餐厅: Odyssée
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
$500/位 Set Lunch, 話平唔平, 話貴唔貴, 但係點樣可以消費得精明都係一種學問啊! 其實呢個價錢又要海景又要好食選擇真係唔多所以呢個係私心推介呀!101樓的無敵海景,這個不用多介紹.Lunch set 包括了自選四道菜.仲要好食,性價比實在非常高.平日吃或慶祝生日都是一個非常好的選擇.餐廳總廚Aurelie Altemaire曾於巴黎Epicure, (Epicure 是我在巴黎最愛餐廳之一! )Restaurant La Braisière, 英國倫敦Robuchon 和Bokan Restaurant當行政主廚來頭不少!一看Menu,開心的是竟然可以Mix & Match! 可以根據自己喜好要多少個頭盤.需知道, 通常這些餐廳頭盤都比主菜好食.所以在有得揀的情況下,一般我會選擇多個starter.對主菜的期望也沒有那麼高.第一道Starter 淨係外表已經贏晒.<Deep sea Aji >顏色鮮艷奪目舖左好多海鮮同埋蔬菜喺上面下面係Aji Capaciao好開胃嘅一個頭盤<Japanese Egg>Sweet corn/ Chori
$500/位 Set Lunch,
話平唔平, 話貴唔貴,
但係點樣可以消費得精明都係一種學問啊!
其實呢個價錢
又要海景又要好食
選擇真係唔多
所以呢個係私心推介呀!

101樓的無敵海景,
這個不用多介紹.
Lunch set
包括了自選四道菜.
仲要好食,
性價比實在非常高.
平日吃或慶祝生日都是一個非常好的選擇.

餐廳總廚Aurelie Altemaire
曾於巴黎Epicure,
(Epicure 是我在巴黎最愛餐廳之一! )
Restaurant La Braisière,
英國倫敦Robuchon 和
Bokan Restaurant當行政主廚
來頭不少!

一看Menu,
開心的是竟然可以Mix & Match!
可以根據自己喜好要多少個頭盤.
需知道, 通常這些餐廳頭盤都比主菜好食.
所以在有得揀的情況下,
一般我會選擇多個starter.
對主菜的期望也沒有那麼高.

第一道Starter 淨係外表已經贏晒.
<Deep sea Aji >
顏色鮮艷奪目
舖左好多海鮮同埋蔬菜喺上面
下面係Aji Capaciao
好開胃嘅一個頭盤

<Japanese Egg>
Sweet corn/ Chorizo/ polenta form

又係嗰句

新鮮
其實不需要太花巧

<Veal Belly >
對主菜一向冇咩期望嘅我
呢度主菜竟然係OK 㗎!
事關佢用咗燒窿邊叉燒嘅做法
咁又點會唔好食呢?

<Atlantic Hake >

呢個呢
個樣真係好靚
食落真係有晴天霹靂嘅感覺😓

總括來說
無論是賣相, 擺盤, 味道,
都有驚喜
更開心的是
主菜也沒有令人失望
不過反而甜品的味道是比較遜色的
拍照好看, 味道一般
不過這個價錢

這個”蛋糕”超有心思
我想無論大人小朋友都會有驚喜
在這裏不多說
自己感受吧!

最後一提, set lunch 不包括咖啡茶.
最後埋單發現, 加一杯茶只不過是$36
比Starbucks 還要便宜
所以大家不妨最後點一杯咖啡或茶
來為這頓完美的午餐作個總結

我把我的花藝和美食結合
希望有人會懂得欣賞🍷🥂
生日
2020-07-13 1078 浏览
雖然今年因為疫情不能與家人一同慶祝妺妹生日,但仍然決定食好啲,分享一下喜悅。很幸運來到ICC101層的這天,天氣很好,景色美得震撼,有這個風景吃什麼對我來講已經不太重要。言歸正傳,欣賞了一陣風景後也要叫餐。這天的午飯要了四道菜式$480,分別是鴨肝、帶子、牛仔腩以及疏乎厘。首先送來的是welcome food 芝士薄脆及麵包。薄脆香口美味,酸種麵包上桌時新鮮熱辣,還在冒煙,配上秘製的鹹香牛油(我懷疑混入了芝士),咀嚼時居然有一種煙燻火腿的味道,新奇美味。Order完大約3分鐘已經上了第一道菜,鴨肝。鴨肝醬藏在碗底,中間是新鮮杏脯,表面是蛋白脆脆及泡沫。這就是冷的頭盤,老實說,杏脯太大塊太酸,鴨肝醬的味道也比較淡,因此杏脯的味道完全掩蓋了鴨肝醬,有點失望。吃完鴨肝以後在5分鐘之內已經上了第二道菜,香煎北海道帶子配椰菜花醬。這道菜賣相精美,帶子煎得很完美,表面的調味應承一層薄脆,底下的帶子還是生的。椰菜花醬的調味也很好,美中不足是份量太少,有點不滿足。接下來也是5分鐘以內就上了主菜,慢煮牛仔腩。牛仔腩棯滑入味,調味是很熟悉的味道,接近叉燒的調味。配上法式水蜜桃及水蜜桃醬,可以解油膩又特別,

首先送來的是welcome food 芝士薄脆及麵包。

Order完大約3分鐘已經上了第一道菜,鴨肝。

接下來也是5分鐘以內就上了主菜,慢煮牛仔腩。牛仔腩棯滑入味,調味是很熟悉的味道,接近叉燒的調味。配上法式水蜜桃及水蜜桃醬,可以解油膩又特別,是不錯的一道菜。

由於上菜速度太快,我需要在完成主菜後要求侍應稍為延遲甜品的上菜速度,因為我還想慢慢地欣賞美景,一邊享用一下麵包。
在要求下,大約15分鐘後才上了甜品,紅桑子疏乎厘配荔枝雪葩。甜品很出色,疏乎厘賣相粉紅色很甜美,口感鬆軟,荔枝雪葩的味道也很濃郁,而且雖然前三道菜的份量不大,甜品的份量十足,吃完以後很飽。

最後要了紅茶配petit fours, 看着美景慢慢享用,真的是賞心樂事。

值得一讚的是店員細心地準備了生日音樂盒,非常窩心可愛,成為一個美好的回憶。
2020-07-12
2020-07-12 951 浏览
星期五中午應Banker及老同學邀請到這家法國餐廳吃飯。餐桌在落地玻璃窗旁邊,維港景一覽無遺。好清爽。點了set lunch。先來的冷盤八爪魚粟米清新爽口。再來的帶子西蘭花與中式做法截然不同。但一樣好味。主菜點了雞。雞肉較硬。我還是較喜歡中式的脆皮。甜品是我至愛。這裡最出名是櫻桃梳乎里,加上滿滿荔枝香的雪糕。一點都沒剩下掃清。又肥幾磅了。最後一些小蛋糕完滿結束。但服務有改善的地方:沒有主動送上麵包,問服務員拿橄欖汁也漏掉拿來。但這一餐我不用埋單。開心!
2020-07-10
2020-07-06 672 浏览
應朋友熱烈推介第一次上ICC吃法國菜,又剛好寫第100篇食評,其實都頗期待。一坐下就看到180度無敵海景,上sky100都要差不多200元啦首先麵包外脆內軟,熱呼呼非常新鮮,牛油搽上去即融,吃下有煙肉味。兩個人都會有一個完整麵包,我們覺得太好吃了,將剩下半個麵包打包熱前菜日本溫泉蛋配田螺是意想不到的配搭。流心蛋黃、青豆和田螺三種不同的質感和味道縱橫交錯,真是吃過不停。唯獨海鹽和黑椒就落得重手,比較濃烈主菜salmon bass皮脆肉嫩,不得不提用brown shrimp熬製的汁,新鮮蝦味很濃,還有蝦粒,是整道菜的亮點甜品raspberry梳芙厘和荔枝雪葩一上碟時,一陣嘉年華棉花糖味撲鼻而來,充滿了童年回憶。微甜的梳芙厘和酸酸的raspberry醬是絕配,荔枝雪葩更是我的至愛總括:午餐一試難忘,環境食物和服務都絕對符合這間餐廳的定位和價錢

一直喜歡田舍家的壯闊海景,呢間法國餐廳環境和食物都一流,lunch set - four courses 超值。我最喜歡呢度嘅甜品和餐前麵包,十分好味,main course 也做得精緻出色。頭盤可以稍作改良,味道再加提升,刺激味蕾。以呢個價錢,高質素的享受,朋友們都食得好開心。下次一定再來。早兩天食過半島大堂餐廳的生日set dinner, 頗失望,今次 odyssee 填補了心靈的空虛。Wonderful experience.

Four  courses  lunch  set
2020-07-02
生日
Four  courses  lunch  set
2020-06-24 689 浏览
餐廳位於ICC 101樓高空,一大片的落地窗可以飽覽迷人維多利亞港,但美中不足是當天比較大霧,所以不是全晚也能欣賞到美麗的維港,畢竟餐廳氣氛浪漫有情調。.法國女主廚將九道菜晚餐發揮得淋漓盡致,每一道菜都充滿驚喜,滿足視覺及味覺享受,別具心思。.九道菜中最喜歡鵝肝,主菜加錢upgrade了A4和牛,可惜有點失望,份量非常小,味道不過不失,不是太大驚喜。吃完主菜已經吃不下甜品,因為最尾三道菜全是甜點,結果要打包走。.
2020-06-04 783 浏览
想来这家新开的餐厅很久了,这次终于约了朋友一起来试。比较喜歡法国餐厅中fine dining 这一类,被朋友嘲笑是来吃环境的。當你望著無敵海景,心情必是靚爆。一直覺得好的用餐环境和周到的服務可以大大提高你对食品本身的感受。超喜欢端上来的大大面包🍞,脆脆的外皮格外香。选了三道的set lunch,前菜是tuna belly,主菜是三文鱼,甜品是清爽的green coconut。和主菜一起上来的薯蓉非常细腻,必须有它在ICC上班的好處是可以憑工卡再打折扣呦。賺到了呢
想来这家新开的餐厅很久了,这次终于约了朋友一起来试。

在ICC上班的好處是可以憑工卡再打折扣呦。賺到了呢
2020-05-13 1143 浏览
以前一直覺得法國菜是一種價錢貴而且味道不太討好的菜式。但經過上一次在Odyssey 用餐後, 對法國菜的印象作出了很大的看法。話說距離上一次用餐已經有接近2個月了, 一值對Odyssey 的菜式念念不忙。於是決定相約朋友於星期六再來品嚐一下法國菜。來到是下午1時多, 侍應為我們安排了坐近窗邊的位置, 一如既往 飽覽藍藍天空與維港景色。可能今天是星期六的緣故, 人流不會太多。參考了 侍應介紹後, 決定選擇了以下4道菜:Lunch Menu 如下:1.     Confit Tuna Belly正因因處於炎炎的夏日, 令人沒什麼食慾, 廚師巧妙地運用Piquillo Peppers蓉,Tuna,配以pesto sauce…味道酸酸甜甜, 令人食慾大增。品嚐過後令我更期待下一道菜!!2.     Venison from Rhug Estate呢道菜外形似港式餃子, 但餡料方面用左Venison (鹿肉)以及不同種類香料, 鹿應有既羶味能保留而且不會太重, 這一點非常難得!! 廚師更在配菜方面加入香脆及爽口的青豆。 令整道菜在口感及味道方面都配合得相當不錯!在Main Course方面, 我

參考了 侍應介紹後, 決定選擇了以下4道菜:

Lunch Menu 如下:

1.     Confit Tuna Belly
Confit Tuna Belly

Venison from Rhug Estate

在Main Course方面, 我與朋友分別地選擇了2道不同的菜式..分別是Scottish Salmon 與 Japanese A4 Tenderloin (Sup 290)..

3.     Scottish Salmon
Scottish Salmon - Potato

三文魚是經慢煮並不是煎封而成, 由於是慢煮的關係, 魚身極之嫩滑。魚身配上豆苗, 碗石及三文魚子, 濃郁中散發清新的感覺, 豆苗更完完全全中和了三文魚油膩的感覺。
不得一提的是薯蓉方面也很出色, 口感幼滑不膩。

4. Japanese A4 Tenderloin (Sup 290)

採用了A4 Tenderloin, 肉質嫩, 冧, 可見廚師為了保持牛的原味道,輕輕煎封了一下外層, 更令人難得的是並沒有多餘的血水滲出。配以pommes soufflées 以及
日本的茗荷作伴碟。茗荷味道清新回甘, 恰好令牛腰肉的味道更為突出。

5.       Guanaja chocolate
Guanaja chocolate

最後一道當然是選擇甜品了, 底部由榛子雪糕鋪上一朱古力慕絲, 灑上可可粉及一些榛子脆脆。濃濃幼滑的慕絲的配上冰凍的雪糕, 而且甜度恰到好處, 喜愛朱古力的朋友們一定不能錯過!!
事後才發覺, 餐廳是採用了Guanaja chocolate, 難怪朱古力這麼濃郁!!

經過今次用餐後, 發覺廚師非常細心, 係炎炎夏日採用了酸酸甜甜的頭盤令人大增食慾。而且菜式構思, 用料方面更上一層樓!!
最後以朱古力甜品劃上完美的句號!! 真令人陶醉~

另外無論在價錢, 味道, 環境, 服務方面都令人叫嘆!
2020-05-09
Confit Tuna Belly
Venison from Rhug Estate
Scottish Salmon - Potato
2020-04-28 1086 浏览
高踞101層當然有無敵風景,餐廳雖然唔算大但感覺恰到好處。當日負責我哋張枱嘅法國侍應態度非常良好,風趣幽默,對答得體。準備點菜時已經有薄脆放係枱面,點完菜即有個熱烘烘的sough bread同牛油,牛油帶有煙燻味加少少海鹽,質感較厚身值得一讚。前菜我選擇鵝肝醬而朋友選擇牛油果他他,我自己覺得牛油果他他味道較為清新。 接着我選擇了蝸牛法式湯而朋友選擇是蕎麥沙律,我較喜歡湯因為配搭特別,味道啱啱好。 主菜方便我選擇了魚而朋友選擇了豬面肉,我較喜歡豬面肉。因為肉質諗、醬汁濃郁,突出肉的鮮味。他們的Portion 都比較大,所以食完三道菜已經飽。但係我比較貪心,我一直覺得法國餐廳的甜品是不可以缺少的,更何況有我的至愛疏乎厘...柚子疏乎厘,味道及質感都無敵。最後還有配上兩件法式小蛋糕作為完結。另外,更加有意外嘅驚喜是香港現是一般fine dining很小做的。話明是驚喜當然要守秘密啦。總括來說是日的午餐環境非常優美,待客貼心,餐廳的食物選材優質、presentation 有美感、味道有驚喜及菜色創新。極配合女主廚creative dining的主題。我衷心希望他們很快摘星。
2020-03-24 1242 浏览
一值都想試正宗法國茶,係朋友耳中留意到呢一個前身 LE 39V 由法國藍帶廚師主理!! 今日決定去試一試LUNCH SET~ 雖然餐廳位置坐落於ICC 101樓, 雖然有少少難搵入口!! 但餐廳坐享270°C,盡覽成個海景, 未食已經嬴一半!!說話唔多講...訂左座坐近窗邊, 一邊欣賞海景, 另一邊箱廚房係開方式 可以留意到主廚同團隊合作精神!! 二詰不說..Lunch set 方面我們選擇了4道菜!!第一道  Pressé Au Jambon經Waiters 介紹, 用法國火腿肉 加入豆 上湯等等 材料整成, 配以香芹 松露介辣醬..蘸醬食..入口清香 帶以濃濃肉味, 作為一個前菜..令人更期待 下一道菜!!第二道: Japanese Egg  (with Piperade / Buckwheat / Black Olives)呢道菜係fusion 日本溫泉蛋概念!!  視覺同味道上都有衝擊!!  起初會覺得味道會怪, 入口一刻..脆脆芝士片同蛋融合一齊!只能夠用  好吃 來形容!!第三道: French Green Asparagus用 蘆筍 菠菜整成既湯 配以軟硬適中既千層面皮.

二詰不說..Lunch set 方面我們選擇了4道菜!!

第一道  Pressé Au Jambon
Pressé Au Jambon

只能夠用  好吃 來形容!!

第三道: French Green Asparagus
用 蘆筍 菠菜整成既湯 配以軟硬適中既千層面皮...濃濃香香蘆筍味加上少少黑椒粒...令人意猶未盡!!
喜歡蘆筍既朋友仔一定要試下!!!  蘆筍季節限定嫁!!
French Green Asparagus

最後一道當然是甜品啦!!
Chocolate Butterfly (With Guanaja / Cardamom / Almonds)

下層由Cardamom ice cream, Guanaja 70% chocolate mousse, chocolate tulie 融合..
上面以一隻 蝴蝶朱古力作點綴, 灑上 可可粉 加上少量 Almond...叫人如何摧毀這完美的結合!
chocolate mousse 苦味中和雪糕既豆蔻香甜..味道更上一層樓!!加上一塊薄脆片..一口柔軟一口脆..相當不錯
甜品我比5星星**  可見廚師 相當有創意..味道尢如一生一樣...有苦有甜...蝴蝶展翅令人有不同寄託~
butterfly

最後....Odyssée 正如希望神話一樣...菜式令你意想不到..甜品更帶人驚喜!!
人生不試一次! 情何以堪!
2020-03-23
Pressé Au Jambon
French Green Asparagus
butterfly
  • Chocolate Butterfly
2020-03-14 940 浏览
"I'm a chef not a female chef - judge me on my food," once said Odyssee's executive chef Aurelie Altemaire. With these words echoing in my ears, I've decided to dedicate my International Women's Day food blog post to this French-born chef who has previously worked at L'Atelier de Joel Robuchon in London. Aurelie's amuse bouches were like colorful sculptures on the plates. The salmon tartare with avocado and the fennel salad with a hint of lime were lovely palette refreshers. The signature dish J

Aurelie's amuse bouches were like colorful sculptures on the plates. The salmon tartare with avocado and the fennel salad with a hint of lime were lovely palette refreshers. The signature dish Japanese egg spiced up with black truffle, kadaif, celery and potato hash was a fun play on textures.

Spicy beef tartare with sesame, cucumber and Thai Basil was tender, but its flavors lied a bit flat. Delightfully, the meal ended with a high note with amazing desserts - the delicate flavors of floating island composed of apple, sage and hazelnut and the lemon cakes made my heart felt warm.

With chef Aurelie's mouthwatering food and manager Jerome's accommodating service, I will definitely return to Odyssee again with my friends.
2020-03-04 1029 浏览
和朋友在新開的這間餐廳吃飯,環境滿分,因為疫情的關係,幾乎包場,全場只有兩檯客人,店員態度好好,食左三個鐘。 我個人口味的原因不是太喜歡西餐(我唔喜歡太多泡泡,哈哈哈)不過食得好舒服☺️最貴的套餐也只是人均1480左右,這個環境來講,性價比算高。朋友話下次去隔離田舍家。 店員講餐牌可能一個月左右轉,這次最貴的套餐好似一共9道菜品,白蘆筍係今次時令主題(上一季的主題係海膽,我更愛海膽多d,哈哈)西餐太多材料,我記性差,不能一一詳盡,只係突然想記錄一些食過嘅餐廳,望其他看客見諒。 希望疫情早日完結,香港經濟可以快d恢復
希望疫情早日完結,香港經濟可以快d恢復

2020-03-02
2020-03-01 4168 浏览
有靚view 嘅法國菜,同事舊年已上試,但餐廳細坐位有限,一直都book唔倒,直至餐廳改埋名轉咗廚再加上疫情來襲大家都恐慌先book倒位。上101有4架直上,其實成層都係得幾間餐廳,為佢設4架真奢侈,上到去係我預料中嘅靚景,因為之前都喺高幾層嘅餐廳食過,但當然要上天配合有個藍天先唔會浪費咁靚嘅海景。疫境下人唔多,得3,4檯客,檯好細,唔會坐4邊, 擺好嘅櫈喺對海嘅方位,serve 我地嘅係一個waitress , 好細心又有禮貌,點咗2個set lunch, 原則上只需選main course, 我地揀咗鵪鶉同魚。一開始有個seafood platter , 賣相好靚,蠔好新鮮,鮑魚好細心,燒過,切咗片再放返上殼,不失原狀又可食得斯文,仲要係好食,真心100分,不過蝦就麻麻。之後係appetizers 有包,上檯好香,份量好大,食唔晒,另外有墨魚同軟殼蟹,墨魚好新鮮好好味,炸軟殼蟹唔脆,麻麻main course 個魚賣相好吸引,面有啲紫色同黃色係西蘭花,本身好鍾意食西蘭花,所以好欣賞,魚皮煎得香同脆,不過則邊2個汁酸得嚟有啲怪,另一個係鵪鶉,無乜特別。甜品係朱古力雪糕,梳乎厘同
甜品係朱古力雪糕,梳乎厘同tiramisu, 朱古力雪糕好靚,好味,不過好heavy , 梳乎厘太甜,tiramisu 可能係因為太遲食,喺太陽下曬咗十幾分鐘,所以溶溶地……

seafood platter
墨魚,軟殼解
鵪鶉
朱古力雪糕,tiramisu
梳乎厘
2020-02-29
seafood platter
2020-02-16 594 浏览
第一次到ICC 101 ,總擔心氣壓會令耳仔唔舒服,原來一D事都冇😂當天被安排坐在落地玻璃窗前,能夠一面望住點點星光🌟一面享受美食,真係現在呢個非常時期透透氣嘅最好方法🥰同行友人一早做足功課,知道大廚係一位法籍女仕,曾於倫敦Robuchon任職,點都有返咁上下😅法國菜出名精緻,每個菜上枱都好似藝術品,呢度上黎嘅菜雖然賣相都討好,但望落去比較「簡單」,其實原來一D都「不簡單」🤭就好似龍蝦🦞、鹿肉🦌及甜品Soufflé 😊要講返另一「不簡單」嘅係個Menu,有別於傳統規定要前菜、主菜、甜品咁規律,一個價錢$780任㨂三項,理念非常好,有D人比較揀飲擇食(講緊我自己)可以悉隨尊便選擇,真係不失時尚😄3款餐前小食😋豆腐、乳酪打成泡沫,上面果塊係西米+墨魚汁制成嘅脆片,食落味道好fresh粒狀:黑毛豬、薯蓉-普通左D卷狀:鯛魚、吞拿魚,外面以薄脆包,幾特別👍🏻1. Boston Lobster 🦞 Quenelle/ Dark Pepper sauce/ Spinach 黑胡椒汁及椰子foam,用龍蝦造成皮再包返龍蝦肉夠特別!不過椰子泡沫味道太淡,食唔出。2. 選作前菜(+$100)Black

3款餐前小食😋

粒狀:黑毛豬、薯蓉-普通左D
卷狀:鯛魚、吞拿魚,外面以薄脆包,幾特別👍🏻

1. Boston Lobster 🦞

2. 選作前菜(+$100)Black Truffle
用芹菜頭切成意粉狀,加入黑松露,口感有D似carbonara,既健康、又好味,正👍🏻👍🏻

3.Bresse Pigeon from Mieral
上枱時係用雀巢盛載,有陣濃烈煙分味,好香!而下圖將雀仔細分後再送上檯,皮脆肉亂就係最好形容啦👍🏻👍🏻👍🏻

4.Welsh venison from Rhug Estate
Savoy cabbage/ Foie gras/ Salsify
用簿椰菜包住鹿肉,內臧鵝肝,真係好特別嘅組合👍🏻👍🏻肉質鮮嫩、個汁亦配合到個味,不過鵝肝味道唔出,有D嘥😅

5.Profiterole
Dark chocolate/ Vanilla ice cream/ Hazelnut

6. Soufflé
Soufflé食得多,但中間開空倒入柚子+黑芝麻雪糕混合😋😋😋

餐後小食😋😋

窗外景色
2020-02-07
纪念日
  • Black Truffle Celeriac/ Parmesan/ Japanese egg yolk
  • Boston  Lobster Quenelle/ Dark  Pepper  Sauce/  Spinach
  • Bresse Pigeon from Mieral Jerusalem Artichoke/ Ravioli/ Hazelnuts
  • Soufflé Yuzu/ Black sesame ice cream/ Sour candy
2020-02-13 3133 浏览
我們常常都喜歡追米芝蓮食星,但有時盲目追米芝蓮又是否一件好事?眾所周知,好多時都係因為個廚師同佢團隊嘅實力,當然還有很多元素,特別係外國米芝蓮嘅品牌,來到香港又是不是同一回事?就好像Odyssée的前身,本身是有名的法國米芝蓮星Le39V ,那一間也不說了,過咗去仲有乜好講。有好有壞的原因,是這些品牌來到香港做得好唔好有好多因素,要同自己國家一樣咁有水準,真係好難,剩係租都完全係另一境界。改了名後的Odyssée,走出以前的星之壓力,現在由法籍行廚Chef Aurelie Altemaire主理,吃過從前未改名前的W小姐說,餐廳的餐單變得更有生氣。佢咁講,更加期待呢間餐廳,於是這晚來到。餐廳的環境,當然沒有什麼分別,只是改了名,那個無敵的海景還是一樣,就如武肺,改咗名就不是來自武漢嗎?不是和太太來,自己就想食乜就食乜,於是一人選了一個tasting menu。 送上的兩件finger food,我也忘記了是什麼,不過令我想起了Gaggan。打頭陣一定非蠔莫屬,以Gillardeau n‘2 Oyster為主角,不過不是就咁簡單食隻蠔,睇樣其實都唔似食蠔,上層是西洋菜打成的泡沫,中間是那

佢咁講,更加期待呢間餐廳,於是這晚來到。

打頭陣一定非蠔莫屬,以Gillardeau n‘2 Oyster為主角,不過不是就咁簡單食隻蠔,睇樣其實都唔似食蠔,上層是西洋菜打成的泡沫,中間是那隻蠔,內裡有三文魚籽及青蘋果粒,最底層白白滑滑的是由煙燻黑鱈魚組成。

不過講開頭盤 ,記得唔好錯過呢度嘅麵包通知自家製牛油,你係會不停咁食,特別係剛整出來嘅麵包,熱辣辣,加上牛油係麵包間溶化的溫暖,好正。

第二個菜式係Hokkaido Ses Urchin,睇個樣都不知是原隻海膽,廚司清除北海道海膽黑黑的長刺,取肉後加上海帶和蔥,以紫椰花沙律伴底,每啖都吃到海膽,這個前菜也幾令人滿意。

另一個海膽的兩生花 係一件多士,裡面全是鮮蟹肉及海膽,外脆得很,是同樣令人深刻。

Black Truffle以黑松露為主角,睇到法國黑松露都會心心眼,內裡是雞蛋及煙肉粒,以淡巴馬臣芝士及榛子粒成醬汁的意粉,每條都煙韌無比,呢個小巧得你會覺得太好食而抱怨太細碟。

以為是飲湯的時間,Caledonian Blue Prawn不是湯,反而以龍蝦湯打成膠狀再卷住鮮蝦肉,點上用椰汁同胡椒打成的泡沫後,那件蝦卷就如點晴一樣,色香味俱全。

日本比目魚為主角的Japanese Halibut用柚子、柑橘同清酒煮成濃濃的醬,以幾種蔬菜如南瓜及菇伴底,樣子已經告訴你魚肉鮮嫩,那種清新的醬汁加上魚肉的滑,就已經是一個完美的演出。

我們各自點了自已的main,朋友的Japanese A4 Tenderloin以其法式的家鄕方式慢煮A4日本和牛,已經不用多說,A4和牛就算俾個唔識煮嘅人都煮得好啦,不過要讚嘅係油份唔會太厲害,加點黑椒後是更香口。

吃到Bresse Pigeon from Mieral才感驚嘆,這道是法國傳統菜式煙薰鴿肉,上枱時,絕對是個個影相的一刻,在客人前打開煙的鴿肉,鴿肉的可愛是吃下去,口和鼻都完全感受到那煙薰香,而且肉質是和我上次在泰國三星的鴿肉一樣咁正。

最尾的人人也叫了不同,我點了Brillat-Savarin,用淡芝士打成泡沬,加入梨肉、黑松露茸及松子仁,幾種食材嘅化學作用不錯,而且不膩。

朋友的Pavlova是蛋白糖霜蛋糕,加入不同生果如香蕉、牛油果及加入檸檬的Tequila雪笆,好有心機又夠靚,女士至愛。

另點的甜品最有特別驚喜,上枱時會在客人面前將梳乎厘在中間切開,然後倒入溶化了的柚子及黑芝麻雪糕,外邊伴碟的是帶酸甜的土耳其的爆炸糖,如果呢個係跟餐應該更加完美。

的確是驚喜連連的餐單,最重要係係呢個咁靚嘅環境仲有咁好食嘅嘢,價錢一啲都唔貴,只是$1280就有十道菜式,這或者就是餐廳改名後的著數吧。

老實說如果用錢吃到一些米芝蓮星,名不符實,又何苦呢?

我不夠膽說這裡一定會有星有推薦。喺呢個地方,收呢個價錢,可以一個前菜一個湯一個主菜一個甜品你食完可以番屋企了,但而家以這個配搭,不平得像個神話了。

Odyssée
尖沙咀柯士甸道西1號環球貿易廣場(ICC)101樓A舖