餐厅: Verde MAR
资讯:

相關食物:Signature Fried Chicken 🍗 $89, Oaxaca Cheese Fundido 🧀$159, Burrito Supreme 🌯 $169, Avocado Smoothie 🥑 $78平時唔多食Mexican food,但最近咁岩食咗兩次,我覺得呢間小店中規中矩,比較寧靜,無論係所在位置定用餐環境當晚星期五去食晚飯,大約7點去到,但得一枱客,有少少驚訝,不過可能係因為位置比較偏,另外,佢哋係小店,所以得一個waiter,但上菜唔算好慢,不過個waiter 就比較cold,唔多出聲同無表情,可能想星期五想快啲收工? 同埋我哋睇緊menu 時,佢企喺隔離好耐等我哋,有啲壓力,我諗如果佢開聲介紹會令我哋有唔一樣嘅感覺,而家感覺有啲俾人催同覺得我哋慢咁Anyways, 食物方面我比較鐘意個cheese,幾好食,同埋我平時少呢種食法,覺得幾特別價錢方面,唔算係好平,不過一試無妨

價錢方面,唔算係好平,不過一試無妨
Burrito  supreme
Oaxaca  cheese  fundido
Signature  chicken
Avocado smoothie
2023-10-20
2023-11-02 21 浏览
係西營盤香港大學有一間以牛油果🥑作主題嘅餐廳,餐廳設計成一個小後花園,幾chill,最特別嘅係餐廳外面有一幅樹懶🦥嘅壁畫,超得意!⭐️Super Nachos $159係一道墨西哥薄脆配上芝士、蕃茄莎莎、homemade 手撕豬肉同牛油果醬,材料豐富,清新嘅蕃茄莎莎平衡返簿脆嘅油炸感,適合同朋友傾住計,一口一啖咁先😜⭐️Mexican seafood paella $339西班牙海鮮飯就聽得多,墨西哥式就第一次見,有海蝦、青口、蜆肉、小八爪魚🐙同帶子海鮮,飯粒粒粒分明。

⭐️Super Nachos $159

⭐️Mexican seafood paella $339
  • Super  Nachos
🎀 ᴠᴇʀᴅᴇ ᴍᴀʀ被可愛的樹懶外牆深深吸引發現原來是間主打墨西哥菜和牛油果的餐廳充滿了仙人掌和植物裝飾仿如置身於小綠洲令人心情愉悅✩‧₊牛油果奄列ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ᴏᴍᴇʟᴇᴛᴛᴇ ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽/𝟷𝟶奄列鋪上幾片牛油果作點綴出奇地與炒蛋挺搭中間夾帶著蕃茄粒、蘑菇和芝士口感豐富✩‧₊超嫩入口即溶慢煮牛面肉sʟᴏᴡ ᴄᴏᴏᴋᴇᴅ ʙᴇᴇғ ᴄʜᴇᴇᴋ ʙᴀʀʙᴀᴄᴏᴀʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶牛面肉真是軟淋得入口即溶且散發出濃郁的牛肉味店員建議把芫荽,青檸洋蔥碎拌入牛肉鍋中味道更清新牛肉湯清甜少像越南粉湯底本身預設為配薄烤餅但餐廳很貼心地讓我們改為飯底呢✩‧₊招牌烤雞腿sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ғʀɪᴇᴅ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴsʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽/𝟷𝟶一碟共有六件小雞腿皮脆但肉質稍乾沾些微辣醬汁更可口✩‧₊ᴍᴇxɪᴄᴀɴ ʙᴀɴᴀɴᴀ sᴘʟɪᴛʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶焗得暖暖的香蕉及芒果雪糕冷熱交融香蕉甜甜帶有點焦糖味很好吃✩‧₊ ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ sᴍᴏᴏᴛʜɪᴇ ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟿/𝟷𝟶牛油果奶昔真材實料喝到淡淡果蓉不太甜感覺無添加整杯喝完很飽肚非常推薦✩‧₊ ᴊᴀᴍᴀɪᴄᴀʀᴀᴛɪ
🎀 ᴠᴇʀᴅᴇ ᴍᴀʀ

ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ᴏᴍᴇʟᴇᴛᴛᴇ
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽/𝟷𝟶

奄列鋪上幾片牛油果作點綴
出奇地與炒蛋挺搭
中間夾帶著蕃茄粒、蘑菇和芝士
口感豐富

✩‧₊超嫩入口即溶慢煮牛面肉
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶

牛面肉真是軟淋得入口即溶
且散發出濃郁的牛肉味
店員建議把芫荽,青檸洋蔥碎拌入牛肉鍋中
味道更清新

味道ᴛᴀsᴛᴇ:💕💕💕💗 𝟽.𝟻/ 𝟷𝟶
價錢ᴘʀɪᴄᴇ : ~$𝟻𝟾𝟶
*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*

2023-10-29 21 浏览
很久沒有遠征港島區吃飯,今次來到這間本身是想主要吃有牛油果的菜,但原來朋友是不愛吃牛油果的😂😂(天大的誤會)反正都來到了,餐廳不在旺區,氣氛勁悠閑(還種了很多仙人掌)又幾近附近新開放參觀的舊精神病院,一試無防~SEAFOOD PAELLA 339平時吃西班牙海鮮飯吃得多,第一次是墨西哥海鮮飯😳與西班牙款很不同,墨西哥款是用海鮮高湯調製,口感較清爽。每粒飯飽滿且粒粒分明~2個人吃份量很多,海鮮差點吃不完🤣SIGNATURE FRIED CHICKEN 89和平時食開的炸雞有點不同,口感像焗出來的脆,不油膩呢~肉質都算嫩滑,配辣椒醬吃可辣可不辣~menu 說以20種調味料醃製超過24小時~味道層次都幾豐富!AVOCADO ICE-CREAM $88牛油果雪糕推薦一定要試,味道和牛油果幾乎一樣,但口感像雪芭,很清新好味😋

SEAFOOD PAELLA 339

SIGNATURE FRIED CHICKEN 89

AVOCADO ICE-CREAM $88
2023-10-21
2023-10-25 17 浏览
餐廳提供多款墨西哥菜,主以牛油果、玉米和蕃茄為主。老闆和員工非常有心機布置餐廳。外有花園種滿食用仙人掌和香草,內有墨西哥特色的piñata和樹懶等玩偶。🔆AVOCADO ceviche ($149)牛油果青檸開胃沙律賣相精緻的前菜。清新的牛油果粒配上蕃茄和青瓜。食落去酸酸辣辣,亦可配有香口墨西哥脆片。🔆Carnitas Pork en Molcajete $189古法烤豬肉伴石磨莎莎 (有薄餅)盛載豬肉的容器特別吸引我🤣,真的好像古代煮食的『鼎』。後來先知是用墨西哥火山石製成的石缽,都是烹調食物的工具。餐廳採用較厚實的豬肉,沒有太多多餘的肥膏,非常健康。豬肉肉香而不柴,醬汁味道好濃,有少少辣。另外還配了4塊左右的自家製薄餅,可供你自己包墨西哥肉卷。🔆Braised Oxtail Mexican Style $169墨西哥風味紅燒牛尾 (有飯)牛尾肉好淋,用匙羹就可輕輕撈起啖啖嫩牛肉。醬汁香滑而味濃,不辣不油膩,牛肉和蕃茄味突出。墨西哥飯都是充滿蕃茄的香氣,還有些豆和紅蘿蔔粒。

🔆AVOCADO ceviche ($149)
牛油果青檸開胃沙律
賣相精緻的前菜。清新的牛油果粒配上蕃茄和青瓜。
食落去酸酸辣辣,亦可配有香口墨西哥脆片。

古法烤豬肉伴石磨莎莎 (有薄餅)

墨西哥風味紅燒牛尾 (有飯)
牛尾肉好淋,用匙羹就可輕輕撈起啖啖嫩牛肉。
醬汁香滑而味濃,不辣不油膩,牛肉和蕃茄味突出。
墨西哥飯都是充滿蕃茄的香氣,還有些豆和紅蘿蔔粒。

Came across a cute and vibrant Mexican restaurant near HKU, young vibes around near the neighbourhood so not surprised to see such a fun resto along the slope! So we went in and tried out authentic Mexican flavours for the evening and was pleasantly surprised by it. 🥘 ᴍᴇxɪᴄᴀɴ ꜱᴇᴀꜰᴏᴏᴅ ᴘᴀᴇʟʟᴀ ($339)Definitely a different version than the Spanish paella, it has a lighter and more refreshing taste cooked in seafood broth. Rice is cooked on a drier side as the rice needs to be cooked thoroughly, with

Definitely a different version than the Spanish paella, it has a lighter and more refreshing taste cooked in seafood broth. Rice is cooked on a drier side as the rice needs to be cooked thoroughly, with each grain well separated. Also this is topped with lots of seafood making the dish very attractive overall 😋

🐮 ʙɪʀʀɪᴀ ʙᴇᴇꜰ ꜱᴛᴇᴡ ($189)
Shop recommended must try dish🤗Marinated and slow cooked beef cheek for two days so that the beef is very tender. Also the soup is light and needs to add in the rest of the toppings to highlight its broth.

🐠 ꜰɪꜱʜ ᴄᴇᴠɪʀᴄʜᴇ ᴡ ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ($149)
As a start we had the fish which is like sashimi with crunchy salted chips and a hint of lime. Very refreshing starter!

🥑 ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ᴍɪʟᴋꜱʜᴀᴋᴇ ($68)
Shop recommended that we should get this as drink, and def enjoyed it a lottt! Creamy but not sweet at all, and tasting some macadamia nut flavour as an aftertaste. This is certainly the highlight of the meal and for sure the shop is rocking its avocado dishes very well!

Great place to try out Mexican flavours if you haven’t had the chance☺️ Its nterior design made the dinner vibes even more lively so definitely good for a group hangout or even a birthday celebration!
西營盤一帶都唔少隱世餐廳今次就黎到一間地道墨西哥菜餐廳仲主打多款以牛油果為主題既食物同飲品😝‣ Avocado Ice-cream 🥑 ($88)呢份甜品絕對係餐廳既招牌佢係用左一個牛油果殼裝住牛油果雪糕賣相已經非常吸引雪糕質感比較傑身食得出牛油果比例好重👍🏻上面就有一小球酸酸甜甜既芒果雪葩作調味推薦呢款甜品😝‣ Seafood Paella 🥘 ($339)海鮮飯採用比較長身既米上面海鮮種類豐富包括蝦、墨魚、帶子、青口同埋蜆肉份量都幾大,兩個人share啱啱好🫶🏻‣ Quesadilla 🌮 ($99)呢份捲餅係傳統墨西哥前菜入面餡料都幾多外層係煎過既捲餅包括番茄、雞肉、燈籠椒等,配埋秘制牛油果同芝士混合醬汁,整體黎講講都唔錯😋💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟餐廳室內位置唔算多擺左唔少墨西哥風格既裝飾鍾意食牛油果既可以考慮黎試下😘💰Total: $579 ($289.5pp 已包括10%服務費)📍Verde Mar 西環西營盤水街41號地舖🚩更多同類餐廳 #foodstep_西餐 🚩更多同區餐廳 #foodstep_西營盤 📣Like & Share & Follow @ourfoodste
西營盤一帶都唔少隱世餐廳
今次就黎到一間地道墨西哥菜餐廳
仲主打多款以牛油果為主題既食物同飲品😝

‣ Avocado Ice-cream 🥑 ($88)
呢份甜品絕對係餐廳既招牌
佢係用左一個牛油果殼裝住牛油果雪糕
賣相已經非常吸引
雪糕質感比較傑身
食得出牛油果比例好重👍🏻
上面就有一小球酸酸甜甜既芒果雪葩作調味
推薦呢款甜品😝

‣ Seafood Paella 🥘 ($339)
海鮮飯採用比較長身既米
上面海鮮種類豐富
包括蝦、墨魚、帶子、青口同埋蜆肉
份量都幾大,兩個人share啱啱好🫶🏻

‣ Quesadilla 🌮 ($99)
呢份捲餅係傳統墨西哥前菜
入面餡料都幾多
外層係煎過既捲餅
包括番茄、雞肉、燈籠椒等,
配埋秘制牛油果同芝士混合醬汁,
整體黎講講都唔錯😋

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳室內位置唔算多
擺左唔少墨西哥風格既裝飾
鍾意食牛油果既可以考慮黎試下😘

📍Verde Mar

🚩更多同類餐廳 #foodstep_西餐
🚩更多同區餐廳 #foodstep_西營盤

📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_
🙏🏻謝謝你的支持,成為我努力分享的動力💪🏻
2023-09-28 912 浏览
特登去附近搵食~ ·薄荷蕃茄芝士栗米片 Chilaqiles $98呢款係墨西哥傳統既早餐,一場黎到梗係要點個試下地道既墨西哥菜啦!一條條紅色既就係炸脆左既粟米片,上面淋左佢地特製既醬汁,味道似係蕃茄辣椒醬,佢地覺得最好食就係濕得黎仲帶有脆既口感,呢個的確做到,隔離有半熟蛋同斑豆蓉,味道同口感似薯仔,夾埋一齊食都幾得意。Quesadilla (2pc) $99-Carnitas pork墨西哥酥餅裡面夾左牛油果肉,蕃茄,芝士,手撕豬肉(可以揀其他),仲有酸忌廉,份量都好大,食完一舊都半飽左,但一口咬落去食到好多食材就好滿足~我放左一陣先食,外皮都完全冇濕到,非常好~ Birria beef stew $189超嫩入口即溶慢煮牛面肉用左傳統慢煮牛肉同牛肉湯一齊煮, 所以食落都好軟腍,但肉又唔會痴牙, 仲好有牛味, 仲有3樣小配料: 洋蔥粒, 芫茜同一小塊青檸, 加哂落牛肉湯到, 味道豐富左。佢仲跟左一細碗飯, 將飯加入牛肉湯同牛肉一齊食係好滿足。•Avocado Icecream 牛油果雪糕$88呢個必食,佢真係用牛油果皮裝住啲雪糕,牛油果雪糕本身好香好滑,完全就係食緊牛油果上面粒核就係

特登去附近搵食~
薄荷蕃茄芝士栗米片 Chilaqiles $98

一條條紅色既就係炸脆左既粟米片,
上面淋左佢地特製既醬汁,味道似係蕃茄辣椒醬,
佢地覺得最好食就係濕得黎仲帶有脆既口感,

Quesadilla (2pc) $99
-Carnitas pork
墨西哥酥餅

但一口咬落去食到好多食材就好滿足~
我放左一陣先食,外皮都完全冇濕到,非常好~

Birria beef stew $189
超嫩入口即溶慢煮牛面肉

佢仲跟左一細碗飯, 將飯加入牛肉湯同牛肉一齊食係好滿足。

Avocado Icecream 牛油果雪糕$88
呢個必食,佢真係用牛油果皮裝住啲雪糕,
牛油果雪糕本身好香好滑,完全就係食緊牛油果
上面粒核就係芒果雪葩,酸酸地,同牛油果雪糕好夾~

店舖環境乾淨,多窗好明亮,
天花板仲掛左好多好可愛既小動物公仔,加上有好多植物,整體我好中意,同埋氣氛悠閑,可以慢慢坐
  • Avocado Ice-cream
  • Quesadilla
同朋友喺西環街下影相📸️每逢你抖音邊我就會覺得好有度假嘅感覺☺️咁啱經過見到一間外邊滿塗鴉色彩繽紛嘅墨西哥餐廳🦥睇到裏面嘅舖頭透光好柔和,樹懶同埋墨西哥仙人掌🌵係依間餐廳嘅標誌🤣,坐喺度慢慢食嘢有幾舒適,仲有我最鍾意嘅牛油果做主題睇到都已經好想食😍Quesadilla (2pc)2 chicken墨西哥薄餅裏面加咗好厚嘅雞肉片,再加上再配上特色嘅牛油果咬落去甜甜好開胃,感覺食落去唔會有罪惡感😍Avocado Ice cream鹽我最愛嘅甜品最出名嘅甜品,就係佢嘅signature牛油果ice cream😍😍😍最精緻用咗牛油果皮再上牛油果雪糕而去個中間嘅原來係用咗芒果味雪糕原來兩種口味好夾個喎,食落去好軟綿綿又滑😚👍🏻Avocado Smoothie主打牛油果必定唔會有一個牛油果沙冰飲落去好香嘅牛奶,配上牛油果嘅或優格夾埋一齊原來係好夾,好Flash😊Birria Beef Stew慢煮嘅牛肉唔係識落去好開胃而去個飯配搭上印度咪比較悠長咬落去比較口感又咬勁,而秘製汁配上洋蔥超級好好味😍😍😍Horchate (Ice)朱古力都係我喜歡💕甜食嚟㗎☺️我真係要極力推介就係飲品加咗杏仁奶感覺上有陣淡淡

Quesadilla (2pc)
2 chicken

Avocado Ice cream

Avocado Smoothie

Birria Beef Stew

Horchate (Ice)
朱古力都係我喜歡💕甜食嚟㗎☺️我真係要極力推介就係飲品加咗杏仁奶感覺上有陣淡淡的杏仁香味,配上朱古力粉甜而不膩,超正😍😍
2023-09-19
  • Avocado Ice-cream
2023-09-25 34 浏览
放假去開西營盤一帶,想同朋友食個靚lunch,咁就係香港大學附近搵到呢間墨西哥餐廳。餐廳門口的壁畫好靚,樹獺好得意😍餐廳裡面都掛左好多墨西哥風的紙公仔同綠葉,感覺好relax 又好nature 🥰AVOCADO ROMAINE SALAD $149沙律好大碗,牛油果口感柔軟,沙律菜好新鮮。我好鍾意佢嘅油醋汁,我覺得有少少honey mustard的味道,食落甜甜酸酸,非常好食👍🏻SIGNATURE FRIED CHICKEN $89碟雞上枱時望落好似乾乾哋,都擔心會唔會好dry,結果食落完全唔乾唔柴,都juicy,而且好有燒烤雞嘅個種風味。佢的醬係辣辣哋的蕃茄汁,少少辣,蘸雞食非常惹味。CHILAQUILES $98餐廳有weekend brunch,咁都叫咗一個試試。粟米片同微微辣的蕃茄莎莎mix埋,吸收哂醬汁的味道,食落甜甜哋辣辣哋,口感偏軟身,好好食😋佢嘅豆蓉睇落有少少其貌不揚,但食落都幾好食,有d驚喜。呢個豆蓉應該調過味,食到好濃的豆味,但好易入口,配粟米片好夾。MELT-IN-YOUR-MOUTHSLOW COOKED BEEF CHEEK BARBACOA $189全枱最驚

AVOCADO ROMAINE SALAD $149

SIGNATURE FRIED CHICKEN $89

CHILAQUILES $98

MELT-IN-YOUR-MOUTH
全枱最驚喜最好食的菜,真係好難得食到咁好食的牛面頰!!😍
牛肉非常大件,而且煮得非常軟腍,用叉輕輕一壓就散開,牛肉纖維自己變成一條條。食落味道非常濃郁,牛肉味濃,仲有上湯的味道。
佢的湯又要讚一讚,個湯就咁飲都好好飲。潷起時見好似好清澈,飲落味道好濃郁,感覺一切的精華都係哂個湯度,我食哂牛肉之後就係咁飲湯,幾乎飲哂成碗😆飲完仲要feel到嘴唇有少少漿住漿住的感覺,好正😋
Side dish有薄餅,自己加d牛肉絲,再加d洋蔥同蕃茄莎莎,感覺即刻變成另一道菜。
呢碟牛面頰無論係味道定口感都非常出色🤤

Verde MAR (西環)

*上述文章只供參考及以當時價格為準
2023-09-24 34 浏览
《罕見特色墨西哥菜🫔》———————————————-#VerdeMAR 🇲🇽-呢間主打健康自然嘅正宗墨西哥菜,有好多特色佈置,懸掛喺天花板上嘅裝飾品都是手工製作,連壁畫都係餐廳團隊畫嘅,非常之用心💕-outdoor 有個花園,好似置身綠野森林之中,仲種滿咗可食用嘅墨西哥仙人掌同香草用嚟煮野食🌵-🐮 Birria Beef Stew牛肉肉質入口即溶,湯底仲要充滿濃郁嘅牛味,裡面加入芫荽碎、洋蔥粒同青檸汁,層次豐富,配搭夾餅一齊食,十分特別👍🏻-🧀 Oaxaca Cheese Fundido即叫即整,上枱嘅時候芝士熱辣辣好,一定要立即食,用粟米片點嚟食,輕易就做到拉絲嘅效果,非常之正😆-🥑 Avocado Fries餐廳使用咗源自當地嘅牛油果,炸至脆身~滿滿一大碟,夠哂豐富😉-🍌 Mexican Banana Split最後嗌咗墨西哥式香蕉甜品,略帶微甜,甜而不膩,質地軟嫩,口感都幾唔錯😘-⭐ 參考價錢︰(另收加一)Birria Beef Stew: $189Oaxaca Cheese Fundido: $159Avocado Fries: $79Mexican Banana Split
《罕見特色墨西哥菜🫔》
———————————————-
#VerdeMAR 🇲🇽
🐮 Birria Beef Stew
🧀 Oaxaca Cheese Fundido
🥑 Avocado Fries
🍌 Mexican Banana Split
⭐ 參考價錢︰(另收加一)
Birria Beef Stew: $189
Oaxaca Cheese Fundido: $159
Avocado Fries: $79
Mexican Banana Split: $78
🍌 抵deal 指數:7/10
2023-09-14
香港大學附近有好多隱世食肆,這間墨西哥菜餐廳,主廚係墨西哥人,天花板掛咗好多好可愛嘅特色裝飾,牆上亦掛了墨西哥帽同可愛的畫作,睇得出佈置上花咗心思. 餐廳出面有個花園,種咗好多仙人掌🌵同其他植物,非常之特別. 食物方面叫咗chimichanga(chicken)、Carnitas pork en Molcajete、Bowl Burrito Supereme及飲品Avocado smoothie. 牛油果奶昔顏色好治癒,飲到粒粒果肉,真材實料,味道天然,飲完完全無罪惡感. Molcajete即墨西哥特製嘅器皿裝住食物,好似石鍋咁,裝住啲豬肉配墨西哥薄餅來食,豬肉個汁幾特別,有少少蕃茄味又少少青豆味,有啲中東風味. chimichanga 墨西哥卷餅,造型似春卷,外脆餡豐富,有很多雞肉同菜,沒有油膩感,點埋醬汁食,味道更升華. Bowl Burrito Supereme我哋選了配飯底,菇、蕃茄、菜、牛油果醬,健康食材得嚟又幾好味. 整體來講不錯.
Verde Mar 係一間位於水街寧靜街角嘅墨西哥餐廳,由墨西哥籍大廚主理。該餐廳嘅菜式以墨西哥地道美食為主,並強調健康主義,同時保留咗家鄉風味。店內環境則呈現森林風格,並有兩隻樹懶做裝飾。墨西哥嘅背景音樂營造出輕鬆休閒嘅氛圍。餐牌上有很多以牛油果為主嘅食物:🥑牛油果奶昔(Avocado Smoothie,$78)- 結合牛油果同新鮮牛奶,順滑又香甜可口。🥑牛油果條(Avocado Fries,$79)- 使用牛油果代替薯條,油炸後外脆內軟,搭配自家製嘅麵包糠,並配上辣青檸汁。🌵 仙人掌蘋果汁 (Cactus Apple Juice ,$78)- 非常特別嘅飲品,坊間少見。仙人掌汁有少許似蘆薈汁,加上清甜蘋果,醒胃解喝。🥘 餐廳提供墨西哥海鮮飯(Mexican Seafood Paella ,$339),使用海鮮湯煮熟嘅長米飯,口感較西班牙海鮮飯腍,搭配蝦、青口、原隻墨魚仔、蜆肉、青紅黃椒絲同青檸等食材,口味特別。

餐牌上有很多以牛油果為主嘅食物:

牛油果奶昔,仙人掌蘋果汁,牛油果條
墨西哥海鮮飯
牛油果奶昔,仙人掌蘋果汁,牛油果條
墨西哥海鮮飯
  • Avocado  smoothie
  • Cactus Apple Juice
2023-09-18 36 浏览
香港比較少地方食正宗墨西哥菜,呢間餐廳由墨西哥廚師主理,絕對有保證👍🏻Mexican Seafood Paella $338墨西哥海鮮飯結合咗西班牙海鮮炒飯嘅傳統風味同墨西哥菜烹飪嘅元素,米飯係用海鮮湯煮,混合咗藏紅花、紅椒粉同蕃茄醬等等豐富嘅調味料,海鮮都有好多款,例如蝦、青口、蜆、魷魚等等,鮮味十足Avocado Smoothie $78牛油果係近年好受歡迎嘅super food,我本身唔太鐘意食牛油果,但加奶打做奶昔又覺得幾易入口,淡淡嘅甜,口感豐厚順滑,好味又有營養Fresh Lime Soda $38

Mexican Seafood Paella $338

Avocado Smoothie $78

Fresh Lime Soda $38
  • Avocado Smoothie
2023-09-18 31 浏览
約朋友去左西營盤水街食牛油果菜好出名既 Verde MAR 綠海 牛油果剩係店名都知主打係牛油果同滿滿既仙人掌同植物地方唔算好大,有種城市綠洲既感覺☺️好chill同朋友叫左牛油果沙律$149沙津大大碗,牛油果都好巨型仲有d菜同車厘茄 好健康個汁係帶檸檬香既油醋汁 好開胃叫左個超嫩入口即溶慢煮牛面肉$189入口即溶,好淋好滑,飲埋啖湯就係好濃郁牛味,食完個唇會有漿口既感覺,充滿骨膠原🥰仲可以配夾餅一齊食有唔同風味再試個Signature fried chicken 好惹味個皮都幾脆,點埋個辣汁好好味無炸粉感覺健康d,啱我Egg. Brunch-chilaquiles $98太陽蛋蛋味濃郁 豆泥好似食緊肉咁,好好味,粟米片點住食一流嘅度氣氛好好,個chief 仲出嚟問我地覺得d食物點,下次想再食牛油果一定會再黎🥰@verdemarhk Verde MAR (西環)西環西營盤水街41號地舖
約朋友去左西營盤水街食牛油果菜好出名既 Verde MAR
綠海 牛油果

剩係店名都知主打係牛油果同滿滿既仙人掌同植物

地方唔算好大,有種城市綠洲既感覺☺️好chill
同朋友叫左牛油果沙律$149
沙津大大碗,牛油果都好巨型
仲有d菜同車厘茄 好健康
個汁係帶檸檬香既油醋汁 好開胃

叫左個超嫩入口即溶慢煮牛面肉$189

再試個Signature fried chicken
好惹味個皮都幾脆,點埋個辣汁好好味無炸粉感覺健康d,啱我

Egg. Brunch-chilaquiles $98
太陽蛋蛋味濃郁 豆泥好似食緊肉咁,好好味,粟米片點住食一流

@verdemarhk
Verde MAR (西環)