2019-07-26 46 浏览
這間位於朗屏巴士總站附近Salamat cafe,晚市主要以西餐為主,除了有晚餐供應外,還有一些小食等,亦有二人套餐,都是四百幾蚊,平均每位都是二百元。英式炸紐西蘭青衣魚柳配紫菜粉薯條炸魚粉漿很薄,有三大件魚柳,魚肉嫩滑,炸得香脆。薯條是粗薯,旁邊還有些沙律。燒美國寶雲酥豬鞍架配黑松露薯條、焦糖蘋果及雜菜沙律豬鞍表面燒至帶焦香,仍保留了肉汁,豬鞍肉質嫩腍有咬口,配上焦糖蘋果正好減輕油膩感,薯條就完全無黑松露味,但炸得香脆,沙律菜新鮮爽脆。最後飲埋杯茶解膩。

英式炸紐西蘭青衣魚柳配紫菜粉薯條

燒美國寶雲酥豬鞍架配黑松露薯條、焦糖蘋果及雜菜沙律

最後飲埋杯茶解膩。
2019-07-25 26 浏览
餐廳面積不大,但裝修令人感覺舒服,一間很用心經營的餐廳,食物不論是賣相,味道,設計都看出老闆的心思,與一般的西餐廳很不同,不是誇言,但其味道很出眾與有水準,價錢都不算昂貴,二人餐$388元,是絕對抵食。蟹肉鮮芒果煙三文魚他他蕃茄&青瓜千層沙律($95),所有的材料配合得剛好,不會有一種食材的味道搶了風頭,口感好豐富。白酒忌廉汁煮藍青口&西班牙辣肉腸配蒜蓉牛油多士($145),這個忌廉汁煮得十分好,咸度,濃度剛好,與藍青口好夾。
餐廳面積不大,但裝修令人感覺舒服,
一間很用心經營的餐廳,
食物不論是賣相,味道,設計都看出老闆的心思,
與一般的西餐廳很不同,不是誇言,但其味道很出眾與有水準,
價錢都不算昂貴,二人餐$388元,是絕對抵食。

蟹肉鮮芒果煙三文魚他他蕃茄&青瓜千層沙律($95),
所有的材料配合得剛好,不會有一種食材的味道搶了風頭,
口感好豐富。
這個忌廉汁煮得十分好,咸度,濃度剛好,
與藍青口好夾。
2019-07-25
2019-07-24 45 浏览
Salamat Cafe位於元朗劇院和圖書館附近,在離開圖書館後,正巧遇上大雨,於是便入來坐一坐,順道吃晚餐。餐廳裝修温馨,裝飾是小清新風格,牆上掛滿燈飾。環境輕鬆舒適,每張枱有小蠟燭在枱面上,十分有情調。女侍應是說英文,不過英文半桶水的我下單都沒有遇到困難。點了紅酒汁燴紐西蘭羊後膝$238,配黑蒜,新鮮薯蓉&時蔬。上菜時更送上一枝飲管,原來是用來吸羊骨髓入面精華,一吸果然滋味無窮﹗羊後膝肉質嫰滑,加上蘋果調味,所以特別開胃爽口﹗Hot chocolate跟餐半價$19:看著窗外下著大雨,大風吹得樹葉不停搖擺,配著樹葉拉花的Hot chocolate,特別有感覺,十分濃郁温馨。

侍應是說英文,不過英文半桶水的我下單都沒有遇到困難。
紅酒汁燴紐西蘭羊後膝
點了紅酒汁燴紐西蘭羊後膝$238,配黑蒜,新鮮薯蓉&時蔬。
羊後膝肉質嫰滑,加上蘋果調味,所以特別開胃爽口﹗
Hot chocolate
Hot chocolate跟餐半價$19:
2019-07-19
紅酒汁燴紐西蘭羊後膝
Hot chocolate
2019-07-23 32 浏览
同朋友去完體育館黎到附近食晚餐,見呢個餐廳裝修幾雅緻,就入左黎食飯,一人叫左個主食。虎蝦 墨魚仔bb帶子墨汁意大利飯 兩大隻虎蝦,肉質乾左少少,但勝在虎蝦新鮮有蝦味,意大利飯既軟腍程度剛剛好,而且非常多汁,大量既墨汁,飯中仲有墨魚仔同bb帶子,好有口感。法式紙包挪威鮮三文魚配鮮魚汁湯 新薯仔時蔬店員介紹到呢個紙包,係法國特別訂番黎,可以包住食物去煮,食用既時候直接剪開佢就食得。這樣既煮法令三文魚更鮮嫩,仲可以有郁濃既魚汁湯飲,非常鮮甜,三文魚既肉汁一點都沒有浪費到,魚汁湯好出色,配埋質感滑溜既新薯仔同清甜時蔬,成個配搭好夾。

虎蝦 墨魚仔bb帶子墨汁意大利飯

法式紙包挪威鮮三文魚配鮮魚汁湯 新薯仔時蔬

2019-07-21 33 浏览
今晚同老公去在一間位於元朗馬田個邊既西餐廳...餐廳地一點都唔難搵..!過在B仔甜品行5-10分鐘就到啦!門口裝潢設計都是比清新簡單.!我們今晚揀在2人套餐...首先當然係餐湯...係法式鮮蠔濃湯、配牛油多士...多士鬆脆👍🏻頭盤係:蟹肉,鮮芒果,煙三文魚他他,蕃茄&青瓜千層沙律...沙律一層一層砌出黎、賣相非常別緻..😄主菜係香煎日本刺身帶子露荀鮮蝦蛋黃忌廉汁意粉...濃濃蛋黃忌廉汁包住每一條意粉、同埋意粉軟硬適中...帶子同鮮蝦鮮甜美味...👍🏻另一款主菜你燒豬鞍架配黑松露薯條、焦糖蘋果&雜菜沙律..薯條鬆脆...豬鞍好juicy、好淋..整體餐廳環境舒服、餐廳食物每一樣都唔錯、值得推介比朋友..!

門口裝潢設計都是比清新簡單.!

我們今晚揀在2人套餐...

蟹肉,鮮芒果,煙三文魚他他,蕃茄&青瓜千層沙律

香煎日本刺身帶子露荀鮮蝦蛋黃忌廉汁意粉
燒豬鞍架配黑松露薯條、焦糖蘋果&雜菜沙律

蟹肉,鮮芒果,煙三文魚他他,蕃茄&青瓜千層沙律
香煎日本刺身帶子露荀鮮蝦蛋黃忌廉汁意粉
燒豬鞍架配黑松露薯條、焦糖蘋果&雜菜沙律
2019-07-20 27 浏览
久違了的2人晚餐啦近近地, 簡左呢到👻 雖然地方不太大, 呢到裝飾簡簡單單, 幾舒服👍🏻晚餐main course 有11款, 有意大利飯、意粉、牛扒、豬、醒三文魚等我地食肉獸都分別叫左~燒美國🇺🇸寶雲酥豬鞍架配黑松露薯條🍟($178)伴碟還有-焦糖蘋果(食飽飽後中和一下, 甜甜酸酸的)豬鞍燒後塗上一層芥末醬, 再post滿已炸麵包康, 增加口感, 味道方面也多了層次✌🏻碳燒美國頂級牛肋骨肉眼配黑松露薯條($298)薯條🍟不錯👍🏻松露不是平時另外點的, 而係係未炸前已於薯條中, 幾香肉眼,又係叫了5成熟, 但不會有血水, 口感👍🏻👍🏻牛味濃
久違了的2人晚餐啦
近近地, 簡左呢到👻
雖然地方不太大, 呢到裝飾簡簡單單, 幾舒服👍🏻

我地食肉獸都分別叫左~
燒美國🇺🇸寶雲酥豬鞍架配黑松露薯條🍟($178)
伴碟還有-焦糖蘋果(食飽飽後中和一下, 甜甜酸酸的)

碳燒美國頂級牛肋骨肉眼配黑松露薯條($298)
薯條🍟不錯👍🏻
松露不是平時另外點的, 而係係未炸前已於薯條中, 幾香

肉眼,又係叫了5成熟, 但不會有血水,
口感👍🏻👍🏻牛味濃
2019-07-19
2019-07-19 31 浏览
呢間cafe近劇院個邊,附近有體育館,可以同班朋友仔做完運動過來食下野休息下,而且呢度又寧靜又舒適,岩曬一班朋友仔過來聚舊傾計。野食方面有好多不同種類,又美味可口又可以打卡,飲野方面也有好多種,可以來嘗試一下,他們的芝士藍莓好好味。大家不妨來試試!

2019-07-19 23 浏览
間唔中都會入下元朗。去左間幾寫意既餐廳。鋪頭細細都好有文青feel😍餐湯係周打魚湯,湯有紅蘿蔔絲同魚絲。豬肉眼扒配燒菠蘿雜菜沙律豬扒相當厚身,全熟所以比較乾身,醃得入味,應該不是慢煮。菠蘿有燒過,暖暖的,豬扒同菠蘿夾埋一齊食,會較juicy。菠蘿沒有搶到豬扒味道。BB帶子、蘆筍&墨魚嘴粟米忌廉汁意大利飯Risotto既飯比較軟身,忌廉汁濃郁。有好多蘑菇粒、帶子粒,粟米粒,蘆筍粒,感覺清新唔會太膩。Ice Latte
間唔中都會入下元朗。去左間幾寫意既餐廳。

鋪頭細細都好有文青feel😍

餐湯係周打魚湯,湯有紅蘿蔔絲同魚絲。

豬肉眼扒配燒菠蘿雜菜沙律

BB帶子、蘆筍&墨魚嘴粟米忌廉汁意大利飯

Ice Latte
2019-07-18 27 浏览
在馬田路有家小店,門面裝修很精緻,感覺浪漫,salamat cafe,令人幻想自己很休閒看着窗外吃著美食的畫面。我們兩個人叫了兩個晚餐,一個是挪威煙三文魚&日本鮮三文魚子檸檬忌廉汁意粉,另一個是焗香草脆皮糠比目魚配香蒜牛油燒新薯及鮮蕃茄沙油醬。首先黎既係店主介紹銷量最多最特別的法式鮮蠔濃湯和蒜蓉方磚包。湯果然蠔味濃郁,上面有一粒炸蠔,吃入口炸蠔鬆化脆口,蠔鮮味十足。之後意粉都上來了,硬軟適中,再加特制的配菜和檸檬汁,讓人吃下感覺清香而不膩口,更有兩塊三文魚煙肉捲在意粉上面。另一個比目魚加蕃茄薯仔,酸酸地,增加了魚的鮮味,比目魚煎得皮脆,魚肉鮮嫩,值得一試。最後我地叫左杯鐵觀音中茶,雖然是茶包,想不到有濃濃的鐵觀音茶香,喝下很舒服。
2019-07-18 20 浏览
餓底閒日有半日假,也想給餓底媽放個假,於是帶她出來食lunch,選了這間聽聞幾高質的cafe。lunch set 都幾多選擇,有連餐湯&熱飲。餓底媽說最近豬肉貴到飛起,所以要吃豬扒!另外就點了個三文魚沙律。餐飲先到:熱檸水&鐵觀音餐湯:周打魚湯,餓底最欣賞做得不膩的白湯,很溫潤的口感,Good Good!煙三文魚鮮芒雜菜沙律配凱撒沙律汁:賣相鮮豔奪目,好靚呀!分量十足,已堆成一座小山!要讚下個醬汁,應該有少少乳酪?食落好refreshing,所有野切到bite size,幾貼心,每一口都有不同食材混搭,口感好豐富,餓底媽平日不好沙律都食左好多😋炭燒美國肯瓊香料厚切豬肉眼扒:這個不得了,堅厚切豬扒!有成3cm厚!重點是燒到剛剛好,肉質好嫩,單吃不點 Gravy 已經好有肉味,香料味又好出,餓底媽喜歡到不得了,難怪咁多人推薦👍🏻配菜燒菠蘿,薯條&沙律,都十分有水準😌吃完這餐,已決定下個月帶餓底媽再來!😄題外話,店內充滿自然光,很適合拍照!

lunch set 都幾多選擇,有連餐湯&熱飲。

餐飲先到:熱檸水&鐵觀音

配菜燒菠蘿,薯條&沙律,都十分有水準😌
吃完這餐,已決定下個月帶餓底媽再來!😄

題外話,店內充滿自然光,很適合拍照!

2019-07-17 39 浏览
又再一次同朋友黎到元朗呢間Salamat Cafe,Menu同上一次黎好似唔同左。問過店員,原來最近轉左新Menu。我地揀左一樣好特別的野食,法式紙包魚。見到廚師將類似金魚袋的膠袋放係度煎,真係無問題的嗎?又再問店員,原來係特別訂製的膠袋,可以抵受高溫,好特別,真係無試過。三文魚加上蔬菜,湯汁好鮮甜。另外都推薦法式鮮蠔濃湯,充滿濃郁的蠔味,蠔湯上面的炸蠔不油膩又鮮甜,好想食多幾隻😂廚師係蠔湯的賣相睇黎都有花心思。無論味道定係賣相,一點都唔隨便。其他食物也唔錯,見到人地食薯條,下次試埋個黑松露薯條先
法式鮮蠔濃湯
法式紙包魚
2019-07-16
法式鮮蠔濃湯
法式紙包魚
2019-07-14 44 浏览
聽朋友講呢個位轉過幾次手啦,每次都係開cafe/西餐廳嗰啲。是日平日下午兩點左右嚟到,都幾full🤭如果平日兩半後嚟會少人啲。.我叫咗雞扒漢堡,平日lunch冇加一,配是日餐湯及餐飲。個漢堡包好豐富,大大個,基本上係唔可能有儀態咁食🤣雞扒好厚好大件,肉質算嫩滑。最欣賞係塊煎到蛋黃半熟流心嘅煎蛋🍳薯條算粗身,啱啱炸好熱辣辣😆另外估唔到仲會配吉列蝦咁特別😂.其他特飲跟餐有半價,我叫咗泰式奶茶(原價$32,跟餐$16),呢個有驚喜呢!平時飲泰式奶茶好驚會過甜,但呢個冇叫少糖飲落都啱啱好。推薦俾鐘意飲奶茶嘅人呀🙆🏻‍♀️.呢到地方真係比較細,真係名乎其實嘅小cafe😂滿座嘅時間坐餐廳嘅中間位會有啲壓迫感🙈
我叫咗雞扒漢堡,平日lunch冇加一,配是日餐湯及餐飲。

個漢堡包好豐富,大大個,基本上係唔可能有儀態咁食🤣

雞扒好厚好大件,肉質算嫩滑。

最欣賞係塊煎到蛋黃半熟流心嘅煎蛋🍳

薯條算粗身,啱啱炸好熱辣辣😆
另外估唔到仲會配吉列蝦咁特別😂

平時飲泰式奶茶好驚會過甜,但呢個冇叫少糖飲落都啱啱好。
推薦俾鐘意飲奶茶嘅人呀🙆🏻‍♀️
呢到地方真係比較細,真係名乎其實嘅小cafe😂
滿座嘅時間坐餐廳嘅中間位會有啲壓迫感🙈
平日的晚上來到,人流比想像的多,咖啡廳已幾近滿座,只剩下窗旁的高桌。雖然餐桌較小,空間不多,但也不影響用餐氣氛。食客不時可通過那偌大的窗戶欣賞外頭的景色,雖然只是普通的街景,但黃昏跟入夜後的景色已大有不同,頗微妙的。加上咖啡廳內外的裝潢都充滿歐陸風情,令人倍感寫意。只是空調並不太給力,特別是高桌的位置,不太通風,建議店主設法改善。.入座不久後,店員便為我們送上兩份餐牌。餐牌上的食物款式頗多元化,既有意大利麵、意大利飯,也有肉排、烤雞、海鮮類等,而且不少菜式都附有照片,可供食客參考,值得一讚。我們二人各自點了一份主食,分別為虎蝦、墨魚仔、BB帶子墨汁意大利飯,以及焗香草脆包糠比目魚伴香蒜牛油燒新薯和鮮茄沙沙醬。除了擺盤別出心裁外,兩者的味道都很不錯,可說是從視覺到味覺都俘虜了「包」心。.料理剛上送餐桌時,包包便不禁在心裡驚嘆,因為它們都猶如一件件的藝術品那樣,相當精緻又吸精。脆包糠比目魚十分巨型,直接矗立於香蒜牛油烤薯和蕃茄沙沙上,旁邊則有少許沙拉醬伴碟,顏色尤其五彩繽紛,令人倍添食慾;而墨汁意大利飯的賣相亦同樣吸引,米飯雖是黑漆漆的一片,但表層卻有兩大隻鮮紅色的虎蝦及適量的沙拉菜作陪襯
入座不久後,店員便為我們送上兩份餐牌。
脆包糠比目魚十分巨型,直接矗立於香蒜牛油烤薯和蕃茄沙沙上,旁邊則有少許沙拉醬伴碟,顏色尤其五彩繽紛,令人倍添食慾;而墨汁意大利飯的賣相亦同樣吸引,米飯雖是黑漆漆的一片,但表層卻有兩大隻鮮紅色的虎蝦及適量的沙拉菜作陪襯,加上碟旁帶pattern的淋醬,便更添料理的美感,令人食慾大增。
比目魚的肉質非常肥厚,粗略估計應有4至5厘米厚,外圍則被一層金黃色的麵包糠包裹著。麵包糠厚薄適中,經焗烤後香脆可口,絲毫不油膩,而且更帶有淡淡的香草味;裡頭的魚肉則軟嫩可口、鮮甜味美,而且令人驚喜的是魚肉裡的水份經高溫烹調後仍得以保留,緊緊地鎖在裡頭,因此吃起來份外juicy。兩者結合起來,可讓人嚐外脆內嫩的口感,實在滋味。加上魚肉調味恰到好處,鹹度適中,又無不討好的腥味,便更添其美味度。
而且,配菜的水準(如薯仔、蕃茄沙沙醬)也挺不俗,絕不馬虎,令人驚喜。薯仔的口感介乎於軟腍、實在之間,因為它既沒有被完全壓成泥狀,也不是全然「實的的」的,可說是軟腍之中又帶一點實在,蠻具口感。薯味天然香濃,明顯沒有經太多的調味,只用了少許牛油,再佐以香蒜,將其原始的味道帶出,個人蠻喜歡這種處理手法,因為能突顯出其本來的味道。而且,薯仔的份量頗多,正好可作為主食的替代品。至於蕃茄沙沙醬的調味亦相當得宜,酸甜度剛好之餘油膩感亦不重,味道清新自然,用來搭配脆包糠比目魚便最為合適不過。此外,伴碟的還有不少沙拉菜,頗新鮮的,有助減輕烤物的膩度,加上表層微酸的醬汁,便令人更為開胃,讓人不知不覺便將全部食物清光光,半點不留。這份料理美不美味,何須再刻意說明,行動已說明了一切。 #光盤的美味
墨汁意大利飯的味道亦相當令人驚喜。雖然驟眼看來,墨汁的份量頗多,比較稀溜溜,有種醬汁泡飯的感覺,但味道一點也不淡。飯粒全都裹上了墨汁,入味之餘亦無腥氣,感覺討喜;口感亦不會過腍,但若能煮得更硬一點,當然會更為討好。至於配料的份量亦相當多元化,既有虎蝦,也有墨魚仔和bb帶子,而且份量相當慷慨。虎蝦有兩大隻,色澤紅潤,新鮮味美。廚師更預先在蝦身兩側開邊,客人進食時只須輕輕用叉一挑,不費吹灰之力就能享用原條肥美的蝦肉,實在值得一讚;墨魚仔雖是小小的一隻,但也長得頗肥美的,口感不乾柴之餘亦頗為鮮味juicy。一咬下去,汁液便從裡頭爆出,叫人驚喜。雖然並非每一隻墨魚仔也有同樣的「爆汁」效果,但已令人頗感滿足。而且,墨魚仔的份量非常多,粗略估計應有8至9隻,讓人有種「吃無止境」的感覺。至於bb帶子的份量亦不少,幾乎每一口都能吃上,加上口感軟腍煙韌、味道鮮甜可口,水準確令人相當滿意。多元的海鮮配料既提升了意大利飯的鮮味,也進一步豐富了米飯的口感,實在值得欣賞。

此外,主食免費附配兩杯熱飲(有熱檸水、熱檸茶、烏龍茶的選擇,也可以半價優惠享用特飲),凍飲則須另外加錢。因為養生的關係,我們就只點了熱檸水。雖看似平平無奇,但檸水要弄得美味也絕非易事,一來熱度要夠足,但又不能過於燙口;二來酸度要適中;三來絕不能帶澀味(利申:個人指標)。這杯熱檸水便完全符合了這三點,熱度恰到好處之餘亦不會過酸,即使沒有刻意把檸檬片取出,也沒有半點澀味,值得一讚(如能添飲會更棒!)。
整體而言,從賣相到味道,這家咖啡廳的料理都可謂水準之作。料理別具特色、用料豐富之餘,擺盤亦盡見心思,讓人感到誠意十足。雖然不知道這家咖啡廳跟aldou café是甚麼樣的關係,只是單純的易名,還是真的易手了,但食物味道大有進步確是無庸置疑的事實。
2019-07-09
  • 虎蝦、墨魚仔、BB帶子墨汁意大利飯
  • 焗香草脆包糠比目魚伴香蒜牛油燒新薯和鮮茄沙沙醬
2019-07-13 38 浏览
之前同朋友訂咗檯食,因為見到佢轉咗新既menu,啲樣又幾靚,好似好唔錯咁,所以樣樣都哎咗一啲。首先佢黎既係蠔湯,上面見到有一隻炸蠔,隻炸蠔食落去好juicy好重蠔味,平時系街食個啲炸蠔通常都偏向乾身,但呢隻唔同,一咬落去啲汁流哂出黎🤤🤤🤤個湯好濃郁既蠔味,鐘意食蠔既人一定好鐘意食!另外佢有個面包,個面少少脆但中間林林地。不過食完呢啲都有少少飽了😂😂之後哎咗個帶子+三文魚子,個帶子表面煎咗少少,可能因為咁,所以食落去帶子中間甜甜地。之後上咗個主菜之一,紙包三文魚: 個三文魚好滑好滑,三文魚個中心仲有少少粉紅色,唔知係埋呢個原因,所以食落去又嫩又滑👍🏻👍🏻👍🏻不得不鑽既係個湯,清甜又唔油,我直情飲哂個湯😋😛主角黎了,日本鹿兒島A5和牛(我地個日大概10個人,呢個要提早訂位同要講明先有),呢個真系無得頂!我地幾個都哎咗5成熟,塊牛食落去好多汁,岩岩好。啖啖都好多汁好有牛味😋,但又唔會覺得(制)。同埋有時我好驚食到,有啲牛5成熟,但食落去有陣血水味,我好驚食到呢啲,但呢個唔會!!! 係完全食唔到啲血水味,好岩我食🤓無得談👍🏻最後當然唔少得甜品喇~ 無pancake ar! 我覺得個醬好好食,聽

最後當然唔少得甜品喇~ 無pancake ar! 我覺得個醬好好食,聽講系佢地自創既藍梅醬,唔錯唔錯

外脆內軟,正
帶子三文魚子
紙包三文魚
  • 餐湯
2019-07-12 32 浏览
今日收工之後,就同男朋友去咗劇院嗰邊,試咗呢一間嘅二人套餐。老實講呢度二人套餐係超級飽,一定食到你捧住個肚走。先來有一個蠔湯,好濃郁之餘,湯上面仲有一炸蠔,如果係愛蠔嘅人士一定好鍾意啦。之後頭盤方面我哋就揀咗青口配蒜蓉包,上菜嘅時候店員特別提醒我哋可以用個蒜蓉包點啲汁食好好味,果然真係個蒜蓉包點左嗰啲青口嘅汁之後食到我哋停唔到口。搞到我哋鍾意食個包仲多個啲青口。主菜方面我哋揀咗一個三文魚三文魚子檸檬汁忌廉意粉,加咗啲檸檬汁落去忌廉意粉入邊,覺得幾新鮮,比平日嘅忌廉意粉冇咁「樓」清新一啲嘅感覺。另一款小菜就要左法國燒春雞配黑松露薯條,個春雞同薯條都好好食,特別係個春雞個雞髀位好嫩。個餐仲有配餐飲嘅,轉特飲就半價。
個餐仲有配餐飲嘅,轉特飲就半價。