2021-10-04 40 浏览
酒吧CROSSOVER潮州菜鍾意試新野既我, 無意之中發現呢個咁特別既組合”酒吧”同”潮州菜”. 呢個組合真係諗都無諗過呀. 所以即刻約埋好姐妹訂位試試新野.酒吧風格的餐廳真係好新潮, 有飛標玩, 有BEERBONG枱, 主打潮州菜, 仲有一人餐, 二人餐同四人餐選擇. 我地2個女仔最後揀左個二人餐加多一條凍馬友, 因為二人餐已經有7款不同菜式, 絕對2個人都可以試到好多款.前菜有老火湯同酸菜蘿蔔, 酸菜蘿蔔好入味,令人好開胃.威士忌鵝肝估唔到可以咁夾, 威士忌令到鵝肝味道更加突出, 而且呢道菜店員仲會幫忙用工具拉出一個波, 真係令到我少女心爆發, 心心眼呀!滷水味剛剛好的金牌滷水獅頭鵝肉同潮式炒米粉無得輸呀!而且炒米粉唔會太乾, 口感同味道都好出色.凍馬友我係第一次食, 魚肉好滑身而且好入味, 依家諗返都好想食多次呀!呢間咁有特色既餐廳真係好推荐, 環境同食物都一流, 最重要係性價比都好高!
酒吧CROSSOVER潮州菜

前菜有老火湯同酸菜蘿蔔, 酸菜蘿蔔好入味,令人好開胃.

2021-09-24
2021-10-04 41 浏览
今次拍拖,搵到間好特別嘅潮州菜餐廳。 聽講呢間餐廳由米芝蓮名廚主理。餐廳好特別,第一次去潮州菜融入酒吧嘅餐廳,環境好舒適,又有音樂聽住食, 倍增滋味。 餐湯有藥膳烏雞湯, 一端上就聞到好香當歸味我哋點咗招牌白鹵水海鮮拼盤同獅頭鵝三拼。白鹵水自家調配, 同海鮮味道好夾!端上枱真係即要打卡,手機食先! 有乾冰冒曬煙, 好靚靚! 鮑魚好鮮嫩,墨魚片爽口,蝦都好彈牙! 獅頭鵝三拼有鵝頭、鵝頸和鵝片。 份量好足,賣相好靚,排得好整齊。肉質唔「鞋」,入味, 配合醬汁, 鮮味提升, 係好高質的鹵水鵝。 餐飲我點咗玄米茶, 飲完可以refill 。 老公就點咗啤酒,好大杯, 佢話好正! 係一次好舒適嘅食潮州菜嘅體驗!

餐湯有藥膳烏雞湯, 一端上就聞到好香當歸味

招牌白鹵水海鮮拼盤
獅頭鵝三拼
招牌白鹵水海鮮拼盤
獅頭鵝三拼
2021-10-02 36 浏览
屋企係潮州人,今日去咗一間新式潮州餐廳食飯,潮州菜融入酒吧😍😍真係估佢唔到,食潮州嘢,第一件事都係會想飲酒🤤環境方面,同普通酒吧其實一樣,但佢比較靜,唔會播勁嘈嘅歌,同清吧差唔多。座位全部都係high chair ,坐得非常舒適,亦有梳化位選擇。🍴 一人盡興套餐 - 白滷水餐🍴有鵝肝,有醉鴨,有菜,仲有飯,第一次喺酒吧食飯,感覺都好新奇🥳仲有個白滷水汁🤤冇普通滷水汁咁鹹!鵝肝好大塊,一定唔係鴨肝🤗底仲有墊青瓜,青瓜可以完全霹咗鵝肝嘅「蘇」味!!🍴精選滷水雙拼🍴有鵝肉,滷水雞,豬脷,元蹄,鵝腎,豬耳選擇,亦有豆腐墊底。我哋選擇左鵝肉同滷水雞,厚切鵝肉,有口感😘雞亦好嫩滑。兩個人食叫咗呢兩樣野,都非常夠飽,本身仲想叫野飲,但實在太飽了,抵食,一定會再去! !推介指數: 🌟🌟🌟🌟🌟/5

🍴 一人盡興套餐 - 白滷水餐🍴

🍴精選滷水雙拼🍴
有鵝肉,滷水雞,豬脷,元蹄,鵝腎,豬耳選擇,亦有豆腐墊底。
我哋選擇左鵝肉同滷水雞,厚切鵝肉,有口感😘雞亦好嫩滑。

推介指數: 🌟🌟🌟🌟🌟/5
2021-10-02
2021-10-02 29 浏览
二訪位於銅鑼灣耀華街的Shining,主打潮州白滷水菜式,而餐廳由米芝蓮名廚主理,擺盤造型精緻,上次與友人試過後感覺很不賴💕假日中午再訪另有一種感覺餐廳整體光線充足,與晚上的bar感清呈現極大對比😳人流不多,加上背景播放著的本地流行歌曲,格外悠閒寧靜點了2款午餐、3款小食———————🥢 滷水雞滷墨魚飯($58)由於紅腸冇哂🤣餐廳主動提出轉墨魚,雞肉嫩滑,墨魚爽口彈牙💕好味🥢 滷墨魚元蹄飯($58)元蹄富膠質且入味👍🏻🥢 豬耳($54)夠爽口入味🥢 紫薯丸($48)必點❣️外脆內軟超好食,係encore 之選🥢 清酒秋葵($48)夠爽脆👍🏻擺盤非常精緻💫 店員服務很好💫 必須使用安心出行💫 有加一

點了2款午餐、3款小食

———————

🥢 滷水雞滷墨魚飯($58)

🥢 滷墨魚元蹄飯($58)

元蹄富膠質且入味👍🏻

🥢 豬耳($54)

夠爽口入味

🥢 紫薯丸($48)

必點❣️外脆內軟超好食,係encore 之選

🥢 清酒秋葵($48)

夠爽脆👍🏻擺盤非常精緻

💫 店員服務很好
💫 必須使用安心出行
💫 有加一
2021-10-02
  • 紫薯丸
  • 清酒秋葵
2021-09-29 35 浏览
又到星期五happy hour🥳🥳🥳約個閨蜜去酒吧去飲番杯再食個潮州菜🤣🤣無聽錯無睇錯 酒吧真係有潮州菜食㗎 仲要非常高水準🤣🤣🤣🥳😍我都係經朋友介紹先食呢間餐廳 近銅鑼灣的中心😉成個環境係一間酒吧,背景播住80/90後必定聽過的歌😍😍😍成個感覺都非常好 好啱三五知己談談心😋我哋兩個人食好似嗌得太多🤣🤣因為唔知原來佢每一個餸都非常大碟,唔緊要,慢慢食傾下計 不知不覺就食晒🤣🤣🤣我哋叫二人餐有個中湯,煲得好濃味既木瓜湯,潮州鵝肝再配上威士忌非常特色😍另外必食嘅就係凍馬友,魚質鮮嫩多汁,真係入口即溶🤣再配上豆瓣醬 簡直係無敵😍😍😍另外仲有薯條炸蝦🍤即叫即製 熱辣辣😍😍😍結論就係 非常非常值得再嚟😍😋🙏🏽

另外仲有薯條炸蝦🍤即叫即製 熱辣辣😍😍😍

結論就係 非常非常值得再嚟😍😋🙏🏽
2021-09-27 26 浏览
銅鑼灣。潮州菜x 酒吧第一次同時吃到紅滷水、白滷水很少酒吧提供中式的食物,還要提供潮州食物,非常有特色呢……… ……. …….. …..一人盡興套餐Set for One🔸白滷水餐 $168前菜:。酸脆蘿蔔,威士忌酒香鵝肝主食:。花雕醉鴿。上湯時蔬。白飯最特別當然是威士忌鵝肝一小杯的威士忌🥃➕煙燻味波波鵝肝用白滷水醃製過,保留鵝肝的軟糯。 味道👌🏻打卡👌🏻這個效果視覺效果超級讚賞,當氣泡爆破後,便可以把威士忌倒在鵝肝上進食。🔸紅鹵水套餐 $ 138前菜:。古法雞腳,話梅車厘茄主菜:。滷水元蹄伴豆腐,滷水蛋。上湯時蔬。白飯後記:原來滷水有分白和紅,一般深色是紅滷水,味道比較濃。而白鹵水就清淡些,不蓋食物本身的味道也有淡淡的咸味。特別留意,這間餐廳C類別,適合一班人聚會。
銅鑼灣。潮州菜x 酒吧
第一次同時吃到紅滷水、白滷水

很少酒吧提供中式的食物,還要提供潮州食物,非常有特色呢

……… ……. …….. …..
一人盡興套餐Set for One
🔸白滷水餐 $168
前菜:
。酸脆蘿蔔,威士忌酒香鵝肝
主食:
。花雕醉鴿
。上湯時蔬
。白飯
最特別當然是威士忌鵝肝
一小杯的威士忌🥃➕煙燻味波波

鵝肝用白滷水醃製過,保留鵝肝的軟糯。 味道👌🏻打卡👌🏻

🔸紅鹵水套餐 $ 138
前菜:
。古法雞腳,話梅車厘茄
主菜:
。滷水元蹄伴豆腐,滷水蛋
。上湯時蔬
。白飯

後記:
特別留意,這間餐廳C類別,適合一班人聚會。
2021-09-23 97 浏览
Headed by Michelin star chef, this restaurant & lounge serves creative fusion Chiuchow cuisine, where you can enjoy happy hour & wine o'clock at the same place; check them out Whisky Goose HepatitisSignature Marinated 5 Combo, choose from:Goose MeatMarinated ChickenPig's Tongue Marinated Pig's Trotter Goose Gizzard Pig's Ear嚟銅鑼灣耀華街除咗去bar飲酒消遣仲有乜搞作?上次朋友們同我食生日飯,嚟咗呢間由米芝蓮廚師主理、潮州菜crossover酒吧嘅高檔餐廳食下嘢飲酒慶祝,菜式幾有新意喎,白滷水打冷拼盤味道都唔錯。當晚又威士忌又白酒,好彩無醉啫威士忌酒香鵝肝攞定電話預備拍片未先!這道菜上枱時餐廳職員會用槍將荔枝味煙燻打入Whisky杯上的氣泡內,當篤爆個彈彈下嘅波時白

Whisky Goose Hepatitis

Goose Meat
Marinated Chicken
Pig's Tongue
Marinated Pig's Trotter
Goose Gizzard
Pig's Ear

威士忌酒香鵝肝

攞定電話預備拍片未先!這道菜上枱時餐廳職員會用槍將荔枝味煙燻打入Whisky杯上的氣泡內,當篤爆個彈彈下嘅波時白煙就冒出,你會聞到一陣荔枝煙燻香,再嗅一下杯Whisky然後倒佢落啲鵝肝上面就食得,好好玩!厚切鵝肝口感軟腍油潤,同酒味濃烈的Whisky好夾

精選滷水5拼

當中有鵝肉、滷水雞、豬脷、元蹄、鵝腎和豬耳、可揀5款,喺酒吧打冷嘅感覺好得意。鵝和雞片真係啖啖肉幾好食,墊底的豆腐我最鍾意食
庆祝纪念
生日
2021-09-21 24 浏览
呢日試咗一間新派潮州菜,餐廳將潮州菜融入酒吧,非常新穎!餐廳地點好方便,由銅鑼灣站A出口行幾分鐘就到。餐廳嘅裝潢好新潮,完全睇唔出係食潮州菜嘅~介紹下啲嘢食先!我地叫咗個二人餐,非常豐富,基本可以試曬餐廳嘅招牌菜式~脆炸拼盤配黑松露醬拼盤有薯條、山藥卷同炸蝦,炸物炸得好香脆,一啲都唔油膩,山藥卷好特別,甜甜地,外脆內軟,配上黑松露醬一齊食,別有一番風味😋煎蠔餅大大份,好抵食!餅皮煙煙韌韌,蠔仔一啲都唔腥,好食!金牌滷水鵝肉用咗招牌白滷水烹調而成,鵝肉好入味,而且肉質唔會老,味道相當唔錯~潮式炒米粉辣辣地,米粉比較幼身有嚼勁、爽口,加咗啲海鮮落去炒,相當鮮味!上湯時蔬清淡得黎又唔會覺得寡,娃娃菜爽甜!醃脆蘿蔔夠曬爽脆,酸酸甜甜,的確好醒胃!明爐老火湯一啲都唔味精,好足料,又鮮甜~食咁多嘢都係人均$200幾蚊,都幾抵食!同屋企人去食都唔錯喔~
呢日試咗一間新派潮州菜,餐廳將潮州菜融入酒吧,非常新穎!

脆炸拼盤配黑松露醬

煎蠔餅
大大份,好抵食!餅皮煙煙韌韌,蠔仔一啲都唔腥,好食!

金牌滷水鵝肉

潮式炒米粉

上湯時蔬
清淡得黎又唔會覺得寡,娃娃菜爽甜!

醃脆蘿蔔
夠曬爽脆,酸酸甜甜,的確好醒胃!

明爐老火湯
一啲都唔味精,好足料,又鮮甜~

2021-09-16
  • 金牌滷水獅頭鵝肉
  • 脆炸拼盤配黑松露醬
  • 潮式炒米粉
2021-09-19 35 浏览
係銅鑼灣呢條大熱門嘅酒吧街,街尾嘅Zing!大樓一向主打較高級嘅餐廳。估唔到有一間係潮州菜加酒吧,仲要係由米之蓮廚師主理🙀到底係點諗到呢個fashion都係一個迷😎第一次見呢個風格,不過係bar食打冷野個節奏會變慢同elegant一d😋菜式亦有d新玩意。🔸威士忌酒香鵝肝(例)$138💎如果有機會來到餐廳,我會建議呢個係必點菜式!記得準備好相機食先😂事關一上台職員會用氣槍係whiskey上整呢個荔枝味煙燻波波🔮爆時一陣Smokey味散發,視覺嗅覺衝擊左一下😂食前聞左一下whisky,同時帶荔枝清甜味嘅煙氣,幾香!再將whisky淋係鵝汗上面,咩事都無發生。咬落非僅僅濃烈嘅酒味,而係剛好中和左凍鵝肝嘅內臟味,陣陣威士忌香同鵝肝非常match!!!質感腍滑,而且例牌份量滿足抵食。食過嘅人都會讚👍🏼encore菜式🔸滷水豆腐($28)💎+滷水蛋($8)🥚豆腐炸過口感比平時食到嘅滷豆腐無咁淋身,而且小食係咁厚切,豆腐控表示滿意👅滷水方面覺得可以再濃一點,滷水蛋ok!🔸花雕醉鴿($108)💎Present得好似隻鴿仲飛緊,擺盤有心思👍🏼花雕香氣入肉,見肉仍帶粉紅就知時間控制得剛剛好無變老鴿🌟精緻嘅

🔸威士忌酒香鵝肝(例)$138💎

🔸滷水豆腐($28)💎+滷水蛋($8)🥚
滷水豆腐及滷水蛋
滷水豆腐

🔸花雕醉鴿($108)💎
Present得好似隻鴿仲飛緊,擺盤有心思👍🏼花雕香氣入肉,見肉仍帶粉紅就知時間控制得剛剛好無變老鴿🌟精緻嘅嫩鴿令人一片接一片,幾中意呢個例牌🙌🏻🙌🏻😋

花雕醉鴿

🔸滷水豬耳 ($54)
友人一直都好中意食豬耳,呢個滷豬耳佢表示滿意,小食份量充足,配埋醋食夠哂開胃!有時出面食嘅豬耳會較為硬身,相對下呢個比較淋,咀嚼得更恰到好處,而且滷水夠入味,屬下酒好小菜😚
滷水豬耳

P.S. 調酒位上有個長期慢播住宇宙銀河片段嘅電視,好似係宇宙嘅中心調酒比客人咁😂中意呢個夠feel嘅point! 另外,酒吧亦設有乒乓波cup玩💭

2021-09-16
滷水豆腐及滷水蛋
滷水豆腐
滷水豬耳
  • 威士忌酒香鵝肝
2021-09-16 43 浏览
@Shining地址: 銅鑼灣耀華街38號Zing!6樓食老水, 但係酒吧食老水都係第一次,lunch 架飯價錢確係高性價比,$58 老水乳鴿飯 ,仲連湯。乳鴿肉嫩,老水汁架香易滲透入味到肉中。因為身邊人話要食少d飯怕肥,順利成章點成盤肉。$178 三拼老水拼算幾抵呀, 要左元蹄,雞同鵝腎, $28豆腐$8雞蛋拼埋一齊成碟好大堆頭。切到適當大細,同埋仲有白老水海鮮,若果鐘意食海鮮亦都可以試下。食完有時間仲可以玩局dart 先返公司做野
@Shining

地址: 銅鑼灣耀華街38號Zing!6樓

食老水, 但係酒吧食老水都係第一次,

因為身邊人話要食少d飯怕肥,順利成章點成盤肉。

$178 三拼老水拼算幾抵呀, 要左元蹄,雞同鵝腎,

食完有時間仲可以玩局dart 先返公司做野
2021-09-15 24 浏览
位於銅鑼灣的樓上酒吧,整幢大廈都是不同類型的酒吧。這家除了供應基本酒水之外,還有由名廚主理的潮州菜,非常特別。精選滷水拼盤:精選滷水三拼:豬耳、滷水雞、鵝肉潮州菜怎可以沒有最基本而又經典的潮式滷水鵝,肉質細嫩卻不韌口,味道鮮香,齒頰留香。豬耳爽口入味;滷水雞雞肉滑嫩;墊底的有豆腐。皮韌,內裡嫩滑,吸收滷水汁及肉汁的味道,帶鹹香味道。潮式凍魚:凍烏頭打冷常常會點到的凍魚,一整條烏頭魚,已經切開攤分兩邊,魚有細骨,所以進食時要份外小心。潮州人吃的方法用上普寧豆醬,不過豆瓣醬偏鹹。不蘸醬的話,魚肉雖然淡一點,但反而嚐出魚鮮味。
位於銅鑼灣的樓上酒吧,整幢大廈都是不同類型的酒吧。
精選滷水拼盤:精選滷水三拼:豬耳、滷水雞、鵝肉

豬耳爽口入味;
滷水雞雞肉滑嫩;墊底的有豆腐。
皮韌,內裡嫩滑,吸收滷水汁及肉汁的味道,帶鹹香味道。
潮式凍魚:凍烏頭

潮州人吃的方法用上普寧豆醬,不過豆瓣醬偏鹹。
不蘸醬的話,魚肉雖然淡一點,但反而嚐出魚鮮味。
2021-09-12 17 浏览
平時比較少見用潮州打冷做主題嘅酒吧 覺得幾特別所以試試佢📍九品味呢個係店員推薦嘅其中一個招牌菜一次可以試到九款唔同嘅滷味話梅車厘茄:酸酸甜甜咁好開胃酸菜蘿蔔:蘿蔔咬落去好爽口 有少少似韓國菜會食炸雞會送嘅蘿蔔泡菜咁清酒秋葵 清酒淡淡嘅酒香同秋葵都幾夾芥末雞腳筋:平時食雞腳最鍾意就係食嗰條筋 因為有咬口 mix埋黃芥末 好惹味仲有三款好經典嘅滷味 有五香牛展 滷水豬舌同滷水鵝腎:滷水汁唔會太鹹 好入味鮑魚: 好鮮甜 而且好貼心咁已經切好咗蒜蓉墨魚:墨魚片超滑 仲有滿滿嘅蒜蓉白滷水一人餐一次可以試到呢到嘅兩款招牌菜威士忌酒香鵝肝 同 花雕醉鴿📍花雕醉鴿花雕雞聽得多 花雕醉鴿啲鴿肉好嫩滑 唔會好鞋好韌而且啲花雕酒嘅味完全滲入咗啲肉入面 好香📍威士忌酒香鵝肝鵝肝本身比較肥膩 所以比較少唔係煎香嚟食 但好彩配埋威士忌去食就減低咗個肥膩感之餘 威士忌獨有嘅酒香味同鵝肝嘅油香好夾📍招牌白滷水海鮮拼盤啲海鮮全部都好新鮮 同埋隻隻都好大隻Onside 仲比埋一個泰式嘅酸辣汁同wasabi 豉油迎合大家唔同嘅口味📍蔥香雞啲雞肉超嫩滑 再淋埋啲用蔥爆香左嘅豉油 味道啱啱好
平時比較少見用潮州打冷做主題嘅酒吧 覺得幾特別所以試試佢

迎合大家唔同嘅口味

📍蔥香雞
啲雞肉超嫩滑 再淋埋啲用蔥爆香左嘅豉油 味道啱啱好
2021-09-12 41 浏览
酒吧 x 潮州菜好特別!!! 呢間店好多食材都加入酒既元素🍸 菜式特別得黎都唔錯~嘢食擺盤好靚 尤其係我最愛既威士忌🥃酒香鵝肝店員會用氣體整一個包住蘋果木煙既氣泡係威士忌酒杯上面 好可愛!!!等10多秒左右就會爆破再將威士忌倒上鵝肝上面一齊食 咁樣就可以大大減低鵝肝既腥味絕對要一試❤️一人獨食套餐仲有齊白飯🍚 上湯時蔬前菜同主食 花雕醉鴿唔算嚡 好入味 酒香👍🏻仲排得好靚添🤤.招牌白鹵水海鮮拼盤有多款新鮮海鮮 包括爽口彈牙既鮑魚 海蝦🦐同大墨魚上枱既時候加左乾冰 營造仙境既感覺 打卡一流💜如果2個人食 不妨加個細既白鹵水海鮮拼盤chill下😋配cocktail都唔錯~
嘢食擺盤好靚 尤其係我最愛既威士忌🥃酒香鵝肝
上枱既時候加左乾冰 營造仙境既感覺 打卡一流💜
2021-09-05
午餐
2021-09-11 16 浏览
呢到主打新興潮洲菜同埋酒吧既結合,都幾有趣,個場裝修同bar冇乜分別,但野食就係潮州菜為主!當中最岀色係套餐入面嘅花雕醉鴿。醉雞就食得多,醉鴿就未食過。食完好驚原來醉鴿好味過醉雞咁多,花雕好入味之與,鴿肉好滑、好嫩,非常推介,必叫之一。另外,我地都叫左比較signature 既菜色,係九品味,有9款小菜,芥未雞腳筋最特別,鮑魚佢仲會預先切好,好貼心。蔥油雞原來係咁大份架!隻雞好滑!蔥油好香,一啖雞肉再配埋d蔥,好香口!用黎送飯既話應該會停唔到口!招牌白滷水海鮮拼盤既海鮮全部都好新鮮,再點埋個偏泰式既甜酸醬都好好食!

2021-09-10 21 浏览
呢間fusion菜x bar主要提供潮州菜式同🍸午餐都可以黎食個一人套餐同海鮮拼盤chill下紅鹵水一人套餐包左前菜 主食 菜同飯前菜有古法雞腳 話梅車厘茄🍅酸酸甜甜好開胃 古法雞腳都幾入味同唔會太硬 有啲辣辣地主食係滷水元蹄伴豆腐 滷水蛋 撈飯食一流🤤滷水汁無得輸👍🏻唔會話太咸呢度仲有好多小食同其他滷水可以點架招牌白鹵水海鮮拼盤有新鮮鮑魚 海蝦 大墨魚🦑鮑魚爽口彈牙 海蝦仲鮮甜美味 啖啖肉😋白滷水味道好特別 係店家自己調製架未食過既一定要試下💜
呢間fusion菜x bar主要提供潮州菜式同🍸
午餐都可以黎食個一人套餐同海鮮拼盤chill下