餐厅: Sushi N
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-12-07 17 浏览
銅鑼灣呢間樓上高級日菜有唔同價位嘅𝕕𝕚𝕟𝕟𝕖𝕣 𝕤𝕖𝕥 最實惠嗰款居然$𝟟𝟘𝟘搞掂 仲要係高質的~性價比完勝!.♥ 𝘿𝙞𝙣𝙣𝙚𝙧 𝙊𝙢𝙖𝙠𝙖𝙨𝙚 $⑥⑨⑧♡ 前菜|沙律 // 魚籽茶碗蒸♡ 岩手縣廣田真蠔♡ 和食|汁煮油甘魚鮫♡ 時令刺身兩品|間白魚 // 鱈魚白子♡ 壽司八貫鮫鰈魚 // 草青魚 // 赤背 // 銀鱈魚 // 清酒鮑魚 // 大拖羅 // 北海道紫海膽 // 燒左口魚邊♡ 飯卷|海膽魚籽卷 或 和牛海膽卷炙♡ 湯品♡ 甜品|日本紅豆雪糕 呢𝓈𝑒𝓉已經好飽肚啦´・ᴗ・`刺身種類多元化 唔會覺得款款都一樣味 有滑身爽口嘅魚生 亦有脂油較重嘅調味亦花心思 用上紫蘇花、黑松露、青蘋果薑蓉、岩鹽柚子等等 令魚生味道更有層次感同驚喜特別點評比較𝒾𝓂𝓅𝓇𝑒𝓈𝓈嘅鱈魚白子 口感好有趣 外面緊緻爽滑 內裡綿密軟滑 帶淡淡酒香 再配蘿蔔湯 完全無腥味 壽司都沒有在慳成本的說(´∀`)有齊鮮鮑魚 大拖羅 海膽 全部都好有𝘲𝘶𝘢𝘭𝘪𝘵𝘺新鮮肥美 最後嘅卷物魚籽海膽多到滿瀉 猶如軍艦🛥️

♥ 𝘿𝙞𝙣𝙣𝙚𝙧 𝙊𝙢𝙖𝙠𝙖𝙨𝙚 $⑥⑨⑧

♡ 飯卷|海膽魚籽卷 或 和牛海膽卷炙

♡ 湯品
甜品|日本紅豆雪糕

2023-12-06 20 浏览
呢間omakase價錢算比較抵食,$698/位,當日係星期三都幾full。首先食沙律同埋茶碗蒸,除咗面頭三文魚子,蒸蛋裏面好多料,幾香滑。跟住生蠔配果醋啫喱,生蠔幾大隻,配上果醋啫喱味道清新。之後係白魚刺身配黑松露柚子汁,配紫蘇花一齊食。甜蝦他他配鱈魚餅賣相精緻,灑上岩鹽同埋一啲柚子皮,清新開胃嘅前菜。和食係香煎油甘魚配黃芥辣,啖啖肉冇骨,伴碟日本青椒仔幾惹味。跟住開始食壽司,帶子壽司加左啲青檸汁,幾鮮味。鮫鰈魚壽司魚肉上面有火炙過嘅鮫鰈魚裙邊,配咗啲酸汁蘿蔔蓉,主要食個魚油香味。秋刀魚壽司配上紫蘇花,魚味好濃郁甘香。醋漬鯖魚壽司上面加青蘋果漬物,魚肉質柔軟。炙燒左口魚裙邊壽司入口即溶,用紫菜包住食勁正。清酒蒸鮑魚壽司,鮑魚片有少少酒香,好軟身唔會硬。大拖羅壽司絕對入口即溶,配上黃芥末子,中和油膩感。北海道馬糞海膽軍艦,海膽Creamy,鮮味。最後海膽和牛卷,和牛火炙過勁香油香,飯夾住酸蘿蔔片中和油膩,再加海膽,成個壽司味道好豐富。最後有一碗麵豉湯,有啲蜆肉,味道鮮甜。甜品係日本開心果雪糕,開心果味好濃。

跟住生蠔配果醋啫喱,生蠔幾大隻,配上果醋啫喱味道清新。

之後係白魚刺身配黑松露柚子汁,配紫蘇花一齊食。

跟住開始食壽司,帶子壽司加左啲青檸汁,幾鮮味。

秋刀魚壽司配上紫蘇花,魚味好濃郁甘香。

醋漬鯖魚壽司上面加青蘋果漬物,魚肉質柔軟。

炙燒左口魚裙邊壽司入口即溶,用紫菜包住食勁正。

清酒蒸鮑魚壽司,鮑魚片有少少酒香,好軟身唔會硬。

大拖羅壽司絕對入口即溶,配上黃芥末子,中和油膩感。

北海道馬糞海膽軍艦,海膽Creamy,鮮味。

最後有一碗麵豉湯,有啲蜆肉,味道鮮甜。

甜品係日本開心果雪糕,開心果味好濃。
2023-12-03 14 浏览
第二次黎sushi N,不過今次係食晚市,698一位套餐睇落都幾抵食,六百幾蚊就有茶碗蒸、有蠔、有刺身有熱食又有壽司仲有海膽、鮑魚、和牛服務依舊非常熱情,咁啱嗰個時段有一對外國嘅夫婦喺度用緊餐服務員係非常之熱情咁樣向佢哋介紹每一道食材,甚至會展示當日新鮮嘅食材比食客們影相打卡留念當日嘅生蠔非常之飽滿鮮甜,我自己好鍾意食日本嘅蠔,因為佢奶香味會比較重甜蝦他他非常特別,因我自己本身都已經好鍾意食甜蝦,而佢將甜蝦以他他嘅方式去呈現,令到每一啖全部都係甜蝦嘅鮮甜味,而且我本身都好鍾意甜蝦嗰種好黏好彈嘅口感另一道刺身係間白魚配松露醬,味道非常之濃郁另外佢間白魚亦都彈牙喺等緊熱食嘅期間,師傅向我哋展示咗陣間會去食嘅筋子網絡晶瑩剔透粒粒飽滿,真係令人食慾大增熟食係香煎油甘魚,煎得個火候啱啱好唔會太老壽司5點:疣鯛係我第一次食,燒完最後肉質緊實海膽軍艦好足料,舖到滿一滿鐘意到我最期待嘅拖羅,完全冇筋油香十足最後個和牛手卷真係十分邪惡,見佢燒緊嗰陣已經口水流,上面仲要配搭埋海膽,真係令人印象深刻

熟食係香煎油甘魚,煎得個火候啱啱好唔會太老

壽司5點:疣鯛係我第一次食,燒完最後肉質緊實

海膽軍艦好足料,舖到滿一滿

鐘意到我最期待嘅拖羅,完全冇筋油香十足

2023-12-02 19 浏览
❣︎ 裝修環境以日式為主一入去就有員工好親切的招待全部都係吧枱位 可以同師傅直接溝通 👍🏻有幾款set揀 我地今次揀$698一位師傅會問下有冇咩唔食得有咩要求都可以隨時提出🥰♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.3/5 🩷沙律·三文魚子蒸蛋沙律新鮮 蒸蛋嫩滑🩷土佐醋啫喱岩手縣廣田生蠔豐富新鮮海水味 香甜回甘🩷間白魚以自家製松露酸汁醬 紫蘇葉碎🩷鮟鱇魚肝口感綿密滑順 品嘗時有陣酒香🍶🩷汁煮油甘魚鮫汁煮到入哂味 魚肉魚香味濃嫩嫩的入口即化🩷劍魚腩配烏魚子碎肉質柔軟脂肪多 鮮甜而不油膩🩷醋鯖魚配自家青蘋果薑蓉入口充滿魚油香氣和鮮味🩷北海道帆立貝 竹炭鹽輕輕的鹽咸令帆立貝的鮮味🩷銀鱈魚配炸京蔥絲味道溫和 油份適中 肉質結實🩷清酒蒸鮑魚彈牙口感帶酒香 味濃而不油膩🩷燒turo 芥末子超肥美入口即化🩷北海道紫海膽 海膽肉質嫩滑 水分重 味道濃厚甘甜🩷左口魚邊 配辣椒蘿蔔蓉魚油味濃厚🩷海膽和牛卷和牛牛味濃郁 紫菜夠脆💖味噌湯•紅豆雪糕自家製雪糕🍧紅豆唔甜
❣︎ 裝修環境以日式為主

和牛牛味濃郁 紫菜夠脆

💖味噌湯•紅豆雪糕
自家製雪糕🍧紅豆唔甜
2023-12-01 17 浏览
約朋友到《Sushi N》探店,廚師發板。前菜-麻醬沙律清新開胃;茶碗蒸~嫩滑蒸蛋配上美味魚子,好吃;季節兩食刺身岩首縣牡蠣生蠔配柚子啫喱~新鮮濃郁海水味生蠔超嫩滑肥美;間八刺身配黑松露酸汁;慢煮安康魚肝~清甜香滑慢煮配上葱花,帶出了魚肝鮮甜味;和食~香煎油甘魚配上日本小辣椒;手握壽司x5春子鯛昆布漬~鮮甜淋滑魚肉;新鮮帶子~配青檸汁,師傅好好心機在帶子上𠝹上直紋,今青檸汁流入帶子肉身,第一次食帶子配青檸汁,給人一重清新的感覺;秋刀魚壽司~清酒蒸鮑魚~鮑魚夠彈牙;銀雪魚壽司配三星漬~火槍輕輕燒過魚身,令銀雪魚的魚脂香氣在口腔內濃郁散發出來;灸燒左口魚邊~用筷子一夾起,魚油滴出來,放入嘴裏有一重入口即融感覺;Tuna Belly~吞拿魚腩壽司,配介未籽~大拖羅油脂香滑,口感不錯;北海道馬糞海膽~海膽新鮮甜美,份量可以用海膽山來形容,抵食,值回票價;Grilled Wagyu Beef Roll -北海道和牛手卷~食完海膽山壽司後的另一驚喜,第一次和牛配搭海膽一起吃,真是絕配。飯與牛中間夾了日本蘿蔔,有爽口清新口感,多重享受,這款手卷令人回味無窮。Soup-蜆肉麵豉湯~暖笠笠的麵豉湯很有家
約朋友到《Sushi N》探店,廚師發板。
前菜-麻醬沙律清新開胃;
茶碗蒸~嫩滑蒸蛋配上美味魚子,好吃;
季節兩食刺身
岩首縣牡蠣生蠔配柚子啫喱~新鮮濃郁海水味生蠔超嫩滑肥美;

間八刺身配黑松露酸汁;
慢煮安康魚肝~清甜香滑慢煮配上葱花,帶出了魚肝鮮甜味;
和食~香煎油甘魚配上日本小辣椒;
手握壽司x5
春子鯛昆布漬~鮮甜淋滑魚肉;
秋刀魚壽司~
清酒蒸鮑魚~鮑魚夠彈牙;
銀雪魚壽司配三星漬~
火槍輕輕燒過魚身,令銀雪魚的魚脂香氣在口腔內濃郁散發出來;
北海道馬糞海膽~
海膽新鮮甜美,份量可以用海膽山來形容,抵食,值回票價;
Soup-蜆肉麵豉湯~
暖笠笠的麵豉湯很有家的味道;
Dessert-日本豆腐雪糕
誠意之作,香濃黃豆味豆腐雪糕,冰涼雪糕入口融化後像喝了一口豆漿,為豐盛的晚餐畫上完美句號。
下次要跟飲酒的朋友來再聚,自家製梅酒和多款清酒實在吸引。
2023-11-21
2023-11-29 30 浏览
完成大project係時候要慶祝下,遇上今日有人生日,食餐好嘅。前菜-胡麻沙律~新鮮沙律菜,開開個胃。茶碗蒸(燉蛋)~蒸得香滑,入口滑捋捋,當中材料包括雞肉,特別有銀杏。牡蠣~季節性,今期採用岩手縣山田真蠔,配柚子啫哩,蠔入口勁鮮甜。季節刺身(二品)1. 間八刺身~配黑松露酸汁,唔係週圍食到間八,今次用酸酸地黑松露配搭,感覺好清新。2. 慢煮鮟康魚肝~入口即溶,脂肪味濃,又香又滑,食過返尋味。 熱食-香煎油甘魚~配黃椒汁,仲有日本小辣椒(微辣)。手握壽司A. 春子鯛昆布漬~呢款鯛魚,入口口感較實淨。B. 新鮮帶子~配青檸汁,清新感覺。C. 秋刀魚壽司~好少食生嘅秋刀,配合食用花幾特別。D. 清酒蒸鮑魚~特別喜歡鮑魚嘅味道。E. 銀雪魚壽司~入口味道感覺魚脂含量高,正!再配合三星漬(麵豉醬),可以提升味覺享受。F. 炙燒左口魚邊~輕輕炙燒迫出魚油,又香又滑,油脂豐富,感覺有點邪惡。G. 大拖羅壽司~吞拿魚腩,介乎大拖羅同超拖羅之間,上面加咗少少芥末籽,咬落去魚油慢慢滲入牙縫,冇其他刺身可以代替。H. 雲丹(北海道馬糞海膽卷)~入口甘香,海膽好新鮮。馬糞海膽炙燒和牛手卷~配合炙燒和牛,味覺

前菜-胡麻沙律~
新鮮沙律菜,開開個胃。

茶碗蒸(燉蛋)~
蒸得香滑,入口滑捋捋,當中材料包括雞肉,特別有銀杏。

牡蠣~
季節性,今期採用岩手縣山田真蠔,配柚子啫哩,蠔入口勁鮮甜。

季節刺身(二品)
1. 間八刺身~

2. 慢煮鮟康魚肝~
入口即溶,脂肪味濃,又香又滑,食過返尋味。

熱食-香煎油甘魚~
配黃椒汁,仲有日本小辣椒(微辣)。

手握壽司
A. 春子鯛昆布漬~
呢款鯛魚,入口口感較實淨。

B. 新鮮帶子~
配青檸汁,清新感覺。

C. 秋刀魚壽司~
好少食生嘅秋刀,配合食用花幾特別。

D. 清酒蒸鮑魚~
特別喜歡鮑魚嘅味道。

E. 銀雪魚壽司~

F. 炙燒左口魚邊~
輕輕炙燒迫出魚油,又香又滑,油脂豐富,感覺有點邪惡。
G. 大拖羅壽司~

H. 雲丹(北海道馬糞海膽卷)~
入口甘香,海膽好新鮮。

馬糞海膽炙燒和牛手卷~

配合炙燒和牛,味覺層次倍增。

麵豉湯~

材料包括豆腐、紫菜、蜆肉、腐皮,熱辣辣香噴噴。

日本豆腐雪糕~

食埋呢個甜品就真係完美啦。
2023-11-27 36 浏览
老公生日book咗呢間食omakase,呢個全日餐$698/位,性價比幾高,唔怪之得平日都幾full。點完餐好快店員就拎嚟沙律同埋茶碗蒸,蒸蛋裏面有啲雞肉、冬菇、蟹柳、銀杏,好多料,加上一啲三文魚子,幾香滑。生蠔配果醋啫喱生蠔新鮮,幾大隻,一啲都唔腥,配上果醋啫喱,味道清新好夾。白魚刺身配黑松露、柚子汁,食嘅時候可以加啲紫蘇花一齊食,味道幾清香。甜蝦他他配鱈魚餅,蝦肉他他灑上岩鹽同埋一啲柚子皮,口感脆口又綿密,清新好開胃。和食係香煎油甘魚配黃芥辣,幾香魚油味,啖啖肉,伴碟有日本青椒仔,少少辣幾惹味。跟住開始食壽司,新鮮帶子壽司加左啲青檸汁,好鮮。鮫鰈魚壽司魚肉上面再有一件火炙過嘅鮫鰈魚裙邊,火炙過嘅魚油脂好香,配咗啲酸汁蘿蔔蓉。秋刀魚壽司配上紫蘇花,魚味好濃郁,油脂豐富,甘香甘香。醋漬鯖魚壽司上面有青蘋果漬物,魚味都好濃郁,肉質柔軟creamy。炙燒左口魚裙邊壽司油脂豐富,入口即溶,火炙香味勁香,用脆脆紫菜包住食。清酒蒸鮑魚壽司,鮑魚片超級柔軟,一啲𡁻橡筋嘅感覺都冇,有淡淡的酒香。大拖羅壽司絕對冇得輸,又知勁香,一啲渣都冇,入口即溶,配上黃芥末子,酸酸哋中和油膩感。北海道馬糞海膽軍艦,

生蠔配果醋啫喱
生蠔新鮮,幾大隻,一啲都唔腥,配上果醋啫喱,味道清新好夾。

跟住開始食壽司,新鮮帶子壽司加左啲青檸汁,好鮮。

秋刀魚壽司配上紫蘇花,魚味好濃郁,油脂豐富,甘香甘香。

北海道馬糞海膽軍艦,海膽新鮮好鮮甜,Creamy。

最後海膽和牛卷勁正,有齊我最鍾意食嘅兩樣嘢,和牛火炙過,油香充分散發,飯中間夾住一啲酸蘿蔔片中和油膩,再加上面頭嘅海膽,口感綿密,成個壽司口感好豐富。

最後來一碗熱辣辣嘅麵豉湯,入邊有啲蜆肉同埋海帶,味道香得來帶少少鮮甜。

甜品係日本開心果雪糕,唔好睇個樣平平無奇,又真係幾好食喎,開心果味好濃郁好香。呢餐我同老公都食得好滿意。
10月來試下呢間omakase,,前菜有個柚子啫喱幾好食。同朋友來梗係飲返两杯,慢慢食。板前師傅好细心,知我哋飲洒,節奏唔赶介紹每道菜式。生蠔好正。刺身加酸汁好鲜味。但食都第4刺身,侍應生開始吹我哋食快d,朋友啱啱食完我未食完可以神速過來收碟。真心係咪高级餐廳?跟住落來環節侍應生不厭其煩無間斷來吹我哋食嘢,9點度,好赶收工???又不停提醒收10點,酒飲唔晒可以拎走,,,,想點?唔知啊姐係咪餐廳經理,係就倒米。
10月來試下呢間omakase,,前菜有個柚子啫喱幾好食。
同朋友來梗係飲返两杯,慢慢食。
但食都第4刺身侍應生開始吹我哋食快d,朋友啱啱食完我未食完可以神速過來收碟。真心係咪高级餐廳?
唔知啊姐係咪餐廳經理
係就倒米。
  • 間八魚
2023-11-21 23 浏览
今天和朋友來到銅鑼灣逛街和吃飯,我們選了這家廚師發辦。坐下之後店員都很有禮貌為我們倒茶~最先上的是前菜沙律和茶碗蒸,味道都不錯。然後就上來了一份日本蠔,十分creamy。隨後就是甜蝦塔塔,配搭得十分好,口感一邊是彈牙粘口,一邊是脆口。 接下來的一款是我十分喜愛的刺身- 紫蘇花松露間白魚,紫蘇花和松露味道比例十分好,而間白魚十分鮮~好吃!香煎油甘魚配日本辣椒仔也發揮的不錯,喜歡它煎得外脆內嫩的。筋子和疣鯛算是平常比較少吃的,對我而言很有新鮮感,而左口魚壽司是一貫的出色。最後來一個和牛海膽卷!吃得又飽又滿意的一頓~總的來說我會推薦給喜歡廚師發辦的朋友!
今天和朋友來到銅鑼灣逛街和吃飯,我們選了這家廚師發辦。

坐下之後店員都很有禮貌為我們倒茶~

香煎油甘魚配日本辣椒仔也發揮的不錯,喜歡它煎得外脆內嫩的。

總的來說我會推薦給喜歡廚師發辦的朋友!

收工約左朋友銅鑼灣食晚飯。平時食嘅廚師發辦起碼1000人頭埋單,今次食嘅呢一間位於銅鑼灣居然$700內,品嚐到美味佳餚!先由前菜介紹,沙津菜清新並且打開胃口,甜蝦他他分量十足,味道甜美,放係鱈魚片上面品嗜更加係精華所在。另外刺身方面亦都係選用高質食材,分別有深海池魚同劍魚腩,魚味出眾,欣賞佢嘅黑松露自家製醬汁,唔會過分搶掉風頭。壽司方面都有多款魚類可以品嘗:🍣 梳子魚🍣 鯖魚🍣 黑鯥🍣 中拖羅🍣火炙左口魚邊🍣北海道海膽🍣清酒蒸鮑魚和食、茶碗蒸、麵豉湯、甜品茶碗蒸絕對係比到好大嘅驚喜我,份量頗多,食落去好滑溜而且大方地用上多種配料。熱食方面,同樣以魚類作為食材,令我喺唔同嘅口感層次上面品嚐到油甘魚!我同朋友都食到捧住個肚走。呢一間性價比高又高質嘅餐廳一定會再捧場。

壽司方面都有多款魚類可以品嘗:
🍣 梳子魚
🍣 鯖魚
🍣 黑鯥
🍣 中拖羅
🍣火炙左口魚邊
🍣北海道海膽
🍣清酒蒸鮑魚

和食、茶碗蒸、麵豉湯、甜品

• 深海池魚
今日係好閨蜜嘅生日,小編自掏腰包請佢食大餐,揀選嘅來自於銅鑼灣嘅廚師發辦(因為朋友喺灣仔收工)👍🏻茶碗蒸魚籽粒粒爆汁,蒸蛋好滑,更加有白果、蟹肉、冬菇、瘦肉等等蘊藏於當中,鮮味爆棚。👍🏻刺身二品第一品甜蝦他他,面頭灑上岩鹽同柚子皮,以魚籽點綴,入口黏身甜美,搭配鱈魚皮更加香口,味道多一份薄脆感;深海池魚加上自家調配嘅黑松露配汁,入口嫩爽;劍魚腩白裏透紅,加上烏魚籽碎都幾夾味👍🏻和食香煎油甘魚份外滋香,加上日本青椒同龍珠果嘅配搭👍🏻握之五貫梳子魚、鯖魚、左口魚邊、黑鯥、中拖羅。特別喜歡廚師調味嘅配搭,鯖魚加上青蘋果薑蓉減輕左魚香;黑鯥沾上柚子胡椒,特別肥美濃郁;中拖羅粉嫩,口感軟柔;左口魚邊油脂感重,放在最後品嚐實在係最佳配搭。👍🏻雲丹海膽嘅日文叫法是Uni,譯成漢字就係雲丹,來自北海道嘅海膽,色澤橘黃色,入口甜美而且入口即溶。👍🏻蝦夷盤鮑清酒蒸鮑魚份外鮮甜,咬落不失嚼頭。👍🏻和牛卷炙和牛經過火炙後逼出油分,紫菜脆身加上海膽更為豐潤。👍🏻吸物麵豉湯比起一般嘅大碗,飲落暖笠笠,而且裏面蘊藏住魚肉、蜆肉、更加添海鮮嘅鮮味

👍🏻茶碗蒸

👍🏻刺身二品

👍🏻和食
香煎油甘魚份外滋香,加上日本青椒同龍珠果嘅配搭

👍🏻握之五貫

👍🏻雲丹

👍🏻蝦夷盤鮑
清酒蒸鮑魚份外鮮甜,咬落不失嚼頭。

👍🏻和牛卷炙
和牛經過火炙後逼出油分,紫菜脆身加上海膽更為豐潤。

👍🏻吸物
2023-11-13 22 浏览
今日帶媽媽去食日本廚師發板 可以睇住師傅喺你面前揀選新鮮魚生 再為你即席調味 就係係食Omakase嘅享受 當日師傅為我哋準備咗唔同款嘅壽司手卷 尤其以下我最為深刻鯛魚昆布漬 鯛魚用熟成方法將佢酸漬 味道唔錯新鮮帶子加青檸汁調味 帶子非常鮮甜火灸鮫蝶 面頭係佢既群邊 火灸後更加香 油脂溢出清酒鮑魚 薄薄一片鮑魚帶有淡淡清酒味梳子魚 上面加左三星漬 係平時連鎖壽司店比較小食嘅刺身醋漬鯖魚 上面放咗青蘋果蓉 酸得嚟帶鮮味拖羅 上面加咗芥末子 新鮮肥美馬糞海膽 海膽入口即溶好鮮甜 紫菜好脆和牛海膽手卷 和牛加海膽呢個配搭實在邪惡 作為最後一夠壽司令你回味無窮食完壽司呢啲生冷嘢就有個麵豉湯暖下胃 媽咪呢餐都食得好開心

鯛魚昆布漬 鯛魚用熟成方法將佢酸漬 味道唔錯

醋漬鯖魚 上面放咗青蘋果蓉 酸得嚟帶鮮味

拖羅 上面加咗芥末子 新鮮肥美

馬糞海膽 海膽入口即溶好鮮甜 紫菜好脆

食完壽司呢啲生冷嘢就有個麵豉湯暖下胃 媽咪呢餐都食得好開心
食廚師發辦,一般均要$1000起跳,無想到竟然$698 ,而且一啲都唔hea! 蠔、海膽、拖羅都有,環境及服務均有與別家無大分別!鄰近地鐵站、鋪頭優雅舒適,環境十分不錯。.前菜 沙律與茶碗蒸.刺身北海道仙鳯趾生蠔 配醋啫喱 /口感爽口、味道清甜,after taste creamy ,味道均衡,很標準的日本蠔/ 甜蝦他他 配柚子皮 /甜蝦味鮮 甜味重 配柚子皮解膩加上脆餅入口,提供多一種口感同埋另一咸味,配搭不錯/ 間八刺身配松露酸汁伴紫蘇花 /油脂味重,配酸汁解膩、松露味配搭新穎,淡淡的並不搶味,後續有很重的魚鮮味,間八與油甘同科,味道相近,今次這條為我最愛的一道刺身。.熟食 / 香煎油甘魚 配黃椒高湯汁伴日本小辣椒 /貌似法式煮法,魚皮煎得香脆,配西式汁為大膽體驗,同時用京䓤及七味粉提醒你還是一道日本菜,以黃椒甜配容易紫膩的煎油甘,體驗值很高。.壽司/ 鮫蝶魚 (亦即右口魚)/壽司飯上一片刺留再加上一片炙燒魚邊。以炙燒所出的油份配搭刺身魚,一食兩體驗。/ 醋鯖魚配青蘋果姜蓉 /濃味卻不腥,魚處理得宜,新鮮,姜蓉配搭一流。/ 帆立貝配竹炭鹽 /帆立貝處理用心、戒花並切開,不會和飯分開

蠔、海膽、拖羅都有,環境及服務均有與別家無大分別!

鄰近地鐵站、鋪頭優雅舒適,環境十分不錯。

.前菜 沙律與茶碗蒸

刺身
北海道仙鳯趾生蠔 配醋啫喱 /

/ 甜蝦他他 配柚子皮 /
甜蝦味鮮 甜味重 配柚子皮解膩
加上脆餅入口,提供多一種口感同埋另一咸味,配搭不錯

/ 間八刺身配松露酸汁伴紫蘇花 /

.熟食
/ 香煎油甘魚 配黃椒高湯汁伴日本小辣椒 /

壽司
/ 鮫蝶魚 (亦即右口魚)/

/ 醋鯖魚配青蘋果姜蓉 /
濃味卻不腥,魚處理得宜,新鮮,姜蓉配搭一流。

/ 帆立貝配竹炭鹽 /
帆立貝處理用心、戒花並切開,不會和飯分開,貼服。

/ 炙燒左口魚 /
油份十足,魚油味道令人滿足。

/ 清酒蒸鮑魚 /
簡單清香,鮑片味厚實

/ 中拖羅 /
極鮮,油香與魚鮮味均勻,無想像過$698會有中拖

/ 炙燒秋刀配柚子胡椒 /
戒花用心,加上炙燒紋理晰,經過炙燒,油香突出,一點也不腥,相信是處理得宜所至,加上柚子胡椒,與本身味濃的秋刀十分搭! 題外話秋季秋刀刺身真的很好食!

最後簡單 湯與甜品雪糕 作結,十分滿足!
2023-11-07 22 浏览
📍銅鑼灣 Sushi N📍留意到呢間有$698全日餐Omakase,睇咗一啲評價,覺得值得一試,所以就嚟試吓。晚市可以$698/人食到Omakase,真係好難得!而且有海膽、拖羅、生蠔,心心眼😍😍!💕前菜 - 沙律💕茶碗蒸配三文魚子👍🏻鰹魚湯鮮味十足,蛋嫩滑。💕北海道仙鳳趾生蠔🦪配自家製醋啫喱👍🏻日本生蠔特色係口感爽滑,鮮甜,海水味味淡,配酸甜啫喱,提升味道層次!💕間八魚刺身,配松露酸汁&紫蘇花間八係油甘魚嘅一種,屬幼魚時期,魚味濃郁。與松露酸汁好夾!💕甜蝦他他,加了岩鹽和柚子皮,配鱈魚乾 👍🏻淨食味道清新,岩鹽和柚子皮豐富了甜蝦的味道,有驚喜。配撘鱈魚乾,增添香脆口感!💕熟食:油甘魚配黃椒高湯汁&日本小辣椒擺盤有法餐嘅感覺,好精緻,但保留到日式嘅味道,讚。魚皮煎得好香脆,功夫十足。壽司🍣💕北海道鮫鰈魚,上面有灸燒魚邊鮫鰈魚即係右口魚,油脂豐富,加上炙燒處理後逼出油份,好食😋💕醋鯖魚配青蘋果薑蓉魚味比較濃郁,青蘋果薑蓉解油膩感。💕新鮮帆立貝配竹炭鹽師傅花了小心思切了帆立貝,有兩層,美觀大增。帆立貝本身味道鮮甜,配竹炭鹽,不用另加豉油,好食🤤!💕清酒鮑魚好有特色,保留到鮑魚本身嘅味道,口
📍銅鑼灣 Sushi N📍

💕前菜 - 沙律

💕茶碗蒸配三文魚子👍🏻
鰹魚湯鮮味十足,蛋嫩滑。

💕北海道仙鳳趾生蠔🦪配自家製醋啫喱👍🏻

💕間八魚刺身,配松露酸汁&紫蘇花
間八係油甘魚嘅一種,屬幼魚時期,魚味濃郁。與松露酸汁好夾!

💕甜蝦他他,加了岩鹽和柚子皮,配鱈魚乾 👍🏻

💕熟食:油甘魚配黃椒高湯汁&日本小辣椒

壽司🍣
💕北海道鮫鰈魚,上面有灸燒魚邊
鮫鰈魚即係右口魚,油脂豐富,加上炙燒處理後逼出油份,好食😋

💕醋鯖魚配青蘋果薑蓉
魚味比較濃郁,青蘋果薑蓉解油膩感。

💕新鮮帆立貝配竹炭鹽

💕清酒鮑魚
好有特色,保留到鮑魚本身嘅味道,口感爽口。

💕火炙左口魚裙邊配辣椒蘿蔔蓉
大大大愛火灸左口魚,油香十足,齒頰留香🥹🥰!

💕中拖羅
中拖一向無敵,既有豐富油脂香,又有吞拿魚本身嘅魚味,每次食Omakase最期待的一道菜!

💕北海道紫海膽
鮮甜,滿滿嘅海膽,滿足!

💕炙燒秋刀魚配柚子胡椒
而家係當造季節,刺身及秋刀魚魚味濃郁🤤,但一啲都唔腥!

💕灸燒和牛加海膽配醃蘿蔔卷
和牛配海膽,乎復何求🥹!好食🤤!

💕最後以味噌湯同牛奶味雪糕作結🥰!

好享受呢一餐,可以同師傅傾好多計。師傅好Nice,好願意介紹每一款壽司,感受到佢嘅熱情!環境都安靜舒服,而且性價比高,推薦。
2023-11-07 19 浏览
朋友推介之前去過的Sushi N,而家有全日套餐,食物一樣精緻,價錢只需$698,以後想吃好嘢都不用擔心荷包!食物好豐富,前茶沙律及茶碗蒸,茶碗蒸賣相精緻,中間有三文魚籽,蟹柳冬菇及白果。生蠔,來自北海道鳳指,味道好濃郁,入口爽脆,餘韻清甜。刺身有間八魚配黑松露,黑松味道不張揚,只用其香氣,加上酸汁紫蘇花,味道突出又新奇。甜蝦他他,配雪魚片,面有少少岩鹽,吃到鮮蝦黏黏的口感。和食,香煎油甘魚,配日本青椒。火炙松川鰈壽司,有魚裙邊在面,配酸汁蘿蔔蓉,油香十足。忛立貝青檸汁,味道鮮甜清香。秋刀魚,秋天必吃,肥美甘香。清酒蒸鮑魚,慢煮6至7小時,入口又軟又淋。醋漬青魚面蘋果點綴,魚味香濃有咬口。左口魚邊,辣紅蘿蔔蓉,油份澎湃。超拖羅芥末籽,用上大及超拖中間位置,入口無筋,魚油及魚味平衡。海膽壽司,北海道馬糞海膽,一定有保證!海膽和牛卷,中間黃色漬蘿蔔,增加口感。最後有湯物及芝士雪糕甜品。之前都擔心唔夠飽,其實食物都好豐富,絕對物超所值!

生蠔,來自北海道鳳指,味道好濃郁,入口爽脆,餘韻清甜。

甜蝦他他,配雪魚片,面有少少岩鹽,吃到鮮蝦黏黏的口感。

和食,香煎油甘魚,配日本青椒。

火炙松川鰈壽司,有魚裙邊在面,配酸汁蘿蔔蓉,油香十足。

忛立貝青檸汁,味道鮮甜清香。

秋刀魚,秋天必吃,肥美甘香。

清酒蒸鮑魚,慢煮6至7小時,入口又軟又淋。

海膽和牛卷,中間黃色漬蘿蔔,增加口感。