2018-09-17 54 浏览
一入到餐廳就feel到好有氣氛既bar ,裝修都幾有特式!十分高格調,坐得好舒服,食物同飲品以至到甜品,質素都十分之高海鮮拼盤好豪的凍海鮮拼盤!除左有蝦、翡翠螺、及青口外,仲有龍蝦、鮑魚及蟹!!成個拼盤非常豐富,其中翡翠螺夠曬大粒厚肉,而且螺肉夠爽口彈牙!麵包蟹蟹肉鮮甜, 勁多膏!!!又甜喎~哇!蟹肉於嘴裡散發出淡淡的海水味,而海水的鹹味 讓蟹更鮮甜, 爽口肉脆。龍蝦正蝦🦐既肉質好爽好味道👍🏻👍🏻👍🏻鮑魚又一樣係鮮甜!精選生蠔 生蠔都好新鮮!呢個值得encore!火焰西班牙黑毛豬鞍扒一上枱店員會為塊豬鞍扒點火🔥食落除左有酒香味外,肉質都幾嫩口,果然係來自西班牙的黑毛豬,品質比一般的豬扒更好食!超級濃香草味,而且都幾軟稔,係好味既!!肉質好嫩滑又有小小爽口!有蘋果蓉(黃色)& 蕃茄蓉(橙紅色), 配上黎食會有一種新口感,加減低油膩感!fresh晒! 點埋來自沖繩的鹽,更帶出到豬鞍排的鮮味。黑松露菌醬野菌薄餅結論係:薄餅要趁香脆, 快快食⋯一定要、一定要、一定要, 好重要所以要講三次。E個pizza 用左薄餅底完全岩我口味,餅底夠香脆亦唔錯~一拉開……芝士隨之拉絲,好好味呀!E度既熱食都好

海鮮拼盤

好豪的凍海鮮拼盤!
除左有蝦、翡翠螺、及青口外,仲有龍蝦、鮑魚及蟹!!

麵包蟹蟹肉鮮甜, 勁多膏!!!
又甜喎~

龍蝦正
蝦🦐既肉質好爽好味道👍🏻👍🏻👍🏻鮑魚又一樣係鮮甜!

精選生蠔

生蠔都好新鮮!呢個值得encore!

一上枱店員會為塊豬鞍扒點火🔥

有蘋果蓉(黃色)& 蕃茄蓉(橙紅色),
配上黎食會有一種新口感,加減低油膩感!fresh晒!
點埋來自沖繩的鹽,更帶出到豬鞍排的鮮味。

黑松露菌醬野菌薄餅

結論係:薄餅要趁香脆, 快快食⋯

一定要、一定要、一定要, 好重要所以要講三次

……芝士隨之拉絲,好好味呀!E度既熱食都好出色。

Love of Eiffel!

當然唔少得女士們最愛嘅甜品啦!!!!!

最呃like嘅絕對係呢個鐵塔甜品!超多款~甜品組成的甜品塔,朱古力、布甸、馬卡龍、泡芙都有,簡直係少女們夢寐以求的甜品

職員會係食客面前倒入乾冰,令到整個甜品塔充滿浪漫的氣息, 不能錯過

Beauty and the Dark

飲品直係幾吸睛和好味⋯這杯飲品整體上像奶昔,及奶味較重,很易入口,非常適合女生喝。

Look for the Star

當然要飲得特別,這𥚃的Special cocktails正好我們意。

靚到真係唔捨得飲⋯

Volka味較濃

Apple Summer

主打蘋果味的cocktail,volka味相對較淡,突出蘋果的清新。

我邀請你地訂閲我的食評 (哈哈)

• The Love of Eiffel
  • 火焰西班牙黑毛豬鞍扒
  • 麵包蟹
2018-09-17 58 浏览
好耐無同好朋友聚舊,前排就去咗呢間旺角酒吧食嘢談心。餐廳燈光暗,上菜慢,平日夜晚人唔多,可以慢慢傾計。成餐飯又火焰又寒冰,連洗手間都好似電影場景,真係好似去咗魔幻世界咁!火焰西班牙黑毛豬鞍 $127肉質幾好食,份量唔大,豬鞍上鋪滿香草,火焰過後會微微焦脆,但帶啲苦,不過燒佢又好有視覺效果!.最推薦食物係咖哩蟹肉配蒜蓉包! 好多蟹肉,蒜蓉包脆卜卜,好惹味! 成晚最鍾意係呢道菜。西班牙伊比利黑毛豬火腿(24個月)伴芝士拼盤超大份! 有好多唔同種類嘅芝士,黑毛豬火腿鹹香,下面全部都係沙律菜,兩個人食都唔嗮。粉紅巴黎甜品鐵㙮用乾冰營造煙霧,散發仙氣,久久不散~ 忍唔住用相機影咗好多張相。呢個甜品賣相一流,連馬卡龍個樣都好精緻。不過件件甜品都偏甜,我就一般般,覺得鹹食好啲。
好耐無同好朋友聚舊,前排就去咗呢間旺角酒吧食嘢談心。
餐廳燈光暗,上菜慢,平日夜晚人唔多,可以慢慢傾計。

火焰西班牙黑毛豬鞍 $127

西班牙伊比利黑毛豬火腿(24個月)伴芝士拼盤

粉紅巴黎甜品鐵㙮
粉紅巴黎甜品鐵㙮,配以煙

2018-09-12
  • 咖哩蟹肉配蒜蓉包
海鮮拼盤 Seafood Platter🐚 $298呢個海鮮拼盤有熟龍蝦、睡蟹半隻🦀、鮑魚、蒜味青口、翡翠螺🐚同玫瑰蝦🦐😍好豐富又新鮮 尤其係翡翠螺好厚肉而且味道鮮甜🤭蟹同龍蝦都幾多膏 肉質鮮嫩🤩呢個價錢有甘多款海鮮都算抵喔😍另外仲試左佢嘅精選生蠔 Oyster ($15/隻) 一樣新鮮而且好清甜😍呢到除左海鮮 都仲有意粉、Pizza、小食等等😇侍應服務細心態度好好👍🏼餐廳環境唔錯 位置寬敞🤗好岩三五知己黎飲杯野gathering😚夜收工都唔緊要 因為呢到開到零晨3點架😝
海鮮拼盤 Seafood Platter🐚 $298

2018-09-15 326 浏览
難得想食餐好嘅所以黎左哩間裝修打別,又坐得舒服嘅餐廳。好有情調嘅couple必去餐廳見哩度啲飲品咁特別,真係忍唔住嗌幾杯黎試下哩款What The Duck好 fruity, 好有菠蘿同青蘋果嘅香味,甜甜地fresh fresh 地哩度嘅生蠔都好幾新鮮,亦幾大隻,都幾抵,唔錯嘅前菜plater 認真大碟,有黑松露醬同鵝肝醬餅乾,啲芝士大大舊,好味,仲有落薄薄地嘅parma ham同辣肉腸片,加埋啲salad 菜,正泡菜滷肉長通粉好有泡菜香味,亦辣辣地嘅,5錯喺我地面前即燒嘅黑毛豬扒,真係好特別,亦都好香。燒起好脆好軟熟重點來了,一黎到就出晒煙咁樣上菜,點影都係咁靚有芝士蛋糕,楊枝甘露mouse, macaron, 鬆餅同埋朱古力真係好多種類嘅甜品,叫一樣就試齊晒所有想食嘅嘢未夠喉嘅我地,知我鐘意baileys, 所以嗌多左個賣相好得意嘅ice bear, 甜甜地又好icy嘅感覺上面嗰碟雪糕,真係好味
難得想食餐好嘅所以黎左哩間裝修打別,又坐得舒服嘅餐廳。

好有情調嘅couple必去餐廳

Strawberry  Me

見哩度啲飲品咁特別,真係忍唔住嗌幾杯黎試下

What  The  Duck

精選生蠔

哩度嘅生蠔都好幾新鮮,亦幾大隻,都幾抵,唔錯嘅

黑毛豬火腿伴芝士拼盤

泡菜滷肉長通粉

泡菜滷肉長通粉好有泡菜香味,亦辣辣地嘅,5錯

The  Love  Of  Effiel

重點來了,一黎到就出晒煙咁樣上菜,點影都係咁靚
真係好多種類嘅甜品,叫一樣就試齊晒所有想食嘅嘢

Ice  Bear
上面嗰碟雪糕,真係好味
2018-09-15
What  The  Duck
黑毛豬火腿伴芝士拼盤
泡菜滷肉長通粉
Ice  Bear
2018-09-11 211 浏览
8月中果陣好友因為準備轉換工作環境而要清年假,所以我們多了外出用餐,由於好友自初出來工作後很久沒有落CLUB消遣,加上我都有差不多三年冇落CLUB消遣,所以就到此一遊~~~ 呢間CLUB的環境有D歐洲建築元素,感覺幾有格調~~~ 見到摩天輪就諗起陳奕迅果首《幸福摩天輪》~~~ 一入座位有花生食是常識吧!諗起上次去酒吧已經接近兩年了,當時是跟相識有廿年的馬來西亞的筆友和她在香港的朋友,而她那位朋友當時決定放棄全職走上樂壇追夢,聽著她朋友的故事真的佩服他的勇氣~~~ 看著飲品的餐牌就覺得好吸引~~~ 本來好想飲一期一會,可惜已經冇晒材料,所以我點了Mavis飲,上面的冰菠蘿幾好食,藍色的飲品幾好飲~~~ 好友點了Night Cape,望落好吸引~~~ 由於生蠔只需$18隻,喜歡生蠔的好友就點咗半打慢慢食,好友食了大讚夠新鮮,計起來抵過去超市買返屋企開來食 極上12安士炭燒安格斯牛仔,食落口感既軟熟又熱上,薯蓉中間有芝士,食落真係好好食~~~ 黑松露野菌薄餅,食落感覺好好食,邊脆中間軟,拍得住正式薄餅店的質素~~~ 24個月黑月毛豬火腿伴芝士併黑松露餅乾,兩種不同味道的芝

呢間CLUB的環境有D歐洲建築元素,感覺幾有格調~~~

見到摩天輪就諗起陳奕迅果首《幸福摩天輪》~~~

看著飲品的餐牌就覺得好吸引~~~

好友點了Night Cape,望落好吸引~~~

24個月黑月毛豬火腿伴芝士併黑松露餅乾,兩種不同味道的芝士,食落去真係停唔到口~~~

最後就係上最能夠影相呃like的甜品塔-The Love of Eiffel ,看到乾冰化霧的效果真係好迷人~~~

我個人喜歡甜品塔裡面的芝士蛋糕和馬卡龍,感覺好好食,而且馬卡龍仲有靚靚的圖案,睇到差d唔捨得食٩(๑^o^๑)۶

今次落Club 感覺好舒服,可以慢慢傾計,環境唔會噪吵,最意想不到係食物幾好食,跟平時落Club淨飲酒食花生的感覺好唔同~~~

如果係閨蜜或情侶傾蜜計真係可以考試去試吓 (^▽^)
2018-08-16
2018-09-11 133 浏览
Mini Club係朋友極力推介的餐廳 今次有機會同兩位閏密去試下,一早訂好位。一入店待應就安排咗sofa 位,好岩今晚gals talk。加上餐廳以啡黑色為主調,型格得嚟又幾chill。我哋一坐低就叫左兩杯啤酒,值得推介的係呢杯 Lindemans Pecheresse (Belgium) 桃味啤酒,好岩女仔飲得2.5% 酒精,易入口,啖啖桃味 Highly recommended! 我地total嗌左4 個dishes 連一個 Eiffel Dessert Tower   海鮮拼盤個platter好豐富,有海蝦,翡翠螺,青口,鮑魚,龍蝦和麵包蟹鮑魚好出色 有淡淡的醬油香味 好奇問了待應 原來係磯燒鮑魚海蝦和翡翠螺好鮮甜 食落好爽口麵包蟹好多膏 來貨幾靚 有甘甜味... 呢個海鮮platter有驚喜 必食! 精選生蠔聽朋友講會專登黎食 因為又平又抵食,$18一隻,所以我地都order左6隻試試!呢隻係爽身帶海水味的,幾好食,吾會太膩 火焰西班牙黑毛豬鞍扒上菜個陣 會表演火燒黑毛豬 IGable香草味重,肉質鞋左d ,但配上蘋果蓉食好夾。 法式龍蝦汁海鮮扁意粉份量多,海鮮新鮮,熱度夠。

海鮮併盤

鮑魚好出色 有淡淡的醬油香味 好奇問了待應 原來係磯燒鮑魚
海蝦和翡翠螺好鮮甜 食落好爽口

精選生蠔
呢隻係爽身帶海水味的,幾好食,吾會太膩

上菜個陣 會表演火燒黑毛豬 IGable
香草味重,肉質鞋左d ,但配上蘋果蓉食好夾。

法式龍蝦汁海鮮扁意粉
份量多,海鮮新鮮,熱度夠。

Eiffel Dessert Tower
賣相好靚 影相打卡一流
整体甜品款色都多 味道尚可

整体黎講 冷盤海鮮相當不錯 海鮮新鮮彈牙
下次都會再黎 因為傾計飲酒真係唔錯
海鮮併盤
大約3年前已經去過mini club既銅鑼灣分店印象中抵食之餘食物質素都唔錯今次再黎旺角分店試下水準keep唔keep到先-▫️白酒 - Carta Vieja Sauvignon Blanc準備食海鮮 當然唔少得支白酒啦 濃度唔高 最後我地2個人成功清哂成支🥂-▫️海鮮拼盤🦐🦀🐚成個拼盤非常豐富有青口 翡翠螺 鮑魚 蝦 半隻麵包蟹 半隻龍蝦鮑魚有日式醬油味道 幾好食另外麵包蟹有超多蟹膏 好邪惡🤤 而蟹肉亦夠鮮甜-▫️生蠔拼盤叫左6隻法國Gillardeau No.4 雖然No.4比較細隻 但蠔肉依然肥美結實👍🏻-▫️火焰西班牙黑毛豬鞍扒🐷店員一上菜即刻「玩火」淋酒🔥 岩哂相機食先豬鞍扒肉質鮮嫩 有幾重既百里香同黑胡椒味旁邊仲有D蘋果蓉醬可以消除油膩感-▫️法式龍蝦汁海鮮扁意粉🍝扁意粉軟硬適中 煮到al dente海鮮有蝦 青口 蜆肉 而龍蝦汁亦好香 夠晒濃 -▫️The Love of Eiffel 又再次黎到相機食先既時間📸 店員加入水同乾冰之後 噴哂煙超夢幻由甜品組成既鐵塔 有酒心朱古力 macaron 泡芙 蛋糕 奶凍等等🍫🍰岩哂鍾意影相同食甜品既女仔呀👧🏻
大約3年前已經去過mini club既銅鑼灣分店
海鮮有蝦 青口 蜆肉 而龍蝦汁亦好香 夠晒濃
▫️The Love of Eiffel
岩哂鍾意影相同食甜品既女仔呀👧🏻
2018-09-10 86 浏览
餐廳裝修十分雅緻,好適合朋友聚餐同打卡。即使唔係週末時段,餐廳都幾乎坐滿,餐廳氣氛較為輕鬆,餐廳入面嘅侍應都好有禮貌同耐性。一開始先叫半打生蠔做熱身,生蠔食落肥美鮮甜,呢個價錢竟然有咁高嘅質素真係喜出望外。生蠔配美酒,雖然白酒同生蠔係perfect match。不過之後仲有其他主食,個人認為相對叫cocktail味道更配合之後的主食而叫了杯cocktail做飲品。第一杯的係非酒精飲品Beauty and the Dark,出乎意料之外,呢間bar竟然連non-alcoholic drink都整得好好飲,唔鍾意飲酒的朋友試過一定鍾意我就叫了呢杯Look for the Star,Volka味較濃,絕無欺場較矮既係Apple Summer,一杯主打蘋果味的cocktail,volka味相對較淡,突出蘋果的清新味道。鍾意水果味的朋友來講係唔錯的選擇之後就上咗我哋嘅重頭戲 - 海鮮拼盤。賣相真係好正,見到咁大盤都忍唔住即刻幫佢影瘋狂打卡,海鮮拼盤種類多得黎又足分量。見到咁多海鮮,真係令人心花怒放。成個海鮮拼盤都做得好好。 蝦同青口嘅味道不過不失,翡翠螺好大隻好鮮甜,鮑魚有成半隻手掌咁大,咬落去

半打生蠔

生蠔

海鮮拼盤

成個海鮮拼盤都做得好好。 蝦同青口嘅味道不過不失,翡翠螺好大隻好鮮甜,鮑魚有成半隻手掌咁大,咬落去爽口彈牙,值得一試。

本身出街好少食龍蝦,驚難拆又冇乜肉食。點知一反轉就見到內有乾坤,有好多龍蝦籽呀,而且啲肉好彈牙,又多汁,就連龍蝦鉗都好多肉。千其唔好浪費啊! 仲有半隻蟹,佢足足有一隻手掌咁大㗎,肉質好鮮甜,好正啊。整體嚟講呢個海鮮拼盤,係超值得推介!

龍蝦&蟹

龍蝦&鮑魚

食完冷盤我哋就轉戰熱食。我哋叫咗黑松露野菌薄餅,仲有火焰西班牙黑毛豬豬鞍扒。薄餅好足料,一咬落去脆卜卜得來又多汁,食落一啲都唔膩。豬鞍扒更加係嚇我一跳,一上枱就表演埋火焰豬鞍,令肉味更香口,即時食慾大增,食落夠味又juicy,真係大滿足。

黑松露野菌薄餅

雖然食到呢個時候有啲飽 但係仲有最後既主角甜品塔 - The love of Eiffel,真係好靚好想買個返屋企啊

The Love of Eiffel

配合煙霧襯托着咁多嘅小甜品,為甜品塔點綴著神秘且浪漫既氣息。我地開動第二個胃食甜品甜品真係做得好精緻,感覺好新鮮。

The Love of Eiffel

個人超推介macaroon好好食 而且賣相好好 不妨拎住佢自拍下!

馬卡龍

整體對呢間餐廳嘅印象都幾好,相對相宜的價錢,食物質素很高。期待着下次再喺呢度聚餐。
2018-09-05
半打生蠔
生蠔
龍蝦&蟹
龍蝦&鮑魚
黑松露野菌薄餅
2018-09-02 67 浏览
🎉我的 #FRIYAY 之選 - MINI CLUB🎉🐟 SEAFOOD PLATTER $254每次黎必定嗌一個海鮮拼盤😘海鮮新鮮就唔洗講啦 麵包蟹同龍蝦仲爆唒膏😍份量大份 夠唒抵食👍🏻.🤔 DAY OF OYSTER $18/一隻中意食海鮮嘅我 點可以錯過生蠔呢size 雖然細隻少少 不過鮮味十足夠唒海水同鮮味👍🏻.🐖 FLAMING SPAIN IBERICO BONE IN PORK CHOP $158呢個已經成了我嘅必選item🙈上次黎仲叫左兩個🤭豬鞍扒肉質嫩滑 調味又岀色 仲玩火添🔥邊有得輸😼.⚠️飲品同甜品太靚啦🍸 What the duck $118🍸 Einstein $118🍸 Honey Bee $118三杯cocktail賣相極好 打卡最啱不過呀💓味道方面Einstein最重酒味 而what the duck偏果汁🙈The love of Eiffel $288另一個打卡之選💓乾冰製造白霧效果 好浪漫呀上面擺放左不同甜點 例如朱古力 馬卡龍 慕絲等等👍🏻🍽 Mini Club🔎 旺角太平道6號B地舖
🎉我的 #FRIYAY 之選 - MINI CLUB🎉

🤔 DAY OF OYSTER $18/一隻
中意食海鮮嘅我 點可以錯過生蠔呢
size 雖然細隻少少 不過鮮味十足
夠唒海水同鮮味👍🏻
flaming  spain  iberico  bone  in  pork  chop

呢個已經成了我嘅必選item🙈

🔎 旺角太平道6號B地舖
seafood  platter
day  of  oyster
2018-08-30 229 浏览
終於捱到星期五 今晚同朋友慶生除左要飲野放鬆下 仲要搵個靚靚地的dinnerplace第二次幫襯#Miniclub 旺角分店就第一次呢度的#Cocktails 出名又睇得又飲得 內外兼得入面有多個郁緊的大摩天輪🎡比你呃like影相今晚決定唔睇價錢食豪啲 點知埋單有驚喜喎三個人都只係大概$1000 除返開都係三百頭咋喂首先黎個是日精選生蠔($108-6隻)細細隻應該係日本蠔 食落海水味唔會勁濃但十分鮮甜之後係勁大盤重量級的海鮮拼盤($239)呢個真係勁抵食必點!有蝦 青口 螺就基本啦 仲要有鮑魚 蟹 同龍蝦喎全部都好鮮美 鮑魚唔會韌 好有鮮味蟹膏飽滿結實 已經好耐無係街外食過咁多膏😱龍蝦肉紥實彈牙 輕輕用檸檬汁吊出鮮味🍋之後就食個咖哩蟹肉醬伴蒜蓉法包($71)太少啦 真係太少啦 我話啲包啊個醬啖啖肉 咖哩味香濃 6塊包都唔夠我食啊:「人黎!一碗白飯啊!🍚」食肉獸不能沒有肉 極上12安士炭燒安格斯牛仔骨($127)兩大條牛仔骨 煎得香而不油膩 唔會太肥飲品都好有驚喜 Cute到爆的鴨仔浴缸係What the Duck($95) 好似有蘋果 西瓜 菠蘿 等水果旁邊仲有西瓜爆炸糖比你一啖砂糖一
終於捱到星期五 今晚同朋友慶生
除左要飲野放鬆下 仲要搵個靚靚地的dinnerplace
第二次幫襯#Miniclub 旺角分店就第一次
呢度的#Cocktails 出名又睇得又飲得 內外兼得
入面有多個郁緊的大摩天輪🎡比你呃like影相
今晚決定唔睇價錢食豪啲 點知埋單有驚喜喎
三個人都只係大概$1000 除返開都係三百頭咋喂
首先黎個是日精選生蠔($108-6隻)

細細隻應該係日本蠔 食落海水味唔會勁濃但十分鮮甜
之後係勁大盤重量級的海鮮拼盤($239)

全部都好鮮美 鮑魚唔會韌 好有鮮味
蟹膏飽滿結實 已經好耐無係街外食過咁多膏😱

龍蝦肉紥實彈牙 輕輕用檸檬汁吊出鮮味🍋
之後就食個咖哩蟹肉醬伴蒜蓉法包($71)

太少啦 真係太少啦 我話啲包啊
個醬啖啖肉 咖哩味香濃 6塊包都唔夠我食啊

:「人黎!一碗白飯啊!🍚」
食肉獸不能沒有肉 極上12安士炭燒安格斯牛仔骨($127)
兩大條牛仔骨 煎得香而不油膩 唔會太肥

好似有蘋果 西瓜 菠蘿 等水果
旁邊仲有西瓜爆炸糖比你一啖砂糖一啖酒 係口腔爆開的感覺

另外朋友唔飲酒就叫左勁日本風的#一期一會 ($78)

係#UjiMatcha 加 #Soyabean 🍶
飲落真係抹茶豆奶 無乜驚喜 但個Presentation就好靚啦
最後係呢個影相必叫的The Love of Eiffel ($207)

乾冰效果令整個浪漫甜品更夢幻🗼🇫🇷
有#Macaron #Eclair #Puff #朱古力 #Cheesecake #Mousse

排滿兩層 選擇多顏色鮮豔又夠吸睛 味道仲要幾好喎
明明食生日蛋糕已經猛話飽 但都係KO晒成個塔🙈😂
整體黎講 由冷盤到熱盤到甜品到飲品都係Above Average
性價比夠高又抵食 環境又坐得舒舒服😛
2018-08-29
  • What  the  Duck
  • The  Love  of  Eiffel
  • 咖哩蟹醬配蒜蓉包
2018-08-25 153 浏览
之前與爸爸去過Mini Club,尖沙咀及銅鑼灣的分店都去過,有美食又有美酒🍷,爸爸去過後十分喜歡,所以這夜決定帶同媽媽與他到訪旺角的分店吃晚飯。店面同樣有眼熟的mini club的招牌,店內燈光較幽暗,但氣氛不錯。入座後馬上送上花生作小食。之前來過幾次,大約清楚餐牌上的選項,誰料這次再訪餐廳又推出了新飲品及餐點。首先點了個拼盤分享。炭燒德國腸拼盤Roasted Germany Sausage Platter ($238) 德國腸有5款,一碟份量十足!! 有慕尼黑白腸、香草肉腸、煙辣椒腸、煙莎樂滋味腸和蒜香牛豬腸。其實5款香腸的味道都不錯。草根較喜歡煙辣椒腸和煙莎樂滋味腸,特別是煙辣椒腸,辣度十足,味道十分刺激呢!爸爸愛吃生蠔,故特意點上一打生蠔好讓他解解饞。 精選生蠔2款生蠔都來自法國,算是中形Size,但味道有著明顯分別。其中一款生蠔入口充滿鮮甜味,口感Creamy,質素好不錯,但另一款則較淡味,味道不太突出。 咖喱蟹肉醬伴蒜蓉法包($88) Crab Meat Curry with French Bread 咖喱蟹肉醬用了一個精緻的小鍋盛上,小鍋有保暖作用,因此蟹肉醬保持熱騰騰的

首先點了個拼盤分享。

炭燒德國腸拼盤

爸爸愛吃生蠔,故特意點上一打生蠔好讓他解解饞。

精選生蠔

咖喱蟹肉醬伴蒜蓉法包($88)

咖喱蟹肉醬用了一個精緻的小鍋盛上,小鍋有保暖作用,因此蟹肉醬保持熱騰騰的狀態。蒜蓉包焗至金黃,非常乾身脆口,配上咖喱蟹肉醬完全是完美組合!!! 老實說咖喱味不突出,但蟹肉醬帶一絲絲蟹肉及蟹膏,味道鮮甜惹味。果然是餐牌上廚師推介的美食呢~~ 蟹肉醬份量頗多,伴上6塊蒜蓉包一同吃後還剩下不少呢!

霸王軟殼蟹配法式紅醬意粉($128)
King Size Soft Shell Crab and Pasta with French Red Sauce

軟殼蟹一定沒有到達霸王Size,老實說,這個意粉是當晚中最令人失望的菜式。軟殼蟹還算不錯,但未夠香脆。最大問題是意粉過腍,而且意粉汁味道不突出,醬汁亦不能掛於意粉上,不建議點這款。

此行一大目的,當然少不了要點上幾杯特色飲品。

Beauty and The Dark($88/glass) (Strawberry Puree, Cream, Oreo, Milk)

這杯飲品整體上像奶昔,由士多啤梨、Oreo、Cream及奶混合而成。第一印象是賣相好美,味道像是士多啤梨奶昔吧,味道比較甜,不過草根媽媽非常喜歡呢~

Mavis($78/glass) (Butterfly Pea, Lychee Syrub, Ginger Beer, Blue Curaçao)
這杯Mavis是無酒精飲品中最令草根姐妹滿意的一款。紫藍色是由豆蝶花和藍柑酒調製而成,顏色來非常夢幻,味道酸酸甜甜也不錯。杯上還放上一串菠蘿,但味道不夠甜,作用還是為賣相加分罷了。

Fire Rose($108/glass)
這杯Fire Rose是草根爸爸特別點的,上次他試過後十分滿意這杯cocktails。Fire Rose故名思意是有火的意思,店員把酒精加入酒內,再點起火槍,表演效果十足。同時,酒精濃度較高,是一杯火辣辣的烈酒吧!

最後媽媽堅持要點上甜品塔一同分享。

The Love of Eiffel ($288)

鐵塔甜品非第一次食🗼賣相吸引是一大特色😍。鐵塔上有朱古力、冬甩 🍩、蛋糕🍰、奶凍🍮及馬卡龍。當中以馬卡龍及朱古力🍫最好吃,不過奶凍是伏呢🤭!

這晚吃得十分滿足呢!
  • Fire Rose
  • Mavis
  • Beauty and The Dark
  • 咖喱蟹肉醬伴蒜蓉法包
  • 炭燒德國腸拼盤
2018-08-24 104 浏览
今天放假,同老公出左旺角行下,到左晚上找地方食晚飯,老公突然想起太平道的Mini Club,重話好掛住佢地的手工啤、海鮮和生蠔。飲下食下,有梳化坐得又舒服,今晚就陪老公去回味一下吧!Stella ArtoisChimay White:泡沫細滑,略帶微甜的手工啤。Honey Bee:用新鮮生果加入少許酒做成的沙冰,味道清新,不會太甜,另外還有脆卜卜的窩夫,上面用朱古力做成的的小蜜蜂,做得好神似,下面小杯內有蜜糖,可以點來食!海鮮拼盤:有龍蝦、麵包蟹、鮑魚、青口、海蝦、翡翠螺。麵包蟹超多膏、海蝦、鮑魚和龍蝦肉彈牙,全部海鮮都好新鮮又鮮甜!生蠔:即叫即開,蠔好新鮮,有微微的海水味。火熖西班牙黑毛豬鞍扒:侍應將豬鞍扒上枱後,用杯載住酒點火,之後倒落豬扒上,豬扒馬上火光熊熊,十數秒後,火熄滅了,可以進食。厚切的豬鞍扒上放滿香料,經過火燒後,香味更濃!法式龍蝦汁海鮮扁意粉:海鮮有青口,蝦、蜆肉等,扁意粉軟硬適中,龍蝦汁調得好惹味!The Love of Eiffel :好有心思的巴黎鐵塔甜品,侍應將水倒入乾冰做成煙霧,吸引手機食先,多款甜品七彩繽紛,有馬卡龍、慕絲、芝士蛋糕、糖等,欣賞完後,待我慢

Stella Artois
Chimay White:泡沫細滑,略帶微甜的手工啤。

生蠔:即叫即開,蠔好新鮮,有微微的海水味。

The Love of Eiffel :好有心思的巴黎鐵塔甜品侍應將水倒入乾冰做成煙霧,吸引手機食先,多款甜品七彩繽紛,有馬卡龍、慕絲、芝士蛋糕、糖等,欣賞完後,待我慢慢品嚐吧!
2018-08-12
  • 精選生蠔
  • 火焰西班牙黑毛豬鞍扒
  • 法式龍蝦汁海鮮扁意粉
  • 巴黎鐵塔甜品
2018-08-24 47 浏览
Happy Friday!!!我仲要番多7日工啊😭其實Friday唔係好關我事,但我都係要慶祝咖!!.🔺海鮮拼盤 $239絕對唔係Hea!夠曬三個人食。應該係面包蟹,啲膏多到痴左線,成個肚都係,成個蟹蓋都係,好誇張!啖啖肉,充滿海水味。有半隻龍蝦又係肉質鮮美,膏非常多。鮑魚都好鮮甜,好感動真係。完全就係新鮮,足料,值呢個價既。.🔺生蠔 $18係$18一隻,無限叫既。我地要左六隻。因為前一日都食過生蠔既原因,呢六隻新鮮勁多!肉又肥美,點埋汁同檸檬🍋,好鮮美,隻隻都好靚仔。.🔺Pauwel Kwak draft beer $63Happy Hour有平,呢支黎自Belgium,比較fruity,岩想飲light少少既人。.🔺Honey Bee $95Design好吸引,有一塊蜂巢係上面(係咪叫蜂巢😂),仲跟蜂蜜,可以自己加入去。個人覺得酒味唔算重,易入口。味道甜甜的。.

Happy Friday!!!我仲要番多7日工啊😭
其實Friday唔係好關我事,但我都係要慶祝咖!!
🔺海鮮拼盤 $239
🔺生蠔 $18
🔺Pauwel Kwak draft beer $63
🔺Honey Bee $95
2018-08-23 105 浏览
新TGIF蒲點,草根妺妹有時同會同酒鬼朋友們一齊去放鬆一下~~特別喜歡Mini Club環境比較昏暗,適合與友人談談心餐廳的門面餐廳的環境,很Chill吧!!西班牙伊比利黑毛豬火腿(24個月) 、伴芝士拼盤 ($278) Bellota Iberian Ham (24 Months) with Cheese Platter 這個拼盤主角當然是黑毛豬火腿! 火腿質感柔軟,帶鹹香。配上芝士、黑松露及鵝肝餅乾,絕配!!! 沙律菜新鮮爽口,加入黑醋和提子乾,十分好吃,而且一碟份量很多,滿滿的一盤足夠4-5人分享。來自法國的生蠔極上12安士炭燒安格斯牛仔骨配喜瑪拉雅山岩鹽($158) Grilled Angus Short Ribs 12oz with Fine Pink Himalayan Salt 在草根妹妹心中,牛與酒是必然的配搭。雖然草根妹妹的酒量不怎麼樣,但一邊飲酒一邊吃牛,是人生一大享受吧。牛仔骨煎過後於表面塗上香料,配搭岩鹽同吃,十分惹味。而且牛肉帶點脂肪,味道更香。旁邊還有一顆焗薯,薯仔焗得香軟,加上煙肉粒,好吃啊!美式雙層芝士海鮮薄餅($118) US Double Chees
特別喜歡Mini Club環境比較昏暗,適合與友人談談心

餐廳的門面

餐廳的環境,很Chill吧!!

來自法國的生蠔
極上12安士炭燒安格斯牛仔骨配喜瑪拉雅山岩鹽($158)
美式雙層芝士海鮮薄餅($118)
US Double Cheese Seafood Pizza
海鮮薄餅上有帶子、青口、蝦及蜆,海鮮份量不少,但卻沒有海鮮應有的鮮味,只剩下芝士獨力支撐場面。薄餅薄脆,較像餅乾的質感,味道上算是不過不失吧。
一期一會($78/glass) (Uji Matcha, Soya Milk, Brown Sugar)
一貫Mini Club賣光相吸引的作風,日本風的器皿加上乾花作裝飾,再以乾冰營造出煙霧瀰漫的效果。豆奶加上抹茶,草根姐妹覺得味道上像平日的豆奶,抹茶味並不突出。比較其他飲品普通,是穩陣的無酒精之選。
Sunset($118/glass) (Lemon Juice, Ginger Beer, Monin Mangue, Vodka)
 這杯cocktail令草根姐妹最為驚喜,深深得到草根姐妹的喜愛!!! Cocktail有2邊出口,一邊是帶芒果味的Monin,另一邊是Vodka,兩者合併之後酒味減低,味道像百香果汁,不過其實當中加了Vodka,所以一不留神就好易喝醉呢!

Ice Bear($118/glass) (Baileys, Kalula, Milk, Oreo, Rum, Syrup, White Cacao)
由於加入Baileys甜酒、牛奶和白朱古力的關係,味道偏甜,熊仔其實是雪糕,味道挺不錯呢!唯一飲恨是熊仔一上枱時已經開始融化,有點少可惜呢!

2018-08-22 56 浏览
今晚放工老公神神秘秘約我到旺角,一出旺角地鐵站口便見到他拿著鮮花,我都忘了原來今天是結婚五個月紀念日!然後他便帶我到太平道的Mini Club晚餐。餐廳門口已經有粉紅色的英式電話亭,內裡裝修亦有粉紅色的摩天輪,果然適合情侶或女生們呢。花生每位 $10《西班牙伊比利黑毛豬火腿(24個月)伴芝士拼盤 $223》芝士拼盤、沙律菜、青瓜、車厘茄、提子乾、餅乾上有三文魚子醬和鵝肝醬,十分豐富而且大碟。芝士有幾款,有淡有濃,配餅乾一流。拼盤前菜當然要邊吃邊飲,所以同時點了兩杯特色飲料:non-alcoholic drinks: 《Beauty and The Dark $71》Strawberry Puree, Cream, Oreo, Milk 顏色有層次,很girlish。士多啤梨香甜充斥整杯飲品而又只屬小甜。層次豐富,有忌廉的、果蓉的、脆Oreo碎的、糖果碎的各樣口感。《一期一會 $63》Uji Matcha, Soya Milk, Brown Suger 有乾冰的煙霧,賣相夢幻,但份量比較少,而內裡是豆奶,相比下驚喜不大。Special cocktail: 《China’s Night $

然後他便帶我到太平道的Mini Club晚餐。

花生每位 $10

《西班牙伊比利黑毛豬火腿(24個月)伴芝士拼盤 $223》

拼盤前菜當然要邊吃邊飲,所以同時點了兩杯特色飲料:

non-alcoholic drinks:
《Beauty and The Dark $71》

《一期一會 $63》

Special cocktail:
《China’s Night $95》
Red Wine, Bandy, Fruit Juice, Elder Flower, Cointeau
可選香酒或紅酒,因為今晚吃肉比較多,所以我們選了紅酒。

《生蠔6隻 $18/隻》
生蠔是Gillardeau no.4,分1-4號,號碼愈大,生蠔愈細,所以此生蠔屬細,但Gillardeau出名蠔味細膩帶榛果幽香,配上檸檬汁和茄汁更鮮味。

《火焰西班牙黑毛豬鞍扒(沖繩鹽麴) $127》
會用酒燒著,火光很美有睇頭。黑毛豬鞍扒灑滿香草,所以燒焦的只是香草。肉質實沒有渣。木板上放有沖繩鹽麴、蘋果蓉和番茄可作提味。

《霸王軟殼蟹配法式紅醬意粉 $103》
軟殼蟹入口的第一個感覺不是香脆,反而是肉多汁潤,還帶點蟹膏香。意粉就帶點乾身同淡口,有改善空間。

《The Love of Eiffel》
又是加上乾冰營造夢幻效果的甜品,相信女生一定會喜歡。
鐵塔有兩層,都放上了雙份的甜品,有朱古力、有泡芙、有慕絲、有芝士蛋糕等,很熱鬧的感覺。

環境:不嘈吵,沒有煙味。
服務:職員們十分有禮而且主動性強。
2018-08-21