2020-10-05 269 浏览
starred,星星嘅餐廳,有水準嘅餐廳餐廳門外已經好吸引我一去食,因為佢嘅懷舊感,好重,我好鐘意依啲feel,同老公拍吓拖先。🌟今日是日餐湯(西蘭花忌廉湯),古唔到咁夾,食得出係即用新鮮西蘭花去打。🌟自家製意大利香草麵包,配上黑醋同橄欖油,啲包好軟熟,熱辣辣架🌟凱撒沙律,大大碟,大滿足🌟美國牛封門柳(約7安士) ,鮮菇燒汁。封門柳外煎封到外脆內juicy ,㕑師功夫十足先做到咁嘅效果,配意大利黑醋橄欖油扒番茄 及 炸薯角🌟鐵棒厚切豬梅扒(大約10安士) 西梅燒汁,豬肉好好味,不會太過乾身而且好淋,好入味🌟自家製紐約芝士餅,芝士味濃,成為今餐嘅完美句號
starred,星星嘅餐廳,有水準嘅餐廳

🌟凱撒沙律,大大碟,大滿足

🌟自家製紐約芝士餅,芝士味濃,成為今餐嘅完美句號

餐廳:The Starred (筲箕灣)地址:筲箕灣筲箕灣道333號樂融軒地下4號舖出開港島區🏙,去咗呢間懷舊西餐廳食飯🍴,吸引我揀咗呢間The Starred嘅原因,係佢古色古香嘅外牆,同埋典雅復古嘅內在裝潢✨入到餐廳見到堂皇優雅嘅環境,高貴嘅水晶燈💎,配上白紗窗簾,同棗紅色皮木製卡位,配搭出英倫風格🇬🇧。兩個女侍應着住藍色復古長裙,加上古典音樂,別有一番置身係ballroom嘅感覺🥰香煎豬仔髀配蜜糖芥末籽汁 $128一份有五件豬仔髀,每件都啖啖肉,用錫紙包住髀骨,方便食客可以用手拎住嚟食👍🏼,蘸埋蜜糖芥茉醬更提升豬仔髀嘅味覺層次🍯鐵板厚切豬梅扒配西梅燒汁 $150豬梅扒約10安士,佢嘅味道較濃郁,肉質有咬口之餘,脂肪亦唔會太多太肥膩😋,鐵板上能夠保持扒嘅溫度🔥,淋上燒汁更加juicy同惹味兩個套餐都係跟意大利黑醋橄欖油扒蕃茄🍅同蒜香薯蓉🥔。跟餐加$30仲有凱撒沙律🥗,除咗本身有豐富嘅巴馬臣芝士🧀之外,仲會附上黑醋同橄欖油按喜好自行添加另外加$15半價換購咗個自家製紐約芝士餅,芝士餅濕度適中💧,芝士味香濃,加上朱古力醬同鬆脆嘅餅底,都幾值得大家換購嚟試下😎
餐廳:The Starred (筲箕灣)
地址:筲箕灣筲箕灣道333號樂融軒地下4號舖

香煎豬仔髀配蜜糖芥末籽汁 $128
蘸埋蜜糖芥茉醬更提升豬仔髀嘅味覺層次🍯

鐵板厚切豬梅扒配西梅燒汁 $150
淋上燒汁更加juicy同惹味

兩個套餐都係跟意大利黑醋橄欖油扒蕃茄🍅同蒜香薯蓉🥔。

2020-10-02
  • 自家製紐約芝士餅
2020-09-26 337 浏览
星期五的晚上,又是輕輕鬆鬆的假期前夕,又可以紅酒🍷浪漫🌹之夜😂吃喝玩樂彩你都傻,開心🥳就是咁簡單😂———————🔶環境:🌹🌹🌹🌹🌹懷舊、舒適、浪漫、雅緻💕🔷衛生:🌹🌹🌹🌹🌹入門口檢測體温、每張枱上放置消毒搓手液❤️🔶服務:🌹🌹🌹🌹🌹關心、親切、體貼,禮貌❤️🔷味道:🌹🌹🌹🌹擺放心思,味道大眾化口味🔶價錢:🌹🌹🌹🌹🌹平民價錢,物有所值、高級格調❤️———————-🟣紅酒🍷:愛紅酒🍷的我,以優惠價40元配上👍👍紅酒果昧🍷濃郁醇厚😋——————-🟢沙律🥗:我好欣賞呢度既凱撒沙律🥗,一片片的濃郁芝土,鋪滿沙律上那種誘惑,又豈能放過,新鮮蔬菜,脆香煙肉粒混合脆麵包粒........等等,食物的誘惑,就是來自廚師👨‍🍳的製作😋———————-🟤餐湯🥣:什菜湯,🍅濃郁番茄與什菜的配合,喝出蔬菜對身體的健康之選⋯⋯🔴餐湯🥣:青椒忌廉湯,青椒的濃香加在忌廉湯的做法,味道相當匹配調和的濃香忌廉,就是喝出的好味道😋🟡餐包:餐湯都配上鬆軟的麵包,黑醋及橄欖油用作調味,(我最愛呷醋,當然是吃麵包的時候😂😂😂😂😂)———————⚫️慢煮牛面珠墩肉配南瓜🎃溶:夠特式,而且只有「筲箕灣店」才有這款菜式,那又怎能不吃,味道出色
吃喝玩樂彩你都傻,開心🥳就是咁簡單😂

———————
🔶環境:🌹🌹🌹🌹🌹
懷舊、舒適、浪漫、雅緻💕
🔷衛生:🌹🌹🌹🌹🌹
入門口檢測體温、每張枱上放置消毒搓手液❤️
🔶服務:🌹🌹🌹🌹🌹
關心、親切、體貼,禮貌❤️
🔷味道:🌹🌹🌹🌹
擺放心思,味道大眾化口味
🔶價錢:🌹🌹🌹🌹🌹
平民價錢,物有所值、高級格調❤️

🟣紅酒🍷:

🔴餐湯🥣:

🟡餐包:

———————
⚫️慢煮牛面珠墩肉配南瓜🎃溶:
夠特式,而且只有「筲箕灣店」才有這款菜式,那又怎能不吃,味道出色又軟熟,滑溜溜的牛面珠墩,原來是這麼好吃,南瓜🎃溶的配搭,加上紅蘿蔔🥕的配菜,更是吃得健康,味道出色調味適中,更是愛吃牛人士之選😋
————————
🟢什扒配薯角:
(豬扒、牛扒、雞扒、煙肉、香腸)
好大碟的什扒,配上青胡椒的味道醬汁,味道特別,有賴廚師的用心配製味道,另一碟食物送到客人面前吃出的滿足感😊😊

❤️甜品Chess Cake:
甜品是我的第二個肚,又怎能不吃,濃郁芝士味道且不會太甜,配上The Starred主題的文字,珍貴特别,更令客人留下對餐廳深刻的印象👩‍❤️‍👨🌹💕

——————-
一間懷舊、浪漫、服務、特式,平民價錢,高質食物⋯⋯
享受.......盡在不言中
開心🥳..就是咁簡單
————————
2020-09-22 283 浏览
The starred今次又講呢間位於筲箕灣嘅餐廳,呢間餐廳嘅裝修真係十分vintage,高樓底、水晶吊燈、高身褐色皮沙發、經典英文老歌,好懷舊雖然佢哋有咁靚嘅裝修,但其實佢哋晚市Menu價錢好貼地!一個set都係百零二百蚊左右慢煮牛面珠頰肉牛面頰肉唔係間間餐廳都會見到有,咁啱見到佢哋有,咁就梗係要試下,牛面頰肉肉質比較硬,一定要長時間去燜燉,佢哋嘅牛面珠頰肉,用咗慢煮方法去烹調,燉到好軟好淋,口感超級軟稔,入口即溶美國安格斯牛封門柳封門柳為牛橫隔膜肌肉,都係比較罕有嘅部份,佢哋嘅封門柳肉味較重,好香牛味,不過油花就較少,比較適合鍾意肉味香濃嘅朋友仔,佢哋用南瓜來做伴碟,南瓜嘅香甜,加埋咁香嘅封門柳,同埋杯紅酒...😭黑毛豬豬扒呢一份豬扒我就揀咗用鐵板上,再由餐廳嘅staff幫我哋淋上燒汁,香氣四溢,豬扒完全冇羶味,帶一啲榛果嘅香氣,味道十分濃郁,而且切開嘅時候見到塊豬扒好鮮嫩,肉質肥瘦均勻,食落亦都唔覺得有油膩感佢哋嘅套餐有包埋餐包同埋餐飲/餐湯,當日嘅餐湯就需要問職員~但係$1xx-$200嘅價錢,配上咁樣嘅氣氛,真係好抵~
The starred

慢煮牛面珠頰肉

美國安格斯牛封門柳

黑毛豬豬扒

7pm落order, 叫兩個餐,餐湯餐包兩、三個字送到,但主菜等好耐,超過半個小時,個豬脾意粉7.40pm先到,7.45pm同個男侍應追個肉眼扒,佢check機後話有落單,等到8pm個女侍應走來話個肉眼扒有問題,廚師嘗試救救唔返,提議我地點過其他,唉,煎扒有幾難喎,最容易同快手,為何等左成個鐘先來說?再落單又唔知等幾耐,立即埋單走人😤😤這間野食物ok,不過服務麻麻,同埋趕時間就唔好食呢間,分分鐘唔夠時間食!
再落單又唔知等幾耐,立即埋單走人😤😤
2020-08-26 394 浏览
經過筲箕灣,給這間餐廳的復古歐洲風格吸引,所以特地進去試試他們的西餐。 中午餐牌的價格1XX起跳再加一, 午餐來說並不是走平民路線。 點了一客紐西蘭牛扒,有湯麵包和餐飲咖啡。 湯是什菜湯, 味道很好, 所以對主菜牛扒十分期望。 牛扒我點的是五成熟, 送到桌面的也大概是五成熟廚師的火候沒有問題, 問題是牛扒卻一點肉味也沒有而且肉質也較鞋身, 明顯用上的是非常平價的牛扒,令我大失所望。 朋友點的是180元的封門柳,同樣地亦對牛的質素搖頭嘆息。 埋單平均消費170, 卻如此質素,確實心有不甘。
2020-06-19 793 浏览
Happy Friday 所以同朋友去遠少少食飯 筲箕灣「The Starred」 好有情調 高樓底 水晶吊燈 棕紅色嘅卡座 一磚一瓦 都別具特色 珍寶意式雞扒 · 烤雙重芝士· 義大利番茄蓉· 羅勒香草醬 $110碟咁大嘅雞扒 上面鋪滿芝士 焗到微焦 芝士焦脆口感 鹹香 雞扒焗完依然鮮嫩多汁 番茄蓉嘅酸 幫雞扒大大加分 意粉嘅份量同雞扒 一樣咁多 軟硬度啱啱好 仲帶有橄欖油嘅香味 好食香煎挪威三文魚·蜜糖芥末籽忌廉汁 $140三文魚夠厚身 香煎過後 完全唔腥 切開三文魚仲帶有光澤 同水份 醬汁部分 蜜糖芥末忌廉 甜甜地同魚好夾 夠曬特別 美國頂級西冷牛排(約10安士)· 白松露有肉汁 $24010盎司西冷 脂肪含量同油花都比較少 取而代之就係 濃郁牛香 肉質鮮嫩 多汁 下次可以叫5成熟 咁就更加完美啦 芝士餅 Cheesecake +$15濃郁芝士香同奶香 作為飯後甜品 絕對要試紅酒 +40 (餐飲轉紅酒)晚市 跟 日餐湯 自家制義大利香草麵包 同埋餐飲(咖啡 茶 果汁) 可能係筲箕灣最親民 味道又好嘅西餐 可以多啲同情人 朋友撐檯腳

香煎挪威三文魚·蜜糖芥末籽忌廉汁 $140

美國頂級西冷牛排(約10安士)· 白松露有肉汁 $240

芝士餅 Cheesecake +$15
濃郁芝士香同奶香 作為飯後甜品 絕對要試

紅酒 +40 (餐飲轉紅酒)

2020-06-18 588 浏览
🎈The Starred (筲箕灣)🔍筲箕灣筲箕灣道333號樂融軒地下4號舖-----今晚👶🏻咁啱到筲箕灣有事情要辦,辦完事之後就順道係呢一帶覓食,係街上行咗一陣🚶🏻‍♀️就被呢間古歐式裝修風格嘅西餐廳吸引咗,本來齋睇環境以為價錢一定唔平,點知睇完餐牌先發現佢地嘅晚市套餐價錢非常實惠,大部分嘅餐點,包餐湯、麵包、主菜同飲品,加埋一都只係百零蚊左右(酒類飲品要另外加錢),整體感覺有d似超抵版本嘅張敬軒仙后餐廳。-#香煎孜然豬仔髀配蜜糖芥末籽忌廉汁$128:的骰可愛嘅豬仔髀🍖,每隻大概有2/3嘅手掌大細,一碟有5隻,骨細肉多,質感嫩口彈牙。咬落散發陣陣孜然幽香,蘸點少少蜜糖🍯芥末忌廉汁則更添風味。😋-#美國豬梅肉伴西梅燒汁($150)肉質較實,質感有啲似五香肉丁,西梅燒汁味道頗濃烈,單食有啲重口味,配搭意粉或者飯會平衡得較好,相比之下個人更愛上述嘅香煎孜然豬仔髀 。🐷-#香煎格蘭陵比目魚配意大利茄蓉醬($138)比目魚皮脆肉鮮,意大利茄蓉醬則可以選擇辣或者唔辣,B仔就揀選左前者,辣味茄蓉醬內有粒粒原個番茄仔,誠意十足,味道酸酸甜甜得黎,又不乏個性,辣勁惹味醒神,為整道菜式起咗畫龍點睛嘅效果。
🎈The Starred (筲箕灣)
🔍筲箕灣筲箕灣道333號樂融軒地下4號舖
-----

#香草麵包(隨餐附送)口感好似香蕉蛋糕,香草味唔會過重,質感綿密紮實,飽肚感足,配黑醋橄欖油食非常正。重點係,竟然可以免費任加!!!簡直係愛包🥖人士嘅福音(講緊自己😛)

#餐湯:西蘭花忌廉湯/雜菜羅宋湯,前者細膩濃滑,後者材料滿滿,各有千秋,兩者都值得一試。

芝士蛋糕:厚重cheese味嘅芝士蛋糕亦係全晚嘅重頭戲所在,重點係跟餐加$15就食到,好划算。

👶🏻B仔整體評價:8/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:8/10個👍🏻
👶🏻B仔環境評分:8/10個👍🏻
👶🏻B仔味道評分:7.5/10個👍🏻
👶🏻B仔回頭機會:8.5/10個👍🏻(服務態度極佳)
#swallowhongkong
跟住我一齊吞食香港啦!🤤
#swallowskw
2020-06-13 382 浏览
/The Starred 人均💰200‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧行過筲箕灣,被依間外表復古既餐廳吸引,行近先發現係西式扒房,身為食肉獸既小編當然要入去品嚐下啦。/套餐M 美國頂級西冷牛排💰240 7⃣️點5⃣️分牛排處理是七成熟(可自選),鮮嫩又凸顯到牛本身厚重感覺,而且帶有咀嚼感。肉汁豐富而且有層次感。/套餐L 美國安格斯牛封門柳伴鮮菇燒汁 7⃣️分 💰180 7⃣️點5⃣️分牛肉味道散發周圍同埋佈滿你舌頭,好似被牛群包圍。肉汁豐滿而且肉質厚實,唔錯。而蘑菇雖然是配菜但係處理得好妥當,冇燶味,唔苦,火候啱啱好。/餐湯及麵包 7⃣️點5⃣️分小編選擇羅宋湯。湯的味道酸酸甜甜,看上去不是黏稠的感覺但卻很入味。餐包是走鬆軟性質的,這個餐廳的餐包可以無限fill之外,還可以配搭黑醋食用。/餐飲7⃣️分餐飲都幾多選擇,小編分別叫左石榴汁同埋菠蘿汁,杯大細尚可,而兩杯果汁味道都幾fresh,唔會話好甜但係還有水果味。/沙律 + 自家製芝士餅💰38 + 40 8⃣️分沙律新鮮爽口,上面鋪滿果肉粒取代左麵包粒,所以食落去好清新。而芝士餅都好好味,濃郁得黎又有奶香味。
The Starred 人均💰200

套餐M 美國頂級西冷牛排💰240 7⃣️點5⃣️分

餐湯及麵包 7⃣️點5⃣️分

餐飲7⃣️分

沙律 + 自家製芝士餅💰38 + 40 8⃣️分
2020-06-12 358 浏览
餐廳走懷舊風,水晶燈、褐色皮疏化、木製牆身窗框、白紗窗簾、經典英文老歌,真係好似時光倒流咁。雖然花心思裝修佈置,但晚餐價錢都算平民,大多數都百幾蚊上落,難怪平日夜晚都full house。晚餐都幾多選擇,有十幾款,同樣嘅套餐喺lunch time都有供應,價錢係標價嘅八折。麵包配橄欖油同黑醋,黑醋酸中帶甜易入口,平時唔係好鍾意食酸嘢嘅我都覺得好味。麵包唔夠食仲可以添。是日餐湯係洋蔥清湯,裡面多甜洋蔥又清清哋,飲完唔怕有口氣。我哋跟餐+$30有凱薩沙律,好大碟。主菜【香煎挪威三文魚•蜜糖芥末籽忌廉汁】個汁香甜好味又creamy,三文魚肉嫩多汁,三文魚皮煎得香脆,加上個蜜糖汁,有啲似燒雞翼嘅雞皮咁好味。【美國頂級西冷牛扒(約10安士)•白松露油肉汁】頂級西冷扒好juicy,肉味香濃。用白松露油做汁比較少見,比起黑松露味道更「內斂」,唔怕搶走肉味,有心思。兩個主菜我哋揀咗【月桂花蜜焗南瓜及香蒜薯蓉】做配菜,香甜蜜糖味嘅南瓜真係第一次食,幾特別。餐飲都有特色飲品,【熱鮮橙茶】係甜橙,飲落微酸微甜,消脂解膩。【石榴汁】就健康之選。最後點少得甜品,跟餐半價$15有【自家製紐約芝士餅】,軟滑香濃芝士

是日餐湯係洋蔥清湯,裡面多甜洋蔥又清清哋,飲完唔怕有口氣。

我哋跟餐+$30有凱薩沙律,好大碟。

主菜【香煎挪威三文魚•蜜糖芥末籽忌廉汁】

最後點少得甜品,跟餐半價$15有【自家製紐約芝士餅】,軟滑香濃芝士餅兼用朱古力醬寫埋餐廳名,超抵必食。

每次行過都有留意哩間係轉角位既餐廳,以木系為主調,感覺好懷舊,今晚終於入去試下dinner先,裏面以高身既卡位座為主,座得好舒適😚天花板有水晶吊燈,感覺好高級🤩嗌左三嗰set😚配餐湯,兩紅湯一白湯,而且麵包係仼fill既,意大利麵包好鬆軟😋🎈寶雲酥芥茉醬,法式羊扒,配炸薯角❤️首先肉質相當軟嫩,既香嫩又多汁,完整地鎖住哂啲肉汁,羊架兩面煎到微微金黃色,唔需要再加其他醬料,香味迷人,羊肉帶有一些些的騷味,係我鐘意既美道,好滋味🤩🤩🎈鐵板厚切美國豬梅肉配西梅燒汁,揀左薯蓉,豬扒好大份,同手掌一樣,啖啖肉,相當鬆化入味,仲好Juicy,夠唒肉汁,肉質相當鮮嫩多汁,完全無骨位😋濃濃嘅豬味,油脂撲鼻☺️ 🎈美國頂級牛封門柳配鮮茹燒汁,配月桂花蜜配南瓜🎃拼紅糙米飯🍚牛封門柳係橫膈膜相連既一塊肉,所以食落口感好好,好彈牙,牛味好濃烈,面頭煎得香脆,切落肉質都仲係粉紅色,完全無over cook到,好滿足😋月桂花蜜配南瓜🎃煮得好入味,平時唔食南瓜既我表未興奮😝🎈餐飲要左熱鮮橙茶,好特別,又清新🤗🤗再嗌左杯石榴汁,fresh呀🥳🥳🎈食埋嗰cheesecake真係無得輸,嗰cheesecake仲好食過我岩岩生

🎈食埋嗰cheesecake真係無得輸,嗰cheesecake仲好食過我岩岩生日嗰個,香濃撲鼻既芝士忌廉味道,又唔會過甜🤗🤗

🤩哩度既職員服務態度好好,真心要讚一下❤️
2020-06-03
  • 鐵板厚切美國豬梅肉配西梅燒汁
2020-05-20 680 浏览
話說,之前食過兩次(晚餐同下午茶時段) 都覺得好味又抵食,所以有時都心思思想再試下,話晒個餐牌有咁多選擇,可能仲有正野未試到,所以又黎食喇,今次係假日既中午十二點。職員表示用膳時間有一小時十五分鐘,無人可以繼續坐。我地對佢既湯好有信心,之前飲過蝦湯,紫椰菜湯都好正,今次就試紫心蕃薯湯。果然無失望,好正,好香蕃薯味好creamy, 鹹度剛好,個色好靚,食欲大增!上次試過燉牛面肉,今次試燉牛尾。牛尾入晒味,但有略嫌個汁底太鹹,那實左 d肉。伴碟紅蘿蔔亦煮得足時間。我跟糙米飯,唔係咩特別節日都有個心型同埋隻碟都好靚!朋友食豬鞍,好大碟新鮮有肉味,可惜部份位置略鞋!個汁正常。朋友配意粉,用橄欖油煮過。提外話,我本時有補充唔同既初榨冷壓油,其實適當地補充優質食油,對身體真係好有益處嫁!講番個意粉質地ok 既,但個橄欖油就唔夠果香喇。我地兩日食左半碟到,職員已經遞上牙簽盒同寫餐飲,飲品到時枱面差不多都唔夠位放。講真,百幾蚊一個lunch, 想坐耐少少。今次選既食物無之前咁驚喜之餘,而且有些被催既感覺,所以,原來唔同時段黎客人既感覺係會唔同既,今次就扣 d分喇!

職員表示用膳時間有一小時十五分鐘,無人可以繼續坐。

同埋隻碟都好靚!

朋友食豬鞍,好大碟

2020-05-16 396 浏览
見到間餐廳外面好似幾靚,所以同朋友入咗嚟食,但完全好失望。個餐湯正常罐頭湯無乜特別,但唔太熱。餐包就好少少,都叫熱熱地,同可以refill。主菜叫咗牛柳,五成熟都勁韌切唔開,個汁隻味仲要好奇怪好似餿水,好難食。朋友叫咗三文魚,個皮煎到燶咗好苦,啲肉好老,簡直係人生中食過最老嘅三文魚肉配菜叫嘅薯蓉都ok連個餐茶橙茶都好淡、無味⋯⋯今餐都每人差不多160,咁嘅價錢喺筲箕灣可以食到好多好嘢食,下次唔會再嚟
見到間餐廳外面好似幾靚,所以同朋友入咗嚟食,但完全好失望。

配菜叫嘅薯蓉都ok

橙茶
之前成日經過都無機會食, 今晚終於的起心肝訂咗位, 好彩有訂位~ 如果唔係至少要等一個鐘😅因為有訂位, 所以唔駛等就即刻可以入座, 被安排坐咗喺窗邊我哋分別點左慢煮牛面珠墩, 同埋雜扒鐵板餐~本身跟咗餐包同餐湯, 香草味餐包上枱嘅時候係熱嘅👍🏻👍🏻而且好鬆軟~ 餐湯分別點左洋蔥湯同埋蕃茄湯, 洋蔥湯超級好飲! 好多好多洋蔥好足料好甜~!! 個番茄湯都唔錯, 都係好足料, 感覺好清新👍🏻慢煮牛面珠墩, 啲牛肉煮得好霖好滑, 好食!雜扒餐個鐵板真心熱! 食到尾段D扒都仲可以keep住個溫度~最後叫埋甜品芝士餅同埋熱咖啡加凍香橙茶, 作為今晚完美嘅句號。P.S. 見到前面有幾篇都話啲 waiter/ waitress無乜禮貌, 但係我哋今晚遇到嘅人服務態度都好好! 換碟速度好快, 主動問我哋要唔要添餐包, 我哋跌咗餐紙巾又即刻為我哋補上新一張, 我覺得值得一讚❣️

因為有訂位, 所以唔駛等就即刻可以入座, 被安排坐咗喺窗邊

我哋分別點左慢煮牛面珠墩, 同埋雜扒鐵板餐~

慢煮牛面珠墩, 啲牛肉煮得好霖好滑, 好食!

慢煮牛面珠墩
慢煮牛面珠墩
2020-04-26 510 浏览
因為上個星期五食左間又貴又唔好食既西餐,今個weekend決心要搵番間隱陣野去平衡番,所以,我地再次諗起呢間!由於係即興,我地無book位,去到前面有6張枱,店員留左我地電話,話有位call我地。咁幾好丫,我地係附近行下,大約45mins就call我地。好多選擇呀,有午餐同下午茶,視乎你幾餓同咩野岩食,有好多野都好特式。我地都諗左一陣,最後叫左個午餐N既燉牛面肉配意粉同下午茶C煎魚配焗飯。午餐先跟湯同餐飲,下午茶只可二選一,都合理既,個下午茶先 $45 蚊焗野等耐少少,上次黎係夜晚,日頭黎又係另一感覺,好光猛好開揚,仲播d 懷舊英文歌,環境好正~ 覺得間餐廳好有品味!餐湯有羅送湯同紫椰菜忌廉湯,後者特別d,就叫黎試下啦。個紫色靚到不得了,飲落去飲到d椰菜蓉,好健康咁!麵包又係咁鬆軟,配埋枱面既橄欖油同黑醋,好正呀,麵包仲可以添食,實夠飽燉牛面肉好林身,d筋入口即溶,肉既部份唔係話煮到霉晒,仲有一絲絲肉既纖維,但又唔會un! 唯一人調味較淡身,有少少牛既so味,我地自己點左少少枱面既黑醋,估唔到又夾味,少少咁多酸味,會無咁漏!呢碟焗魚都好有驚喜!飯量岩岩好,咁既價錢,竟然比我係上面見到有

呢碟焗魚都好有驚喜!飯量岩岩好,咁既價錢,竟然比我係上面見到有藜麥,已經有糙米底,點解可以咁氹本!魚塊焗到個面脆仲juicy, 火候控制得岩岩好!魚本身有調味,同個汁都好夾!

最後飲埋杯特式餐茶

好開心搵到間好味,抵食,環境靚,坐得舒服既餐廳,可能就因為樣樣都咁好,所以其實都好多人等位。而店員係咁忙既情況下仍然保持友善態度,反映到餐廳水平!

老闆品味高,廚房心機煮,樓面招呼好,客人便常來!
2020-04-26