2024-10-10 86 浏览
生日月同同事興祝生日🎂,我搵左一間位於上環好有情調嘅西餐。📍上環 Nissa le Bella我哋揀咗:首先職員會比餐包我哋先2個前菜:🍽️mushroom tart ,garlic cream蘑菇撻配蒜頭🧄汁感覺好特別,蘑菇咸既配甜tart ,咸咸甜甜但是又唔會唔夾。蘑菇🍄‍🟫好新鮮,撻係平時甜品曲奇皮果隻。🍽️chicory and blue cheese salad 🥗 我覺得藍莓🫐芝士🧀最出色,沙律有核桃,蕃茄,娃娃菜。2個主菜:🍽️Grill fish of day 💰188我第一次覺得魚比牛仲好色,煎魚煎得好味已經唔易,仲要煎到金黃色脆卜卜,三文魚肉一啲都唔腥,菠菜同三文魚子又平衝得幾好,大量三文魚子,薄荷汁有好關鍵作用,食完好清新,完全唔會覺得油膩。🍽️Australia ribeye(180g)/blue cheese sauce and fries 🍟💰248澳洲肉眼,牛肉肉質厚實油脂好香,我哋揀咗7成熟,我唔鐘意太生。藍莓芝士🧀醬唔嬲,點薯條🍟好夾。2個甜品:🍰法國朱古力泡芙,泡芙好鬆軟,面頭可以自己淋上朱古力醬,中間夾住雪糕,三重味覺享受。🍰檸檬芝士撻,檸檬芝士撻好出色,
生日月同同事興祝生日🎂,我搵左一間位於上環好有情調嘅西餐。

📍上環 Nissa le Bella

我哋揀咗:

首先職員會比餐包我哋先

2個前菜:

🍽️mushroom tart ,garlic cream

我覺得藍莓🫐芝士🧀最出色,沙律有核桃,蕃茄,娃娃菜。

2個主菜:

🍽️Grill fish of day 💰188

2個甜品

🍰檸檬芝士撻,檸檬芝士撻好出色,芝士奶油好滑,檸檬味好清新,撻係曲奇皮好脆,好鬆化。

總結:Nissa La Bella 醬上掛滿外國風情畫同紅白色裝修係懷舊法國風,食物質素中上,好岩同朋友約會。

#hkfoodieblogger #hkblogger#chansfoodie.hk
#hkrestaurants
#hongkong🇭🇰 #hongkongfood #hongkonglocalfood
#hongkongtravel #hongkonginstagram
#香港探店 #香港探店分享 #香港探店 #上環美食 #法國餐廳 #法國菜 #香港好去處 #香港必去 #隱世美食#nissalabella #酒館#西餐廳 #西餐#牛扒 #慶祝 #法國料理
2024-10-08 75 浏览
被朋友邀請我來這餐廳吃晚飯彷彿在巴黎的某個浪漫夜晚,燭光透過精緻的玻璃杯,映照出柔和的光暈。餐廳內的氛圍靜謐而親密,牆壁上掛著優雅的油畫,背景音樂輕柔,仿佛在訴說著愛情的故事。每一桌都被細心佈置,鮮花與燭光交相輝映,讓人感受到獨特的浪漫情懷。當服務生端上香氣四溢的蘑菇撻時,瞬間吸引了所有人的目光。這道菜色澤金黃,外皮酥脆,內餡則是豐富的蘑菇與奶油的完美結合。每一口都是對味蕾的極致享受,蘑菇的鮮美與奶油的醇厚在口中交融,連旁邊的沙律菜也美味得被我吃光光,彷彿在講述巴黎的美味與柔情。在這樣的環境中,時間似乎靜止,讓人忘卻一切煩惱,只想沉浸於彼此的對話與美食之中。這就是巴黎的浪漫,一場視覺與味覺的雙重盛宴,讓每一刻都充滿了愛的魔力。see

see
上環呢一帶不嬲都好多餐廳,所以男朋友就帶我過嚟覓食,因為懶得諗食咩最方便一定係揀二人餐。餐廳氣氛好適合搞聚會,咁啱遇到隔離枱慶生仲有法文生日歌聽,覺得都相當推薦大家過嚟食,嘢食超級有誠意。一坐低就已經有一籃餐包,好食到忍唔住encore。‣ Set dinner for two $988· Smoked herring with steamed potatoes, shallots & parsley‼️超級推薦‼️平時好擔心啲魚會腥,但係餐廳嘅煙燻希靈魚真係好食到超乎預期。啲魚肉好細嫩而且仲帶有淡淡嘅木香,鹹香十足,搭配軟熟嘅薯仔一齊食口感真係一流,係相當精緻嘅一道前菜。· Chicory salad with blue cheese, poached pear & walnuts平時真係極少會食到菊苣,我覺得沙律最特別係佢混合咗菊苣嘅微苦、藍芝士嘅濃郁、梨嘅香甜同埋核桃嘅酥脆,夾埋一齊食真係好有層次,而梨可以中和到藍芝士濃烈嘅味道,一齊食就覺得好和諧。· Rigatoni truffle with parmesan, serrano ham & cream‼️極度推薦‼️我本身自己都好鍾意

‣ Set dinner for two $988

‼️極度推薦‼️我本身自己都好鍾意食Rigatoni,而我覺得佢嘅軟熟到啱啱好,有啲口感之餘又唔會太硬,係令我好滿意嘅口感,佢嘅厚度可以好完美咁樣吸收晒所有嘅醬汁。松露香氣撲鼻,好完美咁樣同cream嘅柔滑濃郁結合一齊,完全唔會覺得膩,真係一啖又一啖。而我覺得火腿嘅鹹鮮亦都係有助減低個膩感,令到成道菜嘅味道唔會好單調。

· Ribeyes steak with bearnaise sauce, salad & french fries(+$88)
作為一個食肉獸,真係無論點樣都想嗌返舊牛扒,餐廳嘅牛扒都冇令到我失望,粉紅色嘅橫切面真係相當吸引。外皮有少少微焦,肉質都好軟嫩,啲薯條細細條食吓食吓就食咗好多,啲沙律都算幾大份。而最特別都係個伯納西醬,口感都係相當順滑豐厚,濃郁同時令到你超級滿足。

· Meringue with whipped vanilla cream, seasonal fruit, ice cream & fruit coulis
我覺得佢啲甜品都超級有誠意,蛋白霜外脆內軟,平時唔特別好蛋白霜,最後都食晒成個。成道甜品甜而不膩,甜度控制得超級好。cream好重奶香,但係同樣都唔會太過甜,中間有唔同嘅莓醬,酸甜交織令到胃口大開。

· Lemon tart with lemon cream & caramelized meringue
檸檬撻真係冇得輸,我好鍾意佢嘅酸,特別對比起蛋白霜,我覺得令到我食得晒成個撻就係因為佢嘅酸味好過癮,令到個甜品變得更加輕盈容易入口。整體嚟講口感清爽,但係又唔會太過甜膩,作為一餐嘅結尾真係超級完美。
2024-10-06 183 浏览
4月去完法國一直念念不忘🥹 想係香港食反餐法國菜懷念懷念下 位置西環呢間裝潢華麗 仲有唔少復古圖片 做左裝飾 坐位又坐得舒服 連啲Staff都特別好人 仲要講英文 真係超有Feel🤣🔖Set dinner HKD988▶︎ 煙燻希靈魚希靈魚充滿鹹香,而且魚上再灑有海鹽,味道非常突出。另外配有薯仔,吸收了醬汁嘅香味,番茜同紅蔥嘅香味令薯仔更香,配埋希靈魚食,味道更香濃▶︎ ︎菊苣沙律︎非常特別,香港好少見嘅菊苣沙律。味道清爽略苦,因為配有煮香梨、合桃、海鹽等等,令味道更為特別同有層次。除咗襯托菊苣嘅苦味,同時亦突出鹽香、甜味,好好食。另外配有blue cheese,令味道更濃烈▶︎ 黑松露通心粉超級香黑松露味嘅通心粉,一端上枱,隨即聞到陣陣黑松露香味。放入口,嚐到黑松露忌廉嘅柔滑、香濃,而且通心粉特別掛汁,煮得煙靭,非常好味。另外有大量嘅Serrano ham,充滿鹹香之餘,更嚐到淡淡嘅肉味,層次豐富且細膩,十分配合黑松露通粉▶︎ 肉眼扒沙律、薯條好食,份量充足,但重點在於主角牛扒。五成熟嘅肉眼扒煎得外皮焦香,入口即嚐到燶邊香味同香脆嘅口感,牛扒肉質嫩滑,牛味濃郁,加上少許海鹽嘅調味,令肉味更香濃。

🔖Set dinner HKD988
▶︎ 煙燻希靈魚

▶︎ ︎菊苣沙律︎

▶︎ 黑松露通心粉

▶︎ 肉眼扒
沙律、薯條好食,份量充足,但重點在於主角牛扒。五成熟嘅肉眼扒煎得外皮焦香,入口即嚐到燶邊香味同香脆嘅口感,牛扒肉質嫩滑,牛味濃郁,加上少許海鹽嘅調味,令肉味更香濃。另配有bearnaise sauce,但個人都係鍾意原汁原味,試到牛扒本身嘅味道

▶︎ 巴夫洛瓦蛋白霜
蛋白霜上加上雲呢拿cream,入邊包有雪糕、果醬。非常有層次且味道豐富,引人入勝。蛋白霜超脆超香,微甜,配上柔滑細膩嘅cream,絕不會太heavy太甜。而食到中間有雪糕果醬等等,味道較甜,而且質感不同,味覺受到不同衝擊,非常好同精緻嘅甜品

▶︎ 檸檬撻
超檸檬嘅檸檬撻,唔會死甜,而係超濃郁檸檬味,而且酸酸甜甜,味道清新。蛋白霜味道清淡,唔會搶走檸檬撻嘅味道,令甜品味道更細緻
這家法式餐廳門面看似不大,但是原來內有乾坤,裏面蠻大的,無論門面還是裝潢,都讓人感覺置身歐洲一樣。這晚訂了位子,在這邊跟朋友吃飯。真想不到需要爬坡的餐廳生意會這麽好,平日差不多都坐滿了,幸虧有訂位。我們兩個人點了他們的Dinner Set for two,主打一個由前菜/主菜/甜品都有,選擇也蠻多的。看看我們都點了些甚麼好吃的。前菜🥗菊苣沙律(配核桃、藍芝士)第一次食菊苣,口感爽脆,不過它有一種獨特的苦澀味,配上酸醋汁口味挺特別,核桃甘香,藍芝士我覺得蠻香的。🐟煙燻希靈魚(配薯仔、紅蔥頭、番茜)希靈魚作為刺身比較常見,我不太喜歡,但是煙燻卻不一樣,有特別的香味加上脆脆的紅蔥頭,好惹味,配上蒸薯仔片,好夾。主菜🐠烤大西洋鱸魚(配忌廉菠菜)鱸魚厚厚的一片,魚肉油脂比較足,不過肉質不是嫩滑的,比較有質感,忌廉汁煮的菠菜就好軟滑,魚肉點上忌廉汁一起吃,反而為魚肉增添了順滑。🥩肉眼牛扒配薯條(+$88)3分熟的肉眼扒,肉質比較嫩,切開檸檬撻配沙式蛋白霜的肉質顏色粉嫩水潤,也是比較厚切的,牛味濃。再配上炸薯條,好滿足。甜品🧁巴夫洛瓦蛋白霜(配水果、香草雪糕)滿滿的忌廉,好輕盈,加上清新的香草雪糕,

看看我們都點了些甚麼好吃的。
餐前麵包

前菜
🥗菊苣沙律(配核桃、藍芝士)
菊苣沙律(配核桃、藍芝士)

🐟煙燻希靈魚(配薯仔、紅蔥頭、番茜)
煙燻希靈魚(配薯仔、紅蔥頭、番茜)

主菜
🐠烤大西洋鱸魚(配忌廉菠菜)
烤大西洋鱸魚(配忌廉菠菜)

🥩肉眼牛扒配薯條(+$88)

甜品
🧁巴夫洛瓦蛋白霜(配水果、香草雪糕)
巴夫洛瓦蛋白霜(配水果、香草雪糕)

滿滿的忌廉,好輕盈,加上清新的香草雪糕,冰冰涼涼,還有幾粒醃製的車厘子,底座就是烤焗的蛋白霜,非常香脆,不甜膩。

🥧檸檬撻配沙式蛋白霜
檸檬撻配沙式蛋白霜

法式蛋白霜好Creamy,檸檬撻好清新檸檬味,牛油撻底焗得香脆,非常特別。

總結,餐廳環境好靚好舒服,提醒大家一定要訂座,好多人,好熱鬧,但不會吵,氣氛非常好。食物質素不錯,口味有比較重一點,但質素總體在線,所以我跟朋友還會選擇再訪的。
餐前麵包
菊苣沙律(配核桃、藍芝士)
煙燻希靈魚(配薯仔、紅蔥頭、番茜)
烤大西洋鱸魚(配忌廉菠菜)
肉眼牛扒配薯條(+$88)
巴夫洛瓦蛋白霜(配水果、香草雪糕)
檸檬撻配沙式蛋白霜
2024-10-04 108 浏览
Nissa la Bella係一間充滿特色嘅餐廳,好有外國小酒館feel,主打法國料理。佢哋嘅Set Dinner for Two特別受歡迎,適合情侶或朋友一齊享用。首先係前菜,有法式檸檬汁漬魚生,味道偏酸,好開胃!加埋魚生非常新鮮,完全冇腥味,係一道又開胃又好食嘅前菜👍🏻 總有個菊苣沙律,係純素菜式,合桃同藍芝士非常之格,非常清新!主菜我哋叫咗黑松露長通粉同牛扒,兩款都非常好食!黑松露通粉個黑松味簡直係驚為天人!超級香濃,黑松露迷一定唔可以錯過👍🏻 牛扒就非常大份,絕對足夠兩個人share,而且煎到Perfectmedium,保持到肉質鮮嫩,高質!最後係甜品,有檸檬撻同蛋白霜,蛋白霜啱晒試甜嘅朋友,檸檬撻就酸酸甜甜有果香,兩款感覺截然不同👍🏻整個用餐體驗更係配合優雅嘅環境,同埋友善周到嘅服務,不失為上環區西餐嘅好選擇

2024-10-01 154 浏览
我今日放假,約同好友快閃上環,順道去位於上環差館上街10-14號地舖的 Nissa Ia Bella 食午餐,好有法國情調的裝潢,牆上掛滿法國照片,尤如身在法國之中。我和好友點左2個午市套餐:Starter 前菜Salade d' endives la fourme d'ambert 菊苣沙律Soup of the day 是日餐湯Main 主菜Steak (Flap meat) 貝肉牛排Grilled fish of the day烤魚Dessert 甜品Tarte Au Citron 檸檬塔Profiteroles 法式泡芙Drink 飲品Iced lemon tea凍檸檬茶前菜的是日餐湯係凍湯,感覺香滑好味;菊苣沙律賣相吸引,菊苣新鮮清爽,配核桃和芝士,好味。主菜的 貝肉牛排,5成熟的牛扒煎得外脆內嫩,牛味濃郁;烤魚(三文魚)皮脆肉嫩,魚肉厚實,配上醬汁菇菇雜菜,好食。甜品的 法式泡芙夾著香滑雪糕,外面的忌廉被淋上一股微熱朱古力醬,食起來有冰火之感覺;檸檬塔的塔餅非常香脆,軟滑的奶油忌廉鋪著鮮果,非常美味。

我和好友點左2個午市套餐:

Tarte Au Citron 檸檬塔
Profiteroles 法式泡芙

Drink 飲品
Iced lemon tea凍檸檬茶

• Salade d' endives la fourme d'ambert
  • Grilled fish of the day
  • Steak (Flap meat)
  • Tarte Au Citron
  • 法式泡芙
2024-09-29 155 浏览
同上環返工朋友飯聚,佢帶左我黎呢個上環嘅地鋪「NISSA LA BELLA」。為求方便我地叫左個二人餐,包甜品但就冇包野飲。前菜試左「菊苣沙律」,傳統的羅馬菊苣沙律菜,脆脆的很清爽,配上核桃,藍芝士,再伴上切片梨片,口感豐富,第一次食呢只沙律,好鐘意!另一款「自家製法式肉醬」,有啲似鵝肝醬,好特別,查落脆脆既面包,好似食緊鵝肝多士。主菜試左「烤大西洋鱸魚」,大大份鱸魚配忌廉菠菜,味道中上,調味岩岩好,唔會太淡,呢款魚有時啲廚師會煮到好淡冇乜啫。另外原本想試「龍蝦扁意大利麵」,但龍蝦已經賣晒,改左大虎蝦。雖然感覺有少少downgrade 左,但個意大利粉整得好唔錯,蝦都好新鮮,冇失望到。最鐘意係兩個甜品,話說我地試完主菜好耐掛住傾計冇催佢上甜品,Waiter 主動過黎話甜品仲整緊,可見佢係即整即上,好少見。個熱辣辣嘅「lemon tart」真係新鮮出爐!個「巴夫洛瓦蛋白霜」都睇得出好俾心機整出黎,兩款都好好味,值得再試!我地坐左幾個鐘,發現多數都係外國人幫襯,而且多數係預約左,睇黎佢係外國人入面應該都幾受歡迎。

最鐘意係兩個甜品,話說我地試完主菜好耐掛住傾計冇催佢上甜品Waiter 主動過黎話甜品仲整緊,可見佢係即整即上,好少見。個熱辣辣嘅「lemon tart」真係新鮮出爐!

2024-09-28 215 浏览
位於上環既巴黎風法國小酒館裝潢精緻❤️環境氣氛優雅浪漫𝙎𝙀𝙏 𝘿𝙄𝙉𝙉𝙀𝙍 𝙁𝙊𝙍 𝙏𝙒𝙊 𝙃𝙆$𝟵𝟴𝟴+𝟭𝟬% 𝙎𝙚𝙧𝙫𝙞𝙘𝙚 𝙘𝙝𝙖𝙧𝙜𝙚𝙨STARTERS自家製法式雞肝雞肝真係第一次食😂味道順滑濃郁,竟然完全冇腥味,口感細膩鮮美!配香脆多士,口感層次豐富。煙燻希靈魚希靈魚口感柔嫰,散發淡淡煙燻味,口感柔嫰,餘韻帶咸味。幼滑薯仔,配搭以紅蔥頭、番茜調配既醬汁,完全係prefect match!MAIN COURSES 黑松露巴馬臣芝士長通粉長通粉口感煙韌彈牙,掛滿又香又ᴄʀᴇᴀᴍʏ既松露忌廉汁,食落唔會膩,加埋巴馬臣芝士同埋Parma ham更是香氣撲鼻。肉眼牛扒配薯條 +HK$88肉眼我地叫左五成熟,肉質粉嫩柔軟,鎖住肉汁,牛肉味亦十分濃郁。特別鍾意自家製既芥末醬,質地幼滑,味道獨特又唔會蓋過牛肉本身既味道!DESSERTS 巴夫洛瓦蛋白霜配水果及香草雪糕蛋白霜質地外脆內軟,口感輕盈,甜甜地。配雜莓同埋香草雪糕,酸酸甜甜好滋味。檸檬撻配法式蛋白霜撻皮既質地比較軟腍,有啲似蛋糕。蛋白霜既甜與檸檬cream既酸相結合,又幾過癒!
位於上環既巴黎風法國小酒館

巴夫洛瓦蛋白霜

配水果及香草雪糕

檸檬撻配法式蛋白霜

2024-09-27 155 浏览
今日慶祝朋友生日,特意搵一間有情調嘅法國餐廳慶祝。餐廳入面環境好靚,外國侍應好靚仔又熱情😍我哋點咗二人set dinner $988⭐️Startershomemade pork terrine w/ parsley呢個自家製醬,好特別好好食,食得多都會有少少鹹,但配埋個餅就好夾,唔覺鹹😋😋smoked herring w/ steamed potatoes, shallots & parsley煙燻希靈魚整得好好食,個薯仔配啲醬汁好開胃,一啲都唔會膩!👍🏻👍🏻⭐️Main coursesatlantic seabass fish w/ creamy spinach & beurre blanc烤鱸魚好香,魚肉無骨,啖啖肉,份量都幾多,食到最後都有啲飽😂個菠菜有驚喜,唔會有菠菜個啲鞋口感覺🤤🤤個汁好creamy,好正!ribeyes steak w/ bearnaise sauce, salad & french fries肉眼扒叫咗medium well,啱啱好,唔會過火!肉質靚,咬落去唔會有筋,好腍身!仲好細心已經切咗一份份🤤🤤T-shirt ⭐️Dessertsmeringue w/
我哋點咗二人set dinner $988

⭐️Starters

⭐️Main courses

T-shirt

⭐️Desserts
meringue w/ whipped vanilla cream, seasonal fruit, ice cream & fruit coulis
甜品好有心機,食到中間會有雪糕,層次感好豐富!

lemon tart w/ lemon cream & caramelized meringue
檸檬撻有啲酸,但可接受!撻皮整得唔會過硬,食完覺得好滿足❤️

全部侍應都好窩心,斟水浸得好密,有禮貌又有笑容,最後全部走過來唱生日歌,好sweet!
2024-09-26 124 浏览
法國風情 復古系餐廳在靜靜的港島區 靠近民居更突顯出安靜中帶出小眾餐廳感覺餐前有心的準備餐包 自家製蔥香牛油令包更顯出麥香 牛油帶蔥香Pissaladiere 細小精緻的小薄餅 有厚度的麵包質地鹹鹹的緹魚 炒焦糖感的洋蔥 配黑橄欖Salade d’ endives la fourme d’ambert造型像盛開花形 用上爽口大片菜葉 菜葉表面會配搭酸甜車厘茄 切粒藍芝士鹹甜酸味交集 另外有沙律醋汁並不明顯主要品嘗沙律的清新爽口感覺 作為前菜很清新Tarte au champignons, sauce d’ail cremeuse日本真姬香菇 質地比較彈性細小的菇菌增添口感另外淋面的忌廉汁 幫整體增添和諧感用牛油制成撻皮 鹹點更突出撻皮甜味Navarin d’agneau printanier羊肉已被燴煮軟化 味道很濃香羊肉香四散 蔬菜燉煮 像西式羊煲沒有過濃臊味 反而是清淡可接受的Tarte tatin d’abricot, sobet pistache 牛油撻皮 杏脯果醬酸甜 伴杏脯肉表面加上濃郁烤過的開心果雪葩香氣四散 特別喜歡的甜品
法國風情 復古系餐廳

牛油撻皮 杏脯果醬酸甜 伴杏脯肉
表面加上濃郁烤過的開心果雪葩
香氣四散 特別喜歡的甜品

2024-09-25 124 浏览
🇹🇫上環既法國料理,係MTR 慢慢行上來,享受微風,非常有外國氣氛🇹🇫嗌左個二人餐💕 前菜 主菜 甜品,每一個細節都有心思考慮,正正就係法國料理既精髓一坐底就有🥯一籃牛油麵包,一定要試下個蔥花牛油,比起平時既牛油更加香前菜係🥐自家製法式肉醬,好特別 可以查落脆脆既面包🥗菊苣沙律 配核桃,藍芝士 菊苣即係傳統既羅馬律菜🥬,味道甘苦可口,脆脆乎,很清爽,配上核桃,藍芝士🧀再加埋一塊塊既梨片,感覺好fresh呀!!🍍🐡烤大西洋鱸魚 配忌廉菠菜💚鱸魚去鱗 皮面煎到焦黃酥脆忌廉菠菜好順 又好香🥩肉眼牛扒以鹽和胡椒作調味有焦香網紋同既粉嫩肉色 非常耀眼肉味香濃帶有油脂香,入口甘香, 鬆化仲有店家秘製醬汁更滋味仲有脆脆既薯條🍟🤍⚪巴夫洛瓦蛋白霜 配水果及香草雪糕Pavlova係以烘烤過既蛋白霜為基底,再加上打發左既鮮奶油&水果塗滿鮮奶油& jam,搭配新鮮水果🤍⚪最後既檸檬撻配法式蛋白霜係一款經典既法式糕點有招牌既低糖檸檬酪餡&焦香既蛋白霜!!
前菜係🥐自家製法式肉醬,好特別 可以查落脆脆既面包

🥗菊苣沙律 配核桃,藍芝士
菊苣即係傳統既羅馬律菜🥬,味道甘苦可口,脆脆乎,很清爽,
配上核桃,藍芝士🧀

再加埋一塊塊既梨片,感覺好fresh呀!!🍍

🐡烤大西洋鱸魚 配忌廉菠菜💚
鱸魚去鱗 皮面煎到焦黃酥脆
忌廉菠菜好順 又好香

🥩肉眼牛扒以鹽和胡椒作調味
有焦香網紋同既粉嫩肉色 非常耀眼
肉味香濃帶有油脂香,入口甘香, 鬆化
仲有店家秘製醬汁更滋味
仲有脆脆既薯條🍟

🤍⚪巴夫洛瓦蛋白霜 配水果及香草雪糕
塗滿鮮奶油& jam,搭配新鮮水果
🤍⚪最後既檸檬撻配法式蛋白霜係一款經典既法式糕點
有招牌既低糖檸檬酪餡&焦香既蛋白霜!!
🇹🇫高質而創新的法式餐廳今日同老婆去咗Nissa La Bella呢間好出名既法國餐廳,餐廳環境浪漫舒適,佢哋嘅菜式亦非常唔錯,絕對推介!😊🌿煙燻希靈魚配薯仔、紅蔥頭及番茜魚肉煙燻得啱啱好,帶有淡淡嘅鹹香,同薯仔嘅綿密口感互相配合,紅蔥頭增加咗少少甜味,而番茜既口感令整個前菜更加清新。🥗菊苣沙律 配核桃同藍芝士菊苣清脆爽口,核桃嘅香脆同藍芝士嘅濃郁味道好夾,提供咗一個層次豐富嘅開胃菜。🥗🐟烤大西洋鱸魚 配忌廉菠菜鱸魚烤得外脆內嫩,魚肉鮮甜,搭配忌廉菠菜,帶出一種細膩嘅奶香味,份外惹味。😛🍝黑松露巴馬臣芝長通心粉長通心粉煮得煙韌適中,巴馬臣芝士嘅濃郁香氣同黑松露嘅獨特香味互相配合,淡淡都好CREAMY好滿足。🥰🍨巴夫洛瓦蛋白霜配水果同香草雪糕蛋白霜外脆內軟,加上新鮮水果粒嘅酸甜味同香草雪糕嘅香滑,口感豐富而不膩👍👍🍋檸檬撻配法式蛋白霜撻皮脆身,檸檬餡酸甜平衡,法式蛋白霜輕盈柔滑,容易入口🥰🥰
🇹🇫高質而創新的法式餐廳

🌿煙燻希靈魚配薯仔、紅蔥頭及番茜

🥗菊苣沙律 配核桃同藍芝士

🐟烤大西洋鱸魚 配忌廉菠菜

🍝黑松露巴馬臣芝長通心粉

🍨巴夫洛瓦蛋白霜配水果同香草雪糕

🍋檸檬撻配法式蛋白霜
撻皮脆身,檸檬餡酸甜平衡,法式蛋白霜輕盈柔滑,容易入口🥰🥰

菊苣沙律菊苣喺香港會叫法國苦白菜,平時好少食到,生食口感好爽脆,帶少少甘苦味,配核桃同白菜頭增加左香脆口感同甜味,最出色係加左藍芝士,超濃郁嘅芝士味配沙律,平衡得恰到好處日本真姬蘑菇撻盒好creamy嘅sauce,配蘑菇係好夾,撻盒好香牛油味,係一個咸嘅pastry尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅係呢度嘅signature dish黎,餅身偏向似麵包,咸香嘅鯷魚配橄欖同焦糖洋蔥,味道幾特別同豐富,滿滿法國南部嘅風味法式燴羊肉配時令蔬菜羊肉肉質好軟腍,好入味,唔夠喉😝杏脯撻配開心果雪葩杏脯嘅酸甜味配開心果雪糕帶堅果味嘅甜味,係新鮮嘅配搭黎餐廳有兩個色調嘅裝修,出面係深紅色牆,入面係掛滿黑白相嘅白色牆,兩個色調都好靚,好鍾意呢種法式小酒館嘅情調,有種Emily in Paris嘅vibe
菊苣沙律

日本真姬蘑菇撻盒

尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅

法式燴羊肉配時令蔬菜
羊肉肉質好軟腍,好入味,唔夠喉😝

杏脯撻配開心果雪葩
杏脯嘅酸甜味配開心果雪糕帶堅果味嘅甜味,係新鮮嘅配搭黎

• 菊苣沙律
  • 尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅
2024-09-20 140 浏览
住在mid-level既我當然成日去explore下附近嘅小眾優質餐廳今日食lunch選擇了充滿法國🇫🇷風情的✨Nissa La Bella✨環境有氛圍感 古典又雅緻坐得舒服有空間 服務員好有禮貌點了兩個set lunch 加甜品下次要試吓晚餐先🥖 Starters 黎到之前先食餐包,重點要介紹他們自己調配既黑松露牛油,好味到我不停encore!100分!仲想買罐番屋企搽包😆🐙 Fresh octopus salad +35好厚肉好新鮮!🥗 Catch of the day +$48妹妹話夠鮮甜爽口🥩 Steak (pepper sauce) with French fries $198Well cook! 點左medium 牛扒火喉控制理想!切開紅潤有肉汁,外層少少脆口,挺惹味!🐟 Grilled fish of the day $188正常發揮~ 煎得啱啱好!🍨 Profiteroles +$48法式泡芙,配上杏仁片和朱古力醬,濕濕地味道不會太甜🍮 Tarte au cirton +$48酸酸甜甜好開胃,夏天食啱曬!
住在mid-level既我

🐙 Fresh octopus salad +35
好厚肉好新鮮!

🥗 Catch of the day +$48
妹妹話夠鮮甜爽口

正常發揮~ 煎得啱啱好!

🍨 Profiteroles +$48
法式泡芙,配上杏仁片和朱古力醬,濕濕地味道不會太甜

🍮 Tarte au cirton +$48
酸酸甜甜好開胃,夏天食啱曬!