2015-11-08 2824 浏览
若非唔喺朋友嘅介紹,真喺唔會嚟到Spark Cafe食飯,老友喺樓上咖啡餐室嘅覓食之友,鍾意捐窿捐罅「上樓」搵食,油尖旺叫佢俾幾間選擇,其中之一就喺Spark Cafe,佢嘅評語就喺抵食夾大件,咁又睇睇有無所言非虛先 。佢地址印3樓,依商場扶手電梯上去,點知喺間雞煲店,原來,上Spark Cafe要入去搭商廈電梯,正確嚟講,餐廳喺晌商廈,而唔喺商場。至於餐廳內格局,跟一段西餐廳分別唔大,最入處有個小舞台,可以夾吓band,又有電子飛標機玩吓。反而,趁着有啲秋涼,出面嘅露天位感覺仲爽,不過,有冒着吸二手煙嘅風險,但我哋見無人食煙(至少嗰刻無囉),就坐出去,亦叫店員安排得坐邊少少。本身有晚餐供應,都唔見得好平,嚟嚟去去都喺啲乜扒物扒,所以,少有哋改為散叫唔要套餐,因為計過度過散叫似乎仲底 。散叫嘅選擇都唔少,由小食、頭盤、沙律、主菜、海鮮、意粉、意大利飯、餐湯、到甜品都一應俱全,亦無焗限邊一度嘅地方菜式。既然喺酒吧餐廳,各款酒品當然唔少得,不過,我哋都喺非好酒之人,所以,老友揀咗汽水、檸茶,小弟就揀杯好耐無飲過嘅奶昔 。 芒果奶昔 $48 奶昔打得好香滑,多夠冰凍,不過芒果味未夠
芒果奶昔 $48

奶昔打得好香滑,多夠冰凍,不過芒果味未夠強勁,一般嚟講都喺搵芒果雪糕跟鮮奶打成,以前曾飲過一間小店會再加入適量芒果汁,真喺難忘佢嘅超香滑。
芒果奶昔
小食拼盤 $128

拼盤有芝士餃子雞翼、煎魚餅、絲網春卷、炸生蠔及洋蔥圈,每款有三幾件,啱晒三五知己共享。雞翼去骨釀入芝士炸,唔喺咩新奇菜式,但一啖雞翼,一啖奶昔,一樣咁正;煎魚餅喺泰式做法,配個酸辣醬,魚餅彈牙,蝦味十足;絲網春卷應該喺越式小食喇,外層鬆脆可口,味道不俗;炸生蠔,淡淡蠔味,炸得唔油膩;洋蔥圈個粉漿唔太厚,都收貨。個拼盤集唔同地方嘅特色小食,更可讓唔同人選取自己嘅心水小食
小食拼盤
意大利香醋海鮮沙律 $115

簡單嘅油醋沙律菜,配上大量海鮮配料,有帶子、鮮蝦、魷魚、蜆肉,再唧上自家醬汁,味道酸香醒胃,難得帶子、蝦肉及魷魚都鮮甜,尤其帶子,原粒大大隻,非常有睇頭,夠肉地,沙律菜亦夠冰涼清爽。
意大利香醋海鮮沙律
意大利香醋海鮮沙律
法式烤焗寶貝乳豬脾 $248

外觀猶如中式嘅燒乳豬,外皮閃亮金黃,店員更窩心幫我哋先切件,方便食用。一咬咔嚓脆開,皮脆無庸置疑,因為喺乳豬關係,皮下脂肪少,唔會食到一口油,但仍有一份油香,肉質軟腍好食,沾少少芥辣,就仲惹味,不愧為「鎮店豬寶」
。而乳豬底下墊有軟滑嘅薯蓉,唔怕唔夠飽肚,我覺得一份乳豬最好就4人分享
茄皇大蔥藍青口天使麵 $118

刻意將藍青口直插圍邊,令個天使麵賣相更立體。天使麵煮得啱啱好,唔會太餬,麵條質感柔滑如絲,而配以蕃茄醬底,酸香鮮活,比預期更好。
茄皇大蔥藍青口天使麵
由於菜式嘅份量都比想像中大份,所以大家都食得夠晒皮,甜品一環就放棄了!整體做菜嘅水準不俗,定價唔貴,份量又十足,值得支持嘅樓上店!
2015-10-29 1935 浏览
早前,看到有食友分享一張乳豬脾的相片,  而供應的餐廳則是位於旺角的樓上酒吧西餐廳 Spark Bar & Restaurant!  於是,相約朋友一起來吧!當晚放工後,我搭地鐵到油麻地站,知道好景商業中心在哪兒,原來要走上三樓,先一直走入大堂,分單數層或雙數層排隊搭 Lift! 上到商業大廈 3樓,轉左就是 Spark Bar & Restaurant!酒吧西餐廳格局佔地半層,走入去才知道,餐廳範圍有室內亦有室外!比預期大!  另設有飛鏢、Live 唱歌表演,增添不少現場氣氛! 原來店主很有愛心,不時跟慈善機構合作攪活動籌款,甚至在中國建學校;牆上貼上多張「感謝狀」,可見店主是熱心又有愛心的青年人!值得支持與鼓勵! 看看餐牌之餘,亦想先點杯飲品解渴!這裡除了酒精飲品之外,其他飲品款式多元化! Honey drinks ~ 熱桂花蜜 $38本身已配上蜜糖,清甜滋潤!  卻是偏甜人工化的蜜糖味,桂花香及味道輕微!  反而用上的圖案優雅的餐具,令整杯飲品更亮麗得體! 燒帆立貝雜菜油醋沙律 $105燒帆立貝與沙律菜同食,冷熱共融!口味清新又有新鮮感!  用上黑醋混合橄欖
早前,看到有食友分享一張乳豬脾的相片,
 於是,相約朋友一起來吧!

另設有飛鏢、Live 唱歌表演,增添不少現場氣氛!
Honey drinks ~ 熱桂花蜜 $38
本身已配上蜜糖,清甜滋潤!
 卻是偏甜人工化的蜜糖味,桂花香及味道輕微!
 反而用上的圖案優雅的餐具,令整杯飲品更亮麗得體!
熱桂花蜜
燒帆立貝雜菜油醋沙律 $105
燒帆立貝與沙律菜同食,冷熱共融!口味清新又有新鮮感!
 用上黑醋混合橄欖油,食落又夠油潤,都幾開胃!
雞翼拼盤 $118
包括:水牛雞翼、柚子雞翼、餃子雞翼及脆炸雞翼!
 成品看來幾乾,淺嚐了兩隻!
炸雞翼香脆惹味!
 並非想像中那麼差!內裡的雞肉熟透之餘,亦不會嚡口!不過不失!
 柚子雞翼酸甜清新!同時有助減膩!
雞翼拼盤
芝士黑松露巴馬火腿烤雞伴鹽燒虎蝦 $168
有趣的是,餐牌上的中英文名稱有出入,中文名稱叫虎蝦,英文名則叫 Grilled shrimp! 有點取巧之嫌!
 所以這道菜送上桌時,見到隻蝦並非虎蝦而令人失望!

巴馬火腿跟黑松露,兩者屬於濃味的美食,走在一起,反而弄巧反絕!變得更重口味!

虎蝦 size 是一般的蝦,並非虎蝦!而且缺乏鮮味!
肉厚的烤雞夾雜一點脂肪,保留一點肉汁!
 薯蓉質感略為稀薄,不太討好!
芝士黑松露巴馬火腿烤雞伴鹽燒虎蝦
法式烤焗寶貝乳豬脾 $248
聽老闆講,這道菜色很受食客歡迎!這是餐廳的招牌貨,可算是「鎮店之寶」!不容錯過!

即叫即製,甘香薄脆的乳豬皮,下層夾雜一層脂肪,令肉質特別鬆化,
完全符合皮脆肉嫩的條件,令人回味無窮!
甜品~日本蕃薯 (原個) 雪芭 $78
自家製天然口味,真材實料!
 每一啖也是濃郁香甜蕃薯味,同時夾雜奶香,卻是外來貨色!
期間,鄰桌食客慶祝媽媽生日!
 老闆及男店員即席彈結他為壽星媽媽賀生日!
 充滿人情味!
臨走,負責人告訴我們,由於被無良業主迫遷的關係,餐廳將於十月尾結業!心感婉惜!
 意想不到第一次來這裡,卻是最後一次!聽老闆講,他會物色新舖位。

我會留意一下店子的社交網站,從而得知最新消息!
2015-10-26
2015-10-21 1138 浏览
旺角樓上鋪不嬲多選擇,今日黎到好景既spark restaurant。可能太早,6點零鐘去到得我地,可以自己揀坐邊~餐廳outdoor都有位置,雖然有吹風機,都係室內嘆冷氣好啲。餐牌都幾多選擇,牛、豬、雞、羊、海鮮都有,不過竟然未有得飲酒,有啲可惜呢。頭盤首先食左燒帆立貝雜菜沙律、水牛雞翼、忌廉藍青口,沙律好香油醋味,帆立貝燒得香口,又大粒。水牛雞翼比較細隻冇咁多肉,不過醬汁味道好搭救,整體唔錯。忌廉藍青口用上班露酒入饌,酒味好香,青口都幾多架!雖然都有幾隻唔新鮮開唔到,但食得既起碼都有廿隻。主菜方面,叫左德國咸豬手同意大利飯。咸豬手份量相當多,兩個人都爭啲食唔晒!外皮炸到金黃香脆,怕膩仲可以點蘋果醬。parma ham南瓜risotto,本以為係南瓜蓉咁既,點知上到嚟見個飯咁白先知係南瓜粒!配上香香嘅parma ham又幾唔錯,不過份量幾多,兩個人真係食唔晒一整個飯呢。餐廳暫時未有酒類供應,有點失望......唯有飲住無酒精嘅mocktail先啦。
2015-08-30
以前覺得有個BAR字就一定是飲酒的地方較少去, 但近年出現了很多酒吧餐廳, 就算不是太會飲酒的朋友都可以跟朋友們來飲野及吃東西, 因為食物質素也不會太差, 而環境又OK的, 今晚就來到這一家跟好朋友吃個慶生飯!!!在旺角感覺會比較熱鬧及嘈吵, 因為繁榮及人多, 而上到來這裡卻發現原來MK也可以有較為安靜的地方; 不過上來的路也要找不找, 畢竟我也是少來MK的年紀, 哈哈!! 但地點較為大家回家的中點站, 所以都會揀~~~講返餐廳室內是較為似酒吧感覺, 但也有WARM的地方, 例如一些擺設及公仔, 尤其有隻大熊在角位, 一定成為大家及女士們拍照之處~~~室外就是一個露天位, 今晚天氣不太熱, 所以我們就坐了露天的位置, 雖說露天, 但也是有少少頂及傘可以遮的, 而氣氛幾靚幾好, 同埋幾有情調, 朋友說同老公都未去過咁有情調的地方, 那就跟好姐妹我們來吧, 哈哈!! 個人覺得如果搞PARTY多人可以包這裡, 氣氛應該蠻好的……看看餐牌, 選擇不少, 也很西式, 於是便選了幾款朋友跟我也想吃的了!!!水牛雞翼 ($82)~~~先來一個頭盤, 一上枱就聞到香味, 好多醬汁在上面, 佈滿整隻雞翼
水牛雞翼
水牛雞翼 ($82)~~~先來一個頭盤, 一上枱就聞到香味, 好多醬汁在上面, 佈滿整隻雞翼, 好鍾意多汁的東西, 吃著味道有點酸辣汁, 好味, 裡面的雞肉都算幾嫩, 果然是餐廳推介的一款~~~
燒帆立貝雜菜油醋沙律
燒帆立貝雜菜油醋沙律 ($105)~~~不過不失的一款, 因為個人來說對沙律菜麻麻地, 不過個油醋汁幾香同開胃, 而且菜都感覺幾新鮮, 加上燒的適中帆立貝, 味道不錯…….
牛肝菌汁野山菌意大利飯
牛肝菌汁野山菌意大利飯 ($108)~~~很喜歡的一款, 都說過我是鍾意多汁的人, 而且CREAMY的最岩, 這款就真的好MATCH!!! 加上我個人鍾意吃菇, 又好味又健康!! 這款一放上就能聞到菇的香味, 牛肝菌真係幾香同有益的食物, 除了有牛肝菌仲有野山菌, 配合個汁及意大利飯, 好CREAMY, 每粒都有汁包位, 真係吃唔停, 同埋又唔會好膩, 好喜歡的一款!!!
拿破崙海鮮盛會
拿破崙海鮮盛會 ($288)~~~朋友生日要豪一豪氣佢吃個海鮮盛會, 有很多款, 如龍蝦、蝦、藍青口、海螺、翡翠螺及蜆等, 睇到未食都開心一陣~~~加上個自家咖喱汁, 有不同香料及蔬菜弄成, 沾著法包吃, 入晒味, 不算太辣, 最岩鍾意吃辣又唔可以太勁的朋友, 材料都幾新鮮, 尤其龍蝦肉好彈牙, 而螺肉都好彈同煙韌啊!!

朋友很滿意的一餐, 大家也很開心能傾傾吃吃, 環境令我們可以坐耐少少, 吃著東西吹吹風等, 很不錯的, 今次無緣吃招牌的燒豬脾, 希望下次有機會又跟朋友們來吃…….
2015-10-14
庆祝纪念
生日
拿破崙海鮮盛會
2015-10-16 887 浏览
火花不等愛人,變幻太多。應該珍惜過程,還是結果。聽到好朋友決定取消籌備良久的大日子,我腦袋空白了,不知可以說什麼,呆呆的看著短信.....------------------------------相約一起吃個晚餐,希望可以靜靜地談談近況,選了一間樓上咖啡室西餐廳。本想一酒解阿愁,但餐廳目前在續酒牌,沒有酒供應,有點失落。點了杯peach & lychee smoothies.清甜的味道讓自己舒暢了一點。燒帆立貝雜菜油醋沙律清新開胃,帆立貝熟透度剛好,表面烤香內裡軟諗,鮮味十足。心情有一點blue, 就叫一個酒煮忌廉藍青口很creamy的汁,陣陣奶香又不會膩,多吃幾隻也不怕青口份量口感都不錯主菜叫了德國脆皮咸豬手外面一陣香脆的豬手皮但切開內裡仍然保持嫩滑肉質,而且很入味,加下伴旁的蘋果醬,減去油膩感又醒胃。------------------------------知道有時候感情不能勉強,認識你十多年了,這個決定不易做但只希望你能無悔,說過希望你能以後幸福過每一天,願望仍然不變,選你喜歡的人過得快樂便足夠。
火花不等愛人,變幻太多。
應該珍惜過程,還是結果。

燒帆立貝雜菜油醋沙律
清新開胃,帆立貝熟透度剛好,表面烤香內裡軟諗,鮮味十足。
心情有一點blue, 就叫一個酒煮忌廉藍青口
很creamy的汁,陣陣奶香又不會膩,多吃幾隻也不怕
青口份量口感都不錯
主菜叫了德國脆皮咸豬手
外面一陣香脆的豬手皮
题外话/补充资料: size很小的用餐碟,青口的殼都把碟放滿了都沒有侍應幫忙換掉,但跟侍應說了一聲後都立即更換,還好吧。
2015-09-12
2K
2015-10-13 1052 浏览
晚餐, 選址在 旺角花園街 好景商業中心 3樓 Spark Bar & Restaurant ~負責接代我們的職員十分斯文有禮, 店內的都是斯文客 ~ 內在環境沒有擠迫感, 氣氛融洽 .... 只是當晚太過爆場了, 所以沒有影環境相 ~Menu ~巴馬火腿配哈蜜瓜 $98 巴馬火腿透薄, 呈淺粉紅色, 味道鹹香, 哈蜜瓜清甜爽口 ~法式烤焗寶貝乳豬脾 $248店方的 " 信心出品 "  燒豬脾, 皮光肉滑新鮮熱辣, 豬的皮燒得卜卜脆, 而且很薄, 入口咬下的一刻, 聲音可真是 "卜" 的一聲 ....  油香四溢, 肉質幼細嫩滑, 不嚡口也不韌,  多吃幾件也不會覺膩 ~總括來說, 是一間服務態度良好, 食物質素高的餐廳 ~本篇完 ~
負責接代我們的職員十分斯文有禮, 店內的都是斯文客 ~
Menu ~
巴馬火腿配哈蜜瓜 $98
法式烤焗寶貝乳豬脾 $248

總括來說, 是一間服務態度良好, 食物質素高的餐廳 ~

本篇完 ~

2015-10-10 820 浏览
為慶祝而我們再度回來, 酒吧依然其門如市, 我們被帶領到酒吧的戶外小花園安座, 幸好是只有一檯吸煙的客。Buffalo Wings $82一客六隻瘦身材的雞翼, 醬汁把外脆肉嫩的雞翼包裹著, 味道著重酸及甜, 反而辣味只屬一般。黑松露芝士焗釀龍蝦帶子意大利飯  $278一客四隻焗釀帶子飯, 所有東東都是發生在一個貝殼上, 意大利飯雖然不是煮到「半生熟」口感, 但總比坊間裏煮得的硬身。  黑松露醬與意大利飯煮在一起, 那香味不衰落, 沒有太強烈應該不喜歡黑松露的也可接受;因為把帶子蓋著才拿去焗, 帶子還吃出有濕濕嫩嫩的質感, 越嚼越有甜味來。
Buffalo Wings $82
黑松露芝士焗釀龍蝦帶子意大利飯  $278
题外话/补充资料: 味道 3.5 環境 4 服務 4 衛生 4 抵食 3.5
庆祝纪念
纪念日
2015-10-05 644 浏览
每次與朋友相約在旺角吃飯,我就知道又要頭痛一番了。在這鬧市之中,就算是質素一般的西餐廳,都可能要等上半個小時才有位。沒有預先訂座的我們,只好在碰面後到Openrice搜索一輪,而這次我們就找到Spark Bar & Restaurant一試。餐廳位於好景商業中心三樓,客人須先穿過商場走廊,並乘坐電梯而上。來到這印刷集中地,與友人都不禁想起大學時上莊的回憶!餐廳的裝潢接近傳統的港式西餐廳,用上木枱和梳化椅,座位之間留有相當的距離,而燈光則偏暗。整體環境舒適而且頗有情調,感覺適合情侶二人來撐枱腳。有心思的蠟燭台,可惜我們最後都沒有點啤酒來喝!食物方面的選擇甚為豐富,我們則選了凱撒沙律、Hoegaarden煮蜆、牛肝菌汁野山菌意大利飯和安格斯肉眼牛扒。先上枱的凱撒沙律份量十足,生菜亦十分新鮮爽脆!酸酸甜甜的沙律醬加上咸咸的芝士粉,使生菜的味道變得豐富和開胃!既然沒有點啤酒來喝,也就點個啤酒煮蜆來代替吧!醬汁的味道調校得剛剛好,有啤酒的香味,又不會太咸,而蜆肉亦煮得十分入味! 蜆肉不算十分大隻,所以如果可以再多一點蜆就更好啦!平時吃的意大利飯,大多配以芝士和忌廉調製而成的醬汁,而這次我們點的則

有心思的蠟燭台,可惜我們最後都沒有點啤酒來喝!

Hoegaarden煮蜆
 蜆肉不算十分大隻,所以如果可以再多一點蜆就更好啦!
牛肝菌汁野山菌意大利飯
平時吃的意大利飯,大多配以芝士和忌廉調製而成的醬汁,而這次我們點的則是以牛肝菌汁烹調,感覺較新奇。飯身煮得恰到好處,軟硬適中,吸收了牛肝菌汁的飯配以雞脾菇一起吃,很香很惹味!而且牛肝菌汁吃起來沒有一般芝士忌廉汁的膩,更適合我的口味。
安格斯肉眼牛扒
肉眼牛扒方面,我們點了一份五成熟的。切開時,肉身微紅,比想像中的熟,但算是適中的熟度,吃下去時肉質也挺腍。以肉眼扒而言,這份牛扒十分大份,配以伴碟的薯蓉一起吃,很飽肚!

用餐的同時,我們也點了兩杯mocktail,分別是Apple Kiss和Fresh Lime Soda。Apple Kiss的味道較甜,但蘋果汁的味道沒有很突出,而Fresh Lime Soda所用的青檸酸度十足,加上甜甜的梳打喝,十分過癮!

雖然一開始只是隨意地選了這間餐廳用餐,不帶太多的期望,但可能正因如此,令人滿意的食物加上舒適的環境,讓我們有點喜出望外的感覺!下次到旺角用餐,沒有任何頭緒的時候,可以再來!
Hoegaarden煮蜆
2015-10-01 708 浏览
轉工後很少回來旺角,不知不覺又到一月一聚的好日子,今次選了旺角---大家相識的地方 好景樓下盡是影印舖,樓上出名多團購取貨點,是一個歷盡歷史洗禮人仍保有「旺角味道」的地方。想不到3樓開了這樣一間用心佈置的西餐廳~~雖然是星期一,不算熱鬧但也坐了半滿 而星期一晚上的入座率看,也算是不賴了吧 環境坐得舒服,每人空間夠,不會有迫的感覺 餐牌食品選擇有很多類型,mocktail選擇也很多!! (餐廳好像還沒有酒牌,所以不能賣酒精飲品~)水杯很有趣,剛放上檯時以為快要跌快要倒瀉了 原來是水杯的設計! 水牛雞翼 $78辣中帶酸,果然聞名不如見面,非常獨特的調味而非常可口~ 只是略嫌醬汁太厚,亦比較濃味,搶過了雞肉本來的味道。燒帆立貝沙律 $98沙律份量多,沙律醬與菜的比例平均。燒過的帆立貝比較香口,不像一般白色帆立貝~Frozen Queen(Frosted mint, Apple juice, soda, blue curacao)在眾多mocktail的選擇中,揀左呢杯比較少見的。mint味比想像中更重,但再加上apple juice同soda,原來係一杯好易入口好解渴的

而星期一晚上的入座率看,也算是不賴了吧
環境坐得舒服,每人空間夠,不會有迫的感覺

水杯很有趣,剛放上檯時以為快要跌快要倒瀉了
原來是水杯的設計!

水牛雞翼 $78
辣中帶酸,果然聞名不如見面,非常獨特的調味而非常可口~

只是略嫌醬汁太厚,亦比較濃味,搶過了雞肉本來的味道。
燒帆立貝沙律
燒帆立貝沙律 $98
沙律份量多,沙律醬與菜的比例平均。
燒過的帆立貝比較香口,不像一般白色帆立貝~
Frozen Queen
在眾多mocktail的選擇中,揀左呢杯比較少見的。
mint味比想像中更重,但再加上apple juice同soda,原來係一杯好易入口好解渴的配搭
德國脆皮炸咸豬手配蘋果醬 $188
一上菜香氣撲鼻,聞其味已知其質素!
事實亦証明我無睇錯,外皮炸得非常香脆皮下的骨膠原口感豐富,沒有肥膩感

肉方面亦非常入味,又不會因為煮太久而變得乾身~

豬手份量大,但因好食得令人食不停口,很快就比我地KO了
龍蝦汁海鮮闊條麵
龍蝦汁海鮮闊條麵 $128
龍蝦汁非常濃味,海鮮配料是一般常見貨式,沒驚喜但總算有一定保證

麵條軟硬適中,非常入味~~一讚~~
安格斯西冷牛扒
安格斯西冷牛扒 $238
牛扒七成熟,肉汁成功鎖在肉裡,黑椒汁亦不錯,對比其他港式西餐廳來說屬較高水平。
睇返價錢,我會揀豬手多過呢塊牛扒~~~不是牛扒不好,而是豬手比較少有,又整得好食!!

走在鬧市街頭,經常有尋找適合用餐地點的煩惱。
不是連鎖店,就是排出龍,真的是「搵食艱難」。
樓上餐廳跟工廈餐廳也是以舖租較平為長處,希望可減低成本,又可以提供一個較舒適的環境。
別有洞天的餐廳,的確是可讓人增加享用美食時的愉快感覺
2015-09-14
龍蝦汁海鮮闊條麵
安格斯西冷牛扒
2015-10-01 522 浏览
是晚到旺角的Spark Bar & Restaurant吃晚飯,雖然不在旺角上班,但旺角仍然是我喜愛吃晚飯地區的三甲。燈光有點昏暗,看到表演台還以為有人唱歌表演呢,誰知等了整晚都沒有。水牛雞翼雞翼的外皮炸得蠻香脆,肉質也嫩滑,再沾滿酸中帶點微辣的醬汁,蠻惹味的。但因為我吃過更香脆的雞翼,所以有點比下去,但整體來說已比坊間的好。Hoegaarden啤酒煮蜆啤酒味道不算強勁,但對於不喝酒的朋友來說應該是不錯的選擇。蜆的肉質鮮甜,而且份量足夠,但如果可以多配幾塊蒜蓉包會更好。招牌主菜德國脆皮炸咸豬手配蘋果醬這個咸豬手外表炸得香脆,而肉質仍然也嫩滑,脂肪不算太多,整體都不會覺得油膩感重。味道稍稍咸了一點,不過沾一下清新的蘋果醬中和一下就剛剛好了,其實份量都不算少,但我們邊聊天邊吃豬手,竟然全份吃光,真的很厲害。牛肝菌海鮮意大利飯牛肝菌味香濃,但略嫌有點霸道,我只吃到牛肝菌的味道,幸好這個意大利飯口感煙韌,而醬汁的濃稠度也適中,吃畢都不會感到膩,如果多一點海鮮的香味會更好。整體食物質數不錯,雖然沒有太大驚喜,但比坊間不少餐廳做得好,而且環境,服務各方面都不錯,如果是跟朋友來飯聚是個不錯的選擇。餐

牛肝菌海鮮意大利飯

餐廳的名字叫Spark,令我想起花火。生命就好似正在燃燒的花火一樣,遇到風雪吹襲時,為了不要被熄滅,你會勇敢地堅持下去,發出更耀眼的光芒。但事實上又有幾多人為自己短暫的生命努力地發光發熱呢?我們一直以為自己還年輕,擁有很多時間,所以每天都在虛耗光陰,誰知轉眼間已經燃燒到盡頭,回頭一看,卻發現原來從沒有發出過絢麗的繽紛色彩,你…會感到可惜嗎?
____________________________

花火 梁詠琪

原來風雪可以使我堅壯使我堅強

假使敢夢與想 假使天真地唱 我也會笑容漂亮

原來歲月太長可以豐富可以荒涼

能忘掉結果 未能忘記遇上

2015-09-30 416 浏览
這天剛好跟朋友相約在旺角吃晚飯因為不想在女人街環境擠迫的餐廳吃飯 所以決定試一試這一間樓上餐廳甫進入餐廳 才發現餐廳有室內及室外的座位因為天氣有點炎熱 所以決定還是留在室內用膳 哈哈安頓好就馬上準備點菜!.先點了凱撒沙律 ($78)新鮮的蔬菜配以脆脆的麵包粒及濃濃芝士味的醬汁 味道不錯適合喜歡芝士的朋友 .再來的是頭盤 啤酒煮蜆 ($98)有些餐廳上菜的時候看似很大碟很多隻蜆 但到吃的時候卻發現殼內沒有蜆肉而這個蜆的份量很多 而且每一隻殼都有著蜆肉 不會脫了殼 值得一讚 餐廳採用Hoagaarden 來煮蜆吃下去有著淡淡的Hoagaarden啤酒味 很好吃 .享用完沙律及頭盤後 便是第一道主菜 牛肝菌汁野山菌意大利飯 ($98)意大利飯雖然未做到正宗外軟內韌 但豆丁卻比較喜愛的這種較腍身的口感而且飯很入味 跟牛肝菌汁很配 再以野菌作配料 很好吃!意大利飯跟菇類果然是perfect match! .安格斯肉眼牛扒 ($238)肉眼牛扒份量很大 跟朋友share 就剛剛好牛扒燒得恰到好處 內裡微紅而肉質不肥不韌是一份挺合心意的牛扒 .Apple Kiss ($58)以apple
這天剛好跟朋友相約在旺角吃晚飯
因為不想在女人街環境擠迫的餐廳吃飯

所以決定試一試這一間樓上餐廳
甫進入餐廳 才發現餐廳有室內及室外的座位
因為天氣有點炎熱 所以決定還是留在室內用膳 哈哈
安頓好就馬上準備點菜!
凱撒沙律
先點了凱撒沙律 ($78)

新鮮的蔬菜配以脆脆的麵包粒及濃濃芝士味的醬汁 味道不錯
適合喜歡芝士的朋友

啤酒煮蜆
再來的是頭盤 啤酒煮蜆 ($98)

餐廳採用Hoagaarden 來煮蜆
吃下去有著淡淡的Hoagaarden啤酒味 很好吃

牛肝菌汁野山菌意大利飯
而且飯很入味 跟牛肝菌汁很配 再以野菌作配料 很好吃!
意大利飯跟菇類果然是perfect match!

安格斯肉眼牛扒
安格斯肉眼牛扒 ($238)
肉眼牛扒份量很大 跟朋友share 就剛剛好
牛扒燒得恰到好處 內裡微紅而肉質不肥不韌
是一份挺合心意的牛扒

Apple Kiss
Apple Kiss ($58)
以apple juice, lemon juice, grenadine 跟7UP 調配而成的
微酸帶甜 不錯!

Fresh Lime Soda
Fresh Lime Soda ($58)
是用lemon lime, Syrup, 跟Soda調配的飲品
味道對我來說就酸了一點 不過朋友很喜歡這一杯
在旺角這一個鬧市中找到一個寧靜的環境
舒舒服服地跟朋友享用一頓晚餐 感覺寫意
下次待天氣轉涼的時候會再來 試試在室外的環境下用餐
2015-09-14
  • 啤酒煮蜆
2015-09-28 455 浏览
要搵一間岩Feel既餐廳拍下拖其實都幾難,環境既氣氛好影響一切,燈光呀、音樂呀、周邊人都係大影響間唔中都想兩個人燭光晚餐,唔打唔撞黎左Spark Bar & Restaurant依到既氣氛簡直岩晒我同chicken密密針~因為係樓上鋪,所以黎到門口覺得幾神秘,出面仲有多有關餐廳既報道~環境地方幾大,燈光暗暗地好有氣氛,而且佢播住以前既英文舊歌,仲要係我以前成日聽!即刻感覺出晒黎,而且仲有露天座位,不過因為chicken怕熱所以就冇出去坐了~望一望個餐牌,都幾多選擇~今次想食多啲唔同既野呢~依到仲有一個小房間,女士同小朋友見到一定會雙眼發光xd好大隻熊啤啤呀!雜莓沙冰,飲品最快上,沙冰夠晒冰涼又解渴,而且雜莓味夠fresh,酸酸甜甜,愈飲愈開胃~凱撒沙律,材料有生菜、麵包糠、車厘茄、煙肉等等,材料新鮮爽口,沙律醬亦同食開既好唔同,當開胃菜一流~三文魚露筍墨魚汁天使麵,淡淡既墨魚汁香味已經係咁飄過黎,口感鮮香幼滑,天使麵幼身得黎又夠彈性,三文魚較少,不過食完後要記得抹咀呀xd啤酒煮蜆,雖然我地都唔太好啤酒,不過好彩都唔會難入口,有微微苦澀味,同埋有好香蜆汁,蜆肉幾滑嫩,食落唔覺有沙,幾推介
要搵一間岩Feel既餐廳拍下拖其實都幾難,
環境既氣氛好影響一切,燈光呀、音樂呀、周邊人都係大影響
依到既氣氛簡直岩晒我同chicken密密針~
望一望個餐牌,都幾多選擇~今次想食多啲唔同既野呢~
雜莓沙冰
凱撒沙律
沙律醬亦同食開既好唔同,當開胃菜一流~
三文魚露筍墨魚汁天使麵
三文魚露筍墨魚汁天使麵,淡淡既墨魚汁香味已經係咁飄過黎,
啤酒煮蜆
同埋有好香蜆汁,蜆肉幾滑嫩,食落唔覺有沙,幾推介~
德國脆皮炸咸豬手配蘋果醬
德國脆皮炸咸豬手配蘋果醬,好少食既咸豬手今次就嗌左黎食XD,
開頭以為得肥膏,不過絕對唔係呢!香脆既皮下係有嫩嫩既肉,又香又濃,
不過雖加埋肥膏會更加入味,不過都係唔好食得咁油膩haha(交比chicken搞掂XP)
蘋果醬
蘋果醬,搽係豬手到食,可以令原本油油既感覺清新左,所以係一個重要既配料呢!
淡淡既蘋果香味,食落甜得黎又清新~
水牛城雞翼
水牛城雞翼,外層勁香脆,而且咸咸既味道,做得幾入味,雞翼做得岩岩好,唔錯~

雜莓沙冰
蘋果醬
水牛城雞翼
今日收工後,約左幾個中學同學見面,咁耐冇見,梗係搵一間環境好d既餐廳傾計啦:) 於是就上網搵搵有咩地方適合。最後就選擇左黎呢間Spark Bar &resturant 試試。餐廳位於油麻地站A2出口,就係好景商業大廈個度,地點十分方便,係地鐵出黎行幾分中就到了。一上到去,餐廳甚具特色風格,感覺是個十分舒適輕鬆的地方,好岩上班一族收工後過黎飲下野,傾下計。齊人之後,我地按侍應生既建議,叫左幾個他推介既皇牌菜式。首先叫左一個凱撒沙律,份量十分足料,平時中意食重口味的我,真的不太中意食沙律,覺得味道很淡,很單調。但試完呢個沙律之後,簡直食唔停口,味道濃郁之餘,當中的麵包也十分脆口。份量大得足夠三個人食,絕對是抵食之選。 跟住就叫左一個水牛雞翼!上碟時外觀已十分吸引。而且大大隻。入口之後味道出乎我所料,平時我地最多都係食豉油雞翼,炸雞翼, 可樂雞翼⋯⋯食都食到悶。今次食水牛雞翼,真係第一次。除左帶點蜜糖雞翼的香甜味之外,又帶點咸味,香口得黎唔會太膩。強力推薦去到一定要叫。食完前菜小食後,就開始食正餐了。正餐係南瓜松子大蝦巴馬火腿意大利飯。飯好淋身,索哂d汁之餘又唔會太咸太濃味,恰到

食完前菜小食後,就開始食正餐了。正餐係南瓜松子大蝦巴馬火腿意大利飯。飯好淋身,索哂d汁之餘又唔會太咸太濃味,恰到好處。飯上的大蝦裝飾好搶眼。最正既就係飯入面夾雜住d南瓜,十分香甜,又唔會搶左本身既飯味。連d朋友都食到唔停口。

之後再叫左一個,雙胡椒烤西班牙黑毛豬。豬扒十分易切開又唔會太硬太難咬。胡椒味岩岩好之餘又唔搶豬扒既味道。側邊伴碟有幾塊燒左既茄瓜,同樣係十分好味,絕對不是馬虎之作!食過每個菜式,仲未覺得夠喉,於是叫多左一個意大利海鮮pizza,  雖然細細個,但已足夠三個人的份量,餅底十分脆,簿!:) 飲品方面叫左個雜莓奶昔,大大杯絕對是jumbo size, 上面有一層厚厚的奶油在面,飲品顏色亦十分吸引,飲落去 酸酸甜甜的,果然夠哂開胃!
  • 水牛雞翼
2015-09-16 405 浏览
好耐未黎好景,今日要同人傾野,所以就揀左呢間黎食飯坐下~呢間餐廳個格局係一間酒店,星期一同四夜晚都會有live band,但奈何今晚冇 ><三個人就叫左三個courses,一個沙律,一個pasta,一個薄餅,因為有人揸車所以唔可以飲酒~先黎"燒帆立貝雜菜油醋沙律",隻帆立貝好大隻,再加左少少燒汁o係面,好好食,而下面o個d沙律亦都相當有水準,油醋o既份量岩岩好,唔會好似出面d餐廳咁俾得o個幾滴你...沙律o既份量亦都好大,夠曬三個人食~!值得一試隻帆立貝~再黎"三文魚露筍墨魚汁天使麵", 份量同樣唔細,三文魚都好足料,每一下會食到三文魚,天使麵好難煮得好,成日都會好爛,呢度煮得唔錯,天使麵仲有咬口,再加上有微香o既墨魚汁,成碟天使麵好有趣!!完全冇偷工減料!最後係"夏威夷薄餅",成塊薄餅佈滿左火腿同芝士,鍾意食芝士o既一定要試下,個薄餅烤到好脆,餅仲有juicy但個底就係脆o既~雖然佢得8吋大,但由於佢有好多料所以都唔薄,三個人食都好飽肚~總括而言,呢間餐廳d食物都有唔錯o既水準,價錢都尚可,下次可以黎呢度飲埋啤酒,咁就爽喇~
好耐未黎好景,今日要同人傾野,所以就揀左呢間黎食飯坐下~

夏威夷薄餅

2015-09-15
夏威夷薄餅
2015-09-15 311 浏览
哩間旺角樓上cafe,裝修幾特別,有室外座位,不過我同朋友就簡左坐入面。Fish finger ,佢地話哩隻唔係買返黎現成嘅,係自己用魚柳整嘅。食落的確係幾好味,雖然外面好似有啲燶,但入面仲係好多水份,而且食得出魚柳個味。黑松露芝士焗龍蝦帶子意大利飯,哩個睇落去都要啲功夫先整到,芝士味同海鮮味好重,個飯簡直係吸哂啲精華。一碟4個,每個份量好似唔多,但係都幾飽肚。雜莓奶昔,偏酸,好重莓味,唔會好漏,岩中意酸酸甜甜嘅人飲。

雜莓奶昔,偏酸,好重莓味,唔會好漏,岩中意酸酸甜甜嘅人飲。