2021-11-05
終於的起心肝去book pica pica 的位!online booking, 不難book。雖然時間有點限制(8pm)但因為是C區餐廳所以可以坐得比較晚。門口有些露天地方,外面影進來很美,相信會有不少人打卡!餐廳的音樂很大,人又多,很適合來飲酒、食好味的下酒菜。因為等朋友,便先落了一個芝士jelly頭盤。本身想點Payoyo Cheese ,但店員說偏重口味,如果我們怕可以點另一個,便聽從她的推介點了 12 months cured Manchego cheese, quince jelly ($68) 的確淡雅許多,配上上面的啫喱仔很清新,旁邊還有一些脆口的片,令口感更豐富。下單時店員介紹deboned suckling pig 和 black paella rice 製作時間較長。因為大部人都未試過,便一併點了! Deboned Suckling Pig, sweet potato purée, raw spinach ($168) 食落皮很脆,令我想起港式燒肉,但它的肉就比較淋身。對這道感覺不大。Black paella rice ($195/bigger) 和心儀的人來食千
Black paella rice ($195/bigger) 和心儀的人來食千萬不要點。墨魚汁海鮮飯會食到全部牙齒都黑黑的但味道很鮮甜,裡面也有好多海鮮,口感豐富,好味!
朋友到齊我們又點多了些東西。
Iberico ham croquette($17 pc) 有點像可樂餅,裡面是火腿和很像忌廉的面粉糊,好好味好邪惡。
Pardon pepper slight seasoned ($57)琴晚唯一食到嘅菜😂好味,但有少少油膩。
Tomato bread $35 比較清爽的面包,我沒有試,我試了另外一款!
呢款係上面多咗條魚,味道即刻好有層次感!油香好重。
馳名的octopus Galician style on potato ($135)
八爪魚好香好有咬口,下面啲薯仔因為太好食我唔敢食太多😂一定好肥
Braised carrilleras beef cheek with potato purée ($168) 佢陣牛味好勁,食落好軟身好淋💕
Slow cooked egg, chorizo, potato foam ($85)
佢個蛋煎得好香好好味,蛋本身冇乜調味,搭住chorizo啱啱好!
份量細細,所以好啱一班女仔嗌黎share,試咗咁多人均先二百頭,真係好味地道又好抵!去過西班牙嘅朋友都話好耐冇食過咁好味嘅西班牙菜,會再來encore ! 服務我地嘅女侍應態度好好又好殷勤,唯獨是佢哋似乎係分section serve ,其他section 嘅人見到你揮手唔會過黎幫手,teamwork 麻麻地。
總括來說,101分! 一定會再黎