2024-04-11
1938 浏览
近期火熱概餐廳非𝕋𝕣𝕒𝕥𝕥𝕠𝕣𝕚𝕒 𝔽𝕖𝕝𝕚𝕟𝕠莫屬,由前grissini 廚師主理出品係預期之中咁出色,由門面到餐廳佈置裝飾黑貓吉祥物,以至自家製麵包牛油,每件事都細節滿滿,誠意十足👍🏻依家仲係 OpenRice 高踞收藏榜榜首🌟為必點推介 🌟ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅ 🌟ℍ𝕠𝕞𝕖 𝕞𝕒𝕕𝕖 𝔽𝕠𝕔𝕒𝕔𝕔𝕚𝕒 ᵂᴵᵀᴴ ᴬᴺᶜᴴᴼᵛᵞ ˢᴱᴬᵂᴱᴱᴰ ᴮᵁᵀᵀᴱᴿ非常推薦呢個自家製Focaccia 外脆內軟糯(我覺得會同Grasinni個長脆條麵包一樣成為餐廳Signature),配鮮味鹹香嘅鯷魚紫菜牛油係perfect match (記得要趁熱食) 🌟ℍ𝕠𝕜𝕜𝕒𝕚𝕕𝕠 𝕊𝕔𝕒𝕝𝕝𝕠𝕡 𝕋𝕒𝕣𝕥𝕒𝕣𝕖 $𝟙𝟞𝟠ᴬᵛᴼᶜᴬᴰᴼ, ᴿᴬᴰᴵˢᴴ, ᴹᴺᴳᴼ ᴰᴿᴱˢˢᴵᴺᴳ非常有層次嘅Dressing,有我最喜愛嘅牛油果加芒果味道非常清新,配鮮甜北海道帶子非常開胃🌟ℍ𝕒𝕞𝕒𝕔𝕙𝕚 ℂ𝕒𝕣𝕡𝕒𝕔𝕔𝕚𝕠 $𝟙𝟝𝟠ˢᴹᴼᴷᴱᴰ ᴬᴿᵀᴵᶜᴴᴼᴷᴱ ᴰᴿᴱˢˢᴵᴺᴳ用上油甘魚魚生配青瓜薄片,煙燻朝鮮薊加橄欖油、檸檬汁醬汁,一開始覺得個味有少少奇怪(可能我唔係太食Artichoke)但越食越想食多啲,結果
🌟為必點推介 🌟ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅ
🌟ℍ𝕠𝕞𝕖 𝕞𝕒𝕕𝕖 𝔽𝕠𝕔𝕒𝕔𝕔𝕚𝕒
ᵂᴵᵀᴴ ᴬᴺᶜᴴᴼᵛᵞ ˢᴱᴬᵂᴱᴱᴰ ᴮᵁᵀᵀᴱᴿ
🌟ℍ𝕒𝕞𝕒𝕔𝕙𝕚 ℂ𝕒𝕣𝕡𝕒𝕔𝕔𝕚𝕠 $𝟙𝟝𝟠
ˢᴹᴼᴷᴱᴰ ᴬᴿᵀᴵᶜᴴᴼᴷᴱ ᴰᴿᴱˢˢᴵᴺᴳ
用上油甘魚魚生配青瓜薄片,煙燻朝鮮薊加橄欖油、檸檬汁醬汁,一開始覺得個味有少少奇怪(可能我唔係太食Artichoke)但越食越想食多啲,結果係用嚟Focaccia 汁都撈埋,如果兩個頭盤要揀一樣,我會揀呢個
🌟ℙ𝕒𝕣𝕞𝕒 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝕃𝕠𝕧𝕖 $𝟙𝟠𝟠
ᴾᴬᴿᴹᴬ ᴴᴬᴹ, ᴮᵁᴿᴿᴬᵀᴬᶜᴴᴱᴱˢᴱ
係Focaccia 上面鋪上巴馬火腿,軟滑burrata cheese,日曬番茄乾,係經典嘅意式味道
🌟ℂ𝕒𝕣𝕓𝕠𝕟𝕒𝕣𝕒 𝔼𝕘𝕘 $𝟛𝟠 𝕖𝕒𝕔𝕙
ᴱᴳᴳ ᵞᴼᴸᴷ ᶜᴿᴱᴬᴹ, ᴾᴱᶜᴼᴿᴵᴺᴼ, ᴳᵁᴬᴺᶜᴵᴬᴸᴱ
又係一睇呢隻蛋就知係呢間餐廳,用半熟蛋黃配羊奶芝士再加豬面頰肉碎,味道鹹香口感Creamy,好似食咗幾啖好light嘅Carbonara
試晒𝕄𝕖𝕟𝕦嘅意粉,呢個係我個人Ranking
🌟ℂ𝕦𝕥𝕥𝕝𝕖𝕗𝕚𝕤𝕙 𝕒𝕟𝕕 𝕊𝕢𝕦𝕚𝕕 𝕋𝕦𝕓𝕖𝕥𝕥𝕚 $𝟙𝟡𝟠
南意風味十足,係香港比較少食到嘅味道,魷魚粒墨魚粒加墨汁帶海鮮香又唔會韌,香草蕃茄味濃厚惹味,短管通粉Al dente 包汁一流
🌟𝕎𝕒𝕘𝕪𝕦 𝕋𝕒𝕘𝕝𝕚𝕒𝕥𝕖𝕝𝕝𝕖 $𝟙𝟠𝟠
和牛牛味香濃軟身配上自家製Tagliatelle,麵身比平時果啲薄我反而更加鐘意,掛汁一流加芝士勁香
🌟ℤ𝕦𝕔𝕔𝕙𝕚𝕟𝕚 𝕊𝕔𝕚𝕒𝕝𝕒𝕥𝕚𝕖𝕝𝕝𝕚 $𝟙𝟝𝟠
係素意粉,用上厚身有咬勁嘅意粉配濃厚provola芝士羅勒油醬汁加意大利青瓜薄脆脆,亦係香港較難食到嘅味道
𝕊𝕖𝕒 𝕦𝕣𝕔𝕙𝕚𝕟 𝕊𝕡𝕒𝕘𝕙𝕖𝕥𝕥𝕚𝕟𝕚 $𝟚𝟛𝟠
新鮮海膽配傳統意大利粉,有蒜香,
好食嘅但唔算特別出色
𝔹𝕖𝕖𝕗 ℤ𝕚𝕥𝕚 ℝ𝕚𝕘𝕒𝕥𝕚 $𝟙𝟟𝟠
唔知關唔關我唔鍾意食長通粉有偏見事
🌟𝕐𝕖𝕝𝕝𝕠𝕨 ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 ℍ$𝟚𝟠𝟠 𝕎$𝟜𝟡𝟠
性價比超高嘅三黃雞,超嫩滑Juicy,係必點菜式(其實我唔太Get Louise同Batard隻三黃雞點解咁貴)
⚠️一定一定要留肚食甜品,絕對係完美嘅句號。
🌟𝕃𝕒 𝕔𝕠𝕡𝕡𝕒 𝕒𝕝 𝕄𝕠𝕤𝕔𝕒𝕥𝕠 $𝟠𝟠
ˢᵂᴱᴱᵀ ᵂᴵᴺᴱ ˢᴼᴿᴮᴱᵀ,ᵞᴼᴳᴴᵁᴿᵀ,ᶜᴵᵀᴿᵁˢ
較為特別又消滯嘅甜品,甜酒雪芭加乳酪同柑桔果肉非常清新
🌟ℙ𝕚𝕤𝕥𝕒𝕔𝕙𝕚𝕠 𝔾𝕖𝕝𝕒𝕥𝕚 $𝟜𝟠
開心果fans必點! 好食過mesinna,係烤過嘅西西里開心果,味道超濃好香滑
🌟𝕋𝕚𝕣𝕒𝕞𝕚𝕤𝕦 $𝟡𝟠
超滑有酒香又唔膩,非常完美