當服務員聽完我們所需order後,我沒有覆order便走開,He didn’t ask us if any food allergic.這是餐廳嘅特色。麵包上枱時,不夠熱,只是微微暖,牛油欠奉,當牛油送到枱面時,我們嘅麵包差不多食完了,牛有非常新鮮,因為好硬,這是餐廳嘅標準。Burrata cheese salad 冇味,這是餐廳嘅特色。Tuna salad 只有欖油味,冇味,非常腥,這是餐廳嘅標準。當結帳時,服務員將結帳單,放在枱面四個不同方向,每隔5秒,令你眼花撩亂,可能他覺得我不懂英文,但係我手持信用卡,數目字我都應該識睇,狗眼看人低,可能我額頭寫咗幾個字,我唔識睇英文,呢餐飯我覺得受到極大嘅侮辱。這就是五星級嘅海景嘉福酒店意大利餐廳Theo Mistral特色及標準,服務惡劣。

2023-05-16
2023-04-04 2801 浏览
吃了幾回的和風,貪新鮮不愛重覆的小的決定嚐嚐西餐。最愛尖沙咀的朋友當然駐足在此,這回咱們來到尖沙咀的海景嘉福酒店。說到洋風,小的最愛的該為意大利菜,雖然法國美食揚威中外,喜歡烹任的朋友總要學一學法國藍帶。然而,小的認為這都是市場推廣在作怪。為甚麼紅酒人們只識法國?那是因為精明的法國人太懂得自我吹噓,在百多年前已訂立了葡萄酒的分級制度,令外行人有所依循,於是法國紅酒便一枝獨秀起來。來到餐飲也如是,法國人懂得宣傳推廣,把法國藍帶說成是武林正宗,人們便汲汲營營地爭相追捧。然而,法國著名的血鴨非屬小的杯茶,已蛋清製作的清湯也是花巧足而味道平,還有那些所謂高級的泡沫式搞作,小的簡直嗤之以鼻。自己最喜歡的法國美食大慨是生蠔與鵝肝,前者不用烹煮,後者則純粹因為個人變態地鐘情內臟而已。至於何解小的更欣賞意大利?意大利的菜式似乎是更廣漠地五花百門,挺對小的脾胃。再者,意大利的風格有濃厚的地道特色,帶點隨心順意的放蕩不覊,與小的志趣相投。在海景嘉福地庫2樓的Theo Mistral也是意大利風味,由人氣廚師Theo Randall所主理。其實小的吳下阿蒙,哪識得這位英藉廚師?只是入門處見到大大幅廚師的特寫
在海景嘉福地庫2樓的Theo Mistral也是意大利風味,由人氣廚師Theo Randall所主理。其實小的吳下阿蒙,哪識得這位英藉廚師?只是入門處見到大大幅廚師的特寫,餐廳的名字又以廚師命之,不用解釋亦會曉得他是位著名的廚師罷了!
閒日的晚上餐廳人流不算多,餐牌是簡單的一張紙,卻是前菜意粉肉與海鮮一應俱佺。細看餐牌,每道主菜均有提供恰配的美酒,正值小的在學習品酒,心裡也好想試一試。但由於友人不好杯中物,獨酌則顯得有點孤清,最終還是放棄了。
雖然這是白露筍的季節,小的卻沒有揀到自己喜歡的款式,還是回歸至愛的海鮮,選了客帶子前菜。滿心期待的帶子出場卻有點不似預期。帶子以一隻長方碟盛載,兩隻份量不少的帶子給煎成深褐色,這非屬過度煎燶,卻是因廚師用上醬油塗滿帶子。帶子之下是一堆黎麥類的粒粒,最底則有蔬菜的鋪墊。
這樣的鋪陳雖是賣相不俗,但一督便能看出這非為小的欣賞之作品。帶子主清甜鮮香的海洋氣息,以醬油烹煮便是妹仔大過主人婆,將大好的鮮味都掩蓋了!而且下面的黎麥類的物體絕非小的杯茶,自己向來不好飯,而這堆澱粉卻有著比飯更不堪的口感與一陣穀麥的寡腥味。蔬菜似乎是唯一未見失敗的配料,但當所有混和卻仍是乏善可陳。或許這道菜式很健康,亦有破格的煮化,然而這就是和小的格格不入。
幸好龍蝦湯順利挽回分數,橙褐色的湯汁見證十足的蝦膏,是故入口香濃滋味,湯體厚實豐富、滋潤油滑,是真材實料的出品。
主菜方面咱們揀了客海鮮集,以蕃茄香草汁作底的煮海鮮有大蝦、青口與蜆仔。傳統的意大利熟海鮮盆未見驚喜,只能以不過不失來形容。甚至乎小的認為在灣仔QRE Plaza 21樓的那家意大利餐廳反而有更傳統風韻的製作。海鮮盆之重點當然屬海鮮,食材就是因為不夠鮮讓成了至命的災難。
薯蓉稀滑得過了火,反而失卻應有的薯味和口感。
全晚最出色的反而是甜品,提拉米蘇濕潤濃香,意大利芝士餅則是乾身的別有風味。
2023-03-11 872 浏览
之前生日staycation係kkday book左個package,包晚餐三道菜。點話都係酒店餐廳,以為水準會高質。但唔知係咪package 太cheap 所以啲野食都變cheap左真心唔好食,唔知點講。去商場搵間西餐廳可能都好食過佢
真心唔好食,唔知點講。去商場搵間西餐廳可能都好食過佢
2023-03-07 785 浏览
生日🎂dinner😊,朋友知我鍾意人少同寧靜地方,選擇了Theo Mistral 慶祝。餐廳位於酒店地庫,裝修帶點歐陸風,很有氣氛、枱與枱很闊落,無論情侶或朋友聚餐都很適合。Menu 入面食物都很多選擇,另有pizza & dessert menu!點了一份pasta ,一份海鮮湯首上餐前麵包🥯,有4種款式,款款都岩我口味!🤭🍝 慢煮和牛肉闊扁麵和牛煮成肉醬配上番茄🍅同紅酒🍷煮成汁,很香濃,闊扁麵夠彈牙!🥘 慢煮龍蝦🦞汁燴海鮮侍應推介,這款熱食海鮮可當湯或汁享用,份量會比較多。內裏有虎蝦、帶子、青口、海蜆、薯仔。龍蝦汁很香濃,這個湯汁把餐前包也吃光😅這款超推介!另點了兩款sides,檸檬橄欖油炒菠菜及炒雜菌最後甜品選了檸檬撻🍋檸檬撻配上焦糖杏仁、風乾檸檬片及酸忌廉本身檸檬很清香,不會很搶。配上焦糖杏仁口感更豐富,酸忌廉令你更開胃!🤭這個悉心安排生日晚餐,餐廳令我感到寧靜舒適、食物合乎預期、服務合到。已計劃下次假期試試brunch!🥳
點了一份pasta ,一份海鮮湯
首上餐前麵包🥯,有4種款式,款款都岩我口味!🤭
🍝 慢煮和牛肉闊扁麵
Fettuccine  Wagyu  E  Timo
🥘 慢煮龍蝦🦞汁燴海鮮
侍應推介,這款熱食海鮮可當湯或汁享用,份量會比較多。
Zappa  Di  Pesce
另點了兩款sides,檸檬橄欖油炒菠菜及炒雜菌
Sides
最後甜品選了檸檬撻🍋
檸檬撻配上焦糖杏仁、風乾檸檬片及酸忌廉
Crostata  Di  Limoni  Di  Amalfi
2023-03-02
Fettuccine  Wagyu  E  Timo
Zappa  Di  Pesce
Sides
2023-03-01 919 浏览
頭盤很豐富的意大利自助午餐這間意大利餐廳在酒店的地庫,沒有什麼景觀可言,但是內裏的裝修很高級,而且枱與枱之間相隔很遠,是一個很好,跟朋友相聚聊天的地方。朋友有這間餐廳的會員卡,所以相約前來吃午餐,有會員卡會有折扣。可以自選一款主菜,然後外面的頭盤和甜品也是任食,頭盤主要是意大利菜式的頭盤,有很多不同的火腿供應。而我自己最喜歡吃他的蛋餅,因為其他地方不是經常吃到。另外也有供應幾款不同的沙律,和餐包,他的餐包也做得很好吃。甜品每一樣都很有水準,最喜歡他的Tiramisù 餐後還有咖啡,可以選cappuccino, latte都可以。地方很舒適,店員的服務也恰到好處,不會經常過來,但是需要的時候很快會過來,可以慢慢傾談的餐廳。
頭盤很豐富的意大利自助午餐

而我自己最喜歡吃他的蛋餅,因為其他地方不是經常吃到。
另外也有供應幾款不同的沙律,和餐包,他的餐包也做得很好吃。

甜品每一樣都很有水準,最喜歡他的Tiramisù
經過一星期辛勤工作,weekend梗係想瞓多陣,起身懶懶閒,最好就早餐夾埋lunch一齊食,今次就介紹一個性價比高又好食既 Saturday Brunch。位於尖沙咀海景嘉福酒店,除了中菜廳海景軒出名外,旁邊的意大利餐廳Theo Mistral,同樣有出色表現。餐廳設計簡潔,略帶昏黃的燈光,令人有種謐靜安寧的氛圍,真係好啱同另一半食飯聊天。整個周末Brunch都只不過$468/位,若想盡情暢飲,餐廳提供了三款無限暢飲,包括Italian Peroni Beer (HK198)、Aperol Spritz (HK$158)(Aperol, Prosecco)以及Theo's Homemade Italian Lemonade (HK$68),悉隨專便。意式頭盤自家製麵包配橄欖油及陳年黑醋、意大利橄欖、巴馬芝士餐前送上的蕃茄包及香草包最好趁仲有餘溫時食,過後會變硬便影響口感。另外有意大利橄欖及巴馬芝士,同行朋友喜歡另點白酒佐芝士,我就喜歡用蜂蜜,總之是各有所好。意式拼盤-巴馬火腿、風乾牛肉、豬後頸肉、燒火腿露筍卷、蕃茄蒜香多士、水牛芝士餐廳會按人頭計送上頭盤,巴馬火腿配水牛芝士最常見,但質

意式頭盤

自家製麵包配橄欖油及陳年黑醋、意大利橄欖、巴馬芝士

餐廳會按人頭計送上頭盤,巴馬火腿配水牛芝士最常見,但質素好;個人更喜歡火腿露筍卷的油香夾爽口,更加令人吃不停口反而係伴碟的烤蕃茄,酸酸地令人好開胃。
黑松露水牛芝士配意大利蕃茄、火箭菜、陳年黑醋

放上黑松露的水牛芝士,更是頭盤的亮點,新鮮的芝士,一剖開便散發濃郁的香氣,軟綿的口感,伴以蕃茄片,又是美味滿分。
地中海八爪魚沙律配西蘭花、脆包粒、脆蒜片、阿瑪爾菲檸檬汁

自少就喜歡食八爪魚,尤其是大大片有嚼勁更好,地中海美食是近年健康食法,西蘭花啱心意,加入蒜片好香口,澆上新鮮檸檬汁帶來酸度,不錯。
主菜

(任選一款)

薄餅配蕃茄醬、水牛芝士、羅勒、巴馬火腿、巴馬芝士、蕃茄及火箭菜

很傳統的風味,薄餅批底好香口,邊位微焦而不過火,火喉拿捏得相當準,享用時當然要用手拎起大口咬落去,享受那朕脆香感覺。

慢煮鴨肉雲吞配豬背油、巴馬芝士、羊肚菌汁

意大利雲吞是名物,加入豬背油更是幽香,餡料的鴨肉鬆軟入味,雲吞皮沾上羊肚菌汁份外惹味,但要注意一點,雲吞只得4粒,所以超過4位就要同人分享啊!

慢煮和牛闊扁麵配蕃茄及意大利紅酒汁、露絲瑪利香草、巴馬芝士

和牛的油香,令闊扁麵味道更香,有紅酒汁的加持,多了少許酒香,可以的話真想完全佔有一碟。

波士頓龍蝦、魚子醬、幼扁麵配意大利蕃茄、香蒜、辣椒(另加$60)

新鮮龍蝦加魚子醬,夠矜貴了吧?
幼扁麵完美地把醬汁掛上,混和了魚子醬及龍蝦肉,食味更佳。

慢煮龍蝦汁燴海鮮配虎蝦、爐魚、帶子、青口、海蜆、薯仔(另加$90)

根本係法國南部馬賽海鮮湯 Bouillabaisse,材料豐富到一個點,有齊大虎蝦、爐魚柳、帶子粒、藍青口以及海蜆,湯底更是濃稠的龍蝦汁,每口都是海鮮的精華,另加$90,都覺得值回票價。

麵包糠烤澳洲羊鞍配黑松露薯蓉、大蒜苗、甘筍、西蘭花(另加$120)

其實Theo Mistral既羊鞍真係好正,烤至肉質嫣紅,有嚼口而鬆軟,羊肉味不會太羶,但骨膜位又好豐富油香,份量足足有四大條,置底有薯蓉,伴碟菜蔬又多,雖然要加錢,但好滿足。
甜品

甜品總共有四款,包括了自家製Amalfi檸檬撻
(Signature Amalfi Lemon Tart)、自家製無麩質軟身朱古力蛋糕(Gluten Free Son Chocolate Cake)、自家製淡芝士蛋糕(Ricotta & Sultanas Cheese Cake)以及自家製香草意式奶凍(Homemade Vanilla Pannacotta)

檸檬撻絕對是店方名物,甜酸度拿捏得相當好,清新怡人的檸檬香氣份外誘人;朱古力蛋糕口感豐腴,又係必食。

其實餐廳平日同星期天一樣有Semi-Buffet,質素同樣高,值得一試。

2023-02-05 2442 浏览
海景嘉福staycation既第一日因為係官網買左一套十張68折現金券所以特登book左間套房又食又住標準海景套房一晚送800蚊dining credit同外賣下午茶咁計過扣番一陣係會食1300蚊野即係check out補多張500蚊券就得咁意大利餐廳theo mistral個sunday brunch就係由十一點開始食到兩點半全長三個半鐘係而家黎講都算係比較長既sunday brunch而且當日八月既價錢仲係598雖然無左生蠔但呢幾年都無咩點加到價仲有龍蝦食係呢兩年食過既餐廳黎講都真係叫做良心企業到上房安置完行李落到餐廳已經十一點九即係遲左成九個字先起步之前住過尖東酒店香格里拉同帝苑都有地庫餐廳海景喜福都唔例外B2層一出lift就見到jamie oliver既師父theo randall呢位英國名廚出身米芝蓮星級餐廳river cafe而家倫敦州際果間theo randall都係米芝蓮推薦餐廳餐廳門口開揚但無可避免地庫餐廳樓底會有限制入面其實幾有格調周圍都可以見到酒樽同碟作為背景裝飾雖然係意大利餐廳但係有d似bostonian咁既英式扒房格局入面仲有私人房雖然周圍四人檯多但我地安排住
海景嘉福staycation既第一日

而蜜瓜雖然係切片
但好好好甜好好食

平時我都唔係特別鍾意cold cut
今次真係拎左幾轉凍肉
Melon, Salami misti, PORK HEAD, PORCHETTA, OX TONGUR, PARMA HAM
cold cut沙律對面就係水吧同開放式廚房
有意大利長麵包grissini
格離放既係凍海鮮
仲有幾款醃海鮮
平時自助餐會出現海螺蝦青口長蝦蟹同龍蝦
LOBSTER, Shrimps, CLAMS, MUSSELS, SEA WHELK,
種類都拍得住港麗

純以份量取勝

選擇困難另一樣揀左特別d既焗枝竹梳乎厘
但呢一份唔係甜品
所以係咸食黎
SFORMATO DI FONTINA E CARCIOFI
外型黎講就好吸引

一開始係見唔到既
係唔知食到幾時先出現
一去到已經見比人拎左忽
我都拎左幾次
RASPBERRY VANILLA PANNA COTTA, PEACH TART, BLACK TRUFFLE CHEESECAKE, Tiramisu
味道都唔錯幾滑既

亦都唔會好似上面自助餐廳咁又嘈又迫又搶
呢排個價終於加左變成648
但對比起其他酒店都仲係無得輸果隻
2022-08-13
$406.64 (午餐)
用餐优惠
  • PORK HEAD
  • PORCHETTA
  • OX TONGUR
  • PARMA HAM
  • RASPBERRY VANILLA PANNA COTTA
  • PEACH TART
  • BLACK TRUFFLE CHEESECAKE
2023-02-01 397 浏览
係海景嘉福洲際酒店入面B1 Floor有間意大利餐廳Theo Mistral by Theo Randall,個餐廳名 係來自一位名廚叫Theo Randall🤩餐廳佈置得好有情調,高級嘅❤️好適合慶祝生日及記念日😍
COSTATA DI AGNELLO 麵包糠烤澳洲羊鞁配黑松露薯蓉、大蒜苗、甘荀 西蘭花
2023-01-18 466 浏览
二年幾三年的疫情,好記得Theo Mistral 曾經有一段時間連自助頭盆都要消失,改為set lunch。當然也經歷過了沒有晚市,二人一桌的日子。因為做了會員有折的關係,保持住幾個月來一次的習慣。見證住set lunch午餐得返兩三枱客再慢慢復甦起來。今次再坊,餐廳已經大致回復疫情前的熱鬧了。8成滿。甜品枱搬了位置,到了餐廳內。款式依然多,試了幾款都係水準以上。Tiramisu 是我最愛,留肚吃的。出去取時差不多沒有了,同waiter 講後回了自己枱,換了新的後,他提我出去取,很窩心的服務。主菜魚賣相精緻,有少少鞋,保持水準總是少少鞋。Pizza 沒話說,就是好吃,一定要新鮮吃,因為芝士多,底會快淋。我加了些火箭菜來中和火腿芝士咸味。Pizza 配料是自選的。頭盆火腿選擇很多,亦是吸引我經常來訪的原因。不單止選擇多而且全部放得好看,見了賞心悅目,只是今天的巴馬火腿好咸,吃一轉算了。還有沙律台,都吃了一碟。服務很好,吃得很愉快,最喜歡這家餐廳沒有跟其他酒店的西餐廳一樣,坐低便問要有汽水還是蒸餾水,主動serve 普通的暖水。為我們這些平民百姓節省幾十蚊支的水錢。又不用尷尷尬尬的拒絕。午
今次再坊,餐廳已經大致回復疫情前的熱鬧了。8成滿。

甜品枱搬了位置,到了餐廳內。

款式依然多,試了幾款都係水準以上。

主菜魚賣相精緻,有少少鞋,保持水準
總是少少鞋。

Pizza 配料是自選的。

午餐都有免費泊車。
總結:頭盤和甜品其實很少轉款,但是質素一直保持,幾個月來一次還是可以的,經常來就沒有新鮮感了。
2023-01-07 376 浏览
尖東海景嘉福酒店Theo Mistral Italian kitchen by Theo Randall餐廳以啡紅色地磚及牆,感覺很溫暖,座位非常寬敞,配以木櫃、畫架、簡約吊燈,有如置身意大利家庭半自助午餐,每位$348頭盤: THEO’S ANTIPASTI TABLE,包括自助精選特式醃肉、工藝芝士、意式沙律、燒雜菜、烤波特菇,、橄欖、特式醃菜及各式新鮮麵包等:雖然冇咩海鮮,但款式總算多,擺盤精緻。當中最喜歡南瓜、蛋餅及牛舌主菜選左墨魚汁幼扁麵配洋薊,蜆肉,意大利蕃茄及乾魚子:意粉軟硬剛好,調味較酸,蜆肉份量幾多燒黃鰭吞拿魚扒配意大利蕃茄、火箭菜沙律及黑醋:吞拿魚嫩,火箭菜沙律新鮮,好味,不過好細件,若非有豐富前業,恐怕會唔夠飽自助甜品:甜品旁冇介紹,估估下試左多款Tiramisu 成個自由切,賣相有d 醜,好香滑淡淡朗姆酒味,yummyPanforte:扁形硬蛋糕,有好多堅果、乾果、肉桂、荳蔻等,有d結實似高級版energy bra檸檬撻好酸夠晒fresh,雜果撻正正常常Zabaglione : 以為係咖啡奶凍,原來係瑪薩拉酒,加入雞蛋同糖隔水加溫,再攪拌至順滑、濃稠,加入左原粒
尖東海景嘉福酒店

半自助午餐,每位$348

頭盤: THEO’S ANTIPASTI TABLE,包括

自助甜品甜品旁冇介紹,估估下試左多款

檸檬撻好酸夠晒fresh,雜果撻正正常常

Zabaglione : 以為係咖啡奶凍,原來係瑪薩拉酒,加入雞蛋同糖隔水加溫,再攪拌至順滑、濃稠,加入左原粒可可,味道淡淡,一般

Latter拉花簡單優美

Cappuccino 灑上咖啡粉
各種不同ham好薄 幾好食,又唔會太鹹✨🌟哈密瓜片極薄✓可以包實parma ham食外面食得好快,換咗三四輪(可能大家都要解濟😵)澱粉質達人係忍唔到要食薯仔沙律的🥔食咗四五大舊幾好食,味道就冇乜特別水牛芝士軟熟,但好淡味 幾乎冇味😓個沙律口感頗豐富,不過味道就普通上面嘅係蛋批🟡🟨熱食可能滋味啲,同埋自助餐嚟講唔吸引,好飽肚。蛋批下是藜麥沙律 麻麻,好鹹。冷盤:茄醬螺絲粉,依舊普普通通呢碟入面ham同薯仔好食,其餘一般跟住就係main course有兩個貼合嘅形容詞第一係鹹第二係好鹹🤨有啲合桃脆脆地都好,如果唔係都唔知點食好快就結成一patpat,黐立立更加濟飽羊騷味很出, 嫩滑香口 (+$100)因為佢始終較肥, 所以少滯✨🌟成四百幾蚊🤑食得下嘅就係甜品長方形嗰塊係coffee butter,配Tiramisu絕配🤎🤍早知留肚再食多兩舊✓好滑 會用清新來形容😶✨檸檬撻都有驚喜味蕾大刺激, 極致酸甜💥,非一般 好食飲品係breakfast tea,香濃苦澀 不錯此為餐廳格局 高級嘅,有播音樂有啲氣氛但食客頗嘈,有啲人無乜儀態😅再者四百幾蚊餐,冇青口冇海鮮肉類可加,大家考慮啱唔啱自己喇🤔🤔
各種不同ham好薄 幾好食,又唔會太鹹
✨🌟
哈密瓜片極薄✓可以包實parma ham食
外面食得好快,換咗三四輪
(可能大家都要解濟😵)

澱粉質達人係忍唔到要食薯仔沙律的🥔
食咗四五大舊
幾好食,味道就冇乜特別

水牛芝士軟熟,但好淡味 幾乎冇味😓
個沙律口感頗豐富,不過味道就普通

上面嘅係蛋批🟡🟨
熱食可能滋味啲,同埋自助餐嚟講唔吸引,好飽肚。
蛋批下是藜麥沙律 麻麻,好鹹。

冷盤:茄醬螺絲粉,依舊普普通通

呢碟入面ham同薯仔好食,其餘一般

跟住就係main course
有兩個貼合嘅形容詞
第一係鹹
第二係好鹹🤨
有啲合桃脆脆地都好,如果唔係都唔知點食
好快就結成一patpat,黐立立更加濟飽

羊騷味很出, 嫩滑香口 (+$100)
因為佢始終較肥, 所以少滯

✨🌟
成四百幾蚊🤑食得下嘅就係甜品
好滑 會用清新來形容😶✨

檸檬撻都有驚喜
味蕾大刺激, 極致酸甜💥,非一般 好食
飲品係breakfast tea,香濃苦澀 不錯

此為餐廳格局 高級嘅,有播音樂有啲氣氛
但食客頗嘈,有啲人無乜儀態😅

2022-12-29
  • Tiramisu
2022-12-22 215 浏览
两个人点了一个seafood pizza,点了一个seafood stew。pizza一般般,中规中矩吧。stew非常难吃,里面土豆是硬的,没有什么味道,好像没放盐,吃了几口就不想吃了。服务非常的冷淡,让拿个宝宝椅就有点不耐烦。要不是住在这个酒店吃饭方便,根本不会来。一共花了八百多块,性价比很低。本来还想点甜品,对味道和服务都挺失望的就没有点了。唯一的亮点是餐厅环境还可以,餐前面包好吃,光线适合拍照。
《Theo Randall at Intercontinental》 為全球二百大食肆,一入門口啲Top Restaurant 獎狀 同嘉許,多到冇得你睇吾到;難得香港分店周末推 Semi Buffet Brunch - 終於決定同家人一隔十年再去朝聖朝聖。Brunch 包括 廚師 Signature table + Pasta + Main Course + Desert + Coffee & Tea.Chef Theo’s 既自助選擇真係包羅萬有,我出出入入四五次,純粹想試齊 Chef Theo 各類美食;佢哋既芝士焗蠔真係不得了,帶芝士香,連埋掌心大既蠔係「滑」入口腔,冇得彈;另外,龍蝦湯份量較少,但一定要試;另有多款凍海鮮包括開邊龍蝦(已細心起肉),蟹腳,青口 等。大吃大喝後先發現未入正餐,我點了《鴨肉餃子意粉》和《煎羊扒》;既有自助餐既放任,但這份Brunch 亦提醒番大家,廚師對自己出品既堅持;呢個價位喺其他酒店,略加埋燒牛肉一定已經係 full buffet ; Chef Theo 反而邀請俾大家試埋佢哋既Signature 意粉, 同埋真係要做要煮既 Main Cou

龍蝦湯
芝士菠菜焗蠔

Chef Theo 反而邀請俾大家試埋佢哋既Signature 意粉, 同埋真係要做要煮既 Main Course ; 呢份堅持已經要讚,可況《羊扒》上菜時啱啱 well done 入口粉嫩,配紅酒 sauce 真係美味無窮 ,體驗到五星級既美食。

鴨肉餃子意粉

龍蝦湯
芝士菠菜焗蠔
鴨肉餃子意粉
2022-11-01 327 浏览
說到Theo Randall, 大家第一個印象應該是Jamie Oliver成名前, 在Theo Randell主理的The River Cafe共事的經歷. The River Cafe彷彿成了英國出色意大利菜餐廳的代名詞, 而兩位大廚的經歷之後也各有不同, Jamie Oliver當完成了家傳戶曉的Celebrity Chef, 同事也有自己的連鎖餐廳, 雖然最後其餐廳生意已經收官. 反之Theo Randall沒有集中在電視節目上, 在離開The River Cafe後就和Intercontential合作, 這家Theo Mistral也就是兩者合作的結晶, 至少現在在香港也站得住陣腳.這裏的意大利菜價格不算便宜, 但有未到如8 1/2等於的Fine Dining層次, 份量十足, 是英國餐廳提供的基本份量. 這裡的海鮮菜式做得不錯, 例如是劍魚及吞拿魚他他和海鮮忌廉湯, 前者兩種魚的口感互相補足, 再加上微酸微甘的調味更突出魚肉的鮮味, 後者口感順滑之餘, 龍蝦味也夠, 沒有加上干邑則更易入口, 除了龍蝦肉外也添了蟹肉餡的Ravioli, 為本身偏向簡單的味道層次加添色彩之餘

這裏的意大利菜價格不算便宜, 但有未到如8 1/2等於的Fine Dining層次, 份量十足, 是英國餐廳提供的基本份量. 這裡的海鮮菜式做得不錯, 例如是劍魚及吞拿魚他他和海鮮忌廉湯, 前者兩種魚的口感互相補足, 再加上微酸微甘的調味更突出魚肉的鮮味, 後者口感順滑之餘, 龍蝦味也夠, 沒有加上干邑則更易入口, 除了龍蝦肉外也添了蟹肉餡的Ravioli, 為本身偏向簡單的味道層次加添色彩之餘, 更為飽足.

扒類不會要求有太多Pre-Work, 選取澳洲和牛柳配上煎得很香, 沒有筋的鵝肝, 這個組合當然沒有問題, 雖然和經典的Beef Rossini比較就是少了松露, 但用上炒製過的野菌味道也不錯. 牛柳經過煎焗兩個步驟, 肉香肉汁和腍度能夠保持到. 至於肉眼扒則是來自美國, 說沒有註明Farm及產處, 但吃起來就是很典型的USDA Choice Black Angus之肉質和肉味, 火候控制OK, 黑醋橄欖油及芫茜組成的沾醬, 微酸和草香中和其油膩, 在配搭上反而見到心思呢!

Theo Randell had been worked with Intercontinental for quite long time after his departure of the River Cafe. Theo Mistral is an Italian restaurant in HK that is not as expensive as fine dining place such as 8 1/2 but can enjoy hi quality with large portion cuisine. The seafood is nice and the grilled beef are surprising me, especially the wagyu tenderloin with foie gras.
2022-10-06 2787 浏览
《生日🎂食記🥳》~ 無論係地點🍽,氣氛🖼🛋,食物,服務🤵🏻‍♂️🤵🏽‍♀️都係非常非常之滿意👍🏻👍🏻餐廳🍴門口放滿一列酒櫃🍾🍷,好有氣派。 裡面以深啡色裝修為主,牆上面掛滿好多畫🖼同碟,好靚好有特色🤩Welcome drink Baileys Chocolate Luxe 迎賓飲品係朱古力🍫酒🥃,細細支仲要用飲管飲,味道好似酒心朱古力🍫,好好飲😋,好想添飲啊🤪🥖🍞🥨🥯麵包好好食😋,有幾款供品嚐,配橄欖油同埋醋,實在太好味💯🥗🥙Seasonal mesclun salad with pink mayonnaise dressing, prawns, avocado, Datterini tomatoes, garlic croutons and crystallized salumi雜菜沙律🥗配大蝦🦐、牛油果🫒、意大利蕃茄🍅、香蒜包粒及脆莎樂美腸🥓➡️晚餐沒有湯,但有這個好豐富嘅沙律🥗,大蝦好爽口,配搭嘅食物好夾,前菜好出色😋Pan baked fillet mignon with saffron mashed potato, seasonal spinach and dark cacao j

Pan baked fillet mignon with saffron mashed potato, seasonal spinach and dark cacao jus
煎焗美國頂級牛柳配蕃紅花薯蓉、時令菠菜及朱古力忌廉汁
➡️預先揀咗2份牛柳🥩,這種情調,鋸扒好似配合啲😆,牛柳好淋,好嫩,唔靭唔鞋,好好食😋

Spongy almonds and pear tart with ice cream,
chocolate Baileys sauce and caramelized crunched hazelnut
烤洋梨杏仁撻配焦糖海鹽雪糕及 Baileys 朱古力
➡️甜品🍮🍰set好咗,2份都一樣🤗。 生日🎂當然都要儀式感吧🎂🥰,所以早有準備🥳🥳。 個甜品好靚好好味,甜在心頭🥰,杏仁味濃,好似肉桂蘋果批既味道。

我倆都好滿意🎂晚餐🥩🍽,浪漫情調,坐得超舒服,食物味道無懈可擊,佢既甜品真係好正,期待下次😆再嚟食過🍽