2024-03-12 25 浏览
🦪Crispy Oyster (starter)🦪其中一個前菜,lunch set有得食炸生蠔真係好正,生蠔好大隻,炸粉唔會好厚,生蠔炸得好脆,咬開就係爆汁既蠔肉,正!🥚Tortilla de Patatas (starter)🥚另一個前菜係西班牙馬鈴薯蛋餅,蛋餅好軟淋,充滿蛋香,亦有啲菜絲係入面,口感更有層次!🍗Crispy chicken roll🍗一個好特別既主菜,炸雞肉卷切開包住佐法邊豆, 甜薯蓉 ,食到軟嫩既雞肉同軟綿既豆,再點埋雞內臟汁,雞味更加濃郁!🍕Pita Pizza 🍕一個好簡單既pizza,餡料有蘑菇,松露,洋蔥,水牛芝士,一咬開就充滿蘑菇香,芝士又多,最重要係批底夠薄,脆香口感!
🦪Crispy Oyster (starter)🦪
🍗Crispy chicken roll🍗
🍕Pita Pizza 🍕
2024-03-11 33 浏览
咁岩我地禮拜二黎,一隻生蠔只係$48,接近半價,真係抵到爆!生蠔仲要大隻肥美,真係非常吸引呀!佢地既Crispy Oyster配上墨西哥辣椒芒果莎莎同埋香草沙律,每隻都大大隻,超肥美嫩口,軟腍好食(≧∇≦)肉食黎講Roasted spring chicken真係唔錯,原隻春雞拎去燒,唔會燒到好乾身好鞋口,反而仲有啲油光,雞肉肉質鮮嫩,配上烤車厘茄串,又可以點啲燒汁,好鮮味好滿足(≧▽≦)主食黎講意粉Wild Mushroom Tagliolini真係幾正,雜菌好多,加上黑松露醬,又有意式煙肉,亦有好多巴馬臣芝士,加埋慢煮雞蛋,稠身濃厚,正呀(^з^)甜品就一定係Churros,係炸西班牙油條配榛子朱古力醬同肉桂砂糖兩款味,油條炸得好脆,香甜十足(*^o^*)

2024-03-11 21 浏览
約咗媽媽食Lunch,同佢嚟到中環好出名嘅黃色餐廳🟡Monmono🟡,慰勞一下我最愛嘅媽媽🫶🏻🫶🏻每份Lunch set會有Chef’s special & Starter & Main,多款西班牙餐前小食同主菜可以揀,非常吸引😻我嘅Starter揀咗《Chorizo Bikini Sandwiches 》,烘烤吐司入面夾住西班牙辣肉腸&水牛芝士,加上墨西哥辣醬味道豐富👍🏻主菜係《Tiger prawn spaghetti》,蝦好大隻又彈口,抵食😽媽媽揀咗《Tortilla de Patatas》作為Starter,蛋餅好厚身,入面唔會過於乾,仲keep到蛋汁👏🏻主菜係《Crispy chicken roll》,醬汁用咁雞內臟煮,所以味道更濃縮,係一大加分位😸

2024-03-08 23 浏览
媽咪生日🎂同佢過嚟中環呢間非常有特色嘅餐廳食晚飯,叫咗四道菜食,每一樣都各有滋味。餐廳每個星期都有推出不同的優惠。星期二過嚟食,1隻蠔只系💰48(原價係$88),仲平咗$40就可以食到一隻咁好味嘅Crispy Oyster 炸生蠔,炸生蠔加上墨西哥辣椒芒果莎莎 ,香草沙律🥗食到蠔肉嘅鮮味,又有芒果莎莎和香草的清新味道。Chorizo Bikini Sandwiches (starter)充滿西班牙風味,麵包入邊夾滿西班牙辣肉腸,水牛芝士 和 墨西哥辣椒醬,餡料豐富多到爆出嚟,好味到手指都食埋。Deluxe Seafood Paella 🥘 西班牙龍蝦飯材料豐富又豪華,滿滿一碟非常滿足,有龍蝦尾🦞,西班牙辣肉腸🥓 和烤燈籠椒🫑,用蒜頭蛋黃醬一齊煮,上枱已經聞到香噴噴。醬汁包裹住每一粒米飯🍚,每一啖都食到飯香味和醬汁濃郁的味道,加埋海鮮一齊食更加惹味。Wild Mushroom Tagliolini雜菌意大利麵充滿黑松露香味,用咗大量黑松露醬,意式煙肉🥓和巴馬臣芝士🧀,鹹香十足。意粉更有一隻慢煮雞蛋🥚,撈埋雞蛋一齊食增加咗淡香味,而且醬汁更幼滑,好味到停唔到口。
Deluxe Seafood Paella 🥘
Wild Mushroom Tagliolini
(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)開心大發現!居然比我搵到間咁好既地方食Lunch,😼前幾日好得閒,男友係附近做野,所以二話不說就拖埋佢出來陪我,都未行入去,佢成間大廈都好靚,仲要係我最愛既黃色!就好似外國既小屋一樣😻好有地中海餐廳既風格,我地行入去時職員就帶我地入去,呢度環境靚,仲好有服務,值得比佢五星評價!!💟Soup of the day💟(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)湯同沙律二擇一,我當然會擇湯,呢個湯好搶眼,好靚既顏色,第一時間要打卡留念,呢個湯好特別,好好飲,而佢既味道好鮮,真係慢慢細半咁煲出黎💟Chorizo Biklini💟(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)呢份餅係好好食,味道好特別,西班牙人經常都會食,裡面既料好豐富好香💟Seafood Paella 💟(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)西班牙既海鮮飯都唔差,得閒來食下,新鮮感十足,之前都去過西班牙,佢既味道同當時食既一樣,呢度既配菜都夠大方,大蝦、蜆、魷魚、青口都係齊晒度💟Dessert of the day💟(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)點少得仲有甜品食,佢既擺盤設計都好靚,仲有雪糕添,味道好濃夠凍,甜甜既味道就係令人快樂
平時好少去到中環,最近就比一間網上成日推介嘅黃色異國小屋吸引到,呢個地方並唔係啲咩打卡地方,而係一間異國風情嘅餐廳٩(๑❛ᴗ❛๑)۶當然個地方咁靚就可以簡簡單單影幾張相打吓卡。到底呢一間咁靚嘅餐廳有咩好嘢食,以下呢三款我就覺得必定要推介!☆彡Oyster Rockefeller 芝士焗生蠔加入忌廉菠菜同意式煙肉已經好好食,仲要有埋巴馬臣芝士真係100分配小食!☆彡Ham Croquettes 炸火腿薯仔球好香口,點埋大蒜蛋黃醬,輕鬆就清哂一碟!☆彡Seafood Pappardelle海鮮闊條麵大大碟,入面有大蝦、带子、鱈魚、蜆,超多海鮮,真係好推介!見到呢一間餐廳嘅煮食真係好用心,食得出廚師嘅功力,無論食物嘅質素同埋餐廳嘅環境都好鍾意!

☆彡Oyster Rockefeller
☆彡Ham Croquettes
炸火腿薯仔球好香口,點埋大蒜蛋黃醬,輕鬆就清哂一碟!
☆彡Seafood Pappardelle

2024-02-26 31 浏览
Wow~同姐姐去食西班牙Lunch💋真係開心又食到爽!話咁快,就去到餐廳門口 <MONMONO>😍黃色小屋🛖好靚呀先試吓呢個Crispy Oyster🦪真係叫我驚艷到入口!炸得金黃酥脆嘅外皮,一咬就爆出鮮美嘅蠔汁,口感鮮嫩多汁,實在太過癮啦!🔥而Pita Pizza好豐富,裡面有蘑菇、松露、洋蔥同水牛芝士,彷彿一個口感鮮美嘅香烤比薩🍕松軟嘅麵包底配上香味濃郁嘅松露同芝士,再加埋蘑菇同洋蔥嘅層次感💯超級鍾意佢個Seafood Paella💓💓個盤上擺滿咗大蝦、蜆、魷魚、青口同蒜頭蛋黃醬,仲有濃郁嘅海鮮湯汁🦐飯粒吸收咗所有嘅鮮味,每一口都飽滿嘅海鮮香氣,令我一陣興奮💃🏻絕對係海鮮愛好者嘅必點之選!當然,午餐當中仲有Soup of the day同Caesar Salad。Soup of the day好香濃又滑‼️個凱撤沙律有驚喜,新鮮嘅羅馬生菜搭配上白緹魚同脆巴馬火腿,配合蒜蓉脆包粒同巴馬臣芝士,味道鮮美又豐富,真係一款清新開胃嘅選擇!🥗
💛Padron Peppers平時真係唔會就咁食辣椒但見到有埋芝士🧀就試吓啦!有埋芝士所以就唔會好辣但芝士奶味就重少少🤗💛Seafood Pappardelle中文就是海鮮闊條麵有得似西班牙海飯咁😍海鮮有4款有蝦🦐帶子鱈魚同蜆🤭汁係番茄醬所以都唔會覺得好滯😜💛Ham Croquettes 呢個一見到個名已經要叫黎食了🥰又係炸物又有薯仔仲有火腿一定唔會出錯😚果然炸物炸得好脆而且火腿同薯仔都好夾🥔旁邊還有大蒜蛋黃醬加埋一齊食真係更加正✨💛BLACK PAELLA因為叫咗海鮮闊條麵所以就冇叫到西班牙海鮮飯🥘叫咗墨汁飯就唔同啲🫶🏻魷魚都整得幾好好好咬🤩而飯入面還有西班牙辣肉腸烤燈籠椒🫑表面有蒜頭蛋黃醬撈埋一齊食真係好食💦
💛Padron Peppers
💛Seafood Pappardelle
💛Ham Croquettes
💛BLACK PAELLA
2024-02-25 1256 浏览
元宵佳節 佳人有約今日特意來到這間裝修顏色咁特意的餐廳試下。 的而且確在眾多參加餐廳週的餐廳中作選擇是十分困難,這餐廳的顏色,算是他突圍而出的原因。餐廳位於中環半山,蘇豪區以上,大家記得沿中環扶手電梯上到半山, 才走路到餐廳。 如果由皇后大道中一路向山上行,應該是體能的考驗。餐廳週的餐牌很簡單,已經揀選了餐廳裡面最Signature既款式。南瓜餐湯南瓜餐湯味道很好, 雖然不算好甜, 但也飲得出南瓜的新鮮。 暖暖的一碗, 是美味一餐的好開始。 西班牙辣肉腸比堅尼三文治這個比堅尼三文治,有芝士,辣肉腸,沙律醬。。。再夾到脆一脆,細細口, 好香少辣,好開胃。 西班牙煎蛋卷和脆炸生蠔個脆炸生蠔好酥脆,好鮮甜好滑,炸完出嚟都咁大隻,十分足料。 個蛋餅就唔算好特別,叫做試過下啦~主菜: 慢煮豬鞍個豬鞍好冧,好多汁,配蘋果蓉好襯。 配菜都煮得好好,成個主菜都好Juicy。 而且一切開,豬鞍就已經自行分開, 好正。 主菜: Paella 西班牙海鮮炒飯 哈哈,原本唔想叫這個炒飯𠺢, 諗住西班牙炒飯周圍都有,服務員哥哥話必試, 叫我地信佢,咁我地唯有信佢。炒飯又真係幾正。海鮮好多好大隻,大蜆好鮮甜。 炒
元宵佳節 佳人有約

今日特意來到這間裝修顏色咁特意的餐廳試下。

南瓜餐湯

西班牙辣肉腸比堅尼三文治

這個比堅尼三文治,有芝士,辣肉腸,沙律醬。。。
再夾到脆一脆,細細口, 好香少辣,好開胃。

西班牙煎蛋卷和脆炸生蠔

個脆炸生蠔好酥脆,好鮮甜好滑,炸完出嚟都咁大隻,十分足料。
個蛋餅就唔算好特別,叫做試過下啦~

主菜: 慢煮豬鞍

主菜: Paella 西班牙海鮮炒飯

哈哈,原本唔想叫這個炒飯𠺢, 諗住西班牙炒飯周圍都有,服務員哥哥話必試, 叫我地信佢,咁我地唯有信佢。炒飯又真係幾正。海鮮好多好大隻,大蜆好鮮甜。 炒飯個鑊邊仲有我最愛的飯焦。

甜品:Homemade churros

原本諗住一人一款甜品,但服務員哥哥話這個西班牙油炸鬼超正,同出邊其他的唔同。 講到咁,唯有一人一份。。。嘩!正呀!暫時我地食過最好食嘅西班牙油炸鬼。外面好脆但係同時內面又好煙靭。

煙煙靱靱就襯返今日元宵節啦!

2024-02-24
2024-02-23 41 浏览
之前同朋友試過覺得好好食,今次老公話好想食啲特別菜式,所以帶佢去試試中環呢間叫做<Monmono>既地中海餐廳👐🏻好彩我哋有訂定位先,walk in full哂😳🌻 Green salad:有老公最愛的芝麻藑沙律汁,份量十足!大量清新脆口既沙律菜,香濃既沙律汁,越食越開胃,只食前菜已經有飽肚感🌼🌻 Roasted corn:係我最愛!粟米烤到金黃香脆,配上墨西哥芝士,咬落仲「索索」聲又甜好醒神!係口感和味覺上多重層次享受🌼🌻 Black Paella:材料有魷魚、西班牙辣肉腸、烤燈籠椒同埋蒜頭蛋黃醬。米飯融合墨魚汁色澤,口感獨特,鮮味濃郁。海鮮鮮甜同墨魚風味非常夾,而且食材新鮮,煮得剛好,濃郁墨魚汁提升了整體味道,值得一試。🌻 Beef Cheek :呢個慢煮和牛牛面頰有羊肚菌、薯蓉配甜洋蔥燒汁,老公大力推薦!和牛味濃郁,肉質軟嫩,羊肚菌吸收哂和牛既精華,非常香口惹味,再配埋甜洋蔥燒汁,簡直係絕配!老公話食物超好味,店員又友善好客,最緊要食物大大份,大力推介!
🌻 Beef Cheek :呢個慢煮和牛牛面頰

2024-02-20 48 浏览
前排係中環行行下見到呢間餐廳外面係全部黃色已經吸引咗我視線,但當日食飽咗就冇入去食了。上星期同男朋友拍拖紀念日就一齊去咗食了。餐廳除咗出面係黃色外連入面嘅裝修都係充滿住黃色,鐘意黃色應該覺得好正,而裝修風格就係地中海,感覺都好舒服!講返食物先,主食叫咗兩個分別係black paella 同 Lobster Paella ,兩者其實差別真的不太大,主要係海鮮有點不同,係魷魚和龍蝦,而飯係墨汁同冇墨汁。配料都係有西班牙辣肉腸,烤燈籠椒和蒜頭蛋黃醬。個人係鐘意食Lobster Paella多啲,飯入面有埋龍蝦的味道加上味道冇咁濃烈。而墨汁飯就正正常常。小食叫咗Crispy Oyster ,係炸生蠔,配上墨西哥辣椒芒果莎莎 真係冇咁滯。炸蠔都好大隻,好好食!另外,一個小食是Pan Con Tomato ,多士上面有番茄同芝士,都係正的!
我其實都好中意食西班牙野,有特色之餘可以試下不同既小食。所以今次呢間餐廳就滿足左我兩個願望!@@@@西班牙墨魚汁飯Black Paella。它以墨魚的墨汁為調味料,將米飯烹製成黑色,並搭配新鮮的海鮮,如蝦、貝類和魷魚。具有濃郁的海鮮味道,又有米飯的香氣,口感豐富多樣。@@@@@炸生蠔Oyster Rockerfeller。新鮮的生蠔經過炸制,外酥里嫩,口感鮮美。生蠔富含蛋白質、鋅、鐵和維生素,對於增強免疫力和促進健康具有重要作用。@@@@@墨西哥辣椒芒果莎莎Pepper Mango。它以新鮮的芒果、辣椒和其他蔬菜為主要成分,配以香草調味,味道酸甜辣爽,口感豐富。@@@@@西班牙番茄泥多士 Pan Con Tomato。由新鮮的番茄泥塗抹在多士上,再撒上香草和調味料,經過烤制至金黃酥脆。@@@@@RED CARABINEROCHITARRA西班牙紅蝦意大利麵新鮮的紅蝦為主料,搭配意大利面和香草調味,口感豐富鮮美。👍🏻👍🏻
2024-02-16 64 浏览
今日約老友傾偈食飯,去咗間裝修靚靚嘅餐廳,成間餐廳都係好靚嘅黃色,好有氣派😎Green salad 綠色沙律🥗,呢個清新可人嘅選擇🌿,成個碟子泛著健康嘅光彩。新鮮翠綠嘅菜葉係群星當中嘅翡翠,🍅車厘茄鮮紅欲滴,切半擺放得既藝術又實在,增添咗幾分色彩嘅鮮味。每一啖咬落去都能感受到脆口嘅蔬菜,好似係大自然嘅味道咁純樸。當淋上滿滿嘅芝麻醬汁🥣,香濃嘅芝麻予沙律注入咗異國情調嘅靈魂,令整盤綠色生命變成滿滿嘅融合。嗰種醇厚而又唔會過於濃烈嘅滋味調和晒每一片葉子和番茄,就好似夏日微風中飄逸嘅音樂🎶,既清新又富節奏感。啖啖都係天然嘅味道,無污染,無添加,彷彿喺你嘅味蕾上起舞💃。盤中嘅搭配中和咗生嘅與熟嘅,酸甜苦澀各種滋味嘅和諧共處😋,象徵著美食同健康兼得嘅完美境界🌟。食一口沙律,唔單止係為咗填飽肚,更係一場味覺同視覺嘅盛宴🍽️。Crispy Oyster 墨西哥辣椒芒果莎莎 ,香草沙律,廿今晚嘅炸生蠔都係超水準金,香口美味又保留蠔肉鮮味同大大隻生蠔炸得剛剛好,夠肥美juicyRED CARABINERO紅蝦氹氹轉包圍著意粉,一睇就知份量多,而且賣相仲不錯,以香蒜🧄入饌,味道很香,紅蝦和意粉散發著微微的白
RED CARABINERO紅蝦氹氹轉包圍著意粉,一睇就知份量多,而且賣相仲不錯,以香蒜🧄入饌,味道很香,紅蝦和意粉散發著微微的白酒和辣味,惹味非常,再加埋烤鳥魚子,車厘茄,意大利番茜🌿令到整碟意粉乾爽得嚟而又帶惹味,好食
2024-02-08 81 浏览
今次去試一間西班牙餐,環境擺設超靚又舒適💯🇪🇸Monmono🇪🇸食物飲品都好精美,睇相片已經極之吸引🤤📌《Seafood Paella 》;上菜時熱辣辣香噴噴,睇見有大蝦、蜆、魷魚、青口同蒜頭蛋黄醬,已經超吸引!一食入口,不得了!飯粒軟熟可口,海鮮新鮮彈牙,蒜頭蛋黃醬超級開胃,令人流晒口水👀📌《Crispy Oyster 》;炸生蠔香味已經令人流晒口水,肉質厚厚,啖啖肉又帶有香口既海鮮味,超級好味。加上有墨西哥辣椒芒果莎莎 ,甜辣可口,超級回味,值得一試再試👍🏻📌《Padron Peppers》;小巧可愛,口感脆嫩,辣味溫和,每一顆都有驚喜,再配上西班牙牛奶芝士,香濃可口,少少辣味食起來刺激又有趣,非常適合與朋友分享。 💋📌《BLACK PAELLA》;如果鍾意食辣既你絕對不能錯過。材料有魷魚,西班牙辣肉腸,烤燈籠椒,蒜頭蛋黃醬。冬天食非常暖身,夏天食又可以刺激味蕾,每一啖都令人精神爽利,魷魚彈牙,蒜頭蛋黃醬非常之香口,係不能錯過既美食😍食物賣相又靚好味,環境佈置設計滿分,衛生程度簡直完美,已收藏10大回頭名單🗂️
今次去試一間西班牙餐,環境擺設超靚又舒適💯
🇪🇸Monmono🇪🇸
食物飲品都好精美,睇相片已經極之吸引🤤
2024-02-07 94 浏览
中環Monmono以單色黃色為主,店內歐式風格有架復古車可以坐喺上面打卡📷牆上掛滿畫作藝術氣氛濃郁😍♥️Soup of the day♥️今日兩款湯都好好味😋♥️Crispy Oyster ♥️炸漿好薄、好香又脆,鮮蠔肥美又juicy,上面放滿墨西哥辣椒芒果莎莎同香草沙律非常好味😋♥️Chorizo Biklini ♥️裏面有西班牙香腸,水牛芝士 ,墨西哥辣椒醬,味道好清新,完全唔使點醬都好好食😋♥️Pita Pizza♥️餅底最外層夠脆,內裡與pizza餡完美融合並夠濕潤,而旦邊位除了吃到麵粉香,更是十分chewy有咬口,餡料以蘑菇,松露,洋蔥,水牛芝士🧀組成,吃起來好有豐富的層次感♥️Grilled Seabass♥️隻隻都好大隻,肉質飽滿,無沙之餘仲好鮮甜帶丁點白酒香,配菜有蘆筍,鱸魚🐟啖啖肉,而最特別係佢哋嘅藏红花酱,好fresh😎
中環Monmono以單色黃色為主,店內歐式
風格有架復古車可以坐喺上面打卡📷牆上掛滿畫作藝術氣氛濃郁😍
♥️Soup of the day♥️