2018-01-30 1127 浏览
今晚慶祝朋友生日,我地去左miniclub 旺角店見到氣氛裝潢設計都很好,所以就推薦和朋友一起過生日門口充滿特色,有點粉紅色燈增添氣氛有好多主菜、小食、手工啤、cocktails 選擇餐廳內裝潢設計都很有格調手工啤我們今次就試試手工啤分別點了Lindemans Peacheresse和Linemans Apple 兩隻味好清新,唔太重啤酒味蓋了甜味Einstein賣相已經好吸引呢杯酒味會比較重,呢個瓶分開有兩邊藍色是vodka 而粉紅色那邊是7up可以自己調配味道,如果覺得甜都可用青檸平衡番生蠔生蠔每人點左兩隻又大隻又新鮮海鮮拼盤今次去食呢間分店都點左海鮮拼盤,同樣地所有海鮮都好鮮甜美味!不住再次回歸火焰西班牙黑毛豬鞍扒睇得又食得!切開肉質鮮美,嫩滑多汁又好林,意外驚喜!櫻花蝦蟹肉黑松露忌廉意粉充滿好多蟹肉同櫻花蝦好正The Love of Eiffel好精緻亮麗的巴黎鐵塔甜品塔,不僅有賣相,食落各款甜品都好美味
今晚慶祝朋友生日,我地去左miniclub 旺角店
見到氣氛裝潢設計都很好,所以就推薦和朋友一起過生日

門口充滿特色,有點粉紅色燈增添氣氛

有好多主菜、小食、手工啤、cocktails 選擇

餐廳內裝潢設計都很有格調
我們今次就試試手工啤

賣相已經好吸引

生蠔每人點左兩隻
又大隻又新鮮

不住再次回歸
火焰西班牙黑毛豬鞍扒
睇得又食得!切開肉質鮮美,嫩滑多汁
又好林,意外驚喜!
充滿好多蟹肉同櫻花蝦好正

The Love of Eiffel
好精緻亮麗的巴黎鐵塔甜品
,不僅有賣相,食落各款甜品都好美味

2018-01-29
2018-01-30 109 浏览
👫想同朋友Chill但又唔知去邊好?呢到係個好選擇😆 環境昏暗,好悠閒舒適,啱曬同三五知己暢談☺️ 而且有酒有花生有嘢食,加上店員服務態度超好,一次過滿足曬你幾個願望!📢 想知邊到有更多好西食?Follow&like @ourfoodstory.hk✨ 吃貨情侶帶你食勻全世界🌏 每日不定時更新喔⭐️一一一一一一一一一一一一一一#精選生蠔 <$15/隻>一嚟到已經見到生蠔大大隻同好肥美,好新鮮!食落好鮮甜,有啲啲海水嘅鹹味,食落有少少腥,肉質都幾嫩滑幾creamy,成個口感好豐富,而且一食落口就滑咗落去🤤 另外,仲配檸檬汁同辣醬,可以辟腥味之餘仲帶到蠔嘅鮮甜味出嚟👍🏻 $15就食到咁嘅質素真係抵到爛呀!😍一一一一一一一一一一一一一一#冬日安格斯牛肉海鮮龍蝦湯窩 <$278>龍蝦窩入面有好大個龍蝦頭,係裝飾用㗎,影完相打完卡就可以拎出嚟🤣 窩身比較細,湯嘅味道好香濃,好重龍蝦味,而且都比較稠身😋 BTW有啲偏鹹,飲咗兩啖有啲膩😂▫安格斯牛肉Total有六塊,因為窩比較細所以每次只係落1~2嚿,淥嘅時間都相對耐少少😛 牛肉唔會韌,但有少少筋,牛味好重,濃味嘅龍蝦湯
👫

#精選生蠔 <$15/隻>

#冬日安格斯牛肉海鮮龍蝦湯窩 <$278>
▫安格斯牛肉
Total有六塊,因為窩比較細所以每次只係落1~2嚿,淥嘅時間都相對耐少少😛 牛肉唔會韌,但有少少筋,牛味好重,濃味嘅龍蝦湯都唔會遮蓋到原本嘅牛味,兩者嘅味道都幾夾👍🏻
▫️蒜蓉包
雖然好香脆,但味道都係偏鹹🤦🏻‍♀️ 而且無咩蒜蓉味,不過放入個窩到吸咗啲龍蝦汁嘅味道都唔錯,口感依然咁脆👅
▫️海鮮拼盤
入面有煙三文魚、蟹肉棒、蝦同青口,本身已經係熟嘅,放入窩度整返熱就可以食😋 煙三文魚好香,蟹肉棒大大條食落好滿足,青口唔會腥💕 👱🏽‍♂️👱🏻‍♀️覺得蝦最正,夠曬彈牙又鮮甜😳
▫️蔬菜拼盤
入面有西蘭花🥦、甘筍🥕同埋蘑菇,全部都好新鮮,甘筍好爽口😆 西蘭花加左龍蝦湯就更加好食💕
▫️螺絲粉
螺絲粉淥完都唔會好淋,加埋啲湯食好飽肚🤗

#火焰西班牙黑毛豬鞍扒 <$148>
▫沖繩鹽麴
豬鞍扒係用沖繩鹽麴(即係米麴加上鹽的發酵物,嚟取代鹽,用嚟調味可以降低鹹度,又可以食到米麴嘅好處)12個鐘醃製㗎,而且仲配有海鹽、蘋果蓉醬同他他醬,大家可以因應個人喜好去蘸🤓
嘩!一嚟到已經聞到香噴噴!好快就會有店員幫塊豬鞍扒淋火,夠曬視覺效果,不過個火燒左10秒左右就熄曬,所以要拍片嘅係佢淋之前就要ready啦😆
塊扒唔算好大塊,但都幾厚肉㗎🤤 切都好易切,第一啖食落味道有啲似普通漢堡扒,但愈食就愈好食,慢慢啲豬味出曬嚟,蘸曬兩個醬同少少海鹽食個味會仲出,記得蘸少少就夠,如果唔係會好鹹㗎😫
口感方面,塊扒嫩得嚟都幾有咬口,但完全唔韌😍 因爲燒過嘅原因面頭仲係微脆㗎!但又唔會燒到乾曬,入面嘅肉汁都充分鎖住,所以食落真係好正😋 美中不足嘅係食完都唔係好夠飽,如果份量多啲就perfect啦🤩

#櫻花蝦蟹肉黑松露忌廉意大利吸管粉 <$128>
醬汁比較稠身,黑松露嘅味道都幾突出,而且櫻花蝦、蟹肉嘅份量都幾多😆 鋪左係面,食落好滿足😊 不過吸管麵嘅麵質比較硬身,同埋食得多會好膩、好濟🤔

#Sea Smile <$108>
外型雖然無其他咁吸引,但味道都唔錯😆 因爲呢杯個味道最清新,酸酸甜甜,又帶有少少既酒味❤️ 呢杯cocktail加咗藍橘、青蘋果🍏果肉、青蘋果🍏、奇異果🥝、檸檬🍋汁、桃🍑同糖漿,所以飲落似果汁得嚟又有酒香,而且仲食到粒粒果肉😋,口感豐富😳
#What the Duck <$108>
外型真係好cute😍 有隻鴨仔同啲泡泡,勁似細個沖涼咁😂 側邊仲有啲爆炸糖係到,店員話係落落去杯cocktail度飲🍸 放左落去聽到「渣渣」聲,好過癮❤️ 但其實飲咗落去無咩爆炸糖嘅味,所以落唔落都得,可能就咁食再飲會仲正🤣
呢杯cocktail加咗青蘋果🍏、奇異果🥝、小紅莓果汁同石榴汁糖漿😆 所以飲落去酒味唔重,似飲緊果汁🍹,充滿果香,相對其他兩杯比較容易入口🤤 啱曬👱🏻‍♀️呢啲唔飲得酒嘅人🤦🏻‍♀️
#Chocolate Party <$108>
呢杯一嚟到,真係有啲驚喜😁 因為除咗杯飲品之外,仲有成兜唔同種類嘅朱古力❤️ 有金莎、kitcat、M&M、繽紛樂等!鍾意食朱古力嘅朋友見到實好開心😍 另外,仲比左杯朱古力粉,可以落落杯cocktail到,因爲👱🏽‍♂️👱🏻‍♀️都好鍾意朱古力,所以一次過落曬🤣 成杯野變到好杰撻撻😂
呢杯cocktail加咗Rum、Oreo、百利甜酒、可可粉同Kahlua,飲落比較重酒味🧐,比較烈,但又好重朱古力味,所以酒味濃得嚟又帶啲香甜😋 所以個味道同感覺比較新奇,鍾意朱古力又飲得酒嘅朋友不妨一試😝

#TheLoveOfEiffel <$288>
粉紅色嘅鐵塔加埋乾冰嘅煙霧效果,少女心爆發呀😍 情侶一齊食可以影到靚相之餘又夠曬浪漫🌹 鐵塔背後仲有一段凄美嘅愛情故事😢(店員送咗一張關於Eiffel故事嘅卡同一個愛情心型鎖❤️)
甜品分咗兩層💓
▫第一層:馬卡龍、朱古力
▫️第二層:芝士蛋糕、檸檬蛋糕、布甸、迷你冬甩、泡芙
款款嘅賣相都好精緻,星空🌃造型同心型嘅朱古力好靚,質地幾順滑🤩 食落有咖啡味、酒味同士多啤梨味💜 仲有一個心型朱古力印咗「I Love You」嘅字眼,啱曬表白呀😆 馬卡龍印咗唔同嘅圖案,款款都好特別,好夢幻,令人唔捨得食🙍🏻‍♀️ 但味道就無乜特別,偏甜🌸
其他甜品嘅味道都中規中矩,都係有少少偏甜,不過食甜品有得打卡影靚相已經回曬本😋 甜品份量啱2~3人食,2個人食完會好飽🤷🏻‍♀️
煙霧彌漫嘅甜蜜滋味,製造屬於兩人嘅回憶👫

👾驚喜指數:❗️❗️❗️❗️
🔙翻撻指數:❗️❗️❗️
(5個❗️最高)
💑提提你:
▪️10% Service Charge
▪️20:00前落單有85折
▪️全日無限額任order蠔
▪點火有一定嘅危險性⚠,大家記得小心啲呀❤
用餐优惠
試食活動
今晚難得可以早收工,所以約左兩位好耐無見既好朋友去mini club 食dinner。環境同氣氛都好正 perfume of rose我個fd 唔太飲得酒,但呢杯佢可以,我試飲左d 都唔覺有酒精成份,哈哈。 建議鐘意呃like 既妹妹必點。唔飲得酒既朋友,都有非酒精特飲可以叫,以上2杯我覺得顏色好靚,呃like 一流 哈哈生蠔我其實好怕食生蠔,因為驚好腥,但呢個一d 都唔腥,仲好鮮味我覺得就甘落檸檬汁都ok, 唔使茄汁都得。😘櫻花蝦,蟹肉黑松露忌廉意大利吸管麵我叫呢個係因為未試過食吸管麵話,我朋友話吸管麵會比平時d 面吸到多d汁,所以我就叫呢個試試, 我自己本身係海鮮fans, 所以呢個配埋忌廉同索晒d 汁既面一齊食真係好好食,身為海鮮fans 不能錯過 火焰西班牙黑毛豬鞍扒呢個菜一上黎之前waiter 會點火,然後就會燒著,畫面真係好靚。一開始我都驚會有d 乾,但食落會好juicy, 真係出乎意料之外。 必點!!冬日安格斯牛肉。海鮮龍蝦湯窩呢個湯窩真係無得輸,好濃龍蝦汁,所以我同朋友臨尾都飲埋d 湯,真係好好飲。我覺得如果可以叫多d 粉就好,真係好夾個湯。the love of ei

環境同氣氛都好正

perfume of rose

生蠔

我其實好怕食生蠔,因為驚好腥,但呢個一d 都唔腥,仲好鮮味

我覺得就甘落檸檬汁都ok, 唔使茄汁都得。😘

櫻花蝦,蟹肉黑松露忌廉意大利吸管麵

必點!!

冬日安格斯牛肉。海鮮龍蝦湯窩

我覺得如果可以叫多d 粉就好,真係好夾個湯。

the love of eiffel

終極呃like 甜品,我同朋友都忍唔住同佢selfie 左好多張相。

2018-01-25
  • The Love of Eiffel
  • 冬日安格斯牛肉。海鮮龍蝦湯窩
  • 是日精選生蠔
  • 火焰西班牙黑毛豬鞍扒
  • perfume of roses
2018-01-24 141 浏览
今日又係一月一次既紀念日, 老公神神祕祕咁帶左我去旺角, 行過鬧市有條小酒吧街.心諗原來係帶我去酒吧, 點知入到去唔似傳統酒吧咁嘈同一大陣味, 不過同樣都有個酒吧, 同樣都係環境幽暗, 同樣一直播住悠悠既jazz, 環境好適合小情侶, 三五知己或者閨密, 老公真識揀!!💕___________________________🔹火焰西班牙黑毛豬鞍扒 $148佢一上台店員就會standby好酒,話你知準備點火,叫你準備好相機影相, 一落酒就有好靚火焰睇。唔怕你手殘禁唔切, 佢都燒幾耐下, 我估燒左幾十秒都有, 後尾會慢慢無咁大火咁解.據餐牌所講,豬鞍扒首先用沖繩鹽麴醃製左12小時,配以百里香,黑胡椒,岩鹽燒焗.豬鞍一切開見到淡淡嘅粉紅色,食落肉質好鮮嫩,好多肉汁,同好重豬味,百里香配豬好夾.平時食開既火焰既食物甜品,燒完都會殘留好重酒精味,難得佢呢個燒得咁大火都食唔出酒味,酒精揮發的操控掌握得好好,好厲害.配以新鮮番茄蓉,新鮮蘋果蓉同埋岩鹽,可以根據唔同人既個人口味作選擇.佢伴碟有四薄片蘋果片,唔好浪費左佢,先咬一口蘋果片再食豬鞍,非常清新,又係另一種食法, 個人最中意呢個配搭.**飲食小
___________________________

🔹火焰西班牙黑毛豬鞍扒 $148

**飲食小知識**
鹽麴成份天然,用於醃漬,不同於食鹽之處,它的鹹度較低、味道也較溫潤醇厚,另外麴中含有分解酵素,有分解蛋白質之作用,軟化肉質外,還多了不少豐富層次與提升食物的鮮美
-----------------
話得係酒吧, 我地又點會唔叫酒呢? 但我去個日係星期四, 第2日又要一早返工, 唔講去太盡, 都係叫D cocktail 頂住先

佢個度既非酒精加酒精飲品, 大大話話都有成4,50款, 有好多款紅酒白酒, cocktail, mocktail同手工啤揀。

menu入面除左圖之外, 仲有好清楚既description寫明有咩成份, 講起圖就大獲喇, 杯杯cocktail都整得好靚, 真係心大心細
________________________

🔹Perfume of Roses $108
一拎到黎已經係心心眼,少女心爆發,用充滿典雅味道的香水樽裝住粉紅色既玫瑰酒,旁邊既玻璃杯又放左一朵盛放住既結冰紅玫瑰。
Perfume  of  roses

店員沿住杯邊注入酒液,玫瑰冰緩緩浮起,再加上淡淡芬芳既玫瑰酒,酒不醉人人自醉
入口花味更濃,酒味慢慢滲出,唔係好強酒精味,非常推薦給不勝酒力的女孩子
成份有vodka, Cranberry juice, Rose 同新鮮檸檬。因為杯酒太靚,個人都要文雅啲,同埋睇落好似好少份量,飲落其實都幾多下
What  the  duck

🔹What the duck $108
呢杯又係俾佢既造型吸引左而叫的,酒杯係個浴缸仔,浮面有好多泡泡,啲泡泡仲要多到淹沒左旁邊隻黃色小鴨,好似佢啱啱沖完涼咁😍😍
每杯都有啲粉紅色嘅爆炸糖,店員話可以落係酒上面飲,加左之後,酒上面啲泡卜卜卜卜咁爆,飲埋啲酒仲些少係口入面炸,好得意
但我自己最鍾意都係含一啖爆炸糖然後即刻飲一啖酒,咁先爆得最勁😈
講左咁耐都未講係咩味,杯What The Duck甜甜酸酸,可能係因為佢主要由Green apple, Kiwi, Pineapple juice, Cranberry juice 同 Grenadine所調製成,所以好fruity,當中既菠蘿汁都幾重,飲落無咩酒味,又係好岩女仔飲
庆祝纪念
纪念日
Perfume  of  roses
What  the  duck
2018-01-18 116 浏览
人細鬼大不僅可以用來形容早熟男孩,也可以用來比擬今晚幫襯的這間酒吧餐廳……由貼心服務、創意特飲、餐點盛器,到食材質素,都不斷有驚喜,不僅為身邊的女伴帶來Surprise,也令我大開眼界!隱身於旺角太平道的MiniClub,其實好啱拍住拖嚟,當你看到門口有座粉紅色復古電話亭,就揭開了今晚驚喜的序幕。入到裡面,長長的廳面兩旁是一列梳化坐椅,盡頭寫著”Keep Calm & Tomorrow is Friday”,充滿玩味,駐場的暖男侍應非常細心,安排了我倆並排而坐,為客人調校冷氣溫度,用ipad細心講解餐點與飲品,你可以捧在手心慢慢揀。呢度主打各款特色雞尾酒,我哋揀咗Honey Bee同Strawberry Me兩杯Cocktails,Honey Bee有兩隻朱古力製小蜜蜂,伏在脆脆小塊窩夫上,可伴以蜜糖進食、飲品係一杯混合多種鮮果、酒精既沙冰,上面有一小塊蜂膠,好睇又好飲。Strawberry Me女伴見到好開心,係士多啤梨酒跟脆朱古力棒、果肉、威化……仲有針筒形糖水可隨意添加。由於太易入口,之後我再點多杯Mini Special,係香蕉脆片、馬卡龍和棉花糖伴杯,呢款Cocktail好f

呢度主打各款特色雞尾酒,我哋揀咗Honey Bee同Strawberry Me兩杯Cocktails,Honey Bee有兩隻朱古力製小蜜蜂,伏在脆脆小塊窩夫上,可伴以蜜糖進食、飲品係一杯混合多種鮮果、酒精既沙冰,上面有一小塊蜂膠,好睇又好飲。Strawberry Me女伴見到好開心,係士多啤梨酒跟脆朱古力棒、果肉、威化……仲有針筒形糖水可隨意添加。由於太易入口,之後我再點多杯Mini Special,係香蕉脆片、馬卡龍和棉花糖伴杯,呢款Cocktail好fresh好滑,正!

食物方面,先來一客六隻法國生蠔,雖然細細隻,但入口鮮甜,加啲茄汁、檸汁,開下胃先。之後來個狂野摩天輪,五個”包廂”分別坐著炸蝦、兩款雞翼、肉丸、炸帶子和炸蠔,認真豐盛。

接住嚟個冬日安格斯牛肉、海鮮龍蝦小火鍋,有大大隻龍蝦頭放湯,同女伴用小义子灼下雪花牛肉、蟹柳、三文魚、螺絲粉、法包……好溫馨暖入心。

跟住點咗客火焰西班牙黑毛豬鞍扖,暖男侍應用160度酒精燃點火焰,再火灸在飽滿肉厚豬鞍上,切開粉嫩豬肉,醮以沖繩海鹽、專用醬汁,夠味!

”表演”一浪接一浪,甜品時間由”The Love of Eiffel”登場:桃紅妖媚巴黎鉄塔盛載著多款馬卡龍、手指餅、芝士蛋糕、心形朱古力、玫瑰花朱古力、隕石朱古力、泡芙……暖男侍應瞬間令鉄塔噴出大量煙霧,仲幫我哋拍低浪漫一刻,接著奉上情人心鎖和情人卡,冧死!
2018-01-16 1056 浏览
位於旺角太平道6號的Mini Club旺角分店,食物能保持其他分店的高水準,環境也乾淨舒適。酒吧給人的感覺都是音樂開得十分大聲,談天也要大大聲地叫喊。這間分店的音樂不會開得太大聲,和侍應與及同行朋友也能正常溝通,而且環境也清潔得乾淨,地下不會黏黏的,或充滿花生碎。Mini Club也是走有格調的路線,在酒吧內拍照也頗有feel。門口更有一個桃紅色的電話亭,頗為搶眼。今次和朋友選了梳化的位置,感覺十分舒服。餐廳下午8點半前為happy hour,所有食物、酒類和飲品也有折頭呀。點了較優惠的是日精選生蠔,生蠔是法國直送的。海水味較重,頗新鮮。而且吃完海鮮,侍應會換一套新的碟子和餐具,更加衛生。接著點了冬日安格斯牛肉、海鮮龍蝦湯窩。冬天當然會點一些較為暖胃的菜色,剛上桌時整個菜色的賣相都十分精緻。建議先將安格斯牛肉煮熟,湯吸收了牛肉的精華會更加鮮味。龍蝦湯的味道十分濃郁,一啖就好像吃了一大件龍蝦。用法包或已剝殼的蝦仁去點少許龍蝦湯,味道一流。蔬菜本身較為硬身,所以可浸在湯中久一點。當中還包括螺絲粉,夠曬飽肚。第三道點了火焰西班牙黑毛豬鞍扒 配沖繩鹽麴。剛剛上桌時,侍應更會表演「火焰戲法」,把

第三道點了火焰西班牙黑毛豬鞍扒 配沖繩鹽麴。剛剛上桌時,侍應更會表演「火焰戲法」,把少許著了火的酒淋在豬鞍扒上,場面震撼。

豬鞍扒加了不少香草,熟度剛剛好。而且肉質不會韌得切不開,入口juicy。點上旁邊黃色的蘋果蓉、辣味沙沙醬和沖繩鹽麴,又有另一番口味。個人喜愛微甜的蘋果蓉,能平衡一下煎豬鞍的油膩感,味道更清新。

下一道為櫻花蝦、蟹肉黑松露忌廉意大利吸管麵。這款吸管麵醬汁較為杰身,味道濃厚,而且櫻花蝦、蟹肉的份量夠多,很滿足。略嫌吸管麵較為硬身,有點太乾。

最後點了一款甜品The Love of Eiffel。侍應開著裝飾燈,整座粉紅色的艾菲爾鐵塔上桌,賣相浪漫。而且所有甜品也是一口一件,吃得方便。個人最喜愛紅莓餡的泡芙,味道酸酸甜甜。

來到酒吧當然也要叫飲品喇,第二天還要上早班,所以和同行朋友也點了無酒精的飲品。

Beauty and the Dark 和 Nights Cape也是mini club 的調酒師親自設計的。Beauty and the Dark中用了士多啤梨醬、忌廉、Oreo和牛奶,味道酸酸甜甜,而且賣相色彩繽紛。

Night Cape的賣相則較為「冷艷」,當中有芒果糖漿、蘋果汁、蝶豆花和檸檬汁,味道較為清新,酸酸的。

Pussy Foot則是士多啤梨味的乳酸沙冰,喝到有益力多的味道,和外面的pussy foot不同。
2018-01-15
  • 法國生蠔
2018-01-14 369 浏览
Friday night去邊好 ❓等我介紹下呢間mini club啦🤔八點前落單仲有八五折喔 呵呵🤨精選生蠔 $15/1隻 今日嘅精選係來自法國的唔好睇佢蠔仔細細 蠔味都好濃喎 🤤👍🏻十五蚊呢個價錢 我覺得超值的冬日安格斯牛肉 海鮮龍蝦湯窩 $278 呢個一上枱超興奮呀😍 好大隻龍蝦頭喔 仲有好多配料有大蝦 蟹腳 青口 煙三文魚 麵包 螺絲粉 同菜龍蝦湯一滾個時 超級香 龍蝦味超濃🤤即刻落啲牛肉試下 牛肉好淋💓每樣配料都沾滿龍蝦湯 特別係螺絲粉‼️正呀👍🏻小貼士‼️🙋🏻‍♀️呢個窩要$278用$398 呢個價錢就可以有多枝白酒/紅酒 🍷當晚嗌左紅酒 呢到house wine係Carta Vieja Merlot果味濃 易入口 女仔都啱飲😉火焰西班牙黑毛豬鞍扒🐷 $148呢個主菜賣點係玩火😎🔥豬扒用沖繩鹽麴十二小時醃製鹽麴營養非常高 有幾高自己google😎煎嘅時候加左唔同香料 香噴噴喔🤤豬扒本身唔多肥膏 加埋蘋果蓉一齊食更加無甘油膩👍🏻極上12安士炭燒安格斯牛仔骨 $148油脂分布平均 肉質嫩嫩的 ☺️點埋喜馬拉雅山岩鹽食 味道更加多層次👍🏻The love of Eiffel $288 he
Friday night去邊好 ❓

纪念日
冬日安格斯牛肉  海鮮龍蝦湯窩
極上十二安士炭燒安格斯牛仔骨
2018-01-13 98 浏览
Keep Calm & Tomorrow is Friday!雖然未到星期五,但已經很想大吃大喝! 一行三人,平日夜晚去這裏,不需要訂位也可以。 由於一早已經想好要喝什麼,所以去到便可以快速點了飲品止止渴。 我與另一名友人都想喝Honey Bee,因為無論外型和味道都很合我們心意!這杯cocktail主要用橙酒,Bailey,菠蘿汁& 桃調製而成,酒味不會太重,容易入口;面頭有蜂巢,味道不錯,而且旁邊有一小杯蜜糖可以自己添加,令到杯cocktail更易入口,幾適合女士們喝。另一友人則選了一支手工啤酒,蜜糖味不太嚐得出,但入口微甜,不會澀,都不錯。是日精選生蠔,每隻$15,雖然不是很肥美,但肉質都鮮嫩,不會腥。黑毛豬火腿(24個月)拼芝士拼盤 份量不少,有6片火腿,6塊餅乾,3款芝士。3款芝士分別為巴馬臣芝士,黑松露車打芝士,辣椒青檸車打芝士。個人最喜歡黑松露味,但辣椒青檸味亦很特別! 火焰西班牙黑毛豬鞍扒,店員會倒一試酒,再點火,以營造火焰效果! 豬扒面層是滿滿的香草,味道很濃郁,再配青蘋果一同進食,味道不錯。 再來就是店員推介的車打芝士焗薯。 味道比想像中更佳! 車打芝士與薯條本來就

Honey  Bee

Honey  Dew

黑毛豬火腿拼芝士拼盤

黑毛豬火腿(24個月)拼芝士拼盤

份量不少,有6片火腿,6塊餅乾,3款芝士。

車打芝士焗薯

再來就是店員推介的車打芝士焗薯。
味道比想像中更佳! 車打芝士與薯條本來就很夾,再灑上脆煙肉,不得了!

而且,薯條的質地與平時的不同,仿佛薯條外層還有一層薄薄的炸粉,而薯條的內裏依然很粉嫩,這個真的有驚喜。

the  love  of  eiffel

接著就是被它賣相吸引的the  love  of  eiffel。 用乾冰製造煙霧效果,真的很夢幻。 甜品方面有泡芙x3,慕絲杯x2,芝士蛋糕x2, 朱古力x5, 馬卡龍x3。
看似很多,但因為每份都很精巧,所以還是吃得下的,而且甜品是另一個胃嘛XD

整體來說,甜品的味道是合格的,但是很普通,反而雲石巧克力有驚喜,外層脆脆的,內裏的朱古力有不同味道,質地和甜度都很適中,不錯吃。

雲石朱古力

2018-01-11
Honey  Bee
Honey  Dew
黑毛豬火腿拼芝士拼盤
車打芝士焗薯
雲石朱古力
2018-01-09 88 浏览
之前見過朋友食呢間影啲相好靚 就約咗其他兩個朋友一行三人去食🤤🤤🤤一入去燈光昏暗 充滿浪漫氣氛 佈局係酒吧形式 有吧枱吧櫈有矮枱沙發櫈 原來佢哋夜晚係比人飲酒黃昏就做餐廳 全程都播住好入流嘅音樂好chill 🎧呢度侍應嘅態度超級好👨🏼‍🍳 笑容有善親切 問咩都笑住答 每樣野都解釋得清楚 之後上嘅餸菜同酒都講解得好好要等朋友 唯有食住花生等佢哋🥜 因為有得無限添加所以我食到停唔到😂 見到啲生蠔只係$15隻 好抵! 決定一人叫兩隻!其實想叫多啲但係之後仲有其他嘢食 所以叫咗六隻法國生蠔 平時最怕生蠔唔夠凍同切得唔乾淨 但係呢個放喺冰上面夠晒凍❄️食落好鮮好甜好多肉 $15來講真係好抵 😱頭盤叫咗冬日海鮮龍蝦鍋 冇諗過真係咁大個龍蝦頭擺咗喺度🦐 龍蝦湯非常濃郁好重龍蝦味仲用佢來做湯底可以配其他食物 有安格斯牛肉 蝦 青口 蟹肉 菜 麵包等等 海鮮夠新鮮 牛肉夠薄夠肥 全部都好好味啊😭 侍應亦都會不斷同我地會換鍋下面個蠟燭火 等個湯唔使凍哂主菜叫咗兩個 先來左呢個意式辣肉腸薄餅🍕 不過不失 好重芝士味 而且餅底一啲都唔厚粉!另外值得一提就係呢個火焰西班牙黑毛豬鞍扒🍖 佢哋其中一個推介嘅主菜 侍應

另外值得一提就係呢個火焰西班牙黑毛豬鞍扒🍖 佢哋其中一個推介嘅主菜 侍應會喺上菜之後用火烘一烘個扒既外皮🔥 佢話可以增加脆皮度 個扒食落去好有肉汁好入味 伴碟有兩個唔同味嘅醬汁 亦都有蘋果襯托 等我哋食完唔使咁溜!

我哋三個人一人叫咗一杯cocktail 三杯都好有特色🍹 每杯嚟到嘅時候侍應都會講解點樣飲係最適合 呢個係我嘅Einstein 要先倒啲紅色西柚味嘅珠落去個杯 再到藍色嘅酒落去 用棵rosemary溝埋佢 主要飲到都係果汁味 啱晒我😋

另外呢杯chocolate party 有啲似baileys嘅沙冰 但係最吸引我都係上面嘅朱古力 好豐富全部都係我最鍾意食嘅🍫 個人覺得呢杯cocktail 有啲似甜品 真係好好味好好飲🤤

仲有呢個fire rose 冇諗過原來真係會有火 加係Rum上面好似增加左酒精咁 朋友飲咗一半就Wing Wing 地🤣

最後就係萬眾期待嘅甜品! 喺甜品鐵塔黎之前 侍應俾咗一些關於鐵塔既愛情故事我哋睇 仲送咗一份紀念品(你嚟食就會知係咩黎啦哈哈😝)

然後加水落乾冰 滲出啲氣體好夢幻好浪漫嘅感覺 btw 侍應每次有影相位之前都會等我哋拎咗電話出嚟先 唔怕捕捉唔到🙌🏻

甜品種類都有好多 有macaroons, cheesecake, puff, chocolate, mousse cake, etc 🍰🥧🍪🍩🍮🎂🍨🍯 全部都好食!!! 可能因為我係甜品愛好者 當我朋友已經好飽嘅時候我自己一個人繼續食晒啲甜品🍮 不過每舊都細細份好迷你好得意 所以好快就食晒😜

埋單三個人食咗八百幾蚊算係差唔多 見佢每樣餸菜都花好多心思去做 有火焰又噴乾冰又有龍蝦頭 加上佢哋服務態度真係好好 性價比算好高 下次有朋友生日 要影相打卡嘅話一定會再嚟!

2017-12-24 75 浏览
朋友話好想試這間Bar極多好評的海鮮拼盤⋯順便飲野傾計⋯推門見這bar的客人不"雜"⋯滿身濃烈香水味的侍應都很殷勤⋯誠意推介我們一些飲料⋯"打卡影下相幾靚幾唔錯㗎"⋯海鮮拼盤味道不錯⋯但其實不太多肉⋯日式炭燒海鰻薄餅份量也偏"薄弱"反而2杯酒精飲品直係幾吸睛和好味⋯靚到真係唔捨得飲⋯不過對於我來說酒吧飲野傾計唔係甘⋯雙手要專注拆海鮮⋯薄餅又要趁香脆快快食⋯本人仍是較喜歡一些易下酒的細小炸物或薯條⋯好聽的音樂⋯加埋杯裏酒精的催化與好朋友有無所不談的話題才是酒吧飲野⋯這裡是一間打卡的"酒吧"⋯

反而2杯酒精飲品直係幾吸睛和好味⋯
靚到真係唔捨得飲⋯

這裡是一間打卡的"酒吧"⋯
2017-12-08
2017-12-02 100 浏览
這間餐廳充滿浪漫時尚的氣息,無論是服務質素還是食物味道,都是很高水準。這款甜甜的白酒,打破過往對白酒又酸又澀的概念,非常容易入口,絕對值得推介給少女們品嚐白酒再配上生蠔及這個墨西哥脆片,絕對是人間一大享受生蠔非常大隻,而且新鮮甜美本身以為這裏是喝酒的地方,食物質素應該一般,怎知原來正餐也是非常好吃的牛扒肉質很嫩,味道很棒其實整餐飯最值得一提的是這裏的食物真的很漂亮,與餐廳的背景一致,浪漫、漂亮而且充滿神秘感無論是摩天輪的小食拼盤,還是巴黎鐵塔的甜品拼盤,在侍應捧出來的時候,心裡絕對會”哇”一聲驚嘆🤩

白酒再配上生蠔及這個墨西哥脆片,絕對是人間一大享受

生蠔非常大隻,而且新鮮甜美

牛扒肉質很嫩,味道很棒

• 法國生蠔
2017-10-27 141 浏览
第一次尼 環境氣氛好 仲有生蠔食 蠔款都多 嗌左枝酒另外有得揀一款食品 我地揀左巴黎鐵塔 幾層甜品 好呃like嗌左個串燒拼盤 芝士海鮮pizza 其實係到同朋友飲野傾計幾好 推介
推介
2017-10-15 187 浏览
話明叫Chocolate party一定吾少得大量嘅朱古力,包面頭有個細碗仔裝住大量唔同種類嘅朱古力。而下面嘅cocktail朱古力同冧酒嘅味道都好濃郁,間中仲食到D oreo碎。係一枝來由英國嘅有機手工啤酒,雖然話就話係蜜糖啤酒,但係飲落去就冇蜜糖味,不過飲落有少少回甘,好清爽。海鮮拼盤好澎湃,啱晒一大班friend一邊飲酒一邊開心share。裏面有齊晒麵包蟹,生蝦,鮑魚,龍蝦,青口同翡翠螺。最正就係隻麵包蟹超級多膏,就係望到都覺得正,而且食落D膏又夠香,滿足晒我視覺同味感嘅享受。其他嘅海鮮都幾新鮮,生蝦同鮑魚彈牙,反而龍蝦味道就一般。每隻海膽生蠔除左鋪滿海膽之外,仲鋪左蟹籽係面,令生蠔顯得更矜貴。食落除左有生蠔嘅海水味,仲有海膽嘅鮮甜同creamy口感,雙重豐富美味,名副其實幸福二重奏。精選生蠔海水味濃郁,感覺新鮮食落亦爽口。香脆嘅薯條配埋邪惡嘅車打芝士醬,冇可能會吾好食囉,夠晒邪惡食完好有罪惡感。食完正餐點可以唔食甜品。女仔吾知點解對甜品永遠都冇抵抗嘅能力,更何況係甘靚嘅粉紅色鐵塔。再配搭埋吾同款式又精緻嘅甜品,加埋乾冰製造嘅仙氣離漫feel夠晒浪漫。
Chocolate party
Organic honey dew

海膽生蠔

精選生蠔

精選生蠔海水味濃郁,感覺新鮮食落亦爽口。
車打芝士焗薯條

The of Eiffel

無帶到相機黎簡直係人生一大遺憾😭💔💔呢間酒吧既所有野食野飲都又靚又正,打卡必去!😎Happy Friday放學放工同frd子黎chill chill佢就最適合不過🤘🏻坐得夠曬舒服又唔會嘈,而且有多款特別得黎又易入口既cocktail😚😚😚必試係佢地既招牌What the duck($92)🐥雖然係cocktail,但果味頗香☺️☺️☺️將爆炸糖加埋落去,個味道更得意😝Strawberry Me($92)適合平時少飲酒既朋友仔🤘🏻🤘🏻🤘🏻佢係士多啤梨沙冰既cocktail,酒味較淡但mix埋個味道好特別🙈士多啤梨味亦愈飲愈濃👍🏻👍🏻👍🏻最緊要係上面有一大堆威化呀百力支呀,相機食得巧開心嘛!😆
打卡影相串燒鋸扒生蠔海鮮齊!✨️————————————————————✏️ 話說呢間bar環境真心好 岩曬夜晚聚會😍 仲要新出左個靚靚粉紅巴黎鐵塔💋💗💟 仲要係識噴煙架添😉😏 睇得食得又影得 兩層既甜品 冬甩、蛋糕、朱古力、奶凍等呢d大路野都唔會出事 味道就偏甜左少少 可能係襯翻法國甜品😂✏ 另外仲有串燒吖扒啊各類意粉小食都齊! 值得一提係佢地既生蠔 仲有海膽生蠔添😜 cocktails都好特別又靚靚 例如What the duck以鴨仔造型 好似真係沖涼甘😁😂 另外右下杯朱古力既cocktail夠曬邪惡 邊飲邊食爽歪歪✌—————————
打卡影相串燒鋸扒生蠔海鮮齊!✨️
————————————————————