2022-12-02 78 浏览
一直都喜歡這間店的酸種牛角包及蛋撻等甜點,幫襯過幾次,不過今次有啲失望買完返到公司打開先見到店員俾左件個皮燶的蛋撻俾我,花了少許時間先整走啲燶皮我明白葡撻個啲個面都係燶燶地,但我無諗過蛋撻皮本身都係燶嘅,有點失望
外卖自取
2022-12-01 88 浏览
呢度最出名就係酸種麵包,所以今日特登來朝聖,於是两個人叫左两款咸點同埋一款甜點。我哋系下午茶時間來又係平日,所以唔算多人。雑菜芝士批,雖然唔係大個但十分飽肚,包皮相當脆,食到層層嘅口感!燉菜豆腐包,好有意大利嘅風味。豆腐整得好乾生,完全無影響酸種包嘅質素。蘋果批牛油味又濃又香,唔算太甜。鐘意食穌皮嘅朋友可以試!咖啡合格,仲送埋一塊dark chocolate, 成個感覺都好歐洲feel. 總括來講,值得來試下!可以放假來chill 下。
蘋果批牛油味又濃又香,唔算太甜。鐘意食穌皮嘅朋友可以試!
總括來講,值得來試下!可以放假來chill 下。
  • Apple Turnover
2022-11-26 95 浏览
Have always wanted to go to Sour Dough but when it first opened, there was such a long line. But now it's a bit more quiet and a table is always available at all hours of the day.  Boyfriend wanted breakfast so we headed there to sharea  sandwich.Menu is in English and Chinese. There is no 10% service charge. You basically order what you want and pay at the cashier. It's mostly grab and go with a seating area if you wish to dine there. All the pastries and bread are on display. And there is a la

Menu is in English and Chinese. There is no 10% service charge. You basically order what you want and pay at the cashier. It's mostly grab and go with a seating area if you wish to dine there. All the pastries and bread are on display. And there is a large salad bar to create your own salads.

I had a latte ($40) as it was the morning. It came with a small square of Valhorna chocolate. The latte was a bit meh. Not that great. A bit too milky and the coffee was weak.

We shared a Pastrami sandwich ($67) as it was fairly big. They cut it up for us and toasted it. This was really good. The pastrami was excellent. The bread was chewy and tart. They used Swiss cheese so it gave it a more strong taste. All was smothered with a bit of sauerkraut. Not a lot but enough. A fairly decent pastrami sandwich. Not the best  but good enough for Hong Kong standards.

Definitely go for the bread and other baked goods. The coffee is a pass so I might just do takeaway next time or order another type of drink.
2022-11-22
$100 (早餐)
2022-11-24 89 浏览
呢間主打麵包嘅Cafe由瑞士糕餅廚師 Gérard Dubois 開設,店內提供超多烘焙食品,全部以培育30多年的3種酸種麵團製作,包括裸麥、白裸麥和黑裸麥🌾,整出嚟嘅麵包不但質感香脆,甜度低食落更健康!佢除咗烘培麵包外,仲有純素沙律🥗、純素湯🫕、健康爆餡三文治🥪、同埋100%有機和公平貿易咖啡、茗茶、酒類🍺超多選擇!Cafe嘅牛油果綠🥑裝修設計好吸睛,咖啡店採取開放式設計,光猛舒服,仲可以帶埋寵物一齊黎!小店已經開咗開咗一段時間,仍然大排長龍,仲好受歡迎,作為酸種麵包控,當然要朝聖!------------------------------🎃◖南瓜紅菜頭純素湯◗ $38健康又豐富的素湯,一碗有齊紅菜頭、南瓜、藜麥呢啲超級食物,飲落蔬菜嘅味道好香好夾,紅菜頭竟然冇草青味,整體清甜健康,纖維相當豐富!🥗◖香烤紅菜頭南瓜沙律+酸種田園沙律◗ $50/200g紅菜頭沙律好清甜爽脆,;酸種田園沙律酸酸地,仲有啲酸種麵包粒,好香脆又開胃!🥦◖菜花扁豆沙律+香辣地中海小米沙律◗ $50/200g菜花扁豆沙律主要有椰菜花、西蘭花同小扁豆,食落酸酸地,有口感;香辣地中海沙律好特別,甜甜地帶有微辣,香

🎃◖南瓜紅菜頭純素湯◗ $38

🥗◖香烤紅菜頭南瓜沙律+酸種田園沙律◗ $50/200g

🥦◖菜花扁豆沙律+香辣地中海小米沙律◗ $50/200g
菜花扁豆沙律主要有椰菜花、西蘭花同小扁豆,食落酸酸地,有口感;香辣地中海沙律好特別,甜甜地帶有微辣,香料味較濃,以小米為主再配各式蔬菜,口感豐富!
🥓◖燻牛肉酸菜三文治◗ $69
三文治用咗較比較薄脆嘅酸種吐司,夾住鹹香嘅煙燻牛肉,紅嫩又軟腍,配上酸椰菜、半溶芝士、酸瓜同千島醬,酸酸的咁食落好輕盈開胃!

🥪◖古巴三文治◗ $64
好鍾意呢個三文治!麵包有啲似意式拖鞋包,烘過之後外脆內軟,好鬆軟、有彈性,夾住火腿、手撕豬肉、瑞士芝士、爽口蔬菜同酸菜。手撕豬肉甜甜地口感似吞拿魚蓉,加上酸酸地嘅醬料,口感有層次,味道好夾!

🍵◖Hojicha Latte◗ $43
正常發揮,飲品上嘅拉花好得意!焙茶同奶比例啱啱好,奶泡打得幾厚,茶味亦好香濃!

🍵◖Chai Latte◗ $43
比較特別嘅一款latte,味道比較有聖誕嘅感覺,勁重肉桂同薑黃嘅味道,鍾意肉桂味道嘅必試!

🥖◖車厘子黑麥芽酸種麵包◗ $41
堂食完佢嘅酸種三文治,當然要買埋返屋企做早餐!黑麥好香,外層脆口,麵包嘅組織好濕潤煙韌,仲有酸車厘子夾雜住,食落會比較酸酸甜甜~

🌟Encore指數:9/10
除咗佢多款招牌嘅酸種麵包之外,仲有好多酥皮pastry同酸種牛角包🥐,唔算貴又精緻,拎黎做散水餅或者茶點個啲都唔錯!
Sour Dough係香港開咗一段時間終於帶到娘親去食了星期六午後去到都幾乎坐滿了人唔使等太耐都入到坐 除咗室內位 還設有半戶外 影相靚啲嘅打卡位除咗Pastry之外Sour Dough都有多款新鮮製造嘅健康主食🍴Tikka Chicken($60*)👉🏻味道濃郁嘅印度醃製烤雞 配清新酸辣醬和乳酪 味道層次豐富👉🏻好欣賞蕃茄橄欖意大利包嘅口感 望到佢嘅空氣位都知佢有幾鬆軟 外層鹹香酥脆 🍴Avocado & Tomato($62*)👉🏻素食類嘅包款 牛油果沙津加原片蕃茄 味道好fresh 👉🏻麵包上加上殼麥後烤製 令香脆度大大提升 🍴Vegan Soup($38*)👉🏻熬得軟淋的紅菜頭和南瓜係湯裡面味道鮮甜👉🏻加埋有降膽固醇作用的洋薏 真係好健康嘅一道素菜湯🍴Fregola Green Salad($50*)🍴Sour Dough Garden Salad($50*)👉🏻Sourdough有多款配搭和口味嘅沙津 200g份量充足 亦都可以做配搭試到唔同口味👉🏻意式小米雜菜沙津 有我鍾意嘅西蘭花和椰菜花 另外仲有青椒、青豆等雜菜加上小米 口感爽脆👉🏻鍾意食酸野嘅媽咪 好欣賞酸種田園沙津嘅

Sour Dough係香港開咗一段時間
終於帶到娘親去食了
星期六午後去到都幾乎坐滿了人
唔使等太耐都入到坐
除咗室內位 還設有半戶外 影相靚啲嘅打卡位

除咗Pastry之外
Sour Dough都有多款新鮮製造嘅健康主食

🍴Tikka Chicken($60*)

🍴Avocado & Tomato($62*)
👉🏻素食類嘅包款 牛油果沙津加原片蕃茄 味道好fresh
👉🏻麵包上加上殼麥後烤製 令香脆度大大提升

🍴Vegan Soup($38*)
👉🏻熬得軟淋的紅菜頭和南瓜係湯裡面味道鮮甜
👉🏻加埋有降膽固醇作用的洋薏 真係好健康嘅一道素菜湯

🍴Fregola Green Salad($50*)
👉🏻鍾意食酸野嘅媽咪 好欣賞酸種田園沙津嘅醒胃酸味

☕️ Matcha Latte($43*)
☕️ Valrhona Hot Chocolate($43*)
👉🏻兩款飲品都唔會太甜 抹茶/朱古力味分別都香濃 餘韻奶香口感順滑

2022-11-21 712 浏览
舖頭主色調用咗綠色設計,有少少金線營造高貴西式效果,門口有一排半室外座位,有陽光照射幾舒服的感覺🌞呢到有唔同款式pastry,有tart有scone有sourdough、牛角包、三文治等等,可以坐低食件餅飲杯咖啡😌上次嚟食pastry今次就試下三文治,好多饀料選擇🥖紅酒乾果酸種麵包💰$41仲揀咗個🆕新品紅酒酸種麵包,酸種係用上培育30多年嘅3種酸種麵團(裸麥、白裸麥、黑裸麥)製作,可以造出更脆身更有彈性嘅酸種麵包,升糖指數較低,食得更健康😌🥗Salad💰$50/200g一樣好多choice,有田園沙律、紅菜頭、南瓜、椰菜花等等我就較喜歡椰菜花,啱晒平時不太吃沙律嘅我都可以食吓菜🍅Vegan Soup💰$38有紅菜頭、蕃茄、薏米等,好健康又有益,多料到飲晒已經飽晒🥪Salmon and Cheese💰$71多數食三文治都必揀煙三文魚組合,鹹香煙三文魚配埋芝士,仲有煙韌酸種麵包,perfect match🥪Cubano💰$64有火腿、芝士、菜等,麵包軟熟,整體好食☕️Café Mocha💰$40朱古力味咖啡,微甜配咖啡微苦,味道剛好,仲有塊朱古力,可以一開始放埋入飲品中攪拌飲用,更濃郁☕️Ho

上次嚟食pastry今次就試下三文治,好多饀料選擇

🥖紅酒乾果酸種麵包💰$41

🥗Salad💰$50/200g
一樣好多choice,有田園沙律、紅菜頭、南瓜、椰菜花等等
我就較喜歡椰菜花,啱晒平時不太吃沙律嘅我都可以食吓菜

🍅Vegan Soup💰$38
有紅菜頭、蕃茄、薏米等,好健康又有益,多料到飲晒已經飽晒

🥪Salmon and Cheese💰$71

🥪Cubano💰$64
有火腿、芝士、菜等,麵包軟熟,整體好食

☕️Café Mocha💰$40

☕️Hot Chocolate💰$43
朱古力好香,唔會甜得誇張,濃郁好飲

💰$435/2ppl
🚩Sour Dough @sourdoughcafehk
📍Shop 2&3, G/F, Keen Hung Commercial Building, 80 Queen's Road East, Wan Chai
2022-11-16
$300 (早餐)
我見到ig有好多人嚟Sour Dough朝聖,而且有唔少好評,我當然唔會執輸啦💚⛦ ⛧ ⚝ ⛦ ⛧ ⚝ ⛦ ⛧ ⚝ ⛦ ⛧ ⚝⚜️⚜️環境餐廳以綠色🌿為主調,入面除咗有唔少座位堂食之外,重有幾個開放式嘅位置,非常適合打卡‼️⛦ ⛧ ⚝ ⛦ ⛧ ⚝ ⛦ ⛧ ⚝ ⛦ ⛧ ⚝⚜️⚜️食物Sour Dough有好多唔同味道嘅酸種麵包🥯包括:黑啤酒🍺、紅酒乾果、羅勒周朱古力味等等另外,重有各式各樣嘅三文治🥪、pastries、沙律🥗同埋湯🥣 (好啱喺附近做嘢嘅朋友買嚟做輕食)今次我除咗pastries之外,其他食物都有試勻😋⭐️Vegan soup (南瓜紅菜頭湯)$38個湯非常之足料,入面除咗有紅菜頭、南瓜🎃同埋洋蔥🧅之外,仲有腰豆同藜麥,健康得嚟又飽肚😍如果好似我咁食得比較少嘢嘅話,晏就一個湯+1個沙律其實已經飽晒🤣⭐️意式小米雜菜沙律 + 酸種田園沙律 $50 each 呢度嘅沙律都有好多唔同嘅選擇♥️我同朋友就揀咗呢兩款,兩款都各有特色我就比較鍾意食酸種田園沙律👅因為佢個味道酸酸味味,好開胃,入面仲有幾舊酸種麵包,好得意,好好食🤩⭐️三文魚芝士三文治 $71 🔥必食🔥+ 古巴三文治 $64個三文魚芝士

⚜️⚜️環境

⚜️⚜️食物

今次我除咗pastries之外,其他食物都有試勻😋

⭐️Vegan soup (南瓜紅菜頭湯)$38
南瓜紅菜頭湯

⭐️意式小米雜菜沙律 + 酸種田園沙律 $50 each
酸種田園沙律

⭐️三文魚芝士三文治 $71 🔥必食🔥
+ 古巴三文治 $64
三文魚芝士三文治

個三文魚芝士🍣三文治真係整得好出色😍好啱我胃口
以前我喺外國食嘅三文治(因為係外國人嘅口味)雖然入面啲餡整得好好食,但d麵包皮多數係好硬,我完全食唔到😂
而呢款三文治嘅酸種麵包,佢出面係唔會過硬,入面亦比較軟,個味道酸酸地咁,再配合埋三文魚、羅勒葉、芝士🧀等等,真係別有一番風味👍🏾

古巴三文治

至於個古巴三文治都唔錯,入面有酸瓜、火腿同埋手撕豬肉等等,真係非常足料💁🏽‍♀️

⭐️iced mocha $53+ iced chocolate $73

除咗食嘢之外,喺呢個咁舒服嘅環境,當然要慢慢嘆番杯嘢飲啦

⭐️紅酒乾果酸種麵包(whole) $41

臨走嘅時候,我仲買咗佢嘅酸種麵包作為另一日嘅早餐🥖
聞落去,麵包有好大浸紅酒同乾果味🍷而食嘅時候,就多咗一份甜嘅紅酒味,好似係甜葡萄嘅味道❤️由於我好少食酸種麵包,但作為麵包嚟講,真係整得好好食,好夠味🥰
⛦ ⛧ ⚝ ⛦ ⛧ ⚝ ⛦ ⛧ ⚝ ⛦ ⛧ ⚝

鍾意食麵包嘅朋友,一定要嚟Sour Dough朝聖同打卡🍞

南瓜紅菜頭湯
酸種田園沙律
三文魚芝士三文治
古巴三文治
𝑺𝒐𝒖𝒓 𝑫𝒐𝒖𝒈𝒉, 𝒂 𝒏𝒆𝒘 𝒂𝒓𝒕𝒊𝒔𝒂𝒏 𝒅𝒆𝒍𝒊 𝒅𝒓𝒆𝒔𝒔𝒆𝒅 𝒊𝒏 𝒔𝒕𝒓𝒊𝒌𝒊𝒏𝒈 𝒎𝒊𝒏𝒕 𝒈𝒓𝒆𝒆𝒏, 𝒂𝒓𝒓𝒊𝒗𝒆𝒅 𝒊𝒏 𝑾𝒂𝒏 𝑪𝒉𝒂𝒊’𝒔 𝑺𝒕𝒂𝒓 𝑺𝒕𝒓𝒆𝒆𝒕 𝒑𝒓𝒆𝒄𝒊𝒏𝒄𝒕💚 𝑻𝒉𝒆𝒚 𝒐𝒇𝒇𝒆𝒓 𝒂 𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 𝒐𝒇 𝒕𝒓𝒂𝒅𝒊𝒕𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍 𝒃𝒂𝒌𝒆𝒅 𝒈𝒐𝒐𝒅𝒔 𝒎𝒂𝒅𝒆 𝒖𝒔𝒊𝒏𝒈 𝒐𝒏𝒆 𝒐𝒇 𝒕𝒉𝒓𝒆𝒆 𝒗𝒂𝒓𝒊𝒆𝒕𝒊𝒆𝒔 𝒐𝒇 𝒔𝒐𝒖𝒓𝒅𝒐𝒖𝒈𝒉 𝒔𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓𝒔 (𝒓𝒚𝒆, 𝒘𝒉𝒊𝒕𝒆, 𝒂𝒏𝒅 𝒅𝒂𝒓𝒌 𝒓𝒚𝒆). 𝑰𝒏 𝒑𝒂𝒓𝒕𝒊𝒄𝒖𝒍𝒂𝒓 𝒚𝒐𝒖 𝒔𝒉𝒐𝒖𝒍𝒅 𝒕𝒓𝒚 𝒕𝒉𝒆 𝒏𝒂𝒕𝒖𝒓𝒂𝒍𝒍𝒚 𝒍𝒆𝒂𝒗𝒆𝒏𝒆𝒅 𝒔𝒐𝒖𝒓𝒅𝒐𝒖𝒈𝒉𝒔, 𝒇𝒍𝒂𝒌𝒚 𝒄𝒓𝒐𝒊𝒔𝒔𝒂𝒏𝒕𝒔, 𝑫𝒂𝒏𝒊𝒔𝒉 𝒑𝒂𝒔𝒕𝒓𝒊𝒆𝒔 𝒂𝒏𝒅 𝒔𝒄𝒐𝒏𝒆𝒔.🥖🥐🥯𝗣𝘂𝗺𝗽𝗸𝗶𝗻 𝗕𝗲𝗲𝘁𝗿𝗼𝗼𝘁 𝗦𝗼𝘂𝗽南瓜紅菜頭湯🎃$𝟯𝟴 (🌟𝟵/𝟭𝟬)抓緊𝗛𝗮𝗹𝗹𝗼𝘄𝗲𝗲𝗻的尾巴!呢碗湯有大量清甜軟糯嘅南瓜、紅菜頭、薏米、藜麥、洋蔥粒,我好鍾意薏米嗰種痴牙嘅感覺,成碗湯好有飽肚感,唔覺唔覺就食咗勁多纖維落肚,南瓜紅菜頭仲有抗氧化功效,啱晒要美顏嘅女士👸🏻𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 &
𝗣𝘂𝗺𝗽𝗸𝗶𝗻 𝗕𝗲𝗲𝘁𝗿𝗼𝗼𝘁 𝗦𝗼𝘂𝗽
南瓜紅菜頭湯🎃
$𝟯𝟴 (🌟𝟵/𝟭𝟬)

𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 & 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗦𝗮𝗻𝗱𝘄𝗶𝗰𝗵
北歐煙三文魚🐟🥪
$𝟳𝟭 (🌟𝟵/𝟭𝟬)

一場嚟到當然要試吓用酸種麵包整嘅三文治,呢款酸種麵包較為薄脆,煙韌有咬口,但又唔係坊間有啲硬到咬唔開咁,煙三文魚厚切肥美,夾埋菠菜同忌廉芝士係超夾🤤

𝗛𝗶𝗰𝗸𝗼𝗿𝘆 𝗠𝗲𝗹𝘁 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗕𝗮𝗰𝗼𝗻 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝘄/ 𝗕𝗕𝗤 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲
雞肉煙肉配芝士燒烤醬
$𝟲𝟬 (🌟𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
呢款三文治又係另一個質感,烘到外脆內裏依然鬆軟,雞肉都好軟嫩,惹味嘅BBQ醬刺激味蕾😆

𝗩𝗲𝗴𝗮𝗻-𝗯𝗮𝘀𝗲𝗱 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱𝘀 - 𝟮𝟬𝟬 𝗴
香烤紅菜頭南瓜沙律 🎃🥙 (🌟𝟵/𝟭𝟬)
南瓜同紅菜頭都有烤過,所以除咗蔬菜本身嘅甜味,食落仲有焦香味,南瓜棉密軟糯好甜,紅菜頭就酸酸甜甜,見到好多枱叫沙律都係叫呢款!
七彩田園沙律🌈🥗 (🌟𝟴/𝟭𝟬)
呢個沙律入面有餐廳𝘀𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 嘅香脆酸種麵包粒,配上青瓜粒、蕃茄粒、藜麥、雜豆同香草,酸酸甜甜幾開胃~

𝗩𝗮𝗹𝗿𝗵𝗼𝗻𝗮 𝗛𝗼𝘁 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 🍫
$𝟰𝟰 (🌟𝟵/𝟭𝟬)
呢杯朱古力用咗法國嘅頂級朱古力製成,質地濃稠但飲落喉嚨都係好滑順,又唔會甜到好膩好漿口(怕咗有啲甜到飲完會有好想飲水嘅感覺🥱),好耐冇飲過咁好飲嘅熱朱古力,超有驚喜呀🔥

𝗪𝗵𝗼𝗹𝗲 𝗗𝗮𝗿𝗸 𝗠𝗮𝗹𝘁 𝗦𝗼𝘂𝗿 𝗗𝗼𝘂𝗴𝗵 𝗟𝗼𝗮𝗳 𝘄/ 𝗦𝗼𝘂𝗿 𝗖𝗵𝗲𝗿𝗿𝘆
車厘子黑麥酸種麵包
$𝟰𝟭 (🌟𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
外皮香脆,內裏濕潤煙韌,黑麥香濃郁,感覺健康,入面有啲酸酸甜甜嘅車厘子,帶出層次🍒
2022-11-12
  • Salmon  &  Cheese  Sourdough
  • Pumpkin  Beetroot  Soup
  • Hot  Chocolate
2022-11-14 100 浏览
呢間位於灣仔嘅人氣酸種麵包店 @sourdoughcafehk 到訪當日相當多人,幸好有部份人係take away所以都好快有位坐💕🍭Cubano ($62)古巴三文治,內餡有火腿、手撕豬肉同瑞士芝士~ 🍭Salmon & Cheese ($69)用上店鋪signature Sourdough 酸種麵包,口感相對較硬身,有彈性同嚼勁~ 🍭Salad ($100)整體酸酸的好開胃,黑豆藜麥健康營養價值高🙌🏻🍭Vegan Soup ($76)個素蔬菜湯好好飲!餡料有南瓜、藜麥、蕃茄、紅菜頭、洋蔥等~ 🍭Dark Malt Sour Dough Loafwith Sour Cherry ($39)我地仲買咗大過塊面嘅超大舊sour dough! 係車厘子黑麥芽酸種麵包~ 外脆內軟,有唔少車厘子粒粒喺入面,酸酸甜甜幾好味!🍭Cappuccino ($39)🍭Hot Chocolate ($42)🥺佢個熱朱古力超好飲,好濃郁嘅朱古力味😍 Cappuccino 咖啡味濃,香滑可口~

🍭Cubano ($62)
古巴三文治,內餡有火腿、手撕豬肉同瑞士芝士~

🍭Salmon & Cheese ($69)

🍭Salad ($100)
整體酸酸的好開胃,黑豆藜麥健康營養價值高🙌🏻

🍭Vegan Soup ($76)
個素蔬菜湯好好飲!餡料有南瓜、藜麥、蕃茄、紅菜頭、洋蔥等~

🍭Dark Malt Sour Dough Loaf
with Sour Cherry ($39)

🍭Cappuccino ($39)
🍭Hot Chocolate ($42)
2022-11-14 101 浏览
二訪呢個令包控尖叫嘅天堂ヽ(✿゚▽゚)ノ見點餐區擺滿各式各樣嘅包包同甜品~真係未食先興奮 款式超多 價錢又好合理🫶🏻難怪可以喺烘焙界打出名堂啊!—- ʕ•ﻌ•ʔฅ —-♡ 酸種三文治𝘼𝙫𝙤𝙘𝙖𝙙𝙤 & 𝙏𝙤𝙢𝙖𝙩𝙤 牛油果蕃茄𝙎𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 & 𝙋𝙧𝙤𝙫𝙤𝙡𝙤𝙣𝙚 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 煙三文魚芝士兩款採用左唔同品種嘅酸種包(o゚v゚)ノ第一款包體佈滿穀物粒 食落比較鬆軟 牛油果沙律味道清新🥑多到滿瀉~第二款嘅酸種包硬身一點 表面充滿氣孔 但唔係粗嚡又𠝹口嗰種🤭芝士偏軟身𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢 唔會太濃味 所以唔會搶走煙三文魚+火箭菜嘅味道 好味!.♡𝙑𝙖𝙡𝙧𝙝𝙤𝙣𝙖 𝙃𝙤𝙩 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚用上法國頂級朱古力調製🍫可可味非常濃郁 但絕對唔會甜到痰上頸(´ε`*)入口超順滑 完全無粉粒 簡簡單單都有小驚喜~. ♡ 𝘿𝙖𝙧𝙠 𝙈𝙖𝙡𝙩 𝙎𝙤𝙪𝙧 𝘿𝙤𝙪𝙜𝙝 𝙇𝙤𝙖𝙛 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙎𝙤𝙪𝙧 𝘾𝙝𝙚𝙧𝙧𝙮 車厘子黑麥芽酸種麵包臨走前望到櫃入面嘅酸種包包向我招手(°▽°)/ 實在忍唔到手要打包一個 重點係咁巨型都唔洗$40!食落充滿麥香 有少少車厘子嘅酸甜🍒味道好簡樸 外酥內軟有嚼勁~𝚜𝚘𝚞𝚛𝚍𝚘𝚞𝚐𝚑嘅香氣愈嚼

二訪呢個令包控尖叫嘅天堂ヽ(✿゚▽゚)ノ

—- ʕ•ﻌ•ʔฅ —-

♡ 酸種三文治
𝘼𝙫𝙤𝙘𝙖𝙙𝙤 & 𝙏𝙤𝙢𝙖𝙩𝙤 牛油果蕃茄
兩款採用左唔同品種嘅酸種包(o゚v゚)ノ

♡𝙑𝙖𝙡𝙧𝙝𝙤𝙣𝙖 𝙃𝙤𝙩 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚
入口超順滑 完全無粉粒 簡簡單單都有小驚喜~

食落充滿麥香 有少少車厘子嘅酸甜🍒味道好簡樸
外酥內軟有嚼勁~𝚜𝚘𝚞𝚛𝚍𝚘𝚞𝚐𝚑嘅香氣愈嚼愈濃郁🫶🏻

—- ʕ•ﻌ•ʔฅ —-

今次𝚎𝚗𝚌𝚘𝚛𝚎嘅沙律+素南瓜湯🎃水準依然不錯

性價比真心幾高 已經計劃緊三訪要試試佢d酥皮類𝚙𝚊𝚜𝚝𝚛𝚒𝚎𝚜(*≧∀≦*)甜品我來了~~
2022-11-14 110 浏览
最近經過皇后大道東被一間以綠色裝潢設計的餐廳吸引 店舖名字是【Sour Dough】爬文了解後 是瑞士糕點師 Gérard Dubois 主理烘焙產品全部由 30 年以上的酸種發酵劑製成糖和鈉的比例比傳統的產品少 50% 自然更健康而且價錢相當合理 餐廳是以自助形式取餐我們選了一個靠街的開揚位置 點了以下食物•⭐️南瓜紅菜頭純素湯這款素湯是我的推介❤️一碗裡有紅菜頭 南瓜 藜麥的健康素湯湯裡的紅菜頭製得不錯 沒有草青味 整體清新 喝下一碗纖維相當豐富⭐️香烤紅菜頭南瓜沙律+酸種田園沙律⭐️蠶豆藜麥沙律+香辣地中海小米沙律一份沙律200g 每份可選兩款口味全部沙律都含豐富營養與纖維南瓜跟紅菜頭製得軟腍 是我喜歡的味道小米跟藜麥是無麩質超級食物 低碳富營養⭐️燻牛肉酸菜三文治三文治裡有幾片燻牛肉 餡料足配上酸菜 芝士 有質感的酸種包豐富口感 而且酸菜配燻牛肉太醒胃⭐️牛油果蕃茄三文治純素選擇 用上帶殼物的包款裡面是粒狀牛油果與乳酪混在一起再加蕃茄片與小量沙律菜 清新之選⭐️Flat White ⭐️Hojicha Latte 餐廳供應的是 100% 有機 及公平貿易咖啡與
最近經過皇后大道東

燻牛肉酸菜三文治
南瓜紅菜頭純素湯
香烤紅菜頭南瓜沙律+酸種田園沙律
2022-11-13 1259 浏览
🍞酸種烘焙店 x 咖啡店🍞推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍瑞士糕餅廚師 Gérard Dubois 開設的牛油果綠色烘焙店,烘焙產品均選用超過30年的3種酸種麵糰發酵製成成品比傳統烘焙更脆,且降低甜度,吃得更健康❣️除咗烘培麵包外,仲有純素沙律、純素湯、材料豐富的三文治、仲有100% 有機和公平貿易咖啡、各種茗茶、葡萄酒和啤酒等🥣 Vegan Soup - Pumpkin, Beetroot & Barley ✨健康又豐富的素湯,紅菜頭、南瓜、藜麥等;飲落紅菜頭味道突出,整體清甜健康🥗 Salad - Fregola Green Salad & Sweet & Spicy Couscous✨ 沙律款式不少,點選意式小米雜菜沙律及香辣地中海小米沙律;前者以青豆、西蘭花、青椒、青瓜等;後者香料味較濃、以小米為主再配各式蔬菜,口感豐富🥪 Sandwich - Pastrami Sauerkraut & Cubans✨燻牛肉配酸菜、內層仲有芝士、酸瓜,酸種麵包外脆又煙韌;古巴三文治的麵包比較有彈性、夾住裡面夾著火腿、手撕豬肉、芝士、爽口蔬菜同酸菜🧊 Iced Coffee - Matcha Latte
🍞酸種烘焙店 x 咖啡店🍞
推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍

成品比傳統烘焙更脆,且降低甜度,吃得更健康❣️

Pumpkin, Beetroot & Barley

Fregola Green Salad
Sweet & Spicy Couscous

Pastrami Sauerkraut
Cubans

Matcha Latte & Hojicha Latte

🧊 Iced Coffee - Matcha Latte & Hojicha Latte
✨ 抹茶/焙茶同奶比例剛好,質地滑溜,奶味夾雜茶味

🍞 Dark Melt Sour Dough Loaf w/ Sour Cherry
✨ 喜歡酸種麵包,不忘外賣帶回家;第二日食用外層仍脆口內煙韌唔乾,翻熱食烘焙味香氣撲鼻
  • Pastrami Sauerkraut
  • Cubans
2022-11-11 106 浏览
🥪我妹成日話想試下Sour Dough 今次終於可以同佢黎食Sour Dough係由著名瑞士糕餅師Gérard Dubois開設佢既麵包同三文治真係好出色星期6去坐滿晒人 搵唔到靚位影相我地早左少少去 如果唔係就要排隊🥺🥗 SaladSour Dough Garden Salad & Fava Bean Quinoa第一款有Sour Dough既麵包 但有D硬第二款有藜麥 藜麥對身體好健康 同埋佢既南瓜好好食🫕 Pumpkin Beetroot Veggie Soup入面有南瓜 蕃茄 紅菜頭 藜麥 飲一碗都覺得好飽🥪 Tikka Chicken 印式烤雞配乳酪 & 酸辣醬三文治麵包烘過 外脆內軟 醬料同烤雞辣辣地好好食🥪 Cubano 古巴三文治 有火腿 手撕豬肉 瑞士芝士呢款麵包同印式唔同 都係烘過 好鬆軟有少少辣辣地既黃色配菜 好好食 但我地食唔出係咩📍 Sour Dough灣仔皇后大道東80號堅雄商業大廈地下2-3號舖
🥪

有少少辣辣地既黃色配菜 好好食 但我地食唔出係咩

📍 Sour Dough
灣仔皇后大道東80號堅雄商業大廈地下2-3號舖
2022-11-10 139 浏览
星期日大清早九時半,來到這個精緻澱粉的天堂食早餐(๑•̀∀- )و 一見倒開放式既包櫃,琳琅滿目的麵包和糕點令我雙眼閃閃發光,經過一番選擇困難的掙扎後,兩個女仔揀左四樣野食🤭/🌟三文魚千層撻 𝕄𝕚𝕝𝕝𝕖 𝔽𝕖𝕦𝕚𝕝𝕝𝕖 𝕋𝕒𝕣𝕥 𝕊𝕒𝕝𝕞𝕠𝕟 $𝟛𝟚起初以為店員冇翻熱,撻皮會唔會淋哂😳點知千層的外皮十分薄脆,而且充滿牛油酥香!濃厚蛋香的滑溜忌廉內餡,夾雜滿滿的三文魚肉、甜蕃茄和菠菜,鹹香美味,是我最鍾意的一款♡⸝⸝⸝⸝/🌟印式烤雞乳酪及酸辣醬𝕋𝕚𝕜𝕜𝕒 ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 $𝟝𝟠這裡的酸種意大利三文治款色超多🤩其中一款揀左少見既印式烤雞!三文治烤至外脆內軟,烤雞肉質軟嫩,微辛的酸辣醬乳酪調味恰到好處,推介🙌🏻/⭐️燻牛肉配酸菜ℙ𝕒𝕤𝕥𝕣𝕒𝕞𝕚 $𝟞𝟟這款酸種包用了較薄脆的酸種吐司,夾著鹹香的燻牛肉、酸椰菜、半溶芝士、酸瓜和千島醬,酸酸的十分開胃⸜(*ˊᵕˋ*)⸝‬/⭐️開心果花瓣 ℙ𝕚𝕤𝕥𝕒𝕔𝕙𝕚𝕠 ℙ𝕖𝕥𝕒𝕝 $𝟝𝟠蛋糕主要含開心果、朱古力和櫻桃🍒表層的慕絲香甜細滑,內層有軟熟的海綿蛋糕和脆卜卜的餅底,口感層次豐富。美中不足是莓味比開心果濃,不過相信螞蟻人會很滿足!/⭐️ 𝔽𝕝𝕒𝕥 𝕎𝕙𝕚𝕥𝕖

🌟三文魚千層撻
⭐️開心果花瓣
ℙ𝕚𝕤𝕥𝕒𝕔𝕙𝕚𝕠 ℙ𝕖𝕥𝕒𝕝 $𝟝𝟠
⭐️ 𝔽𝕝𝕒𝕥 𝕎𝕙𝕚𝕥𝕖 $𝟛𝟠
⭐️ℂ𝕒𝕡𝕡𝕦𝕔𝕔𝕚𝕟𝕠 $𝟛𝟠
總覺得外國咖啡店的肥威通常都偏深烘焙,味道較苦,奶的比例感覺也不算多
由於早前有朋友提及過食物唔算特別出色,抱著平常心到訪,加上時間尚早不用排隊,個人認為都唔錯既!充碳之後操腳仲有人有力添呀✌︎( ˙꒳​˙ )✌︎
2022-11-10 101 浏览
Box is tiny but would have expected it to be filled up… but no. This is ridiculous and they are getting away with it. There are much better salad places in the neighbourhood. I won’t be going back for sure unless they up the quantity/price ratio
Salad
外卖自取