2023-08-01 498 浏览
喺灣仔食嘢,$100以内,又坐得舒適其實唔係太多選擇!仲要有健康的sour dough!對比食白麵包,呢個酸種總包健康很多!「酸種麵包」麵包吃下去有淡淡的酸味,也有乳酸菌,每次食完sour dough 腸胃都會很暢順😂😂😂點了一杯泡沫咖啡同埋一個三文魚芝士酸種包!$93泡沫咖啡很香濃,有咖啡味!有拉花,泡沫亦都很好!麵包:三文魚很足料,有菜,女仔食夠晒飽,食麵包的時候沒有「介口」吃得舒服!呢個價錢喺附近的舖頭,只是食到一個普通的三文治帶嘢飲!最重要係靜靜坐喺度可以慢慢享受!會再來

點了一杯泡沫咖啡同埋一個三文魚芝士酸種包!$93

泡沫咖啡很香濃,有咖啡味!有拉花,泡沫亦都很好!

呢個價錢喺附近的舖頭,只是食到一個普通的三文治帶嘢飲!

最重要係靜靜坐喺度可以慢慢享受!

會再來

Salmon and cheese
Cappuccino
Salmon and cheese
Cappuccino
2023-07-23 492 浏览
Salad(200g)($50) 沙律可以mix&match!!我揀咗sour dough green salad 同 carrot salad🥗 兩款都酸酸地好開胃,green salad 有南瓜粒好正😚 Salmon & cheese sandwich($71) 三文治既包係sourdough! 雖然唔會好酸,但都幾脆,中間軟熟有回彈既麵包😚內餡有煙三文魚、芝士、菜同cream cheese! 加埋忌廉芝士令佢層次提升!煙三文魚份量都幾多😆 ➳ Avocado chicken sandwich($60) 呢款包比較似panini既包,比較薄身~ 內餡有牛油果泥、雞肉、蛋同菜~ 都係好豐富🤤以雞肉味道最突出,牛油果味較淡~ 整體配搭健康又好吃,但唔驚喜
2023-07-14 390 浏览
位於灣仔嘅呢間Sour Dough咖啡店顧名思義佢有好多sour dough 麵包選擇總會揀到你啱心水嘅款式 同埋你想要嘅餡料啱曬麵包控、澱粉質控、cafe控🫶🏻🫶🏻地方都闊落舒服😆我見到唔少人會帶埋電腦iPad過嚟做野好啱做野同me time放鬆下同自己相處下😚仲好啱同屋企人朋友吹水過嚟chill chill 唔急唔趕咁一齊spend quality time together💛咖啡都好飲🥰 價錢合理值得再訪
位於灣仔嘅呢間Sour Dough咖啡店
顧名思義佢有好多sour dough 麵包選擇
總會揀到你啱心水嘅款式 同埋你想要嘅餡料
啱曬麵包控、澱粉質控、cafe控🫶🏻🫶🏻

地方都闊落舒服😆
我見到唔少人會帶埋電腦iPad過嚟做野
好啱做野同me time放鬆下同自己相處下😚

仲好啱同屋企人朋友吹水過嚟chill chill

咖啡都好飲🥰 價錢合理
值得再訪

1K
這間麵包店自開業以來,廣受歡迎,趁星期日要出灣仔區,特意來探店。本人覺得這間麵包質素媲美Bake House。📍位置:近金鐘站 F 出口,乘巴士在軍器廠街站下車,大約走七分鐘到。🏠環境:湖水綠的門面,門口設有開放式的室外圓枱座位,正前方是大玻璃櫃,展示琳瑯滿目的麵包,使人眼花繚亂,不知從哪個包入手,而右邊則是擺枱較密的卡座,個人認為挺擠迫,尤其在坐無虛席的情況下。當時未到12時,就已經滿座,等了約十分鐘才入座。🤵🏻服務:自行到麵包櫃枱下單,不收取加一。🍽️午市:主要提供以酸種製作的麵包、糕點和沙律。🥪Salmon & Cheese $71這是朋友點,份量挺大,內有煙三文魚和沙律菜,朋友說味道不錯。🥗沙律 $50/200g沙律可自選兩款,朋友就選了紅青色沙律,分別是紅菜頭柑橘,味道清新,紅菜頭沒有草青味,而另一款則有青豆、西蘭花、青瓜、青椒,清新爽脆🥰!兩個都好吃👍🏻,只是份量不多。🥧Mille Feuille Vanilla Tart w/Orange $25這款蛋撻的酥皮做得挺好,十分酥脆🤤,內有香滑蛋漿和酸酸甜甜的香橙味果醬,三者配合得不錯,只是蛋漿略為少許😉。🥯Sour Dough
🏠環境:湖水綠的門面,門口設有開放式的室外圓枱座位,
正前方是大玻璃櫃,
展示琳瑯滿目的麵包,
使人眼花繚亂,
不知從哪個包入手,
🤵🏻服務:自行到麵包櫃枱下單,不收取加一。
🍽️午市:
主要提供以酸種製作的麵包、
糕點和沙律。
🥪Salmon & Cheese $71
🥗沙律 $50/200g
🥯Sour Dough Quiche Vegetable $42
Sour Dough Quiche Vegetable
這個雜菜蛋餅批的🧀芝士味道很突出👍🏻,但吃起來不會感到膩🥰,有蔬菜粒增加口感,不錯。
🥯Sour Dough Panier Japanese Pumpkin, Tomato & Greek Yogurt $38
🥰這個是我較滿意而挺特別的千層批,
上層的南瓜蓉入口細綿而帶有焦香🤤,底層的酥皮十分酥脆,配搭完美👍🏻!
🍞Pistachio Creamy Brioche $29
賣相不錯,麵包中間擠有開心果醬和忌廉,而開心果味比較淡,忌廉就偏甜🥲,
Pistachio Creamy Brioche
值得一讚是🍞包真是非常軟熟🤤,並帶奶香😍,如果忌廉可以少甜就更好。
🧁Early Grey Canele $23
🥰外型精緻,比日本大板的可麗露的更大少許,中間是擠滿了的伯爵茶忌廉,而外層是十分脆口🤤,外脆內綿,不過就沒了軟韌的口感。
🧁Hojicha Canele $23
跟伯爵茶凡口感一樣,只是口味轉了焙茶,兩款給我的味道差不多。
☕Iced Coffee $45
正常水準。
2023-07-09
Sour Dough Quiche Vegetable
Pistachio Creamy Brioche
  • Mille Feuille Vanilla Tart w/Orange
  • Sour Dough Panier Japanese Pumpkin
  • Tomato & Greek Yogurt
  • Early Grey Canele
  • Hojicha Canele
2023-07-12 426 浏览
灣仔係香港其中一個好餐廳嘅聚集地,價錢一向都中上或以上,好少見到呢種中低價而環境又唔錯嘅餐廳喺呢區。以 pastry 來講,呢度算多選擇,無論甜同鹹都好多款式,而且賣相都好吸引。我試咗 pastrami sandwich 同 egg tart,材料新鮮度同味道都唔錯,唯一係加熱唔夠,sourdough 表面溫度唔夠,亦唔夠鬆脆。下次嚟,一定會試吓 salad 同埋 scone。如果行行吓街,想坐低食件 pastry 同埋飲杯嘢,呢度實在係一個好唔錯嘅選擇。
Pastrami  Sourdough Sandwich
2023-07-09
2023-07-11 2872 浏览
bookmark 了這間餐廳很久,今天終於一試,但換來只無盡的失望。首先被安排的位置非常不佳,除了對正廁所門和污碗收集處外,座位旁就是後門,職員不斷在客人用餐時出出入入,無論是打開門出去休息,取貨還是做其他事情,也不會順手關好門外邊的熱氣不斷傳入來之餘,外面的環境也不太整潔,讓我們的用餐體驗極差。用餐體驗方面, 因為我們選的餐點比較多(每人一個主食,一個甜品, 一杯飲品及一碗湯),而且點餐也沒有一氣呵成比, 點餐速度比較多比較慢,雖然後沒來者,但也引起「招待」我們的店員不悦,一面不滿,顯得極不耐煩。由於大部分品項要加熱, 所以我們先回坐位等坐下, 怎料剛坐下不久。 餐點已經加熱好? 自己出去取回坐位, 一嚐, 果然只是微温, 與沒有加熱差別不大。 先嚐一口蔬菜湯,不熱偏涼在這個狀態下喝, 濃濃紅蘿蔔腥味顯露無遺, 難以下咽,唯有請店員再度加熱,先吃其他品項, 可惜再度加熱的湯回來後, 根本上沒有差別, 只是少了湯匙, 而再問店員提供湯匙時, 也只有即棄餐具給我們至於我很愛吃的三文治,是唯一比較好吃的Pastrami Sauerkraut麵包是不差, 軟熟濕潤,麵包皮有點韌性但不太韌,
首先被安排的位置非常不佳,除了對正廁所門和污碗收集處外,
座位旁就是後門,職員不斷在客人用餐時出出入入,
無論是打開門出去休息,取貨還是做其他事情,也不會順手關好門

而且點餐也沒有一氣呵成比, 點餐速度比較多比較慢,

先嚐一口蔬菜湯,
VeganSoup_甘荀馬鈴薯純素湯

不熱偏涼

在這個狀態下喝, 濃濃紅蘿蔔腥味顯露無遺, 難以下咽,
唯有請店員再度加熱,先吃其他品項,
可惜再度加熱的湯回來後, 根本上沒有差別, 只是少了湯匙,
 而再問店員提供湯匙時, 也只有即棄餐具給我們

至於我很愛吃的三文治,是唯一比較好吃的

Pastrami Sauerkraut

麵包是不差, 軟熟濕潤,麵包皮有點韌性但不太韌,
如果加熱有道, 麵包皮便能有點脆度, 會更吸引。
Pastrami Sauerkraut

中間的材料也不吝嗇, 酸瓜,菜及咸牛肉等配料也足夠
令我每口也吃到料, 畢竟也要60 元。
另外我點的甜點 「奇異果籃」

Kiwi FeuilletineBasket

因為有水果在面的關 係, 未能加熱
Kiwi FeuilletineBasket

所以結果是酥皮, 酥但又油又韌
奇異果一點也不甜
吉士醬不太甜很滑, 不太「溜」
可能因為酥皮實在太油了, 難以超越其油感
焙茶

焙茶味薄弱, 奶味偏重

唯二好處是, 不甜及是熱的😜
友人則較不幸,點的都是酥皮類

肉醬撻
Mille Feuille Tart Curry Vegetable & Onsen Egg

也是不熱的

酥皮很油但沒牛油香

韌得難以切開或要撕扯才能咬開
面的蛋,蛋味不太濃, 配上冷冷的肉醬
口感味道有一翻新體驗

最後的蘋果批,不用多說

AppleTurnover

也是室温的,
很酥, 一咬外皮即碎落滿地
AppleTurnover

伴隨而來的不軟熟濕潤的層層內部
而是濕韌的皮
蘋果餡不多, 偏酸後勁死甜

食物也沒有特別出色,價錢也不特別相宜,所以性價比低
2023-06-15
💥Tikka chicken $60印度醃製嘅烤雞少少辣幾惹味配埋濃厚嘅乳酪醬同好似有果醬 甜甜地 驚喜地幾夾幾好味配埋烤過嘅紅椒 同沙拉菜口感好豐富個包仲要系Focaccia 整體份量好大 必食!!💥All-day Breakfast $108牛角包焗到好脆但系朋友話好似有少少overcook左個牛油果蓉幾新鮮口感滑溜 配埋流心嘅溫泉蛋 好滿足至於火腿同三文魚就不過不失啦可以一試~
💥Tikka chicken $60

好滿足

至於火腿同三文魚就不過不失啦

可以一試~
2023-06-14 558 浏览
慕名而來 一般都會失望而歸😅聽聞這家sourdough好耐 之前路過好多次都有進去看過 看麵包氣孔就感覺有伏 所以一直沒買過 這次終於決定親自試毒🙂這個tart就是average水準同bakehouse半斤八兩 係冇咩必要特意來買 主要係價錢比較進取🙃rye sourdough我敢講rye佔比絕對唔會超過20%甚至更少 發酵時間都係比較短 冇黑麥酸種發酵特有的風味同酸味 唔知係唔係烤盤唔乾淨 loaf下面靠底層被油浸過 顏色質感唔同 麵粉質素麻麻 酸種養的不如bakehouse總結 可以做備胎😌
慕名而來 一般都會失望而歸😅
Mille Feuille Tart Raspberry

Rye Sourdough Loaf

總結 可以做備胎😌
🥐 麵包控天堂 😍 超多款酸種麵包、法式酥餅 🍞 必試法式焦糖酥 三重口感🤤🐭 米奇老豬Vol. 356 🐷每次老豬lunch經過 @sourdoughcafehk見到人龍就果斷放棄😂今次揀左平日傍晚時間去好少人 好舒服😌 勁好坐見到佢地仲有開心果軟包、拿破崙、千層酥皮撻奈何今次太飽試唔到咁多野🥹.🐖🐖 《Sourdough Butter Scone》🐖🐖🛑 8/10 🛑 💰$25💰⚠️ 可以加$9配jam/vanilla cream ⚠️係平時scone大概1.5倍大 😯店員可以幫忙翻焗表皮同個底都係脆嘅表皮仲有小小似菠蘿皮添 🤭老豬幾鍾意呢部分~不過可能比較厚身所以食落比較章口 🫣同埋牛油/酸種味唔算好明顯唔算好驚艷😛.🐖🐖 《Kouign Amann - Original》🐖🐖 🛑 8.6/10 🛑 💰$33💰➡️ 上層係沾滿左焦糖嘅軟酥皮有d拔絲嘅感覺☺️但又唔會痴牙 🦷➡️ 中心口感似牛角包個心同泡芙嘅混合體鬆軟綿密 有輕微回彈力 濕度高但唔soggy 牛油味香而不膩甜度無另外兩層咁高➡️ 底層/圍邊呢個位置絕對係個highlight🌟見到酥皮嘅紋路好明顯 雖然見唔到個焦糖層片但食落竟然
🐭 米奇老豬Vol. 356 🐷
[Sour Dough]
每次老豬lunch經過 @sourdoughcafehk
見到人龍就果斷放棄😂
今次揀左平日傍晚時間去
好少人 好舒服😌 勁好坐
見到佢地仲有開心果軟包、拿破崙、千層酥皮撻
奈何今次太飽試唔到咁多野🥹
🐖🐖 《Sourdough Butter Scone》🐖🐖
🛑 8/10 🛑 💰$25💰
⚠️ 可以加$9配jam/vanilla cream ⚠️
係平時scone大概1.5倍大 😯
店員可以幫忙翻焗
表皮同個底都係脆嘅
表皮仲有小小似菠蘿皮添 🤭
老豬幾鍾意呢部分~
不過可能比較厚身

老豬要「慳住」咁食🥹
因為呢個位真係好好味啊😍😍😍😍
番外篇- SD 🆚 GC 大比拼
@gontrancherrierhk
SD 係本體厚、鬆軟,薄焦糖層
GC係本體薄、煙韌,厚焦糖層

❣️🐭總評分🐷❣️
味道:8.3/10
服務:8/10
環境:8/10
CP值:✴️ 中 ✴️
ENCORE:✅ (kouign amann😍)

自費️⭕/試食

📍Sour Dough📍
灣仔皇后大道東80號堅雄商業大廈地下2-3號舖

#米奇老豬_灣仔區
#米奇老豬_包
#米奇老豬_scone

#sourdoughcafe #passioncafe #gontrancherrier #bakehousehk #gontrancherrierhk #sourdoughscones #kouignamann #灣仔美食 #銅鑼灣美食 #金鐘美食 #灣仔cafe #銅鑼灣cafe #酸種 #酸種麵包 #司康 #法式奶油酥餅 #焦糖 #牛角包 #香港麵包 #麵包控 #法式甜品 #可麗露 #開心果 #軟包 #拿破崙 #千層酥 #蛋撻

2023-06-01 393 浏览
好味 係港島咁耐終於有時間出黎食 隊友終於得閒陪我食 超級大份 大件夾抵食 正~我點嘅係印式烤雞醬 雞肉超級多 味道超級好 隊友點嘅係煙燻牛肉 酸種麵包超級好味 下次再試試牛油果雞肉~
2023-05-24 468 浏览
灣仔人氣酸種麵包Cafe 主打多款酸種 酥皮 麵包 甜品 喺呢間食過好多次 簡單講一講.⭐️香橙雲尼拿千層撻 $25之前第一次下午食 啱啱出爐 就買咗個千層撻外賣試試👍🏻拎上手比一般蛋撻大👍🏻雖然係外賣 但拎到返屋企一樣靚仔👍🏻表面上見到酥皮效果 多層分明👍🏻加熱之後外層咬落酥脆 無油膩感👍🏻蛋漿香滑 中間有香橙味果醬👍🏻酸酸甜甜 混合埋酥脆酸種撻皮食 好食出品中上級水平 好食.有次夜少少去食 ⭐️紅莓千層撻$29但唔知係咪擺得耐 評價就一般😢店員即場幫你加熱 切開蛋漿同果醬都熱溶咗(圖9)😢果醬整完軟左個酥皮 望落唔靚仔 無啱啱出爐咁高質.但最高質可以話係佢哋嘅酸種麵包(可聽聲)拎到返屋企都超級脆口軟熟.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_灣仔.#Sour Dough (灣仔)地址:灣仔皇后大道東80號堅雄商業大廈地下2-3號舖.⭐️評分:味道:4/5 中午會高分 夜晚會扣分環境:3.8/5服務:3/5抵食:3/5.#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblo
⭐️香橙雲尼拿千層撻 $25
👍🏻酸酸甜甜 混合埋酥脆酸種撻皮食 好食
出品中上級水平 好食
有次夜少少去食 ⭐️紅莓千層撻$29
但唔知係咪擺得耐 評價就一般
😢店員即場幫你加熱 切開蛋漿同果醬都熱溶咗(圖9)
😢果醬整完軟左個酥皮 望落唔靚仔 無啱啱出爐咁高質
但最高質可以話係佢哋嘅酸種麵包(可聽聲)
拎到返屋企都超級脆口軟熟
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_灣仔
#Sour Dough (灣仔)
地址:灣仔皇后大道東80號堅雄商業大廈地下2-3號舖
⭐️評分:
味道:4/5 中午會高分 夜晚會扣分
環境:3.8/5
服務:3/5
抵食:3/5
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #增肥 #搵食 #食好西 #相機食先 #香港美食 #蛋撻 #布甸蛋撻 #灣仔美食 #金鐘美食 #銅鑼灣美食 #麵包店 #烘焙店
位於灣仔皇后大道東的手工酸種麵包專門店Sour Dough,由著名瑞士糕餅廚師Gérard Dubois開設,店內的麵包和烘培品,均以培育三十多年的三種酸種麵團(裸麥、白裸麥和黑裸麥)製作,除了味道醇厚濃郁之外,這種不含酵母的麵團可以製作出充滿孔洞的美味麵包,外皮堅硬卻有彈性,比起傳統麵包更容易消化,而且含豐富的鐵質、鋅和鎂,甜度又較低,比傳統麵包更健康,難怪近年大受歡迎。餐廳裝修以綠色為主色,設有半戶外的座位,給人舒適悠閑的感覺。店內的一大個櫥櫃放滿各式各樣的酸種麵包,有鹹有甜,色彩繽紛,選擇多得讓人目不暇給。除了烘培麵包外,還供應各式糕點、沙律、湯、三文治和飲品,麵包控不容錯過。🥪古巴三文治$64外脆內軟的麵包夾著火腿、手撕豬肉和瑞士芝士,雖然是翻焗但火候控制得剛剛好,麵包脆口,吃上去微暖,芝士溶溶地。🥗沙律$50/200g沙律可自選兩款,但朋友只鍾情紅菜頭,配上柑橘味道清新。✧ ˚ · . *:・゚✧*:・゚✧・゚: *✧・゚:* .· ˚ ✧🍞Sour Dough📍灣仔皇后大道東80號堅雄商業大廈地下2至3號店✿ 味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡✿ 服務 ♥ ♥ ♥

🥪古巴三文治$64

🥗沙律$50/200g
沙律可自選兩款,但朋友只鍾情紅菜頭,配上柑橘味道清新。

🍞Sour Dough
📍灣仔皇后大道東80號堅雄商業大廈地下2至3號店

✿ 味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
✿ 服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
✿ 環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
✿ 價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
✿ 回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
2023-04-27 349 浏览
一試愛上有齊我鐘意嘅元素本身都成日去Passion食沙律 一查之下先知係同集團唔怪得咁有水準門口呢個琳瑯滿目嘅玻璃櫃所有靚靚酥餅同包包一目了然賣相咁靚點捨得唔叫包類菜式太高質了極推番茄牛油果包面頭啲芝麻味好重一咬落去好正成個口都係香味包亦好脆充滿牛油果另一款包係烤雞芝士包醬汁甜辣兼備個包有少少pizza feel口感一流焙茶latte好香滑少甜更加飲得出茶同奶嘅原味好味到想叫多杯攞走最後想講講環境一片綠油油好啱打卡好好彩可以坐到窗口位欣賞到街景之餘一啲都唔嘈雜反而好愜意relax搞到我放假就想去嘆一嘆添
一試愛上

好好彩可以坐到窗口位
欣賞到街景之餘一啲都唔嘈雜
反而好愜意relax
搞到我放假就想去嘆一嘆添
麵包控必到!位於灣仔的Sour Dough主打各式酸種麵包,而Pastries的款式亦多樣化,沙律更有不同選擇,款款都想試!🍛印式烤雞配乳酪及酸辣醬 Tikka Chicken ($60)烤雞用酸乳酪和酸辣醬醃製,味道頗辣,十分惹味!三文治亦烘得外脆內軟,整體有驚喜!🥧椰菜花芝士酸種千層盒 Sour Dough Panier Cauliflower & Cheese ($33)外層十分酥脆,餡料豐富;椰菜花偏乾身,混入暖暖的芝士溶,口感層次分明,配搭完美!

2023-04-11 381 浏览
放假幾日食個brunch ~ 一睇餐廳個名,顧名思義係食酸種麵包!餐廳內有好多不同款式三文治麵包都用酸種麵包製成,亦有多種沙律甜食選擇!🔸Pastrami Sauerkraut 熏牛肉,酸菜配上芝士。麵包香脆,餡料豐富澎湃,加上酸菜比較開胃,但因為冇任何添加醬汁,整體比較乾身。🔸Green Salad 青豆、西蘭花、青瓜、青椒,清爽爽脆!喜歡新嘗試的朋友可以選擇呢個配搭👍🏻🔸Feuilletine Tart Vanilla 雲呢拿千層撻,微甜帶有淡淡雲呢拿清香,配上酥皮酥脆香甜總括🔹店內選擇豐富,適合休閒brunch 或者下午茶☕️所有食物新鮮製作,店員有善,值得一試!

🔸Pastrami Sauerkraut

🔸Green Salad

🔸Feuilletine Tart Vanilla
雲呢拿千層撻,微甜帶有淡淡雲呢拿清香,配上酥皮酥脆香甜