2K
2023-09-01 49 浏览
#泰小碟·太好味喺尖咀食完tea 晚飯時間唔算特別餓 於是揀咗呢間開張一個月嘅餐廳 食泰式tapas-🥗泰式牛脷沙律 $88牛脷切件上 有啲乾身 不過跟四式醬汁🧅🌶️🧄🌿賣相別緻 醬汁濃辣辛口度 自主調配-🥗炸青木瓜沙律 $99泰式青芒果🥭青木瓜我都鍾意 貪佢酸酸甜甜質感夠 點知呢個沙律將味道完全反轉😜 幼木瓜絲炸香之後 味道竟然勁似薯保🍟 有驚喜😁-🍜停頓麵 $122每枱食客對呢個濕炒海鮮麵嘅指定動作 係未食先打卡📷 材料多海蝦仁🍤爽口彈牙 蘸泰式辣鼓油食 惹味好多-🍹荔枝花園 $68🍧香芋椰子蝶豆花沙冰 $58凍飲選擇多而且價錢合理 荔枝肉加薄荷葉呢個組合 清甜潤喉 解辣解膩兼解渴 -📍Siam28尖沙咀中國保險大廈1樓全層
#泰小碟·太好味

🍧香芋椰子蝶豆花沙冰 $58

📍Siam28
尖沙咀中國保險大廈1樓全層
2023-08-31 37 浏览
今日朋友請食飯, 去咗尖沙咀一間樓上新派泰國菜餐廳, 入到去有好多綠色植物佈置, 環境舒服, 食物性價比高🔸️馬沙文咖哩咖哩甜中帶好微嘅辣度, 啱曬我食, 配薄餅一齊食, 好好食🔸️炸青木瓜沙律青木瓜切到一條條幼身咁炸, 好香脆, 沾上自家製醬汁一齊食, 酸甜辣都品嚐到🔸️孔敬八爪魚仔 蔭八爪魚好爽口帶嚼勁, 底部仲有好多菜, 醬汁偏辣, 不過幾惹味🔸️芒果糯米飯呢個糯米飯因為煎過比平時食到嘅糯米飯更加香, 入口好煙靭, 芒果好甜, 唔使配椰汁都夠曬甜

🔸️馬沙文咖哩
咖哩甜中帶好微嘅辣度, 啱曬我食, 配薄餅一齊食, 好好食

🔸️炸青木瓜沙律

🔸️孔敬八爪魚仔 蔭

🔸️芒果糯米飯

2023-08-31 816 浏览
Siam 28 小食層層架賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧層層架非常豐盛,包括有芝士蝦餅、素春卷、泰式單骨雞翼、沙爹雞串和泰式豬肉腸,一次過能嘗到多式泰式風味小食,大滿足之選。個人首推經典沙爹雞串,雞肉燒得焦香脆口,內裡多汁又軟嫩,肉香四溢,加上辣香濃郁的沙爹汁,更加惹味可口。芝士蝦餅同樣出色,外層炸得脆身,內裡蝦肉彈牙爽滑,一口咬下,流心芝士傾瀉而出,芝香十足令人食不停口。地道泰式海鮮桶賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧海鮮桶大大桶呈上,貼心地附上大盤子,讓你將海鮮全數倒出慢慢㨂黎食🥴 多款海鮮包括有虎蝦、藍青口、原粒帶子、大蜆和魷魚,全部極新鮮又肥美,加上地道辛辣的泰式醬汁,令海鮮鮮味更突出,惹味必食推薦。Taro Coconut & Butterfly Pea SmoothieLongan Iced Tea賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧椰子蝶豆花沙冰造型極具特色,採用葫蘆型的玻璃杯,中間為巨型白雪雪的椰子味冰,下層為一片紫藍色的蝶豆花汁,感覺夢幻唯美。沙冰飲落充滿濃濃的椰子味,清甜又冰涼,夏日必選。龍眼冰茶包含海量的龍眼肉粒,甘甜爽口,解膩又消滯,配搭辛香惹味的泰國菜品非常理想👍

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

Taro Coconut & Butterfly Pea Smoothie, Longan Iced Tea

Longan Iced Tea

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳以熱帶叢林風作主題,四處都以綠色植物作裝飾,配搭滕椅和木桌,風味十足與泰國菜十分合襯❤️

🐧❤️結語:蝶豆花沙冰精緻又悅目,必點佳品。
2023-08-31 28 浏览
炸青木瓜沙律配自家製醬汁🥗炸完之後好香口好好味😋脆卜卜點埋個醬汁好鬼惹味,醬汁裏面仲有埋大蝦🦐比平時食開個d更加好食。炸女婿蛋🥚其實係鵪鶉蛋同豬肉,用左羅望子醬去煮,非常之惹味,小食好唔錯嘅選擇。馬沙文咖哩雞配薄餅🥘唔太辣好啱我,咖喱材料好豐富有雞肉、薯仔、蔬菜等…咖喱配薄餅真係好夾。泰式瀑炒海鮮“停頓”之麵🍜嘩嘩嘩📣賣相好特別,見到已經好開心😁炸左嘅蛋麵,好好好脆芡汁同材料好多,有蝦、蜆、蔬菜、菇等…好味呀⋯⋯Thai Mango Smoothie & Taro Coconut & Butterfly Pea Smoothie🥤好清涼嘅感覺,夏天飲真係一流。
炸青木瓜沙律配自家製醬汁🥗

炸女婿蛋🥚

馬沙文咖哩雞配薄餅🥘

泰式瀑炒海鮮“停頓”之麵🍜

2023-08-28 40 浏览
帕能咖哩🥘去泰式餐廳必點的就是咖哩,雖然可以自信滿滿地跟服務生說要來一道綠咖哩,但無論係綠、黃定紅咖哩都隨處可見,帕能咖哩唔知你又聽過未?鹹鹹甜甜的帕能咖哩少不了椰奶和檸檬葉的調味,南薑、薑及辣椒也是必備元素。呢到嘅帕能咖哩唔單止加入花生,直情加埋花生醬,務求突出杰身嘅醬汁,同時增添奶油般滑順濃厚的口感。炸女婿蛋🥚泰國地道小吃女婿蛋,老闆為咗菜式睇落更精緻把雞蛋換成鵪鶉蛋,把炸過的鵪鶉蛋,淋上泰國特有的羅望子醬,口感酸酸甜甜,還有炒豬肉片配酸辣醬,加上油蔥酥和辣椒,看似普通,其實是泰北的地道小吃,口感酸酸甜甜,饕客必食香辣燒鴨鬆沙律🥗🪿點咗多款菜式,其中最令人印象深刻既係鴨鬆生菜包。這款鴨肉包以新鮮既鴨肉和脆生菜包裹而成,配上特製的調味醬汁,香氣四溢,味道香濃。鴨肉經過辣椒🌶️、鹽、胡椒、醋、生薑和蒜頭等調料的醃制,散發出濃郁的香氣,再經過炒製,鴨肉表面煎至金黃色,更加香脆好味。芒果煎糯米飯🥭今次試呢間餐廳的目的唔多唔少就係為左試佢!煎芒果糯米飯好特別!好似飯焦咁好脆但又有小小軟糯米的感覺! 呢個係泰北嘅做法,同平時坊間食到嘅芒果糯米飯完全唔同,仲有椰汁配上呂宋芒!Leo啤酒🍻Leo 啤
帕能咖哩🥘

炸女婿蛋🥚

香辣燒鴨鬆沙律🥗🪿

芒果煎糯米飯🥭

Leo啤酒🍻
Leo 啤酒非常好辨識,因為有隻花豹的 LOGO,其實 Leo 是 Singha 的副品牌,也同屬於 Lager 的啤酒,出名在於Leo 啤酒比其他泰國啤酒的口感是最容易入口

Purple Dream🍸
由Vodka,青檸汁,蝶豆花調製而成,飲落有少少椰漿味,酒味唔算好重,有啲似椰子酒都幾特別
之前係銅鑼灣番工都有係澳門逸園中心食過, 原來佢地係尖咀都開左分店, 仲有店鋪限定🤭泰式海鮮桶(二人份) HK$218有大中小辣揀~ 有青口,魷魚,花甲,魚塊同大蝦~🤭如果有埋BB 辣比我揀就更好🌶泰式濕炒海鮮"停頓"之麵(HK$122)上菜我同朋友都"哇"左聲,除左打卡滿分外, 都幾好味幾多料~老闆幫我地加完個汁打完卡就解體個面👍咖喱蟹黃薄餅(HK$128):可以一啖食, 好方便~岩唔食得辣既朋友仔🤭Smoothie 分別點左出面比較少見既~ 每杯HK$48-Tamarind&Lemongrass: 微酸, 開胃加上大熱天好岩飲-Santol Chili & Salt: 好特別, 有少少辣粉加起面,但飲落唔會太辣~

泰式海鮮桶(二人份) HK$218

泰式濕炒海鮮"停頓"之麵(HK$122)

Smoothie 分別點左出面比較少見既~ 每杯HK$48
  • 泰式濕炒海鮮停頓之麵
  • 泰式海鮮桶
2023-08-25 86 浏览
無意中search新餐廳時發現~同朋友去試食~d座位都OK,坐落都舒服~叫左兩個set lunch,餐飲可以加12蚊轉泰式奶茶~梗係轉啦!set入面餐湯有兩款~我地兩款都有叫晒~我同朋友都覺得個兩款都好味!泰式咖哩軟殼蟹配薄餅好味~我地有加配多一份薄餅~薄餅同咖哩真係絕配泰式船粉(金邊粉)~個湯好!d配料又多!呢個餐我地加配左個芒果煎糯米飯,但感覺個糯米飯太軟,同埋煎得唔夠!煎耐D個口感應該會好D~整體都好好味,價錢合理~值得encore
無意中search新餐廳時發現~
同朋友去試食~d座位都OK,坐落都舒服~
set入面餐湯有兩款~我地兩款都有叫晒~
我同朋友都覺得個兩款都好味!

泰式船粉(金邊粉)~個湯好

整體都好好味,價錢合理~值得encore
餐湯
泰式咖哩軟殼蟹
泰式奶茶
芒果煎糯米飯
2023-08-25 63 浏览
👧🏻揾咗間尖沙咀新開既樓上泰國菜🇹🇭,餐廳以綠色為主💚,用咗好多植物做裝飾,門口仲有打卡位。環境舒適,燈光光猛,好啱同一班朋友聚會。呢度既咖哩有好多款選擇🥘,除咗有常見既紅咖哩、青咖哩同黃咖喱,仲有馬沙文咖哩同帕能咖喱。辣度仲有唔同程度揀🌶️,迎合番客人既需要,餐廳係呢點真係做到好貼心。香料炒軟殼蟹 $99軟殼蟹炸到脆卜卜🦀,食落有肉汁,同腰果、炸蒜一齊炒,非常香口😍!香茅雞脾菇蛋碎生菜包 $69雞髀菇切成🔪粒狀同蛋碎🍳、香茅🌿、各種香料🌱一齊炒,香茅味好出,蛋碎惹味,雞脾菇有咬口。凍爽脆生菜包🥬住熱辣辣炒香既餡料,冰火交融🧊🔥,口感豐富!蝦醬炒飯 $122炒飯份量多,一上枱已經聞到蝦醬既香味!每粒飯炒到乾爽飽滿,加埋甜甜地既臘腸、滷肉、肉鬆同蛋絲食落好夾😋。馬沙文咖哩牛腩配薄餅 $119馬沙文咖哩同黃咖喱味道好似🥘,都係甜甜地,但會有多啲香料既味道🌿,層次更豐富😋。入面既牛腩煮到熟度剛好🐮,軟腍彈牙👍🏻。薄餅口感酥脆,配咖喱食好夾。店員好貼心拎咗個小爐熱住咖喱🍲,咁就可以慢慢食都唔會凍🔥。Cold Butterfiy Pea Tea $38店員推介我地飲蝶豆花茶💜,原來泰國人係炎熱既天

香料炒軟殼蟹 $99

香茅雞脾菇蛋碎生菜包 $69

蝦醬炒飯 $122

馬沙文咖哩牛腩配薄餅 $119

Cold Butterfiy Pea Tea $38
店員推介我地飲蝶豆花茶💜,原來泰國人係炎熱既天氣☀️好鐘意飲蝶豆花茶用作解暑降溫,倒啲蜜糖落飲杯到🍯,仲有滋潤作用添!飲落好清涼,有啲似涼茶味,依架既天氣飲飲完真係降溫😌🌡️。

Yellow $68
店員話呢杯係有薑味嘅Cocktail,飲落重青檸味,幾清新。

📍 Siam 28 (中國保險大廈) (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈1樓A及B號舖
蝦醬炒飯
香茅雞脾菇蛋碎生菜包
馬沙文咖哩牛腩配薄餅
2023-08-24 713 浏览
今日去咗尖沙咀嘅Siam28,試咗佢哋嘅炸青木瓜沙律配自家製醬汁、香茅雞髀菇蛋碎生菜包、地道泰式海鮮桶、Santol chili & salt smoothie同Tamarind & Lemongrass smoothie。炸青木瓜沙律配自家製醬汁個口感好特別,青木瓜炸至酥脆,自家製醬汁味道鮮美,帶有一種微微嘅酸甜味,食得出有魚露,增添一份鮮明嘅風味。每一口都能夠品嚐到青木瓜嘅清脆口感,真係令人回味無窮。香茅雞髀菇蛋碎生菜包雞髀茹鮮嫩,蛋碎同生菜包配搭得恰到好處,帶嚟一種清新嘅口感,層次感分明。味道方面,香茅嘅香氣十分突出,令整個菜式更加香濃,真係垂涎欲滴。地道泰式海鮮桶海鮮豐富,配料種類多,且新鮮彈牙,汁料鮮美,帶有一種香辣嘅風味。每一口都品嚐到惹味海鮮滋味,整個海鮮桶帶來一種地道嘅泰式風味,真係令人讚不絕口。Santol chili & salt smoothie同Tamarind & Lemongrass smoothie。兩杯飲品都非常特別。Santol chili & salt smoothie帶有一種微咸似話梅嘅顆粒感,同時又帶有微微嘅酸甜味,味道平衡而且開胃。而Tamar

炸青木瓜沙律配自家製醬汁

香茅雞髀菇蛋碎生菜包

地道泰式海鮮桶

Santol chili & salt smoothie同Tamarind & Lemongrass smoothie。兩杯飲品都非常特別。Santol chili & salt smoothie帶有一種微咸似話梅嘅顆粒感,同時又帶有微微嘅酸甜味,味道平衡而且開胃。而Tamarind & Lemongrass smoothie則帶有酸甜嘅味道,加上香茅嘅香氣,清新解渴。

2023-08-24
2023-08-24 51 浏览
金馬倫道出名多韓國餐廳,估唔到最近開咗間係食泰國菜嘅~ 裝潢好有特色,感覺身處喺熱帶雨林間,充滿東南亞風情,好有feel😉 食物方面就主打多款正宗嘅泰國料理,經過不妨一試!打卡必備有小食層層架,整到成個high tea set咁,賣相可愛,食物款款有啲,適合多人分享~ 上層有雞肉串同機雞翼,嫩滑多汁,配上沙爹醬更加惹味、下層有芝士蝦餅,素春卷同豬肉腸,炸至酥脆可口,少油但可以接受🙈店員推介呢度嘅燒雞,話係餐廳嘅招牌菜之一,果然有料到,燒至金黃色,鮮嫩多汁,唔油,唔嚡口,香茅味突出,濃郁,又唔會過鹹,食完都唔會覺得口感,半份啱啱好,好美味🤤主食有濕炒海鮮停頓之麵,聽個名就覺得吸引,麵條炸過,咬落脆身,放上筷子後呈現飄浮喺半空中嘅感覺,視覺效果一流🤣 店員會幫手倒醬汁,麵條腍得嚟又帶點嚼勁,旁邊仲有豐富嘅配料搭配,口感豐富,性價比高!飲品方面反而幾有特色,要咗兩杯沙冰,一杯係山竹味,酸酸甜甜咁好開胃,另一杯係檸檬草,感覺比較fresh,可以幫助解膩,兩杯各有千秋,不過好快融,所以都唔可以放太耐!

2023-08-21 49 浏览
今日係尖沙咀食lunch,試下呢間係金馬倫道樓上新開既泰菜餐廳👍🏻👍🏻👍🏻Lunch set都配有餐湯及飲品叫左一客冬蔭雜菜湯同一客泰式清湯冬蔭湯很不錯,飲完成身暖哂咖哩軟殼蟹配薄餅 $78👍🏻👍🏻👍🏻軟殼蟹炸得十分香脆鬆軟,咖哩唔辣但好正宗,薄餅夠哂煙韌炒鮮蝦金邊粉 $98👍🏻👍🏻👍🏻金邊粉有蛋網包住,賣相十分精美,新鮮蝦肉大大粒,粉都炒得好香青檸梳打同荔枝梳打都唔洗加錢,夠哂解渴

Lunch set都配有餐湯及飲品
叫左一客冬蔭雜菜湯同一客泰式清湯
冬蔭湯很不錯,飲完成身暖哂

咖哩軟殼蟹配薄餅 $78👍🏻👍🏻👍🏻
軟殼蟹炸得十分香脆鬆軟,咖哩唔辣但好正宗,薄餅夠哂煙韌
炒鮮蝦金邊粉 $98👍🏻👍🏻👍🏻

青檸梳打同荔枝梳打都唔洗加錢,夠哂解渴
🍴香辣燒鴨鬆沙律 $79 (7/10)呢個生菜包係特別用咗鴨肉去整,入邊係鴨肉洋蔥蒜頭加返啲泰式香料,用咗燒鴨唔會鞋口,食落去酸酸辣辣,幾香口,生菜好爽脆。🍴泰北牛舌 隋 $88 (7.5/10)魚露酸辣汁蒜蓉辣椒自己撈起,可以根據個人口味加配,牛舌好軟腍,似係炆咗好耐,有牛味就加埋生菜配搭好清新解膩,酸酸辣辣,覺得用牛舌好特別,幾好食!🍴辣椒膏炒蜆 $102 (8/10)蜆肉幾大隻,冇沙,配料有燈籠椒洋蔥辣椒泰式香料,食落去香辣,有少少椰汁味。幾濃味惹味🍴炒金邊粉 $122 (7/10)用蛋包住金邊粉賣相都好靚,有蒜蓉辣椒粉青檸俾你自由加落去,金邊粉比較幼身,食落去有少少煙靭,甜甜地,有啲似茄汁味,入邊有好多芽菜蛋花豆乾,蝦肉好爽口!🍴龍眼冰 $48 (7.5/10)龍眼冰超多龍眼肉,好清甜,好fresh。🍴Tamarind & Lemongrass Smoothie $48 (7/10)羅望子檸檬草冰沙,飲落去比較清淡,酸酸地。推薦指數: 7.5/10見到泰國廚師係講泰文嘅,真係好正宗嘅泰國人煮嘢食,環境闊落坐得好舒適,店員都好有禮貌好主動,嘢食都唔錯,如果喺尖沙咀想食太才可以
🍴香辣燒鴨鬆沙律 $79 (7/10)

🍴泰北牛舌 隋 $88 (7.5/10)

🍴辣椒膏炒蜆 $102 (8/10)

🍴炒金邊粉 $122 (7/10)

🍴龍眼冰 $48 (7.5/10)
龍眼冰超多龍眼肉,好清甜,好fresh。

羅望子檸檬草冰沙,飲落去比較清淡,酸酸地。

推薦指數: 7.5/10
見到泰國廚師係講泰文嘅,真係好正宗嘅泰國人煮嘢食,環境闊落坐得好舒適,店員都好有禮貌好主動,嘢食都唔錯,如果喺尖沙咀想食太才可以食呢間!
餐廳環境好闊落,坐得舒服,仲會播住好好聽既泰文歌炸青木瓜沙律 配自家製醬汁 $99好特別既煮法,炸木瓜沙律炸得好酥脆,秘製醬汁更係一絕,酸酸甜甜辣辣咁,好開胃🤤,仲有非常爽彈既蝦仁,豆角,花生粒等,更加有口感半生熟三文魚伴香茅沙律 $99勁厚肉既三文魚,肉質好堅實但口感又唔會柴身,魚香味亦好香濃,非常鮮甜,醬汁都係好泰式風味,酸酸辣辣咁好好食孔敬八爪魚仔 “䕃” $78八爪魚仔咬口好飽滿爽口,食落仲好有juicy感,鮮汁滿滿,鮮味十足,味道亦係酸酸辣辣咁,非常好食🤤泰皇咖哩蟹肉薄餅 $128懶人食物🤣就咁就可以食得,咖哩係偏香甜口味,配上啖啖蟹肉同小配菜加埋脆卜卜既餅底,好惹味泰式濕炒海鮮”停頓”之麵 $122賣相好靚,打卡一流,麵係蛋麵,倒上熱辣辣既醬汁,脆卜卜既麵浸到半脆身咁,口感一絕,入面仲有大量海鮮同蔬菜,味道幾香甜
餐廳環境好闊落,坐得舒服,仲會播住好好聽既泰文歌

炸青木瓜沙律 配自家製醬汁 $99

半生熟三文魚伴香茅沙律 $99

孔敬八爪魚仔 “䕃” $78

泰皇咖哩蟹肉薄餅 $128

泰式濕炒海鮮”停頓”之麵 $122

尖沙咀新開試業緊既siam28分店,其實係銅鑼灣都相當出名,所以難得尖沙咀咁近有分店新開張,就去食個lunch試下。小店格局雖然未必好大,但座位坐得好舒適唔會好逼,店內環境有泰feel,。午餐都多選擇,價錢適宜,仲會有薄餅可以揀。馬沙文咖哩牛舌 配薄餅 $88好香好靚色既馬沙文咖哩!泰國既咖哩真係無得輸,橙紅色香濃既咖哩醬味仲有椰香仲有少少魚露香味,超級惹味。牛舌好大塊好厚切而且煮到好入味好軟淋,配埋個薄餅好鬼好食,薄餅好脆身之餘有少少牛油香,再沾埋個咖哩辣辣地好開胃。炒鮮蝦金邊粉 $98勁靚既金邊粉,顏色一樣好搶眼,未食已經覺得好食。鮮蝦好多隻,好爽口。蛋皮煎得夠靚,金邊粉亦都好夠味道,加埋d青檸落去好香好清新。

馬沙文咖哩牛舌 配薄餅 $88

炒鮮蝦金邊粉 $98

2023-08-17
2023-08-18 43 浏览
銅鑼灣本店食過幾次,今次來到試業中的尖沙咀分店,服務態度好到加零一,也增添了好多新元素,有門口的大熊椅打咭位、有酒吧吧枱、有泰式音樂和泰式原野風味嘅裝飾,位置更闊落,可讓人chill and relax ~食物方面大走 fusion 菜式,當你點好菜式後,待應會由輕口味菜式上到濃味,務求照顧好你的味蕾! 尤其以下這二味菜必試!Fried G.Papaya Salad一根根的是酥炸青木瓜沙律,吃起來金黄酥脆,比炸薯絲更幼細一般,乾食不會覺得上火氣;沾點酸酸甜甜醬汁,又另一番風味,熟的鮮蝦取替了生蝦,更覺鮮味。對比經常食開的青瓜冷盤或濕潤的青木瓜絲,這個更值得一試。Pause Noodle with Gravy Seafood 泰式濕炒海鮮「停頓」之麵 呢個炸麵可以凌空停頓起來,靠的是筷子支撐着。店員會先把醬汁淋落麵上,待你影完相後,會幫你將啲麵整落嚟。蛋麵炸得香脆,加埋醬汁食味道唔錯。配料相當豐富有菜心、粟米、魷魚、西蘭花、蜆、蝦等等。這有點像中式肉絲炒麵的泰式版,麵質有相當特別!泰式炒蜆又是 fusion 菜,會說3分泰式7分中式。3分來自泰式湯汁,7分來自中式材料,亦有薑蔥芹菜一齊炒

Fried G.Papaya Salad

泰式濕炒海鮮「停頓」之麵
這有點像中式肉絲炒麵的泰式版,麵質有相當特別!

泰式炒蜆
又是 fusion 菜,會說3分泰式7分中式。3分來自泰式湯汁,7分來自中式材料,亦有薑蔥芹菜一齊炒,非常惹味~

飲品方面:泰式梳打同碟豆花茶伴蜜糖。前者酸味十足,配合脆炸牛舌伴泰式海鮮醬和泰式炒蜆一流;而後者清甜滋潤,妙在好強的aftertaste!