2024-11-03 7014 浏览
在海港城!有家新開的餐廳,是把中菜西造成融合菜式,由亞洲50佳女廚「LAM」主理,來到香港開餐廳!看得到的是特別,就吸引到我們去試試看啦!餐廳環境新派時尚,還可以飽覽維港一帶景色,白天晚天景色有所不同,可以慢慢打卡📸。適逢有朋友生日,所以提前打來訂包房,竟然是免費佈置!!在港真的不多餐廳可以這樣做,去到發現美翻了🙈。-Mulan木瀾時令套餐 HKD$688/位午市和晚市菜式是不同的,我們選擇了晚市,因為較豐富欵。套餐食物份量十足,包括:餐前小吃、前菜三選一、湯、主菜三選一、升級主菜、主食及甜品。由餐前小吃吃到甜品,看著維港景色,跟朋友邊吃邊喝挺享受的。.餐前小吃汕頭獅頭鵝肝新疆李子吐司 充滿中式風味的鵝肝味道香濃,跟吐司一起吃口感酥脆。配著酸酸酸甜甜的李子,中和了鵝肝的油膩感,吃起來挺有層次感。.鹹蛋黃蝦滑吐司 用的是本地新鮮蝦,再打成膠質滿滿的蝦滑,吃起來保留了鮮味爽口的質感。用的是鹹蛋黃醬,配蝦滑感覺惹味,提升了蝦肉的鮮味。-前菜其有3款選擇,分別是大連雪龍3A和牛燒椒韃靼、紫蘇五指毛桃桃肉沙律配鴨肉春卷及帶子刺身配雲南魚子醬 (+$38)。這幾款用了開胃醬汁調味,每一款各具特色。

Mulan木瀾時令套餐 HKD$688/位

餐前小吃
汕頭獅頭鵝肝新疆李子吐司
鹹蛋黃蝦滑吐司

前菜

靜靜喜歡帶子刺身配雲南魚子醬,鮮甜的帶子配著微咸的魚子醬,吃起來口感豐富,是鮮味又充滿咸香味的組合。

中山乳鴿新會陳皮湯
用了西式茶壺裝著,用茶杯飲湯挺特別的感覺。這個味道挺香欵,味道不會太咸或油膩。湯頭色澤深色味道香濃陳皮,味道鮮甜陳皮味不會太重。
主菜

福建黃魚配貴州酸湯機汁
用的是福建黃魚,經過三天熟成後外層乾身點,可以鎖住魚水水份。吃起來皮脆肉嫰,魚油在口腔散發挺香從。醬汁香濃味道惹味,但味道不會太辣。

大連雪龍3A牛腹心肉配蘿蔔 +HKD$60
用的是國產3A牛腹心肉,五成熟度肉質鮮嫰,吃起來肉質軟腍充滿油香味,醬汁香濃惹味。拌碟的蘿蔔造型特別,味道清甜感覺入味。

甜醋燴豬後腿肉配新疆烤鑲
把中式豬腳薑混入西式做法,味道更容易入口欵,顏色仍然深色而且挺香欵😚。豬後腿肉肉質腍身,醬汁香甜入味。甜醋蛋味香濃,薑味不會太重。

升級主菜
烤三黃雞 .沙薑香草 +HKD$588/隻
這個是套餐升級的主菜,是3-4人份量,跟朋友慢慢享受就對了🤭。熱辣辣送來的味道真香。用的是優質三黃雞 ,在場經過三天的熟成。吃得到皮脆肉嫰的質感,肉質嫩滑多汁,熟成過後的味道挺香欵😎。另有自家製的香草醬,吃起來較惹味的感覺。

主食
醉雞湯燴飯
味道香口又惹味的主食,可以再來多碗就好了🤭。這款飯質較煙韌,而且挺入味的。用的是東北珍珠米加入炸脆米製成,所以口感較豐富。酒味香濃味道微辣,挺喜歡這個飯欵。

甜品
山竹雪笆•桂花
賣相雖然平凡,但吃起來挺特別的。酸酸甜甜的雪笆,質感軟滑細膩,散發著淡淡桂花香味。梨子肉用了桂花烏龍醃製,裡有雪燕口感豐富,蜂蜜味道清甜。
無花果葉芝士蛋糕 +HKD$18
是個性價比高的甜品,無花果製的甜品味道清甜,這款是巴斯克蛋糕,味道較平常的特別。吃得到香濃的芝士味,散發著特別的咸味。
2024-10-31
海港城又有新餐廳進駐,MULAN沐蘭,主打中菜西造。用中式食材,將中式菜式加入西餐元素。Mulan Seasonal Menu $688Snack汕頭獅頭鵝肝新彊李子吐司 (估唔到中國鵝肝都可以咁出色,再配埋李子醬酸酸甜甜,好有食西餐嘅感覺)鹹蛋黃蝦滑吐司 (蝦滑用本地蝦製成,鹹蛋黃醬汁恰到好處,唔會太濃搶晒啲味道)Appetizer帶子刺身配雲南魚子醬+$38 (一定要試,用北海道帶子配雲南魚子醬,黎一個味覺嘅衝擊)Soup中山乳鸽新會陳皮湯 (非常中式嘅,陳皮帶出一點點藥膳嘅味道,好好飲)Main Courses福建黃魚配貴州酸湯機汁(黃魚首先風乾三日,令表面乾身及鎖緊入邊水份,煎起上嚟特別脆)大連雪龍3A牛腹心肉配蘿蔔 +$60 (國產3A牛有雪花,牛腹心肉質冧,連伴碟嘅蘿蔔都做得非常出色)Staple Food醉雞湯燴飯(用東北珍珠米,加入炸脆米,辣椒,出到嚟好有risotto嘅感覺)Dessert山竹雪芭.桂花 (一定要試,非常有驚喜)無花果葉芝士蛋糕 +$18 (無花果basque cheesecake,入面有無花果果肉,濃濃嘅味道👍🏻)另外我哋叫咗兩款酒:1. 寧夏星星

Mulan Seasonal Menu $688

Snack

Appetizer

Soup

Main Courses

Staple Food

Dessert
山竹雪芭.桂花 (一定要試,非常有驚喜)

另外我哋叫咗兩款酒:
1. 寧夏星星的故鄉Chardonnay
2. 寧夏停雲西湖佳人Sparkling Chardonnay
前者做得唔錯,飲唔出係中國釀製嘅酒。後者比較特別,係釀酒過程中加入龍井茶,after taste有茶嘅甘味,我個人就非常鍾意。
汕頭獅頭鵝肝新彊李子吐司 &  鹹蛋黃蝦滑吐司
中山乳鸽新會陳皮湯
大連雪龍3A牛腹心肉配蘿蔔
山竹雪芭.桂花
無花果葉芝士蛋糕
-𝐌𝐮𝐥𝐚𝐧 沐瀾 ✨「沐瀾」係由獲得「中國米芝蓮」黑珍珠二鑽榮譽、曾於連續五年取得亞洲 Top 50 最佳西餐廳掌舵既女行政總廚吳夢林主理餐廳理念根植於「順時而食」 反映中華飲食文化同廿四節氣之間既深厚聯繫 從而突顯每個季節既最佳食材餐廳料理創意源於「中菜西造」 — 融合傳統中式食材與 精緻西方烹飪技藝 打造一系列熟悉又充滿新奇既美食佳餚 每一啖都食到中西文化交融既味道 與別不同既體驗🥂✨Tasting Menu ($688up)𝗣𝗿𝗲-𝗱𝗿𝗶𝗻𝗸🍵 Jasmine Oolong Sparkling Tea 用茉莉烏龍氣泡茶作為餐前氣泡茶以自家製作碳酸氣泡為基底 配搭中國優質白牡丹茶葉 天然發酵再蒸釀酒體微濁 約12-14度 茶香韻味濃郁 飲落好似啤酒咁 都幾開胃~𝗦𝗻𝗮𝗰𝗸𝘀🥪 Chaoshan Goose Liver Toast獅頭鵝肝吐司 - 採用汕頭鵝肝同新疆梨子醬堆疊擺碟精緻 吐司烘得香脆 鵝肝醬係低溫法式做法質地絲滑 酸甜鹹三種味道交替 味道層次好豐富🥪 Salted Egg Yolk Shrimp Toast鹹蛋黄蝦滑吐司 - 以新鮮蝦肉製成蝦滑搭配雲南野生飛魚子 再以
𝐌𝐮𝐥𝐚𝐧 沐瀾 ✨

餐廳理念根植於「順時而食」 反映中華飲食文化同
廿四節氣之間既深厚聯繫 從而突顯每個季節既最佳食材
每一啖都食到中西文化交融既味道 與別不同既體驗🥂

✨Tasting Menu ($688up)

𝗣𝗿𝗲-𝗱𝗿𝗶𝗻𝗸
用茉莉烏龍氣泡茶作為餐前氣泡茶
以自家製作碳酸氣泡為基底
配搭中國優質白牡丹茶葉 天然發酵再蒸釀
酒體微濁 約12-14度 茶香韻味濃郁
飲落好似啤酒咁 都幾開胃~

𝗦𝗻𝗮𝗰𝗸𝘀

🦆 Shiso and Peach Duck
紫蘇桃子鴨 - 其實係鴨胸沙律 但有去濕功效
當中加入左核桃同五子毛桃配春卷
桃子預先用紫蘇醃 但有別於平時既紫蘇 食落有薄荷味
而春卷用既係油封鴨腿肉 點上黃芥末一齊食 整道菜式香脆爽口帶微甜

🦪 ShaoXing Pickled Scallop with Caviar
黄酒生醃帶子配魚子醬 - 選用刺身级帶子
用紹興陳年花雕酒熬製成生醃醬汁啫喱
搭配雲南十年鱘魚魚子醬 茴香同法式酸奶油
連埋bb冰菜一齊食 令到帶子更鮮甜 整體味道好融洽

𝗦𝗼𝘂𝗽
🍲 Pigeon and Green Olive Soup
乳鴿青橄欖湯 - 以廣東中山乳鴿去詮釋「不時不食」理念
選用中山特產乳鴿為主 加入了潮汕青橄欖 + 無花果乾 + 新會陳皮等等
飲丁鴿肉鮮美 又有橄欖同陳皮獨特香味
湯香四溢 飲落非常甘香 又可以去濕
*留意留 廚師會因應天氣而更改湯品的

𝗠𝗮𝗶𝗻
🥩Ginger Pork with Naan
豬腳薑配新疆烤饟 - 有別於平時既豬腳薑味
用上梅頭肉同炸薑絲一齊食 薑味唔算突出 但醬汁香濃

🥩Dalian Xuelong 3A Flap with Turnip
大連雪龍 3A 牛腹心肉配蘿蔔 - 3A 牛腹心肉經熟成左一段時間 以炆蘿蔔牛腩做法去整大連和牛 煮得入味有嚼口
岩晒配埋中國寧夏紅酒 - 微山水混釀
充滿木桶同丹寧味 酸酸爽爽的 較為fruity

🥩 Yellow Croaker GuiZhou Sour Sauce
福建黃魚配貴州酸湯 - 採用福建特產黃花魚
經過3-5天熟成後降低魚腥味之餘 同時令肉質細軟緊緻 表皮酥脆 上碟時魚肉會浸泡於貴州酸湯中 配上野生薯仔菜 + 潮汕芹菜仔 + 山東草莓 + 番茄salsa醬等當季蔬菜
有種食緊清新版既冬陰湯 有齊晒鹹鮮辣兼微甜

🥩Upgrade Family Size Option - Roasted Local Chicken
烤三黃雞配沙姜香草 - 係西式沙姜雞
用上優質三黃雞經過3日醒肉工序 令肉質更鮮嫩
搭配自製的香草醬料 - 以沙姜 + 青醬等香料製成
雞肉多汁味美 皮脆肉嫩 醬汁同雞肉既配搭係唔會出錯

𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁
🍨 Mangosteen Sorbet • Osmanthus
山竹雪葩配桂花烏龍 - 底下配有雲南野生雪燕🥰
同淋上天然蜂蜜 加上以桂花烏龍醃製過梨子肉 清新怡人
2024-09-03
2025-02-21 109 浏览
啲野好食既,但環境好嘈,我地坐最尾一張枱,都可以聽到最頭一張枱既說話聲,連續5張枱既嘈吵聲擁哂過黎,食餐飯食到耳膜痛。偏偏後面嗰張枱幾個女人講野好大聲,又成日大笑喧嘩,嚴重破壞餐廳環境。响呢度食飯食得開唔開心,好睇隔離前後坐左啲乜野質素野客。我覺得最好食既係甜品,薑汁撞奶雪糕好小遇到,南瓜撻甜度剛好。燒春雞個皮仲脆既肉眼好食,熟度好好節瓜湯同油甘魚刺身就冇乜特別前菜粟子撻感覺幾清新麵包都正正常常鮑魚飯好食,炆得好夠味,飯都好夠味。
响呢度食飯食得開唔開心,好睇隔離前後坐左啲乜野質素野客。
燒春雞個皮仲脆既
肉眼好食,熟度好好
節瓜湯同油甘魚刺身就冇乜特別
前菜粟子撻感覺幾清新
麵包都正正常常
鮑魚飯好食,炆得好夠味,飯都好夠味。
2025-02-21
2025-02-21 0 浏览
前菜:多士唔脆,鵝肝比較干/ 粉湯:節瓜火腿雪耳湯,主要係節瓜味,冇乜火腿香味,都麻麻地主菜:牛肉乾配冇味白蘿蔔?? 所謂大連雪龍3A西冷⋯⋯牛肉太熟,好干(請見圖片),蘿蔔冇乜調味,平時車仔麵嘅蘿蔔仲清甜冇根,呢道菜非常失望飯:醉雞湯飯味道ok,但唔明點解要放幾條Jalapeño辣椒,又唔提前問下食唔食辣,辣到我食唔到其他味⋯⋯另外份量都少得可憐,兩啖食完甜品:山竹雪葩普通,可能山竹本身都冇乜特別味環境:靚,有西九海景服務:正常,不過黎收碟另一隻手已經係下一道菜,係我食過最「香港效率」嘅fine dining不過算啦,佢話自己係「casual fine dining」埋單around $800/位,冇下次出咗海港城一陣冷風吹過,又只有6分飽,決定轉彎入M記買多個餐⋯⋯
前菜:多士唔脆,鵝肝比較干/ 粉

湯:節瓜火腿雪耳湯,主要係節瓜味,冇乜火腿香味,都麻麻地

甜品:山竹雪葩普通,可能山竹本身都冇乜特別味

環境:靚,有西九海景

埋單around $800/位,冇下次

大連雪龍3A牛西冷配蘿蔔
2025-02-20 0 浏览
𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕 𝑵𝒂𝒎𝒆 🍽️: 𝑴𝒖𝒍𝒂𝒏𝐿𝑜𝑐𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛📍: 𝑇𝑠𝑖𝑚 𝑆ℎ𝑎 𝑇𝑠𝑢𝑖, 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒 🥂: 𝐹𝑢𝑠𝑖𝑜𝑛🥢𝐌𝐮𝐥𝐚𝐧 𝐒𝐞𝐚𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐌𝐞𝐧𝐮🍽️💫𝗦𝗻𝗮𝗰𝗸:1. 𝑆ℎ𝑎𝑛𝑡𝑜𝑢 𝐺𝑜𝑜𝑠𝑒 𝐿𝑖𝑣𝑒𝑟 | 𝑋𝑖𝑛𝑔𝐽𝑖𝑎𝑛𝑔 𝑃𝑙𝑢𝑚 𝑇𝑜𝑎𝑠𝑡🥪汕頭獅頭鵝肝 | 新疆李子吐司🪿2. 𝑆𝑎𝑙𝑡𝑒𝑑 𝐸𝑔𝑔 𝑌𝑜𝑙𝑘 𝑀𝑎𝑦𝑜𝑛𝑛𝑎𝑖𝑠𝑒 | 𝑃𝑟𝑎𝑤𝑛 𝑇𝑜𝑎𝑠𝑡🍞鹹蛋黃蝦滑吐司🦐💫𝗔𝗽𝗽𝗲𝘁𝗶𝘇𝗲𝗿:3. 𝟥𝘈 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘉𝘶𝘳𝘯𝘦𝘥 𝘗𝘦𝘱𝘱𝘦𝘳🐄大連雪龍3A和牛燒椒韃靼🐮4. 𝑆𝑐𝑎𝑙𝑙𝑜𝑝 𝑆𝑎𝑠ℎ𝑖𝑚𝑖 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑆𝑖𝑐ℎ𝑢𝑎𝑛 𝐶𝑎𝑣𝑖𝑎𝑟🔪帶子刺身配四川魚子醬(另加$38)5. 𝐵𝑜𝑡𝑡𝑙𝑒 𝐺𝑜𝑢𝑟𝑑 𝑎𝑛𝑑 𝑊𝑜𝑜𝑑 𝐸𝑎𝑟 𝑀𝑢𝑠ℎ𝑟𝑜𝑜𝑚 𝑆𝑜𝑢𝑝 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑌𝑢𝑛𝑛𝑎𝑛 𝐻𝑎𝑚🍜節瓜雲耳雲南火腿湯🍲💫𝗠𝗮𝗶𝗻 𝗖𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲𝘀 :6. 𝐹𝑢𝑗𝑖𝑎𝑛 𝑌𝑒𝑙𝑙𝑜𝑤 𝐶𝑟𝑜𝑎𝑘𝑒𝑟 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝐺𝑢𝑖𝑍ℎ𝑜𝑢 𝑆𝑜𝑢𝑟 𝑆𝑎𝑢𝑐𝑒福建黃魚配貴州酸湯醬汁🎣7. 𝑆𝑖𝑟𝑙𝑜𝑖𝑛 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑀𝑟𝑛𝑖𝑝 🥕西
𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕 𝑵𝒂𝒎𝒆 🍽️: 𝑴𝒖𝒍𝒂𝒏
𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒 🥂: 𝐹𝑢𝑠𝑖𝑜𝑛
🥢𝐌𝐮𝐥𝐚𝐧 𝐒𝐞𝐚𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐌𝐞𝐧𝐮🍽️
💫𝗦𝗻𝗮𝗰𝗸:
汕頭獅頭鵝肝 | 新疆李子吐司🪿

鹹蛋黃蝦滑吐司🦐

💫𝗔𝗽𝗽𝗲𝘁𝗶𝘇𝗲𝗿:
大連雪龍3A和牛燒椒韃靼🐮

帶子刺身配四川魚子醬(另加$38)

節瓜雲耳雲南火腿湯🍲

💫𝗠𝗮𝗶𝗻 𝗖𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲𝘀 :
福建黃魚配貴州酸湯醬汁🎣

7. 𝑆𝑖𝑟𝑙𝑜𝑖𝑛 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑀𝑟𝑛𝑖𝑝 🥕
西冷配蘿蔔🥩(另加$60)

8. 𝑅𝑜𝑎𝑠𝑡𝑒𝑑 𝑆𝑎𝑛ℎ𝑢𝑎𝑛𝑔 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛🐔
烤三黃雞配沙薑香草🐓 (追加$368)

9. 𝐶𝑜𝑟𝑑𝑦𝑐𝑒𝑝𝑠 𝐹𝑙𝑜𝑤𝑒𝑟 | 𝐹𝑙𝑜𝑤𝑒𝑟 𝑎𝑛𝑑 𝐵𝑖𝑟𝑑 𝑊𝑖𝑛𝑒 | 𝑅𝑖𝑐𝑒🌾
蟲草花| 花鵰酒 | 飯🍚

💫𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁:
10. 𝑀𝑎𝑛𝑔𝑜𝑠𝑡𝑒𝑒𝑛 𝑆𝑜𝑟𝑏𝑒𝑡, 𝑂𝑠𝑚𝑎𝑛𝑡ℎ𝑢𝑠🍧
山竹雪芭 | 桂花❄️

11. 𝘉𝘭𝘢𝘤𝘬 𝘚𝘦𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦𝘤𝘢𝘬𝘦 🍰
黑芝麻芝士蛋糕(另加$18)

🌟𝐶𝑜𝑛𝑠𝑢𝑚𝑝𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑝𝑒𝑟 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛 :$688-1000

🥢沐瀾🍴
由屢獲「黑珍珠二鑽」殊榮💎連續三年入選亞洲Top 50最佳西餐廳既女行政總廚吳夢林主理👩‍🍳主廚以「中菜西造」為核心理念🤌將中國各地時令食材同西方烹飪技藝交融🙌創造出既熟悉又今新既料理體驗😎 餐廳名「沐瀾」唔單止致敬花木蘭既堅韌精神🫡更隱喻如水般多變既烹飪藝術🎨強調「順時而食」既東方飲食智慧✨

🥪小食方面✨汕頭獅頭鵝肝新疆李子吐司🥪以低溫法式鵝肝醬疊加新疆梨子醬🍐酸甜鹹交織🤌鹹蛋黃蝦滑吐司🍞以雲南野生飛魚子點綴蝦滑🦐鹹蛋黃醬提鮮🤌完美平衡傳統同現代元素

✨前菜方面✨刺身級帶子以紹興花雕酒醃製成啫喱狀🪼搭配四川魚子醬法式酸奶油🧴鮮甜中透出深邃層次🤌

🔪主菜方面✨福建黃魚🎏展現熟成技藝🤩黃魚經3日風乾👍 表皮酥脆😎配埋貴州酸湯非常開胃😋另一招牌菜「烤三黃雞配沙薑香草」🐣雞皮金黃焦脆✨肉質嫰滑容易咬👍配搭埋香草同沙薑醬汁🌟畫龍點睛😋味道層次昇華✨最後花鵰酒相對出色🥹花鵰酒味濃郁🍶直頭好似食緊醉雞咁🐓

🍰甜品方面「山竹雪芭| 桂花」🌺以酸爽山竹冰沙為基底❄️疊加桂花烏龍醃漬梨肉與雲南雪燕🕊️賣賞精緻如水晶😋味道清新☘️「黑芝麻芝士蛋糕」仍係必叫之一👍巴斯克蛋糕體融入芝麻濃香🤌食落口感順滑😋

🥢沐瀾從食材溯源到烹飪哲學✨「中菜西造」🔪重新詮釋中國料理🥡除咗匠心料理✨仲可以包攬維港夜景🌃絕對係性價比極高既感官盛宴🤌
2025-02-16 230 浏览
今日中午,冇預備地走入了這間標榜中西合璧的精緻菜,點了兩份午餐,整體味道配搭及環境都有高水平。前菜是數款不同的沙律,我尤其喜歡那個用鴨珍製成的沙律,還有一個吞拿魚碎的多士沙律也是很不錯。湯是中式湯味道濃淡適中。主菜點了他們的招牌和牛飯及一個鮑魚燴飯,食物材料也是很不錯,真的有一種中西合璧的烹調感覺。甜品選了木糠布丁。整體發揮,我覺得性價比很不錯,也因為他的這個環境傑明亮,面向海景,是休閒精緻的餐廳好選擇。

湯是中式湯味道濃淡適中。

甜品選了木糠布丁。

2025-02-16 248 浏览
點了兩個假日午餐,結果讓我非常失望。首先,食物的味道實在是太普通了,完全沒有預期中的驚喜。餐點看起來雖然擺盤精美,但入口後卻只是平淡無奇,沒有任何特別的風味,讓人覺得很失望。糖醋燴豬後腿味道和普通茶樓豬腳薑一樣,鹹蛋黃鳳尾蝦扁意粉味道非常一般,蝦則冰鮮蝦質素。考慮到假日午餐的價格,我期待的是更高的品質和味道,但這次的經歷讓我覺得性價比極低。我可能不會再回訪,因為這樣的表現實在難以令人滿意。冇下次。

2025-02-15 163 浏览
喺海港城裏面,環境好好,有大海景,同埋啲服務好好。朋友生日提早準備了鮮花佈置。有幾款餐牌可以選擇,而且可以迎合本人的飲食喜好以改變餐牌其中的內容,慶祝生日首選地方。
喺海港城裏面,環境好好,有大海景,同埋啲服務好好。

2025-02-15 149 浏览
隱藏於海港城嘅中菜西造餐廳——「沐瀾 MULAN」 餐廳由曾獲「中國米芝蓮」黑珍珠二鑽榮譽嘅女行政總廚吳夢林主理,佢將「中菜西造」嘅理念發揮得淋漓盡致,仲以「順時而食」為核心,選用當季最佳食材,帶嚟一場視覺與味覺嘅盛宴!💫 🍴 新會陳皮滷鴨胗沙律一上枱已經被佢嘅香氣吸引!主廚用咗10年新會陳皮做滷水,中西結合嘅辣滷味道層次豐富,陳皮嘅甘香中和咗辛香料嘅刺激,鴨胗爽脆入味,作為開胃菜真係一流!😋 🍲 淮山松露湯湯品濃郁順滑,淮山打成忌廉湯底,配上松露碎,香氣撲鼻!每一啖都充滿松露嘅獨特香氣,淮山嘅清甜又平衡咗整體口感,暖胃又滿足!✨ 🍗 烤三黃雞配沙薑香草呢道菜絕對係驚喜!三黃雞經過三日醒肉工序,肉質鮮嫩多汁,外皮烤得香脆,搭配自製沙薑香草醬,味道層次豐富,雞肉同醬汁嘅配搭簡直天衣無縫!👌 🍚 🥩 大連3A牛腹心和牛燴飯牛腹心肉五成熟,肉質軟腍,充滿油香,醬汁香濃惹味,每一啖都係享受!國產和牛嘅質素都可以媲美日本和牛,令人回味無窮!😍 🍧 山竹雪芭配雪燕最後以呢道清新嘅甜點作結,山竹雪葩酸甜怡人,搭配雲南野生雪燕同天然蜂蜜,口感豐富又唔會太甜,完美為呢餐畫上句號!💖 🌟「沐瀾
隱藏於海港城嘅中菜西造餐廳——「沐瀾 MULAN」

🍴 新會陳皮滷鴨胗沙律

🍲 淮山松露湯

🍗 烤三黃雞配沙薑香草

🍚 🥩 大連3A牛腹心和牛燴飯

🍧 山竹雪芭配雪燕

🌟「沐瀾」二字寓意木蘭嘅不屈精神,亦象徵主廚對「中菜西造」嘅堅持。餐廳以「水」嘅多樣性形態為靈感,裝潢簡約高雅,充滿藝術感,令人感受到烹飪嘅變化與創新。

📍 地址:尖沙咀海港城
#沐瀾 #中菜西造 #尖沙咀美食 #米芝蓮 #美食推薦 #香港美食 #foodiehk
2025-02-10 233 浏览
今天和太太到訪尖沙咀海運大厦三樓新開的Mulan享受無敵海景午市套餐,價錢公道,套餐價錢由二百餘至四百餘左右。三道菜包茶或咖啡,真的超值。下次會再來試一試海景晚餐。🥰🥰🥰🥰🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍
2025-02-09 178 浏览
菜式新鮮,口味一流,最好味黑芝麻蛋糕🍰😋, 鱸魚新鮮,咸蛋黃意粉🍝味道十足咸蛋黃風味,黑松露湯味濃👍!環境最好,望海景!今天正好藍天白雲👍值得一試的fusion 餐廳
環境最好,望海景!今天正好藍天白雲👍
值得一試的fusion 餐廳
2025-02-09 141 浏览
叫了周末套餐一起分享,前菜帶子及沙律都不錯,龍爪菌口感比較好。另外主菜叫左鮑魚risotto, 鹹蛋蝦意粉及豬腿肉☺️☺️. 鮑魚飯很看,味道不錯。整體環境非常舒適👍🏻👍🏻
時令湯
鮑魚飯
2025-02-09
時令湯
鮑魚飯
2025-02-09 121 浏览
餐廳坐擁一流海景,環境優雅舒適,令人放鬆。菜式融合中西風味,創意十足,口感細膩且層次豐富,特別是主菜與甜點更讓人驚喜。服務貼心,無論情侶約會還是朋友聚會都非常適合
2025-01-19 673 浏览
chef非常熱情介紹食物🫶🏻🫶🏻很支持女chef美食非常好吃 期望它能拿米芝蓮星星景色很優美 生日包間是很不錯的選擇選了1088 的午餐menu很足夠也很好吃🎂生日也有decoration免費的,很好看🧚‍♀️🌸推薦大家來慶祝生日🎂黃油雞十分香 是在香港吃過最好吃的🍗黑松露牛肉也很好吃😍😍湯很極潤🧚‍♀️✨甜品很好吃喔 有肉桂南瓜薑汁很有創意 很好味 很有情調 很浪漫💖下次也會再來的!!!
chef非常熱情介紹食物🫶🏻🫶🏻很支持女chef
美食非常好吃 期望它能拿米芝蓮星星
生日也有decoration免費的,很好看🧚‍♀️🌸
推薦大家來慶祝生日🎂
黃油雞十分香 是在香港吃過最好吃的🍗
黑松露牛肉也很好吃😍😍
湯很極潤🧚‍♀️✨
下次也會再來的!!!