2023-09-27 39 浏览
這間位於尖沙咀的Siam 28,主打特色泰國菜,菜式擺盤都非常精緻,令人食慾大增,另外還有多款特色飲品,打卡一流。羅望子香茅沙冰&椰汁芋頭蝶豆花沙冰前者酸甜清新;後者椰汁芋頭甜香味突出。炸青木瓜沙律配自家製醬汁炸青瓜淋上酸辣的羅望子汁,入口香脆惹味,甚有特色。脆炸牛舌伴泰式海鮮醬牛舌表面粉漿又薄又脆,牛舌炆至很腍,加上羅望子醬汁酸辣開胃。辣椒膏炒蜆辣椒膏加了椰漿,所以味道帶甜香,炒蜆新鮮無沙,十分鮮甜。泰式濕炒海鮮「停頓」之麵麵條凌空掛著,旁邊淋上海鮮醬汁,麵條炸至定型香脆,有些蝦仁、魷魚、蜆等配料。

羅望子香茅沙冰&椰汁芋頭蝶豆花沙冰
前者酸甜清新;後者椰汁芋頭甜香味突出。

炸青木瓜沙律配自家製醬汁
炸青瓜淋上酸辣的羅望子汁,入口香脆惹味,甚有特色。

脆炸牛舌伴泰式海鮮醬

辣椒膏炒蜆
辣椒膏加了椰漿,所以味道帶甜香,炒蜆新鮮無沙,十分鮮甜。

泰式濕炒海鮮「停頓」之麵
2023-09-27 94 浏览
香辣燒鴨鬆沙律 $79份量睇落唔多但其實都幾足料🤣燒鴨瘦多肥少肉質唔韌👍🏻將鴨肉切碎 容易入口用左辣椒、金不換同香料炒香調味🌶️入口辣味頗出用爽脆既生菜包住食🥬中和左辣味惹味又不失清爽💯泰皇咖喱蟹肉薄餅 $128薄餅酥脆🫓帶少許煙韌薄餅上面放左蟹肉咖喱、青椒等🌮咖喱味道偏甜🍛質地稠身十分足料一啖咬落咖喱嗶曬出黎🤪雖然會食到好無儀態但好滿足😇泰式濕炒海鮮面 $122造型感十足打卡一流📸麵條用油炸定型🍜食果陣淋上勾左芡既醬汁浸淋左既麵條帶脆脆地既口感仲好掛汁😋幾得意配料有蝦🦐、魷魚、蜆、椰菜花、西蘭花🥦、芥蘭🥬同蘑菇等食材豐富配搭健康比我想像中好食✅芒果糯米飯 $89芒果香甜🥭糯米飯好特別用蛋煎香左🍳外皮香脆唔會過硬👏🏻內裏軟糯味道甜甜地好似清爽版既南瓜餅中間既椰漿帶鹹味🥥糯米飯沾上椰漿味道層次豐富之餘又起到解膩效果🫶🏻有驚喜😽Santol Chili & Salt Smoothie $48用左泰國既水果去打🫒水果味道酸酸地同熱情果有少許相似為左味道層次無咁單一加入左辣椒🌶️餘韻帶辣味但供唔到又幾夾喎😻整體味道唔會好甜係一杯獨特又清爽既Smoothie🍹Taro Coconut & Butte

香辣燒鴨鬆沙律 $79
份量睇落唔多
但其實都幾足料🤣
燒鴨瘦多肥少
肉質唔韌👍🏻
將鴨肉切碎
容易入口
用左辣椒、金不換同香料炒香調味🌶️
入口辣味頗出
用爽脆既生菜包住食🥬
中和左辣味
惹味又不失清爽💯

泰皇咖喱蟹肉薄餅 $128
薄餅酥脆🫓
帶少許煙韌
薄餅上面放左蟹肉咖喱、青椒等🌮
咖喱味道偏甜🍛

食果陣淋上勾左芡既醬汁
浸淋左既麵條帶脆脆地既口感
仲好掛汁😋
幾得意
配料有蝦🦐、魷魚、蜆、椰菜花、西蘭花🥦、芥蘭🥬同蘑菇等
食材豐富

餘韻帶辣味
但供唔到又幾夾喎😻
整體味道唔會好甜
係一杯獨特又清爽既Smoothie🍹

Taro Coconut & Butterfly Pea Smoothie $58
蝶豆花既藍色令飲品賣相更加吸引🤩

餐廳坐得舒服自在😇
服務態度超好💯
侍應會耐心介紹每一道菜式
留意到食客需要
適時提供紙巾、牙籢同上甜品
仲會問食客有咩可以改進
有種賓至如歸既感覺❤️‍🔥
值得一讚👍🏻
2023-09-27 69 浏览
早幾日係尖沙咀做完野,咁岩係樓下見到勁多花牌,原來係呢間Siam 28新開張#炸青木瓜沙律配自家製醬汁-青木瓜先拖油再拌自家醬汁呢個做法比較少見,青木瓜切絲原來係幾適合炸既,炸起會一絲絲咁,就好似炸金菇咁,醬汁唔算好辣,有3隻大蝦係入面,酸酸甜甜剛好可以中和油膩感#炸女婿蛋-店員話呢個係嫁娶時會食既傳統菜,外面比較少機會食到,抵讚既係個蛋係先煎後再落醬汁炒,甜甜地好惹味之餘,蛋外面有咬口,但入面就好嫩,好正,豬肉好多肉汁,好鮮嫩#泰北牛舌蔭-雖然牛舌本身唔係我個人特別喜愛,呢個炸牛舌算做得唔錯,外脆內軟,醬汁一樣係少辣,岩我呢d唔食得好辣但又想有少少辣既人🤪#濕炒海鮮河炒-河炒炸到定型再插筷子之前撈湯汁,海鮮種類頗多,有大蝦、蜆、魷魚等等,值得一試#檸檬草沙冰 #芒果沙冰-檸檬草酸酸甜甜,個人覺得似香茅多d,邊食邊飲,d冰係餐飯差唔多食完先溶晒,岩岩好

2023-09-26 51 浏览
店名: Siam 28地址: 尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈1樓A及B號舖尖沙咀站B2出口,行4分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4/5Siam 28最近係尖沙咀新開左分店,佢地嘅食物同出面其他泰國餐廳🇹🇭嘅唔同,有好多我無見過嘅菜式,店員介紹原來係有好多都係泰北菜,因為其中一個股東係泰北華僑,引入左當地嘅食法並加以改良🙈炸女婿蛋❤️❤️❤️❤️$79泰北食法係以雞蛋製成,呢到改左用鵪鶉蛋同豬肉片,加上不同香料製作而成,食落十分惹味🤩半生熟三文魚伴香茅沙律❤️❤️❤️❤️$99三文魚有2大舊,嫩滑多汁,伴以香茅同生菜,酸甜嘅醬汁十分之開胃😆泰式瀑炒海鮮“停頓”之麵❤️❤️❤️❤️❤️$122造型夠哂吸睛,麵以筷子🥢固定,撈埋落底下醬汁去食,海鮮亦份量足,有蝦、魷魚🦑、蜆等🥰芒果煎糯米飯❤️❤️❤️❤️❤️$89平時芒果糯米飯就食得多,煎嘅就第一次,店員話泰北會將糯米飯加上蛋漿再煎,入口外脆內軟同時好香蛋漿味,加上香甜多汁嘅芒果🥭,必點!😍凍龍眼茶❤️❤️❤️❤️❤️$48底部有超多龍眼乾,入口清爽潤喉,唔會過甜😚羅望子香茅沙冰❤️❤️❤️❤️$48飲落清爽帶微甜,沙冰質感幼細🥳
店名: Siam 28

半生熟三文魚伴香茅沙律❤️❤️❤️❤️

泰式瀑炒海鮮“停頓”之麵❤️❤️❤️❤️❤️

芒果煎糯米飯❤️❤️❤️❤️❤️

凍龍眼茶❤️❤️❤️❤️❤️
底部有超多龍眼乾,入口清爽潤喉,唔會過甜😚

羅望子香茅沙冰❤️❤️❤️❤️
飲落清爽帶微甜,沙冰質感幼細🥳

2023-09-24 98 浏览
#fafafoodblog尖沙咀 #fafafoodblog泰國菜🍴泰國特色豬肉腸79 蚊🐷🐷生菜 蘿蔔絲 花生 調味 豬肉腸醃得好軟林 有 d似刺身 但其實熟既 酸辣既醬汁好入味 係泰國當地既醃腸仔 再加埋新鮮生菜 正🍴炸青木瓜沙律 配自家製醬汁99 蚊🌿好特別既菜式 係staff話佢去泰國深度遊去東部時食既地道野 青木瓜切成幼絲 炸得好香脆 佢既特製醬汁帶 d香辣同酸 有四季豆 花生 同彈牙入味既蝦 連埋炸青木瓜食好有口感🍴泰王咖喱蟹餅 🦀128 蚊外素放得好靚 個薄餅厚度適中 煎得夠香 上面有洋葱 木瓜 蘿蔔 紅椒等 切絲 令到成個薄餅好有口感 咖喱係平時食泰式咖喱 椰香好夠 咖喱汁香濃 蟹肉新鮮 應該係手撕 咖喱好入味 正🍴香辣燒鴨鬆沙律79 蚊🌿🦆用燒鴨整成既生菜包 燒鴨切得大細適中 連埋皮帶 d油香 個醬汁帶 d酸辣 加埋青瓜 好有口感 正🍴脆炸牛舌 拌🐂泰式海鮮醬98 蚊🌶️個牛舌 首先醃完煮過所以口感好軟林 然後 拎去再炸 所以出面香脆。入面軟林 配埋酸辣海鮮醬。正#泰國菜 #生菜包 #燒鴨 #沙律 #蟹肉 #咖喱 #木瓜 #豬肉腸Score 平均分< 8/10&
🍴泰國特色豬肉腸79 蚊🐷🐷
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#siam28
尖沙咀金馬倫道48 號 中國保險大廈1樓 a b鋪
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog尖沙咀
====================

2023-09-24
2023-09-24 96 浏览
值得回頭的泰菜,除了食物美味,菜式也較其它泰菜餐廳特別,值得回頭再試其它較少見的菜式。點了泰皇咖喱蟹肉餅,是驚喜的美味,足料多蟹肉,做法方便喜歡食蟹但懶拆的人如我。炸青木瓜沙律配自家製醬汁。青木瓜沙律常吃,炸的可是第一次遇上,戰戰兢兢地純因好奇而點,深怕太油膩,卻出乎意料地乾身,絕不是吃下去一口油那種,配合有大蝦、魚露、辣椒等的酸甜辣醬汁蘸吃,令整道沙律的味道更豐富,原來炸木瓜沙律是泰北的製法。香蒜香茅燒雞,烤得香脆惹味,可稱得上外脆內嫩。凍龍眼茶是目測可見的美味,看!龍眼肉快要佔半杯了!羅望子香茅沙冰有著獨特的香氣,酸甜清新。當中最喜歡泰皇咖喱蟹肉餅和炸青木瓜沙律配自家製醬汁。

香蒜香茅燒雞,烤得香脆惹味,可稱得上外脆內嫩。

凍龍眼茶是目測可見的美味,看!龍眼肉快要佔半杯了!
羅望子香茅沙冰有著獨特的香氣,酸甜清新。

當中最喜歡泰皇咖喱蟹肉餅和炸青木瓜沙律配自家製醬汁。

• 炸青木瓜沙律配自家製醬汁
  • 泰皇咖喱蟹肉餅
2023-09-23 118 浏览
Siam28 尖沙咀分店Grand Opening左幾日 經過尖沙咀就黎試下🤭.餐廳以城市綠洲為主題黎裝修🌱 深淺綠色為主調 仲有好多亞熱帶風既植物 好精緻💕.店員好friendly 落單同上菜既時候都好用心向我地介紹菜式☺️ 服務態度好好👍🏻.香辣燒鴨鬆沙律 $79呢款沙律好有驚喜 上菜個陣先知係好似生菜包咁 用生菜包住燒鴨肉黎食😆 鴨肉肉質嫩滑.炸女婿蛋 $79見個名咁得意 問起店員先知係泰國人嫁女時會煮既菜式 菜式本身係用雞蛋 但呢到就用左鵪鶉蛋 細細粒 易食啲😆.泰式濕炒海鮮 停頓之麵 $122擺盤非常打卡😍 筷子凌空咁夾住炒麵🍜濕炒好有誠意 海鮮份量好多 有大大隻又彈牙既蝦 新鮮蜆 仲有好多配菜😋.芒果煎糯米飯 $89係平常既芒果糯米飯上加點新意😆 煎左既糯米飯外脆內軟 口感更加煙韌😋.Mocktail - Flower $68Mocktail無酒精 但睇落好靚 好似紅酒既顏色🍷入面有蝶豆花同薰衣草 飲落酸酸甜甜 好開胃又好岩配合較重口味既菜式🤭.椰汁芋頭蝶豆花沙冰 $58沙冰有椰汁 飲落有仲有椰青水味🥥 甜味當中又帶點清新🙌🏻
香辣燒鴨鬆沙律 $79
Mocktail無酒精 但睇落好靚 好似紅酒既顏色🍷
椰汁芋頭蝶豆花沙冰 $58
沙冰有椰汁 飲落有仲有椰青水味🥥 甜味當中又帶點清新🙌🏻
2023-09-22 68 浏览
一講起泰國菜 大家都會諗起銅鑼灣 九龍城等地方,但其實尖沙咀都有一間好好食嘅泰國菜 就係siam28呢間位於中國保險大廈,係尖沙咀地鐵站一出向住匯豐方向直行5分鐘左右到,總店係銅鑼灣,而尖沙咀分店開咗1個月左右,店員好客有禮,環境幾靚,門口仲有個打卡位添位置唔算特別多,1x張枱左右,呢一間既有新式亦有傳統菜式,今日就嚟試試佢炸青木瓜沙律-$99泰國北部嘅涼拌青木瓜沙律對於食開泰國菜或者好鐘意食泰國嘢嘅朋友嚟講,一定唔陌生,但係炸嘅你又食過未呢?呢一度將青木瓜拎去炸,然後有個醬汁係隔離俾你點,口感好新穎,好似食緊牛蒡或者蕃薯絲咁樣,好適合一啲唔敢食青木瓜嘅人士試,而個汁酸酸辣辣咁香茅雞髀菇蛋碎生菜包-$69大家平時食嘅都係豬肉碎,而呢一個係雞髀菇加雞蛋,素食者都可以食到呀,味道好惹味,唔會話好乾身,濕濕地辣辣地,包埋生菜食,係一個減脂增肌嘅好選擇呀脆炸牛舌-$98呢度嘅菜式都偏向新式,牛舌炸後多咗一個酥脆感,配上酸辣汁,好特別辣椒膏炒蜆-$102好惹味,蜆好新鮮,每一隻都掛汁,唔會太辣或者冇味,有少少辣味,又唔會辣到食唔到嘅程度粉絲大頭蝦煲-$338未打開個蓋之前已經聞到一陣好似肉骨茶既

炸青木瓜沙律-$99

香茅雞髀菇蛋碎生菜包-$69

脆炸牛舌-$98

辣椒膏炒蜆-$102

粉絲大頭蝦煲-$338
未打開個蓋之前已經聞到一陣好似肉骨茶既味,食到最後見到有桂皮等香料,成道菜都好香,粉絲吸哂醬汁同大頭蝦嘅精華,超好食,大頭蝦有2大隻,仲有膏添,肉質彈牙鮮甜,份量都幾多,多人嚟必點之選

濕炒海鮮停頓之麵-$122
另外一道必叫就係打卡一流嘅停頓之麵,一開始以為有個架,原來只靠筷子支撐,好似中式脆麵咁,連埋濕炒海鮮汁一齊食,又脆又淋,雙重口感,職員仲會驚唔夠汁咁額外再俾好sweet

椰汁芋頭蝶豆花沙冰-$58
仙都果辣椒海鹽沙冰-$48
野飲呢度有都好適合打卡又好飲嘅飲品,先講smoothie, 叫咗一杯蝶豆花,紫色好靚,底層係蝶豆花汁,中間係一大舊椰汁冰沙,一路飲一路慢慢溶,溝埋一齊味道好fresh好解渴

仙都果唔知大家有冇知係咩呢,佢同山竹外貌好似,甜中帶酸,清香,餐廳將仙都果連同辣椒海鹽一齊打成冰沙,辣辣地鹹鹹地加埋仙都果嘅清甜,味道好有趣,出奇地夾

Mocktail
Flower-$68 Lychee garden-$68
其中一杯係荔枝同薄荷葉,味道清新,食完啲酸酸辣辣嘅,飲返杯好正
  • 粉絲大頭蝦煲
  • 香茅雞髀菇蛋碎生菜包
朋友帶咗我去尖沙咀食泰國野 🇹🇭,入面裝修好靚🥰,適合影相打卡📸。天氣熱🥵,我哋先叫兩杯沙冰🍹,餐廳嘅沙冰係獨家調配🤩,無咩機會係出面飲到😉。呢兩杯沙冰外觀已經吸睛👀,味道仲好特別👅。🍹 Santol Chili & Salt Smoothie呢杯叫山陀果辣椒鹽沙冰,山陀果即係類似山竹🧐,味道酸酸甜甜,但又會有少少辣味🌶️同鹹味🫙,但又唔會太辣,而且有辣椒嘅香味,🤓味覺同嗅覺都十分特別同新奇。🤭🍹 Taro Coconut & Butterfly Pea Smoothie椰青蝶豆花沙冰,我最鍾意嘅紫色呀💜,一見到已經心心眼😍,味道較為清新香甜。🤗🥗 炸青木瓜沙律配自家製醬汁通常青木瓜沙律係切絲或切條🫢,比較少見炸青木瓜,脆卜卜但又不失清甜🤠。而自家製醬汁就有蝦、蕃茄、花生、蔥、青檸等等材料。🥰味道酸酸甜甜,非常開胃。😋🥙 香辣燒鴨鬆沙律 (生菜包) 有別於一般生菜包,唔係用豬牛雞為配料,😙而係用燒鴨🦆,而且烹調燒鴨方式特別。☺️感覺就似食緊北京填鴨😛嘅fusion菜咁。🍜 泰式濕炒海鮮”停頓”之麵叫嘅時候都好期待點”停頓”? 🤔原來筷子🥢凌空咗,賣相特別,😲未食之前要先打卡呀。📸以炸好嘅蛋
朋友帶咗我去尖沙咀食泰國野 🇹🇭,
入面裝修好靚🥰,適合影相打卡📸。

天氣熱🥵,我哋先叫兩杯沙冰🍹,
餐廳嘅沙冰係獨家調配🤩,無咩機會係出面飲到😉。
呢兩杯沙冰外觀已經吸睛👀,味道仲好特別👅。

呢杯叫山陀果辣椒鹽沙冰,山陀果即係類似山竹🧐,
味道酸酸甜甜,但又會有少少辣味🌶️同鹹味🫙,
但又唔會太辣,而且有辣椒嘅香味,🤓
味覺同嗅覺都十分特別同新奇。🤭

椰青蝶豆花沙冰,我最鍾意嘅紫色呀💜,
一見到已經心心眼😍,味道較為清新香甜。🤗

🥗 炸青木瓜沙律配自家製醬汁
通常青木瓜沙律係切絲或切條🫢,
比較少見炸青木瓜,脆卜卜但又不失清甜🤠。

而自家製醬汁就有蝦、蕃茄、花生、蔥、青檸等等材料。🥰

味道酸酸甜甜,非常開胃。😋

🥙 香辣燒鴨鬆沙律 (生菜包)
有別於一般生菜包,唔係用豬牛雞為配料,😙
而係用燒鴨🦆,而且烹調燒鴨方式特別。☺️

感覺就似食緊北京填鴨😛嘅fusion菜咁。

🍜 泰式濕炒海鮮”停頓”之麵
叫嘅時候都好期待點”停頓”? 🤔
原來筷子🥢凌空咗,賣相特別,😲
未食之前要先打卡呀。📸

以炸好嘅蛋麵,再配上非常夾嘅芡汁同材料。😎

材料有蝦、蜆、蔬菜等等,🤓
一流既味道加埋最佳視覺效果。👏

2023-09-20 67 浏览
Siam 28尖沙咀中國保險大廈1樓全層經開尖沙咀金馬倫道超多嘢食,天氣又濕又熱,梗係要去一間環境舒適,冷氣夠涼的餐廳,老友推介 Siam28 泰式餐廳,真係幾正!😻冬蔭雜菜湯湯底足料,用料新鮮,好快畀我清曬。菇類吸收了冬陰功湯的精華,爽口煙韌。湯底辣度適中,又夠香甜,喜歡吃辣的朋友一定要試。😋馬沙文咖哩牛舌配薄餅大廚調配的醬汁很出色,又香又甜, 加了椰漿提升層次,送飯送薄餅一流,配菜夠新鮮,牛舌味道濃郁,口感煙韌,不會太硬,啖啖肉,好正!必食!🤤泰式炸蝦餅拼燒豬頸肉蝦餅即叫即炸,新鮮彈牙,外層炸得剛剛好,又香又脆,醬汁香辣為主。炭燒豬頸肉夠香口,口感煙韌,酸酸甜甜的醬汁很開胃。😸龍眼冰甜度適中,飲完很舒服,原汁原味,好足料,推薦!😎Siam 28 食材新鮮,環境舒適,侍應服務態度好,還會再來。🤘🏻
Siam 28

尖沙咀中國保險大廈1樓全層

冬蔭雜菜湯

馬沙文咖哩牛舌配薄餅

泰式炸蝦餅拼燒豬頸肉

龍眼冰

甜度適中,飲完很舒服,原汁原味,好足料,推薦!😎

2023-09-12
2023-09-18 84 浏览
因為餐廳試業中,所以唔係好多人坐得好舒服,我哋就嗌咗泰式三文魚。第一次食泰式口味,酸酸甜甜都幾開胃,不過三文魚就鞋咗少少🤏🏻如果再嫩滑啲會更好味!見到個海鮮桶好得意,之前佢咁多次泰國都冇食過,唯有喺香港食啦。海鮮好多好豐富,蝦好大隻,啖啖肉好彈牙。我最鍾意個汁辣辣地好惹味😝喺餐牌度見到個停頓面好特別,真係停頓咗喺度,整理個菜都幾花功夫,面就OK啦,幾脆口。可能個人鍾意食乾炒嘅面多啲。over all都ok lah!!

2023-09-17 62 浏览
Siam28 ,呢間餐廳好新,因為上一手係竹青亭平時都有幫襯嘅都幾好食,好可惜就執咗.就開咗呢間泰國餐廳.個set都幾抵食. $70-$80 有湯有個飯仲有嘢飲.茶餐廳都要.湯有兩款一款係冬陰功湯一款係清湯.冬陰功同出邊俾錢叫一個百幾蚊嘅冬陰功湯冇分別,只不過喺裏面冇海鮮咖喱牛脷飯. 牛脷好冧. 㗎你牢獄如果多少少汁就好啦.海南雞飯啲雞都好幼滑. 油飯夠味又唔太油.啲雞食落去冇 雪味仲有青檸梳打飲. 為繁忙嘅一天增加載一點動力
Siam28 ,呢間餐廳好新,因為上一手係竹青亭
平時都有幫襯嘅都幾好食,好可惜就執咗.
就開咗呢間泰國餐廳.

個set都幾抵食. $70-$80 有湯有個飯仲有嘢飲.
茶餐廳都要.

湯有兩款一款係冬陰功湯一款係清湯.

咖喱牛脷飯. 牛脷好冧. 㗎你牢獄如果多少少汁就好啦.

仲有青檸梳打飲. 為繁忙嘅一天增加載一點動力
2023-09-15 64 浏览
中午同同事第一次試呢間泰國餐,一早上網book咗位,不過發現去到其實都仲有好多位。我叫咗個海南雞金邊粉,味道正常但分量少,得4件雞,金邊粉都好細碗。另外同事分別叫咗個大蝦炒金邊粉同青咖喱雞配薄餅,味道OK。整體環境、味道、價錢都可以,但上菜速度很慢,青咖喱雞几乎四五個字先上,對返工趕時間嘅人就唔係咁好。
2023-09-14 56 浏览
朋友介紹嘅呢間泰國菜真心好食。我同媽媽今日去左佢尖沙咀新分店,仲食到分店限定,真係好驚喜Santos chilli & salt smoothie 起初我唔知乜嘢係,所以問waiter,原來係泰國嘅果實,味道清香帶淡淡甜味,餘韻有微微辣味,好特別。啱晒唔鍾意甜嘅人Tamarind & lemongrass smoothie呢杯味道好特別,檸檬草+梅粉嘅味道,超創新嘅配搭。媽媽特別鍾意呢一杯,味道好獨特Fried green papaya salad 炸過嘅青木瓜絲,同平時食嘅沙律好唔同,口感同味道level up,特製醬汁好惹味Crab curry roti呢款泰皇咖哩蟹肉餅係尖沙咀店限定,真心推介好味又方便食。一碟3份,每件薄餅都已經分好咖哩同蟹肉,唔會食得好論盡,更加唔使擔心分唔勻,而且蟹肉嘅份量仲勁多Pause noodle with gravy seafood 平身以為 泰式濕炒海鮮‘停頓’之麵 純粹打卡菜,點知原來餐廳勁有心思,個麵係專登炸到可以企係度,唔係用架去取巧,名符其實係睇得又食得。當sausage 淋落海鮮麵時,即刻變得好有食慾Tarp Coconut & butt

Santos chilli & salt smoothie

Fried green papaya salad

Crab curry roti
呢款泰皇咖哩蟹肉餅係尖沙咀店限定,真心推介

餐廳嘅氣氛好好,坐吓傾吓偈食吓嘢,唔覺唔覺我又叫多杯嘢飲
呢杯椰子蝶豆花smoothie,比起之前兩杯香甜,除左椰子嘅清甜外隱約仲有少少椰肉嘅口感,我估除咗用椰子水外,應該仲mix左椰肉,所以啖啖都感覺到椰肉特有嘅香甜。而且係真係好靚,顏色會一路慢慢溶化變色,絶對值得一試
  • 泰式濕炒海鮮 ‘停頓’  之麵
  • 泰皇咖哩蟹肉餅
  • Tarp Coconut & butterfly pea smoothie
2023-09-14 54 浏览
【泰式濕炒河粉”停頓”之麵】⭐️⭐️⭐️⭐️賣相實在令人驚奇讚嘆,皆因它並無使用任何工具以作支撐,全憑自身炸到硬脆堅挺的麵條以作固定。淋上醬汁後,麵條口感半硬半軟,令人難忘。【泰王咖喱蟹肉餅】⭐️⭐️⭐️⭐️尖沙咀店限定小食。店家很有心思的將咖哩蟹以濃縮的形式轉化成一道新菜式。過往吃過的泰式咖哩蟹都是原隻蟹呈上,要動手拆蟹的確並非人人喜歡,所以店家改以拆好的蟹肉,伴入香濃咖哩汁,再配上香脆薄餅,只要幾口就可以嚐到咖哩蟹的美味。個人覺得整體味道有層次,滋味無窮,份量亦剛好。【孔敬八爪魚仔“蔭”】⭐️⭐️⭐️⭐️八爪魚仔只帶有自身的鮮味,很適合配搭酸甜類型的醬汁,加上沙律菜🥗,感覺清新。【Santol Chili & Salt Smoothie 】⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️主要材料是由山竹的近親「山陀果」所製,味道跟山竹相近,再加上辣椒粉,清甜可口過後來帶來一股熱勁,非常新鮮和有趣的配搭。【Tamarind & Lemongrass Smoothie】⭐️⭐️⭐️⭐️1/2以羅望子與香茅所製的另一款飲品,有淡淡的香茅清香,帶有微酸,入口清涼化膩。是次所享用的兩杯飲品都是職員哥哥(店長?)自行構思創作👍十分欣賞他的創意及熱誠態度呢!
【泰式濕炒河粉”停頓”之麵】

⭐️⭐️⭐️⭐️

賣相實在令人驚奇讚嘆,
皆因它並無使用任何工具以作支撐,
全憑自身炸到硬脆堅挺的麵條以作固定。
淋上醬汁後,
麵條口感半硬半軟,
令人難忘。

【泰王咖喱蟹肉餅】

⭐️⭐️⭐️⭐️

尖沙咀店限定小食。
店家很有心思的將咖哩蟹以濃縮的形式轉化成一道新菜式。
過往吃過的泰式咖哩蟹都是原隻蟹呈上,
要動手拆蟹的確並非人人喜歡,
所以店家改以拆好的蟹肉,
伴入香濃咖哩汁,
再配上香脆薄餅,
只要幾口就可以嚐到咖哩蟹的美味。
個人覺得整體味道有層次,
滋味無窮,
份量亦剛好。

【孔敬八爪魚仔“蔭”】

⭐️⭐️⭐️⭐️

八爪魚仔只帶有自身的鮮味,
很適合配搭酸甜類型的醬汁,
加上沙律菜🥗,
感覺清新。

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

主要材料是由山竹的近親「山陀果」所製,
味道跟山竹相近,
再加上辣椒粉,
清甜可口過後來帶來一股熱勁,
非常新鮮和有趣的配搭。

⭐️⭐️⭐️⭐️1/2

以羅望子與香茅所製的另一款飲品,
有淡淡的香茅清香,
帶有微酸,
入口清涼化膩。

是次所享用的兩杯飲品都是職員哥哥(店長?)
自行構思創作👍
十分欣賞他的創意及熱誠態度呢!