餐厅: Verde MAR
资讯:

2023-12-08 33 浏览
🥑牛油果奶昔 $78很滑,入口第一啖就唔小心飲晒🤣可能飲晒先食野,覺得呢餐好飽😅Quesadilla墨西哥餡餅 $99揀左Homemake pork chorizo,入面有醃過嘅豬肉,溶芝士,洋蔥碎,蕃茄碎,香草,小貴特色小食,有啲辣,但很惹味。Mexican Seafood Paella墨西哥海鮮飯 $339飯量很多,2人食勁飽,海鮮量不算少,當然希望更多,鋪滿就最好🤣。飯雖是橙色,但唔係蕃茄味,飯乾身冇汁。🍽️餐牌只有一小部分有中文或英文,其他要自己用翻譯app睇先知係咩😅,或者看圖識菜😆

牛油果奶昔

牛油果奶昔
Quesadilla墨西哥餡餅
Mexican Seafood Paella墨西哥海鮮飯
2023-12-07 31 浏览
一份Quesadilla,金黃酥脆的外皮包裹著滿滿的芝士和熱辣的配料。一口咬下,芝士在嘴中拉絲,辣味與香味瞬間彌漫開來,讓人忍不住一口接一口。宛如一場味蕾的盛宴,每一口都充滿著濃濃的墨西哥風情。接著是Birria Beef Stew,一碗湯汁濃郁的牛肉湯。慢煮的牛肉入口即化,肉質鮮嫩多汁,每一口都帶著濃郁的香氣。湯汁裡的香料混合在一起,彷彿在口中跳舞,讓人彷彿置身在遙遠的墨西哥小鎮。每一道菜都是廚師對食材的用心,每一口都是對味蕾的犒賞。不禁讓人想再來一次
2023-11-22
午餐
  • Quesadilla
  • Birria Beef Stew
朋友提議想食墨西哥菜,就找來這間由真正的墨西哥大廚主理的小店,店舖充滿住異國風情的藝術色彩,天花懸掛住不同的手工動物布偶,外面還栽種了很多仙人掌。這餐廳主打健康的牛油果菜式,我本身都很喜歡食牛油果,相信這餐一定別具風味🥑🍽️🤩🇲🇽MEXICAN CHOCOLATE ($38),是一杯墨西哥式朱古力飲品,好奇之下點了,與港式茶記相比,朱古力的奶味為重,還有少少特色的香料味道,感覺都不錯。🍫🧉AVOCADO TOSTADA ($89),這個牛油果花絕對是廚師的心機之作,底層是墨西哥粟米脆片,之後將一片片的牛油果砌疊成為盛開的玫瑰,還有一些 cream cheese 作為點綴,一片片軟熟牛油果很清甜香滑,食到底部時混合了一些墨西哥辣椒,由柔和食到香辣香脆,很刺激味蕾的感覺。🥑🌹😋👏🏼QUESADILLA ($99),烤雞配墨西哥酥餅,外皮焗得金黃香脆,咬落都帶點脆口,餡料豐富,烤雞肉、芝士、牛油果蓉、蕃茄、洋蔥等,真的啖啖滋味。🌮🥑🍅🧀🍗SLOW COOKED BEEF CHEEK BARBACOA ($189),這款的慢煮牛面肉,絕對是這店必食之選,牛面肉非常嫩滑,而且牛味很香濃,入口即化。

MEXICAN CHOCOLATE

AVOCADO TOSTADA

QUESADILLA

SLOW COOKED BEEF CHEEK BARBACOA ($189),這款的慢煮牛面肉,絕對是這店必食之選,牛面肉非常嫩滑,而且牛味很香濃,入口即化。清燉牛肉湯每人都可以分到2小碗來飲,牛的精華完全地融入哂湯裡面。天氣開始轉冷,飲完真的感覺有暖笠笠的感覺。☺️👍🏼
AVOCADO ICE-CREAM

AVOCADO ICE-CREAM ($88),這個雪糕食得出是新鮮製作,牛油果和奶味都很清新順滑,但又唔會好甜,又唔會有雪糕那種的假甜,將雪糕釀入牛油果殼裡,同樣也是很有心思的製作,黃色部分是芒果味雪糕,這款牛油果雪糕又有質素又可以打下卡,難怪是幾乎每一台客人都會點的甜品。😋🫶🏻🥑🥭
MEXICAN CHOCOLATE
AVOCADO TOSTADA
QUESADILLA
AVOCADO ICE-CREAM
2023-11-30 23 浏览
今日朋友帶我去食正宗墨西哥 Verde mar食午餐餐廳環境闊落 純白風格 加上好多植物擺設,讓人有放鬆、遠離繁囂的感覺食物款式以健康為主,配搭新穎,樣樣都想試Slow cooked beef cheek barbacoa 超嫩入口即溶慢煮牛面肉 $189 配薄餅3片慢煮牛面肉非常鮮嫩肉滑 份量非常足夠 配上香濃牛肉湯 一d都唔油膩 再加上芫茜 青檸汁 洋蔥粒等調味 增加味道層次感 還有三片薄餅Avocado Romaine Salad 牛油果沙律 $149新鮮生菜配原隻牛油果 蕃茄仔 油醋汁 好鐘意呢款沙律汁 酸酸甜甜 既清新又開胃American $38 Cafe latte $40 咖啡香醇 好啱我倆口味
今日朋友帶我去食正宗墨西哥 Verde mar食午餐
食物款式以健康為主,配搭新穎,樣樣都想試

超嫩入口即溶慢煮牛面肉 $189 配薄餅3片

Avocado Romaine Salad
牛油果沙律 $149

American $38
Cafe latte $40
咖啡香醇 好啱我倆口味

2023-11-27
餐廳由墨西哥本土廚師Eligio主理,店內裝修以森林系為主題,吊係天花板既piñata更係親手製作,樹懶🦥好得意,餐廳有個擺滿仙人掌既小花園,成個感覺好清新。⭐️Taco $99♥ Chicken♥ Chorizo♥Mushroom配料主要係蕃茄粒、洋蔥粒、牛油果醬、芝士。餅皮冇烘過所以係軟身而唔係脆,切合番健康主題。餡料可以自己揀,其中一款Chorizo係豬肉,帶微辣,再配埋辣醬汁更惹味,另一款醬汁係重香料味,岩重口味既朋友仔。整體黎講Taco口感豐富。⭐️Mexico Seafood Paella $3392-3人份量,配料有蝦、青口、蜆仔、墨魚仔、帶子。同西斑牙版本唔同既係: 飯粒較長,質地較乾身,食到粒粒分明既口感;味道相對地冇咁濃,但都食到飯粒吸收晒高湯既精華,適合着重健康既朋友仔。⭐️Lime Soda $38⭐️Avocado smoothie $78配合番餐廳既健康主題,飲品方面都要健康。牛油果控必叫🥑🥛濃郁既牛油果味加淡淡牛奶味,口感幼滑綿密,唔甜,真材實料。💬餐廳門外牆身隻樹瀨好得意

⭐️Taco $99
♥ Chicken♥ Chorizo♥Mushroom

⭐️Mexico Seafood Paella $339

⭐️Lime Soda $38
⭐️Avocado smoothie $78
配合番餐廳既健康主題,飲品方面都要健康。

💬餐廳門外牆身隻樹瀨好得意

2023-11-25 20 浏览
話說今晚同媽咪食好嘢,帶佢試下正宗墨西哥菜!媽咪表示大滿足😌餐廳佈置好有心思,充滿異國風情🏝️原來呢啲手工藝品係廚師親自手造嘅😳餐廳主打健康,亦有一個種滿仙人掌嘅小花園🌵<Avocado Tostada>餐廳自家製嘅Corn Tostada (粟米脆餅)充滿香濃粟米味,上面佈滿牛油果、牛油果醬,再配Ranchero cheese、辣椒,牛油果fans點可以錯過🫡<Carnitas pork en molcajete>推介!餐廳絕不吝嗇,豬肉份量係好多,肉淨厚實,零肥肉,配墨西哥薄餅Tortilla黎食,成件事好幸福。<Quesadilla-chicken>餡料有雞肉粒、蕃茄、洋蔥,配chilli sauce好開胃🤤<Avocado Icecream>超濃郁嘅牛油果味、入口好creamy,配芒果雪葩,推介!

<Avocado Tostada>

<Carnitas pork en molcajete>

<Quesadilla-chicken>

<Avocado Icecream>
超濃郁嘅牛油果味、入口好creamy,配芒果雪葩,推介!
  • Avocado icecream
  • Carnitas pork en molcajete
  • Avocado Tostada
  • 牛油果雪糕
2023-11-24 28 浏览
Kong U附近有間異國風情嘅墨西哥餐廳,入面主打牛油果產品,環境都好多綠植,場上掛飾有少少西部牛仔嘅feel,有啲似迪士尼電影Coco當地嘅感覺👒❥Mexican Seafood Paella $339都幾大盤嘅Paella,份量兩個女仔食絕對夠食👍🏻同西班牙Paella 有啲唔同,西班牙版本會偏濕啲,但墨西哥版本嘅飯會較乾身同埋粒粒分明~入面嘅海鮮種類有帶子、八爪魚、蝦、青口同埋蜆肉🐙蝦仲好貼心剝好殼🦐飯中帶有青椒味,所以會fresh啲😆❥Avocado Ice Cream $88超級推薦佢呢度嘅牛油果產品!牛油果雪糕嘅外型真係同牛油果一模一樣🥑牛油果核係芒果雪葩,口感似芒果味沙冰🥰牛油果肉嘅雪糕簡直可以以假亂真,超級順滑,口感濃郁,好似真係食緊牛油果咁🤤❥Sangria $38非常耳目一新嘅味道🤣感覺有少少似洛神花Mix酸梅湯,但係後勁又有佢啲香料獨特嘅味~整體偏酸,好開胃😽❥Mexican Chocolate $38又係一種非常新嘅感覺🤣比較甜,有少少薑餅人嘅薑粉溝肉桂嘅味再Mix朱古力嘅味越飲越上癮😹

❥Mexican Seafood Paella $339

都幾大盤嘅Paella,份量兩個女仔食絕對夠食👍🏻
入面嘅海鮮種類有帶子、八爪魚、蝦、青口同埋蜆肉🐙
蝦仲好貼心剝好殼🦐
飯中帶有青椒味,所以會fresh啲😆

❥Avocado Ice Cream $88

超級推薦佢呢度嘅牛油果產品!
牛油果雪糕嘅外型真係同牛油果一模一樣🥑
牛油果核係芒果雪葩,口感似芒果味沙冰🥰

❥Sangria $38

非常耳目一新嘅味道🤣
整體偏酸,好開胃😽

❥Mexican Chocolate $38

又係一種非常新嘅感覺🤣
比較甜,有少少薑餅人嘅薑粉溝肉桂嘅味再Mix朱古力嘅味
越飲越上癮😹
2023-11-23 23 浏览
一直都聽朋友講西環呢間墨西哥餐廳好食,在一個陽光燦爛嘅星期日我哋就過嚟試吓。餐廳好有特色,外牆油咗大大隻樹懶🦥,呢個感覺極襯星期日嘅心情。入到去系白色主調小屋仔,四周都用色彩繽紛嘅墨西哥元素飾品裝扮,小花園仲種咗好多仙人掌,透過玻璃窗嘅自然光,心情都特別好。超嫩入口即溶慢煮牛面肉,配薄餅3片。味道有驚喜,估唔到佢口感咁冧而且冇渣,用匙羹輕輕一襟已經散晒,入口嫩滑即化,將配埋嘅檸檬同芫荽碎加入湯內調味,再用薄餅夾住食,是大大滿足!牛油果蘑菇芝士奄列 奄列嘅蛋香味真係非常突出!上枱已經被佢吸引住,新鮮口感特別鬆軟係即叫即整,牛油果綿密同奄列好夾,蘑菇芝士餡冇令我哋失望,另外配有番茄莎莎,配埋食咬落口感層次豐富。Avocada Tostada 擺成花朵狀嘅牛油果 Tostada 賣相出色,底下用咗粟米脆片,非常有墨西哥特色!口感清新綿密,中間用車厘茄做花蕊,加上芝士點綴,系打卡必食推薦!Avocado Ice-cream呢個牛油果雪糕就係朋友口中大大推薦嘅必食甜品,雖然價錢比較貴,要88蚊,但真係值得一試!佢口感非常特別,系用牛油果殼裝住嘅雪糕,而雪糕系牛油果味,有種分唔出自已食緊雪糕還是牛

超嫩入口即溶慢煮牛面肉,配薄餅3片。

牛油果蘑菇芝士奄列

Avocada Tostada

Avocado Ice-cream
佢口感非常特別,系用牛油果殼裝住嘅雪糕,而雪糕系牛油果味,有種分唔出自已食緊雪糕還是牛油果嘅感覺,冰涼中帶有牛油果嘅綿密,creamy又不失清爽,中間仲有芒果雪葩平衡口感. 賣相非常出色!

1K
牛油果一向被譽為Super Food,蘊藏着超過20多款維生素及礦物質,不過平時在餐桌之上往往只擔任配角,位於西環西營盤的Verde MAR則是主打墨西哥風味的牛油果主題餐廳,值得各牛油果控去朝聖。內裡以綠意盎然的植物作點綴,風格輕鬆隨性,營造出溫馨樸實的用餐環境。所有異國情調和有趣的裝飾品都是手工製作,懸掛在天花板上的墨西哥特色玩偶piñata 由 Eligio 廚師親自手工製作的,就連壁畫都是餐廳團隊的畫作。花園裡種滿了可食用的墨西哥仙人掌和香草,主廚用它們來準備招牌菜餚和特色飲品,將「Farm to Table 農場到餐桌」的概念付諸實踐。餐廳由墨西哥本土廚師 Eligio 掌舵,主打100%地道墨西哥菜,還設有牛油果專屬餐單。Quesadilla $99墨西哥芝士薄餅可以自選兩款口味,餅皮吃起來保留著單純的麵粉香。餡料多得滿瀉,載滿烤雞、番茄、牛油果蓉、洋蔥、芝士等等,鮮明多彩的賣相令人食指大動。另一款則配上炸魚,外皮炸得金黃鬆脆,裡面包著嫩滑雪白的魚肉。Chimichanga $99其實就是Burrito的油炸版本,金黃餅皮炸得像酥皮般焦脆,入口脆卜卜,卻依然保持乾爽不油膩。

Quesadilla $99

Quesadilla

Grilled Chicken Quesadilla

Fried Fish Quesadilla

Chimichanga $99

Chimichanga

捲餅包得充實飽滿,內餡裹滿醃得入味的烤豬肉粒和新鮮蔬菜,味覺層次感豐富多變。

Al Pastor Pork Chimichanga

另一款則自選手撕豬肉,經長時間燉煮肉質軟嫩,相比起市面上口味較濃重的墨西哥餐廳,這裡調味比較輕手,呈現食材原味之餘亦老少咸宜。

Carnitas Pork Chimichanga

Avocado Ice-cream $88

一場來到又怎能錯過招牌自家製牛油果雪糕?!牛油果造型非常逼真,以牛油果殻盛載著牛油果雪糕,手工精巧,趣緻又可愛。

Avocado Ice-cream

嚴選優質牛油果配上香滑牛奶製成雪糕,質地濃稠略帶黏性,散發清新原始的牛油果香氣,中間的果核則是芒果雪葩,入口冰涼清爽。

Avocado Ice Cream
Homemade Churro $78
在香港要找到好吃的churros也不是易事,很多時都會炸得過火,令到口感乾硬,但這裡的自家製肉桂脆條就炸得火候剛好,外層鬆軟帶脆,內部柔軟。

Homemade Churro

西班牙油炸鬼即點即炸熱辣辣,表層灑滿香氣馥郁的肉桂糖粉,蘸上濃醇的朱古力醬更加滋味滿分。

Churro

Cactus Apple Juice $78

墨西哥獨有的仙人掌飲品,外型趣怪,打卡一流,淡淡青味混合蘋果汁的酸甜,果香天然又解渴。

Cactus Apple Juice
2023-11-20
Chimichanga
Homemade Churro
2023-11-22 20 浏览
網上見呢間verde mar由墨西哥人主理的墨西哥菜,地鐵位於香港大學站,步行5分鐘到。店以綠色和白色為主要顏色,有不少植物,仙人掌做擺設,天花也吊住好多小朋友嘅裝飾品。打開餐牌,款式主要以牛油果,蕃茄,青椒,粟米等食材,走健康路線。墨西哥粟米餅QUESADILLA煎過嘅粟米餅配埋牛油果及肉碎整個口感都好軟熟加埋特有嘅秘製醬汁味道充滿異國風情FAJJTA用鐵盤裝住食材的保熱度一流我地食完QUESADILLA先食FAJJTA溫度仲係熱辣辣有三色椒,芝士,豬肉除左鐵盤佢仲配左幾塊薄餅同兩款醬汁可以點牛油果醬和酸忌廉Banana split好好食係出面好少食到,味道好特別粟米片味的雪糕配燒過又軟熟柔軟的熱香蕉,冰火口感。雪芭口感的牛油果雪糕味道和牛油果近乎一樣。咖啡面頭潵左好多肉桂粉。

墨西哥粟米餅QUESADILLA

FAJJTA

用鐵盤裝住食材的保熱度一流
我地食完QUESADILLA先食FAJJTA
溫度仲係熱辣辣
有三色椒,芝士,豬肉
除左鐵盤

佢仲配左幾塊薄餅同兩款醬汁
可以點牛油果醬和酸忌廉

Banana split好好食
係出面好少食到,味道好特別
粟米片味的雪糕配燒過又軟熟柔軟的熱香蕉,冰火口感。

雪芭口感的牛油果雪糕

味道和牛油果近乎一樣。

咖啡面頭潵左好多肉桂粉。
2023-11-22 19 浏览
作為牛油果🥑控的我、今次去咗西營盤Verde MAR食墨西哥菜。這裏有多款以牛油果🥑為主題的食物、而餐廳環境亦很清幽、好以去了小森林一樣🐒🌴Avocada Tostada: 牛油果切得好靚、成朶花一樣、賣相好靚、底層是脆脆的玉米片、口感層次豐富🩷Quesadilla 墨西哥芝士餡餅: 入面有牛油果醬、雞肉粒、蕃茄、芝士、酸忌廉等等…. 感覺好清新,好好味、是一道傳統的墨西哥菜👍🏻Fried Chicken 🍗 :雞脆炸得外脆內軟、而且有肉汁的!Avocado Ice-cream:牛油果皮裝住啲雪糕,口感幻滑、味道帶有微微的奶香味!中間再加上一小球芒果雪葩、酸酸甜甜的同牛油果雪糕好夾😍Avocado Smoothie & Horchata:飲品叫了呢兩杯, Avocado Smoothie是必飲的、濃濃的牛油味、口感滑身、感覺好健康👍🏻

2023-11-21 17 浏览
成日又想出街食 又想得健康啲咁岩比我搵到間健康既西餐今次要為大家介紹既係 - Verde MAR餐廳係主打食墨西哥菜既健康餐廳佢地裝修以白色做主調比人有種好柔和同chill既感覺食物個方面 餐廳係主打食朱油果為主重點推介:Taco:個餅皮整得幾軟熟配料上每個Taco都有番茄 西蘭花最正係有牛油果醬係面頭不得不提佢地有個Avocado Ice Cream個雪糕牛油果味濃郁 超正@verdemarhk Location: Sai Ying PunPrice : $200-$300/p.pEnvironment (10 is chill): 7/10Yummy (10 is delicious): 7/10
成日又想出街食 又想得健康啲

@verdemarhk
Location: Sai Ying Pun
Price : $200-$300/p.p
Yummy (10 is delicious): 7/10
✨Avocado ice cream $88牛油果牛奶雪糕🥑🍨(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)喜歡牛油果的話一定要試❣️入口牛油果味大爆發,然後會嚐到濃郁香甜的牛奶味,口感幼滑!橙黃色的是芒果雪葩🥭酸酸甜甜襯托牛油果香氣😚 好好吃!✨Taco (3pcs) $99可以選三款材料🌮我們點了雞肉、烤豬肉、烤魚。原來正宗的墨西哥taco外皮是軟身的!配著不同餡料、牛油果🥑、蕃茄🍅、芫荽☘️等,再加上少許青檸汁🍋,超開胃😍必須encore!!!✨ Signature fried chicken $89好像很多人都有點這個🍗🤣炸雞槌看上去起吸引。雞肉本身醃得不算很入味,旁邊的蘸醬是類似帶辣味的茄汁🥫跟雞肉很夾!✨ Mexican seafood paella $339有很多海鮮配料的paella,飯底粒粒分明🍚香料味較為溫和,很大一碟,份量足夠兩人分享☺️
✨Avocado ice cream $88
牛油果牛奶雪糕🥑🍨(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
喜歡牛油果的話一定要試❣️

✨Taco (3pcs) $99

✨ Signature fried chicken $89

✨ Mexican seafood paella $339
2023-11-16 51 浏览
同朋友食中午飯,分別叫咗個Mexican Seafood Paella 同一個taco lunch set。Paella 飯好淋,無咩味道,啲seafood同相嘅差好遠,一啲都唔新鮮,呢個價錢就算做唔到食新鮮嘅海鮮,都應該係霉嘅蝦同魷魚。taco比較上好,但份量唔多,所以男士食未必會飽。本身lunch set跟一杯熱茶,味道普通。其次個服務員態度奇差,落單時表現得唔耐煩。唯一值得欣賞嘅係佢嘅裝修,彼具墨西哥風味,其他都沒有想像中好。

其次個服務員態度奇差,落單時表現得唔耐煩。

Mexican Seafood Paella
2023-11-15
2023-11-16 24 浏览
🏡 Verde MAR (西環)📍 西環西營盤水街41號地舖💰 人均150-300西營盤地道墨西哥料理🇲🇽由墨西哥人主理的餐廳 菜式貼近當地風味🔆充滿活力的環境 餐廳氛圍比較休閒🥑主打牛油果風味 標榜清新健康主義 ⭐️ TACO $99可以自選口味我地選擇左兩件豬肉、一件雞肉餅皮煙韌 食落口感都唔錯⭐️ Carnitas Pork en Molcajete $189古法烤豬肉伴石磨莎莎青椒搭配濃郁醬汁 可以用墨西哥薄餅夾住一齊食別有一番風味⭐️ Ceviche de Avocado $149牛油果青檸開胃沙律作為前菜非常清新開胃酸酸甜甜噶味道同牛油果搭配加上墨西哥脆片 口感豐富⭐️Steak Arrachera CArne Asada $289五成熟安格斯牛扒 比普通牛扒噶肉質更厚實有多種醬汁夾住食 唔會單調同時解膩
🏡 Verde MAR (西環)

📍 西環西營盤水街41號地舖
💰 人均150-300

西營盤地道墨西哥料理🇲🇽由墨西哥人主理的餐廳
菜式貼近當地風味🔆充滿活力的環境
餐廳氛圍比較休閒🥑主打牛油果風味 標榜清新健康主義

⭐️ TACO $99
可以自選口味
我地選擇左兩件豬肉、一件雞肉
餅皮煙韌 食落口感都唔錯

古法烤豬肉伴石磨莎莎