2022-09-18 884 浏览
灣仔正宗拿坡里Pizza🍕 餐廳環境好有氣氛 店員好熱情❤️ 員工態度好好同客人互動性好高添 🥳本身諗住試佢哋既meatball 可惜可能因為太晏黎,所以就賣曬唯有下次有機會再試😋🌟Shrimp Scampi 🦐($158)大蝦食落去新鮮彈牙而且仲食鮮味添🦐牛油汁帶有香草同白酒既香味但略為淡咗少少勝在可以沾個Pizza Dough🧈🌟 Prosciutto Di Parma 🍕($238) 傳統窯爐焗出嚟嘅Pizza食得出係同出邊唔同啲😍Pizza一嚟到就好香 店員仲即刻拎咗一舊parmesan 🧀喺我哋面前一直刨落去毫不吝嗇🤣Pizza內裡軟熟 外皮好脆 小麥味重 🌾 Dough好煙靭 配料好均匀 每一塊都鋪到滿曬 Parma Hams 同帶有Oregano香料 批邊食到濃濃既焦香味 簡直一個Pizza有幾個層次🤤🌟Tiramisu ☕️($78) Mascarpone Cheese打到好軟滑 餅底相對來講比較濕潤 食得出咖啡酒嘅香味 但比例控制得好好 唔會話過分搶咗芝士既味道❤️Btw 餐廳參加咗一個Local Pizza 大賽仲入咗Semi-Final簡直品質有保證🤤Hope you
灣仔正宗拿坡里Pizza🍕 [Motorino]

🌟Shrimp Scampi 🦐($158)
大蝦食落去新鮮彈牙而且仲食鮮味添🦐

🌟 Prosciutto Di Parma 🍕($238)
傳統窯爐焗出嚟嘅Pizza食得出係同出邊唔同啲
😍

🌟Tiramisu ☕️($78)

Btw 餐廳參加咗一個Local Pizza 大賽仲入咗Semi-Final簡直品質有保證🤤Hope you Guys can Win the Championship 🥇

味道 8.5/10
環境 9/10
推介程度8.5/10

📍Motorino (船街) (灣仔)
灣仔船街15號地下
  • PROSCIUTTO DI PARMA
2022-09-11 756 浏览
最近唔知點解好想食拿波里pizza就去左灣仔呢間餐廳!呢到既pizza係用石磚爐焗pizza所以一拎出黎好熱辣辣! 好好食! 記得唔好掛住打卡!要趁熱食!除左pizza外仲有其他好多小食今次仲叫左個meat ball D醬汁好入味! 會再encore !

最近唔知點解好想食拿波里pizza
就去左灣仔呢間餐廳!
呢到既pizza係用石磚爐焗pizza
所以一拎出黎好熱辣辣! 好好食!
記得唔好掛住打卡!要趁熱食!
除左pizza外仲有其他好多小食
今次仲叫左個meat ball
D醬汁好入味!
會再encore !
🇭🇰Motorino·Prosciutto di parma $238佢哋呢度個Pizza真係好大個 而且上面嘅料勁多 啲parma ham係真係鋪到滿曬🤣🤣不過佢啲parma ham係風乾得比較多個種黎既 我自己覺得唔夠多油香🤔餅底方面佢個底係比較薄個種黎既 不過佢係濕潤啲既薄底 唔係脆身既薄底 所以我自己覺得食落無咩口感🙊🙊之後佢個批邊就係比較煙韌 好有咬口嘅 我啲朋友仔話覺得幾好味 不過我自己就覺得有啲太麵糰😂😂😂·#rbyeat#rby西餐#rby灣仔 #rby中環·📍灣仔船街15號地下📍中環蘇豪些利街14號地下
🇭🇰Motorino
Prosciutto di parma
tiramisu
tiramisu
2022-09-03 543 浏览
之前睇完片介紹pizza 就想試下食正宗嘅pizza 所以就黎左呢度食✨POLPETTE AL SUGO $138有三粒大大粒嘅肉丸 🤩 仲有一條包 肉丸好香啲香草味👍口感都唔錯 唔會太淋😋 仲有成條麵包可以點啲蕃茄醬 係好開胃嘅前菜🥰 推薦✨SOPPRESSATA PICCANTE $208諗住正宗啲手拎黎食 一開頭拎勁熱 揸都揸唔住 要打一陣卡攤下先可以拎住黎食 🤣 第一啖咬落去超juicy 好多蕃茄嘅汁好正😋😋 食食下食到啲辣椒好辣好過癮🤤🤤 個pizza 皮勁薄同埋都好香👍👍 食到辣嘅朋友仔可以try try✨Tiramisu $78幾軟滑 香咖啡味 唔會太甜 總括黎講野食味道唔錯 價錢都唔係話好貴 幾抵食 員工態度好好 好開心 見隔離枱有人慶祝生日 全部員工會大大聲一齊唱生日歌好開心 又會幫我地換碟加水 問我地覺得啲野食點 服務好好👍👍 環境方面唔知係咪因為坐近門口所以有啲熱 😵 幾鍾意餐廳播嘅歌 令人心情輕鬆愉快😆味道❤️❤️❤️❤️💔抵食❤️❤️❤️💔服務❤️❤️❤️❤️環境❤️❤️❤️💔💰人均晚餐~$230✅再幫襯

✨POLPETTE AL SUGO $138

✅再幫襯
  • Meatball
  • Soppressata Piccante
2022-08-24 466 浏览
前菜粟米個粟米烤得有少少焦香,水份蒸發咗之後,食起嚟特別香甜,配襯埋酸酸辣辣嘅辣椒油醋汁,食起嚟特別醒神開胃。意式辣椒油泡魷魚同雜菜用初榨橄欖油去油浸嗰啲魷,魚所以煮起嚟唔會過老,火候啱啱好,texture wise perfect,唔係好多花式既seasoning,但簡簡單單又幾好味。個pizza個底好似有d over,食落陣陣燶味,salami有好多塊,個餅底厚薄其實都岩岩好,不過真係燶左dd,你見到佢個角都好黑就知。其實之前都係呢一間餐廳食過啲Pizza,唔會咁過火,可能今次一時失手。

前菜粟米

意式辣椒油泡魷魚同雜菜

2022-08-20 437 浏览
Motorino 可說是我吃得最久、也特別喜歡的一間Pizza店了。很久很久很久以前在中環吃過他們的Pizza後有被驚艷,從此久不久就會去他們中環或是灣仔分店吃一下pizza。可惜他們的份量是真的大,有時想再叫甜品,也實在是沒有辦法塞進胃了。所以每一次都是要認真考慮到底吃前菜還是甜品。這次就吃了前菜蕃茄芝士和Parma ham pizza。也是滿意的一餐!蕃茄芝士:這是我最喜愛的前菜之一。他們家用的意大利橄欖油特別香,和這些小蕃茄特別夾。有時候雪藏芝士的外皮會比較硬,但他們這家做得很好。不過這前菜還是兩個人分來吃比較好,別看他份量好像比較少,實際上頗為飽肚的。再來就是我們的Parma Ham Pizza。從圖片可見,他們家的用了真是非常非常非常足,Parma Ham 的份量真的非常多,而且味道很好,切得很薄,火腿的味道也不會過咸。個人很推薦的口味!兩個人吃完以上的食物後,非常滿足,甜品又要等到下一次了!
很久很久很久以前在中環吃過他們的Pizza後有被驚艷
,從此久不久就會去他們中環或是灣仔分店吃一下pizza。

所以每一次都是要認真考慮到底吃前菜還是甜品

這次就吃了前菜蕃茄芝士和Parma ham pizza。
也是滿意的一餐!

蕃茄芝士:
這是我最喜愛的前菜之一。

他們家用的意大利橄欖油特別香,和這些小蕃茄特別夾。
有時候雪藏芝士的外皮會比較硬,但他們這家做得很好。

再來就是我們的Parma Ham Pizza。
從圖片可見,他們家的用了真是非常非常非常足,

個人很推薦的口味!

兩個人吃完以上的食物後,非常滿足,甜品又要等到下一次了!
2022-08-18 3367 浏览
介紹下拿坡里pizza,意大利pizza既始祖,將pizza dough放入窯爐用400度烤90秒😍 睇完milmilk學盧覓雪,用手夾住pizza兩邊,由尖尖開始咬,第一啖會係最濃味,食哂所有材料,餅底好薄又煙韌,最後食埋沾滿炭香既焦烤批邊,好有口感超好咬,食哂成塊都唔會膩!個dough咁出色,用簡單材料夾埋一齊已經好好食‼️同連鎖店果種pizza完全唔同啊😆 🍕Soppressata Piccante $208 🍕Salsiccia Funghi $208辣肉腸pizza用tomato sauce做base+辣肉腸+蒜片+芝士,較rich;蘑菇pizza用mozzarella cheese base加埋新鮮菇菇,較清新~ 🦐Shrip Scampi $158重點係個醬汁❤️‍🔥 牛油白酒加埋大量香草,pizza dough點落去吸哂啲汁好juicy😝 🧡Tiramisu $78唔搞花神既tiramisu,望落好挺身,各材料比例同味道都好平均🤣👌🏻🤎Nutella Calzone $98估唔到都係pizza黎,好彩我地夠大食😝 入面包住滿滿既榛子醬同埋棉花糖,好特別可以一試(^-^)/

🍕Soppressata Piccante $208
🍕Salsiccia Funghi $208

🦐Shrip Scampi $158

🧡Tiramisu $78

🤎Nutella Calzone $98
  • Tiramisu
同朋友預祝生日去咗食意大利菜🇮🇹呢間都係主打食pizza同甜品👻啲waiter全部都係好熱情嘅外國人👦🏽成個vibe都好正✨➪ ℙ𝕣𝕠𝕤𝕔𝕚𝕦𝕥𝕥𝕠 𝔻𝕚 ℙ𝕒𝕣𝕞𝕒 ($238)本人好鍾意食Parma ham🥺呢個薄餅上面嘅ham鹹度好適中🥰而且都幾香口✨成個配搭好match👻 三個入面最鍾意呢個➪ ℙ𝕠𝕣𝕔𝕙𝕖𝕥𝕥𝕒 ($218)其實就咁食唔覺得有咩特別😂但食到咁上下見到有舊漏單嘅pork belly喺碟上面就拮埋嚟食🍴就咁食會覺得佢好似油脂豐富啲又濕潤啲嘅煙肉🥓食完有種: 哇!! 嘅感覺➪ ℙ𝕠𝕝𝕡𝕖𝕥𝕥𝕖 ($208)呢個離我太遠😫我又好肚餓所以就冇影到😂(不過可以睇reels!)雖然呢個係我揀嘅, 但老實講三個之中最唔特別就係呢個😣不過都唔差的~薄餅餅底係幾正宗嘅意式薄餅🍕底偏薄、邊邊厚🔥waiter喺送餐嚟嘅時候會俾Tabasco & 辣辣地嘅olive oil🫒但對於食辣bb班嚟講落少少嚟吊下味就夠😂本身我哋係想問下有冇茄汁, 但唔小心講錯咗tomato sauce🍅點知waiter勁nice, 入去拎咗用嚟放喺pizza上面嘅tomato sauce俾我哋🥹用嚟點嗰啲邊
Prosciutto  Di  Parma

➪ ℙ𝕣𝕠𝕤𝕔𝕚𝕦𝕥𝕥𝕠 𝔻𝕚 ℙ𝕒𝕣𝕞𝕒 ($238)
Prochetta

➪ ℙ𝕠𝕣𝕔𝕙𝕖𝕥𝕥𝕒 ($218)

➪ ℙ𝕠𝕝𝕡𝕖𝕥𝕥𝕖 ($208)

薄餅餅底係幾正宗嘅意式薄餅🍕底偏薄、邊邊厚🔥waiter喺送餐嚟嘅時候會俾Tabasco & 辣辣地嘅olive oil🫒但對於食辣bb班嚟講落少少嚟吊下味就夠😂本身我哋係想問下有冇茄汁, 但唔小心講錯咗tomato sauce🍅點知waiter勁nice, 入去拎咗用嚟放喺pizza上面嘅tomato sauce俾我哋🥹用嚟點嗰啲邊邊超正👍🏻

➪ ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 𝕨𝕚𝕟𝕘𝕤 ($138)
同上面ℙ𝕠𝕝𝕡𝕖𝕥𝕥𝕖一樣, 又冇影, 但可以睇reels😺本身覺得佢賣相唔靚, 諗住唔嗌🎃但好彩最後都嗌咗🫶🏻佢唔係落醬汁, 而係落red onion🧅lemon🍋chili🌶 呢啲濃味嘅配料一齊去煮佢~ 佢係幾清新、唔係好漏嘅味✨同埋雞肉好嫩🐔值得一試!!

➪ 𝕋𝕚𝕣𝕒𝕞𝕚𝕤𝕦 ($78)
話明同朋友預祝生日🎂有朋友個名喺碟上面就唔post啦~但呢個真係好好食🥹詞彙貧乏😼唔知點形容嗰種好食, 總之就想食完一啖再一啖😂加埋有waiter們嘅意大利文生日歌助慶🎶食得仲開心🥳

➪ ℂ𝕒𝕝𝕫𝕠𝕟𝕖 𝔸𝕝𝕝𝕖 ℕ𝕦𝕥𝕖𝕝𝕝𝕒 ($𝟡𝟠)
又冇影到😂係好多Nutella嘅pizza😂鍾意甜pizza又係Nutella fans必嗌! 同埋好飽肚👻
Prosciutto  Di  Parma
2022-06-21 1560 浏览
📍 灣仔船街 Motorino 💰 人均 250 作為曾經最愛的一間餐廳,沒次吃,都覺得一次不如一次,今日又去吃了一次,不僅價格貴了,也變得難吃了。之前工作日中午去,是有set形式的套餐的,並且不按人頭計算。但是最近去的這次,餐廳把set換成了按人頭算,這讓兩個女孩子去就非常尷尬,點了兩個set,其實一人最多吃兩塊,剩了很多,結果發現,其實按人頭計價和原價點餐價格差別不大。我個人覺得商家不應該搞這些小伎倆,如果工作日午餐,那就拿出一點誠意來。而且瑪格麗特披薩難吃了很多,這種難吃,是第一口就會發現的!
📍 灣仔船街 Motorino
💰 人均 250
2022-05-22 1201 浏览
補寫食評用餐日期:2021年10月27日 星期三COVID--19全球大流行,抗疫2年,生活習慣改變了!其中包括:不聚餐工作日午餐多數自己1個人吃!昨天在灣仔船街吃午餐,路過這家pizza店,今天來試試午餐,點了set lunch,包括以下的:#Polpette Al Sugo:意式大肉丸、脆麵包條、蕃茄醬、橄欖油,都是我喜歡的食材,好味!#Quattro Formaggi:用上4種不同的芝士,即點即燒,濃濃的奶香,好味!我愛吃辣,加點辣椒油,更好吃!份量超級多!1個人吃不完,旁邊桌的外藉健碩男士也沒有吃完!吃太飽,與商家招牌甜品Tiramisu刷身而過。。。。。。很實在的午餐!
補寫食評
用餐日期:2021年10月27日 星期三

工作日午餐多數自己1個人吃!

吃太飽,與商家招牌甜品Tiramisu刷身而過。。。。。。

很實在的午餐!
2021-10-27
2022-05-18 961 浏览
這裡最大賣點是來自意大利的手工磚窯爐 在香港很罕見 溫度高達450度 均衡持久的熱力在短時間內就把餅底烤至鬆脆 這裡曾被 New York Times譽為The City’s Best Pizza 加上是Black Sheep Restaurants旗下的餐廳 品質有保證.Margherita 絕對是意大利薄餅最經典的款式 白色的 Mozzarella 紅色的番茄醬 和綠色的羅勒代表了意大利國旗的三色 烤制90秒鐘後批邊烘烤至焦香 看似焦黑凹凸不平的餅面是Napoli pizza的一大特色 Pizza 內裡質地蓬鬆柔韌 散發淡淡炭香味🤤
  • Margherita Pizza
Motorino喺意大利語解作小型電單車,同pizza嘅製作過程一樣,追求快速😌呢間pizza鋪採用傳統嘅圓拱形磚窯爐,確保焗嘅時候上下有足夠熱力😳配合杏仁木助燃,焗1分鐘就食得🧡📌意大利辣肉腸薄餅Soppressata piccante 新鮮出爐嘅pizza 拎上手已經令人饞涎欲滴🤤由於外賣關係,staff將芝士粉同辣椒粉分開咗放,可以自己調節味道😳Pizza 批邊微焦質感柔軟,餡料都好足🤩蕃茄醬同芝士無互相搶味,恰到好處👍🏻整體口感唔錯,唯一缺點係太多醬汁,導致餅底軟腍偏濕🥸

📌意大利辣肉腸薄餅Soppressata piccante
外卖自取
高質正宗手烤拿坡里Pizza🍕Black Sheep Restaurants旗下的Motorino, 主打用特製的Stefano Oven高溫90秒烤製而成的手工正宗拿坡里Pizza, Pizza dough相當出色, 外邊烤至焦脆口感Q韌, 好有咬口, 個人偏愛這種口感, 點了Soppressata Piccante微辣, 很惹味, 絕對是the best pizza in Hong Kong in my opinion❤️ Meatball亦相當juicy, 軟嫩多汁, 大大的一顆不會鬆散, 配上濃郁酸甜的蕃茄醬相當入味,再灑上起司粉跟Basil很開胃, 很美味。最後絕不能錯過的甜品,第一次見識將半月形的Calzone變成甜品, 同樣的pizza dough好Q韌, 但內餡換上滿滿的Nutella跟棉花糖, 很美味但真的很邪惡, 而且真的很甜。最後Tiramisu就正常發揮, 軟滑輕盈的Mascarpone cheese加上咖啡、可可跟淡淡酒香balance得不錯, 算是大眾化口味但於我而言就稍嫌濕了一點。值得一提所有餐點份量都頗慷慨, 千萬別高估自己的胃口哈哈。餐廳環境舒適, 加上
高質正宗手烤拿坡里Pizza🍕

值得一提所有餐點份量都頗慷慨, 千萬別高估自己的胃口哈哈。餐廳環境舒適, 加上員工與客人都以外國人居多, 會讓人猶如置身外國的小餐館。整體性價比高, 絕對會再回訪。

- Soppressata Piccante
- Polpette AL Sugo
- Calzone Alla Nutella
- Tiramisu
2022-02-24 453 浏览
呢次黎到灣仔,經朋友推介下黎食pizza。原來呢間餐廳曾成為New York Times The City’s Best Pizzas,餐廳主打拿坡里薄餅,並且用到特製嘅Stefano Ferrara Oven 以近乎460度高溫烤製而成。

所以黎到就當然要試下佢既pizza拉,店內有11款pizza,由於聽聞佢既肉丸都係出名既,但因為食唔到咁多野既關係,所以就點左一個有肉丸topping既pizza Polpette。Polpette $208
基本上等10分鐘就有得食,pizza係以蕃茄醬打底,然後加入切成塊狀的肉丸,芝士及羅勒葉的,芝士嘅份量比得毫不吝嗇,鍾意食芝士既我見到都已經充滿食慾,肉丸味道不錯,感覺像是本身有用調味料醃製過的,而表面灑上嘅羅勒葉,就為Pizza增加了草本既香味,而我最欣賞的是pizza的薄餅皮,因為烤出來嘅質感好軟熟,好像在吃軟麵包的感覺,帶點煙韌感。本身仲想食甜品Tiramisu,可惜可能因為太晚過來了,所以已經售罄,唯有下次有機會再試啦。總括而言,這裏的Pizza嘅味道同質感都不錯,而且由於烤焗Pizza的過程是公開的,在餐廳裏的食客都能夠看着烤焗過

Polpette $208

總括而言,這裏的Pizza嘅味道同質感都不錯,
而且由於烤焗Pizza的過程是公開的,在餐廳裏的食客都能夠看着烤焗過程,所以體驗也幾有新意的,大家不妨來試一試。

Polpette
2021-12-22
Polpette
2022-02-08 433 浏览
餐廳採用開放式廚房,烤Pizza的巨型磚爐🔥佔據了店內不少空間,足見餐廳對Pizza的講究勝於一切呀😎我們在平日的午膳時間過來,Lunch Set會包一件Pizza和一個頭盤,記住千萬不要按人頭點Lunch Set哦💡 因為Motorino的Pizza超大一份,一人應該很難吃完一整個😝前菜的肉丸和烤粟米🌽都很好吃,甜酸的爽朗之感正好打開食慾,以迎接熱辣辣的Pizza😙 我們有點經典的Margherita,柔韌餅底鋪滿香甜蕃茄醬和濃郁的水牛芝士,並附上綠色羅勒🌿加以點綴,口感和味道令人滿足非常,很推薦這款Pizza哦!我們還另外點了Shrimp🦐 Scampi,十分惹味,醬汁可以沾相配的餅皮(前菜、小食和主食都有餅的存在🤪