2020-11-10 161 浏览
📍Vibes the place高汁coffee shop☕️☕️😳上次閒日下午茶時間黎 無乜人 唔洗係咁就角度避免影到其他人 爽!👹呢間個裝修好靚 連d枱枱櫈櫈都勁有心思🥰真係令人好有coffee shop好chill好relax既感覺🤓 上次嗌咗1個set 1個cake🍰圖2係慢煮牛𦟌肉配雜菜藜麥小米🍚 $108聽落好似好dry好健康咁🤯😳 點知食落又幾好食!個牛𦟌肉佢整得勁林 而啲藜米飯就煙煙韌韌咁好有口感 而個飯我話配咗杯mocha飲🍫☕️ $50Mocha味道偏苦無話好突岀 試咗朋友個齋啡覺得佢齋啡個味突岀啲😺😺Fd子嗌嗰個係ice drip coffee🥃 $70呢個真心有驚喜 佢落完冰之前反而咖啡味道個層次仲增加咗 完全無溝淡咗杯啡😂🤣 自己唔算好好齋啡既人都覺得佢層次幾豐富 真心好飲🌝🌝Overall黎講裝修,環境等等都好chill好正😌入面仲有個大架放唔同整咖啡既工具,但價錢黎講食lunch/下午茶算小貴,始終佢既份量唔算話大份。但想打卡影相既,我覺得係值得到此一遊既👻

📍Vibes the place

高汁coffee shop☕️☕️😳

上次嗌咗1個set 1個cake🍰
圖2係慢煮牛𦟌肉配雜菜藜麥小米🍚 $108

而個飯我話配咗杯mocha飲🍫☕️ $50

Fd子嗌嗰個係ice drip coffee🥃 $70

2020-11-09 99 浏览
西環有好多隱世靚cafe,呢間絕對係其中一間☕️ 木的質感、鮮花與乾花的互相交替、柔和的光線、加上窗邊透來的自然光、咖啡師的專注、環境的恬靜,所有都十分美好💓呢度真係點影都靚!..原來呢度有賣生酮蛋糕,另外仲有素食者都啱既餐單~幾貼心👍🏻 當日下午來,叫左個蛋糕tea set,包一個蛋糕同一個布丁,同埋野飲..我點左Rice/Chia pudding糙米奇亞籽布丁同朱古力蛋糕,另配熱mocha。個布丁幾好食,口感好得意,睇返menu,成份有brown rice, coconut milk, organic cane sugar, orange blossom water, organic chia seeds, mixed berries,都幾多唔同材料,呢個我覺得幾好!..朱古力蛋糕標準,唔會話太甜,朱古力味濃郁,唔錯~Mocha都幾好,Overall來講,呢度真係一個好chill既地方,不過建議平日下午來先舒服🤣
2020-08-19
  • 糙米奇亞籽布丁
2020-11-07 102 浏览
放假同閨蜜嚟到堅尼地城試吓呢間新嘅簡單風格Cafe,之前喺IG見到有唔少網紅到訪過☕️。好可惜窗口落地玻璃嘅打卡位一早已經有人坐咗😆☺️😌,雖然我哋被安排坐高枱,但係呢度嘅氣氛同環境其實每個位影得都幾靚嘅。呢個係我哋嘅午餐揀咗韓式慢燉雞肉飯,$108,地區㗎來講唔算貴嘅,外貌好一般,所以食落係有出乎意料之外嘅驚喜。首先佢啲飯係有益健康嘅紅米飯🍚,嗰韓式慢燉雞肉,嗰個淡淡嘅酸甜醬汁係精華所在呢😻配上蔬菜🥬同冬菇,好滑身嘅雞肉,嗰然係慢燉嘅作品,好好味😋推介👍🏼另外叫咗一個素肉漢堡(牛),正常嘅,不過不失,可能我對於素肉似中感覺好一般,所以呢個漢堡都只係ok,接受到嘅程度咋,試下可以啦,下次食其他☺️☺️

2020-10-19
二度光顧,黃昏前來與日間的氣氛截然不同,碰巧這裡晚上準備開workshop,雖食得有點趕,幸好無損嘆美食的心情。Greek high mountain tea ($78) : 選用天然希臘高山植物,店員建議先用熱水沖洗,再把適量茶葉放到壺中浸泡5-10分鐘,濃淡全由自己掌控。茶色清澈,味道清幽,據說有助改善呼吸系統及抗氧化。剩下的莖還可帶回家再嚐。Focapattio Impossible meat burger($138+$45 drink):健康亞麻籽麵包,配以新鮮蕃茄及秘製醬汁,再加像真度高又多汁的素肉,夠滋味。

Greek high mountain tea

Greek high mountain tea
🔹 主打寧靜同洗滌心靈嘅cafe,入到去已經感覺到個種安靜同peaceful,正正就係近期大壓力嘅日子裏面需要嘅下午🥰 特別嘅位在於,佢地推薦飲咖啡或者茶嘅客人,飲一啖原味,然後將杯飲品放入Singing Bowl😱根據指示敲打Singing bowl,從而洗滌心靈,同埋令飲品吸收正能量😳 據聞有人用Singing Bowl之後飲不出飲品嘅味道唔同咗添😛1️⃣ Vibes the High-Tea set $98 (7/10)🔹自選一件蛋糕 + 一杯布丁 + $45以入嘅飲品揀咗Lychee Rose嘅cake,幾重荔枝味但又唔會太假太死甜,仲有好淡嘅玫瑰味👍🏻 布甸似係西米奇亞籽布甸,食到有少少燕麥同糯米🤫配合埋椰子味嘅布丁,加上面嘅水果,好refreshing❤️ 整體份量算細件,係幾啱打卡嘅,不過性價比未算太高🥺 飲品揀咗Iced Beetroot Rose Latte (補+$15),好重紅菜頭味😱好靚啱晒打卡,飲落好健康🥳不過可能因為飲落感覺太生,所以個人唔係咁啱🙈2️⃣ Tulsi Harmony $40 (7/10)見到份Menu寫呢款茶有放鬆心情同舒壓嘅作用就揀咗

🔹自選一件蛋糕 + 一杯布丁 + $45以入嘅飲品

2️⃣ Tulsi Harmony $40 (7/10)
見到份Menu寫呢款茶有放鬆心情同舒壓嘅作用就揀咗😛嚟到已經聞到茶香味,飲落似印度茶,有少少似洋甘菊,但有淡淡嘅薑同埋白桃味,飲落都幾順口🤤就算擺耐咗都唔會好濃。一壺大概有兩三次杯份量,不過用常溫水再沖一兩次都仲好香👍🏻

Ig: chill.with.polaf
2020-10-13 93 浏览
今次去到西營盤哩間文青cafe 木系裝修同設計令人格外放鬆,加埋餐廳嘅背景音樂,可以令人好好沉澱自己,享受都市之中嘅一點點寧靜。🍔佛卡夏滋堡 Focapattio 第一次試impossible meat , 個質感絕對唔輸比真肉,煎香左做burger 都不失肉香。🍴慢燉韓式雞肉 Crockpot Korean Chicken 雞肉鮮嫩多汁,招牌韓式辣醬微微辣, 食落超級開胃, 放入food jar 咁present 上枱,成件事變得簡約同整齊。超級鍾意呢度嘅裝修同食物,絕對值得推介。🔥
今次去到西營盤哩間文青cafe

🍔佛卡夏滋堡 Focapattio
佛卡夏滋堡 Focapattio

超級鍾意呢度嘅裝修同食物,絕對值得推介。🔥
2020-10-07
佛卡夏滋堡 Focapattio
2020-10-11 68 浏览
上次來食了個Focapattio set,個生餇麵包好香脆,今次來再試其他野。Pumpkin Lotus-root shimeji miso quiche 這個法式鹹餠好好味,味噌的味道不會太鹹,南瓜和蓮藕的配合好夾,係店內一位藍帶廚師設計的菜式,只限weendend提供。下午食完,晚上回到家仲念念不忘呢。Panna cotta 這杯咖啡奶凍,都係只限weendend提供。本人一向不鐘意飲咖啡,因為怕苦,但這杯奶凍甜度適中,有少少回甘,加上面頭那塊甜的脆餠,都係好好味。

2020-10-10
  • Pumpkin Lotus-root shimeji miso quiche
餐廳:Vibes the place (薄扶林)地址:薄扶林西營盤第一街112號地舖喺忙碌嘅生活當中,你又有冇一個機會停低飲杯野relax下呢?一入到咖啡店已經感受到靜心、放鬆嘅感覺🧘,咖啡店嘅格局舒適得嚟又有空間感,大部分嘅凳係用樟木頭同樹化石去造成🌴,分別有袪濕同消除負能量嘅作用;除咗有純素生酮食物之外,亦有頌缽可以比你體驗,享受一下由佢產生出嚟嘅震頻感覺,加上不定時搞唔同嘅工作坊,簡直係一間非凡咖啡店☕️佛卡夏滋堡Focapattio Keto Bread Impossible burger $138係全素整嘅Impossible Meat Burger🍔!用上咖啡店特製嘅「impossible meat」同秘製醬汁,仲有新鮮嘅蕃茄🍅同沙律菜🥬,真係唔講都唔知佢係全素。麵包係用唔同嘅seeds包括亞麻籽整成,烘烤得好香脆😋,而呢舊「肉」好juicy,無論味道同口感都好似肉嘅質感,完完全全可以呃得到人🤣,素食者有福了😎高山茶 $78用上希臘高山植物🌿,包括佢嘅茶葉同莖,有助改善呼吸道系統、抗氧化同抗炎等作用👍🏼,由摵開高山茶放入茶壺,到沖洗茶葉、浸泡等都係交比你自己做哂,係過程當中仲
餐廳:Vibes the place (薄扶林)
地址:薄扶林西營盤第一街112號地舖

高山茶 $78
由摵開高山茶放入茶壺,到沖洗茶葉、浸泡等都係交比你自己做哂,係過程當中仲可以享受過程,係一種治癮、靜心嘅活動💕,都市人啱哂呀😚
2020-10-09
  • 佛卡夏滋堡
💭𝚅𝚒𝚋𝚎𝚜 𝚝𝚑𝚎 𝚙𝚕𝚊𝚌𝚎𝘉𝘰𝘰𝘬𝘮𝘢𝘳𝘬已久的一間𝕔𝕒𝕗𝕖☕️最近工作壓力過大的我😔喜歡上ˢⁱⁿᵍⁱⁿᵍ ᵇᵒʷˡ的圓渾聲音,彷彿能透過共振直到自己的心靈,令身體和精神放鬆🧘🏻‍♀️趁著長假期的最後一天,探訪了這間位於西營盤的𝕔𝕒𝕗𝕖,店內主打健康素食,多款食物和飲品都採用了不少健康食材。而最吸引我的當然是它的ˢⁱⁿᵍⁱⁿᵍ ᵇᵒʷˡ體驗,透過把飲品放進ˢⁱⁿᵍⁱⁿᵍ ᵇᵒʷˡ內,再許下一個願望,然後用木棒敲三到五次,用手去感受ˢⁱⁿᵍⁱⁿᵍ ᵇᵒʷˡ的震動頻率,把𝘱𝘰𝘴𝘪𝘵𝘪𝘷𝘦 𝘦𝘯𝘦𝘳𝘨𝘺傳送到飲品內🥣我們點了𝚋𝚎𝚎𝚝𝚛𝚘𝚘𝚝 𝚛𝚘𝚜𝚎 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎和𝘥𝘢𝘯𝘤𝘪𝘯𝘨 𝘣𝘶𝘵𝘵𝘦𝘳𝘧𝘭𝘺 𝘪𝘤𝘦𝘥 𝘵𝘦𝘢,賣相💯,味道不算相當突出但卻勝在加入了健康的食材,再配上店舖的主題和ˢⁱⁿᵍⁱⁿᵍ ᵇᵒʷˡ的聲頻,確實是一個洗滌心靈的好地方💆🏻‍♀️
💭𝚅𝚒𝚋𝚎𝚜 𝚝𝚑𝚎 𝚙𝚕𝚊𝚌𝚎

2020-10-03 84 浏览
📌 Vibes the place~西營盤有一日想hea下時間就嚟咗呢間洗滌心靈嘅cafe🤩見到店內有標明店主係心靈洗滌師 望為香港人注入正能量💪🏻裝修以木系為主 有和諧的色調🕯整體氛圍令人很放鬆 人流並不多~可以感受恬靜嘅氣氛 燈光柔和非常舒適空間感十足 環境清幽雅緻😍窗口位更是尤其的美 打卡一流的木枱位置 最好要book定先呀‼️隨便影一影都好靚 簡直係網紅位😂餐廳更有很多「頌缽」Singing Bowl 很特別😗據聞把飲品放在其中 邊敲邊許願感受震動及淨化飲品 為飲品加入正能量☕️既可活化身心靈 亦可感受飲品味道的不同😯餐廳主打素食 食物選擇都幾多更有生酮飲食、穀物飯、甜品及其他素食🌿另有咖啡和其他不同功效的茶類可以選擇🍵1️⃣ 𝗩𝗶𝗯𝗲𝘀 𝘁𝗵𝗲 𝗛𝗶𝗴𝗵 𝗧𝗲𝗮 𝗦𝗲𝘁: 𝗢𝗻𝗲 𝗰𝗵𝗼𝗶𝗰𝗲 𝗼𝗳 𝘆𝗼𝘂𝗿 𝗰𝗮𝗸𝗲+ 𝟭 𝗽𝘂𝗱𝗱𝗶𝗻𝗴+$𝟰𝟱 𝗱𝗿𝗶𝗻𝗸 $𝟵𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)下午茶時間嚟到梗係要嗌個High Tea Set一個套餐更包括一件蛋糕、一杯布丁和$45的飲品🍰個人認為Tea Set好抵叫 而且賣相一流😍蛋糕一共有五款味道可以
📌 Vibes the place~西營盤

有一日想hea下時間就嚟咗呢間洗滌心靈嘅cafe🤩
見到店內有標明店主係心靈洗滌師 望為香港人注入正能量💪🏻
裝修以木系為主 有和諧的色調🕯
整體氛圍令人很放鬆 人流並不多~
可以感受恬靜嘅氣氛 燈光柔和非常舒適
空間感十足 環境清幽雅緻😍
隨便影一影都好靚 簡直係網紅位😂
餐廳更有很多「頌缽」Singing Bowl 很特別😗
據聞把飲品放在其中 邊敲邊許願
感受震動及淨化飲品 為飲品加入正能量☕️
既可活化身心靈 亦可感受飲品味道的不同😯
餐廳主打素食 食物選擇都幾多
更有生酮飲食、穀物飯、甜品及其他素食🌿
另有咖啡和其他不同功效的茶類可以選擇🍵

下午茶時間嚟到梗係要嗌個High Tea Set
一個套餐更包括一件蛋糕、一杯布丁和$45的飲品🍰
個人認為Tea Set好抵叫 而且賣相一流😍
蛋糕一共有五款味道可以選擇 全部都係純素甜品
選擇了熱情果味道 酸酸甜甜很開胃😋
口感紥實 杏仁餅底很濃味
布丁則是Chia Seed pudding 椰子香味很突出🥥
質地偏稠 配搭各種雜莓🍓
味道很清新 不過份量較少🤭

2️⃣ 𝗛𝗼𝘁 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 (𝘄𝗶𝘁𝗵 𝘀𝗲𝘁) (𝟳/𝟭𝟬)
拉花很美 放在頌砵中味道也有少少不同呢🤣
咖啡很濃味 偏nutty
入口順滑 整體味道不過不失☕️
所有奶類都可以轉植物奶 不用另外加錢👍🏻

3️⃣ 𝗕𝗲𝗲𝘁𝗿𝗼𝗼𝘁 𝗥𝗼𝘀𝗲 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 (𝟱/𝟭𝟬)
紅菜頭玫瑰咖啡簡直打卡一流 靚到dum一聲🌹
粉紅色調色澤一流 更有濃郁紅菜頭的味道
飲品很創新 但卻不怎麼合我胃口😂
草青味很重 不過奶泡順滑
喜歡紅菜頭的朋友仔不妨可以一試~

💡整體嚟講 木系素食Cafe整個體驗都幾有趣
更可體驗使用頌砵 感受那寧靜的悠閒😙
為身心靈注入正能量 將忙碌的節奏中放慢步調😌
甜品味道不錯 確實是能洗滌心靈的好地方!

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
整體味道😋: 6.5/10
性價比💵: 7/10
打卡指數😍: 9/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 7/10
🍴: Vibes the place
📍: 薄扶林西營盤第一街112號地舖
🔍: 10:00-19:00(Mon-Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie西營盤
☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie西式
☟︎同款式餐廳
#hkhungryfoodiecafe
hkhungryfoodie素食

2020-09-26 206 浏览
餐廳樓底高, 以柔和黃燈為主, 地板桌椅都是木製的, 環境十分舒適, 讓人心境平靜☺️餐廳同時有提供vegan加keto既食物🙆🏻‍♀️仲有純素甜品😍值得一提係佢地有個特別既頌鉢體驗, 先試一口飲品最初既味道, 再將佢放入頌鉢中央, 誠心許願, 用木棒輕敲數次, 然後用手感受震頻, 將正能量➕注入飲品, 最後可以細味當中奧妙分別🤫個人覺得聽完d敲擊聲音後, 感覺身體放輕鬆左🤨🙈🍴ᴍᴀɪɴ·慢燉韓式雞肉 $108﹟食物以jar黎裝, 有心思得黎又精緻😎飯可以自由選擇要雜穀定藜麥小飯, 我簡左前者, 起初都驚依類型既飯會偏硬, 但食完後完全改觀😋飯撈埋個少辣而溫和既汁一齊食, 連埋大量洋蔥, 幾惹味🤗雞肉份量足又夠嫩🐔感覺健康🥰🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· High Tea Set $98﹟個tea set包左1 件自選cake +1 個隨機pudding+1 杯 $45 drink💁🏻‍♀️Pudding隨機有chia seed或者rice pudding, 最後黎左rice😛布甸食落充滿椰子香味🥥飯嘅軟硬度啱啱好👍Cake方面簡左Passion Fruit, 味道清新, 不太甜, 面頭嘅熱情果籽亦增加
Singing  Bowl

🍴ᴍᴀɪɴ·慢燉韓式雞肉 $108
慢燉韓式雞肉

🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· High Tea Set $98
﹟個tea set包左1 件自選cake +1 個隨機pudding+1 杯 $45 drink💁🏻‍♀️Pudding隨機有chia seed或者rice pudding, 最後黎左rice😛布甸食落充滿椰子香味🥥飯嘅軟硬度啱啱好👍Cake方面簡左Passion Fruit, 味道清新, 不太甜, 面頭嘅熱情果籽亦增加口感對比😙咬爆果下幾爽🤟
High-Tea  Set
Passion  Fruit
Rice  Pudding

🥤ᴅʀɪɴᴋ· Iced Beetroot Rose Latte +$15 (補tea set飲品差價)
﹟超級少女心嘅一杯飲品💓層次分明, 面頭仲有玫瑰碎作點綴😍搞勻後第一啖飲落奶味較出, 但都會飲到淡淡嘅紅菜頭味, 比想像中易入口😛將飲品放完落個singing bowl之後飲, 唔知係咪心理作用啦, 感覺紅菜頭味道突出左少少🤏😂
慢燉韓式雞肉
High-Tea  Set
Passion  Fruit
Rice  Pudding
2020-09-15 149 浏览
都市人,忙忙忙,因此,忙便忘......機緣巧合下,走進來。裝修雅致,是放鬆身心靈的好地方。熱朱古力,滑溜,不錯;素漢堡,味道很好,要是吃素,但又想吃到漢堡的味道,那是一個好選擇。一個下午,難得可在這裡洗滌一下.....我喜歡💕
都市人,忙忙忙,因此,忙便忘......

機緣巧合下,走進來。

裝修雅致,是放鬆身心靈的好地方。
熱朱古力,滑溜,不錯;

一個下午,難得可在這裡洗滌一下.....
我喜歡💕
2020-09-06 146 浏览
離西營盤地鐵有少少距離,但正因為咁唔會太多人流,雖然環境靚都唔怕坐耐咗俾人趕走,成個氛圍十分舒適✨✨✨✨合適約埋朋友渡過休閒的下午咖啡相當有驚喜,無苦澀酸味之外口感細膩易入口,同出面其他coffee shop有唔同嘅層次感叫咗一個甜品拼盤餐,特選米布丁食落其實狼啲似泰式香芒糯米飯😂😂😂但又真係幾好食,清新得嚟食落唔會太heavy蛋糕揀左抹茶口味,第一啖茶味香濃,不過因為用料實在個mousse食食下有啲膩,建議同朋友share較理想不過布丁清新感啱啱好中和咗甜膩感覺,配搭上應該有細心考慮過會再光顧😋
不過布丁清新感啱啱好中和咗甜膩感覺,配搭上應該有細心考慮過
會再光顧😋
特選布丁
black white
特選布丁
2020-09-06 99 浏览
Very nice interior design, the seats and the lights are stylish and modern. The only criticism was that staff was not too knowledgeable when I asked about the Special of the Day was when I visited on a busy Sat afternoon, which turned out to be a quiche. They should know both Chinese and English specific ingredients' names. However, the food was superb. Would definitely recommd to those looking for light afternoon snacks and coffee/tea. Would love to try the Breakfest next time!
题外话/补充资料: Bathroom has to be cleaner!
2020-09-05 90 浏览
Vibe the place @ saiyingpun ❣️ - Best hk island cafe for vegans🌱 👧🏻 ate...2 Vibes the high tea sets with Mixed Berries 🍰 Passion fruit 🍰 Rice/chia puddings x 2 🍮Beetroot Rose Latte 🌹 Gingerbread Latte 🌼👧🏻 wants to say....第一次食純素甜品 雖然兩件cake冇奶味但就反而帶出左佢啲果香味😍頭幾淡真係好唔慣冇左平時食蛋糕嗰陣香 但食食下又幾好食 當我開始覺得佢好食嘅時候已經唔小心食哂......至於個chia pudding就勁易入口 第一淡已經食到好大陣椰香味🥰又唔會有種好似口水嘅質感😂😂而嗰兩杯latte我就覺得麻麻地 聞落好濃但係飲落好淡🧐唔知係咪因為我冇擺佢地落個頌缽去改變佢個頻率?🧐啲人話放完之後會好喝啲😻❣️下次試試佢

👧🏻 ate...
Mixed Berries 🍰
Passion fruit 🍰
Rice/chia puddings x 2 🍮
Beetroot Rose Latte 🌹
Gingerbread Latte 🌼

👧🏻 wants to say....

2020-04-26
下午茶