揚的廚房位置,增加了途人與拉麵師傅的交流。店內面積不算大,只有三數枱座位。整晚食客一直籠絡不絕,一度出現爆場。湯底入口充滿香濃豚骨味。據悉是由師傅以大量豚骨熬煮逾12小時而成,可以說是精華所在。加了黑蒜油後,濃香的蒜味使湯底變得更出色。配以白直麵,幼身麵條富有彈牙口感。叉燒片經炙燒,偏瘦但帶些許脂肪,咀嚼間有焦香味道。「Maki拉麵」的幾款湯底都是基於原本的奶白豬骨湯底再變奏出來。這一款就是加入了特製辣油,成就出一份辛辣感。比較特別的是附有一件櫻花蝦天婦羅,可以當小食脆卜卜的放進口,又或浸在湯底內調味。配餸方面,2款拉麵都是有著叉燒、木耳絲和半隻溏心蛋,還舖有一大塊紫菜在碗邊作華麗的裝飾。除了拉麵,店舖也供應各款小食、串燒。身為雞翼控的雞翼當然不放過食雞翼的機會。雞翼即點即燒,外皮燒至脆身有炭香感,肉質juicy帶有鹽香惹味感。

「Maki拉麵」的設計傾向日本街頭食店感覺
。開揚的廚房位置,增加了途人與拉麵師傅的交流。

店內面積不算大,只有三數枱座位。整晚食客一直籠絡不絕
,一度出現爆場。
黑蒜油豚骨拉麵

。加了黑蒜油後,濃香的蒜味使湯底變得更出色。

配以白直麵,幼身麵條富有彈牙口感
。叉燒片經炙燒,偏瘦但帶些許脂肪,咀嚼間有焦香味道

比較特別的是附有一件櫻花蝦天婦羅

鹽燒雞翼

2021-11-22
鹽燒雞翼
慕名嚟潮聖食🔵藍色湯底拉麵,但原來藍色已經變咗綠色💚 勁開心又試到新嘢✌·☘芫茜濃雞湯拉麵 HKD$98期間限定新口味😍 綠色嘅芫茜湯底 !!特別為芫茜控已設☘ 湯底見到係用芫茜打磨而成,係好濃厚嘅翠綠😻味道層次十足,配以直麵一齊食好掛湯💦 愛芫茜☘嘅你一定喜歡🤩配料同樣有驚喜,以慢煮雞髀肉🐓取替日本叉燒,口感超軟綿😋仲有別具心思嘅深色流心蛋🥚流心蛋原來內有乾坤🤩咬開會見到🌈彩虹色😻😻 超級suprise!·🦐櫻花蝦辛辣拉麵 HKD$78赤湯湯底好高分 ! 濃厚嘅豬骨湯底添加特調辣椒油🌶 特別配上幼麵更能掛滿湯汁😋配料嘅櫻花蝦天婦羅都好出色👍·📍MAKI まきラーメン油麻地鴉打街48號雅寶大廈8號舖

☘芫茜濃雞湯拉麵 HKD$98

期間限定新口味😍 綠色嘅芫茜湯底 !!

配料同樣有驚喜,以慢煮雞髀肉🐓取替日本叉燒,口感超軟綿😋

🦐櫻花蝦辛辣拉麵 HKD$78

配料嘅櫻花蝦天婦羅都好出色👍
📍MAKI まきラーメン
油麻地鴉打街48號雅寶大廈8號舖
2021-10-27
  • 芫茜濃雞湯拉麵
2021-11-21 44 浏览
小店唔大,但正因為唔大先有個種日本風情🤩入到鋪頭好似去左日本一樣,啲裝修好靚好有feel⭐️⭐️⭐️整體評分:6.9/10環境:6.9/10服務:6.9/10人均消費:$50-100地址: Maki拉麵 (油麻地)油麻地鴉打街48號雅寶大廈地下8號舖特濃豚骨拉麵($ 72):麵可以自己揀麵質(軟/正常/硬)呢點幾好~因應各人口味而不同🤩特濃豚骨拉麵一上枱已經食慾大增!豬骨湯底好濃厚🤤而且佢嘅叉燒好正!因為出面嘅叉燒大部分唔會燒但佢呢間嘅每一塊叉燒都火灼過!😍所以食落唔會肥!另外配有大大塊嘅紫菜同埋溏心蛋😋另外原來今期嘅期間限定係荒荽濃湯拉麵🥲比我miss左,下次一定要再黎試

整體評分:6.9/10
環境:6.9/10
服務:6.9/10
人均消費:$50-100
地址: Maki拉麵 (油麻地)
油麻地鴉打街48號雅寶大廈地下8號舖

2021-11-21 41 浏览
同朋友返學之前喺附近搵下有啲咩好食, 無意中見到呢間食拉麵嘅舖頭,細細間好有日本feel, 同朋友又咁啱想食拉麵, 就揀呢間睇餐牌都有好多嘢食可以揀我就揀咗嗰個櫻花蝦辛辣拉麵, 個湯底有少少辣得嚟好香, 唔會一味死辣, 個拉麵有少少彈牙亦有少少爽口, 好好食, 個麵質口感好好, 話時話,跟嗰塊紫菜好大塊好開心個溏心蛋好有蛋香,勁正, 真係煮得啱啱好我朋友就揀咗特濃豚骨拉麵, 佢話個拉麵湯底好濃, 配埋啲麵食好夾, 而且嗰兩塊叉燒亦都整得好好食,索咗少少湯汁,亦都有本身叉燒嘅香味叫咗兩個小食, 第一個係香蔥玉子燒, 朋友讚不絕口, 佢啱啱整起,所以食到有蔥香得黎,亦都有蛋香, encore必選第二個係蒲燒鰻魚串, 一上枱即刻聞到燒過嘅鰻魚香味, 佢搽咗少少鰻魚汁喺個鰻魚上面, 而且佢燒到好香, 同朋友一人一件,啖啖肉,勁正

細細間好有日本feel, 同朋友又咁啱想食拉麵, 就揀呢間

睇餐牌都有好多嘢食可以揀

櫻花蝦辛辣拉麵

個溏心蛋好有蛋香,勁正, 真係煮得啱啱好

特濃豚骨拉麵

香蔥玉子燒

蒲燒鰻魚串

2021-11-17
特濃豚骨拉麵
香蔥玉子燒
蒲燒鰻魚串
2021-11-18 34 浏览
走到廟街搵到間拉麵小店,餐廳入面有日系風畫做牆身,感覺幾日本🇯🇵打開餐牌,多款拉麵🍜、小食及串燒🍢價錢親民!我哋樣樣都叫咗啲一齊食~▶️黑蒜油豚骨拉麵$78有好大塊紫菜,好正!黑蒜油好濃香,味道啱啱好,湯底唔錯!麵質我揀咗正常,軟硬度適中,係我鍾意食嘅幼身拉麵。糖心蛋黃燈色好靚,蛋白夠滑。叉燒有兩大塊,有火炙過嘅香味,肉質又夠林身!▶️期間限定:芫茜濃雞湯拉麵$98朋友好鍾意食芫茜,見到即叫。芫茜湯底blend左咁,好幼滑。再加上面上有一堆芫茜,芫茜愛好者唔好錯過!配料有紫色蛋,好特別。肉係雞肉,拉麵揀咗硬身,係較粗身有口感嘅麵質。另外介有蟹肉,好鮮甜。店員好親切咁介紹,芫茜係每日新鮮買,再製作拉麵湯底,用上好多芫茜先做到咁濃郁嘅湯底,真材實料!▶️炸雞$30雞皮都炸到卜卜脆,雞肉夠滑,辣辣地好惹味!▶️串燒厚燒牛舌$28/蒲燒鰻魚串$30/厚燒豚肉洋蔥$28牛舌好厚,口感爽好好味!蒲燒鰻魚夠汁,都唔錯!厚燒豚肉係一塊塊豚肉疊堆一齊,造成厚身感覺,啖啖肉,配洋蔥甜甜地爽口。呢個價錢,真係性價比高,食得出小店用心製作,食物質數相當唔錯,值得支持!

▶️黑蒜油豚骨拉麵$78
有好大塊紫菜,好正!黑蒜油好濃香,味道啱啱好,湯底唔錯!
麵質我揀咗正常,軟硬度適中,係我鍾意食嘅幼身拉麵。

▶️期間限定:芫茜濃雞湯拉麵$98

另外介有蟹肉,好鮮甜。

▶️炸雞$30
雞皮都炸到卜卜脆,雞肉夠滑,辣辣地好惹味!

▶️串燒
厚燒牛舌$28/蒲燒鰻魚串$30/厚燒豚肉洋蔥$28

牛舌好厚,口感爽好好味!
蒲燒鰻魚夠汁,都唔錯!

2021-11-17 18 浏览
聽朋友介紹油麻地有間幾道地既日本拉麵店,環境同食物都唔錯,反正拍拖冇咩地方好去,今次就帶男朋友黎試下朋友有冇好推介一黎到見到店面就覺得幾有口日本既風味,裝修到好似日本路邊檔既車仔咁,係街到都可以睇到入面廚房既煮食情況衛生係有保證既店內充滿住日本小店風味,睇得出裝修有花過心機,而小小既店內仲有廁所供客人使用店員服務態度亦都好好,有細心介紹我地受歡迎既款式同小食,成個體驗都好好趁其他枱既客人食完,拿拿聲影一張環境照真係好靚好有日本風情呀!餐牌有晒圖片,簡短易明我就嗌左特濃豚骨拉麵,而男朋友就嗌左櫻花蝦辛辣拉麵,聽朋友推介呢到既溏心蛋好好食,我地都各自加左一隻芫茜愛好者一定唔可以放過既期間限定芫茜濃雞湯拉麵可惜我地唔係愛好者,所以都係嗌返正規餐廳既拉麵啦除左拉麵外都仲有串燒,我地太肚餓啦,嗌左鹽燒雞腎,厚燒牛舌同埋泡菜豚肉串食到我地捧住個肚走每枱都有白醋,搓手液同紙巾,方便客人用特濃豚骨拉麵 $72湯底好易入口,係濃濃既豬骨湯既味道,配料方面都好足料,有木耳邊同蔥,半隻溏心蛋同一大塊紫菜叉燒亦十分厚肉肥瘦適中而麵條硬度亦都剛剛好落單時可以簡麵條軟硬度,同埋湯底濃度,可以配合返每個人口味去選擇

衛生係有保證既

趁其他枱既客人食完,拿拿聲影一張環境照
真係好靚好有日本風情呀!

餐牌有晒圖片,簡短易明

芫茜愛好者一定唔可以放過既期間限定芫茜濃雞湯拉麵
可惜我地唔係愛好者,所以都係嗌返正規餐廳既拉麵啦

食到我地捧住個肚走

每枱都有白醋,搓手液同紙巾,方便客人用

特濃豚骨拉麵 $72

叉燒亦十分厚肉
肥瘦適中
而麵條硬度亦都剛剛好
落單時可以簡麵條軟硬度,同埋湯底濃度,可以配合返每個人口味去選擇~幾鐘意呢點
因為男朋友唔食蔥,落單仲可以簡去蔥,多蔥,好好

男友嗌既櫻花蝦辛辣拉麵 $78
呢到既櫻花蝦係經過油炸,好似天婦羅咁,幾特別
唔算十分辣既湯底,岩晒我地唔太食得辣~但又惹味

厚燒牛舌 $28
真係牛舌如其名,好厚!而且油脂感好重,每啖都有口入溶化既感覺

而且伴碟有檸檬,加上檸檬汁後口感豐富左,正正中和到牛舌既油脂感
鹽燒雞腎 $16
雞腎十分爽口,而且唔會燒到好乾,肉質仍然好彈牙
呢個價錢抵食

泡菜豚肉串 $26
燒豬腩肉片包住泡菜既串燒,豬腩肉好惹味,亦都好厚肉

總結黎講,呢間拉麵小店性價比絕對高,而且食物味道亦不失色,加上環境舒適,絕對會推介朋友同埋回頭光臨

2021-11-13 46 浏览
鄰近油麻地港鐵站C出口的小巷鴉打街,被一個久違了的疑似日本屋台吸引著,原來是一家拉麵小店的特色店面。每次去日本,拉麵也是我的最愛,當然日本已久違,進去一解「思鄉」吧。很迷你的店,也只有5款拉麵,分別以5色代表。選了「白」特濃豚骨白湯拉麵,普通軟硬度,不要蔥。大大塊的紫菜,就連在日本吃拉麵也未見過。麵質爽口彈牙,很有口感!兩片日式叉燒,滑口入味!半隻蛋黃流流的流心蛋,吃得口水大流!豬骨湯底香香入味!才$65,大眾化的價錢。下次再嘗其他4款。

很迷你的店,也只有5款拉麵,分別以5色代表。

「白」特濃豚骨白湯拉麵

選了「白」特濃豚骨白湯拉麵,普通軟硬度,不要蔥。

大大塊的紫菜,就連在日本吃拉麵也未見過。

才$65,大眾化的價錢。下次再嘗其他4款。
题外话/补充资料: 店面很小,部份座位的位置,非常接近門口及走廊轉角位,在此用餐,難免與出入的食客有碰撞,舒適度遜色,希望餐廳注意!
「白」特濃豚骨白湯拉麵
睇完日版大叔的愛❤我好鐘意Maki哩個角色👬後尾聽朋友介紹係油麻地有間拉麵🍜店叫Maki,梗係要搵機會拉埋男朋友去朝聖下🥰入到鋪頭裡面🤩彷如置身係日本🎏一樣😳啲裝修好靚好有日本風情!未叫野食齋打卡都已經大滿足啦!點麵除左可以揀唔同湯底🥘仲可以揀拉麵麵質🥢軟/正常/硬/任君選擇😋另外仲有🍡燒串🔥小食👍非常特別!點完成張單先發現!!!!原來今期嘅期間限定係芫荽濃湯拉麵🍀睇落仲有隻流心紫蛋😱超!特!別!勁!想!試!miss左嘅我彷似被一粒子彈射進我芫荽控後悔嘅心臟💘下次一定要再黎食芫荽濃湯拉麵🍀各位芫荽控千其唔好錯過呀🤤 黑蒜油豚骨🐷拉麵  $78特濃豚骨🐷拉麵 $72黑蒜油🧄豚骨拉麵一上枱已經聞到好大陣蒜香😌獨特嘅香氣喚醒左我嘅食慾🤤入口𣊬間蒜味爆發🤯麵質同湯底超夾😋男朋友叫個個特濃豚骨拉麵個拉麵湯底真係好濃厚😌類似京都食拉麵嘅湯底😚夠晒濃厚啱晒男朋友呢類鐘意重口味嘅小吃貨🤣好欣賞Maki拉麵忠於日本統傳拉麵店嘅模式☺有白醋提供🧐加少少可以將厚實嘅湯底轉換成清爽嘅湯頭👍好似變魔術🪄一樣,令唔同人就算食同一款麵都可以調出佢哋自己適合嘅湯底😍拉麵配有大大塊紫菜同好好食嘅溏心蛋🥚最最最特別嘅係佢

黑蒜油豚骨🐷拉麵  $78
特濃豚骨🐷拉麵 $72

好欣賞Maki拉麵忠於日本統傳拉麵店嘅模式☺有白醋提供🧐加少少可以將厚實嘅湯底轉換成清爽嘅湯頭👍好似變魔術🪄一樣,令唔同人就算食同一款麵都可以調出佢哋自己適合嘅湯底😍拉麵配有大大塊紫菜同好好食嘅溏心蛋🥚最最最特別嘅係佢嘅叉燒🐷每塊叉燒肥瘦分明不特止!每塊都有經過火灼🔥放入口個一刻火灼嘅微微焦香帶出左整片叉燒嘅油香🤤肉汁同時被鎖住🔒係我食過最好味嘅日式叉燒!

香蔥玉子燒 $16
蒲燒鰻魚串 $30
估唔到嘅係香蔥味真係好香好濃😳初頭嗌以為香蔥玉子燒係個名only🤣但黎到先發現原來佢嘅香蔥先係賣點😛聞落真係特別香👃🏻食落口第一啖濃濃嘅蔥香就爆發而出💥甜甜而鬆軟嘅玉子互相輝映🌅真係好出色🤤鰻魚炭燒到表面微焦🪱入口好!肥!美!厚肉鰻魚咬落啖啖油香同焦香係舌頭上跳舞👯‍♀️正!

餐廳嘅裝修真係好有日本小店Feel🎐店員服務態度有禮貌!食完真係好似去左日本一轉咁🛫為呢段冇得去旅行嘅時期止一止鄉愁😉
2021-11-06 75 浏览
這日同囡囡來油尖旺逛街,行經近廟街時被這間不太起眼的拉麵小店吸引,小店裝修頗有日本風情,座位不多,感覺更似日本地道小店!有多款拉麵,在紙上揀啱自己口味。我至愛櫻花蝦辛辣拉麵$78 ~ 湯底香辣惹味,櫻花蝦香脆可口,麵質爽口微彈;再配上香稔日式叉燒,油脂均勻,口感豐富!特濃豚骨拉麵$72~ 湯頭濃郁香惹,糖心蛋嫩滑有蛋味,沾上湯底更惹味!除了美味拉麵,小店還有多款燒物,水準不錯,食材新鮮,抵食!汁燒翠玉瓜$12 鹽燒秋葵$16 厚燒牛舌$28想食好嘢當然要揀地道風味!值得一讚係店員服務非常親切有禮👍👍

有多款拉麵,在紙上揀啱自己口味。

除了美味拉麵,小店還有多款燒物,水準不錯,食材新鮮,抵食!

汁燒翠玉瓜$12
鹽燒秋葵$16
厚燒牛舌$28

想食好嘢當然要揀地道風味!

值得一讚係店員服務非常親切有禮👍👍

2021-11-03