2018-08-14 1693 浏览
都有一段時間冇黎食午餐自助餐,今日嚟到門口發覺全院滿座,唔通真係暑假效應?好彩我哋都有定位,人好多,周圍攞嘢食都要排隊,但勝在地方夠大,都可以食個痛快。環境相就冇乜啦!太多人根本避唔開啲樣,費事影咁多相啦!淨係影我食過嘅嘢啦!今次我第一件事係食咗熟的熱葷,第一碟亦係最後一疊,差不多豬牛羊雞,應有盡有。但真心味道就一般啦!跟住就排隊攞刺身,首先啊師傅好黑面,然後刺身質素一般,吞拿魚楂太多,食一碟都嫌多,浪費我的quota。話咁快已經可以食生果,火龍果好甜。其實你都酒店我最喜歡都係甜品,甜品疏附里、拿破崙、仲有哈根大師雪糕杯,強烈推介。當其他食物都普通嘅時候甜品就係我嘅主力啦!希望好快就有下次,有口福的午餐,多謝我阿哥阿姐嘅邀請

話咁快已經可以食生果,火龍果好甜。

其實你都酒店我最喜歡都係甜品甜品疏附里、拿破崙、仲有哈根大師雪糕杯,強烈推介。當其他食物都普通嘅時候甜品就係我嘅主力啦!

希望好快就有下次,有口福的午餐,多謝我阿哥阿姐嘅邀請
2018-08-12 1849 浏览
昨天晚上跟朋友一起到都會海逸酒店吃自助餐,换來一遍失望,已決定沒有下次!鱼生不新鲜,帶子以前是给2只完整,今次將一只一分為二给客人,口感大失又不夠新鲜。生蠔又小。原本寄望吃的麵包蟹今次失蹤,大失所望。燒牛肉含有勁so,拿了也沒有吃。鹅干是次等貨色,太肥腻,入口不溶。我最期待的拿破崙蛋糕,又實又不crunchy,非常失望。還有次等炸蝦丸,含豬肉量奇高,應該叫炸肉丸。我朋友本來7点半趕過來吃,我們也勸退他不要來食,慳返D錢!希望管理層能見到這遍文章,日後有所改善,否則如同趕客!
2018-08-07 1445 浏览
睇介紹好似正正常常 話係"白桃主題 "但真係好牽強lo!!! 果杯白桃特飲完全伏 酸之餘係芒果特飲?完全冇白桃味!我真係寧願飲水!先講high tea嘅精髓係鬆餅 個鬆餅完全係硬到切唔開 加上啲cream係超市牌!個白桃慕絲蛋糕酸到喊😭表面淋左層酸白桃汁??到個白桃啫喱勁細粒 又係超市買返黎嘅感覺🤦‍♀️ 舊棉花糖更加令人😲加d淡奶就可以當一樣甜點?Hea到令人無言😓睇張相就知全部食一啖已經放棄,晒$都唔想食😡咸點果part:個巴馬火腿士耳其包 硬到咬唔到!得個鴨肝撻係正常!各位想食嘅朋友 真係唔好中伏!!免費我都唔食😡成set最好食係個Haagen-Daz雪糕😂

睇張相就知全部食一啖已經放棄,晒$都唔想食😡

各位想食嘅朋友 真係唔好中伏!!免費我都唔食😡
成set最好食係個Haagen-Daz雪糕😂
2018-08-02 1438 浏览
先講位置,位置非常方便,在紅磡西鐵站行上商場的都會海逸酒店, 很方便。這間酒店自助餐 一貫也keep到很好, 品質好好,今次也不例外。今次試了有榴槤主題的下午茶自助餐,一入去餐廳已聞到好香榴槤味, 即刻好醒神。  其實不是太多榴槤款式, 有榴槤自家整的泰國冰 ,有榴槤批 ,榴槤多士等。整體來說滿足曬 榴槤fans 今次只是試了下午茶 價錢方面真係好抵食, 網上買還有八折, 食物很多選擇 講得出也有,又有刺身。 呢間係我和朋友心目中的number one選擇。

這間酒店自助餐 一貫也keep到很好, 品質好好,
今次也不例外。今次試了有榴槤主題的下午茶自助餐
一入去餐廳已聞到好香榴槤味,

整體來說滿足曬 榴槤fans
今次只是試了下午茶 價錢方面真係好抵食, 網上買還有八折,
食物很多選擇 講得出也有,又有刺身

呢間係我和朋友心目中的number one選擇。
下午茶
2018-07-30 1633 浏览
又係一年一度公司請食飯嘅大日子,今年個個都話要嚟都會海逸食buffet,最終都聽取民意嚟咗✌️個view真係好正㗎沙律菜ok嘅,都算新鮮但醬汁麻麻地好食不過尚算多選擇刺身壽司類,新鮮嘅,但要排隊拎,同埋每次量唔可以拎多每次都最長龍,原因每次只可取2隻,仲要等師傅即場開,之後另一員工就洗乾淨d蠔,所以永遠都係最長龍㗎,但今晚d蠔算瘦,冇乜肉食,唔夠肥美呢個又係要排隊拎嘅,因為又係要等師傅即場烹調,係鴨肝,呢個真係好好食,我覺得好食過鵝肝,起碼冇鵝肝嗰種油膩感凍海鮮,不過不失,我食咗一round就夠但其他同事主打蟹,佢哋話蟹最正即滾粥ok嘅,多名貴食材嘅我要咗蟹皇、蟹肉、燕窩、瑤柱粥但味道偏淡,唔係好夠味飲品區飲品味道真係麻麻,不過好過飲水甜品真係多嘅,數得出都有但我全部主打食榴連甜品居多其他冇試,鍾意食榴連嘅真係要食呢度環境當然冇得輸啦樓底又夠高食物真係多款式選擇嘅,總有一樣會啱食嘅價錢,雖然公司請,我唔駛比錢,但折咗都係4百幾蚊,我覺得超值價啦,仲要由6點半食到10點服務好似唔係好夠員工,無論執碟同加水都比較慢,仲有呢個真係要提嘅,當初我哋book咗46位,但入座時原來唔夠位坐,後期要

個view真係好正㗎

沙律菜ok嘅,都算新鮮
但醬汁麻麻地好食
不過尚算多選擇

刺身壽司類,新鮮嘅,但要排隊拎,同埋每次量唔可以拎多

凍海鮮,不過不失,我食咗一round就夠
但其他同事主打蟹,佢哋話蟹最正

即滾粥
ok嘅,多名貴食材嘅
我要咗蟹皇、蟹肉、燕窩、瑤柱粥
但味道偏淡,唔係好夠味

飲品區
飲品味道真係麻麻,不過好過飲水

甜品真係多嘅,數得出都有
但我全部主打食榴連甜品居多
其他冇試,鍾意食榴連嘅真係要食

呢度環境當然冇得輸啦
樓底又夠高

食物真係多款式選擇嘅,總有一樣會啱食嘅

服務好似唔係好夠員工,無論執碟同加水都比較慢,仲有呢個真係要提嘅,當初我哋book咗46位,但入座時原來唔夠位坐,後期要狂加枱先搞得掂,最後大家都有位坐,不過就逼少少

總括嚟講,樣樣都好,唯獨係服務方便爭少少,不過都提一提,侍應係好有禮貌同有笑容嘅

2018-07-26 1679 浏览
今日因為老公休息,特別去呢度食 lunch buffet,未去到餐廳已經有少少不滿。1)本人在酒店 e-shop 買左優惠券再致電訂位,上面寫2日前訂枱,本人26日用餐,24日致電,接聽電話果位態度差,仲話下次請先致電才買 buffet 券。2) 因本人有小朋友,所以特別問有無 free parking,我地2大1B收費係$6XX,佢話400元以上有3小時 free parking,但由於我地在 e-shop 消費所以不包括在內。。。 (而事實係到用餐完畢,個侍應話一定有 free parking) 由於該訂位小姐既錯誤資訊,本人坐的士去😒去到餐廳,座位係近門口的位置,本人覺得比坐在餐廳更舒服。食物方面,其實以前食過幾次,印象中幾好,但今次去真係幾失望。1)煙三文魚普通,成碟碎修修甘,夾唔到一片片既。2)巴拿巴火腿勁咸,夾左哈密瓜依然勁咸。3)牛扒,我老公形容未食過甘差。4)生蠔細隻無海水味。5)其他熟食就唔多講,唔特別好食,唔算太差既。。。有咩讚?1)在場侍應服務好既2)薄荷青瓜水好飲3)榴槤甜品正4)有好多款 Haagen daz 雪糕同雪糕批任食5)沙律選擇幾多6)刺身質素幾好不

去到餐廳,座位係近門口的位置,本人覺得比坐在餐廳更舒服。

1)煙三文魚普通,成碟碎修修甘,夾唔到一片片既。
2)巴拿巴火腿勁咸,夾左哈密瓜依然勁咸。
3)牛扒,我老公形容未食過甘差。
4)生蠔細隻無海水味。
5)其他熟食就唔多講,唔特別好食,唔算太差既。。。

有咩讚?

甘既質素太多選擇
下次應該唔會再去
2018-07-26
2018-07-22 28447 浏览
男友很喜歡吃榴槤,可惜坊間的榴槤甜品很昂貴,作為一個【稱職】的女友,一看見新假期介紹了這間酒店有榴槤.綠茶滋味下午茶(只供應星期六日,3:30~5:30),當然立即去訂位啦我們3:25分左右到達,已經有很多人排隊和輪流入場,看來有很多榴槤控今天的主角是榴槤,所以我首先要介紹關於榴槤的甜品可惜其實款式並不太多~No.1【流心榴槤撻】,本人最喜歡便是它了牛油撻皮外脆內軟,而且有淡淡牛油味,一切開,流心的榴槤蓉便緩緩流出,榴槤的香味亦撲鼻而來榴槤味十分濃郁,而且甜而不膩,榴槤蓉入口即溶,再配上美味的牛油撻味,真是人間美食,吃多幾件都沒問題No.2【榴槤班戟】,班戟是即製的,每人每次限取一件,班戟的皮有原味和班蘭味可以選擇,而餡料則提供了榴槤,香蕉,芒果,士多啤梨和肉鬆忌廉亦可按個人喜好選擇是否添加,可以算是非常個人化的班戟了既然今天的主角是榴槤,叫榴槤班戟是常識吧榴槤班戟我總共吃了4次,3次原味榴槤班戟,1次班蘭榴槤班戟,而且不加忌廉個人覺得第一次製的【原味榴槤班戟】最美味原味的班戟皮有淡淡的蛋香味,而且非常薄身,一咬即破而榴槤不是榴槤蓉/榴槤醬,而是啖啖果肉的原隻榴槤,份量亦十分多,榴槤十

今天的主角是榴槤,所以我首先要介紹關於榴槤的甜品
可惜其實款式並不太多~

No.1【流心榴槤撻】,本人最喜歡便是它了

流心榴槤撻

忌廉亦可按個人喜好選擇是否添加,可以算是非常個人化的班戟了

既然今天的主角是榴槤,叫榴槤班戟是常識吧

原味榴槤班戟

個人覺得第一次製的【原味榴槤班戟】最美味
原味的班戟皮有淡淡的蛋香味,而且非常薄身,一咬即破
而榴槤不是榴槤蓉/榴槤醬,而是啖啖果肉的原隻榴槤,份量亦十分多,榴槤十分濃郁和甜甜的,味覺真是一流的享受

而為什麼覺得第一次最美味呢?因為榴槤果肉應該一早放在室溫解凍,所以榴槤果肉應該是最接近常溫的,煎班戟的時候,榴槤果肉都能加熱至微暖, 甚至溶化了一些榴槤果肉,口感更juicy
而暖的榴槤果肉,榴槤的香味更突出和香濃
熱騰騰的班戟皮,再配上暖暖的榴槤果肉,溫度不會相差太遠,吃下去時整件榴槤班戟都暖暖的,薄薄的班戟皮再配上啖啖濃郁的榴槤果肉,十分美味

第1次原味榴槤班戟

而第二次至第三次開始,榴槤果肉剛剛從冰箱內最出,十分冰凍,以至於煎班戟的時候,都未能將榴槤加熱
吃的時候,暖暖的班戟皮,配上冰凍的榴槤果肉,口感是外熱內冷,冰火交融,可能有些人便是喜歡這樣的榴槤班戟
不過我便一般了,覺得榴槤果肉太凍了,未能突出濃郁的榴槤香味,而榴槤亦未能溶化,班戟皮還班戟皮,榴槤果肉還榴槤果肉,2者是可以分開的,個人覺得比較一般

第2&3次原味榴槤班戟

【班蘭榴槤班戟】方面,班戟皮依然十分薄,不過班蘭味不算太濃郁和突出,而榴槤和班蘭的味道又不太相配
個人比較喜歡【原味榴槤班戟】多一些

班蘭班戟

No.3【自製榴槤飲品】,自己拿一個杯,自行加適量份量的榴槤果肉,芒果,龍眼, 蘆薈,涼粉,紅豆等等的配料,再依個人喜好再自行加碎冰,花奶,糖漿來製成一杯飲品,其實幾特別的

既然今天的主角是榴槤,當然要自家制一杯榴槤飲品吧
我分別加了少量碎冰和蘆薈,大大份的榴槤果肉,再加上花奶和糖漿,一杯美味的榴槤特飲便製成了
啖啖濃郁美味的榴槤果肉同時,又喝到冰凍口感細滑的花奶,蘆薈甜甜的又有【咬感】,3者混合的味道不錯

自製榴槤飲品

No.4【榴槤酥】,這個榴槤甜品很難吃
榴槤酥當然要襯熱吃,可惜上碟的時候,全部都是室溫而已
由於酥皮不是熱的,所以口感十分硬和乾身,而且酥皮淡而無味,十分難吃
而榴槤果肉都是之前的味道,我很想只吃榴槤算了
榴槤酥&榴槤西多士

No.5【榴槤西多士】(看上圖),這個最難食!
西多士當然要熱的時候吃,但這個冷冰冰的,西多士的皮像石頭一樣硬,我咬都咬不開
而且淡而無味,又不香脆,只有油膩的口感,十分難吃
榴槤的果肉又十分少,大家千萬不要夾

關於榴槤的甜品大致上已經介紹完畢,接着我會介紹一些其他味道不錯的甜品

No.1 【綠茶窩夫】,今次下午茶自助餐的主題除了榴槤,其實還有綠茶的,雖然我對綠茶興趣不大,但都試一試這個【綠茶窩夫】,一試便有驚喜了

窩夫是即製的,它剛烘烤完我便立即拿了,十分熱騰騰的
窩夫外皮少少脆口,內裏十分軟熟,典型的外脆內軟
而且窩夫有淡淡綠茶的香味,味道很清新的,不過卻少了綠茶的苦澀味,值得一讚,連我對綠茶甜品一般的人都覺得十分美味
另外,大家可以再自行加上牛油,花生醬,水果等配料調味,我便加了花生醬
花生醬十分細滑,而且花生味濃郁,配上綠茶窩夫後更美味

綠茶窩夫

No.2【原味梳乎厘 】,梳乎厘是即刻製作的, 梳乎厘只有原味, 我之前還以為有榴槤味梳乎厘
不過原味梳乎厘都十分美味
梳乎厘好像空氣般輕盈,口感十分軟綿綿,就像棉花糖一樣
梳乎厘入口即溶的同時,又有淡淡的蛋香味,而且完全不甜,吃多幾個都不膩,十分美味
原味梳乎厘

No.3【Haagen-Dazs雪糕&雪條】,這個真的是回本系列,你在7-11買一件都$4x左右,十分昂貴,但這裡可以任食,任食啊!
而且味道都算多選擇,雪糕和雪條都分別有4種口味
雪條有曲奇,朱古力杏仁,士多啤梨等選擇,而雪糕則有咖啡,乳酪,桃味等,我們選了2枝雪條(曲奇,朱古力杏仁)和1件咖啡雪糕

味道方面,朱古力杏仁太甜了,吃了幾口便很【漏】,不想再吃
而曲奇不太甜,少少曲奇味的同時又有香濃的雲呢拿味,正好中和了朱古力的甜味
而咖啡雪糕味道比較淡一點,咖啡味不太濃郁,但都是正好中和了朱古力的甜味
Haagen-Dazs雪糕

其他甜品方面,個人最喜歡【焦糖燉蛋】,焦糖不會太甜,完全不膩,而燉蛋十分滑,味道不錯

而【抹茶紅豆蛋糕】味道都不錯,抹茶不會苦澀,而紅豆微甜,味道幾清新的

不過,其他甜品味道便一般了,【芒果拿破崙】的芒果幾甜的,可惜拿破崙太乾身和淡而無味,十分難吃

而其他的甜品不是太酸便是太甜,口感又很【漏】,不試無妨

其他甜品

最後,介紹一下凍的食物,凍的海鮮選擇不多,只有蝦和青口,而味道都是普普通通的味道,不過不失
刺身味道都是一般,很正常的味道,不算突出

而熱食方面,其實選擇都不多, 釀蟹蓋十分難吃,全部都是麵粉
而炸泰式魚肉春卷都是很多麵粉,又沒什麼味道,都是很難吃

蝦餃燒賣都是正常普通味道,沒什麼特別

蝦,刺身,普通食物

價錢方面,下午茶自助餐本來$298,另加一服務費,不過我們用了Open Rice的優惠,先付$300訂金買優惠券,之後全單可享85折優惠,2人總共$560左右,很抵丫

總結來說,喜歡榴槤的朋友可以試一下這個下午茶自助餐,價錢都算便宜,而且大部分榴槤甜品都味道不錯,不斷吃榴槤撻都已經很滿足了
2018-07-21
其他甜品
  • Haagendazs雪糕
  • 甜品
2018-07-20 19380 浏览
一直以為呢間酒店分別喺地下以及七樓兩間餐廳提供自助餐,之前去過嗰間嘅餐廳名亦只差個The字,去到先知原來係兩間唔同酒店。訂座時職員話經酒店官網Eshop落訂全單八折優惠,但訂座時間只可更改一次。我哋安排坐喺吧枱附近嘅座位,聽住現場駐唱歌手唱出悦耳嘅又熟悉嘅英文歌,大家食得更開懷。職員收碟快,為客人斟水亦好密,食物款式多質素平均,價錢亦合理。兩款即開生蠔,新鮮而且蠔味唔會太重,唔錯。鵝肝出色,多士係脆唔係硬。風乾豬肩肉,沙樂美腸,巴馬火腿鹹香適中,配哈密瓜啱啱好。刺身有六款,三文魚無咩油脂,虎蝦無咩味,帶子較鮮甜,壽司就麻麻。上面係鮮奶蛋白燉燕窩,杏汁燕窩,即焗梳乎厘同榴槤撻。下面係南瓜濃湯同雞湯,雞湯好香。翡翠螺大隻無沙,蝦亦新鮮。蟹無味,蟹腳鹹味適中,唔錯。甜品款式多而且精美,有芒果拿破崙同焦糖燉蛋,榴槤酥用料足。即製班戟可自選餡料,另外有少有嘅蜜糖蛋散。好欣賞流心抺茶蛋糕,流心足,而且外面嘅蛋糕亦好鬆軟,好味。熟食款式多,串燒類燒得唔錯,唔會乾,仲保留肉汁。天婦羅做得幾好,炸漿夠薄,外脆內熱。燒牛肉肉質都算嫩,唔鞋。回本嘅Haagen-Dazs雪糕任食,款式仲有好多種味添。

兩款即開生蠔,新鮮而且蠔味唔會太重,唔錯

鵝肝出色,多士係脆唔係硬。

風乾豬肩肉,沙樂美腸,巴馬火腿鹹香適中,配哈密瓜啱啱好。

上面係鮮奶蛋白燉燕窩,杏汁燕窩,即焗梳乎厘同榴槤撻

下面係南瓜濃湯同雞湯,雞湯好香。

翡翠螺大隻無沙,蝦亦新鮮。
蟹無味,蟹腳鹹味適中,唔錯。

甜品款式多而且精美,有芒果拿破崙同焦糖燉蛋,榴槤酥用料足

即製班戟可自選餡料,另外有少有嘅蜜糖蛋散

好欣賞流心抺茶蛋糕,流心足,而且外面嘅蛋糕亦好鬆軟,好味

熟食款式多,串燒類燒得唔錯,唔會乾,仲保留肉汁。
天婦羅做得幾好,炸漿夠薄,外脆內熱。

燒牛肉肉質都算嫩,唔鞋。

回本嘅Haagen-Dazs雪糕任食,款式仲有好多種味添

2018-07-19
2018-06-30 3526 浏览
係酒店網到買,每人$500 dinner buffet 酒店,有海境,有服務,坐得又舒服尼個價錢,抵呀!冷盤有好多選擇,有我最愛嘅煙三文魚,大大塊,正呀! 壽司任嘅,刺身就每人每次限攞3份,三文魚勁厚切,肥美!仲有長腳蟹同生蠔,冷蟹fill得好快,一定會食到,但係即開生蠔就長期都好多人排隊,得一個人開一個人洗,好難先食攞到兩隻。。。今次係蟹主題,有成20種唔同既烹調手法去煮既蟹,咖喱軟殼蟹,泰式辣蟹炒粉絲,避風塘炒蟹。。。等等。。。全部都各有風味,好出色!甜品都好多選擇,又凍又熱, pancake係即整嘅,全部都好有水準!Ps 鍾意榴槤嘅朋友一定要你呢間試吓,因為有好多榴槤嘅甜品!我啲朋友話非常好味,仲有人食咗四個榴槤pancake添仲有雪糕任攞!正呀!90分既$500 dinner buffet !無論係價錢,環境,服務,食物水準都值得你比90分!可以再尼!
係酒店網到買,每人$500 dinner buffet
酒店,有海境,有服務,坐得又舒服
尼個價錢,抵呀!

冷盤有好多選擇,有我最愛嘅煙三文魚,大大塊,正呀!
壽司任嘅,刺身就每人每次限攞3份,三文魚勁厚切,肥美!

仲有雪糕任攞!正呀!
90分既$500 dinner buffet !
無論係價錢,環境,服務,食物水準都值得你比90分!

可以再尼!
2018-06-26
2018-06-23 2589 浏览
朋友推介上網買coupon,lunch buffet 75折,折完計埋加一都就只系$275.8/1位。由於當日既熟食吾太吸引,所以都系主攻冷盤甜品。冷盤普遍都幾好,不過煙三文魚就吾太新鮮,食落有啲怪怪。而Parma Ham望落色澤暗啞,食落都可以接受既。生蠔就幾新鮮,比較細隻但都幾脹卜卜,只系每次每人只可拎2隻,份量好似少左啲,每次3隻既話好似滿足啲。甜品款式多,款款都不錯,又吾會過甜。 仲有Haagen-Dazs雪糕杯同雪糕批可以瘋狂任食。又有野飲可以自由斟,當中有個鮮榨檸檬汁,好似幾消濟甘。結果真系非常幫助消化,真系酸得十分利害,諗起都打冷震既酸。其實可能得我一個會就甘飲,應該系溝埋其他野飲先岩。另外需要投訴下,佢地啲碟吾太乾淨,每次拎碟都發現到污漬。
另外需要投訴下,佢地啲碟吾太乾淨,每次拎碟都發現到污漬。
2018-06-19
$275.8 (午餐)
2018-06-12 2829 浏览
公司慶功..於是便決定來這裡食餐好的..選擇呢度係因為有生蠔是主要原因..另外在餐廳嘅website book檯每位大約有75折,但此優惠只限六月份!我們7:30開始入坐..有好多甜品..有壽司有刺身,而且生蠔是不限量供應好鮮甜所以都排了好幾次刺身就試左三文魚同帶子,厚切三文魚而帶子都好鮮甜同大粒甜品都非常出色..特別是抹茶心太軟好正呀!超流心的..木糠布甸都好好味..襯住呢個月仲有優惠..會搵日來食lunch buffet...
我們7:30開始入坐..有好多甜品..有壽司刺身,而且生蠔是不限量供應
好鮮甜所以都排了好幾次
刺身就試左三文魚同帶子,厚切三文魚
而帶子都好鮮甜同大粒
甜品都非常出色..特別是抹茶心太軟
好正呀!超流心的..木糠布甸都好好味..
2018-06-11
  • 生蠔
  • 甜品
  • 梳乎厘
  • 燕窩燉奶
  • Haagen-Dazs
2018-06-07 24633 浏览
是啊,是啊,你沒有猜錯,今次又是我媽心血來潮,又想到紅磡「都會海逸酒店」,又想上門幫襯,幫襯著名自助餐餐廳「The Promenade西餐廳」了。今次我們訂位食「The Promenade西餐廳」的自助午餐,一共訂了四人檯位,主要是我限阿媽、細佬三人,另外加上細妹,四個人浩浩蕩蕩地來到紅磡「都會海逸酒店」,食「The Promenade西餐廳」的自助餐、生蠔跟雪糕。我們早已經對紅磡「都會海逸酒店」的位置跟交通熟習得,近乎瞭如指掌,所以就算電召不到的士,我應該也懂得如何從西貢,一個人坐車格到紅磡「都會海逸酒店」跟「The Promenade西餐廳」食自助餐。我早已經幫襯和享用過「The Promenade西餐廳」有關自助午餐,以及自助晚餐裡面,有什麼食品,所以我媽一跟「The Promenade西餐廳」門口的接待員確認了座位,確認可以進入之後,我們就立刻進入熟悉的環境,馬上開始拿食品。不過,今次反而不是想先講「都會海逸酒店」「The Promenade西餐廳」的食品味道,而是先想講一講,有關「The Promenade西餐廳」的環境,以及「The Promenade西餐廳」的窗外景觀。雖

雖然「都會海逸酒店」位於紅磡港鐵站跟「香港紅磡體育館」旁邊,但是相對其他位於維多利亞港旁邊的酒店而言,「都會海逸酒店」跟「The Promenade西餐廳」戶外景觀未算是最好的酒店跟餐廳。

不過,難得今次「都會海逸酒店」跟「The Promenade西餐廳」的座位安排已經是,至今為止最好的一次,因為今次的安排座位,是比較接近「The Promenade西餐廳」望向維多利亞港的四人檯。

相對於以前多次光顧「The Promenade西餐廳」的經驗,今次「The Promenade西餐廳」終於安排了一些比較接近窗邊,可以近距離欣賞「維多利亞港」景色的座位給我們。

即使「The Promenade西餐廳」戶外的露台環境因為門口被鎖上,所以我們始終未能夠在享用「The Promenade西餐廳」的自助午餐後,在「都會海逸酒店」的戶外露天位置上散步休息。

回想多年以前,我曾經跟阿爸、阿媽,一家人出席表弟在「都會海逸酒店」「The Promenade西餐廳」舉辦的婚宴,當時「The Promenade西餐廳」以自助餐作為婚宴的主菜,我現在還是忘記不了當時的體驗。

所以那一次的婚宴,應該亦都是我在「都會海逸酒店」,以及「The Promenade西餐廳」餐廳範圍裡面,跟「維多利亞港」距離最接近的一次。

雖然明知這些情景,應該都不會再在我的生命經歷之中再次重現,但是如果真的有機會結婚辦婚宴,我應該只會在酒店搞自助餐婚宴,而且不需要任何繁文縟節,不需要播放短片,只需要有親戚、朋友、舊同學、舊同事在場就夠了。

由於我一早已經熟悉了食自己應該有的程序,所以我在「The Promenade西餐廳」內,選擇了所有食品跟甜品,我亦無謂再浪費口水,再浪費時間向各位再講了。

我先走到「The Promenade西餐廳」的「沙律區」,選擇了沙律菜、日式芝麻醬、雞肉腸、煙燻魚柳跟粟米粒,成功堆砌了一碟完美的沙律前菜。

或許日式芝麻醬的熱量、糖分、鈉含量都可能會比「沙律醋」高出一點點,但是我有時忽然對芝麻醬的甜味犯了癮起來,最後還是顧不了那麼多,還是又食了一次芝麻醬。

本來口感已經很新鮮的沙律菜,在淋上芝麻醬之後,除了有了爽脆的口感之外,還出了一陣甜味。沙律菜有了芝麻醬後,再上雞肉腸、大量的粟米跟煙燻魚,這樣的前菜沙律我已經很滿足了。

至於我上次在「都會海逸酒店」「The Promenade西餐廳」都有試食的「忌廉芝士」跟「車打芝士」,「忌廉芝士」跟「車打芝士」繼續是我在「The Promenade西餐廳」自助餐的心水之選。

我把有濃郁忌廉酸甜味的「忌廉芝士」跟有鹹甜味道的「車打芝士」放上「克力架」餅乾上面,然後再大大啖咬一口,「忌廉芝士」的酸甜味再次深刻地到達的味覺神經裡面。

至於伴着我的「車打芝士」一起享用的那碗白湯,我到現在竟然差不多忘記了。我忘記了那碗白湯,究竟是忌廉湯,還是周打蜆湯,因為我忘了為「The Promenade西餐廳」那煲「白湯」拍攝存檔。

至於「The Promenade西餐廳」的頭盤小食,除了「The Promenade西餐廳」知名「一人開蠔,一人洗蠔」的生蠔之外,我還揀選了「藍青口」、泰國酸辣鳳爪、流心蛋跟辣味海螺做頭盤小食之選。

「The Promenade西餐廳」頭盤給我最深刻印象的食品,肯定就是泰國風味的「酸辣無骨鳳爪」,因為那些都是我在西貢經常都會食的食品。

「The Promenade西餐廳」廚房製造泰式「酸辣無骨鳳爪」的工夫,去骨功夫或許未必夠我媽,在西貢泰國菜餐廳的師傅那麼仔細,但是「The Promenade西餐廳」「酸辣無骨鳳爪」的酸辣味道都還可以接受的。

至於「The Promenade西餐廳」其中一款招牌名菜的「即開生蠔」,說「The Promenade西餐廳」午市生蠔質素未必及得上晚餐生蠔,都是可以理解的一回事。

的而且確,「The Promenade西餐廳」的午市「即開生蠔」,生蠔肉質是未夠肥美跟飽滿,但是好處還是生蠔質素仍然新鮮,有生蠔海水鹹味之餘亦沒有腥味。

不過當然,食生蠔加上了「雞尾醬」之後,生蠔出來的味道就會變得更鮮甜。食完生蠔,我亦是時候,去講講我今次的自助餐主菜。

想在「都會海逸酒店」「The Promenade西餐廳」自助餐裡面尋找雞肉絕對不難,問題反而就是,容不容易尋找到配雞肉雞扒的飯類。今次我是相對地比較辛苦,因為當日「The Promenade西餐廳」只有「意大利飯」提供。

所以我今次只是本着,吃得到「雞飯」當午餐就算的策略,只是小食了一碟雞肉,配上質地比較潤的意大利飯就足夠了,雞肉肉質口感嫩滑程度還可以接受。

反正我還有其他「The Promenade西餐廳」食品可以去試食,所以雞肉加濕潤的意大利飯,我就少食多滋味好了,之後我還有「The Promenade西餐廳」的燒牛肉食。

今次「The Promenade西餐廳」的「燒牛肉」,「燒牛肉」肉質頗嫩,口感都稱得上為之軟腍的。不過「燒牛肉」因為我配搭食品策略不對的情況下,「燒牛肉」的注目力反而被大塊的蟹鉗,跟新鮮的西蘭花取代了。

另一方面,「燒牛肉」再搭配少許的意大利「螺絲粉」,「螺絲粉」再加上少許白汁過後,味道立刻變得鮮甜了,「螺絲粉」彷彿變成了我午市自助餐的第二道美味主菜。我平日很少在午市正餐食意大利粉,但是美味的「螺絲粉」是一大的驚喜。

我食完「螺絲粉」後,本來還意猶未盡,還拿了幾款食品,不過我的食評圖片始終都有上限,請各位讀者恕我,今次沒有上載「The Promenade西餐廳」其他食品照片了。

「The Promenade西餐廳」自助午餐直到尾聲,我還吃了不少「哈根大師」雪糕、雪糕批,還有各大不同的西式蛋糕甜品,我今次選擇了「哈根大師」的限定口味雪糕批,還有限定口味雪糕杯。

「哈根大師」的限定口味雪糕批,是芒果跟野莓口味,我需要儘量避免食用含可可鹼的食品或甜品,所以只能忍痛放棄「哈根大師」的「朱古力杏仁雪糕批」。

不過「哈根大師」的「芒果」雪糕批味道也很甜,算是今次「The Promenade西餐廳」味道最甜的雪糕甜品

最後我吃完「The Promenade西餐廳」甜味的西式糕點甜品,包括「拿破崙」蛋糕、藍莓芝士蛋糕,還有天使蛋糕,天使蛋糕的忌廉質感十分豐盛,蛋糕口感很有層次,是我除了「藍莓芝士蛋糕」之後另一甜品驚喜。

最後我們結賬埋單,「The Promenade西餐廳」賬單扣除了「Openrice」的優惠券後,每位價錢大約是港幣二百七十八元左右,仍然算是抵食。我都免得再講下次幫不幫襯了,反正我一向喜歡「The Promenade西餐廳」。

另一方面,阿媽手機「電話號碼聯絡人」裡面,就只有「The Promenade西餐廳」的訂位電話號碼而已。
2018-04-24
$278.8 (午餐)
2018-06-04 1753 浏览
公司 週年 聚餐揀咗呢間食聽講佢有即開生蠔今日終於可以試下啦先呢壽司吧啲魚生真係好新鮮加埋師傅啲刀工真係以為 去咗壽司舖 多個去食buffet即開生蠔都好新鮮甜品又有好多選擇真係食過返尋味
公司 週年 聚餐

甜品又有好多選擇

真係食過返尋味

• 生蠔
2018-05-19 2706 浏览
香港人一向鍾意食自助餐,當然我都唔例外,呢間都會海逸酒店嘅自助餐,我來過都有十次以上,唔知係唔係自己要求高咗,好似覺得佢哋冇乜進步,服務方面只能夠話緊緊合格晚晚座無虛席,爆棚指數極高,我哋即日book枱,只能安排到近門口的位置,其實都無所謂嘅,心理上都預咗會好多人,不過真係比預期更多即開生蠔,成晚排長龍,每人攞三隻,工作人員做到木口木面,無計啦,為食而食,要為皮都要排多幾轉仲有,覺得佢沖水沖得太耐,食落口無哂海水味,好淡熱食方面選擇都多,不過太多人兼因為坐門口,所以比較遠,一次又唔拎得幾多,可能自己年紀大,已經冇咗年青人嘅活力⋯⋯其實咁多嘢食,五百零元價錢又真係算平嘅推薦甜品區,仲有名牌雪糕雪條任君選擇如果待應門笑容多啲會令人開心啲(不過可能個別人士)

即開生𧐢

仲有,覺得佢沖水沖得太耐,食落口無哂海水味,好淡

炸天婦羅

其實咁多嘢食,五百零元價錢又真係算平嘅

推薦甜品區,仲有名牌雪糕雪條任君選擇
如果待應門笑容多啲會令人開心啲(不過可能個別人士)
2018-05-09
炸天婦羅
2018-05-05 2442 浏览
今日我哋一班契仔契女約埋一齊同契媽慶祝媽媽節! 我哋五個裡面只有一個唔食榴槤,所以我就拿主意去食榴槤盛下午茶自助餐 $288/位+10%服務費, 再用埋8折coupon , 超抵!入到去一條長走廊兩邊都擺滿食物剌身, 壽司, 冷麵冷盆有蝦,青口,沙律三文治等等熱食也有炸物, 點心, 湯粉, 海鮮粥等等應有盡有扒魚肉漢堡 ~ 唔係講笑,真係要試吓! 魚柳厚身冇雪味,炸漿夠晒薄,沙律醬唔太多, 堅好味有大量各式甜品~榴槤pancake, 榴槤tart, 榴槤果肉, 梳乎里, 楊枝甘露, 自製沙冰, 仲有我愛嘅Haagen-Dazs 雪糕真係食佢幾杯已回本榴槤果肉可以自己隨意裝, 金枕頭榴槤超美味, 好香好甜廚師一見冇就即刻換一盆新, 效率高冷熱飲品自己調配可以無限fill, 好冇飲就要靠自己喇!今餐真係飽到一個點! 下次會再嚟挑戰一下飯肚皮
今日我哋一班契仔契女約埋一齊同契媽慶祝媽媽節! 我哋五個裡面只有一個唔食榴槤,所以我就拿主意去食榴槤盛[燕]下午茶自助餐 $288/位+10%服務費, 再用埋8折coupon , 超抵!
入到去一條長走廊兩邊都擺滿食物
剌身, 壽司, 冷麵
冷盆有蝦,青口,沙律三文治等等

熱食也有炸物, 點心, 湯粉, 海鮮粥等等應有盡有

扒魚肉漢堡

真係食佢幾杯已回本

榴槤果肉可以自己隨意裝, 金枕頭榴槤超美味, 好香好甜
廚師一見冇就即刻換一盆新, 效率高

榴槤果肉

冷熱飲品自己調配可以無限fill, 好冇飲就要靠自己喇!
今餐真係飽到一個點! 下次會再嚟挑戰一下飯肚皮

2018-05-05