2022-09-24 275 浏览
行政商務午餐, 排場好緊要, 亦都預咗佢係貴嘢, 但都期望食物質素有返咁上下!Phenomenon 絕對係打卡嘅好地方: 無敵維港景, 現代豪華風格裝修, 仲有露台!商務午餐有四道菜。頭盤我選咗青蘿蔔、蘋果、牛油果、柚子醬醃北海道扇貝, 擺盤一流, 味道清新, 我就略嫌酸咗少少, 冇辦法帶出帶子嘅鮮味, 份量真係好小😅啲麵包就真係一般, 香草牛油冇乜味, 好在佢哋都有焗返熱啲麵包!龍蝦湯味道濃沃真材實料!主菜選擇都幾多, 我就揀咗龍蝦意粉,🦞 龍蝦彈牙但就唔係爽(應該係雪藏), 意粉煮到啱啱好al dante, 龍蝦汁味道幾好, 但加咗啲雪藏蝦仔入去, 有少少格格不入😢, 我期望有少少龍蝦肉😉甜品選擇咗佢哋呢度最出名嘅 tiramisu, 個杯就真係好靚呀, 面頭啲芝士亦都唧得好靚, 不過佢呢個 tiramisu 係冇手指餅底嘅, 而且啲酒味都唔係好濃沃, 味道平衡但略欠質感。埋尾杯咖啡係典型自動咖啡機沖出嚟, 爭咗少少!佢哋啲服務都幾好, 員工亦都好快手, 我都明白呢度租金好貴, 裝修又靚, 不過啲食物質素冇想像中咁突出, 可能晚餐飲啲酒, 氣氛會好啲😉訂位時講咗慶祝生日, 個tir

青蘿蔔蘋果牛油果柚子醬醃北海道扇貝

餐前麵包

龍蝦湯味道濃沃
真材實料!

龍蝦意粉

tiramisu

tiramisu

埋尾杯咖啡係典型自動咖啡機沖出嚟, 爭咗少少!

cappuccino

訂位時講咗慶祝生日, 個tiramisu碟就寫住生日快樂, 都有少少心思, 我比較貪心, 如果送個蛋糕仔點埋蠟燭更加好😜
2022-09-21
生日
龍蝦湯
看了網上介紹,便來到The One 20樓。一出升降機,已經覺得好夢幻,餐廳裝修照著電影《創戰記 Tron Legacy》設計,感覺cyber,除了露台位可以打咭,看日落或夜景,餐廳亦有其他位置可以打咭。麵包牛角包用風乾機烘過,令口感更脆。全麥麵包,很適合點自家製香草醬。香煎北海道帶子、風乾豬面頰肉、燒粟米濃汁粟米濃汁質地好似蓉,味道鮮甜,每一匙都食到甜的粟米粒,風乾過豬面頰肉很薄,香脆可口,鹹香味濃,帶子質地很滑。香煎法國鵝肝、焦糖洋蔥、脆烤多士、鮮無花果鵝肝質地很軟,黑醋汁中和了油膩感,多士很脆,無花果清甜,洋蔥又甜又滑。Phenomenon法式龍蝦湯、干邑忌廉用了新鮮龍蝦,肉質彈牙,龍蝦湯經過長時間餚製,味道濃郁,還有酒香。香蒜炒全麥紅辣椒扁意粉,鮮活蜆扁意粉軟身,蒜味香濃,浸透辣味。波士頓龍蝦尾、意大利飲管粉、秘制龍蝦汁、鮮蕃茄、羅勒香葉龍蝦肥美肉厚,飲管粉質地很特別,軟硬適中,每一條飲管粉吸收了龍蝦和蕃茄汁,味道很鮮甜。香煎鮮嫩深海鱈魚、法色青豆泡沫、炒野菌鱈魚肉身很厚,鮮嫩多汁,魚皮膠質很重,有油分,青豆泡沫味道較淡。烤美國安格斯頂級肉眼、法國鵝肝薯蓉、鮮蘆筍、馬爹拉酒汁肉
看了網上介紹,便來到The One 20樓。
一出升降機,已經覺得好夢幻,
餐廳亦有其他位置可以打咭。
麵包
牛角包用風乾機烘過,令口感更脆。
全麥麵包,很適合點自家製香草醬。
香煎法國鵝肝、焦糖洋蔥、脆烤多士、鮮無花果
Phenomenon法式龍蝦湯、干邑忌廉
香蒜炒全麥紅辣椒扁意粉,鮮活蜆
扁意粉軟身,蒜味香濃,浸透辣味。
波士頓龍蝦尾、意大利飲管粉、秘制龍蝦汁、鮮蕃茄、羅勒香葉
香煎鮮嫩深海鱈魚、法色青豆泡沫、炒野菌
烤美國安格斯頂級肉眼、法國鵝肝薯蓉、鮮蘆筍、馬爹拉酒汁
肉質和脂肪比例平均,不覺油膩,肉質比較有咬口。
食完頭盤和主菜,就到餐飲和甜品了。
法式焦糖燉蛋、意式雲呢拿雪糕、鮮雜莓
焦糖微甜脆口,燉蛋很嫩滑。
烤香滑芝士餅、意式芒果雪糕
雖然冇餅底,芝士餅很滑。
葡萄美酒玻璃杯,美食夜景進入眼簾。
2022-09-21 186 浏览
0服務,order錯完又錯,服務員一直企係bar台,輪流喺角落頭食嘢,另一個服務員就只係服務一個女客人,全部客人只剩下我們一台嗰時仲坐埋落去,應該係佢女朋友或者target吧,我地只係佢不遠處都唔理,絕對浪費左個環境。龍蝦spaghetti好食,但肉眼牛扒5成熟D肉質都係好實,真係好失望,本來要同女朋友慶祝生日的,都沒心情order dessert了~到最後埋單態度又⋯走嘅時候多謝晒拜拜咁簡單嘅一句都可以冇嘅,真心覺得收唔起呢個價錢💢💢💢
2022-09-21
2022-09-21 258 浏览
一早已經聽聞此餐廳裝潢非常獨特,據說室內設計參照電影《創戰記 Tron Legacy》內的餐廳,今晚終於一睹廬山真面目!果然名不虛傳,餐廳設計充滿Cyber feel, 簡直是日落打咭勝地!除咗打卡外,當然係想一邊欣賞美景一邊品嘗美食!聽講老闆每天會監督出品,保證食物保持一定的水準,餐牌上嘅 Set Dinner分為4 courses($688) 或 5 courses ($788),一場到來當然是5 courses!餐前麵包有兩款提供,就是拖鞋包和牛角包,牛角包好鬆脆,拖鞋包加上香草牛油就更加好味!Starter 香煎北海道帶子、風乾豬面頰肉、燒粟米濃汁煎香的帶子配上一片薄脆的豬面頰肉,再倒了非常濃郁嘅燒粟米汁,口感豐富,好鍾意粟米汁的味道!挪威三文魚剌身、醃製北海道新鮮帶子、牛油果慕絲三文魚刺身加埋新鮮帶子,仲要有牛油果嘅配合,非常鮮味!Soup法式龍蝦湯、干邑忌廉(+$60)碟內一早放了龍蝦肉,侍應在你面前倒入龍蝦湯,喝得出是用上新鮮龍蝦,長時間熬製而成,還帶點乾邑的香醇味道,雖然要另外加錢,也是值得的!Pasta意大利全麥大筒粉、意式慢煮和牛肉醬全麥同大桶粉好有「咬」感,和牛肉

Starter
香煎北海道帶子、風乾豬面頰肉、燒粟米濃汁
挪威三文魚剌身、醃製北海道新鮮帶子、牛油果慕絲
三文魚刺身加埋新鮮帶子,仲要有牛油果嘅配合,非常鮮味!
Soup
法式龍蝦湯、干邑忌廉(+$60)
Pasta
意大利全麥大筒粉、意式慢煮和牛肉醬
全麥同大桶粉好有「咬」感,和牛肉醬味道濃郁!
波士頓龍蝦尾、意大利飲管粉、秘製龍蝦汁、鮮蕃茄、羅勒香葉(+$80)
龍蝦味肉爽口彈牙,意大利飲管粉也很煙靭。
Main
香煎鮮嫩深海鱈魚、法式青豆泡沫、炒野菌
非常厚的鱈魚,啖啖肉非常嫩滑,野菌粒也很惹味,青豆泡沫沒什麼味道,純粹是一種襯托!
烤美國安格斯頂級肉眼、法國鵝肝薯蓉、鮮蘆筍、馬爹利酒汁(+$100)
肉眼要咗medium,肉質烤得啱啱好,肉質鮮嫩,薯蓉充滿了鵝肝味,非常好味!

Dessert
烤香滑芝士餅、意式芒果雪糕
甜品當然是不可缺少,原則上每款甜品都很精緻又不太甜,我最愛就是法式焦糖燉蛋!😋😋
地點方便,環境舒適,食物不錯,價錢合理,值得推薦!👍
2022-09-08
  • 烤美國安格斯頂級肉眼、法國鵝肝薯蓉、鮮露筍、瑪爹拉酒汁
  • 波士頓龍蝦尾、意大利飲管粉、秘製龍蝦汁、鮮蕃茄、羅勒香葉
  • 餐包
呢間餐廳好有心思💕 不單單坐擁無敵維港景色,喺裝飾佈局上都落咗好多心機。以電子世界為題,設計參照《創戰紀 Tron Legacy 》,有獨特嘅燈光線條,環境以藍白色,帶點透明嘅感覺,真係好cyber。 打卡位仲有14米長酒吧🍸🥃,及時光隧道等,記住要早少少去打卡📸有fine dining dinner set , 4 或5course 選擇Starter香煎北海道帶子、風乾豬面頰肉、燒粟米濃汁帶子煎得外面金黃色,入面嫩滑,配合脆卜卜嘅肉乾,粟米粒及濃郁嘅粟米汁,味道好有層次香煎法國鵝肝、焦糖洋蔥、脆烤多士、鮮無花果鵝肝外脆內軟,入口即溶,伴碟洋蔥及無花果,清甜亦可以去鵝肝嘅膩 Soup 自家製烤南瓜濃湯南瓜杯盛住嘅湯,上面打起左泡泡,外型可愛,濃稠口感滑順,味道香甜但唔會太重Pasta 意大利全麥大筒粉、意式慢煮和牛肉醬大筒粉好煙韌,慢煮和牛醬汁香濃,份量好多,肉粒好軟腍,上面仲放左好多芝士碎🧀香蒜炒全麥紅辣椒扁意粉、鮮活蜆意粉煮得剛好,蒜味幾出,微辣,口感豐富,蜆肉都幾大隻多汁迷迭香烤焗澳洲羊架、奶油千層薯、意大利西蘭花羊架剛好5成熟,肉色粉嫩好吸引,而且仲見到肉汁流動🤤 羊肉好嫩滑
呢間餐廳好有心思💕

不單單坐擁無敵維港景色,喺裝飾佈局上都落咗好多心機。

Starter

Soup

Pasta
意大利全麥大筒粉、意式慢煮和牛肉醬

香蒜炒全麥紅辣椒扁意粉、鮮活蜆

意粉煮得剛好,蒜味幾出,微辣,口感豐富,蜆肉都幾大隻多汁

迷迭香烤焗澳洲羊架、奶油千層薯、意大利西蘭花
羊架剛好5成熟,肉色粉嫩好吸引,而且仲見到肉汁流動🤤 羊肉好嫩滑😋
千層薯亦相當出色,外脆內手,奶油味濃郁

香煎鮮嫩深海鱈魚、法式青豆泡沫、炒野菌
白雪雪嘅深海鱈魚,魚皮煎得香脆,肉質細膩,配青豆泡沫及炒野菌,加添鮮味

PHENOMENON 誘惑醉人提拉米蘇
外型好似朶花🌸,蛋糕好幼滑,酒味慢慢浸出😌

烤香滑芝士餅、意式芒果雪糕
芝士餅入口溶化,順滑又香口,配清新嘅芒果雪糕特別夾
  • 香煎鮮嫩深海鱈魚、法式青豆泡沫、炒野菌
  • 迷迭香烤焗澳洲羊架、奶油千層薯、意大利西蘭花
  • 香蒜炒全麥紅辣椒扁意粉、鮮活蜆
  • 意大利全麥大筒粉、意式慢煮和牛肉醬
  • PHENOMENON 誘惑醉人提拉米蘇
  • 自家製烤南瓜濃湯
  • 香煎法國鵝肝、焦糖洋蔥、脆烤多士、鮮無花果
  • 香煎北海道帶子、風乾豬面頰肉、燒粟米濃汁
2022-09-17 97 浏览
友人移民在即,為她餞行,決定了一間餐廳可望尖沙咀維港景色,另她勿忘香港的美。剛好是黃昏時段,日落紅霞盡在眼簾。餐廳設計有來頭,仿照電影《創戰記 Tron Legacy》,有噱頭。頭盤係香煎帶子配風乾豬面頰肉。帶子甜美。風乾豬面頰香脆。燒粟米汁又香又濃,好夾。法式龍蝦湯龍蝦湯用上新鮮龍蝦經長時間熬製,口腔內充滿鮮味。龍蝦肉爽彈,新鮮程度可見。波士頓龍蝦尾,意大利飲管粉意大利粉真係好似飲管粗大,吃起來有韌性,龍蝦汁配搭得宜。烤美國安格斯頂級肉眼,法國鵝肝薯蓉真心推介呢道菜。牛肉軟腍,肉味濃香。薯蓉混入鵝肝,綿滑又帶有脂香。Tiramisu 酒味非常特出,綿綿滑滑,停不了。
剛好是黃昏時段,日落紅霞盡在眼簾。

頭盤係香煎帶子配風乾豬面頰肉。
帶子甜美。風乾豬面頰香脆。
燒粟米汁又香又濃,好夾。

法式龍蝦湯
意大利粉真係好似飲管粗大,吃起來有韌性,龍蝦汁配搭得宜。

烤美國安格斯頂級肉眼,法國鵝肝薯蓉
真心推介呢道菜。牛肉軟腍,肉味濃香。
薯蓉混入鵝肝,綿滑又帶有脂香。

Tiramisu
酒味非常特出,綿綿滑滑,停不了。

2022-09-15
3K
2022-09-16 86 浏览
眾姊妹約食飯,當然要選打卡點。尖沙咀the one 樓上嘅餐廳,酒樓都出名可瞭望維港景色。今晚就去了一間充滿著Cyber感覺餐廳,聽講內裡裝潢參照某電影埸景而設計。欣賞完日落美景,係享受美食時候。三文魚剌身,鮮帶子,牛油果醬材料非常新鮮,估不到牛油果醬溶入三文魚和帶子,令口感更有層次。法式龍蝦湯,干邑忌廉濃香,甜美!相信花了不少時間餚製而成。香蒜炒全麥紅辣椒扁意粉配鮮活蜆意粉有嚼口,少少嘅辣度增加了惹味感。蜆隻又鮮又嫩。香煎深海鱈魚鱈魚皮煎得脆口,最重要不膩口。魚肉嫩滑有魚香。配搭了泡沫青豆和什菇菌,賣相美之外,亦能滿足到味蕾。法式焦糖燉蛋燉蛋滑如絲,蛋味濃厚。餐廳設計有特色,有美景相伴,也有美食,還有漂未亮器皿的配搭,令整頓晚餐賞心樂事。
眾姊妹約食飯,當然要選打卡點。

欣賞完日落美景,係享受美食時候。

三文魚剌身,鮮帶子,牛油果醬

法式龍蝦湯,干邑忌廉
濃香,甜美!相信花了不少時間餚製而成。

香蒜炒全麥紅辣椒扁意粉配鮮活蜆
意粉有嚼口,少少嘅辣度增加了惹味感。蜆隻又鮮又嫩。

香煎深海鱈魚
鱈魚皮煎得脆口,最重要不膩口。
魚肉嫩滑有魚香。
配搭了泡沫青豆和什菇菌,賣相美之外,亦能滿足到味蕾。

法式焦糖燉蛋
燉蛋滑如絲,蛋味濃厚。

2022-09-16
2022-09-15 118 浏览
今次嚟到呢間Wine Dine🥂係為咗慶祝同閨蜜16年嘅friendship👭依然每次食飯都係唔記得影餐牌🤦🏻‍♀️一坐低侍應就放低咗一張餐牌俾我哋, 剩係得set dinner🍽我估佢夜晚淨係做set所以就冇a la carte提供🤔不過我睇返人哋share嘅menu, 好似晏晝夜晚都一樣, 剩係得set選擇🤨Set dinner有4-course或者5-course揀👍🏻Starters, soup, pasta, main, dessert 有5️⃣個sections, 我哋兩個女仔都係各自揀咗4-course就夠🤭首先order完嘢食, 先上咗麵包🥐🥖🧈麵包冇太大特別🤷🏻‍♀️粒牛油加咗basil似係自家製🧈不過牛油味道太清淡, basil味唔夠出缺乏香味👎🏻Starters: 1️⃣刺身三文魚, 帶子刺身, 牛油果慕絲刺身無需多講, 最緊要夠鮮甜😋牛油果慕絲打得夠細滑, 不過加得太多檸檬汁, 蓋過咗牛油果嘅味道, 突顯唔到呢個mousse 嘅重點, 扣左分2️⃣鵝肝多士, 無花果揀鵝肝係較為抵食🥰佢size都算大塊同夠厚身, 大概一個手掌嘅長度🤚🏻口感都好肥美, 配埋無花果嘅酸甜, 能夠中和

Starters:
1️⃣刺身三文魚, 帶子刺身, 牛油果慕絲

2️⃣鵝肝多士, 無花果
揀鵝肝係較為抵食🥰佢size都算大塊同夠厚身, 大概一個手掌嘅長度🤚🏻口感都好肥美, 配埋無花果嘅酸甜, 能夠中和到鵝肝嘅膩👍🏻正😋

另外, 慶祝就緊係要有酒啦🥂Sauvignon Blanc 🥰

Soup: 南瓜湯
南瓜湯個湯底超濃郁, 啖啖都係純南瓜嘅香甜味, 超甜😍面頭加咗忌廉嘅泡沫, 用左透明玻璃杯上, 賣相會見到有兩層layers, 可以用水杯方式飲個湯, 就可以每一啖都飲到泡沫同湯係好飲嘅👍🏻

Pasta: 蜆肉椒絲扁意粉🍝
睇賣相已覺得一般, 蜆肉比較重海鮮味, 扁意粉有啲似豉油王炒麵嘅感覺,有啲油膩辣辣地嘅, 食到碟底都見到有層油, 我揀咗呢款稍為有啲後悔👎🏻

Main course:
1️⃣Cod fish
鱈魚油脂比較少, 口感嫩滑, 好好食😍

2️⃣羊架, 千層薯仔
羊架熟成選擇左medium, 鍾意食羊嘅話揀medium真係啱啱好, 粉紅色又未到有血水👍🏻肉質夠林唔會騷😋個底有橙色嘅醬, 唔試過都估唔到原來食材係紅色燈籠椒😯不過我本身麻麻哋食燈籠椒, 整成醬都好大陣青味(👈🏻本人口味問題)😖千層薯仔唔會焗到太林, 食落有口感👍🏻

Dessert: Tiramisu
訂位時已經request咗甜品要寫字, 啲字寫得好靚🥰

整體黎講, 所有嘢食味道都唔錯👍🏻如果Menu有a la carte會更加好, 如果遇上兩個都係細食嘅女仔就有啲浪費, 因為我哋食哂都已經好飽😂不過我哋都好好彩, 臨時早兩日book位都有window seat安排到👍🏻👍🏻不過相信以呢間餐廳嘅環境, 食晏晝影相打卡應該會更加靚, 大家不妨可以試吓個lunch🤪
2022-09-14
纪念日
  • 香煎法國鵝肝、焦糖洋蔥、脆烤多士、鮮無花果
餐廳位於The One 20樓,室內設計參照電影《創戰記 Tron Legacy》內的餐廳設計有條未來感覺嘅隧道藍色燈光充滿Cyber feel日落黃昏時個天變色仲靚🤩 店內極多打卡位!影相影到手軟!唔少客人都嚟慶祝生日~✨Full Courses $788 Per Person✨五道菜晚餐 每位$788𝓢𝓣𝓐𝓡𝓣𝓔𝓡Seared Hokkaldo Scallop, Guanciale, Roasted Sweet Corn Velouté🌽香煎北海道帶子、風乾豬面頰肉、燒粟米濃汁將燒粟米濃汁慢慢倒進碗中,粟米汁味道濃郁,底部仲有粒粒粟米粒增加口感,帶子大大粒又彈牙,配上帶咸嘅風乾豬面頰肉,味道剛剛好~Pan-Fried Fole Gras, Caramelized Onion, Crispy Toast, Fresh Fig🍗香煎法國鵝肝、焦糖洋蔥、脆烤多士、鮮無花果鵝肝好厚身質感綿密,底部有塊脆多士一齊食~鵝肝入口即化油脂感滿滿,加埋脆多士一齊食好爽~ 淡淡鮮無花果可以清一清油膩感~𝓢𝓞𝓤𝓟Homemade Roasted Pumpkin Soup W🍲自家製烤南瓜濃湯表面有層厚身
有條未來感覺嘅隧道
藍色燈光充滿Cyber feel
日落黃昏時個天變色仲靚🤩
店內極多打卡位!影相影到手軟!唔少客人都嚟慶祝生日~

✨Full Courses $788 Per Person
✨五道菜晚餐 每位$788
牛角包
拖鞋包
𝓢𝓣𝓐𝓡𝓣𝓔𝓡
🌽香煎北海道帶子、風乾豬面頰肉、燒粟米濃汁
香煎北海道帶子
🍗香煎法國鵝肝、焦糖洋蔥、脆烤多士、鮮無花果
香煎法國鵝肝
𝓢𝓞𝓤𝓟
🍲自家製烤南瓜濃湯
表面有層厚身泡泡,底部嘅南瓜湯清甜,泡泡連湯一齊飲感覺好舒服~
𝓟𝓐𝓢𝓣𝓐
Pasta Kamut Rigatoni, Waygu Beef Ragout
🍝意大利全麥大筒粉、意式慢煮和牛肉醬
好耐無食過一卷卷大筒粉,全麥大筒粉質感爽口煙韌~加上粒粒肉醬豐富,食落份量都幾多🤣
意大利全麥大筒粉
Red Chilli Wheat Linguine Aglio Ollo e Peperoncino A.O.P., Garlic, Live Clams
🍝香蒜炒全麥紅辣椒扁意粉、鮮活蜆
估唔到喺用活蜆肉質作而成,鮮活蜆入口超鮮甜又彈牙!扁意粉帶有輕輕開胃嘅辣,全麥意粉質感彈牙帶嚼勁
𝓜𝓐𝓘𝓝
Roasted Aussie Lamb Rack with Rosemary Crust. Gratin Potato, Broccolini. Lamb Jus
🍖迷迭香烤焗澳洲羊架、奶油千層薯、意大利西蘭花、肉汁
羊架5成熟肉質粉色,食落一啲都唔羶!咬落去肉汁吱哂出嚟,肉質夠軟腍,醃得好惹味!配以輕酥脆嘅奶油千層薯,呢個主菜好有心思!
迷迭香烤焗澳洲羊架
Pan-Fried Cod Filet, Pea Foam, Sauteed Wild Mushrooms
🥣香煎鮮嫩深海鱈魚、法式青豆泡沫、炒野菌
深海鱈魚好厚身!魚皮煎得香口,魚油味濃郁肉質嫩滑,配以泡沫,粒粒野菌帶出新清感覺,伴碟為粒粒野菌及青豆
香煎鮮嫩深海鱈魚
𝓓𝓔𝓢𝓢𝓔𝓡𝓣PHENOMENON Luscious Tiramisù Crème
PHENOMENON 誘惑醉人提拉米蘇
🍮以藍色透明杯裝著嘅Tiramisù ,底部酒味極濃郁!Tiramisù 質感幼滑, 2個人Share食剛剛好~
PHENOMENON 誘惑醉人提拉米蘇
Melt-In-Your-Mouth Baked Cheesecake, Mango Gelato
🍰烤香滑芝士餅、意式芒果雪糕
估唔到有2塊Cheese Cake+1個芒果雪芭🍋 Cheese Cake芝士味濃郁~而芒果雪芭味道唔會太甜,食埋個甜品好飽肚~
烤香滑芝士餅、意式芒果雪糕

最後Coffee or Tea~
Coffee or Tea
香煎法國鵝肝
2022-09-12 65 浏览
今日男朋友預約了一間景色非常引人入勝的餐廳,餐廳的設計參考了「創戰記 Tron Legacy」這套電影,室內環境非常cyber和chill ,外面的景色亦好吸引,不論是白天、日落和夜景,都是打卡勝地。最終選擇了五道菜式,先上了兩款熱辣辣的麵包,配有綠色的牛油。頭盤選擇了法國鵝肝,入口即溶,配金黃的軟洋蔥的和脆口多士,點些黑醋醬或吃一口無花果,可以解膩。龍蝦湯是用了新鮮的龍蝦熬製的,所以味道很鮮,亦有香濃的,很creamy 的感覺,加上粒粒龍蝦肉,望著這麼靚的景色飲湯,值回票價。意粉選取的是全麥紅辣椒扁意粉,無論口感和軟硬度都跟平時食的有些不同,偏乾身點,有點嚼勁,有少少辣,配蜆肉。美國安格斯肉眼扒配有綿滑的薯蓉,亦有爽口健康的蘆筍。牛肉要了七成熟,肉味香口,肉質香稔。甜品選取了tiramisu ,很幼滑。飲品可以選茶、咖啡或果汁,簡單要了橙汁。據店員指,老闆每日都會監督食物的品質,很可貴。

2022-09-12 793 浏览
呢個餐廳設計好靚,參考左電影“創戰記 Tron Legacy” ,場內有多頂大水晶燈,全場cyber銀白藍色,習夢幻與科幻嘅於一身嘅感覺!而且超高樓底,地方闊落,每張桌之間有大量空間,雖然今日係夜晚來,但都有非常個舒服的fine dining 感覺,超長酒吧真的一讚! 順帶一提餐廳內地方有大型空氣清新機很貼心 餐具好精緻,是水晶設計,很有高級感,扒刀來自法國。餐包有二款提供,有我最愛的牛角包,配有香草牛油粒,以冰碟坐著牛油。頭盤選了香煎法國鵝肝鵝肝軟滑,入口感覺柔軟, 加左香烤焦糖洋蔥以及無花果是很好配搭,增加口感而且解除油膩!然後是自家法式龍蝦濃湯, 出自餐廳親自長時間餚,製並非罐頭貨色。服務員哥哥提壺客人面前親手注入香濃龍蝦湯,大湯碟內有新鮮啖啖爽口彈牙龍蝦肉!先來的一道主菜是意式和牛肉醬大筒粉,煙韌剛好, 肉醬很香和牛味。想不到是分量剛好,最怕太飽肚,影響之後食steak 的胃口。 主菜二迷迭香烤焗澳洲羊架 羊架medium well熟度非常好, 嫰嫰粉紅色亦滿有肉汁。 奶油千層薯令人驚喜, 柔軟之中又帶小許爽口, 口感得意尾段的甜品也是令人期待,有如打開寶盒看到花朵一樣的提拉米

餐具好精緻,是水晶設計,很有高級感,扒刀來自法國。

頭盤選了香煎法國鵝肝

主菜二迷迭香烤焗澳洲羊架

尾段的甜品也是令人期待,有如打開寶盒看到花朵一樣的提拉米蘇, tiramisu香滑得黎有淡淡酒味, 名副其實誘惑醉人,   再配埋餐飲mocha,有此作為結尾非常滿足。

唯一可惜就係揸車唔能夠飲酒。下次再來可以早點過來,趁日落飲下酒影黃昏.
2022-09-10 58 浏览
看見了網上一個廣告,今日一於來到了這一間科幻環境的餐廳品嚐一下精緻的西餐.看見了這個廣告,室內設計參照電影創戰記 Tron Legacy內的餐廳設計,感受到強烈的電影感覺,此外也是人生的第一次在這環境,品嚐一個高級晚餐.大家一定要來到了這一個日夜及黃昏打卡勝地,餐廳能夠看到維多利亞美麗的景色,加上餐廳環境的Cyber feel, 感受到特別的氣氛,也是慶祝之選.北海道的帶子十分之鮮味,配上香濃的粟米湯底及香脆的豬面頰肉,令帶子的鮮味提升了不少.法式的龍蝦湯, 用上新鮮龍蝦長時間熬製,因此入口經已充滿了濃烈的龍蝦香味,感受到廚師的用心. 南瓜湯也是另一選擇,很香濃.波士頓龍蝦尾,配上了特色的意大利全麥大筒粉,加上鮮蕃茄等配料,真是令人回味.香煎深海鱈魚十分之香脆,配上青豆泡沫十分之細滑.美國 Angus Prime 牛扒,可以品嚐到其肉質嫩,肉味重.老闆每天監督出品,因此食物的質素能夠保持高質.

香煎深海鱈魚十分之香脆,配上青豆泡沫十分之細滑.

老闆每天監督出品,因此食物的質素能夠保持高質.

如果有人問我,最近有邊間新開的餐廳值得去呀?昨晚之後,我必介紹尖沙咀 The One 20樓的 Phenomenon Wine.Dine。是玻璃屋、電子世界、充滿科幻感、270度維港海景,以上皆可能是你到步後的形容詞!簡直嘆為觀止,如在虛擬現實! 室內設計絕對是別樹一格,真心感謝投資者捨得落本,尤其在今時今日的經濟環境下;據說參照了迪士尼電影「創戰記 Tron Legacy」內的餐廳設計,Cyber feel 洋溢,如在元宇宙中;若然再進一步,以NFT點菜,機械人出菜,那就更好玩了! 走出露台,重返地球,盡覽270度維港海景,日落打咭之勝地,可惜今晚來遲一步!  回到餐廳,留意到有張14米長酒吧,估計雞尾酒品亦必創意無限!  餐廳以神秘科幻的藍色作主調,配合水晶宮佈局,冷色中對比熱騰騰的食物。難得價錢親民,四及五道菜晚餐分別每位$688及$788,加錢項目既相宜亦不多。別以為得個殻,軟件證實非常唔錯,菜式賣相漂亮,食材新鮮,醬汁出色、成功提升食味,細節配合,碗碟貴氣,運作暢順,人手足服務態度良好,真是無懈可擊! 橙汁可以先上飲品,橙汁當作酒,倚窗欣賞居高臨下的都市景緻,成功減壓。  餐

橙汁

橙汁

餐前麵包.香草牛油

熱烘烘的拖鞋包, 牛角包
熱烘烘的,有我喜歡的拖鞋包,配香草牛油匹配,牛角包新鮮鬆軟.
配香草牛油

香煎北海道帶子.風乾豬面頰肉.燒粟米濃汁

燒粟米濃汁在面前倒下碟中,栗米香氣十足,絕對相信粟米是燒過後方才做汁,工序多一步,效果升一級。

香煎北海道帶子.風乾豬面頰肉.燒粟米濃汁
刺身質素的帶子同樣預先煎至金黃微焦,中央保持生嫩,配一片薄而脆的風乾豬面頰肉增口感,整體清甜鮮味。

挪威三文魚刺身.醃製北海道生鮮帶子.牛油果慕絲
是生嫩刺身的口感,喜歡牛油果慕絲、成功增添幼滑。

法式龍蝦湯.干邑忌廉 +$60

法式龍蝦湯.干邑忌廉
碗內有龍蝦肉,堂前倒進熱湯,以保肉嫩是慣用的聰明做法。

法式龍蝦湯.干邑忌廉
先看看隻碟,如黑膠唱片。

法式龍蝦湯.干邑忌廉
濃醇味厚,喝得出用上新鮮龍蝦,長時間熬製而成,干邑畫龍點睛。

意大利全麥大筒粉.意式慢煮和牛肉醬
肉醬汁味美口感佳,全麥筒粉意式 al dente 的質感,有嚼勁,因為肉汁豐富,略為硬少少亦合拍。
意大利全麥大筒粉.意式慢煮和牛肉醬

波士頓龍蝦尾.意大利飲管粉.秘製龍蝦汁.鮮蕃茄.羅勒香葉 +$80
波士頓龍蝦尾.意大利飲管粉.秘製龍蝦汁.鮮蕃茄.羅勒香葉
亮點自然在濃郁的龍蝦汁身上,配合生熟度剛好的龍蝦肉及意粉,佳餚美食,意粉與筒粉相同,相比坊間有咬口。

香煎鮮嫩深海鱈魚.法式青荳泡沫.炒野菌
厚厚的一塊魚肉,卻是非常嫩滑,魚皮略焦脆,野菌切細粒帶出香惹,青荳泡沫增視覺效果為主,沒有味道,但有著濕濕地的空氣感亦討好。

香煎鮮嫩深海鱈魚.法式青荳泡沫.炒野菌
烤美國安格斯頂級肉眼.法國鵝肝薯蓉.鮮蘆筍.瑪爹拉酒汁 $100
烤美國安格斯頂級肉眼.法國鵝肝薯蓉.鮮蘆筍.瑪爹拉酒汁
食材優質,選用安格斯肉眼,半成熟度最合適,細緻肉嫩味香;薯蓉最意想不到,入口出奇地完全是鵝肝的味道。

烤香滑芝士餅.意式芒果雪糕
甜品難以抗拒,甜度適中,雪糕雪得堅硬,可以慢拍子享受。

烤香滑芝士餅.意式芒果雪糕
據說老闆每天監督出品,的確幾好,水準平均,沒有出錯。

吃飽飽之後,不妨走到電梯大堂盡頭的小房,走進光影隧道,繼續打卡呃like。
電子世界愈來越接近生活,嚐一嚐如在虛擬卻又是現實的世界內吃頓飯,說出概念已經不錯,不妨試試。

2022-09-08
2022-09-08 95 浏览
好姊妹生日我決定同佢好好慶祝,就約咗佢去一間近日人氣好高嘅餐廳 PHENOMENON WINE•DINE嘆返餐。 PHENOMENON WINE•DINE位於尖沙咀The One 20樓全層,餐廳內的藍色螢光光管點綴全場,配上白色地板,水晶吊燈,充滿科幻感覺,加上重節奏感的音樂,彷如置身於另一個時空。原來餐廳的裝飾靈感來自創戰記《Tron Legacy》,怪不得似曾相識。餐廳有戶外大平台可供顧客飽覽維港美景,由於我們7點才到,已經看不到日落,只能欣賞晚霞。如果早一點到便可以欣賞日落,打卡一流。  餐廳的餐牌比較精簡,提供4道菜式($688)及5道菜式($788)選擇,我們選了5道菜,點菜後好快便已經送上餐包及香草牛油,牛角包烘得香脆,牛油香味十足。  香煎北海道帶子、風乾豬面頰肉、燒粟米濃汁前菜上桌後職員把燒粟米濃汁慢慢淋到碟上,粟米濃汁非常creamy,每一口都有好多粟米,每顆粟米都是新鮮的甜粟米,好吃得一粒都無剩。大粒北海道帶子表面煎得焦香,入口彈牙鮮甜,配上粟米濃汁吃好溫暖。風乾豬面頰肉又薄又脆,咸香味和清甜的濃汁好夾。  自家製烤南瓜濃湯南瓜濃湯表面有一層厚厚的泡沫,喝下去十分

餐包及香草牛油

自家製烤南瓜濃湯
南瓜濃湯表面有一層厚厚的泡沫,喝下去十分舒服,南瓜的清甜已經十分順喉,湯的稠稀度剛剛好,泡沫提升了湯的口感,泡泡和湯同時入口感覺特別。

意大利全麥大筒粉、意式慢煮和牛肉醬
大筒粉的口感較煙韌有咬感,筒粉中間穿窿可以吸收多點醬汁,和牛肉醬味酸酸甜甜,蕃茄醬十分親切,和牛的牛肉味濃,有創意的一道菜。

米迭香烤焗澳洲羊架、奶油千層薯、意大利西蘭花、肉汁
羊架七成熟,肉質粉嫩,微微的羊羶味沾上肉汁令愛吃羊的我更喜歡。奶油千層薯由一層層的薯塊組成,表面烘烤得脆口,中間是充滿牛油香的薯塊,口感豐富。意大利西蘭花爽口,口感像芥蘭。

法式焦糖燉蛋、意式雲呢拿雪糕、鮮雜莓
焦糖燉蛋好幼滑,比豆腐花還要滑,一入口便溶化,蛋香味濃,甜度剛好。雲呢拿雪糕有豐富的雲呢拿籽,配鮮雜莓吃酸酸甜甜作結很滿足。

法式焦糖燉蛋、意式雲呢拿雪糕、鮮雜莓

一邊欣賞維港美景,一邊享受美食,歡渡愉快的一晚。
餐包及香草牛油
法式焦糖燉蛋、意式雲呢拿雪糕、鮮雜莓
上季香港餐廳週得獎餐廳PHENOMENON WINE • DINE今季再度參與,推出左$198嘅午市套餐同$438嘅晚市套餐,呢個價錢可以係呢間非常有Cyber feel而且可享有270度海景嘅餐廳嘆返餐,的確非常超值。😍PHENOMENON WINE • DINE嘅室內設計係參照電影《創戰記 Tron Legacy》,餐廳嘅燈光 、擺設、餐具、以至檯櫈都非常富有時代感,落地玻璃設計,加上全海景露台位置,食客可於餐廳欣賞完日落美景再邊用餐邊睇幻彩詠香江。餐廳晚市主打4 Courses 同 Full Courses即係五道菜嘅晚餐,每位由$688起,而專為香港餐廳週推出的3 Courses晚餐價錢就係$438,我地點左一客Full-Course同一客3-Course share食。😊Full Courses 五道菜晚餐 $788五道菜晚餐嘅食物由老闆每天監督出品,內容包括頭盤、餐湯、意粉、主菜同甜品,另外仲包括餐包同飲品,非常豐富,而且仲左餐湯之外,每項都有3款選擇,食客可以因應喜好配搭自己心水嘅五道菜。😁餐包香煎法國鵝肝、焦糖洋蔥、脆烤多士、鮮無花果頭盤我揀選左香煎法國鵝肝,鵝肝非常厚

Full Courses 五道菜晚餐 $788

香煎法國鵝肝、焦糖洋蔥、脆烤多士、鮮無花果
頭盤我揀選左香煎法國鵝肝,鵝肝非常厚身,入口油香飽滿,配上脆烤多士,口感富有層次。👍🏻
法式龍蝦湯、干邑忌廉
用新鮮龍蝦長時間熬製的龍蝦湯鮮甜味濃, 龍蝦肉份量多,口感爽滑彈牙,加上干邑忌廉鮮味更加突出。😍
波士頓龍蝦尾、意大利飲管粉、秘製龍蝦汁、鮮蕃茄、羅勒香葉
龍蝦尾原條起肉,龍蝦肉熟度剛剛好,外層微微煎香,配上沾滿秘製龍蝦汁的通心意粉,每一啖都食到濃濃的海鮮鮮味。😋
烤美國安格斯頂級肉眼、法國鵝肝薯蓉、鮮露筍、瑪爹拉酒汁
餐廳採用的是美國Angus Prime級數的牛扒,屬於最頂級的美國牛扒,有豐富大理石油花,入口油香豐腴,肉質比一般美國牛扒軟腍而且肉味非常濃郁,配菜的薯蓉帶有鵝肝香味,味道亦不錯。👍🏻
誘惑醉人提拉米蘇
餐廳自家製的Tiramisu酒味非常濃郁,入口香滑,味道有層次。😋
誘惑醉人提拉米蘇
最後飲埋杯餐飲,臨走前同老婆周圍再影靚相打打咭。😆
2022-09-05
纪念日
誘惑醉人提拉米蘇
  • 法式龍蝦湯、干邑忌廉,
  • 烤美國安格斯頂級肉眼、法國鵝肝薯蓉、鮮露筍、瑪爹拉酒汁,